Keresés

Részletes keresés

libapék Creative Commons License 2009.09.01 0 0 1028
én meg direkt nem irok nagybetűket, ha el nem feledkezem magamról(ráadásul ezen a billentyűn nm megy a hosszú i), mert mennyi kapacitást spórolok, ha nem kell leütnöm a shiftet. ez évtizedek alatt legalább kitett már vagy 4-5 perc élettartam spórolást.
Előzmény: tantoknife (1027)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.01 0 0 1027
Valamikor én is küzdöttem a helyesírási hibák ellen ...d e aztán a saját tapasztalatomon meggondoltam magam.
Saját gépemen 4 nyelv van,gyakran siet az ember, át kell kapcsolgatni, ekozben 11-es kis Sony gép. ahol a billyntyűzet mérete nem az igazi .. közben a család a nyakadon ..... hidd el, ha egyszerre rövid idő alatt legalább 3-4 helyen akarsz írni, olvasni ...inkább lemondasz a sok javítgatásról...csak hogy mindennel sikerüljön végezni.
Tanto
x20fan Creative Commons License 2009.09.01 0 0 1026
"miért, ha nem így lesz, akkor háborút indítasz ?"

Nem, dehogyis. A békesség ott tud megszűnni, amikor nem a témáról beszélünk, hanem egymásról. Milyen vagy, hol élsz, mennyi pénzed van, sokat vagdostál-e már stb. Sokáig próbáltam küzdeni a helyesírási hibák miatt, aztán rájöttem, hogy az emberek nagy részének nincs rá igénye, viszont támadásnak veszi ha szólok. A békés egymás mellett élés érdekében leszoktam róla.
Na erre gondoltam, nem háborúra.
Előzmény: tantoknife (1025)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.31 0 0 1025
Te egy filozófus vagy, megmagyarázod, hogy a gödröt ki kell -e ásni ...ha építeni akarsz .....

OK, ha voltál tanításokon, akkor tudhatnád, hogy nincs olyan hogy megy vagy nem megy egy dolog.
Sokkal inkább van olyan, hogy vagy nagyon megy egyből, de azt is gyakorolni kell, vagy csak egy kicsit megy, és gyakorolni kell...stb stb stb
De basszus anélkül nem fog abicikli elindulni, ha csak nélzzük, és nem tekerjük ....UGYE !

Olvasom ...hogy a békés egymás mellett élés érdekében ....megmagyarázod...mit és hogyan kellene ....SZERINTED .... miért, ha nem így lesz, akkor háborút indítasz ?

Tanto
Előzmény: x20fan (1023)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.31 0 0 1024
Próbáltam elmondani ...minden kézben más-másképesség van benne az előélete miatt.
A leírtakat viszont félre lehet érteni, nem úgy fogsz, támasztasz ...stb stb stb ....illetve ami az egyiknek jó, nem biztos, hogy jó a másiknak.

Ennek okán tettem fel a kérdést, hogy mekkora gyakorlat van a kezedben , mert akkor (ha van affintásod) az e ddig leírtak alapján lehet gyakorolni.
Ha nincs gyakorlatod, akkor a leírtak alapján kevésbé.

Ja ... illetve azt is elmondtuk , többen, hogy egyes munkákra jobb, másokra kevésbé.

De (megismétlem magamat, utoljára) csak a Te saját gyakorlatod adhatja meg a tényleges választ Neked, és nem másnak.
Tanto
Előzmény: x20fan (1022)
x20fan Creative Commons License 2009.08.31 0 0 1023
"Nem akkor egyszerűen, mint egy gyakorlatias ember nekiállsz, félreteszed a kést és 3-4 héten kersztül CSAK bárddal dolgozol ...OK, nem lesz egyből sikerélmény a késhez képest, de megtanulod, begyakorlod ...."

Nem rövid életem alatt számtalan tanítást láttam, néha magam is műveltem. Egyszer se volt olyan, hogy na fiam próbáld, aztán majd fog az menni. Mondjuk a szakács tanulókat is így képzik? Itt a kés, próbálgasd? Itt a bárd, próbálgasd? Szerinted ez hatékony? Nem hiszem.
Vagy tudja valaki, hogy kell a bárdot használni, vagy nem. Ha nem, akkor nem is tudja elmondani. Ha igen, akkor még mindig kérdés, hogy el tudja-e mondani. Ha nem, akkor egy fórumon nem használható Ha igen, akkor még mindig kérdés, hogy el akarja-e mondani. Ha nem, akkor szintén.
Aztán itt van ez a visszautalgatás a korábbi hozzászólásokra. Ez is már ezerszer megismétlődött az interneten, nagyon régi probléma. De akkor ismételjük: semmi haszna nincs annak, hogy valakit elküldök olvasni. Ha melléteszek egy dátumot, sorszámot, vagy bármi mást, amivel megtalálható a célzott hozzászólás/téma, akkor igen, anélkül nulla a haszna.
Elolvastam az egész fórumot jópár hónapja, az is lehet, hogy volt szó már a bárd használatának módjáról. Nem emlékszem, és emiatt nem fogom mégegyszer elolvasni végig. Ha elhangzik egy olyan kérdés, amiről már volt szó, akkor a javaslatom az, hogy aki nem akar válaszolni, ne válaszoljon, aki emlékszik rá, hogy régebben szerepelt a téma, az csak akkor szóljon, ha pontosan el tudja irányítani az érdeklődőt. Pusztán csak a békés egymás mellett élés érdekében.
Előzmény: tantoknife (1021)
x20fan Creative Commons License 2009.08.31 0 0 1022
"A kés és bármely más eszköz használata ..csak használatban tanulható meg, olvasott vagy írott formában nem.
A vezetést sem lehet könyvből megtanulni, csak az elméletét."

Ja, pont az elméletre kérdeztem rá. Bármennyi fórumot olvasok is, attól nem lesz gyakorlatom, de a módszert el lehet mondani.

Nem érdekel, hogy miért találták fel a bárdot. Ezt nem is kérdeztem. Az érdekelt, hogy jobb-e a bárd valamelyik konyhai művelethez mint a kés, és ha igen, akkor hogyan működik ez a jobb mód?
Ha azt mondod, hogy nem jobb, hanem más, akkor megnyugodok, és használom továbbra is a kést.
Előzmény: tantoknife (1020)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.30 0 0 1021
Engem a technikája érdekel, akkor tudom használni, ha tudom a módját.

Bocs, de a technikáját már leírtuk ..... nem ?

...y jön ide, hogy mennyit szoktam főzni? Ha mondjuk sokat, akkor automatikusan tudnom kellene a bárd használatának csínját-bínját?

Nem akkor egyszerűen, mint egy gyakorlatias ember nekiállsz, félreteszed a kést és 3-4 héten kersztül CSAK bárddal dolgozol ...OK, nem lesz egyből sikerélmény a késhez képest, de megtanulod, begyakorlod ....
Ezen kívül fontos tudni, hogy a kés tekintetében is sok apró dologban eltérés van a vágás, a kés mozgatása, a mozgatás hossza, az emelés magassága , kés fogása tekinetében ....tehát ott sincs egységesen egyforma megoldás. Aki ezt mondja, az ...enyhén szólva csúsztat ...

De talkán a legfontosabb: ha az itt leírtak elolvasása után legalább annyi időt és energiát fordítottál volna a vágás gyakorlására, akkor már menne a dolog bárddal is. Már ha a késsel megy. Megy ?

Rendben. Lehet, nem találkoztál még puha paradicsommal.

Te meg éles késsel.

Na akkor ...egy kérdés: szerinted itt nem esett még szó a bárddal vágás metodikájáról ?
AZ emelgetésről, hogy nem lehet (szerintem nem igaza) hegyére tenni és emelgetni stb stb stb .... egyébként szerintem még káposzta esetében is, vagy hagyma vagy más esetében a nyomás közben lehet előre vagy hátra mozgatni ....senki sem mondta, hogy nem lehet, nincs kőbe vésett szabály ...szerintem.

Tanto
Előzmény: x20fan (1017)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.30 0 0 1020


A kés és bármely más eszköz használata ..csak használatban tanulható meg, olvasott vagy írott formában nem.
A vezetést sem lehet könyvből megtanulni, csak az elméletét.

A szelet vastagságénak a beállítása nem eszköz, hanem kézfüggő .... ha megy, akkor megy, ha nem ...akkor nem.

A bárdot nem azért találták fel vagy használják, mert jobb, mint akés.
Az eszkimó Ulu is és a bárd is történelmileg alakult ki .
A bárdnak még az a szerepe, hogy mivel ők a csirkét, szárnyasokat csontosan darabolják, ezzel csapnia, darabolnia keményebb dolgokat könnyebb ...a súlya a kés és a csontvágó bárd között van.

A bárd nem jobb vagy rosszabb...hanem más.
Tanto
Előzmény: x20fan (1016)
x20fan Creative Commons License 2009.08.29 0 0 1019
A paradicsomot valóban vágni kell, és itt nyer a kés. Mert a vágáshoz előre-hátra irányú mozgásra van szükség, amit a késsel letámasztva is lehet csinálni, míg a bárddal csak szabadkézből. A kés markolatát a felemelés után kb. a szelet szélességének duplájával kell elmozdítani, ami egy jól ismételhető mozdulat. Ettől egyenletes lesz a szeletvastagság. A bárddal viszont az ujjakhoz kell támasztani, ami szerintem lassabb. Ezenkívül a bárd közepének a paradicsom hozzám közlebb eső széle előtt le kell érnie a deszkához, különben nem vágja el a szélét (ez tolásos vágásra értendő), vagy billenteni is kell a bárdot. Ha nem elég meredeken nyomom lefelé, akkor lehet, hogy túlszaladok a felén és akkor jön a nyiszálás, mert a szeletek nem esnek szét.

A negyed káposzta már megoldás lehet a méretre, vagyis hogy egy csapással átér rajta, ezt ki fogom próbálni. Most az az érzésem, hogy vagy kicsi lesz a csapás, vagy a deszkát is erősen igénybe veszi. Szóval hogy elég nagy erő kell még egy negyed káposztához is, ráadásul egyre csökkenő, ahogy haladok a széle felé. Persze ez gyakorlat kérdése.

Nem nagyon láttam kínait késsel ügyködni. Ettől persze még lehet. Viszont láttam bárddal gyakorlottnak tűnő kínait vékonyan szeletelni (répát vágott julienre), és pont olyan lassan csinálta mint én (bárddal), késsel sokkal gyorsabb lett volna.
Előzmény: libapék (1018)
libapék Creative Commons License 2009.08.29 0 0 1018
szerintem nem lassabb, mint késsel.
paradicsomot szakácskéssel sem lehet gyorsan szeletelni.
szerintem pont a paradicsomot egyformán lehet bárddal és késsel VÁGNI.

a félkáposztát szerintem meg negyedbe vágják szecskázás előtt.

amúgy szerintem rohadtul nem helyettesíti egymást a kettő. a Keleti konyhában is van "rendes kés" a bárdot szerintem pont a csapkodható cuccokhoz használják.

azért elterjedtebb, mert a kínai kajákat jobban szét kell csapkodni, a pálcika miatt.

ezért azt hisszük, hogy mindent bárddal vágnak de nem!
Előzmény: x20fan (1016)
x20fan Creative Commons License 2009.08.29 0 0 1017
"Ok, akkor Neked nem elég az, hogy valaki naponta vág vele többször."

Persze hogy nem, abból még nem tudom hogy kell csinálni. Engem a technikája érdekel, akkor tudom használni, ha tudom a módját.

"Egyébként sem répa, hanem uborka van a videón, meg egyébként is, mennyit szoktál főzni, úgy általában."

OK, uborka. Hogy jön ide, hogy mennyit szoktam főzni? Ha mondjuk sokat, akkor automatikusan tudnom kellene a bárd használatának csínját-bínját?

"Ja ....és egyébként, a kés, amit félretesz a a szakács a videón ....szinte azt sem húzza, csak emelgeti a nyelet ....szinte nem is húz vagy tol, csak vág, annyira éles."

Uborkával nem is kell húzogatni. :) Gondolom mindannyian vágtunk már uborkát szeletekre itt, el tudjuk képzelni a különbséget egy puha paradicsomhoz képest. Még azt sem zárom ki, hogy borotvaéles késsel lehet csak nyomva paradicsomot is szeletelni. De nem jellemző, hogy ha valaki paradicsomot akar szeletelni, akkor
a, előttel elviszi a köszörűshöz a kését
b, maga feni borotvára
hanem előveszi a kést, esetleg megfeni a szokásos eszközeivel és szeleteli _nem_ nyomva, hanem húzva vagy tolva.

"Ez pedig ÉLES késsel simán megy.
Bocs, volt már a kezedben éles kés, ami a lógatott hajszálat (nem alkaron) elmetszi ?"

Ez megint hogy jön ide? Lógatott hajszálat még nem vágtam, nem is próbáltam. Éles kés szerintem volt már a kezemben. Na most ebből mire kaptunk választ?

"Én még éles késsel paradicsomnál még csak nem is toltam-húztam, csak nyomtam....mert éles a kés."

Rendben. Lehet, nem találkoztál még puha paradicsommal.

"OK, tompuló kés e setében igen, kell a húzás, tolás .......
Ha érdekel, adok egy címet vidéken, elküldöd a kést. Vagy ugyanez, ha a kesportal.hu oldalon a Hegyes Sanyit megkeresed, vagy a az általam szerkesztett kes.lap.hu oldalon megkeresed Sanyi oldalát, és megbeszéled vele a dolgot.
Aztán beszélgessünk....csak ne 420 B kategóriájú kést küldj oda 52 Rockwell keménységgel....."

Olvastam hegyespenge írását a fenésről. Van itthon 7-8 különböző fenőeszköz. Nem tudom összemérni a fenőtudományunkat, de úgy érzem tudok jó élet előállítani.

Vagyis lehet, hogy nem főzök eleget, nem elég éles a késem, esetleg puha bigyóvasból van, de a bárddal szeletelés technikájáról csak nem akar szó esni. :)
Előzmény: tantoknife (1015)
x20fan Creative Commons License 2009.08.29 0 0 1016
Persze úgy megy, de mennyivel lassabb mint késsel. A kés hegyének letámasztásával sokkal könnyebb a következő szelet vastagságának beállítása.
Azt keresem, hogy hogyan kell használni a bárdot a legjobban, vagyis a pontos munka mellett még gyors is legyen. Ha nem gyorsabb és/vagy jobb az eredmény mint késsel, akkor nem használom.
Ez a csapkodós módszer a videón elég gyors, de ugye a fél káposzta...
A vízszintes szeletelés működik, de se nem gyors, se nem pontosabb mint a kés.
Tehát mire jobb a bárd, mint a kés? És hogyan?
Előzmény: libapék (1014)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.28 0 0 1015
Ok, akkor Neked nem elég az, hogy valaki naponta vág vele többször.
Egyébként sem répa, hanem uborka van a videón, meg egyébként is, mennyit szoktál főzni, úgy általában.
Ja ....és egyébként, a kés, amit félretesz a a szakács a videón ....szinte azt sem húzza, csak emelgeti a nyelet ....szinte nem is húz vagy tol, csak vág, annyira éles.
Ez pedig ÉLES késsel simán megy.
Bocs, volt már a kezedben éles kés, ami a lógatott hajszálat (nem alkaron) elmetszi ?
Én még éles késsel paradicsomnál még csak nem is toltam-húztam, csak nyomtam....mert éles a kés.
OK, tompuló kés e setében igen, kell a húzás, tolás .......
Ha érdekel, adok egy címet vidéken, elküldöd a kést. Vagy ugyanez, ha a kesportal.hu oldalon a Hegyes Sanyit megkeresed, vagy a az általam szerkesztett kes.lap.hu oldalon megkeresed Sanyi oldalát, és megbeszéled vele a dolgot.
Aztán beszélgessünk....csak ne 420 B kategóriájú kést küldj oda 52 Rockwell keménységgel.....
Tanto
Előzmény: x20fan (1013)
libapék Creative Commons License 2009.08.28 0 0 1014
mi lenne, ha vízszintes vágó mozdulatokkal vágnád a parit?
és ehhez még videó sem kellett nekem, hogy kitaláljam.
kicsit fogósra kell fenni, és menni fog az.
Előzmény: x20fan (1013)
x20fan Creative Commons License 2009.08.28 0 0 1013
Egy pillanatig sem kérdéses, hogy bárddal lehet zöldségeket aprítani. Csak érdekelt volna a technikája, mert az él alakja miatt nem egyértelmű. Amit a videón láttunk, az egy kis átmérőjű répa volt, ezt valóban lehet egy ütéssel vágni. Ugyanez egy puha paradicsommal már nem biztos, hogy menne, vagy az említett sokkal szélesebb fél káposztával. Az, hogy nyugodjak meg megy az, nem igazán tudományos magyarázat, de még csak nem is gyakorlati. Végülis megpróbálhatok magam rájönni a mozdulatokra, vagy keresni további videókat, vagy előveszem a kést.
Előzmény: tantoknife (1012)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.28 0 0 1012
Simán megy a bárddal az is.Bocs, d e nem nézni kell ......
Meg ha annak a kevéske vágottszeműnek ott kinn jó és tudnak vele bánni ... akkor az ügyetlen mozgató végtagban lehet a gond ....Nem ?
Tanto
Előzmény: x20fan (1007)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.28 0 0 1011
Bocs,, de nekem magas eza hátsó, távoli, elülső ...részek ....nekem megy és kész ....

Az biztos, hogy igenis gyakorolni kell és éles bárd kell ....... de megy.
Az is igaz, hogy nem lehet chief késhez hasonlóan billegetni....pontosabban lehet , d enem érdemes, mert a bárddal alapvetően én nagyobb tömegű, vastagságú mennyiséget vágok ...és utánna lapátolok vele .... gyors, kényelmes.
Ja ..... ettől föggetlenül tegnap vettem egy Chief 23 cm-s Zwillinget Profssional S sorozatból gyári B minőségben .... 11 e Ft-ér ..... nekem tökéletes. Úgy hogy van két bárdom, 20 és 23 CHief Zwilling, 20-as Wüsthof , két Zwilling szeletelő...... most már csak éttermet kel vennem hozzájuk, hogy kihasználjam.
Tanto
Előzmény: x20fan (1008)
libapék Creative Commons License 2009.08.24 0 0 1010
a kisebb káposztafej felét először félbevágná! :-)
Előzmény: x20fan (1007)
comad Creative Commons License 2009.08.23 0 0 1009
Nyugodj meg, fel tudná szeletelni :-)
Előzmény: x20fan (1007)
x20fan Creative Commons License 2009.08.22 0 0 1008
Vízszintesen tartva tolod? Mert buktatni nem lehet, akkor beleakad a deszkába a hegye. És a hátsó, feléd eső végén hogy vágja el? Ha előrefelé tolod a bárdot, akkor az elvágandó anyag tőled távolabbi részén éri el a bárd éle a deszkát. Ha még tovább tolod, akkor a túlsó részt szépen elvágja az él deszkával érintkező pontja. De mi van az innenső résszel?
Előzmény: tantoknife (1006)
x20fan Creative Commons License 2009.08.22 0 0 1007
Nem értem mit mond, de az látszik, hogy nem billegtet, csak függőlegesen üt. Az uborka szélessége nem túl nagy, a bárd meg elég enyhén ívelt, ezért ez működik, de ha 2-szer 3-szor szélesebb anyagot vágna, akkor már nem biztos, pl. egy kisebb káposztafej felét akarná felszeletelni.
Előzmény: comad (1004)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.20 0 0 1006
Hello
Nem értek egyet Veled.
Nem csak nyomásra működik a dolog, hanem igenis a nyomás közben lehet tolni előre is .... gyakorlatból tudom, nem videóról, mert napi szinten használom. Persze éles bárdot kell használni .......
Tanto
Előzmény: x20fan (1003)
H_G Creative Commons License 2009.08.20 0 0 1005
Szóval a nyomás nagyon is hatékony tud lenni...
Előzmény: comad (1004)
comad Creative Commons License 2009.08.20 0 0 1004
Előzmény: x20fan (1003)
x20fan Creative Commons License 2009.08.20 0 0 1003
Volt itt szó nemrégen a bárdokról. Hogy kell használni azt, amelyiknek enyhén ívelt az éle, viszont mindkét végén hegyes, nem lekerekített? A késeknél megszokott hegy letámasztás nem megy, mert a hegye beleakad a deszkába, és ettől az előre-hátra csúszás blokkolt. Viszont így nem vágni lehet vele, csak nyomni, az meg nem annyira hatékony.
Ha meg előre vagy hátrahúzás közben, letámasztás nélkül vágok vele, akkor csak egy ponton fog érintkezni a deszkával, vagyis nincs meg az a görgető mozgás, ami végighalad az élen, és minden ponton elvágja a vágandót.
tantoknife Creative Commons License 2009.08.15 0 0 1002

A  20  cm-es  chef   elkelt.

Következő  lépés:  23 vagy  26  cm-est  keresek ...  ötletek,  ajánlatok,  tapasztalatok  ?  Tanto 

Előzmény: tantoknife (991)
tantoknife Creative Commons License 2009.08.14 0 0 1001
Hááááááááááááááát, nem is tudom.
Kb. most 3 hete vettem egy kínai bárdot, illetve csináltattam egy hozzá hasonlót.
Azt kell mondanom, hogy igenis megvannak az előnyei, és igencsak megy vele a saláta szeletelés is.
Nekem nagyon bejön , mert vagy salátát vágok vele, és egy lapáttal tudom "merni" vele a tálba a felszeletelt részt, vagy a főzésnél a WOK-ba
egy lapáttal megy a felszeletelt anyag, nem kell 2-3-4 szer fordulni a késsel ..... mondjuk a bárdokat egy kicsit éleztettem..... illetve a saját kézmértem miatta bárdok eredeti pengeszélessége nekem egy kicsit sok, olyan 5-8 mm-el ...amit majd le kell koptatni, vagy óvatosan leszedni élezéssel.

De persze az európai késnek is megvannak az előnyei, leginkább, hogy mivel régóta kezeljük, ill. a legtöbben azzal tanultak meg dolgozni, az ahhoz a késhez kapcsolódik az elsődleges beégeett izommozgás. És talán ez a legfontosabb.

Láttam én élőben, és dok. filmben is, hogy mennyire megy ott a bárddal való munka ....hát az sem semmi, pestiesen szólva .....

Tanto
Előzmény: SimpsonT (992)
edrose Creative Commons License 2009.08.09 0 0 1000
H_G, hát erre csak azt tudom mondani, hogy... tökéletesen igazad van!
Így jár az, aki gyorsan akar okoskodni, és nem gondolkodik eleget, mielőtt pötyög. ;)
Előzmény: H_G (999)
H_G Creative Commons License 2009.08.06 0 0 999
Az nem konvergencia, legfeljebb diverzitás (ha már nem elég jó a magyar nyelv) -- a konvergencia egy közös pont felé haladást jelent. Ha pl. eredetileg kiindultak volna a kínaiak a bárdjukból, a japánok a santuko- és az európaiak a séfkéseikből, egymástól függetlenül fejlesztették volna őket századokon át és a végére kiderült volna, hogy már mindhárom népség egy nagyjából azonos alakú szerszámmal aprítja a zöldséget, az konvergencia lett volna. (De ez nem következett be és nem is fog.)

Előzmény: edrose (998)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!