Azt hiszem, az utolsó mondatod volt a lényeg:))))))
Egyébként tényleg így van. Ha sietnem kell, akkor nagyon bosszantó, hogy semmit sem találok a helyén, be kell járnom az egész üzletet, illetve ha szerencsém van, talán találok egy kódorgó alkalmazottat, aki segit (ha tud). Sajnos így is a legtöbbször (még ha célirányosan közlekedek cetllivel a kezemben) sokkal több mindent megveszek, mint amit akartam. Volt, hogy tényleg csak egy-két dolgot szerettem volna venni, direkt nem vittem bevásárlókosarat, mert tudtam, hogy elfér a kezemben, amit akarok, és akkor nem tudok mást megvenni, csak amit muszáj. De volt már olyan is, hogy rámszóltak, hogy muszáj kosarat vinni.
Ha meg ráérek, pénzem is van, akkor úgyis sorról-sorra sétálgatok, hátha meglátok valamit, ami megtetszik. Úgyhogy szerintem is tök felesleges állandóan átrendezni mindent.
Köszi a fetasajtos receptet, margit honlapjáról már én is szedtem le máskor, elég jó receptek vannak ott. Szeretem a fetát, bár füstöltet még nem igazán láttam, de majd kipróbálom.
Teljesen egyetértek! A bolt menedzserei valóban úgy gondolják, hogy ha a gersli helyén legközelebb a kakaót találod, akkor minden bizonnyal eszedbe jut, hogy kakaó nélkül nem mehetsz haza semmiképpen és a gersli mellé a kakaót is a kosárba teszed:-) Ez még valahol érthető is lenne, ha jobban keresnénk, de így?
Néhányszor kint vagyok a férjemmel hosszabb időre én is Németországban, ott én járok délelőttönként bevásárolni, hát elmesélném, hogy saját szememmel láttam, hogy ott beválik ez az "üzleti stratégia"! A nők (mert hogy délelőtt pasikat szinte nem is látni az élelmiszerboltokban) valóban nemcsak célirányosan vásárolnak, hanem sétálgatnak is és láthatóan nem csak a vásárlólistán lévő dolgokat, vagy nem csak a reklámújságban bejelölt termékeket veszik meg.
Na ja, nem is annyiból gazdálkodnak, mint mi itthon:-))
Ha van időm, én is szeretek nézelődni. Akkor pedig azzal "bosszantanak", hogy folyton segíteni szeretnének. Vásárolni általában csak azt, amit előre elterveztem.
üzletpolitika??? az hogy egyre jobban megutáljuk őket?
állandóan szól a hangos zene, az ember a saját szavát nem érti (jó, vannak kivételek), évente tanuljad újra a beosztást (a gerslit egyszer a liszteknél, egyszer a magoknál találtam), nem férsz el a polctöltő tologatóktól meg a kóstoltató macákoktól, a pénztárnál a kóláshűtőktől nem férsz a gumiszalaghoz, ami ráadásul olyan rövid, hogy mire felpakolod a havi nagybevásárlás végét, az elejét már dobálja a pénztáros (megint tisztelet a kivételnek)
nekem a nagybevásárlás komoly munka, miért nehezítik meg? ha nézelődni akarok (szoktam), akkor fogok minden trükk nélkül is
Kevés volt az időm, de még a DM-ben szerettem volna 1-2 dolgot megvenni. Nagy csalódás ért, mert semmit nem találtam a megszokott helyen. A biztonsági emberke azt mondta, hogy azért rendezik át időnként, hogy a vásárlók keresgéljenek, nézelődjenek, s ne csak az előre eltervezett árut vegyék meg. Üzletpolitika. Én meg rohanhattam a buszhoz.
Az áruházak átrendezési manővereit én is utálom, de még ettől is jobban azt, hogy hozzászokom, hozzászokunk valamihez, amit azután se szó, se beszéd, mindenféle előzetes értesítés, figyelemfelhívás nélkül, egyszerűen kivonnak a forgalomból. Ilyen "csalódás" volt legutóbb az Old Spice krémes stiftje (ami olyan lyukacsos és tekeréssel jön mindig egy kevés krém). Az érdeklődésemre - az ügyfélszolgálatuk - egyszerűen megmondta Magyarországon nem lehet kapni és slussz-passz, persze van mindenféle, de a krémes stiftnek lőttek:-)
Élesztő - mivel nagyon ritkán megyek bevásárolni, érnek kellemetlen meglepetések (egyik ilyen, hogy állandóan átrendezik, így sok mindent nem találok). Ezek szerint az élesztő is ilyen kellemetlen meglepetés lesz. Kár. akkor sem megyek a többi nagyáruházba, nincs hozzá türelmem. Ide is nehéz elcipelni életem párját (ő vezet, én vásárolok), két hónap után is csak morog, hogy "már megint? Most voltunk."
"Fetasajtos kenyér (Szente Renáta receptje) Hozzávalók: 2 dl langyos víz 1 km. só fél km. cukor 0,5 dl olívaolaj 1 tojás 45 dkg BL-80 2,5 dkg élesztő 1 mk. sikér 1 km. ecet 10 dkg fetasajt A lisztet, sikért és sót kézi habverővel jó levegősre keverjük. A többi hozzávalót az élesztő és a fetasajt kivételével az üstbe tesszük. Ráöntjük a lisztet, rámorzsoljuk az élesztőt és elindítjuk a dagasztást. Az én programom 10 perc dagasztás, 5 p kelesztés, 20 p dagasztás, 10 p kelesztés, majd kivenni. Elnyújtani, rászórni a kockára vágott fetasajtot, ( esetleg 5 dkg mag nélküli kockára vágott olíva bogyó is mehet bele), majd feltekerjük, mint a beiglit. A rudat gyűrű alakúra meghajlítani és fóliával letakarva duplájára keleszteni. Gyorsan kel, vigyázni kell vele. Majd tojással lekenni és mehet az előmelegített 180 fokos sütőbe. 30 perc alatt megsült. Nagyon finom, puha bélzetű kenyér sült belőle. Én füstölt fetát tettem bele, kellemesen átjárta a füst íze a kenyeret, de nem lett nagyon meghatározó. Mint látjátok a sajt nem olvadt el benne, de nem kell azt gondolni, hogy olyan mintha sóba harapnál. Valahová eltűnt a só íze a sajtból, nagyon finom lett."
Én a Metroba már vagy 10 éve nem járok, csak az összes többi áruházba, úgyhogy lehet, hogy ott kapni, nem tudom. Sehol máshol nem láttam, de előfordult, hogy a Cora-ban sem. Amióta elköltöztünk Budapestről, a Cora-ba is ritkábban járok, előtte hetente ott vásároltam, most úgy havonta-kéthavonta jutok el oda, olyankor én is veszek 10-20 csomaggal, tényleg ez a legjobb.
Közben kérdeznék is valamit. Eszembe jutott, hogy elég sokféle kenyeret sütöttem már, persze leggyakrabban 3-4 félét szoktam. Viszont egyet még nem próbáltam: sajtosat. Lehet, hogy itt is felmerült már, esetleg be is rakott valaki ilyen receptet, de most nem találom. Van esetleg valakinek kipróbált, bevált sajtos kenyér receptje?
Igen, szerintem is érdekes az íze, pláne ha összevagdalt olajbogyót is szórsz bele a sípszónál!
Ritkán csinálom friss élesztővel, de kb. hasonló módon, mint ahogy Tomi is írta a 1073-as hozzászólásban.
Az 50 gr-os élesztő kb. negyedét használom egy kenyérhez (miután 10 gr-onként van a papírzacsin egy-egy jelölés, egyszerű még mérleg nélkül is eltalálni), kb. két ujjnyi cukros folyadékba, én hol tejet, hol vizet használok, de valóban igaz lehet, hogy a kalácsokhoz, sütikhez jobb a tej, a kenyérhez pedig a víz.
Ja és ilyenkor a sütőedénybe adagolt folyadék mennyiségét egy icipicit csökkentem, de csak annyival, amennyi vizet az élesztőhöz adtam. Persze néha elfelejtem csökkenteni, de ez nem olyan vészes:-)
Villanytűzhelyem van, bekapcsolom a legkisebb lapot és mellé teszem a csészét, így a melegben elég szépen és viszonylag hamar meg szokott kelni. A "lisztet szórok a tetejére" módszert még nem próbáltam, de legközelebb én is kipróbálom.
Egyébként itt a fórumon olvastam, hogy simán lehet úgy is, hogy a lisztbe készített egyik mélyedésbe csak belemorzsolod - de még ezt sem próbáltam.
Korábban lehetett kapni a Metroban is, mindig ott vettem, de már "kilistázták", magyarán ott már nem árulják.
Azóta a Corában veszem, egyébként mindenütt megnéztem, ahová vásárlási céllal valamikor is már betévedtem, (Aldi, Interspar, Tesco, Lidl, Penny, Plus, Profi stb.), de eddig csak a Corában láttam ilyen élesztőt.
A gép vásárlása idején egymás után próbáltuk az összes forgalomban lévő élesztőt, mindegyikkel volt gond, ezzel nem, lehet, hogy ez csak véletlen, de mivel bevált, nem szívesen váltanék, így mindig veszek legalább 10 zacsival egyszerre:-))
saf élesztőt biztosan máshol is lehet kapni, mert én coraba nem járok, és már vagy 15 éve ilyen élesztőt tartok otthon vészhelyzetre (használni a frisset használom).
Nagybevásárlást két-három havonta a metroban szoktam intézni, így biztosan ott veszem...
friss élesztőt picit langyos vizben/zsemléhez,kenyérhez)tejben pedig kalácshoz használok. A bögrében langyos vizet öntök kb 1 dcl-t abba 1-2 kocka cukrot,rámorzsolom az élesztőt tetejére lisztet szórok és meleg helyen 7 percig kelesztem Ezt egy profi pék ajánlotta pontosan 7 perc alatt kezd gyöngyözni/kelni/a pohár szélén láthatóan az élesztő
Ezt a saf élesztőt csak a CORA-ban lehet kapni, máshol nem. Én is ezt használom leggyakrabban, ha esetleg nincs itthon, akkor a Tesco-s porélesztőt szoktam, nekem az bevált. Az Oetker sajnos nem, de most olvastam pár hozzászólással lejjebb, hogy talán azért nem, mert én is elhittem, hogy fél kiló liszthez van egy csomag. Legközelebb kipróbálom megfelezve.
A friss élesztőhöz sajnos nem tudok hozzászólni, soha nem használom, csak a port, akármilyen kelt tésztáról van szó.
Szia, Nem volt rossz, nagyon érdekes ízt adnak a fűszerek! Az élesztőre visszatérve, én is úgy gondolom, hogy az tett be neki, pedig 2 kk-t tettem bele, ahogy írtad! Én is igyekszem venni ilyen gyorsélesztőt. Tesco-ban, SPAR-ban néztem, ott nem láttam még! Ha friss élesztőt teszel, akkor csak simán bele kell morzsolni? Zita
Van egy kis, vagyis nem is kis gondom a nem túl régen üzemelő Bifinett (Lidl) márkájú 2karos géppel. Jó keneyreket sikerül vele sütni, de mostanság egyre inkább előfordul, hogy a tészta felemeli pár mm-t a lapátot, és a lapát elforog a tengelyen, nem kever. Keverés nélkül pedig elég nehéz kenyeret sütni. Az a gond, hogy a ha a lapát úgy 5 mm-el feljebb csúszik a tengelyen, akkor már elpörög rajta. Fogalmam sincs, mit tegyek, de most látom, az egyik legfontosabb szempont a gépvásárlásnál, hogy a lapát biztosan legyen rögzítve a tengelyen, ne legyen sanszos az elfordulás.
Hát sajnos - halvány lila gőzöm sincs:-(( Talán a túl sok élesztő?
Én már tucatszám sütöttem ilyen kenyeret, mindig rendben volt, általában a saf francia gyorsélesztőt használom (kísérletezés eredményeképpen ez a legjobb gyorsélesztő), vagy a friss élesztő (50 gr) egy negyed részét egy kenyérhez.
Szia, Megsütöttem az olasz kenyeret, azaz most sül. Minden szuper volt, amíg el nem kezdte sütni! Beesett a teteje, pedig előtte szép nagy és duci volt! Mindent úgy csináltam, ahogy írtad! Mi a gond vajon?
Gyakran járok a Corába, miután csak kb. 10 perc gyalog, vagy 5 perc busszal. Szoktam nézni a honlapjukat is (ha elkavarom véletlenül az újságot), bizalomkártyánk is van stb., de erre a licitálásos lehetőségre eddig még nem akadtam rá:-) Most gyorsan regisztráltam is:-)
Nekem ez az első gépem, de már évek óta hűséges hozzám:-)
Valahol szerepel a használatijában, hogy amikor a lisztbe készíti a kis mélyedéseket a cukornak, sónak stb., akkor úgy csinálja, hogy ne jöjjön fel a víz... Látod ezeket megjegyzem, de a recepteket, na azokkal már gondom van, egyszerűen szelektív a memóriám. Vagy lehet, hogy csak azért nem tudom megjegyezni, mert igazából soha nem érdekelt, hogy mi miért van így, milyen ok áll a háttérben? Mondom, én ezen a téren kicsit "lusta" vagyok, vagy mifene.
Pl. olvasok egy jónak tűnő receptet egy használatiban, vagy egy szakácskönyvben, újságban, kipróbálom, működik, nagyjából megjegyzem (vagy puskázni kell a receptből) és azután úgy csinálom mindig és slussz-passz:-)) Nekem ugyan nincs energiám arra, hogy egyszer így, egyszer úgy csináljam, örülök, ha egy receptet úgy ahogy meg tudok jegyezni:-) A kenyérnél is max. a fűszereket változtatom, esetleg a lisztet, vagy a magvakat, de ezzel aztán ki is fújt:-)