Keresés

Részletes keresés

libapék Creative Commons License 2009.08.28 0 0 1014
mi lenne, ha vízszintes vágó mozdulatokkal vágnád a parit?
és ehhez még videó sem kellett nekem, hogy kitaláljam.
kicsit fogósra kell fenni, és menni fog az.
Előzmény: x20fan (1013)
x20fan Creative Commons License 2009.08.28 0 0 1013
Egy pillanatig sem kérdéses, hogy bárddal lehet zöldségeket aprítani. Csak érdekelt volna a technikája, mert az él alakja miatt nem egyértelmű. Amit a videón láttunk, az egy kis átmérőjű répa volt, ezt valóban lehet egy ütéssel vágni. Ugyanez egy puha paradicsommal már nem biztos, hogy menne, vagy az említett sokkal szélesebb fél káposztával. Az, hogy nyugodjak meg megy az, nem igazán tudományos magyarázat, de még csak nem is gyakorlati. Végülis megpróbálhatok magam rájönni a mozdulatokra, vagy keresni további videókat, vagy előveszem a kést.
Előzmény: tantoknife (1012)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.28 0 0 1012
Simán megy a bárddal az is.Bocs, d e nem nézni kell ......
Meg ha annak a kevéske vágottszeműnek ott kinn jó és tudnak vele bánni ... akkor az ügyetlen mozgató végtagban lehet a gond ....Nem ?
Tanto
Előzmény: x20fan (1007)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.28 0 0 1011
Bocs,, de nekem magas eza hátsó, távoli, elülső ...részek ....nekem megy és kész ....

Az biztos, hogy igenis gyakorolni kell és éles bárd kell ....... de megy.
Az is igaz, hogy nem lehet chief késhez hasonlóan billegetni....pontosabban lehet , d enem érdemes, mert a bárddal alapvetően én nagyobb tömegű, vastagságú mennyiséget vágok ...és utánna lapátolok vele .... gyors, kényelmes.
Ja ..... ettől föggetlenül tegnap vettem egy Chief 23 cm-s Zwillinget Profssional S sorozatból gyári B minőségben .... 11 e Ft-ér ..... nekem tökéletes. Úgy hogy van két bárdom, 20 és 23 CHief Zwilling, 20-as Wüsthof , két Zwilling szeletelő...... most már csak éttermet kel vennem hozzájuk, hogy kihasználjam.
Tanto
Előzmény: x20fan (1008)
libapék Creative Commons License 2009.08.24 0 0 1010
a kisebb káposztafej felét először félbevágná! :-)
Előzmény: x20fan (1007)
comad Creative Commons License 2009.08.23 0 0 1009
Nyugodj meg, fel tudná szeletelni :-)
Előzmény: x20fan (1007)
x20fan Creative Commons License 2009.08.22 0 0 1008
Vízszintesen tartva tolod? Mert buktatni nem lehet, akkor beleakad a deszkába a hegye. És a hátsó, feléd eső végén hogy vágja el? Ha előrefelé tolod a bárdot, akkor az elvágandó anyag tőled távolabbi részén éri el a bárd éle a deszkát. Ha még tovább tolod, akkor a túlsó részt szépen elvágja az él deszkával érintkező pontja. De mi van az innenső résszel?
Előzmény: tantoknife (1006)
x20fan Creative Commons License 2009.08.22 0 0 1007
Nem értem mit mond, de az látszik, hogy nem billegtet, csak függőlegesen üt. Az uborka szélessége nem túl nagy, a bárd meg elég enyhén ívelt, ezért ez működik, de ha 2-szer 3-szor szélesebb anyagot vágna, akkor már nem biztos, pl. egy kisebb káposztafej felét akarná felszeletelni.
Előzmény: comad (1004)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.20 0 0 1006
Hello
Nem értek egyet Veled.
Nem csak nyomásra működik a dolog, hanem igenis a nyomás közben lehet tolni előre is .... gyakorlatból tudom, nem videóról, mert napi szinten használom. Persze éles bárdot kell használni .......
Tanto
Előzmény: x20fan (1003)
H_G Creative Commons License 2009.08.20 0 0 1005
Szóval a nyomás nagyon is hatékony tud lenni...
Előzmény: comad (1004)
comad Creative Commons License 2009.08.20 0 0 1004
Előzmény: x20fan (1003)
x20fan Creative Commons License 2009.08.20 0 0 1003
Volt itt szó nemrégen a bárdokról. Hogy kell használni azt, amelyiknek enyhén ívelt az éle, viszont mindkét végén hegyes, nem lekerekített? A késeknél megszokott hegy letámasztás nem megy, mert a hegye beleakad a deszkába, és ettől az előre-hátra csúszás blokkolt. Viszont így nem vágni lehet vele, csak nyomni, az meg nem annyira hatékony.
Ha meg előre vagy hátrahúzás közben, letámasztás nélkül vágok vele, akkor csak egy ponton fog érintkezni a deszkával, vagyis nincs meg az a görgető mozgás, ami végighalad az élen, és minden ponton elvágja a vágandót.
tantoknife Creative Commons License 2009.08.15 0 0 1002

A  20  cm-es  chef   elkelt.

Következő  lépés:  23 vagy  26  cm-est  keresek ...  ötletek,  ajánlatok,  tapasztalatok  ?  Tanto 

Előzmény: tantoknife (991)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1001
Hááááááááááááááát, nem is tudom.
Kb. most 3 hete vettem egy kínai bárdot, illetve csináltattam egy hozzá hasonlót.
Azt kell mondanom, hogy igenis megvannak az előnyei, és igencsak megy vele a saláta szeletelés is.
Nekem nagyon bejön , mert vagy salátát vágok vele, és egy lapáttal tudom "merni" vele a tálba a felszeletelt részt, vagy a főzésnél a WOK-ba
egy lapáttal megy a felszeletelt anyag, nem kell 2-3-4 szer fordulni a késsel ..... mondjuk a bárdokat egy kicsit éleztettem..... illetve a saját kézmértem miatta bárdok eredeti pengeszélessége nekem egy kicsit sok, olyan 5-8 mm-el ...amit majd le kell koptatni, vagy óvatosan leszedni élezéssel.

De persze az európai késnek is megvannak az előnyei, leginkább, hogy mivel régóta kezeljük, ill. a legtöbben azzal tanultak meg dolgozni, az ahhoz a késhez kapcsolódik az elsődleges beégeett izommozgás. És talán ez a legfontosabb.

Láttam én élőben, és dok. filmben is, hogy mennyire megy ott a bárddal való munka ....hát az sem semmi, pestiesen szólva .....

Tanto
Előzmény: SimpsonT (992)
edrose Creative Commons License 2009.08.09 0 0 1000
H_G, hát erre csak azt tudom mondani, hogy... tökéletesen igazad van!
Így jár az, aki gyorsan akar okoskodni, és nem gondolkodik eleget, mielőtt pötyög. ;)
Előzmény: H_G (999)
H_G Creative Commons License 2009.08.06 0 0 999
Az nem konvergencia, legfeljebb diverzitás (ha már nem elég jó a magyar nyelv) -- a konvergencia egy közös pont felé haladást jelent. Ha pl. eredetileg kiindultak volna a kínaiak a bárdjukból, a japánok a santuko- és az európaiak a séfkéseikből, egymástól függetlenül fejlesztették volna őket századokon át és a végére kiderült volna, hogy már mindhárom népség egy nagyjából azonos alakú szerszámmal aprítja a zöldséget, az konvergencia lett volna. (De ez nem következett be és nem is fog.)

Előzmény: edrose (998)
edrose Creative Commons License 2009.08.05 0 0 998
„...Egyszerűen megszokás kérdése...”
Szerintem ez itt a kulcsmondat.
A modern ember szerintem túl gyakran esik abba a hibába, hogy egyes problémákra, kérdésekre mindenáron kizárólagos válaszokat és megoldásokat szeretne látni. S elfelejtkezik arról, hogy adott dologra különböző megközelítésben is lehet hatékony módszereket alkotni, onnan pedig már ízlés, arányok és nüanszok kérdése az egész, de a cél ugyanúgy elérhető.
Erre egyébként kiváló példa a pengék (legyen az szerszámé vagy fegyveré) világa, mert nagyon szép változatosságban találunk példákat a konvergenciára, azaz ugyanannak a feladatnak sokféle koncepcióval történő megoldására.
Előzmény: SimpsonT (995)
lkcar Creative Commons License 2009.08.05 0 0 997
Szia

Ha hazamegyek lefotózom és megpróbálom betenni.

L.
Előzmény: rozsdásbökő (985)
H_G Creative Commons License 2009.08.04 0 0 996
:DD
Előzmény: beetee (994)
SimpsonT Creative Commons License 2009.08.04 0 0 995

Gondold el, hogy Kínában valaki ugyanezt a kérdést teszi fel  a maradék 5 milliárd emberről, és az európai hagyományok szerint fejlesztett késekről.

Egyszerűen megszokás kérdése. Biztos az én csökkent képzelőerőm, és ügyetlenségem okán, de elképzelhetetlennek tartom, hogy pl. egy kínai bárddal ugyanolyan hatékonyan, univerzálisan, és sokoldalúan tudnék dolgozni, mint egy szóban forgó 26-os Zwillinggel.

Ezért egy kínai szakács lehet, hogy levágná valamimet egy jó kis bárddal, de nem akartam megsérteni senkit.

Nekik ez jön be... de hidd el : rengetegen vannak (vagyunk) akiknek nem. Nagyon nem.

Előzmény: H_G (993)
beetee Creative Commons License 2009.08.04 0 0 994
Persze. De nagyon "kici" az esélye. ;)
Előzmény: H_G (993)
H_G Creative Commons License 2009.08.04 0 0 993
1,3 milliárd kínai tévedhet egyszerre?


Előzmény: SimpsonT (992)
SimpsonT Creative Commons License 2009.08.04 0 0 992

Szerintem viszont kell. :) ( a 26-osnak)
A santoku szinte az elejétől kezdve széles, ekkora felületre nagyon könnyen feltapad a felvágott anyag, tapasztaltam, vágtam ilyennel kb. 2,5 percig.

A bárddal ugyanez a helyzet, kiegésszülve azzal, hogy aki nem szokta meg, az eléggé bénázik vele.

Ráadásul mindkettőre igaz, hogy számomra(!) nevetségesen rövidek. Próbálj meg velük felszeletelni pl. egy 30 cm széles laza jégsalátát, úgy , hogy van rá kb. 10 másodperced...

Egy hagyományos (francia) szeletelő elejének a keskenységét nagyon ki lehet használni, ugyanúgy , ahogy a hosszát is - és ha siet az ember, előny egy 25-26 cm-es hossz.

Egy jó szeletelő viszont az elejétől a végéig szélesedik! Nem ugyanolyan mértékben, de szélesedik.

Max. a végén hagynak egy kis részt ami egyenes, de az él első 2/3- án, jobb esetben 3/4-én nincs 3 olyan pont, amit egyenes vonallal össze lehetne kötni.

Ez ennek a késnek a lényege, ezért gyártják, és ezért vesszük.

Így tud végig gördülni 100%-osan egy vágódeszkán, (akár egy rossz minőségűn is),

így bír ki minőségromás nélkül jónéhány köszörűlést, és kísér el minket évtizedekig.

Tovább megyek!

Ezzel a gyártók is tökéletesen tisztában vannak. Csak meg kell nézni a termékeket, és az árakat. Vannak jó 26-osok, meg vannak használható 26-osok dupla áron.

 

Még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy nem akarom a többi kést lehúzni, vagy kötekedni bárkivel! Sokféle késben vannak nagyon jók, sőt, ár-érék arányban, igazi kincseket lehet találni.

Egyszerűen csak felháborít a pl. a Wüsthof pofátlansága, hogy kiad egy szériát, és a tudatosan legprofibbra tervezett tagjának az árát nem a többivel arányosan emeli, hanem mondjuk a 8-10- szeresével...

 

Előzmény: tantoknife (991)
tantoknife Creative Commons License 2009.07.31 0 0 991
A 20 cm-es ettől függetlenül eladó, mert van még egy.
Illetve a 23 vagy 26 cm-esnek nem feltétlenül kell nagyobb szélesség, mert ha valakinek az kell, az vagy vesz egy szinte hegy nélküli Santoku-t , vagy egy kínai bárdot Szerintem.
Tanto
SimpsonT Creative Commons License 2009.07.29 0 0 990

Neki lehet, hogy nem, nekem kellene, hogy szélesebb legyen :)))

(mármint a kés)

Viccet félretéve, szerintem veszít a funkcionalitásából, ha elveszlik a klasszikus szeletelő alak. A legtöbb késnél szerintem a 20 centiseknek vannak a legjobb arányaik... persze ez szubjektív is egy kicsit.

(Tomsimpson voltam, csak volt egy kis kavarodás...)

Előzmény: H_G (989)
H_G Creative Commons License 2009.07.20 0 0 989
"Nem is értem, hogy egy olyan jellegű késnél, aminek az alakja a lelke, hogy merik azt megtenni, hogy a hosszát növelik, a szélességét meg alig."

Mert talán nem is *kell* neki nagyobb szélesség.
Előzmény: Tomsimpson (988)
Tomsimpson Creative Commons License 2009.07.19 0 0 988

A 26 cm-esnek érdekes szélessége van!

Alig szélesebb, mint a 23 cm-es. Nem is értem, hogy egy olyan jellegű késnél, aminek az alakja a lelke, hogy merik azt megtenni, hogy a hosszát növelik, a szélességét meg alig.

Ha meg mégis, akkor a duplájába (!) kerül! :(

Előzmény: tantoknife (986)
tantoknife Creative Commons License 2009.06.24 0 0 987
Bocs ...de lemaradt az előzőből ... dobozában, teljesen új. Tanto
tantoknife Creative Commons License 2009.06.24 0 0 986
Hello
eladó konyhakés.
A SP.R akció 20 c m-es chef kése eladó, mivel kettó van belőle (nem csak ebből van kettő), de eközben (mivel elég sokat főzők és darabolok), a 23 vagy 26 cm-resre fáj a fogam a mérete, szélessége miatt. Ennek a vásárlásába kellene egy kisebb összeg. A 20-as bolti vagy web-es árai 14-17 között vannak, nekem 8 e FT kell érte, mert egy nagykerben ez a fele a 23 cm-es nagyker árának.
Tanto
rozsdásbökő Creative Commons License 2009.06.22 0 0 985
Csak az érdekesség kedvéért tudsz betenni képet róluk? A szüleimnek van egy készlete. Nagyon szeretik, csak nem tudom, hogy mi a neve, gyártója, mert csak a Made in England felirat van rajta.

RB
Előzmény: lkcar (984)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!