Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ha oldalirányban kotyog, akkor szerintem elég ha egy kicsit meghúzod azt a kis torx csavart ami a pengét fogja. Ha a penge csukódásának irányába mozog, akkor az már egy kicsit nagyobb probléma lehet. Ha boltban vásároltad, akkor azt javaslom cseréltesd ki ha még garis.
A fenőkő és a fenőrúd nem egy kategória. Finiselő a fenőkő, a fenőrúd meg inkább utána való. Nekem sima solingeni pengén fényesíti a felületet. A fenőkő, bármennyire is kezelt felületű, általában egy pár fenés után kezd el igazán "dolgozni", amikor a fent késsel csiszolod a felületét. Szárazon selymesen simának tűnik, ha beáztatod, akkor jön elő a valódi érdessége. Így virtuálisan hiába is magyaráznám, hogy milyen, jobb ha a saját szemeddel látod és próbálod. Keress meg és szerintem tudunk megoldást találni a próbára... :) Főleg, ha pösti vagy. :)
Elnézést, ha valakit megbántottam a hozzászólásommal, nem állt szándékomban. Én magam parasztnak vallom, de sajnálom, hogy mostanára ez egy sértő jelző lett csupán. Egyébként nem hiszem, hogy a Mammutban sima élű verzió még lett volna, arról én tudnék. Viccet félretéve, ha valakit érdekel a kés akkor nyugodtan megnézheti személyesen. Nem árulok zsákbamacskát.
Ja, és nyugodtan lehet alkudni! (A rosszindulatú, alpári hozzászólásokra a továbbiakban nem fogok reagálni.)
Még egyszer elnézést midenkitől, akit megbántottam.
Kb. másfél hónapja még volt a Mammut2 beli Extrametalban, 20 ezer alatt, de lehet, hogy még mindig ott van.
WTC emlékkés: nem azért lett az, mert olyan baromi jó, hogy megérdemli (egyébként tényleg jó kés), hanem azért, mert maga a modell egy, a WTC-nél meghalt, John D'allara nevű rendőrtiszt emlékére készült, akit a Sypderco kések egyik legnagyobb gyűjtőjeként tartottak számon.
Elhiszem, hogy más emberekre gondoltál a parasztozós hozzászólásodban. De azért az elgondolkodtató, hogy ennyien félreértettük! Remélem csak a fogalmazás volt rossz, a szándék nem!
A parasztozásról: nem tudom miért vettétek ezt magatokra. Én azokra az emberekre gondoltam konkrétan, akik még a feléből is alkudnak. Akinek nem inge, ne vegye magára. De ezt álmomban sem hittem volna, hogy itt csupa nemes ill. főnemessel lesz dolgom :)
imod! Most tényleg csak azért jöttél ide, hogy hergeld a népet? Mert ha igen, akkor tényleg jobb lenne ha valahol máshol tennéd. Te voltál az aki a második hozzászólásodban már parasztoztál, tehát az intelligenciát és az útszéli stílust most inkább ne firtassuk. További zavartalan fórumozást kívánok neked!(valahol máshol)
Én a Raven-t még 2008-ban vettem, csak levél bontogatásra használtam, szóval megeröltetve se volt. Az egyik nyitsánál esett ki ez a kis fém lemez. Ezen a képen jól látszik:
A kép szerint csak oda van illesztve, nincs forrgasztva, vagy heggesztve.
Van még egy Spyderco Delica-m is, amit több mindenre használok, azt 2009-ben vettem, a mai napig tökéletes. Valószinűleg Byrd-öt már nem veszek többet, de Sypderco-t igen! :)
"A csiszolt felület érdessége szemre nehezen állapítható meg, de talán olyan P500...P600 körüli nedves csiszolópapír csiszolási nyomához hasonlítható. A "sokezres" japán vizes kövek polírozottnak is nevezhető felületéhez képest az eredmény szinte durva, de arányosan a megmunkálás is rövidebb időt igényel."
Ezért támadtak kétségeim -laikusként, hogy mennyire finiselő kő ez.
Ezt az "F" finomsági kategóriát nem ismerem sajnos, a japánt mégkevésbé.
"P" finomságban nem tudod ez minek felel meg? Favéső élezésnél(vizes papíron) a P1200 már kezd élesedni-fényesedni, a p3000 már tükrös lesz és nekem megfelelően borotválós.
Nekem ez lenne kb megfelelő végeredmény a késnél is. 2 mikron se mond nekem sokat sajnos. Tükrös lesz a felület, vagy annál jóval durvább -ahogy a tesztből kiveszem?
Az se baj, csak akkor ki kell agyalnom mi jöjjön utána amivel befejezem.
Porcelánrúdon is gondolkodtam, de talán kövön jobban tudnám tartani a szöget, meg valahogy jobban bízok benne.
Utána meg bőrön fenésre gondoltam.
Ja még valami. Írod, hogy 61 HRC-ig jó. Akkor a Stubai favésőmet ami 62-63 hrc ha jól emlékszem nem szabad-lehet megfenni vele? Arra gondoltam, hogy talán a kő egyik felét vésőfenésre használnám, de lehet, hogy ahhoz puha ezek szerint (nem tragédia, megfenem papíron azokat akkor).
Szia! Elküldtem volna privátba a választ, de nem publikus a méled. Meg azt gondolom, olyan kérdések, amire esetleg más is kiváncsi, ezért inkább itt válaszolok. 1. A vörös volt előbb, de kisebb a tartomány ahol használható, lágyabb pengéknél nem volt igazán hatékony. Ezért váltotta ki a fehér kő, amely bármilyen acélhoz jó 60-61HRC-ig.
2. Én az európai és a japán szabvány szerint számozom a köveket, az európai szerint F1500-as, a japán szerint JIS6000-es, de ugyanarról a 2 mikronos szemcse nagyságról beszélünk. :) És ez átlag, teljesen homogén anyag nem létezik, max. a Nasa-nál.
Ami az 500-600-at illeti, kérlek olvasd el még egyszer a tesztet, nem azt írta Hegyespenge, hogy annyi, hanem azt, hogy szemre annyinak látszik talán.
3. A netes kiskereskedői ár áfával kereskedői haszonnal, az én áram, így 5 ezer. :)
4. Én csak azt tudom elmondani, amit én használok és bejött nekem. Én nagyoláshoz egy Rákóczi féle SIC320-as követ használok, majd finiseléshez a saját kövemet, amit a végén porcelánrúdon húzok meg. DE. Ez az én választásom, ami nem feltétlen fog megfelelni a Te elvárásaidnak, feladataidhoz. Nagyon sokféle kő kapható a piacon, nagyon sok megoldás van fenésre. Hogy Neked melyik válik majd be igazán, ezt csak az idő, meg jó pár próbálkozás fogja megnyugtatóan megválaszolni.
Érdemes megnézned a késportál oldalát, esetleg regisztrálni, olvasni és olvasni, nameg vannak összejövetelek is és ott biztos lesz, aki nálamnál jobban megtudja mutatni a késfenés csinját-binját. :)
Ha jól értem, Te készíted a Haidu fenőköveket. Ezzel kapcsolatban kérdeznék.
1.Korábban azt írtad, két féle keménységű van, a vörös a keményebb, a fehér a puhább.
A neten árusítva viszont csak a fehéret látom. Miért van ez? Nem vált be a vörös?
2.A kő finomsága nem világos nekem. Én az európai finomságot ismerem, amit csiszolópapírokon látni p1200,p3000 stb. Ebben a mértékegységben megadva hanyas a kő?
A weboldalon ha jól látom 1500-nak írják, a tesztben meg azt írja a kipróbáló, hogy 500-600 as.
Nekem olyan kő kéne, ami után már csak bőrön finomítás kel és borotva éles lesz a kés.
3.A netes kiskereskedői ár áfával kereskedői haszonnal 5 ezer. Mennyiért lehet Tőled személyesen megvenni a követ?
4.Esetleg ha tudnál ajánlani konkrét hasonlóan nagyméretű(kényelmesen használható) követ ahhoz, ha nulláról(rég élezett, tompa) kell megélezni egy kést, tehát mit érdemes használni a te köved előtt?
A konyhakéseket, esetleg bicskákat szeretném normális élel ellátni, ehhez kéne egy "rendszer".
Előre is kösz a segítséget!
Ha esetleg más tud tanácsot adni élezés fenés ügyben, köszönettel fogadom.
Megint 40ezres Spyderco-hoz szólnék hozzá. Mi lenne, ha abbahagynánk egymás pocskondiázását? Ez nem visz előre! Amúgy, ha nem lett volna világos, Hayloft Ezekiellel és H_G-vel értek egyet, ez nem adás-vétel topic, ahol mindent el lehet adni, ilyen-olyan ürüggyel. Most a gyűjtői dologra gondolok, de azt már leírtam. Imod.hu, szerintem kicsit nézz magadba, ez a parasztozós hozzászólás kicsit kiverte itt a biztosítékot. Mondjuk nekem se tetszene, ha leírom a véleményem, és azt kapnám vissza, hogy minden paraszt le akarja alkudni a felére! Ahogy láttam, az említett bicska új ára messze nem 40... Szóval peace, meg minden, de ezt most magadnak kerested...
Gugliba beírod ,hogy fenőacél, ad egy csomó tippet Én szeméjszerint a DICK acélokat ajánlom. kitűnő a minőségük igazi profi, húsipari felhasználásra. Solvent kereskedő ház. A befektetett pénzt megéri Apámtól örököltem egyet még a mai napig szolgál kb 35- 40 éves. hentes volt az öreg. :))
A segítségeteket kérném! Szeretnék vásárolni egy komoly /olyasmi amit a hentesek is használnak/ élező acélt. Mit, honnan, mennyiért lehet és érdemes beszerezni?
Eléggé unalmas vagy cimbora. Mondjuk annyi eszed lehetne, hogy ha innét akarsz vevőket szerezni, akkor nem köpöd le a topic törzstagjait, és nem kötsz bele pl. olyan emberekbe, mint H_G, akinek az 1400 késtopikos hozzászólásai között azért akad némi tartalom. A te 30 késtopikos hozzászólásod közül mennyinek van komoly szakmai tartalma, úgy értem, mennyi ezek közül az, amelyikben nem kufárkodtál? Na ugye.