Keresés

Részletes keresés

Select_95 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14407
No, lefényképeztem a kivit, mert van némi problémám. Szóval tele van virággal minden évben, de nem a virágok potyognak le, hanem azok a kis hosszúkás valamik, amik szerintem terméskezdemények, mert az a pár darab, ami ezekből megmarad, az növekszik (bár mindössze cseresznyényire), s ha szerencsém van, néhány szem be is érik (nagyon finom, mézédes). Eszerint termőnek gondolom. Pár napja írta ninovarga, hogy amennyiben csoportosan vannak a bimbók, akkor fiú. Elolvastam a cikketeket is, abban azt olvastam, hogy a hímivarún ált. három virág van egy száron - tehát csoportos, nem egy száron egy virág . No most akkor milyen az én kivim ? Mert szerintem termés potyog le, nem virág, viszont jól láthatóan és következetesen három bimbó van egy csoportban... Azt elfelejtettem megvizsgálni, hogy a tőhöz közel vannak-e bimbók.
Teszek ide egy képet a pici fügémről is, ott látszik, hogy levágtam, amit úgy látszik , nem kellett volna.
Lesz még belőle valami ?
Tudom, hogy a harmadik kép nem tartozik ide, elnézést az off-ért, csak szeretném megkérdezni, hogy létezik-e ebből fehér fajta is, mert ez ugyan isteni finom, bőségesen terem, de sajnos jobban fog, mint a békebeli indigó :)
(Részemről csüngő fajtából még fehér gyümölcsűvel nem találkoztam.)


mediterránkert Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14406
Sokan vannak így sajnos!De mindíg arra kell gondolni,hogy lesz sokkal jobb is!Én is szeretnék ezt is azt is,de mindennek megvan a fontossági sorrendje!Legalább ha később kapja az ember,nagyobb örömet okoz!:)
Előzmény: inérhátiszupernagyi (14404)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14405
:) Szia! Azt tudtam hogy alapból 2 kel(termő-porzó),és azt is ,hogy aztán ellát egy családot,nem kevés terméssel,de a napi kosztpénzről,sajna vitatkozhatnék,1 éve lettem munkanélküli,azóta ...és ez sem panasz...nekem egy napi kosztpénz paradicsom palántára sem elég(bár nem is kell nekem ilyen mert azt megtermelem magunknak)na és nem dohányzunk,nem iszunk(alkoholt)és játékgépezni sem járunk.....:)csak tudod ami másnak természetesen jár az nekem nem,így havi 1 fizuból,ha kifizetem a kifizetni valókat,és elengedem a csajosomat a koliba annyi sem marad amiből más egy nap berúgna a kocsmában. Na nem kell aztán sajnálni, pénzünk van ám bőven csak nem papírból van......tehén,ló,szamár ,bárány tyúkféle százával....csak papír nincs-és a kiwit azt pénzért adják!!!!Ha jól tudom:) Remélem nem bántódsz meg...
Előzmény: aiol19 (14395)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14404
Szia hát igen! Te ismersz már! Nem panaszkodni akartam,de most pengeélen táncolva bűvészkedek a koszt pénzel .......ha elmondanám mennyiből kell kijönnöm havonta ,na meg persze amit megtermelünk magunknak,X000 /3 fő lehet,hogy páran levegőért kapkodnának,(aszem van akinek ez 1 napi/fő)....de azt is tudod,hogy keményen dolgozunk a válság elhárításán(úgy érzem nem hiába)és azt is tudom,hogy az idén ha nem is de jövőre juszt is lesz kiwim:)
Előzmény: mediterránkert (14398)
E(x)clipseboy_ Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14403

A minőséggel semmi bajom, ilyen profin csomagolt növényeket még nem láttam. És azzal is tisztában vagyok, hogy aki dolgozik, az hibázik. Csak azzal van bajom, hogy ha már hibáznak (és nekem kell szólnom, hogy bocs, de kifizettem valamit _előre_  és nem kaptam semmit) akkor nem tesznek semmit azért, hogy helyrehozzák a hibát.

 

 

Előzmény: aiol19 (14361)
Select_95 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14402
Köszönöm.
Akkor most a kérdések :
1. Hol érdemes ilyen hőmérőt beszerezni ?
2. " Az, hogy nappal hol szorul meg, tükröződik vissza a meleg, nincs túlzottan nagy korrelációban az éjszakai lehűléssel. A nappali besugárzásból eredő hő másként működik, mint az éjszakai kisugárzásos, kiülepedő lehűlés."
Azt gondoltam az eddigiek alapján, hogy az általam kialakított (bár nem direkt) idézőjelbe tett védett helyeken a fagyérzékeny növények nagyobb veszélyben vannak télen. Úgy értelmeztem, hogy amennyiben a "védett" hely lehűl, a hideg is nehezebben vonul ki onnan , mint egy kevésbé zárt területről . Nem feltétlen lineáris kapcsolatra godolok, csak arra, hogy az adott hely a hideg levegőt is "védi". Rosszul gondoltam ?
3. Nagy bajt csináltam, hogy levágtam a füge ágait ? (szárított marhatrágyát kapott)
4. Honnan szerezhetek be porzós mini kivit ? Sok helyen látom, hogy árusítanak, de mindenhol csak "öntermékenyként", miniben porzóssal és termővel külön én még nem találkoztam.
Bocs, hogy ennyi hülyeséget kérdezek, pár éve kedvtelésből kezdtem "kertészkedni" , igyekeztem sok dolgot elolvasni, utánajárni, aminek lehet, szakembereket kérdeztem, hogy amennyire lehet, "jól tartsam" a növényeimet, de mindaz, amit itt tőletek olvasok, nekem még teljesen új, mondhatnám, homlokegyenest ellenkezik azzal, amit eddig "begyűjtöttem". Szóval még csak emésztek, próbálom a nézőpontomat átállítani a másik irányba, ezért elnézést, ha folyton értetlenkedek vagy olyasmiket kérdezek, ami nektek már természetes. Persze átolvastam a topikot is, de így - aktuális kérdésekhez és problémákhoz kapcsolva - számomra egyértelműbb a dolog.
Előzmény: aiol19 (14399)
Béla1007 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14401

Például az alábbi hivatkozáson:

http://www.dalmontevivai.com/frutti/actinidia/104-hayward.html

Ha van egy ismerősőd aki gyakran jár olaszba megkéred hogy hozzon neked beszerzési áron 5,5 ajro/db

El lehet gondolkodni hogy a szerencsétlen kertészkereskedők milyen kis fincsi "tisztességes haszonnal" dolgoznak !!

Üdv

Béla

Előzmény: mediterránkert (14398)
aiol19 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14400
A lényeg, hogy egy sokszorosan megtérülő befektetésről van szó. Nem úgy kell gondolkozni, hogy most 2-3, vagy 4000 ft-ot költesz rá, tudni kell előre is gondolkozni. Szerintem még két napi éhezést is megérne.
Előzmény: mediterránkert (14398)
aiol19 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14399
Fontos lenne, hogy minimum és maximum értékeket rögzíteni képes hőmérőket vegyél, illetve a legjobb egy automata időjárás-állomás, aminek van 3, vagy 5 kültéri egysége és rádióhullámokon közvetíti az adatokat egy szobában lévő kijelzőre. 5-7000 körül már lehet ilyet kapni. A szabványos mérés a földfelszíntől 2 méteres magasságban történik, a föld közelében a kisugárzásos éjszakákon sokkal hidegebb értékek, ún. radiációs minimumok születnek, azonban ezek valahogy mégsem hatnak úgy, amennyire hajmeresztőeknek tűnnek. Megfelelő lehet viszont már a másfél méteres magasság is házi szinten praktikus okokból. A házfal közelében mindig magasabb a minimum, mint a kert közepén. Ezért érdemes több helyen mérni. Az, hogy nappal hol szorul meg, tükröződik vissza a meleg, nincs túlzottan nagy korrelációban az éjszakai lehűléssel. A nappali besugárzásból eredő hő másként működik, mint az éjszakai kisugárzásos, kiülepedő lehűlés. Valószínűleg nem a kora tavaszi időszakban fagyott el a fügéd, hanem azokon a decemberi hajnalokon. A szöveti károsodás csak tavasszal, a vegetáció beindulásakor kezdett látszani. Ilyenkor még nem szabad vagdosni, igazán csak május végén válik teljesen biztossá, hogy mely ágrészek fagytak le, van olyan, hogy csak később hajt a részleges károsodás miatt. Ha nagyon lassan nő, akkor most még megpróbálhatsz egy tavaszi komplex trágyázást, hátha segít.
A minikivid pedig egyértelműen egynemű, be kell hozzá szerezni vagy porzót, vagy termőt.
Előzmény: Select_95 (14397)
mediterránkert Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14398
én még nem láttam sehol,ahol ennyiért lehetne venni 2 tövet!Elárulnád!?:-)
Előzmény: aiol19 (14395)
Select_95 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14397
És ez nagyon jó. Most én is beszerzek majd néhány hőmérőt, a következő télen szeretném mérni a kert egyes részein a hőmérsékletet, már csak kíváncsiságból is. Többek között arra leszek nagyon kíváncsi, hogy azokon a részeken, ahol a hőmérséklet - az ilyen-olyan mesterséges beavatkozások miatt - néha tíz fokkal is meghaladja a kert többi részének hőmérsékletét, mennyire érvényesül az általatok leírt folyamat. Vagyis ahol " megszorul" a meleg, ott mennyire "szorul meg" a hideg, ha fogalmazhatok iylen módon. Hogyan érdemes elhelyezni a hőmérőket ? Milyen magasságban, stb. ?
Sajnos az én fügém elfagyott, mégpedig, ha jól sejtem, a kora tavaszi időpontban, mert eredendően tele volt rüggyel az a pici növény, aztán ezek hirtelen leszáradtak . Levágtam az élettelen ágrészeket, most ezerrel hajt tőről. Ősszel átültetem a házfal védelmébe, bízom benne, hogy ott jobb helye lesz. A növekedés tempója mennyire függ fajtától ? Az enyém nagyon lassan nő (igaz, egyszer már átültettem, ez nyilván megviseli valamennyire), alig nagyobb, mint amikor vettem, pedig ennek már legalább három éve.
Mit ronthattam el ?
Még egy kérdés : a mini kivi minden évben rengeteg virágot hoz, úgy néz ki, nagyon sok gyümölcs lesz rajta, aztán menetrendszerűen lepotyog ennek a 90 %-a , alig 4-5 szem marad rajta. Mit tehetnék, hogy több gyümölcs legyen ?
Előzmény: ninovarga (14394)
aiol19 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14396
Ennek már épp ideje volt termőre fordulnia.
Előzmény: ninovarga (14385)
aiol19 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14395
Kedves Inérhátiszupernagyi!

Egy napi kosztpénz árából két olyan kivitövet lehet vásárolni, amely utána évtizedeken keresztül évi mázsányi terméssel látja el a családot!
"hogy beszerezzek 1-2 tövet......"
-A beszerzendő mennyiség legalább kettő, mivel egy termőhöz egy porzós virágokkal rendelkező, hímivarú növény is szükségeltetik.
Előzmény: inérhátiszupernagyi (14387)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14394
Természetesen, ugyanúgy folyamatosan tudósítok képekkel, ahogy eddig is. (Beleértve a téli lehűlések tizedpontos hőmérsékleteit is.)
Előzmény: Select_95 (14393)
Select_95 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14393
Nagyon különleges, légy szíves, tegyél majd fel róla képet, ha érik ! Köszi. (A többi is fantasztikus látványt nyújt.)
Előzmény: ninovarga (14392)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14392
Ez egy hegyvidékről származó olasz fügefajta. Az idén terem először. Ehhez 2 méter magasra kellett nőnie. Amíg kisebb volt, egyetlen termés sem volt rajta soha.
Előzmény: Select_95 (14388)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14391
Sajnos folyópartokon nagyon nehéz fügét termeszteni. A folyó kijelöli a völgyek és a síkok legmélyebb pontjait. Ezek pedig a lehűlések szempontjából a legelőnytelenebbek.
Előzmény: Törölt nick (14390)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14390
Az itt említett 2. sz. produkált egy rügyet, a földtől kb 5 centire.
Előzmény: Törölt nick (13989)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14389
Mára bebizonyosodott, hogy ugyanezen településen, másik háznál levő legalább hároméves füge elfagyott tövig, nem hajt sehol sem. A fa a település központjában van, a ház mögött, a kert közepén. Nem volt takarva egyik éven sem.
Előzmény: Törölt nick (13989)
Select_95 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14388
A 3. képen látható füge honnan származik ? Nagyon érdekes ez a hosszúkás, megnyúlt gyümölcs, gyönyörűek a levelei is. Még jobban megnyúlik érés közben ?
Előzmény: ninovarga (14381)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.05.10 0 0 14387
ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ De szép!!!!! Annyira imádom a kiwit,hogy nekem elég lenne ha a földön csak ezt lehetne enni,de mikor lesz nekem ilyen???Egyenlőre nálunk nagy a (válság) ahhoz hogy beszerezzek 1-2 tövet......
Addig marad a sóhajtozás!!!!h-h-h-h-h-h-h--hmhmhm............GRATULA!!!:)
Előzmény: ninovarga (14027)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.09 0 0 14386
Ez véletlenül kimaradt
ninovarga Creative Commons License 2010.05.09 0 0 14385
Termőre fordult az O'Gosho. Van rajta néhány virágbimbó.
ninovarga Creative Commons License 2010.05.09 0 0 14384
Termős kivi és bimbói
ninovarga Creative Commons License 2010.05.09 0 0 14383
Porzós kivi és bimbói
ninovarga Creative Commons License 2010.05.09 0 0 14382
ninovarga Creative Commons License 2010.05.09 0 0 14381
ninovarga Creative Commons License 2010.05.09 0 0 14380
Talán Vicával meg tudod oldani.
Előzmény: H.J (14378)
ninovarga Creative Commons License 2010.05.09 0 0 14379
Előzmény: WasLos? (14373)
H.J Creative Commons License 2010.05.09 0 0 14378
Utólag elolvasva félreérthető. Jó lenne ha valaki segítene ,hogy végre hozzájussak a két növényhez.
Előzmény: H.J (14377)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!