Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Szerintetek kis körtefát hány éves korig érdemes megpróbálni átültetni?
Kertesházba költöztünk és nagyon rossz helyen vannak a gyümifák. Ez a kis körtefa nagyon szép, jól termett tavaly, de nem maradhat a helyén. Nem tudom hány éves lehet, a törzse olyan 15 cm vastag. Az sem biztos, hogy a gyökerét ki lehetne szedni sérülés nélkül.
Van értelme próbálkozni? Végülis díszfákat is lehet vásárolni nagy méretben...
A régi fajták közül: Guyot Gyula, Nyári Kálmán, Alexader Lucas és a Hardenpont. Persze ez még időjárás és rovarevő madár-szám függő...Nálam ez utóbbi jön be, eddig 26-27 év eltelte alatt, leszámítva a mészkénleves téli lemosót, egyszer sem permeteztem az említett károsító miatt, a verebek (költési időszak) megoldották e gondomat.
Tisztelettel: Körtvélyesi a dél-keleti (DK!) "fertályból".
Tapasztalatból ismertek olyan körtefát, amit a levélbolha nem szeret, nem bánt? Az ellene való permetezéses védelmet ugyanis szélmalomharcnak tartom, ha csupán egy-két körtefa ültetését tervezném a kertbe.
Carmen és Dicolor fajták birs alanyon való összeférhetőségéről van valakinek információja, vagy tapasztalata? A Mirandino rosso is érdekelne. BA29 alanyra oltanám.
Szerintetek fiatalító metszést lehet most csinálni, vagy várjam meg hátha lesz még zimankós, hideg időnk? vagy már nem a fiatalítót, hanem a rendes metszést lehetne most?
nem normális ez az idő én is összezavarodtam mit csináljak...
alma és körtefáról lenne szó, az őszi még maradhat gondolom
Nem szivesen dobnám ki ezeket a birseket, 1 eve gondozom öket hozzám nöttek már, úgyhogy mostmar ezekkel kezdek valamit :)
Sokszor nem is annyira az eredmény számit hanem a munka amit eltöltök vele , és van hogy neha nem azt kapom amire szamitok de azokat is szeretem és megtartom szerencsere sok helyem van :) Viszont jövöre esetleg kiprobalom az általad ajanlott faroldot is.
Rakerestem amúgy a Faroldra és azt irjak rola hogy minden körtefajtaval jo az affinitasa, es kiegyenlitett minösegü es mennyisegü gyümölcsöt ad.
A birs alanyrol azt irják hogy szebb es nagyobb rajta a körte , viszont igenyesebb sokkal jobban a környezetre es talajra, nagyon jo adottsagokat kivan meg. Itt öntözhetö helyen vályogos jo minösegü fekete földben vannak, és mint irtam szeretik is nagyon a helyet, szóval szerintem nem lesz bajuk ezzel. Van egy téli esperes fám birs alanyon ami kb 3méteres most és arrol is írták hogy ilyen meg olyan erzekeny de eddig semmitse tapasztaltam belöle, gondolom nemveletlenül mondják hogy optimális termöhelyen minden fajta ellenallo lehet.
Ebben azt irják az Abate is jo birsre ami jolenne mert egyik kedvenc fajtám. Esetleg valaki tud belöle oltovesszöt?Akár fizetnék is erte. Errefelé nem tul elterjedt nehez beszerezni oltovesszöt belöle:(
Mégegyszer köszönöm a segítségedet, és ha valaki esetleg tudna emliteni olyan fajtakat amik birsen is jol erzik magukat azt megköszönném. Tovabbi szép napot.
Szépek a nashi fáid! Hány évesek? Igazad van: a rovar kártevők, gombabetegségek és még a kánikula által okozott gyűrődéseket jól bírják. Eddig, két éves kortól, teremtek, viszont nem nőttek. Ezért szeretném az ázsiai alanyokat tesztelni, ráadásul ezek közül van olyan is, mely a magas talajvízszintet tolerálja avagy a tűzelhalás nem buzerálja (ez egyenlőre irodalmi támasz, az adott helyen eltérő megtapasztalás nem kizárt). A Chojuro "bejövetelét" azzal díjaztam, hogy még egy példányt ültettem belőle. A nashi oltványok előállításánál a hajtószemzést alkalmasabbnak tartom az alvónál, tapasztalatom szerint, az alvó szem fagyérzékeny, vackoron...
Fedőszíne nagyrészt sötétpiros, az egyik oldala viszont zöld- zöldessárga, szinte mindegyik gyümölcsnél. A sötétpiros fedőszín egyébként nem minden gyümölcsnél dominál. Viszont nagy attraktív. Gondolom emiatt is telepítik Csehországban és Szlovákiában nagyüzemi gyümölcsösökbe (a Bohemica mellett). Húsa fehér színű. Gyümölcsmérete közepes vagy kisebb. Hajlamos a túlkötődésre, mindenképpen ritkítást igényel - ha sokat hagyunk meg, a termés kicsi). A termés októberen leszedve még kemény, mint a kő, íze azonban már ekkor is kifejezetten édes, üde, lédús. Október végén megettük az összeset (30-40 db volt a két birs alanyon karcsú orsónak nevelt 3 éves fán). Termését azonban már tavaly, az ültetés utáni második évben megmutatta. Kifejezetten gyenge növekedésű a fája (vadkörtén is - erre is szemeztem). Az egyik legjobb fajta a 11 közül, ami nálam eddig termőre fordult. Még ültetek belőle...
A Dicolorról hasonló a véleményem. Szeritem csak karácsonyig lehet(ne) tárolni, ha nem fogyna el elsőként ez a fajta. A Bohemica szintén nagyon jó ízű, ez már tovább tárolható, az első darabokat decemberben lehetett fogyasztani. A Dicolorról csak júliusi képet találtam:
Nálam másodszor termett a Hosui, harmadszor a Nijisseiki, először a Benita (Rafzas). Szerintem az ázsiai körték az európaiakétól teljesen eltérő ízvilágot képviselnek s nagyon sok dolgot előnyükre lehet felhozni. A Hosui számomra nagyon bejön íz tekintetében. Akivel kóstoltattam, mindenki jó véleménnyel volt róla. A Nijisseikinek ehhez képest teljesen jellegtelen íze van, a Hosui fűszeres,édes, a Nijisseiki vízízű. A Hosuit nem károsítja annyira az almamoly, mint a Nijisseikit, fája is elegánsabb. Gombabetegségek nálam nem károsítják. A Benita íze inkább az európai körtékre hasonlít, nekem nem nyerte el a tetszésemet. Hosui: Nijisseiki: A Benitáról is van valahol képem, csak most hirtelen nem találom.
Az a helyzet, hogy a birs nem a legjobb alanya a körtének. Nem is mindegyik fejlődik rajta. Ugy tudom (nem próbáltam), hogy a Hardenpont jó rá. Manapság már direkt körtének kikísérletezett alanyokat használnak. Hozass Farold-ot Csarlival. (Olass vissza sokat!)
Köszönöm nagyon, az az egy nekem bőven elég lenne! Igazából összesen két db 1-2 rügyes oltócsapra volna szükségem, két kis vadkörte alanyhoz. Csomó nyári körtém van és erre a két alanyra már inkább valami finom későit szántam. Ezért csillant fel a szemem mikor a dicolorról írtál. :)
Esetleg 1-et,mert még fiatal a fa,összevissza kaszabolni nem akarom,egyébként igen viszonylag kései.Nem túl nagy a termése,de cserébe nagyon finom és szép pirosas fedőszínű.
Igazad van a nashik egy részét illetően! Ha valaki egy életre le szeretne szokni a körteevésről - egyen meg 2 db Nijisseiki körtét! Igaz e fajtát porzóként emlegetik, szerintem még azt is elrontja, melyikhez odaér. Talán a Kosui és a Hosui fajták egy kissé élvezhetőbbek, ezek után a Chojuro már kész meglepetés...Egy ideig azonban nem tudják beérni a legjobb európai fajtákat, a savak és az aromák hiányoznak.
Miaóta vásárolom a Sweet sensation -t, a körte feljött dobogós helyre a kedvenc gyümölcseim rangsorában, a mangó és az őszibarack mögé. Köszönöm a linkeket, meg a válaszokat mindkettőtöknek! Remélem sikerül beszerezni az áltlatok ajánlott fajták közül valamelyiket tavasszal, vagy ősszel.
Nekem a benitán kívül Nijesseikim van,ill. egy ismerősömnek Hosui.nem gondolnám,hogy az alany sokat javítana az ízükön.Persze én sem a saját kedvemért tartom,de nálam az európai körték nyomába se érhetnek a nashik.
A Benitat csak azért említettem meg, mert az egyik szlovén faiskolás nagyon dícsérte, no meg az Egerfruit (akik nem válaszolnak e-mail-ekre) is forgalmazza ezt a hibridet. Egy biztos, sok feledhető ázsiai körte van, ezzel ellentétben, a Chojuro számomra még elfogadható, a tavaly ültetett Shinkoban meg bízom. Előnyük az, hogy biztosabban teremnek az európai változatoknál. Egyes források szerint, ízüket az alany befolyásolhatja, így pyrus betulifoliara vagy pyrus callerynara illene oltani. Ez utóbbiakat, ha időm és energiám engedi, megvizsgálom...
Tisztelettel és üdvözlettel: Körtvélyesi az Al-Alregióból
Oltványt Svájcban már vehetünk: http://www.lehner-baumschulen.ch/13930.html az említett körtefajtából, ami természetesen licence-díjas felárral bír. Legközelebb, Szlovéniában hoznak létre ültetvény, egyúttal tesztelvén a klimatikus gyűrhetőségét. A telepítés helyszíne a kövezkező: http://www.evrosad.si/, ebből remélhető az, hogy egy-két közelebbi osztrák vagy szlovén faiskolában előbb-utóbb árulják majd oltványait.
Mindig vannak slágerfajták pl. a Carmen, ettől azonban, legalább is nekem, a Buttira precoce morettini ízre sokkal jobban bejön.
A Sweet sensationon kívül, marad még azonban az említett Társulati esperesen kívül, a Grand Champion, General Le Clerk, Highland, Hardenpont és ne feledjük el a Téli esperes! A Du Puis, Párizsi grófnő, Mochallard, Napoleon, Micsurin vajkörte stb. fajtákról nincs tapasztalatom, ezeket is igen finom körtének írják le. Hogy mi lesz jó - nagyban függ az alanytól, az éghajlattól, talajtól stb.