Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14201
Fórumi szereplésemet három évvel ezelőtt ezzel a hozzászólással indítottam:

A tegnapi fagyos hajnal iskolapéldája volt az általam Bene Laci felé tett kiigazításban foglalt mikroklíma magyarázatnak (azaz, hogy a dombokon ilyenkor mérhető markánsan magasabb hőmérséleteknek nem a talaj minőségéhez van közük.) Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomásairól begyűjtött adatok szerint az éjszakai minimumok országosan - 5 és +1 fok között szóródtak. Az éjszakát az ország legnagyobb részén felhőmentes, az Észak- Dunántúl kivételével szélcsendes idő jellemezte. Ilyen helyzetekben alakul ki az ún. kisugárzási inverzió, amelyben a kisugárzás következtében kihűlt levegő molekulái egymáshoz közelebb kerülve, ugyanazon térfogaton belül nagyobb számban jelennek meg, nagyobb fajsúlyú közeget képezve. Ezért a legenergiavesztettebb (leghidegebb közeget alkotó) részecskék a gravitáció hatására a légoszlop legaljára kerülnek, a legmélyebb tereppontok szintjén összegyűlő leghidegebb légréteget alakítva ki. Minél kisebb a légmozgás és minél derültebb az ég, az így rendeződött légoszlopon belül annál markánsabb a függőleges hőmérsékleti rétegződés:az elmondottaknak megfelelően, felfelé haladva egyre enyhébb rétegekkel találkozunk. Mivel ez fordítottja a nappal a talaj felől a napsugárzás által melegített vagy a széllel áramló levegő hőeloszlásának, inverziónak, tulajdonképpen megfordulásnak hívjuk. Lévén, hogy ezek a szituációk az okozói a növények létét fenyegető, veszélyes fagyhelyzeteknek, döntő jelentőségű, hogy az adott növény termőhelye ilyen értelemben milyen típusú terepponton van. Nagykanizsát a Principális- csatorna völgyi fekvése tette hirhedten hideg hellyé, ráadásul a mérőállomás a völgy legalján van. Ki hinné, hogy az innen emelkedő homokkomáromi vagy förhénci dombok megfelelő magasságú pontjain ugyanakkor 6-8 fokkal enyhébb hőmérsékletek mérhetők a fent leírt helyzetekben. Így lehetséges, hogy gyakran, az ilyen változatos domborzati adottságú körzetekben az ország összes meteorológiai állomásáról származó szélső adatok közti eltérést is meghaladó hőmérséklekülönbségeket lehet tapasztalni.
Ha ez nem "déligyümölcsökről" szóló fórum lenne, hanem ilyen nevű tanfolyam, akkor az itt leírtaknak az első lecke anyagát kéne képeznie, a további órákon kötelező ismétléssel.
Előzmény: Dió4 (14199)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14200
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEM!
Előzmény: Dió4 (14199)
Dió4 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14199
Ez a védett hely nagyon benne van a köztudatban, én még mindig nem vagyok tisztában vele.

Ezt pl. hogyan kell érteni?

"Huzatos, fagyzugos területen valóban tud egy szélvédő fasor védelmet nyújtani a gyümölcsösnek"

http://www.edenkert.hu/edenkertesz/gyumolcs/huzatos-helyen-fekszik-a-kertem-tudok-ellene-vldekezni/218/

Bocsánat, ha hülyeségeket kérdezek, írok!
Előzmény: ninovarga (14194)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14198
Persze, ma olyan kedvemben vagyok, hogy nagyon komolyan elkezdtem humorizálni. :))))
Előzmény: Mr.Freestyle (14195)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14197
Néhány év múlva pedig "médiasztárrá" válhatsz vele. A sorozat egy "Kivi a házban" című újságcikkel kezdődik majd.:))))
Előzmény: Dió4 (14188)
Dió4 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14196
Oké, de ha nekiállok, azért még foglak vele kínozni benneteket!:-)
Előzmény: ninovarga (14192)
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14195
LOOOOOL,ezen most olyat röhögtem,hogy nahhhh
Előzmény: ninovarga (14194)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14194
Füge: "ha nincs védett helyen...."

A régi falusi környezet felel meg leginkább a fügeneveléshez, mivel ott az árnyékszék szélárnyékában tökéletesen védett helyen van. Ott aztán nincs ám elfagyás! :))))))))
Előzmény: Mr.Freestyle (14191)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14193
A kiviről a legfőbb tudnivaló, hogy puhítja a húst. Nyilván a művelését is ennek megfelelően folytassuk. Ebből majdnem minden megtudható. :)))))))))
Előzmény: Mr.Freestyle (14191)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14192
Próbáld ki! A tető alatti résznek jó fagy- és jégesővédelme lesz!
Előzmény: Dió4 (14188)
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14191

Ma jött meg a Vasárnap aktuális száma,ez egy szlovákiai magyar családi hetilap.Kinyitom,há mivanbenne???Egy kis plussz füzetecske,a címe Egzotikus gyümölcsök.Talán érdekelni fog itt pár embert,ha idézek belőle a topik témájára való tekintettel.A füzet minden gyümölcsöt négy szempont szerint tárgyal:származás,konyhai felhasználás,nevelés cserépben/kertben,valamint a gyümölcs gyógyhatása.A füzetben a következő fajok szerepelnek:ananász,avokádó,citrom,banán,curuba(passiógyümölcs faj),datolya,füge,durián,gránátalma,grépfrút,guava,kaktuszfüge,hurma,karambola,kókuszdió,kivi,

kiwano,licsi,limett,maracuja,mangó,narancs,papája,pepino,pisztácia,physalis,pomelo,tamarillo,pitehaya,rambután.

A leírások sok helyen mosolygást váltottak ki belőlem,íme a fontosabbak:

Füge-           Sok kertben húzódik meg akár 4-5 méteres fügebokor is.Ha nincs védett helyen,vagy nem takarjuk be,az erősebb tél elviszi az évi termést-lefagyás után évekig nem terem.Vásárláskor ügyeljünk arra,hogy ne a szmirnai típust válsszuk:ennek ugyanis megtermékenyítésre van szüksége,melyet a fügedarázs végezhetne el,ha élne nálunk.Gyógyhatása:Renyhe bélműködés és emésztési zavarok,valamint prosztatabántalmak esetén ajánlják.Vértisztító hatású,enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést,csillapítja a köhögést,jó hatással van a szívre,csökkenti a vérnyomást.

Gránátalma-             Tápanyagokban gazdag,laza talajt igényel.Cserépben,vagy virágkádban pincében,vagy hűvös kamrában fagykárosodás nélkül jól áttelel.A megerősödött növény-8(-10)C-ig fagytűrő.Gyógyhatása:Polifenolokat,C-vitamint,flavonidokat,gyümölcscukrokat tartalmaz.Kiváló antioxidáns hatású.Fogyasztása csökkenti a vér káros koleszterin szintjét.Egyes feltételezések szerint akadályozza a daganatok környékén az érképződést.Hatékonynak bizonyult az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kezelésében.

Kivi-                  Aktinidin fehérjéinek köszönhetően húspuhító tulajdonsága is előnyös(az elkészítendő húst sütés előtt áztassuk nyers kivi levébe,mintha pácba tennénk,csak a sütés után sózzuk,fűszerezzük.Szószként ugyancsak kiváló.

Ma már akár minikivit is ültethetünk az erkélyre,bár ennek a termése sokkal kisebb,és a héja sima.........  (kinti termesztésről O infó).Gyógyhatás:Egy-két szem kivi fedezheti napi A-és C vitamin-szükségletünket.Különösen gazdag vasban és káliumban,fontos szelénforrás,flavonid-és antioxidánstartalma is jelentős,magjában rengeteg alfa-linolsav és omega-3 zsírsav van.Enyhe hashajtó hatása lehet,egyeseknél allergénnek bizonyul.

Hurma(Káki)-        Külsőre paradicsomra,íze az őszibarackéhoz hasonlít.Nálunk főleg a téli hónapokban kapható.A fát díszfaként szintén kedvelik.A mag nélküli típusok beporzás nélkül is hoznak termést,ezért ilyenekkel érdemes kisérletezni.A hideg teleket is átvészelik.

Hűtőben legfeljebb 2 napig tárplható.A hurma cukor,karotin és C-vitamin-tartalma figyelemre méltó-kitűnő vitaminforrás.

 

Hát,elég foghíjjas ismertetők,azzal együtt is,amiket kihagytam,vagy nem tartottam fontosnak begépelni.Akad benne viszont egy nagyon érdekes gyümölcs,a kiwano(Cucumis metuliferus),ami állítólag egy egyéves liánféle,és hasonló termesztési feltételeket kíván,mint a kígyóuborka.A hypermarketekben én még nem láttam nálunk,külföldön már kóstoltam.Nagyon látványos,mutatós gyümölcs,a húsa kissé jellegtelen,de azért mostmárt muszáj valahol rábukkannom,hogy vetni tudjak.Valakinek esetleg valami tapasztalata vele???

ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14190
Na-na, lehet, hogy azt mondták volna, hogy lehetséges, mert itt enyhe a tél, legfeljebb azért nem, mert későn tavaszodik. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))99
Előzmény: Floo2 (14186)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14189
Azokból a világ legnagyobb baromságait lehet kiolvasni és az is megkergül tőlük, aki addig normális volt. Mindenről szó van, csak a lényegről nincs. Az iskolában is hülyeségeket tanítanak. SÚLYOS!
Előzmény: Floo2 (14186)
Dió4 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14188
Hmmm, úgy látszik egy érdekes, de mindenesetre nem egyértelmű eset vált az ötletemből. Hozzá kell tennem, hogy ha a kivit a házban vízszintesen vezetem, akkor a tető csúcsával háromszöget képez, és a háromszög belsejében is oldalról még érheti nap és levegő, főleg ha nem nyomom fel a támrendszert a szarufákhoz, hanem tényleg vízszintesen vagy ahhoz közel tartom. Valahogy így. Zölddel az elképzelt kiviket jelöltem.














Szerintem most már csak azért is érdemes lenne kipróbálni, mert valahogy én optimista vagyok ezzel, s akárhogy is sikerül, egy érdekes, valamennyire szakmai tapasztalat kerekedhet ki belőle. Kifelé nem akarom vezetni, csak be a házba, mégha így nagyobb is a kockázat.



Előzmény: ninovarga (14179)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14187
Toulouse még annál is szebb!
Előzmény: Floo2 (14157)
Floo2 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14186
:))
A viccet félretéve állati szépek!
Ha néhány évvel ezelőtt megkérdeztük volna bármelyik magyar klimatológus szakembert, hogy kint a szabadban, Zala megyében lehet-e 15 évig fagykármentesen egy pálma, lehet-e ilyen csodaszép, hát valószínű közelebb állt volna a nemhez, mint az igenhez.
Ha a kérdés az lett volna, hogy Pécsen lehet-e, arra egyértelmű igen lett volna a válasz.
Persze utólag ezt már sohasem tudjuk meg, mi lett volna a válasz.
De valószínű tévedett volna, mert mindkét helyen ugyanolyan eséllyel lehet, térségtől, Mecsektől, déltől vagy északtól függetlenül.
Persze a klímatérképekből és klímaleírásokból nem éppen ezt lehet kiolvasni.
Előzmény: ninovarga (14185)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14185
Szintén "Zalabria", ráadásul nem is "sud", hanem "nord". Nahát, micsoda mediterrányosak vagyunk! Csak nem a Mecsek csúszott föl valahova Vas megyébe, aztán tőle délre kerültünk???!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: Floo2 (14184)
Floo2 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14184
Fantasztikusak!
Előzmény: Mediterránum (14180)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14183
Jav.: A második képen....
Előzmény: ninovarga (14181)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14182
Tibor, előbbre tartanak a pálmáid, mint egyes olaszországiak!
Előzmény: Mediterránum (14180)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14181
A harmadik képen láthatónál az a baj, hogy érzékelhetően ők is a szőlő-rutinból indultak ki és oldalfalat is akarnak képezni, bár láthatóan készen áll már a háztető alakú váz a további növekmény fogadására. Az alagút jellegűeknél, helyesen, nincsenek oldalfalak, de a kisebbiknél a továbbiakban vesszők eltérítésével ki kell képezni egy gerincet, ahonnan a szálvesszők kétoldalt terülnek majd le, az alagút ívének megfelelően. A másiknál számos szálvessző lett ráterítve az ívre. Ezeket a továbbiakban ritkítani kell, mert a termővesszők ezekből a vázággá fejlődő alakulatokból azokra merőlegesen, gerincirányban fognak fejlődni és nem férnek el egymástól.
Előzmény: ninovarga (14176)
Mediterránum Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14180
Ismét virágzik a kenderpálma! Sajnos április közepén vettem észre,hogy két ciprusom teteje lefagyott.Remélem hamar rendbe jön.kenderpálmavirágzásvirágok
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14179
Hááát, nem tudom, én maradnék amellett, hogy vagy tető kiviként, vagy kivi tetőként.
Előzmény: aiol19 (14178)
aiol19 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14178
A (14163)-asban a képen is tető alatt van a lugas. Nem tudom, hogy reagál erre a kivi, de gyanítom, hogy nem lesz tőle különösebb baja. Bár az is igaz, hogy Dió4 házikójának teteje szélesebb és nagyobb a képen láthatónál. Én úgy csinálnám, hogy a ház alá is vezetném a termőfelületet, meg a házon kívülre is egy támrendszeren.
Előzmény: ninovarga (14174)
Dió4 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14177
"A saját lomb általi sötétség azért nem azonos egy tető alatti sötétséggel. "

No, pont ezen aggódtam. Mondjuk ehhez a fémtetőhöz képest nálam két sor vékony nádszövet, plusz egy fólia van, s valamicske fény ezen azért átszűrődik. Úgy egyáltalán, nálam jóval világosabb van belül, mint azon a képen, sötétebb csak magától a kivitől lenne. Ezért kérdeztem, hogy elég-e, ha a fényt a függőleges rész kapja.
Előzmény: ninovarga (14174)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14176
Vasárnap fotóztunk pár ilyet "Zalabriában".
Előzmény: Mr.Freestyle (14173)
Dió4 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14175
Oké, ha majd odajutok - valahogy nyár vége felé saccolom ezt - biztosan igény tartok megint egy kis konzultációra, előre is köszönöm mindannyiótoknak!
Előzmény: aiol19 (14171)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14174
Igen, de azért az a különbség megvan, hogy ott a tető polikarbonátból van. A saját lomb általi sötétség azért nem azonos egy tető alatti sötétséggel. Bizonyos fényigénye azért mégiscsak van, ha nem is kedveli a tűző napot. Belül eléggé kezelhetetlenné tudna válni. Féloldalasan megoldható, vagy tető HELYETT, megfelelő lugasszerkezettel, tetőszerkezet gyanánt.
Előzmény: Béla1007 (14154)
Mr.Freestyle Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14173

fantsztikus!!!Ilyeneket Calabriában láttam a mandarinültetvényesek portáin.jajjj,már alig várom,hogy nekünk is legyen ilyesmink.:)

Előzmény: Dió4 (14168)
Dió4 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 14172
Nino!

Szerinted is érdemes így megcsinálni?
Előzmény: ninovarga (14169)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!