Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
...Egyszerűen megszokás kérdése... Szerintem ez itt a kulcsmondat. A modern ember szerintem túl gyakran esik abba a hibába, hogy egyes problémákra, kérdésekre mindenáron kizárólagos válaszokat és megoldásokat szeretne látni. S elfelejtkezik arról, hogy adott dologra különböző megközelítésben is lehet hatékony módszereket alkotni, onnan pedig már ízlés, arányok és nüanszok kérdése az egész, de a cél ugyanúgy elérhető. Erre egyébként kiváló példa a pengék (legyen az szerszámé vagy fegyveré) világa, mert nagyon szép változatosságban találunk példákat a konvergenciára, azaz ugyanannak a feladatnak sokféle koncepcióval történő megoldására.
Gondold el, hogy Kínában valaki ugyanezt a kérdést teszi fel a maradék 5 milliárd emberről, és az európai hagyományok szerint fejlesztett késekről.
Egyszerűen megszokás kérdése. Biztos az én csökkent képzelőerőm, és ügyetlenségem okán, de elképzelhetetlennek tartom, hogy pl. egy kínai bárddal ugyanolyan hatékonyan, univerzálisan, és sokoldalúan tudnék dolgozni, mint egy szóban forgó 26-os Zwillinggel.
Ezért egy kínai szakács lehet, hogy levágná valamimet egy jó kis bárddal, de nem akartam megsérteni senkit.
Nekik ez jön be... de hidd el : rengetegen vannak (vagyunk) akiknek nem. Nagyon nem.
Szerintem viszont kell. :) ( a 26-osnak) A santoku szinte az elejétől kezdve széles, ekkora felületre nagyon könnyen feltapad a felvágott anyag, tapasztaltam, vágtam ilyennel kb. 2,5 percig.
A bárddal ugyanez a helyzet, kiegésszülve azzal, hogy aki nem szokta meg, az eléggé bénázik vele.
Ráadásul mindkettőre igaz, hogy számomra(!) nevetségesen rövidek. Próbálj meg velük felszeletelni pl. egy 30 cm széles laza jégsalátát, úgy , hogy van rá kb. 10 másodperced...
Egy hagyományos (francia) szeletelő elejének a keskenységét nagyon ki lehet használni, ugyanúgy , ahogy a hosszát is - és ha siet az ember, előny egy 25-26 cm-es hossz.
Egy jó szeletelő viszont az elejétől a végéig szélesedik! Nem ugyanolyan mértékben, de szélesedik.
Max. a végén hagynak egy kis részt ami egyenes, de az él első 2/3- án, jobb esetben 3/4-én nincs 3 olyan pont, amit egyenes vonallal össze lehetne kötni.
Ez ennek a késnek a lényege, ezért gyártják, és ezért vesszük.
Így tud végig gördülni 100%-osan egy vágódeszkán, (akár egy rossz minőségűn is),
így bír ki minőségromás nélkül jónéhány köszörűlést, és kísér el minket évtizedekig.
Tovább megyek!
Ezzel a gyártók is tökéletesen tisztában vannak. Csak meg kell nézni a termékeket, és az árakat. Vannak jó 26-osok, meg vannak használható 26-osok dupla áron.
Még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy nem akarom a többi kést lehúzni, vagy kötekedni bárkivel! Sokféle késben vannak nagyon jók, sőt, ár-érék arányban, igazi kincseket lehet találni.
Egyszerűen csak felháborít a pl. a Wüsthof pofátlansága, hogy kiad egy szériát, és a tudatosan legprofibbra tervezett tagjának az árát nem a többivel arányosan emeli, hanem mondjuk a 8-10- szeresével...
A 20 cm-es ettől függetlenül eladó, mert van még egy. Illetve a 23 vagy 26 cm-esnek nem feltétlenül kell nagyobb szélesség, mert ha valakinek az kell, az vagy vesz egy szinte hegy nélküli Santoku-t , vagy egy kínai bárdot Szerintem. Tanto
Neki lehet, hogy nem, nekem kellene, hogy szélesebb legyen :)))
(mármint a kés)
Viccet félretéve, szerintem veszít a funkcionalitásából, ha elveszlik a klasszikus szeletelő alak. A legtöbb késnél szerintem a 20 centiseknek vannak a legjobb arányaik... persze ez szubjektív is egy kicsit.
(Tomsimpson voltam, csak volt egy kis kavarodás...)
Alig szélesebb, mint a 23 cm-es. Nem is értem, hogy egy olyan jellegű késnél, aminek az alakja a lelke, hogy merik azt megtenni, hogy a hosszát növelik, a szélességét meg alig.
Hello eladó konyhakés. A SP.R akció 20 c m-es chef kése eladó, mivel kettó van belőle (nem csak ebből van kettő), de eközben (mivel elég sokat főzők és darabolok), a 23 vagy 26 cm-resre fáj a fogam a mérete, szélessége miatt. Ennek a vásárlásába kellene egy kisebb összeg. A 20-as bolti vagy web-es árai 14-17 között vannak, nekem 8 e FT kell érte, mert egy nagykerben ez a fele a 23 cm-es nagyker árának. Tanto
Csak az érdekesség kedvéért tudsz betenni képet róluk? A szüleimnek van egy készlete. Nagyon szeretik, csak nem tudom, hogy mi a neve, gyártója, mert csak a Made in England felirat van rajta.
Érdekelne, hogy mi a véleményetek http://extrametal.hu/santoku-170-mm-sd-fa-nyel-p-2161.html?cPath=15_19 erről a késről, vagy esetleg tudnátok egy másikat ajánlani hasonló árba?
A fotózás nem lesz egyszerű. A mikroszkópom átnézetre készült, és olyan kicsi a tárgylencse, hogy nem bírom eléggé megvilágítani a kés élét, sötét nagyon. Szemmel azért éppen használható, de fotó... Kapóra jött egy 3 napos paprika éltesztre. Nem akart belekezdeni a kés, olyan puha gumis már a paprika, a kést meg már több hete nem fentem, na mondom kipróbálom a mikrofogazott/sima éleket. Először az acéllal fentem, nem lett jobb, talán egy kicsit, de nem jelentős. Tompa éllel az acél már nem tud mit kezdeni. Utána elővettem a Fiskars két ferde kerámiagörgős élezőjét. Ez is elég sima, de azért matt a gördők felülete, ezért egy nagyon kicsit karcolja az acélt, erős nagyításban jól látszanak a barázdák. Ez sem hozott jó eredményt. Itt azért meg kell jegyezni, hogy a görgők fix (és elég kis) élszöggel dolgoznak, tehát ha csak egy kicsit is nagyobb élszögű a kés, akkor nem az élet fogják simogatni hanem az élszalag túlsó végét. Végül bevetettem az adu ászt, a követ. 10-15 húzás az egyik felén, majd a másikon, és csak úgy szaladt bele a petyhüdt paprikába. Gondolom a papírt persze tépné, de amikor a paprikát akarom szeletelni, akkor ez kevéssé izgat. Megnéztem a kerámiakéssel is, egy kicsit rosszabbul kap bele, de azért elég jól viszi.
Szerintem acéllal is lehet jól élezni, csak nem mindegy hogy milyen az alakja , a hosszanti bordák mérete, sűrűsége, és az anyaga. A HSS , vagy egyes porkohászati aacélok, sokkal keményebbek mint a kések anyaga, ezáltal az élt nem csak egyengeti, hanem koptat is, sőt vág is le belőle mint a fémgyalulásnál. Egy jó acél min.12000 ft-nál kezdődik. Láttam az IKEÁBAN egy gyémántporos élezőt de még nem vettem meg, ára 3500 ft.
"Vagy késbuzinak kell lenni hozzá, vagy olyan jövedelmi szinttel kell rendelkezni, ami ma Magyarországon nem jellemző. Ezért nem veszik tömegesen."
Én szerintem már elérem a késbuziság alsó fokát, de ez a lidles kerámia-izé ingyen sem kellene. Kivettem, megtapogattam kettőt is (egy nagyot és egy kicsit), csöppet sem volt éles, csúnya szín, rossz súlyozottság -- összességében teljesen játékkés-benyomást kelt.
Az ilyen markolatok a jobb gyártmányoknál se sokat érnek, nemhogy az Arcosnál. Ez a ma divatos, tapadós gumiszerű szar (FRP) egyszerűen nem bírja a strapát, használata olcsó szemfényvesztés bármilyen vágóeszköz nyelén. Pici nyomást kap és máris elválik, mozogni kezd, majd jön lefelé.