Keresés

Részletes keresés

András80 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 13235

A munkavégzési hely az, amiben megállapodtatok a munkaszerződés megkötésekor. Nem vagyok munkajogász, szerintem maradjunk annyiban, hogy oda "helyezhet át" gond nélkül, ami ebbe a körbe beletartozik, tehát amit leírt a munkaszerződésben.

Ezen felül a munkaszerződéstől eltérően, más munkahelyen is foglalkoztathat egy éven belül 44 napon, itt előnyös helyzetben van a munkáltató.

Joga van a munkaszerződésben leírt munkahelyeken munkát adni, arra utasítani, hogy adott helyen ved fel a munkát, illetve itt van még ez a 44 nap áthelyezési lehetőség. Ha ezt megtagadod, van rá lehetősége, hogy azonnali felmondással megszüntesse a munkaviszonyt.

 

Ha a munkaszerződésben szeretné változtatni a munkavégzési helyre vonatkozó pontot, ahhoz kellene a a Te hozzájárulásod is.

 

Tartom magam hozzá, hogy nem vagy köteles bemenni egyeztetni, de azért ajánlatos szóban tapogatózni, mit ajánlanak. A korábbi fórumozók tapasztalatai alapján nem rossz, ha erről esetleg egy mobilon hangfelvételt is készítesz, adott esetben jól jöhet.

 

Gondold át, hogy neked hogy érné meg elmenni, például meg lennél elégedve 3 havi átlagkeresettel, a szabadság kiadásán vagy megváltásán túl, és mondd nyugodtan, hogy így elfogadnád, meglátjuk, mit mondanak rá.

Én konkrétan megkérdezném, hogy hogyan és mikor mondanak fel Neked, milyen módon, ha nem mész bele abba, hogy máshová áthelyezzenek. Hátha kapsz információt. Változatlanul azt mondom, hogy ha "felmondást", "rendes felmondást" emlegetnek, illetve az első munkavégzési nap előtt felmondanak, az jó, akkor jár a felmondási idő, és a végkielégítés (kivéve, ha jogellenesen elküldene azonnal felmondással, de a nagy láncok azért ezzel nem játszanak, nincs most erre indoka).

Ha holnap kész tények elé állít, hogy vagy közös megegyezést írjatok , vagy felmondás, az is jó helyzet. De nincs olyan jogilag, hogy most azonnal döntened kell, nincs semmi határidő, csak ők szeretnék minél hamarabb lezárni a "problémát", gyorsan és lehetőleg olcsón.

 

Ha a munkaszerződésben foglalt munkavégzési helyeken kívüli munkahelyre irányítana át, arra van egy mentesség, ha ez vonatkozik Rád:

"53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.

(2)10 Az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.

(3) A munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára

a) a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig,

b) gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli, valamint..."

 

Előzmény: Ryba (13232)
Ryba Creative Commons License 2013.03.21 0 0 13234

Konkrétan:

Változó munkahely:munkavégzés kezdő napján :cím,ahol dolgoztam.

Ez van a szerződésben,gondolom ha elfogadom,akkor az új szerződésben ugyanez a szöveg lesz csak más lesz a cím.De ha nem fogadom el?És a közös megegyezést sem,már ha arról szól hogy semmi se jár.

Ebben az esetben ők mit tudnak tenni?

Nekik sürgős,nekem nem,ennek tudatában.

Ebben az esetben munkáltatói felmondás van?

Előzmény: Csokis (13233)
Csokis Creative Commons License 2013.03.21 0 0 13233

Bocs, hogy így kívülről belevau, de nekem egy nem világos: mi az, hogy "változó munkahelyként szerepel+konkrét boltszám,cím ahol kedtem" Most akkor változó, vagy meg van adva a bolt? Mert szerintem nagy különbség, és most szigorúan laikus vélemény következik.

Ha változó, akkor áthelyez, és ha ez neked nem tetszik, akkor te felmondhatsz, de a "rendes" (munkavállalói)  felmondás szabályai lesznek érvényesek.

Ha meg van határozva a bolt, mint a munkavégzés helye, akkor viszont -mivel áthelyezéshez a munkaszerződést kell(ene) megváltoztatni, csak a te belegyezéseddel történhet meg a dolog. Ha ezt te nem akarod, akkor ő mondhat fel, neked pedig jár a végkielégítés (9 év után 2 hónap) és a felmondási idő (9 év után 50 nap, hacsak nincs más a szerződésben, akár a kollektívben), amire fizetést kapsz, és annak a fele idejére fel kell, hogy mentsen a munkavégzés alól.

Előzmény: Ryba (13232)
Ryba Creative Commons License 2013.03.21 0 0 13232

Küldek egy levelet amiben az áll hogy a szabadság 02.17-04.12 között kell letölteni,számításaim szerint a 04.12 már a munkába állás napja.

A levél aljára még ezt írták:Kérjük munkába állása megbeszélése végett vegye fel a kapcsolatot munkahelyi vezetőjével. -> Ezt most, mint kötelességként kell érteni vagy csak "tanácsként".

Mondhatom azt,hogy ha annyira meg akar szabadulni tőlem,akkor csak az én feltételeimmel írom alá a közös megegyezést,vagyis fizessen valamennyit-mondjuk ami jár?(Nekem nem fontos hogy most bármit is aláírjak,neki meg állítólag telitve a keret,és főlős vagyok,ami nem jó,neki fontos)

 

Ahhoz hogy megváltoztassák a munkavégzés helyét,ahhoz nekem is hozzá kell járulnom?-aláírni valamit?annak ellenére,hogy változó munkahelyként szerepel+konkrét boltszám,cím ahol kedtem.

 

Csak mert holnap kell bemennem,mert azt mondtam hogy péntekig gondolkozási időt kérek.

 

Szabadságtól eltekintve,mi van akkor ha egy boltvezetőnek nem tetszik egy dolgozó,és kirúgni nem tudja,nincs indok,de másik boltba átteni igen(mert mondjuk ott kevesen vannak),mi van ha megtagadja a munkavállaló az áthelyezést?-már ha van beleszólása.Ilyenkor Felmondhat a munkáltató?

 

Előzmény: András80 (13230)
Ryba Creative Commons License 2013.03.21 0 0 13231

Akárhogy próbálom,én csak rosszul fogok kijönni ebből,már látom előre...

 

Nagyon szépen köszönöm a válaszod.

 

Előzmény: András80 (13230)
András80 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 13230

Ha ő mond fel, mert például megszűnt a munkaköröd, jár a felmondási idő (ha megnézted, 2 hó - pontosan nem tudod). Ezen időszak felét le kell dolgozni, másik felében a munkáltató felment a munkavégzés alól. Itt ad egy papírt, amin az lesz: FELMONDÁS.

Ezen felül a 9 év munkaviszony után megillet a végkielégítés, ez pár havi bér jelent a gyakorlatban (nézd meg az Mt-ben, mennyi).

Keverik a szezont a fazonnal, közös megegyezésnél bármiben meg lehet állapodni, akár abban, hogy mai napon vége, és semmi plusz pénz nincs, csak szabadságmegváltás, az időarányos részig. De azt is le lehet írni, hogy közös, mai nappal, kifizeti a szabadságot, és a végkielégítést és a felmondási időre járó bért.

Ha Te mondasz fel, 30 nap a felmondási idő, és le kell dolgozni (erre kivehetsz szabadságot is, ha van még annyi).

 

Tisztázni kéne velük, ha felmondással elengednek, és fizetik a felmondási időt, végkielégítést, akkor ezzel jársz a legjobban, mind pénzben, mind időben, ekkor a munkaviszony a felmondási idő végén fog megszűnni, addig például TB szempontból biztosított vagy.

 

Szabadság alatt nem vagy köteles bemenni a munkahelyre, de ha be is mész, nem vagy köteles semmit aláírni.

Én akkor lennék ebben rugalmas, ha a munkáltató is rugalmas.

 

 

Előzmény: Ryba (13229)
Ryba Creative Commons License 2013.03.21 0 0 13229

Sziasztok!

 

A felmondási időt hogy kell érteni?én 9 éve vagyok a cégnél,szóval elvileg 2 hónap,ha jól néztem,azt le is kell dolgozni?

Kényszeríthetnek arra hogy a szabadságomon bemenjek és aláírjam az áthelyezésemről szóló papírt?

Ha én monodk fel akkor is van felmondási idő?

Közösmegegyezésnél ha jól értettem nincs semmi,kalap kabát-mehetek?-> jól értettem?

Ryba Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13228

Most akkor végül is miután innen mindenféleképpen ki akarnak tenni(mert a keretük megvan így én foglalom a helyet) megmondom nekik hogy tegyenek át ahova akarnak.De azért megkérdezem,hogy hogyan is gondolták a közös megegyezést.

 

Bár ha jól értettem eddig, közös megegyezésnél semmi nincs,illetve a fenmaradt szabadságomat fizetik,de akkor milyen felmondási időt mondott nekem?Meg,hogy eltekint tőle(ezt amolyan naggy kegyesen mondta,hogy érezzem milyen rendes)

 

 

 

András80 Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13227

Hát ha most rúg ki, akkor jó. Mert most (rendes) felmondással tud elküldeni, ahol jár felmondási idő, és végkielégítés.

 

Én ha ügyes munkáltató lennék, és olcsón akarnám megúszni, beosztanálak a szabi után reggel 6.00-ás kezdéssel, meg összevissza,

nyilván nem tudsz bemenni, és akkor azonnalival elküldhet, gyakorlatilag ingyen - de ezek szerint erre nem gondoltak.

 

Ha most kirúgással fenyegetőznek, akkor csinálják, adja oda a felmondást, még az a legjobb (már ha nem akarsz tovább ott dolgozni). Leírja hogy felmond (bár fogalmam sincs, mivel indokolja, mivel nincs munkavégzési kötelezettséged, de ez a munkáltató dolga), és akkor az elkezd ketyegni a dolog, talán a védettség végétől számítva (?), a felmondási idő fele részében felment (erre a részre nem adhat szabadságot) a munkavégzés alól, másik részében meg vagy szabadság, vagy be kell menned dolgozni. És jár a végkielégítés ebben az esetben, munkáltatói felmondásnál.

 

Amennyire én tudom, a gyermek 3 éves korától nincs védettség, például arra, hogy nem helyezhet át másik munkavégzési helyre átmenetileg, vagy nincs korlátozás a beosztásra, ebbe nem nagyon lehet kapaszkodni.

 

Ha a közöst ennyire hangoztatja, akkor az neki jó, meg lehet kérdezni, milyen feltételekkel ajánlja fel a közös megegyezést.

De mégegyszer mondom, szabadság alatt nem kötelezhetem a dolgozót arra, hogy jöjjön be, és bármilyen nyilatkozatot tegyen.

Előzmény: Ryba (13226)
Ryba Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13226

Két gyerekem van a legkisebb most 3 éves,a felhalmozott szabadságom töltöm most,nekem azt mondták hogy a gyes lejárta után 30 napig vagyok védett,után kirúghatnak ha akarnak,ez két napja járt le,már a 30nap,gondolom ezért olyan fontos mert SOS-e behívtak tegnap

Ryba Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13225

De miért kéne aláírnod a közös megegyezést?-mert azt mondák hogy úgy jobb nekem

Előzmény: zsanna (13223)
Ryba Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13224

A munkaszerződésben Változó munkahely(30 km-es körzetben áthelyezhető vagyok),én ezt tudtam,bár nem gondoltam hogy kijátszák ezt.

 

Munkaidő:teljes munkaidős, két műszakos egyenlőtlen munkaidő beosztással,négyhavi munkaidő keretben,heti hét napon át nyitvatató kereskedelmi egységben.

 

Bár ezek változtak mivel most már csak 6 órás munkarend van.

Nekem meg még a 8 órásról van szerződésem.

 

 

 

 

 

 

zsanna Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13223

De miért kéne aláírnod a közös megegyezést?

Meg kéne nézni, csak most nem érek rá, hogy az MT a kisgyerekeseknek milyen védettséget biztosít - lehet pl, hogy a másik városba való utazást ezzel ki lehet védeni. És ha netán tényleg így van, akkor meg a cégnek kell felmondani, ami minden szempontból előnyösebb számodra, mint a közös megegyezés.

Előzmény: Ryba (13221)
András80 Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13222

Akkor még annyi kérdés, hogy mi szerepel a munkaszerződésben munkavégzési helyként? Az a bolt, ahova nem akarnak visszavenni?

 

Valamint a gyermek hány éves?

 

A történet nagy vonalakban úgy nézne ki, hogy GYES lejártát követően vissza kell vegyen változatlan paraméterekkel a munkáltató.

Ha ő ezt nem tudja megoldani, akkor neki kellene felmondania. Függően attól, hogy mi szerepel a korábbi megállapodásban munkavégzési helyként, és milyen munkarendben állapodtatok meg.

 

Munkarendre van valami utalás korábbi dokumentumokban (munkaszerződés, munkaügyi tájékoztató)?

Milyen beosztásban tudsz dolgozni?

 

Ezek még fontos kérdések.

 

Ha viszont nem állsz munkába beosztás szerint, felmondhat azonnali felmondással, és ugyanúgy nem nyersz semmi időt.

A fentiekre jó lenne a válasz, de a most leírtak alapján le kellene ülni a vezetővel, van-e valami köztes megoldás (például közös megegyezés, és pár havi átlagkeresetet esetleg fizetne).

Viszont az idő nem sürget, ha szabin vagy április 12-éig, addig nem kell bemenned a munkahelyre, és addig semmit sem vagy köteles aláírni.

Azért sürgetnek megint, hogy úgy dönts, ahogy nekik jó, ez egy nyomásgyakorlásos bevált taktika.

 

Bár nem etikus, de ha így áll a munkáltató hozzá, járható út, igen a táppénz a szabadság után, viszont egy átlagos háziorvos nem tud sokáig táppénzen tartani megfelelő indok nélkül, ma már elég rendesen ellenőrzi a hosszabb táppénzeket a táppénzes felülvizsgáló orvos.

Előzmény: Ryba (13219)
Ryba Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13221

Akkor végülis mindegy hogy mikor írom alá a közös megegyezést,nem?

Az lesz amit ők akarnak.

 

bár hozzátenném hogy 2005-ben még volt Rugalmasabb beosztás,volt "családbarát műszak" igaz más főnők volt,-jobb,csak a cégnél ha valaki jó az megy...szóval ez a személyem ellen szól inkább(Aki most az üzletvezető nemigen kedvel-és most finoman fogalmaztam.)

 

 

 

Előzmény: zsanna (13220)
zsanna Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13220

Ma már az orvosok nem írnak ki csak úgy táppénzre, mint régebben.... Tehát opcióként ne kalkuláld be, hogy "ha minden kötél szakad, majd elmegyek táppénzre." Mert ha nem vagy beteg, vagy a gyerekek nem betegek, az orvos már nem kockáztatja a saját renoméját....

Előzmény: Ryba (13219)
Ryba Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13219

Szia!

Először is köszönöm a válaszod.

 

A passzív táppénz lassan 2 éve megszűnt-nem tudtam,nem értem hogy miért mondta hogy írjam alá a papírt és menjek táppénzre még aznap...

 

 

"Semmilyen közöst ne írj alá, nem vagy rá köteles! Mondjanak fel ők, ha nem tudnak visszavenni, és keress állást a felmondási idő alatt. Tartaléknak ott a végkielégítés, és végső esetben pedig a munkanélküli."-Itt is végkielégítés csak felmondásnál jár, nem?

 

Akkor végül is ha azt mondom hogy tegyenek át másik boltba.április 12.-ig tart a szabim,akkor ha lejár mehet táppénzre,nem?

Mondjuk ez a legvégső eset ha nem találok semmit.

Ezt az ők mondjanak fel hogy gondoljátok?

Ök csak akkor fognak felmondani,ha én nem vagyok "együttmüködő"  vagyis nem állok munkába,mert nem tudok például.még azt is hozzátették hogy ha nem írom alá a papírt a héten akkor a másik boltban le kell töltenem a felmondási időt,én azt nem tudom megoldani,mindenki aktív dolgozó nálunk,egyedül nem hagyhatom őket...

 

 

 

 

 

 

Előzmény: András80 (13217)
Ryba Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13218

Szia!

 

közös megegyezéssel felmondás.-Főnök mondta,bár én sem értek ehhez,ezért írtam így.

 

 

Hogy érted hogy hosszabb a felmondási idő?

 

Csak hogy tájékozott legyek és ne vegyenek palira.

 

Végkielégítés elvileg nem jár ha közös megegyezéssel válnak el útjaink,én ezt olvastam valahol,vagy rosszul értelmeztem?

 

Köszönöm a Válaszod.

 


Előzmény: twiaj (13216)
András80 Creative Commons License 2013.03.19 0 0 13217

A passzív táppénz lassan 2 éve megszűnt. Addig jár a táppénz, amíg van mögötte munkaviszony, ha kilépsz, nincs, vagy tudatlan a főnök, vagy hülyít. 

Szeretnének megszabadulni Tőled, gyorsan és olcsón, valószínűleg azért mond ilyeneket.

Ha megszűnik a munkaviszony, egyedül a munkanélküli maradt, ami jelenleg 3 hónapig jár, ez elég rövid idő.

Semmilyen közöst ne írj alá, nem vagy rá köteles! Mondjanak fel ők, ha nem tudnak visszavenni, és keress állást a felmondási idő alatt. Tartaléknak ott a végkielégítés, és végső esetben pedig a munkanélküli.

 

Én kihagynám az önéletrajzból a gyerekeket.

Olyan állást keresnék a helyedben - ha tudok, ahol nagyjából megfelel a műszakbeosztás -, de interjún nem célszerű előjönni azzal, hogy milyen kívánságaid vannak, csak a tényekre szorítkozni: például 8.00-16.30 között tudok dolgozni. Azt meg nem szabad elmondani, hogy nincs segítség, attól megijednek, hogy sok lesz a hiányzás. Kell valami megnyugtató szöveg, amit előre átgondolsz, például anyukám nyugdíjas, ő tud vigyázni a gyerekre. Viszont ha nem családbarát a munkahely, és mégis lesz hiányzás, próbaidő alatt indoklás nélkül el tudnak küldeni.

Előzmény: Ryba (13215)
twiaj Creative Commons License 2013.03.18 0 0 13216

közös megegyezéssel felmondás.

 

Ilyen nincs. Vagy közös megegyezés van, vagy felmondás.

 

Nehogy belemenj a közösbe, hagyd, hogy ők mondjanak fel, mert - lévén 2004 óta vagy ott - hosszabb a felmondási időd, és némi végkielégítés is jár...

Előzmény: Ryba (13215)
Ryba Creative Commons License 2013.03.18 0 0 13215

Sziasztok!

 

 

Segítséget szeretnék kérni,Gyes-ről visszatérő vagyok,jelenleg még szabadságon,de ma szóltak hogy abba a boltban(Spar-) ahol dolgoztam nincs hely így áthelyeznek ,(ha elfogadom) másik városba,de úgyanolyan feltételekkel vagyis 6 órás munkaviszony.Nem tudom vállalni mivel két múszakban,nincs aki vigye-hozza a gyerekeimet óvodába.Régen volt köztes műszak(családbarát)-most nincs.Most még tart a szabadságom április 12-ig.Ha nemet mondok akkor pénteken papír lesz írva,vagyis közös megegyezéssel felmondás.Mik a lehetőségeim?Mert január óta munkát keresek,de nem sok sikerrel,állítólag a gyerekek miatt vagyis,szerepelnek az önéletrajzban,betegek leszenk..stb.

2004 júmiusától voltam ott.

A kilépés napján el lehet menni táppénzre?egyáltalán el lehet menni? Nekem a jelenlegi főnőkőm ezt tanácsolta hogy kilépés napján menjek táppénzre.

Vagy álláskeresésire?Míg nem találok valamit?

Azt tanácsolták hogy önéletrajzba ne írjam be a gyerekeket,de ez nem igazán becsületes,nem?

 

Köszönöm ha valaki tudna valamit mondani.

 

Ryba

zsanna Creative Commons License 2013.03.09 0 0 13214

Versenyszférában megjár. A közalkalmazottaknál volt olyan - gyanítom ma is van, - hogy amennyiben közszférából közszférába megy, akkor nem jár valami, de talán az a végkielégítés? Szóval közalkalmazottat - szokás szerint - passzolom, de versenyszférában megjár. Lehet párhuzamosan két éló 8 órás munkaviszonyod.

Előzmény: CérnaSzáll (13213)
CérnaSzáll Creative Commons License 2013.03.08 0 0 13213

Felmondási időre járó bér ugyanúgy jár akkor is, ha a dolgozó az idő alatt talál új munkahelyet ? Mert persze nem fizetik ki a teljeset (25+ év után járót) az utolsó munkában töltött napon, hanem "rendesen" havonta.

Előzmény: András80 (13211)
András80 Creative Commons License 2013.03.08 0 0 13212

Az előző hsz-om sztornó, IGAZAD van, "naptól"...

Előzmény: zsanna (13209)
András80 Creative Commons License 2013.03.08 0 0 13211

Hát szerintem nem jól értelmezed.

 

Én úgy értem, felmondásnál utolsó munkában töltött napon, MINDENKÉPP. Ha felmenti egy időszakra a munkavégzés alól, ha nem.

Egyébként = egyéb módon történő munkaviszony megszűntetés (közös megegyezés, azonnali felmondás, próbaidő alatti azonnali), van plusz 5 munkanapja.

Te úgy érted, ha jól értem, hogy EGYÉBKÉNT = DE. Szerintem meg nem.

Ha jól sejtem, a törvényalkotó szándéka az volt, hogy olyan helyzetben, amikor a munkáltató nem tud előre "készülni", akkor legyen lehetősége kicsit később kiadni a dokumentumokat. Ez korábban 3 nap volt, kicsit reálisabb az 5 nap.

 

A Te példád esetén ha felmond a munkáltató, kezd ketyegni a felmondási idő, de olyan döntést hoz a munkáltató, hogy felmenti a munkavégzés alól a felmondási idő egész ideje alatt a munkavállalót, akkor igenis AZNAP ki kell adni mindent. Ezt a munkáltató dönti, hogy nem kéri a felmondási idő alatt a munkavégzést, számoljon hát azzal, hogy akkor aznap meg kell oldania a papírmunkát, elszámolást. Ha nem tudja megoldani aznap, ne mentse fel, ennyi.

Ha van esze a munkáltatónak, ilyen esetben, ha már nem akarja bent látni a munkavállalót, de nem tudja megoldani a papírmunkát azonnal, felmenti mondjuk 1.-14. nap között, 15. napon beosztja 1 óra munkavégzésre, 15. naptól meg van a szokásos felmentési idő.

Szóval ha felmondás, akkor utolsó munkában töltött nap, és ezalól nincs kibúvó. Oldja meg, ahogy akarja.

Előzmény: zsanna (13209)
Dzsuli10 Creative Commons License 2013.03.08 0 0 13210

Sziasztok!

 

Én egy nyomdában dolgozom, ahol a dolgozók fel 3 műszakban hétfőtől péntekig ( általánostól eltérő munkaarendben ) a másik fele pedig többműszakos munkarendben dolgozik 3 nap munka ( 3 napot 06-18-ig vagy 3 napot 18-06-ig ) és 3 napot pihen, a 3 nap pihenés úgy van levezetve, hogy 2 pihenőnap és 1 szabadnap. Nálunk 2 havi munkaidőkeret van, igaz beosztást mi " csak " évest kaptunk, ( a beosztásunk egy táblázaton van kitéve 2 hétre előre ) de ha erre rálérdeznék a HR-től akkor biztos vagyok benne, hogy egyből rávágna, hogy ez csak tervezet.

A kérdéseim a következők lennének:

 

1. Mivel nem találtam erre jogszabályt, azt szeretném megtudni, hogyha a dolgozónak elrendelnek túlórát a " szabaadnapon " az milyen túlórapotlékkal jár a pihenőnapot tudom, hogy 100%. Mert nekünk a munkáltató 50% túlórapotlékot fizet rá.

 

2. Ez a kérdés is az előzőekhez kapcsolódik a munkáltató megteheti e, hogyha kiírta a dolgozót túlórázni a pihenőnapján és mielőtt ledolgozásra kerül a túlóra, akkor a munkáltató átmódosítja szabadnappá, mert így csak 50%-t kell majd kifizetnie.

 

 

3. Az utolsó kérdésem pedig az összes dolgozót érinti, ha vasárnap ( pihenőnapon ) elrendelik túlórát akkor jár e a vasárnapi pótlék, tehát akkor 100% + 50%? Ha igen jár, akkor már 2012. július 1-től is járt volna?

 

 

A válaszokat előre is köszönöm, remélem tud valaki ez ügyben segíteni, ha igen akkor tudná mellékelni a §-t is hozzá.

 

 

Üdvözlettel: Andrea

 

zsanna Creative Commons License 2013.03.04 0 0 13209

De, akkor is van. Így szól a pontos szöveg:

"A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon ......"

 

Fordítok: munkáltató felmond, mondju ma, március 4-én, és alapeset van, csak 30 nap a felmondási idő, nincs semmi más. Munkavállalót pedig a mai naptól felmenti a munkavégzés alól. 

A munkavállaló munkaviszonya 30 nap múlva szűnik meg, de ma van az utolsó munkában töltött napja. A törvény betűje azt mondja, hogy mától 5 napon belül kell megkapnia a járandóságait és a papírjait. Függetlenül attól, hogy még további 25 napig fennáll a munkaviszonya.

Ha a munkaviszony másként szűnik meg, mondjuk közös megegyezéseel, akkor pedig a munkaviszony megszűnésétő követő 5 napon belül kell kiadni a papírokat meg a bért.

Előzmény: András80 (13207)
András80 Creative Commons License 2013.03.04 0 0 13208

Munkábajárás költségtérítéséről szóló jogszabály: 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet.

Előzmény: cyrané13 (13206)
András80 Creative Commons License 2013.03.04 0 0 13207

Ha most a törvény betűjét nézem, felmondás esetén nincs plusz 5 nap. Felmond a munkáltató a konkrét esetben, van rá 30 napja, hogy megoldja, de legkésőbb az utolsó munkában töltött napon mindent el kellene rendezni.

Más kérdés, hogy kevesen tartják be, viszont bírság járhat érte, munkaügyi ellenőrzés esetén.

Előzmény: zsanna (13204)
cyrané13 Creative Commons License 2013.03.04 0 0 13206

Köszönöm András80 válaszát, még azt kérdezném meg, törvényileg ez hol van szabályozva, hol találom meg? Nem akarok csak úgy a levegőbe pufogtatni! Köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!