Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Gyárilag kapott egy selyemmatt réteget. Azt mindenképpen csiszold le, finom papírral! A csiszolást kövesse vizezés, száradás után újra csiszolás. Addig folytatsd, amíg eltűnik az összes felkunkorodó szálka. A lenolajos beeresztés és törlés után pamutronggyal kifényesítheted. Én méhviaszos kenegetéssel is megtoldanám. :-)
A lakkozást nem ajánlanlom! Zsíros vagy vizes kézben nagyon csúszik!
èrtem, köszi, mégvalami eszembe jutott. Gyári opinel és van rajta már valami réteg, ezt hagyhatom, vagy kicist meg kell csiszolni a lenolajba mártás elött? 9-es carbonos opinel, bükkfa nyéllel.
Egyébként a legtöbb helyen ez van, nem értenek semmihez, és amikor az ember kérdez valamit és választ vagy megerösítést vár csak néznek mint borjú az újkapura...
Üdv vaszabi! Ha a fővárosban vagy környékén élsz, megnézheted a tulajdonomban lévő Fallkniven F1 kést, ki is próbálhatod (az üzletekben az utóbbira nem igazán van lehetőség). Van egy magyar Greybull késem is, ezt azért írom, mert ennek a pengéje szerintem eléggé hasonlít a Ray Mears féle woodlore késre (ezért vettem meg).
Van 3 db. Opinelem, csináltam már mindkét olajjal. A végén letöröltem az olajat, a vájatba meg benyúltam egy ellapított fültisztító pálcikával és kitöröltem.
köszi! A lenolajas áztatás után kell még vmivel kezelni? Csak mert a baumaxban azt mondták, hogy nem ajánlják mert az nem jó ha étellel érintkezik.. De ha az áztatás után a felesleget le kell törölni a többi meg megszárad, nem? Az oliva elég magában?
dv
Nem mindegy, hogy lenolaj vagy olivaolaj. Az előbbi ugyanis kikeményedő olaj, vagyis később sem fog eltűnni, kimosódni a fából. És nem is avasodik meg. Az olivaolaj nem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, így az csak átmeneti védelmet ad. Ráadásul bármikor ereszthet, megfogva a ruhát, amivel érintkezik.
Szerintem a lenolaj a jó választás.
Viszont a hosszú áztatás után be nem szívódott olajat gondosan le kell törölgetni a nyélről, mert különben egy kocsonyás, nehezen eltávolítható, teljesen soha meg nem kötő réteg alakul ki.
hellosztok,
Segítséget szeretnék kérni opinek nyél kezeléssel kapcsolatban. Olvasgattam mr sok mindent, de nem tudom, hogy végül hogy kezeljem le, hogy ne szívja be a nyél a vizet. Le tudná valaki írni a kezelés alapos menetét, hogy mivel és hogyan kell csinálni? Elöre is köszönöm.
Aha, köszi! Tényleg szép, de nekem a Kadarka jobban tetszik. Talán azért, mert közelebb áll a borhoz, ami szintén szívem csücske a késen és a bringán kívül;-)!
Zozo HC szokott a Kniveswork-ről öszefogni rendeléseket, erről a fórumról (nem biztos, hogy karakter-pontosan írtam a nick- jét). Így talán rákereshetsz. De szerintem egy kés erejéig nem jössz ki sokkal, talán csak kicsivel olcsóbban; feltéve, hogy a vámot nem úszod meg, de ezt nálam tapasztaltabbak majd elmondják.
A két kés közül szerintem használhatóbb az F1. A Woodlore- nak olyan alacsonyan van a hegye, hogy egyrészt szerintem csúnyácska, másrészt nem gondolom praktikusnak.
Harmadrészt hadd mondjam el a magánvéleményem: nagyon jó kés az F1, legendásan tuti minőségű, de mégiscsak sorozattermék, tucatáru. Tudom, hogy rosszul hangzik, te pedig most lettél szerelmes belé, de még ha kiváló is, nincs benne egyedi. Én ennyi pénzért (kb. 35 eFt) biztosan egy magyar készítőtől vennék ugyanilyen minőségben - na jó, nem valószínű, hogy porkohászati acélból, mint a Fallkniven - egy csak nekem gyártott, minden porcikájáig egyeztetett részletességű, lélekkel, kézimunkával készült remeket. Pl. Hegyespenge, Le Goff, Kocsis Ferenc stb. műveit, akik nem csak a 30 éve jól bejáratott tiroli bőrnadrágos dizájnú agancsmarkolat tükörpolír baknival és pengével, egy kis kidolgozási trehányság belefér mentalitással nyomják tucatjával a bajor kés-klónokat a német vadászoknak, hanem modern anyagokkal, precízen, izgalmas formavilággal dolgoznak. Elnézést, ha valakit megbántottam, de SZVSZ ez a helyzet.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a hozzászólás. Kicsit elbizonytalanodtam, hogy most akkor mit is vegyek, de majd megállmodom. Nekem nincs bajom a zöld színnel, narancsot biztosan nem akarok, az nekem olyan búvároknak valónak tűnik, de erdőbe nem vinnék olyat. Azért néztem ki ezt a típust, mert mindenhol nagyon dícsérik a neten.
Tobell, egyébként a tiédnek milyen hosszú a pengéje, és az ország melyik részén fogyasztod a levegőt? Volt élezve vagy fenve a pengéje, vannak rajta karcok?
Fecske? arról még nem hallottam... Majd rákeresek a neten vagy a Késportálon. Érdekes lehet, a Kadarka nagyon szép, gondolom a Fecske is hasonló minőségű.