Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2022.06.05 0 0 182774

De nem csak úgy bedobálod ugye?

Cseresznyét még nem hallottam senkit így erjeszteni, persze ki lehet mindent próbálni (szénsav maceráció).

 

Én 20 liter körüli masszív edényben turmixolom, és úgy megy a nagy hordóba.

Nagy hordóban már nehezebb az egészet összeturmixolni.

 

Magot én csak főzés előtt szűröm, vagyis az erjedés végére a nagyrésze az alján lesz, így könnyebb. 

Előzmény: Koszti92 (182773)
Koszti92 Creative Commons License 2022.06.05 0 0 182773

Sziasztok!

 

Totál kezdőként szeretnék útmutatót kérni fekete cseresznye cefre készítésében.

Tudásom 0, annyit tudok hogy kell vegyek hordót, leszedni a cseresznyét megmosni és belerakni. 1-2 nap után kivenni a magot azt kb ennyi.

Próbáltam vissza keresni de nem nagyon találtam róla semmit.

 

Köszönöm

naivkezdo Creative Commons License 2022.06.01 -1 0 182772

Kisüstivel, majdnem Pista tányérral vizesen tudok úgy erősíteni, hogy ne essen a szeszfok. Amikor esik az már késő, up pont előtte jön,  és ez tömény mocsok, nincs benne érték.

Előzmény: Jolida (182768)
endrepp Creative Commons License 2022.06.01 -1 0 182771

Nem kell egylépcsős, megfelelő rézfelület kell és jól szabályozható fűtés és keverő, 3 főzőt építettem eddig, egy sem tornyos, mind tudja ezt.

Előzmény: Jolida (182768)
endrepp Creative Commons License 2022.06.01 -1 0 182770

30literes az alambikom és kb 3literes a sisakja, a páracső a fűtő felé lejt. Ettől mi mást várnál?

Építettem bele keverőt, egyszer főztem vele utána, azóta dísz, annak viszont első osztályú. :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (182767)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.06.01 -3 0 182769

Igen, ez nálam így van, a KP alkoholfoka minimálisat esik, az UP meredek beesés elején jelenik meg. 

Előzmény: endrepp (182766)
Jolida Creative Commons License 2022.06.01 0 0 182768

Egy alambikkal sose tudsz olyan "éles" határt detektálni, mint mondjuk egy egylépcsőssel.

 

 

Attól én még -ugyanabból az alapanyagból- nem főzök rosszabbat -akár DES-el, akár alambikkal- mint az egylépcsőssel ... csak kicsit másabbat. :-p

Aztán kinek a pópa, kinek a lánya... :-)

Előzmény: endrepp (182766)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.06.01 -3 0 182767

Én ezt nem tudom értelmezni, olyan mintha nem töményítene rendesen a főző, vagy esetleg rossz a fokolód.

Előzmény: Jolida (182764)
endrepp Creative Commons License 2022.06.01 -1 0 182766

A felső rajz egy éles elválasztást mutat, ahol a komponensek egy határ mentén (illékonyság) elválasztásra kerülnek.

Az alsó pedig egy tökéletlen elválasztás, már a KP alatt jönnek be a kevéssé illékony komponensek, innen nem tudsz jól elválasztani, mert fokozatos az átmenet, nincs határ a frakciók között. Fűtést vissza lehetne venni, de gondolom ilyen kis mennyiségnél nem tudod olyan finoman szabályozni és megáll.

 

Előzmény: endrepp (182765)
endrepp Creative Commons License 2022.06.01 0 0 182765

Hát a számokból nem ez látszik vagy nem ugyanazt értjük "rendesen" alatt.

Ahol az EP-t választod el, "rendes" helyeken ott vágják az UP-t (75%). :)

80%-on indul és onnan konstans a csökkenés, ez kb olyan, mint amit a DESről szoktál mutatni.

Előzmény: Jolida (182764)
Jolida Creative Commons License 2022.06.01 0 1 182764

Én alambikkal is el tudok választani rendesen. :-p

Előzmény: endrepp (182763)
endrepp Creative Commons License 2022.06.01 0 0 182763

Van alambik főzőm (is).  Az utópárlatból valóban ki lehet hozni valamit ebben az esetben, mert az alambik pocsékul választ el. Egy olyan főző esetében, ahol 65-70%-on jön élesen az UP, már semmit nem tudsz kifőzni a maradékból.

 

Szélsőséges példa, hogy a tornyos UP-jából sem lehet semmit hasznosítani, mert tökéletes az elválasztás, egy kis szeszt esetleg.

 

A másik szélsőséges példa, hogy a tradicionális konyak főzés alambikban úgy történik, hogy hasznosítják a farkát, minden főzés az előző maradék felhasználásával indul, pont ebből a logikából kifolyólag, mert marad benne érték.

 

Előzmény: körte51 (182762)
körte51 Creative Commons License 2022.06.01 0 0 182762

Bár így volna, de ezek a határok elő és utóban is összemosódnak! 60% körül érezhető az utó és 40 % körül csökken látványosan azok az észterek amik még jók lennének benne! Az előben pedig fordítva! Gyorsan megváltozna a véleményed, ha belekóstolnál mit lehet csak utóból kinyerni egy kis alambikkal! Volt szerencsém tisztán gyümölcsmagok lepárlását megszagolni, megkóstolni, csak néztem nagyokat! 

Előzmény: endrepp (182761)
endrepp Creative Commons License 2022.06.01 0 0 182761

Az utópárlatban csak akkor marad érték, ha nem jó az elválasztás.

Lemenni alacsony alkohol fokra értékmentés miatt is csak akkor van esetleg értelme, ha a készülék nem választ el jól.

Nem hiszem, hogy érdemes visszafelé menni és direkt olyan készüléket vásárolni, amivel nem lehet éles határ mentén megszabadulni a végétől.

Régebben nagyon alacsony KP töménységről írtál, az 55%-ot én nem tartom kifejezetten alacsony vágásnak, az inkább közepes kisüstinél. Itt már nincs óriási különbség kettőnk megközelítésében.

Előzmény: körte51 (182759)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.06.01 -3 0 182760

Reggeli linkben ez volt:

"

Amikor a kifolyó szeszfok eléri az 50%-ot, akkor gyakrabban kóstoljuk a csurgó pálinkát, és ha rossz ízt vagy szagot tapasztalunk, akkor elválasztjuk a végét, vagyis innentől utópárlatnak tekintjük, és külön gyűjtjük. Ez általában 50-35% kifolyó szeszfok közé esik.

"

vagy ez volt itt ajánlva:

"15 alá megyek mindig. Alszesznél és finomításnál is." - 2016

Te esettben az 55-ös vágás már magasabb mint a előzőekben írtak, sőt a többség itt már inkább ez felett vág.

Érdekes, ha megnézed az évet (2016), azóta eltelt 6 év és minden megváltozott???

Megváltozott az emberek ízlése?

Számomra ez azt mutatja, hogy az emberek nagy többsége nem kedveli a széles párlatokat. 

Előzmény: körte51 (182759)
körte51 Creative Commons License 2022.05.31 0 0 182759

Igen! Szinte mind pálinkámat szélesre főzöm. Ez annyit jelent, hogy 55% nál vágom és ez már lefedi az illatokat!  60% - nál már az én készülékemnél jön, van mikor hamarabb. Sok érték van az utóba is, de ha ki akarjuk szedni inkább főzzük ki valami kis készüléken és úgy adjuk hozzá! Egyre több ismerősöm vesz pici alhambrikot és abba csinálják! 

Előzmény: endrepp (182751)
endrepp Creative Commons License 2022.05.31 0 0 182758

Valamit nekem is ki kell találnom, lehet lesz annyi szilva már a kertben, amit érdemes becefrézni, azt csak nem kéne elcseszni. :)

Előzmény: naivkezdo (182757)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.31 0 0 182757

Ja akkoriban még volt lelkesedésem kozmaolajat leválasztani. 

Idén visszatérek rá, csak valahogy fejleszteni kellene, hogy ne kanalazgatnom kelljen.

Előzmény: endrepp (182755)
endrepp Creative Commons License 2022.05.31 0 0 182756

Ez is egy érdekes kérdés, hogy amikor alacsony deflegmáción beúszik, akkor miért tud az elfogadhatóság határán lenni és miért olyan penetráns egyből, ha hirtelen jön. Minden up-s lett, amit tavaly főztem, az új főzőt valahogy nem sikerül kezelnem, hiába magas az alkohol nem találom a határt. Hárslevelű olyan lett el sem hiszem, Krumpli ugyanabból kihozott egész szépet.

Előzmény: naivkezdo (182754)
endrepp Creative Commons License 2022.05.31 0 0 182755

Nyilván arról tudok csak érdemben nyilatkozni, amit kóstoltam.

Van ilyesmi kajszim és van rajongó tábora, Anyukám és a baráti köre szerint a csúcs, ismerek olyat, aki ilyet készít, árul és a köreiben népszerű, elismert, ettől még ezek nekem utópárlatosak. Én az előpárlatos szilvát szeretem, van, aki ugyanazt szereti, de nem hiszi el nekem, hogy az az előpárlat. Kifejezéseken muszáj lovagolni. :)

Előzmény: naivkezdo (182753)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.31 0 0 182754

Az lehet:) de erősítve azért megmutatja magát még nekem is:)

Előzmény: endrepp (182752)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.31 0 0 182753

De miért mondanám, hogy szenzációs lett így, ha nem gondolnám komolyan? Olyan volt, mintha frissen harapnál a barackba, töményen. Semmi széles mosott, zavaró, fedett. Illata is volt, meglepő módon:) utána kostolták többiek SM-ét (én vezettem) és hát más liga volt, enyém volt jobb.

Azóta meg elmentem a másik irányba, 80-nál vágva. 

 

Na én mit vontam le ebből, ha annyira első osztályú az alapanyag és a cefre, akkor így is lehet.

 

Előzmény: endrepp (182751)
endrepp Creative Commons License 2022.05.31 -1 0 182752

Haladók nem tudják kikóstolni az UP-t! :)

Előzmény: naivkezdo (182750)
endrepp Creative Commons License 2022.05.31 -1 0 182751

Ez nem hit kérdése, 2 szezont rászántam erre 2015-16, fedett ízvilágú, zavaros utóízű, túlságosan széles mosott aroma, gyenge vagy semmi illat, mindből van minta még most is.  Az a véleményem, hogy mint kezdő be lettem küldve az erdőbe anno, mint itt sokan ezzel. Snapszmesterét is kóstoltam, inkább nem kommentálom, jobb lett volna, ha kimarad, ugyan ez volt még vagy 1x fórumtárs véleménye is azon a találkozón.

Nem fazékízű, nem keserű, nem savanyú, attól az még up-s, pont azért olyan, amilyen, nincsenek csodák 25%-os szeszben van 75% kongener, az mi más lenne? (Ja tudom, vezéraroma..:)

Előzmény: körte51 (182749)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.31 -2 0 182750

Semmi gond.

Előzmény: körte51 (182749)
körte51 Creative Commons License 2022.05.31 -1 1 182749

Haladók nem hiszik el, hogy 25%-ig le lehet menni és nem utós! 

Előzmény: naivkezdo (182748)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.31 -2 0 182748

Előbbi, de csak haladóknak:) 

Azért mehettem le eddig, mert nem volt up, vagy max azután jött. 

De azóta sem tudtam ilyet, talán idén lesz lehetőségem.

Előzmény: Gzoli72 (182747)
Gzoli72 Creative Commons License 2022.05.31 0 0 182747

mármint addig gyűjtötted az alszesz desztillálása során a főpárlatot, 20-25 alkohol%-ig? vagy ezt a cefre-desztillálásnál csináltad az alszesz készítésekor?

Előzmény: naivkezdo (182746)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.29 -2 0 182746

De én nem up-ról beszélek. Extrém friss cefrével zéró oxidációval alacsony defivel régen lementem 20-25-ig.

Előzmény: Poliziotto (182744)
endrepp Creative Commons License 2022.05.29 0 0 182745

Ahogy Vandox írta, ez csak azon múlik tolerálod-e ez utópárlatot, ha nem zavar, akkor bele engedheted azt is, arra is készülj fel, hogy instabil lesz tőle a párlat, idővel egyre jobban előjön a zavaros ízvilág.

Előzmény: Poliziotto (182744)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!