Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Fedőszíne nagyrészt sötétpiros, az egyik oldala viszont zöld- zöldessárga, szinte mindegyik gyümölcsnél. A sötétpiros fedőszín egyébként nem minden gyümölcsnél dominál. Viszont nagy attraktív. Gondolom emiatt is telepítik Csehországban és Szlovákiában nagyüzemi gyümölcsösökbe (a Bohemica mellett). Húsa fehér színű. Gyümölcsmérete közepes vagy kisebb. Hajlamos a túlkötődésre, mindenképpen ritkítást igényel - ha sokat hagyunk meg, a termés kicsi). A termés októberen leszedve még kemény, mint a kő, íze azonban már ekkor is kifejezetten édes, üde, lédús. Október végén megettük az összeset (30-40 db volt a két birs alanyon karcsú orsónak nevelt 3 éves fán). Termését azonban már tavaly, az ültetés utáni második évben megmutatta. Kifejezetten gyenge növekedésű a fája (vadkörtén is - erre is szemeztem). Az egyik legjobb fajta a 11 közül, ami nálam eddig termőre fordult. Még ültetek belőle...
A Dicolorról hasonló a véleményem. Szeritem csak karácsonyig lehet(ne) tárolni, ha nem fogyna el elsőként ez a fajta. A Bohemica szintén nagyon jó ízű, ez már tovább tárolható, az első darabokat decemberben lehetett fogyasztani. A Dicolorról csak júliusi képet találtam:
Nálam másodszor termett a Hosui, harmadszor a Nijisseiki, először a Benita (Rafzas). Szerintem az ázsiai körték az európaiakétól teljesen eltérő ízvilágot képviselnek s nagyon sok dolgot előnyükre lehet felhozni. A Hosui számomra nagyon bejön íz tekintetében. Akivel kóstoltattam, mindenki jó véleménnyel volt róla. A Nijisseikinek ehhez képest teljesen jellegtelen íze van, a Hosui fűszeres,édes, a Nijisseiki vízízű. A Hosuit nem károsítja annyira az almamoly, mint a Nijisseikit, fája is elegánsabb. Gombabetegségek nálam nem károsítják. A Benita íze inkább az európai körtékre hasonlít, nekem nem nyerte el a tetszésemet. Hosui: Nijisseiki: A Benitáról is van valahol képem, csak most hirtelen nem találom.
Az a helyzet, hogy a birs nem a legjobb alanya a körtének. Nem is mindegyik fejlődik rajta. Ugy tudom (nem próbáltam), hogy a Hardenpont jó rá. Manapság már direkt körtének kikísérletezett alanyokat használnak. Hozass Farold-ot Csarlival. (Olass vissza sokat!)
Köszönöm nagyon, az az egy nekem bőven elég lenne! Igazából összesen két db 1-2 rügyes oltócsapra volna szükségem, két kis vadkörte alanyhoz. Csomó nyári körtém van és erre a két alanyra már inkább valami finom későit szántam. Ezért csillant fel a szemem mikor a dicolorról írtál. :)
Esetleg 1-et,mert még fiatal a fa,összevissza kaszabolni nem akarom,egyébként igen viszonylag kései.Nem túl nagy a termése,de cserébe nagyon finom és szép pirosas fedőszínű.
Igazad van a nashik egy részét illetően! Ha valaki egy életre le szeretne szokni a körteevésről - egyen meg 2 db Nijisseiki körtét! Igaz e fajtát porzóként emlegetik, szerintem még azt is elrontja, melyikhez odaér. Talán a Kosui és a Hosui fajták egy kissé élvezhetőbbek, ezek után a Chojuro már kész meglepetés...Egy ideig azonban nem tudják beérni a legjobb európai fajtákat, a savak és az aromák hiányoznak.
Miaóta vásárolom a Sweet sensation -t, a körte feljött dobogós helyre a kedvenc gyümölcseim rangsorában, a mangó és az őszibarack mögé. Köszönöm a linkeket, meg a válaszokat mindkettőtöknek! Remélem sikerül beszerezni az áltlatok ajánlott fajták közül valamelyiket tavasszal, vagy ősszel.
Nekem a benitán kívül Nijesseikim van,ill. egy ismerősömnek Hosui.nem gondolnám,hogy az alany sokat javítana az ízükön.Persze én sem a saját kedvemért tartom,de nálam az európai körték nyomába se érhetnek a nashik.
A Benitat csak azért említettem meg, mert az egyik szlovén faiskolás nagyon dícsérte, no meg az Egerfruit (akik nem válaszolnak e-mail-ekre) is forgalmazza ezt a hibridet. Egy biztos, sok feledhető ázsiai körte van, ezzel ellentétben, a Chojuro számomra még elfogadható, a tavaly ültetett Shinkoban meg bízom. Előnyük az, hogy biztosabban teremnek az európai változatoknál. Egyes források szerint, ízüket az alany befolyásolhatja, így pyrus betulifoliara vagy pyrus callerynara illene oltani. Ez utóbbiakat, ha időm és energiám engedi, megvizsgálom...
Tisztelettel és üdvözlettel: Körtvélyesi az Al-Alregióból
Oltványt Svájcban már vehetünk: http://www.lehner-baumschulen.ch/13930.html az említett körtefajtából, ami természetesen licence-díjas felárral bír. Legközelebb, Szlovéniában hoznak létre ültetvény, egyúttal tesztelvén a klimatikus gyűrhetőségét. A telepítés helyszíne a kövezkező: http://www.evrosad.si/, ebből remélhető az, hogy egy-két közelebbi osztrák vagy szlovén faiskolában előbb-utóbb árulják majd oltványait.
Mindig vannak slágerfajták pl. a Carmen, ettől azonban, legalább is nekem, a Buttira precoce morettini ízre sokkal jobban bejön.
A Sweet sensationon kívül, marad még azonban az említett Társulati esperesen kívül, a Grand Champion, General Le Clerk, Highland, Hardenpont és ne feledjük el a Téli esperes! A Du Puis, Párizsi grófnő, Mochallard, Napoleon, Micsurin vajkörte stb. fajtákról nincs tapasztalatom, ezeket is igen finom körtének írják le. Hogy mi lesz jó - nagyban függ az alanytól, az éghajlattól, talajtól stb.
Hát..némi saját tapasztalat: a legérzékenyebb a vízhiányra,a nálunk szokásos forró nyárra/napégés,gyümölcshullás stb/...én 10 év alatt 1szer tudtam normális gyümölcsöt szedni róla,amikor a nyár nagy részében esett...szóval nem ide való.
A Benitát meg nem ajánlanám,ugyanis annak valóban Társulati az egyik szülője,de a másik nashi /ázsiai körte/ és teljesen ez utóbbihoz hasonlít.
A Doyenne du Comice körte magyar hangja: Társulati esperes. A szakirodalom a mai napig az egyik legjobb ízű körtefajtának tartja, egy baja van - a termésingadozás. Ezen javítandó, magoncait vagy keresztezett változatait vonták termesztésbe, így keletkezett pl. a General Le Clerk (kiváló izű) vagy a mostanában terjedő félben lévő Benita.
A legfinomabb körte, amit ettem, az a "Sweet sensation" nevű fajta volt. Rendkívül édes, lédús, krémes -vajas, fehér húsa van. Illata is van. A színe zöld, de pirosba megy át a napos oldalon. A kínom az, hogy sehol nem árulnak ilyen fát, még neten se találtam egyelőre, (bár talán holland oldalakon tavasszal lehet hogy lesz valahol). Mindenhol csak a meglévő ültetvényekről van szó.
Viszont azt olvastam, hogy az a fajta, amiből ki lett nemesítve,- a Comice, vagy Doyenne du Comice, az eléggé hasonlít rá ízvilágban. Ehhez a fajtához már hozzá lehet jutni több helyen is.
Azt kérdezném, hogy van -e valakinek ezzel a két fajtával tapasztalata? Ha igen, bármilyen információ jól jön, és előre is köszönöm!
Nagyon szeretnék ilyen körtefákat a kertbe, de csak akkor, ha agyonpermetezés nélkül is sikerrel tartható /termeszthető.
Én is erre gondoltam amit az elöttem levő hozzászólásban van a koronát is vissza kell metszeni nem csak a gyökereket hogy arányban legyen a kető. Szerintem vágd vissza az ágakat hamar vissza fogja növeszteni igaz egyenlőre termemni nem fog de legalább megindul.
Történt ugyanis hogy nekem 1 Berecki birs fám de nemigazan kötött jol, porzot ajanlottak hozzá és eszembe jutott, hogy a település hataraban vannak regi elhagyott tanyák. Körbenézelödtem es egyik helyen találtam is jo erös csemetéket . Volt egy két idösebb fa amik kb ilyen 20 30 dkg-os kerek almaszerü birseket teremtek. nemtudom ez valami vad vagy csak vmi regi kuturfajta elvadult verzioja lenne e. Lényeg hogy e körül a 2 fa körül pár10 negyzetméteren egész kis liget alakult ki többnynire gyökérsarjakbol. Vittem haza 4 darab méter körüli csemetét, amiböl iden 1 nem is fakadt meg, meg ahogy kiszedtem ezeket közben kijött 5 ilyen 20 - 30 cmes sarj amiket elültettem egy kis faiskolaba es ezek tavaly mar kb megnöttek 60-70cmre es ceruzavastagsagura. A kérdésem az lenne hogy milyen féle körtefajtakat lenne érdemes szemezni/oltani ezekbe a kis csemetékbe? Mi a véleményetek a dologrol? A birsek lathatoan nagyon jol erzik magukat szoval a talajigennyel nincs gond, de maximum 2-3 fanal többre nincs szüksegem. Esetleg ha bizonyos fajtakat nem tudnék beszerezni tudnatok segiteni oltovesszövel?