Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A helyedben nem olcsót vennék, hanem a kicsivel drágább Neverlost változatot, sokkal kellemesebb a szemnek -- bármennyire is jó kés, arra a libafos-zöldre egy idő után fájdalmas ránézni.
Szeretnék venni egy Mora 2000 kést. Kérdésem az lenne, hogy ebben a típusban létezik szénacél pengével? A másik dolog, hogy ha valaki tudja esetleg, hogy hol lehet legolcsóbban beszerezni, az legyen szíves írja meg. Előre is nagyon köszönöm mindenkinek.
,,,"Láttam már youtube-on kólával, krumplival stb. végezni a műveletet, nem tudom, mivel próbáljam egy másik késemet patinásítani",,,
Nem kell semmi "kezelés" ,meg semmiféle hókusz-pókusz, csak használni kell, szalonnázni, (+hagyma, paradicsom, paprika) utána csak megtörlöd és a "patina" jön magától. :-)
Nekem is nagyon tetszik a mesterséges patinásítás. Van egy nagy szénacél Morám nekem is, azt Hegyes Sanyi DVD- jén látott módon rozsdamaróval kezeltem, de sajnos túl sötét lett, szinte fekete. Az tény viszont, hogy állati jól véd, egy kicsit halványodott 2-3 hónap alatt, de ennyi.
Te mivel kezelted a tiédet? Nagyon szép ez az árnyalat, én is ilyet szeretnék. Láttam már youtube-on kólával, krumplival stb. végezni a műveletet, nem tudom, mivel próbáljam egy másik késemet patinásítani.
Nem fűz semmi a késhez, ugyan ismertem a tulajdonost (már több mint 10 éve elhunyt), de a késsel most találkoztam először. Az is lehet, hogy ő maga készíthette, szeretett mindenfélét barkácsolgatni, a kivitelezés alapján én sem egy profi késkészítőre tippelnék. A kést nem dobom ki, mert maga a penge és ezáltal a kés használhatónak tűnik, ebből új kést építeni viszont (tudás, tapasztalat és nyersanyag hiányában) nem tudok. Egyszer szeretném kipróbálni a házi alkotást, de valószínűleg egy rövidebb pengével, skandináv éllel és fa markolattal, de ahogy mondtátok, több meló lenne ebből kiindulni, mint szűz nyersanyagból, úgyhogy majd máskor nekifutok.
Ha csak valami érzelmi szál nem köt hozzá, én nem foglakoznék vele. Olyan az egész kézvédő/ bakni/ markolattüske környéke, hogy rossz rá nézni, mintha valaki abszolut dilettáns csinálta volna.
Ha mégis törődni szeretnél vele, ki kell varázsolni a pengét a markolatból (egyáltalán fogja ragasztó is, vagy csak bele van ütve?). Aztán kivágni 3 mm-es réz lemezből egy normális kézvédőt, reszelni bele egy passzos(!) nylíást a tüske számára. Kidobni a kukába azt a bűn ronda, talán fűtés vagy milyen cső darabot, és vágni helyette egy azonos méretű fa- vagy másik agancs darabot, amibe szintén passzos nyílást reszelsz/ fúrsz a tüske számára. Aztán az egészet kétkomponensű epoxi ragasztóval összefogni.
Szerintem...
Ennyi erővel nulláról, szűz nyersanyagokból érdemesebb nekiállni egy új kés elkészítésének, mint egy ilyen gányolást helyrehozni. De még egyszer hangsúlyozom, nem tudom, neked mennyire fontos az ügy, távol álljon tőlem minden bántás.
Szevasztok, a gyűjtemény áttekintése után kiselejteznék egy Muela Cobra vadászkést. Vadonatúj, élezetlen, használatlan és hordatlan állapotban van, vastag fekete marhabőr gyári tokkal, dobozában. Anyaga: 440, micarta markolat, a penge kb. 4mm vastag. A késportálokon a legolcsóbb helyen 13 ezer Ft az ára, így én azt mondanám, hogy fix 9 ezer Ft-ért eladó. Mail publikus. Köszönöm.
Némi rendrakás után előkerült az egyik szekrényből egy régi kés, még hagyatékból maradt ránk. A penge kb. 15 centi hosszú, agancs markolata van, és meglepően jó állapotban pihent sok-sok évet a szekrényben, gyakorlatilag csak egy kevés rozsda volt rajta, cserébe teljesen ki volt tompulva. Élezéskor nem nyúlik/kenődik, szépen megjelenik a sorja, elég jó élt sikerült rá elsőre varázsolni.
Érdekes, hogy a penge legvastagabb pontján 4 mm vastag, de ez nem a pengeháton van, hanem majdnem középtájékon, így az az alakjával együtt olyan benyomást kelt, mintha valami tőrből, bajonettből alakították volna át (remélem látszik a képeken):
A beszámolón túl írásom célja némi segítség kérése is: a kézvédővel vagyok gondban. Először is lötyög, tehát ide-oda mozgatható, másodszor pedig rossz irányba áll, nem az él, hanem a pengehát felé. Olyan, mintha valami hiányozna még a bakni és a kézvédő között, ráadásul a kézvédő "furata" sem stimmel, össze-vissza van alakítva. Hátha a képekről érthetőbb, amit mondani akarok:
Szóval a kérdés az, hogy hogyan lehet garantáltan roncsolásmentesen orvosolni a problémát? Mennyire törékeny az agancs? A baknit egy stift tartja.
Amúgy érdekes élmény egy ilyen régi kést találni (legalább 40 éves), hiszen mindig tartózkodtam az agancs markolattól, ez viszont tetszik, jó a fogása.
Én csak a rozsdától félek, nem az a baj ha befeketedik, sőt... Az a szép ha patinás. A szénacél Morámat direkt mattítottam sokkal jobban néz ki. Mondjuk a képek nem adják annyira vissza(telefonnal csináltam) élőben nagyon jól néz ki.
Drága, de nagyon kevés kell belőle, egy-egy pici spricc mindkét oldalra, és papírtörlővel nagyjából lehúzni, hogy filmszerű vékony bevonat maradjon a pengén.
Használat után elmosni, és valóban szárazra törölni!! Alma, savanyú ubi, egyébb agreszívabbak után ajánlom a forró mosogatószeres szivacsot és a bő vizes öblítést. De idővel ugy is elszineződik egy kicsit. Egy kis mezei,átlagos polírpaszta csodát tesz vele A vas bográcsra a libazsírt ajánlom . Nem avasodik nem folyik le :-))