Keresés

Részletes keresés

kilenctizenegy Creative Commons License 2007.01.06 0 0 206
Igen, Yu Kert. Nekem az volt az egyik legnagyobb élmény. A Nanjing Lu-t legközelebb nézd meg!
Előzmény: Norbaja (205)
Norbaja Creative Commons License 2007.01.05 0 0 205
Jó utat. Irigyellek, de nagyon. Én októberben voltam 8 napot peking sanghai shuzo útvonalon. Életemben még ennyire nem ért ilyen nagy élmény. A Bund este hat után kihagyhatatlan, s javaslom a hajózást is a folyón. Ha van lehetőséged, mindenképpen menjél el shuzo-ba. nagyon szép város.

Ha még ekkora városban nem voltál (10 M lakos), akkor felejthetetlen élmény lesz.

Mi nem voltunk a nanjing road-on, de te tudod, hogy a váci utcában / andrássy úton vásárolsz-e vagy ugyanazt mondjuk azezerszercukibb jajdeutálomwestendhelyett megyekinkábbazárkádba vásárolsz-e.

Ha full egyedül leszel, akkor egy jó tanács: vigyél a szállodából egy szalvétát, vagy egy gyufát, s ha el tévedsz, akkor a taxisnak mutasd meg és vissza visz.

Mi a Children Palace-be voltunk, a Nemzeti Múzeumba, megnéztünk egy "színházi" akrobata előadást, buszos városnézésen voltunk, kajáltunk a TV torony éttermében, meg vásároltunk. Asszem Yu kertnek hívják azt a részt, ahol van egy nagy bazár, itt érdemes vásárolni.

Zsebtolvajoktól szerintem mindenhol érdemes tartani, ahol sok a túrista, és shanghaiban akad. Egy dologra nagyon figyelj: a hamis pénzre!!!! Egyik ismertetőjele, hogy nagyon ropog, és sima a tapintása.

Vigyázz magadra, ott a nagy KÍNÁBAN, jó szórakozást!

Norbaja
Előzmény: Zafír74 (204)
Zafír74 Creative Commons License 2007.01.05 0 0 204

Szia!

 

Igen, még itt vagyok, holnap reggel indulok! Izgalmas! :-)

Előzmény: Norbaja (203)
Norbaja Creative Commons License 2007.01.04 0 0 203
Még itt vagy?
Előzmény: Zafír74 (202)
Zafír74 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 202

Sziasztok!

 

Úgy néz ki, hogy januárban négy hétre Shanghaiba utazom. Tudtok tanácsokkal szolgálni ezzel kapcsolatban? Veszélyes lehet egy nőnek egyedül? (Nem vagyok túlzottan kínai típus, már ami a külsőmet illeti! :-))

Azt olvastam egy külföldi fórumon, hogy a Nanjing Road-on előfordulnak "lehúzó" emberek, akik a turistáknak ajánlkoznak tolmácsolásra, aztán elszedik a pénzüket bizonyos bárokban. Azt is olvastam, hogy a zsebtolvajokkal vigyázni kell. (Hol nem?)

Miket érdemes megnézni? (Pár infót már erről is beszereztem.)

Előre is köszönöm a segítséget!

greenandblue Creative Commons License 2006.11.06 0 0 201

köszönöm a választ!

sajnos még nm tuti az út, de igen erősen tervbe van véve:)a repjegy nincs még meg.azt tudom, h milyen gépet akarok, azzal nem lesz gond. viszont azt nem tudod megmondani, h mekkora árkülönbségre számíthatok?

Előzmény: kilenctizenegy (200)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.11.05 0 0 200

Lehet, de nagyon nem mindegy, hogy hol.

 

Kowloonban próbáld meg, de ne közvetlenül a kikötőben, pláne a nagy sárga Nikon feliratú boltban, mert ott becsapnak.

 

Járkálj vagy tíz utcányit észak felé és látsz vagy ötven boltot, minden van és elég olcsón. A legfontosabb, hogyitthon nézz utána, melyik gép mit tud, mert ott szemérmetlenül hazudnak. A japán márkák általában nem hamisítványok.

 

Jó vásárlást!

 

Új Zélandért irígyellek... 

Előzmény: greenandblue (199)
greenandblue Creative Commons License 2006.10.30 0 0 199

sziasztok! nem találván megfelelőbb topicot, feltenném  a kérdésemet, hátha tud vki válaszolni..

a kérdés, h hong kongban érdemes-e, lehet-e az itthoninál olcsóbban digit fényképezőt venni? a szitu az, h lehet, h átutazóban újzélandra megállunk 1-2 napra hongkongban és arra gondoltam, h ott vennék fényképezőgépet, mondjuk a megérkezést követő pár órában, h aztán 3hétig folyamatosan kattintgassak:)...

szerintetek? esetleg hol próbáljak meg informálódni a témában? és ha érdemes, akkor hol?

köszi

dragan11 Creative Commons License 2006.10.19 0 0 198
Nagyon leült a topic. Kedves visszaérkezők, sehol egy élménybeszámoló?
dragan11 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 197
Hát, a beszúrási technikám még elég kezdetleges...
dragan11 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 196



Na, megpróbálok betenni 3 képet a többszázból. Igyekeztem nem a kommerszeket betenni, hanem olyat, ami mindenkinek érdekes lehet.
dragan11 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 195
A túróba! Megvannak a képek és tök jók. Szerettem volna néhányat bemásolni, de nem engedi a nagysága miatt. Ilyenkor mit kell tenni? Lehet csökkenteni a képet? Vagy hogy kell tárhelyet nyitni? Segítsen valaki, mert analfabéta vagyok.
Elvira70 Creative Commons License 2006.08.25 0 0 194
Kedves Bora és Többiek! Alig 12 óra múlva indulunk, csomagolás közben még benéztünk ide. Mi nem magyar utazási irodával megyünk, hanem valami kinti segítséggel, amolyan harcművészeti tanulmányút-féleség keretében Pekingben töltünk egy hetet. Az előre megadott program szerint tömény 6 nap vár kint ránk, tele kultúrális és gasztronómiai meg kungfus programokkal. Gyárlátogatásról nem esett szó, amit olvasva Titeket, nem sajnálunk. Echte házi szilvapálinkát meg némi széntablettát csomagultunk.... aztán meglátjuk, szükség lesz-e rá. Sok hasznos dolgot olvastunk Tőletek, nagyon várom, hogy milyen a valóság...... Egy hét múlva beszámolok!
Előzmény: Bora49 (179)
dragan11 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 193
Ja, ha megkapom őket , felteszek néhányat.
Előzmény: archifoto (191)
dragan11 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 192
Ok. Feladom :) Felesleges vitatkozni veled, lenyomsz. Én úgyis csak okoskodom, mert 2-3 éve én is intenzíven foglalkozom Kínával, de csak amatőr szinten. Minden esetre bármilyen információ jól jön, és a könyvedet is elolvasom, ha megjelenik.
Előzmény: kb. (190)
archifoto Creative Commons License 2006.08.24 0 0 191

Örülök, hogy tetszettek a fotók.

Várom az általad készítetteket.

A "kb." honlapján találhatók is nagyon jók...

Előzmény: dragan11 (184)
kb. Creative Commons License 2006.08.24 0 0 190
Szerintem nem zavaró, hogy a legturistásabb szakasznál a faltól ötven méterről indulva le lehet bobozni a hegyoldalon. Szvsz sokkal inkább zavaró - és ez a sokkal kevésbé turistás, pl. Jinshanlingi szakaszon is előfordul - a rengeteg árus. (Egyszer nem tudtam másképp leállítani az egyiket, mint szó szerint azt mondtam neki, hogy ha nem hagy végre békén, akkor felpofozom. Elhangzott egy mondat arról, hogy ehhez nekem nincs jogom, aztán csendben eloldalgott.)
Szerintem nyugodtan vitázhatunk egy kicsit Shenzhenen még. :-) Azt elhiszem, hogy egy átlag kínai könnyen rávágja, hogy az színtiszta kapitalizmus. Őt jellemzően csak a gazdaság érdekli. A színtiszta kapitalizmus Shenzhenre azonban tisztán gazdasági értelemben sem igaz. A valóság "mindössze" annyi, hogy ott, mint "különleges gazdasági övezetben", számos kedvezményt élveztek az elmúlt évtizedekben a külföldi (és kínai) befektetők. Ettől eltekintve ugyanaz a központi írányítás felügyeli, mint az ország többi részét. Kína többi részéhez képest való relatív szabadsága csak gazdasági értelemben igaz (no meg, ha ez egyáltalán lehetséges, még több -az amúgy ugyanúgy illegális- prostitució, mint kína más részein). Polgárjogilag, politikailag nincs semmi különbség. Amikor épült, akkor már megvoltak a kínai tervek Hongkongra vonatkozóan. Amúgy nem egyedi kisérlet Shenzhen, ha jól emlékszem, tizenhat ilyen "kül. gazd. övezet" van. Pl. a szomszédos Zhuhai is ilyen (az Makaóra épült rá).
Hogy mivel foglalkozom? Most fejeztem be a Peking útikönyvemet, jövőre fog megjelenni a Panoráma kiadónál. Bár elég rég frissítettem, a honlapomon találsz pár fotót is. Egyébként pedig egy magyar cég árubeszerzését, itteni gyártatását intézem.
Ha legközelebb üzleti útra jössz, akkor azt javaslom, hogy helyismerettel és kínai nyelvtudással rendelkező magyar emberrel szerveztesd meg az utat és a találkozóidat. Nagyon megéri. (Nem magamról beszélek, nekem elég a mostani munkám, de ha aktuális lesz, tudok esetleg ajánlani embert is.)
Előzmény: dragan11 (185)
kvant um Creative Commons License 2006.08.24 0 0 189
Szerintem is érdemes kipróbálni a kínai éttermeket. Persze az a legjobb, hogyha van veled "benszülött" segítő, vagy aki megrendeli az ételeket, mert egyébként fogalmam sincs mit hoznának ki. :) Nekem nagy élmény volt egy nagyobb szabású 1-1.5 órás étkezés, amikor folyamatosan hozzák a tálakat, és mindenki csipegethet középről a magyar ízvilághoz képest igencsak szokatlan salátákból, tésztákból, húsokból, zöldségekből, kocsonyákból. Aztán a végére érdemes helyet hagyni a levesnek, ami vagy csípős, vagy éppen nem sok íze van. És tessék használni a pálcikát, szerintem úgy sokkal jobb. Főleg, miután nem is nehéz a használata, és ezzel elkápráztathatjuk vendéglátóinkat. Jelentős mennyiségű "kupica" felhörpintésével még nagyobb hatást lehet kiváltani! :)
Előzmény: öcs (187)
dragan11 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 188
Jaja. Ha legközelebb megyek/ünk, levonjuk ezeket a tanulságokat.
A kaja egyáltalán nem rossz, sőt tényleg változatos és kifinomult, meg minden, sokan a legnagyobb örömüket találják benne. Nekem túl sok volt, mennyiségben, ízben és a ráfordított időben. Ez van, mások vagyunk :)
Előzmény: öcs (187)
öcs Creative Commons License 2006.08.24 0 0 187
Pontosan ezen dolgok miatt kell önállóan utazni. A szervezett út egyetlen előnye a nyelvtudás hiány-pótlása (és talán a biztonságban tudás), de Kína szerintem pont az a helye a világnak, ahol és ahova nyugodtan és biztonsággal lehet egyénileg utazni.

Szállodát neten foglasz, van közvetlen járat Pekingbe, át lehet repülni Kínán belül is aránylag olcsón (lehet neten foglalni), minden nagyobb látnivalóhoz, pl. a Falhoz egyedül is elmehetsz (bérelhetsz nevetséges pénzért kocsit egész napra), a taxi fillérek, szóval, ha így utazol, a magad ura vagy. És még csak nyelvet sem kell beszélned, csak mutogatnod, mert ők egyáltalán nem értenek semmilyen nyelven, hiába próbálkozol :-)

A kajáról: szerintem igenis része egy kínai útnak az étel, érdemes rá időt áldozni, mivel az "európai" kínai konyha nyomokban sem hasonlít az eredetire, sokkal színesebb, ízletesebb, másabb. Persze,ha rohanás van, választani kell, nem biztos, hogy az az elsődleges. Mikor mi kint voltunk, rám pont az étel, az étkezés tette az egyik legnagyobb hatást (pedig nem vagyok egy haspók).
Előzmény: dragan11 (186)
dragan11 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 186

"A napi 3x étkezés pl. nagyon sok időt elvesz, az ebéd helyett jobb lenne látni valamit"

Bora! Ezzel maximálisan egyetértek! Ez 1 rossz beidegződés, hogy "ha Kína, akkor zabálás". Szerintem sokan vagyunk, akinek a kaja kb harmadlagos dolog. Napi 4-5 óra kajálás több volt, mint idegesítő, nem is élveztem, inkább vegyültem volna az emberek közé az egyszerű utcákon. Sajnos voltak haspók utitársaim, akik ezt nem osztották, ők órákat zabáltak, mindig a kínai konyhárol áradoztak. Még ha igaz is, miért kell, hogy ez engem élrdekeljen? Sokkal fontosabbak az emberek, az épületek, a hangulat, minden.

De. Ez nem panaszkodás. Inkább szervezési kérdés. Ne vegye kedvét senkinek ettől az izgalmas, gyönyörű országtól.

Előzmény: Bora49 (179)
dragan11 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 185
A helyzet: mi egy kínai tulajdoni pesti irodánál rendeltük az utazást, egyéni igények szerint, utólagos fizetéssel. Direkt hangsúlyoztuk, hogy tárgyalni és terepszemlézni megyünk, nem turista útra. Ugyan kaptunk egy részletes programot, de azt hittük, ez csak egy előzetes, majd tudjuk alakítani. Hát nem így sikerült: az ottani idegenvezető és sofőr agresszíven végigverte a programokat, beleértve a szörnyű gyárlátogatást.
Az is elég bénán jött ki, hogy szinte kicibáltak a Nagy Falhoz (a legturistább részéhez), és körbekergettek minket, miközben könyörögtünk, hogy esete 6 ra érjünk vissza Pekingbe, a protokollvacsorára. Fürödni, átöltözni nem is volt időnk. (Mindezt egy selyemgyár miatt) Ilyen esetben bunkóság-e, ha azt mondjuk, a Falat hagyjuk ki inkább?!
A másik: Pesten külön kértük, hogy nemzetközies szállodát foglaljanak, különös tekintettel az internetre, amiről sajnos egyikünk sem tudott lemondani más munkái miatt. Ehhez képest egy szállodában sem volt net, még a négycsillagos hotelben sem beszéltek angolul.
EZ rossz szervezés kérdése.
Legközelebb szívesebben látnám Kínát egy nem "birkaturista" szemével, végighajtva, hanem elmélyültebben, ráérősebben, igényesebben.

Pld a Fal. Biztos mindenkit elvittek, és oda, ahol bobbal mentünk fel, és 20000 árus lökdösött, és iszonyú tömeg volt. Bobbal a többszáz éves falhoz! Ez is őrület! Utána s busszal olyan feljárókat láttunk, ahol egy lélek sem volt, csak te és ez a gyönyörű Fal. Itt biztos jobban elmélyülünk a tájban és valamelyest megértjük Kínát. De ez egy szervezőnek sem jut eszébe, mert sajnos túlteng az üzleti szemlélet. MIndenki azért kap pénzt, hogy a turistákat leszállítsa a lenyúlós helyekre. Ez a világon mindenhol így van, de Kínában maximálisan érvényesül.
És ilyen a Nanking Road is. Ha szervező lennék, nem ezt erőltetném, hanem más, sokkal izgalmasabb, eredetibb helyeket. Pld. a régi európai épületeket, úgy tudom még kis hazánk (monarchia) is hagyott nyomot ott. Vásárlás! Nem hiszem, hogy aki befizet egy ilyen útra, az vásárolni akar elsősorban. Megérni úgysem fogja megérni semmi, tekintettel a többszázezer forintos utazási díjra.
Szóval ennyit erről.

(nem érdemes szintiszta kapitalizmusként szembeállítani az ország többi részével, mások a fogalmak) Ezegyszer visszapofázok :)
Ezt egy 17 éve Budapesten élő kínai barátom mondta. Szó szerint. Nyilván petsze mások a fogalmak, de úgy tudom, ez építéskor egy különleges gazdasági kísérletnek számított, és az építést még akkor kezdték, amikor nem volt szó Honkong visszakerüléséről. Egy kis mintakapitalizmusnak szánták, hogy nekik ilyen is van.

Na mindegy úgy is kijavítasz, javíts nyugodtan, várom a bejelentkezésed Kínából. Meg lehet kérdezni, hogy milyen jellegű a munkád?






Előzmény: kb. (183)
dragan11 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 184
Szépek a fotók!
Gondoltam, én is mahd rakok 1-2-őt, ha megvannak a képeim.
Előzmény: archifoto (182)
kb. Creative Commons License 2006.08.24 0 0 183
Kösz a kérdést, persze, idenézek néha.

Bora49 és a te hozzászólásodból (de más forrásokból is ezt hallom) az derül ki, hogy a magyar utazási irodák szinte kivétel nélkül ilyen shopping-túra jellegű utakat kínálnak. Akinek nem ez kell, az miért nem vonja kérdőre az irodát? Ha arra - kis méretűkből adódóan - nem is alkalmasak a magyar utazási irodák, hogy maguk szervezzenek programot, a kínai partnerrel is lehet más felfogású utakat szerveztetni. A kínai belföldi irodák tömegterméke a fenti - órákig tartó zabálásokkal és gyárlátogatásnak álcázott lenyúlási kisérletekkel jellemezhető - utazási mód, de éve óta van alternatíva Kínában is.

Ha már belkezdtem, írok pár apró pontosítást is:
177:
Vannak légkondiconált buszok is Pekingben, azok drágábbak (2 yuan).
A taxi alap 10 yuanjában 3 km út benne van, utána indul a kilométerenkénti 2 yuan.
179:
"Mautai" nevű pálinka neve helyesen Maotai, számtalan fajtája van, nem csak 380-ért, sokkal olcsóbb, akár 40-50 yuanos (és még drágább) fajtája is van.
Ha olyan felkészült volt a magyar idegenvezető, akkor miért nem említette a csoportnak azt a közismert tényt, hogy a Nanjing Road csillogó bevásárlóközpontjai nem alkalmasak olcsó bevásárlásra? Vihetett volna helyette olyan piacra, ahol azt kaptátok volna, amit kerestetek (a Nanjing Road pedig nem átverés, mindenki tudja, hogy miért jár oda - sokan korzózni, a tehetősek meg pénzt költeni).
Pekingben nem "Silk road", hanem Silk Market van (erről már több itteni topikban is esett szó).
"Az olimpiai stadionok építkezését állítólag vissza kellett fogni, mert olyan hamar elkészülnének, hogy a megnyitóra már nem lennének újak, és hogy néz az ki, hogy egy "lelakott" stadionban tartják a megnyitót?" A mértéktelen költekezést fogták vissza, itt egy 3-4 hónapja írt cikkem az olimpiai létesítményekről:
www.azsia.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8474
Hongkong mellé Shenzhent építették, ez egyike a különleges gazdasági övezeteknek (nem érdemes szintiszta kapitalizmusként szembeállítani az ország többi részével, mások a fogalmak).
Előzmény: dragan11 (180)
archifoto Creative Commons License 2006.08.23 0 0 182

Sziasztok!

Mivel ez a fórum is sokat segített Kína megismerésében, így az általam készített fotókkal kívánom meghálálni, mely az alábbi helyen érhető el:

 

http://gportal.hu/portal/archifoto/

dragan11 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 181
TMobile-lal valami 600 forint körül/perc. De nézz utána a telefonszolgáltatód weblapján!
Jótanács: kérj visszahívást az otthoniaktól, nekik az helyi tarifával megy. neked valamivel olcsóbban kijön.
Előzmény: Elvira70 (178)
dragan11 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 180
"Az út sajnos tele volt gyárlátogatással: igazgyöngy, jáde, tűzzománc, agyagkatona, selyem, hímzett képek, kasmír, tea-ültetvény"

EZ nekünk is megvolt, ez döbbenet. Mi szinte már lökdöstük a sofőrt, és a kínai idegenvezetőt, de úgy mentek a gyárba, mintha emberrablás lenne. Ez volt az egész út legnagyobb negatívuma: erőszakos lenyúlás, tukmálás. Erről le kellene szokniuk. Bár ahogy néztem, az agyhalott amcsiknak bejött a shopping, inkább, mint egy templom.

"Shanghajban 1989. óta (tehát amikor nálunk a rendszerváltás volt) fölépítettek egy Budapest nagyságú városrészt"
És arról hallottál, hogy Honkonggal szemben egy várost építettek néhány év alatt. A nevét nem tudom, de egy kis antiHonkong, színtiszta kapitalizmussal"

"A shanghaji Nanjing road nagy átverés" Hát igen, nekünk sem jött be. Ott is agresszív tukmálás végig az utcán. Ellenben a város hangulata az elképesztően izgalmas volt.


KB. Még néha idenézel? Írjál valamit, lassan kezd "honvágyam" lenni Kína után.
Előzmény: Bora49 (179)
Bora49 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 179

Szia Elvira!

 

14-én jöttünk vissza egy 13-napos útról, gondolom, ti is ilyenre mentek. Az Atlasz Travel szervezésében voltunk, Peking- Xian-Suzhou-Hangchou-Shanghaj útvonalon, napi 3x kaja.

Az idegenvezetőnk (Dobos Miklós) nagyon jó volt, tényleg a szó legjobb értelmében volt idegenvezető. Mindenről gondoskodott, rengeteget tudott a történelemről, földrajzról, a helyi viszonyokról, intézte a repjegyeket, a beszállókártyákat, szóval "úri" dolgunk volt.

 

Az útnak sajnos vannak negatívumai is. A napi 3x étkezés pl. nagyon sok időt elvesz, az ebéd helyett jobb lenne látni valamit. Legalább is a csoportban sokaknak ez volt a véleményük. Különféle színvonalú kajáldákban voltunk, elegáns étterembe is vittek, gyári étkezdékbe is (na persze ez rendes éttermi színvonalnak felelt meg!), de voltunk a kínai nyomornegyedben egy családnál is enni. A kaják között mindig volt olyan, amit nyugodt szívvel meg lehetett enni, csak a levesek állaga volt nekünk egy kicsit fura, néha olyan volt, mint egy fölmelegített zselatin. Szóval levest nem sokat ettünk, amúgy is náluk ez az utolsó fogás. Mindig volt csirke, hal, sok zöldség, és hasmenési problémák se nagyon fordultak elő senkivel. Ehhez persze fertőtleníteni is kell. Az ottani nem túl drága pálinka íze elég szörnyű, de valamit valamiért. Ha teheted, vigyél egy kis hazait. A Mautai nevű pálinka - amiről Dragan is írt - nagyon drága, 380 jüan egy üveg, amit úgy 28-30-cal kell megszorozni.

 

A szállodákban nem volt probléma a pénzváltással. 100 dollárért 789 jüant adtak, 100 Euróért pedig kb. 1000-t. Az árfolyam mindenütt egyforma! Bankautomatával nem próbálkoztunk, mi kp-t vittünk. A bankkártyás fizetés sok helyen nem probléma, de vannak helyek, ahol annyit vacakolnak, hogy az ember inkább otthagyja az egészet.

 

Az út sajnos tele volt gyárlátogatással: igazgyöngy, jáde, tűzzománc, agyagkatona, selyem, hímzett képek, kasmír, tea-ültetvény - ezek jutnak eszembe hirtelen. Ezeken a helyeken mindig elmondják, hogy őnáluk hamisítatlan dolgokat lehet kapni, tehát itt vásárolj, mert lehet, hogy máshol olcsóbban kapod meg, de az biztosan hamisítvány. Na ha ennek a dumának bedőlsz, akkor kb. 10-szeres árat fizetsz.

 

Jáde szobrocskákat, ékszereket, tűzzománc ékszereket minden templomban árulnak, sokkal olcsóbban, és feltételezem, hogy nem minden hamisítvány, vagy ha mégis, akkor igen jó hamisítvány. A selyemgyárban pl. olyan ócska holmikat árultak, ami itthon is megkapható a kínai piacon, meg ott kint is sok üzletben. Az agyagkatonákat a "hivatalos" gyárban 50 - 100 jüanért adják, az utcai árustól megkapod 10 jüanért, vagy akár 1 dollárért.

 

Az utcán rengeteg az árus, akik rögtön letámadják a csoportokat, kínálnak Gucci táskát, Rolex órát, görkorit, zoknit, képeslapot, stb. Az üres vizes-flakonoknak pedig nagyon örülnek az emberek, mert be tudják váltani, és kapnak érte pár fillért, te meg amúgy is kidobnád. Hogy mennyire tudsz velük alkudni, az attól függ, mennyire van időd, mert ha sietsz, akkor 1/3-ra vagy felére tudsz lemenni, de ha van időd, akkor kevesebbért is megkaphatod.

 

Jó tanács: Ha valahol meg tudsz venni valamit, amit jónak tartasz, azt érdemes megvenni, mert nem biztos, hogy később is lesz rá lehetőséged. Mi sajnos bedőltünk annak, hogy "lesz még rengeteg lehetőség a vásárlásra", meg hogy majd "Shanghajban a Nanjing road-on". Pekingben pl. a szállodától nem messze van egy nagy áruház, a "Silk road", ott kis butikok vannak, rengeteg holmival, Tommy ingekkel, Lacoste pólókkal, stb. érdemes ott alkudozni, mert jók az árak, akár az 1/8-ra is le lehet menni, ha sokat veszel. Persze kitartó alkudozás kell, és nem kell elhinni, amikor legörbül az eladó szája sarka.

Xianban a mohamedán mecset melletti bazársoron szintén láttam szép teás készleteket, de a férjem lebeszélt, hogy Shanghajban majd biztosan kapunk még szebbeket, meg majd lesz többféle. Hát semmi nem volt, bosszankodtam is.

 

A shanghaji Nanjing road nagy átverés, mert ott jóformán csak drága üzletek vannak, és sajnos nem nagyon tudtunk venni olyasmiket, amiket Pekingben minden utánajárás nélkül utánunk dobtak volna.

A shanghaji szálloda megint csak nagy szívás, mert kint van a város szélén (kb. Kőbánya-külső), olyan helyen, ahol egy élelmiszeres szupermarketen kívül semmi nincs. A taxi 40-50 jüanért visz be a városba. Nem egy vészes összeg, de mégis csak fölösleges kiadás.

 

De ami a lényeg, és ami miatt oda mentünk: rengeteg pozitív élményben volt részünk. A programot nem írom le, mert nektek is nyilván ugyanazokat fogják megmutatni.

Kínában óriási a fejlődés, olyan ütemben építkeznek, hogy az embernek eláll a lélegzete. Hatalmas toronydaruk mindenfelé. Az olimpiai stadionok építkezését állítólag vissza kellett fogni, mert olyan hamar elkészülnének, hogy a megnyitóra már nem lennének újak, és hogy néz az ki, hogy egy "lelakott" stadionban tartják a megnyitót?

Shanghajban 1989. óta (tehát amikor nálunk a rendszerváltás volt) fölépítettek egy Budapest nagyságú városrészt, 1,5 millió embernek. Akik már voltak az USA nagyvárosaiban, azt mondják, hogy New-York vagy San Francisco már le van maradva Shanghajhoz képest. Hatalmas felhőkarcolók vannak, most 88 emeletes a legmagasabb ház, de már építenek egy még magasabbat. Övék a világ 3. legmagasabb TV-tornya, ahonnan kinézve látod a felhőkarcoló-erdőket. A 60-as 70-es években épült 5-6 szintes házakat már nem újítják föl, mert nem érdemes, megy nekik a dózer, és épül a helyükre a felhőkarcoló.

 

A régi korok műemlékei sajnos megsínylették a kultúrális forradalmat, meg előtte is kirabolták őket rendesen. Most már rájöttek arra, hogy micsoda értékek ezek, és megy a felújítás iszonyatos ütemben. Szerintem az olimpiára minden ragyogni fog. Az jár jól, aki az olimpia után megy oda, vagy a 2010-es shanghaji világkiállítás után, mert akkorra biztosan helyre lesz hozva minden.

 

Amit minden alkalommal megcsodáltam, az a shanghaji 7-szintes útkereszteződés volt. Hát az valami döbbenet! Ezek a marhák emeletes utakat építenek, mert nincs elég helyük horizontálisan, hát kénytelenek vertikális megoldásokat keresni!!! Lenyűgözőek a sok-sávos útjaik, a hatalmas forgalom, a rengeteg autó, bicikli és motor. (Állítólag a motor a legmenőbb járgány, ha egy fiú igazán imponálni akar egy nőnek, akkor motorral viszi.)

 

Most így egyszuszra ennyi, majd ha még lesz időm, akkor írok többet is.

Előzmény: Elvira70 (178)
Elvira70 Creative Commons License 2006.08.22 0 0 178

Pénteken indulunk, akkor ezek szerint nagykabátra nem lesz szükség.... A telefonálás díjáról mondanál pár infót?

Előzmény: kvant um (177)
kvant um Creative Commons License 2006.08.19 0 0 177
Most érkeztem Pekingből. Dög meleg, párás levegő, csak az este és a reggel jobb, de egyébként egész nap csorog rólad a víz a szabadban. A legtöbb helyen légkondi van, pl. taxi, de a buszokon nincs. A legdrágább belépő az agyagkatonákhoz volt, fejenként 90 pénz, a többi 30-50. Taxi 10 pénz alap, kilométerenként + 2, busz 1 útra 1 pénz. Érdemes csokit vinni, aki szereti, mert ott drága, és kevés fajta van. Mekiben átlag féláron lehet kajálni a hazai viszonyokhoz képest. Tehát nem kell nagy összeg. Persze a többi a vásárlási hajlandóság függvénye...  
Előzmény: Elvira70 (167)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!