Nekem ez az első gépem, de már évek óta hűséges hozzám:-)
Valahol szerepel a használatijában, hogy amikor a lisztbe készíti a kis mélyedéseket a cukornak, sónak stb., akkor úgy csinálja, hogy ne jöjjön fel a víz... Látod ezeket megjegyzem, de a recepteket, na azokkal már gondom van, egyszerűen szelektív a memóriám. Vagy lehet, hogy csak azért nem tudom megjegyezni, mert igazából soha nem érdekelt, hogy mi miért van így, milyen ok áll a háttérben? Mondom, én ezen a téren kicsit "lusta" vagyok, vagy mifene.
Pl. olvasok egy jónak tűnő receptet egy használatiban, vagy egy szakácskönyvben, újságban, kipróbálom, működik, nagyjából megjegyzem (vagy puskázni kell a receptből) és azután úgy csinálom mindig és slussz-passz:-)) Nekem ugyan nincs energiám arra, hogy egyszer így, egyszer úgy csináljam, örülök, ha egy receptet úgy ahogy meg tudok jegyezni:-) A kenyérnél is max. a fűszereket változtatom, esetleg a lisztet, vagy a magvakat, de ezzel aztán ki is fújt:-)
a sok élesztő nekem is ezt csinálta, azóta nem hiszem el az Oetker élesztős zacskónak, hogy 500 g liszthez való - megfelezem (Haas-nak van dupla adagos, azt meg negyedelni szoktam)
a porélesztő megy a liszt tetejére - a gép úgyis összekavarja, és van ideje magához térni a nedvességtől (talán, ha nem vagy biztos abban, hogy működik, akkor érdemes kipróbálni, de sok különbség nem kell, hogy legyen)
Nahát hölgyeim - uraim sikerült egy teljesne konkáv kenyeret sütnöm.... Találtam valahol itt egy jónak tünő kenyérreceptet, késő este volt, elkezdtem összedobálni akkor látom a zacskós élesztőben kevesebb van mint kéne. nekem 550 gr lisztem volt és az 500 gr-hoz elég, a recept is 1 vagy 2 grammal többet irt.
Mit csináljak, gyorsan kivettem a hütőből egy darab fagyaztottat, letörtem belőle egy kis darabot, de mi van ha döglött, ezért megfuttatva adtam hozzá az összeset, a port is. ja meg az olaj helytet libazsirt tettem bele mert pont 2 kanál maradék volt.
Na elindul a kenyér gyönyörüen feljön, majd újradagazstásnál összezuhan, aztán sütésig megint feljön és sütés előtt teljesen bezuhan, de olyna lett a teteje, mint egy holdkráter belseje, teljesne konkáv. Annyira hülyén nézett ki, hogy már majdnem tetszett. Elkészültekor akenyér pont azt tudta amit leirtak, finom ropogós volt a héja, az ize is jó, de teljesen homorú :-)))
Szerintetek túl sok élezstő volt az oka ?
Egyébként tényleg nem kell megfuttatni a száritott élesztőt sütés előtt ? nagyon gyanakvó vagyok élesztőügyben amióta sikerült néhány baseball-labdát sütnöm.
Nekem eddig egyik gépemen sem volt előmelegítési idő . És ilyen előírást sem találtam a leírásokban, hogy fontos lenne , hogy a liszt ne menjen le az aljára. Csak azt hangsúlyozták, hogy először a folyadék, aztán minden egyéb. _ezt monddjuk betartom.
Persze mindenkiúgy csinálja, ahogy neki bevált, de ebből is látszik, hogy nem muszáj ezekhez a leírásokhoz ragaszkodni. Hiszen mundnyájunk módszere működik.
Nem szeretném a táncrendedet megváltoztatni! És lázadásra sem próbállak rábírni! :-) Csupán azt írtam le, hogy én így csinálom és nincs vele semmi probléma még akkor sem, ha este bepakolom és reggelre süttetem. Néhány blogban is így olvastam asszem!
Hát ez nem hinném, hogy csak "faxni" - miután az összes (általam eddig látott, olvasott) kenyérsütőgép kezelési utasításában nagyjából ezek a mondatok szerepelnek:
"...pontosan kövesse az útmutatást", "ha követi az utasításokat és betart néhány alapvető előírást", "...a vizet tegye be először a tepsibe. Ez nagyon fontos!" "...ezt követően adja hozzá a lisztet és bizonyosodjon meg róla, hogy a lehető legjobban befedi a vizet", "...de semmiképpen ne menjen le a víz mélységéig"... stb.stb.,
Szerintem nem a fordító szórakozott a vásárlók idegeivel, nem tudom elképzelni, hogy ez véletlen lenne. De az is tény, hogy eddig még soha nem gondolkodtam azon, hogy vajon miért kell így (talán az első, 20 perces előmelegítés fázissal van összefüggésben?), s bár alapból lázadó és elég öntörvényű ember vagyok, de ez ellen ugyan minek "lázadozzak":-)
Én már csak ilyen vagyok, ha pl. egy sütemény recept azt írja, hogy először a száraz összetevőket keverje össze, hááááát, én akkor így csinálom:-)))
Nem szoktam ilyen faxnit csinálni! Alulra a folyadék, +só, cukor, a tojás nagyságú libazsír, rá a szárazanyag. Tetejére a morzsolt élesztő. Kovászoltat még nem csináltam, de az álmoskönyvben már szerepel! :-))
Oh.... akkor itt a bajom!!! A masodik keles nem kap eleg idot!!! :))! Koszonom, megprobalom ugy ahogy te mondod - masodik kelesnel kikapcsolni, es utana sutni!!! Halas koszonet...! :))
Igen, ha a kovászost a gépben sütöm, akkor a második dagasztás után kikapcsolom, aztán ha otthonvagyok, akkor ránézek, és ha feljött, akkor bekapcsolom csak sütésre. De volt olyan, hogy beprogramoztam, hogy a sütésprogramot indítsa el 8 óra múlva (legyen kész, mire a munkából hazaérünk). De ez lutri, mert a kovászos kelési ideje nem kiszámítható.
Lehet, hogy a gepben nem lehet kovaszost sutni? Minden szep, csak hamar suti - nem kel meg masodszor. Ha elesztos, azzal nincs bajom, abbol jokat sutok...
Azt hiszem kiprobalom azt amit leirtal, es nem gepben sutom...a hetvegen persze, mert most nincs ra idom.
Hát, én kovászos kenyeret sütök, de sose méricskélem, szemre megy bele minden. Nedves kovász, amennyit az edényből kikanalazok, rá egy kevés kefír és víz, bele a lsizt, só, és ha nincs egy napom a sütésre, egy kis élesztő. Kicsit kevertetem a géppel, aztán teszek hozzá, ami még kell, amíg szép gömböc nem lesz a kevert tészta. Ha lement a két dagasztás, sütőpapiros jénaiba öntöm, lefedem, aztán hadd keljen. Ha élesztős, akkor elég 1-2 óra, ha csak kovászos, akkor van, hogy a reggeli tésztát este sütöm.
Ha pedig nem érek rá odafigyelni, akkor hagyom a gépben kisülni.
Az viszont tény, hogy ugyanannak a tésztának más-más íze van gépben ill. sütőben kisüve.
Én nem látom be, mire kellene a kenyérbe a vaj vagy olaj - de ezt már régebben kifejtettem. (Egyetlen plusz az alapvető liszt, víz, só, élesztő-n kívül, amit teszek bele, az a kefír, mert finom saját készítésű kefírem van.) Ugyanígy semmi jelentősége annak, hogy milyen sorrendben teszem bele a hozzávalókat. Csak azért rakom bele előbb a folyadékot, mert annak a lapáthoz mért magasságán látom, hogy kb mennyi (mivel nem mérem ki).
Ezek azok a sorjában: alól van a víz, erre öntöd a lisztet (ha kétféle, akkor előtte összekevered), a lisztben csinálsz kis mélyedéseket, de úgy, hogy a víz ne jöjjön fel, ebbe teszed, egymástól távol, a hozzávalókat: só, olaj, élesztő, cukor. Ennyi. Kb. 1 perc az egész.
Szerintem a margarinban sok a víz, a normál, hagyományos vaj (bár előbb ki kell venni a hűtőből, mert kemény meg stb.) jobb a kenyérbe.
A vaj és a margarin víztartalma közötti különbség tökéletesen érzékelhető, amikor valamihez olvasztott vajra/margarinra van szükség, vagy zöldséget akarsz benne párolni. Teljesen más a kettő!
Megy az állandó vita évtizedek óta, hogy vaj, vagy margarin. De egyszer vessetek egy laza pillantást egy Ráma (kocka, vagy dobozos mind1), vagy bármilyen hasonló árkategóriájú, vagy még olcsóbb margarin összetevőire: 3 db "E" betű tuti van benne.
Persze én is veszek margarint, mert ha egy pillanat alatt már éhen is akar halni a gyerek, nem várhatok, míg megpuhul a vaj:-)) De a kenyérbe mindig vagy olajat, vagy vajat használok.
Összetevők a hűtőben lévő vajról és margarinról: 1./ Flora original csökkentett zsírtartalmú vitaminos margarin: növényi olajok (52 %) növényi zsírok, ivóvíz, emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjei, lecitin) só(0,2%) tejsavópor, étkezési sav (citromsav), tartósítószer (kálium-szorbát), színezék (béta-karotin), aroma (ki tudja mi??!!) és vitaminok (A, B6, B12, folsav, D) Zsírtartalom 60 %
2./ Vaj (gyártó: Alföldi Tej Kft. Székesfehérvár) nagyjából csak "vaj van" benne:-), igaz zsírtartalom 82 % (m/m)... de hát Norbi is azt nyilatkozta legutóbb, hogy nem a zsír, hanem a szénhidrát hízlal:-))
A dagasztást nem bírja a csuklóm, a sütőm meg nem süt egyenletesen, így szimplán "lustaságból" és praktikus okok miatt választottam a gépet. Az alaprecept szerint nincs benne az ég világon semmi faxni, semmi extra hozzávaló, ami egy normál háztartásban ne lenne fellelhető!!!!
Az olajbogyótól kezdve a mindenféle fűszerig, paradicsompüréig, sajtig, tojásig, natúr magvakig mindenféle ízesítésű kenyeret sütöttem már géppel. Nyilván érthető, hogy egy inkább négyszögletes alakú sütőedényben (gép) sült kenyér formája soha az életben nem lehet szép kerekded, mint pl. egy kézzel formált, és ovális jénaiban sütött kenyéré.
Ha egyébként nem esik be a teteje, jó az állaga (nálam még nem fordult ilyesmi elő csak az elején, amikor az instant élesztőkkel kísérleteztünk), akkor nem teljesen tök mind1, hogy milyen a formája, kerek, ovális, vagy négyszögletes?? Szépen szelhető, nem morzsálódik, ideje sincs megszáradni (egyébként sem szárad ki olyan hamar, mint a bolti kenyér), hiszen olyan finom, hogy sec-perc alatt elfogy:-)
A hangsúly - szerintem - mindenképpen azon van, hogy egészséges, mert semmi sincs benne csak liszt, víz, élesztő, só, cukor/méz, vaj/olaj és magvak, vagy egyéb hozzávalók, fűszerek (pl. petrezselyem, tárkony, oregano, bazsalikom, a karácsonyi kenyérhez fahéj és mézessüti fűszerkeverék stb.).
Nekem a gép nagy segítség. Mióta megvan, azóta kenyeret, pékárut csak elvétve vettünk a boltban. Mindenféle kelt tésztát, még a fánkot is géppel dagasztom.
A géphez adott receptek általában nem jók, mert nálunk más a lisztek minősége. Az első kenyereim ehetőek voltak ugyan, de nem szépek. Egy pék-tanár ajánlotta a következőt: 170 ml víz 170 ml tej 14 gr élesztő /friss/ 14 gr vaj /rama/ csipetnyi cukor 540 gr liszt /kb. 2/3 rész finom és 1/3 rész rétes/ 14 gr só Ez volt az első sikeres, szép kenyerem, ami a gépben sült. Már évek óta a gépet csak dagasztásra használom, és sütőben sütöm a kenyeret. A tészta akkor jó, ha kis gombóccá dagasztódik. Ha durva felületű, akkor pici víz kell hozzá, ha "farkincát" húz, lágy, akkor pici liszt. Én mindig a gyors programon sütöttem. Jó sütögetést! Ha elsőre nem sikerül, akkor se add fel! Próbálkozz újra!
Szia! A géppel is lehet egyszerűen szép kenyeret sütni. Sőt, az az egyszerűbb, mert szép sorjában beteszed a hozzávalókat, s a gép teszi a dolgát, s rövid idő alatt elkészül a friss kenyér!
Nem mindig egyforma a liszt minősége sem. Ezért én nem szoktam egyszerre beletenni a folyadékot. A liszteket variálom. Sima + rétes + tk-ok + zabkorpa, búzacsíra. A sikért, burgonyapelyhet nem szoktam a súlyhoz adni.
Először én is azt hittem ,hogy elnéztem a folyadékot! De a következő sütésnél. ugyan annyi folyadék mellett, a burgonyapehely (50g) 150g lisztet kellett tenni, hogy a tészta megfelelő állagú legyen. (Mindig úgy csinálom, hogy a szárazanyag tartalom 650g legyen)
Szia! Ezt nem értem. A burg.pehelyből 1 evőkanállal szoktam tenni, de sosem mérem a liszttel együtt. Ha nincs, egyszerűen kimarad. Akkor valamit elnéztél a folyadékkal. Üdv.: Marika