Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Persze úgy megy, de mennyivel lassabb mint késsel. A kés hegyének letámasztásával sokkal könnyebb a következő szelet vastagságának beállítása. Azt keresem, hogy hogyan kell használni a bárdot a legjobban, vagyis a pontos munka mellett még gyors is legyen. Ha nem gyorsabb és/vagy jobb az eredmény mint késsel, akkor nem használom. Ez a csapkodós módszer a videón elég gyors, de ugye a fél káposzta... A vízszintes szeletelés működik, de se nem gyors, se nem pontosabb mint a kés. Tehát mire jobb a bárd, mint a kés? És hogyan?
Ok, akkor Neked nem elég az, hogy valaki naponta vág vele többször. Egyébként sem répa, hanem uborka van a videón, meg egyébként is, mennyit szoktál főzni, úgy általában. Ja ....és egyébként, a kés, amit félretesz a a szakács a videón ....szinte azt sem húzza, csak emelgeti a nyelet ....szinte nem is húz vagy tol, csak vág, annyira éles. Ez pedig ÉLES késsel simán megy. Bocs, volt már a kezedben éles kés, ami a lógatott hajszálat (nem alkaron) elmetszi ? Én még éles késsel paradicsomnál még csak nem is toltam-húztam, csak nyomtam....mert éles a kés. OK, tompuló kés e setében igen, kell a húzás, tolás ....... Ha érdekel, adok egy címet vidéken, elküldöd a kést. Vagy ugyanez, ha a kesportal.hu oldalon a Hegyes Sanyit megkeresed, vagy a az általam szerkesztett kes.lap.hu oldalon megkeresed Sanyi oldalát, és megbeszéled vele a dolgot. Aztán beszélgessünk....csak ne 420 B kategóriájú kést küldj oda 52 Rockwell keménységgel..... Tanto
mi lenne, ha vízszintes vágó mozdulatokkal vágnád a parit? és ehhez még videó sem kellett nekem, hogy kitaláljam. kicsit fogósra kell fenni, és menni fog az.
Egy pillanatig sem kérdéses, hogy bárddal lehet zöldségeket aprítani. Csak érdekelt volna a technikája, mert az él alakja miatt nem egyértelmű. Amit a videón láttunk, az egy kis átmérőjű répa volt, ezt valóban lehet egy ütéssel vágni. Ugyanez egy puha paradicsommal már nem biztos, hogy menne, vagy az említett sokkal szélesebb fél káposztával. Az, hogy nyugodjak meg megy az, nem igazán tudományos magyarázat, de még csak nem is gyakorlati. Végülis megpróbálhatok magam rájönni a mozdulatokra, vagy keresni további videókat, vagy előveszem a kést.
Simán megy a bárddal az is.Bocs, d e nem nézni kell ...... Meg ha annak a kevéske vágottszeműnek ott kinn jó és tudnak vele bánni ... akkor az ügyetlen mozgató végtagban lehet a gond ....Nem ? Tanto
Bocs,, de nekem magas eza hátsó, távoli, elülső ...részek ....nekem megy és kész ....
Az biztos, hogy igenis gyakorolni kell és éles bárd kell ....... de megy. Az is igaz, hogy nem lehet chief késhez hasonlóan billegetni....pontosabban lehet , d enem érdemes, mert a bárddal alapvetően én nagyobb tömegű, vastagságú mennyiséget vágok ...és utánna lapátolok vele .... gyors, kényelmes. Ja ..... ettől föggetlenül tegnap vettem egy Chief 23 cm-s Zwillinget Profssional S sorozatból gyári B minőségben .... 11 e Ft-ér ..... nekem tökéletes. Úgy hogy van két bárdom, 20 és 23 CHief Zwilling, 20-as Wüsthof , két Zwilling szeletelő...... most már csak éttermet kel vennem hozzájuk, hogy kihasználjam. Tanto
Vízszintesen tartva tolod? Mert buktatni nem lehet, akkor beleakad a deszkába a hegye. És a hátsó, feléd eső végén hogy vágja el? Ha előrefelé tolod a bárdot, akkor az elvágandó anyag tőled távolabbi részén éri el a bárd éle a deszkát. Ha még tovább tolod, akkor a túlsó részt szépen elvágja az él deszkával érintkező pontja. De mi van az innenső résszel?
Nem értem mit mond, de az látszik, hogy nem billegtet, csak függőlegesen üt. Az uborka szélessége nem túl nagy, a bárd meg elég enyhén ívelt, ezért ez működik, de ha 2-szer 3-szor szélesebb anyagot vágna, akkor már nem biztos, pl. egy kisebb káposztafej felét akarná felszeletelni.
Hello Nem értek egyet Veled. Nem csak nyomásra működik a dolog, hanem igenis a nyomás közben lehet tolni előre is .... gyakorlatból tudom, nem videóról, mert napi szinten használom. Persze éles bárdot kell használni ....... Tanto
Volt itt szó nemrégen a bárdokról. Hogy kell használni azt, amelyiknek enyhén ívelt az éle, viszont mindkét végén hegyes, nem lekerekített? A késeknél megszokott hegy letámasztás nem megy, mert a hegye beleakad a deszkába, és ettől az előre-hátra csúszás blokkolt. Viszont így nem vágni lehet vele, csak nyomni, az meg nem annyira hatékony. Ha meg előre vagy hátrahúzás közben, letámasztás nélkül vágok vele, akkor csak egy ponton fog érintkezni a deszkával, vagyis nincs meg az a görgető mozgás, ami végighalad az élen, és minden ponton elvágja a vágandót.
Hááááááááááááááát, nem is tudom. Kb. most 3 hete vettem egy kínai bárdot, illetve csináltattam egy hozzá hasonlót. Azt kell mondanom, hogy igenis megvannak az előnyei, és igencsak megy vele a saláta szeletelés is. Nekem nagyon bejön , mert vagy salátát vágok vele, és egy lapáttal tudom "merni" vele a tálba a felszeletelt részt, vagy a főzésnél a WOK-ba egy lapáttal megy a felszeletelt anyag, nem kell 2-3-4 szer fordulni a késsel ..... mondjuk a bárdokat egy kicsit éleztettem..... illetve a saját kézmértem miatta bárdok eredeti pengeszélessége nekem egy kicsit sok, olyan 5-8 mm-el ...amit majd le kell koptatni, vagy óvatosan leszedni élezéssel.
De persze az európai késnek is megvannak az előnyei, leginkább, hogy mivel régóta kezeljük, ill. a legtöbben azzal tanultak meg dolgozni, az ahhoz a késhez kapcsolódik az elsődleges beégeett izommozgás. És talán ez a legfontosabb.
Láttam én élőben, és dok. filmben is, hogy mennyire megy ott a bárddal való munka ....hát az sem semmi, pestiesen szólva .....
H_G, hát erre csak azt tudom mondani, hogy... tökéletesen igazad van! Így jár az, aki gyorsan akar okoskodni, és nem gondolkodik eleget, mielőtt pötyög. ;)
Az nem konvergencia, legfeljebb diverzitás (ha már nem elég jó a magyar nyelv) -- a konvergencia egy közös pont felé haladást jelent. Ha pl. eredetileg kiindultak volna a kínaiak a bárdjukból, a japánok a santuko- és az európaiak a séfkéseikből, egymástól függetlenül fejlesztették volna őket századokon át és a végére kiderült volna, hogy már mindhárom népség egy nagyjából azonos alakú szerszámmal aprítja a zöldséget, az konvergencia lett volna. (De ez nem következett be és nem is fog.)
„...Egyszerűen megszokás kérdése...” Szerintem ez itt a kulcsmondat. A modern ember szerintem túl gyakran esik abba a hibába, hogy egyes problémákra, kérdésekre mindenáron kizárólagos válaszokat és megoldásokat szeretne látni. S elfelejtkezik arról, hogy adott dologra különböző megközelítésben is lehet hatékony módszereket alkotni, onnan pedig már ízlés, arányok és nüanszok kérdése az egész, de a cél ugyanúgy elérhető. Erre egyébként kiváló példa a pengék (legyen az szerszámé vagy fegyveré) világa, mert nagyon szép változatosságban találunk példákat a konvergenciára, azaz ugyanannak a feladatnak sokféle koncepcióval történő megoldására.
Gondold el, hogy Kínában valaki ugyanezt a kérdést teszi fel a maradék 5 milliárd emberről, és az európai hagyományok szerint fejlesztett késekről.
Egyszerűen megszokás kérdése. Biztos az én csökkent képzelőerőm, és ügyetlenségem okán, de elképzelhetetlennek tartom, hogy pl. egy kínai bárddal ugyanolyan hatékonyan, univerzálisan, és sokoldalúan tudnék dolgozni, mint egy szóban forgó 26-os Zwillinggel.
Ezért egy kínai szakács lehet, hogy levágná valamimet egy jó kis bárddal, de nem akartam megsérteni senkit.
Nekik ez jön be... de hidd el : rengetegen vannak (vagyunk) akiknek nem. Nagyon nem.
Szerintem viszont kell. :) ( a 26-osnak) A santoku szinte az elejétől kezdve széles, ekkora felületre nagyon könnyen feltapad a felvágott anyag, tapasztaltam, vágtam ilyennel kb. 2,5 percig.
A bárddal ugyanez a helyzet, kiegésszülve azzal, hogy aki nem szokta meg, az eléggé bénázik vele.
Ráadásul mindkettőre igaz, hogy számomra(!) nevetségesen rövidek. Próbálj meg velük felszeletelni pl. egy 30 cm széles laza jégsalátát, úgy , hogy van rá kb. 10 másodperced...
Egy hagyományos (francia) szeletelő elejének a keskenységét nagyon ki lehet használni, ugyanúgy , ahogy a hosszát is - és ha siet az ember, előny egy 25-26 cm-es hossz.
Egy jó szeletelő viszont az elejétől a végéig szélesedik! Nem ugyanolyan mértékben, de szélesedik.
Max. a végén hagynak egy kis részt ami egyenes, de az él első 2/3- án, jobb esetben 3/4-én nincs 3 olyan pont, amit egyenes vonallal össze lehetne kötni.
Ez ennek a késnek a lényege, ezért gyártják, és ezért vesszük.
Így tud végig gördülni 100%-osan egy vágódeszkán, (akár egy rossz minőségűn is),
így bír ki minőségromás nélkül jónéhány köszörűlést, és kísér el minket évtizedekig.
Tovább megyek!
Ezzel a gyártók is tökéletesen tisztában vannak. Csak meg kell nézni a termékeket, és az árakat. Vannak jó 26-osok, meg vannak használható 26-osok dupla áron.
Még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy nem akarom a többi kést lehúzni, vagy kötekedni bárkivel! Sokféle késben vannak nagyon jók, sőt, ár-érék arányban, igazi kincseket lehet találni.
Egyszerűen csak felháborít a pl. a Wüsthof pofátlansága, hogy kiad egy szériát, és a tudatosan legprofibbra tervezett tagjának az árát nem a többivel arányosan emeli, hanem mondjuk a 8-10- szeresével...
A 20 cm-es ettől függetlenül eladó, mert van még egy. Illetve a 23 vagy 26 cm-esnek nem feltétlenül kell nagyobb szélesség, mert ha valakinek az kell, az vagy vesz egy szinte hegy nélküli Santoku-t , vagy egy kínai bárdot Szerintem. Tanto
Neki lehet, hogy nem, nekem kellene, hogy szélesebb legyen :)))
(mármint a kés)
Viccet félretéve, szerintem veszít a funkcionalitásából, ha elveszlik a klasszikus szeletelő alak. A legtöbb késnél szerintem a 20 centiseknek vannak a legjobb arányaik... persze ez szubjektív is egy kicsit.
(Tomsimpson voltam, csak volt egy kis kavarodás...)
Alig szélesebb, mint a 23 cm-es. Nem is értem, hogy egy olyan jellegű késnél, aminek az alakja a lelke, hogy merik azt megtenni, hogy a hosszát növelik, a szélességét meg alig.