Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.06.10 0 0 363

Sziasztok!

Mi Győr környékén élünk. Ti most voltatok szakértőin? Mert nekünk azért nem írták elő a logopédust, mert 4-5 évesen írhatják elő. Tegnap még telefonáltam (lehet, hogy írtam, akkor bocsi), a beszédvizsgáló bizottsághoz is. Ott is azt mondták, hogy meg szokták várni, hogy mennyit javul ép közösségbe kerüléskor a beszéd. Mondtam, hogy úgy legyen, javuljon, csak az én lányom fizikai akadályok miatt (mimikai izmok is kötöttek) nem tudja formálni a hangokat, amúgy ő is tökéletesen ért mindent. Így írnia kell a beszédfejlesztőnek egy kérvényt vizsgálatra, azt elbírálják, és utána lehet, hogy mehetünk előbb vizsgálatra. Szerintük normál a lemaradása Timinek a beszédben. A maga 10 körüli hangjával, és az ezekből formált,  csak általunk megértett szavakkal. Mindegy, ők ugye a szakemberek.

A fejlesztőbe előttünk van egy kisfiú. Nem olyan vészes, hogy spec.oviba adják, nem vették be 4 évesen sehova, menjen vissza, ha óvodaköteles lesz, addig nem vállalják a felelősséget. Ezek szerint szerencsésnek mondhatom magam, hogy simán ment az ovikeresés, mert igenis bármilyen sérült legyen is egy kicsi, ha elérte azt a kort, közösségre van szüksége. Nemcsak tesókra, meg heti 1-2 csoportos foglalkozásra....

Úgy látszik, csak én vagyok délutáni fórumozó...

Előzmény: gema07 (359)
4Hópihe Creative Commons License 2009.06.09 0 0 362

mi is közgyógyósóok vagyunk. mégis fizetös te szerencsés vagy.. majd utánakérdezek....

------

achilles mütét kb 3nap.

és dokija válogatja meddig javasolja a mütét utáni fixálást...általában 2hét körül mozognak az idö tartamok..

-----------------

ma hallottam,hogy minden ovi integrált már valamit be kell válallniuk önkormányzati elöirás. aztán,hogy mennyi szakember van ehhez az más kérdés...belsöleg probálják megoldani attól függöen milyen képzésü szakembereik vannak. tehhát ha van logopédusa az ovinak akkor annak keretein belül vállalják az integrációt..

 

 még valamit szeretnék mondani, bármelyikötöket ha elutasitja az ovi ,hogy pl ilyen gyereket nem tudnak foglalkoztatni első elhajtás után még kinyaffoghatjtok ,hogy a végleges döntés elött nézzék meg a gyereket, ne a papir számitson amit vinni kell,mert az nyilván rémes ,ráadásul nem is biztos,hogy értik is,  a felsoroltakat.. a fejkvóta is jó nekik azt is be lehet dobni. legalábbis mi háromemberesek vagyunk, és alapitó okiratot is lehet rögtön modositani ennek érdekében.

Előzmény: gema07 (359)
gema07 Creative Commons License 2009.06.09 0 0 361
Eri
Lemaradt a kép.
gema07 Creative Commons License 2009.06.09 0 0 360
Ez a kép ma készült, Kaposváron, a korai fejlesztőben.
gema07 Creative Commons License 2009.06.09 0 0 359
Hópihe: Mivel Eri közgyógyos, nem kell fizetni érte semmit. Az én esetemben 200 Ft/alkalom. De szerintem ez intézményenként változó. A lényeg az, hogy közgyógyra ingyenes kell legyen.
Nekem spec. még nem okoz gondot, hogy vele megyek oviba, mivel egyetlen gyerek.

A mozgásvizsgáló nekünk heti három óra logopédust és 3 óra szomatoped. v. konduktort írt elő. Eri még csak kb. 10 szót mond, de mindent megért. Azt mondták, ebben a korban nagyon fontos, hogy a beszéd menjen, mert az viszi tovább a fejlődését, tehát bármi áron jusson logopédushoz.
Én ezt a helyi önkormányzatból ki is fogom vasalni. Ha már a "fizetésem" náluk marad (mint dadus).
Bezs merre felé laktok?

Az achilles műtét után mennyi ideig kell gipszben maradni? Meddig kell a kórházban maradni?
Előzmény: 4Hópihe (354)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.09 0 0 358

Helló!

Meg van már minden beszélve az igazgatóval, fel vannak készülve  Timi fogadására. Kb.25-en járnak egy csoportba, 2 óvónő, 1 dadus. Nagyon segítőkészek. Fejlesztést persze meg fogja kapni, nem is ettől félek, inkább a fizikai kivitelezéstől. Cipelni mindenhová... Bár, hallottam pár olyan sztorit, hogy ilyen típusú betegséggel többet fejlődhet egészséges közegben a gyerek a sarokba ültetve, a több inger miatt. Így legyen. Nem feltételezek rosszat az oviról, csak ugye azért ennyi gyerek mellett fizikailag néhány dolog nehéz lesz.

Felhívtam a spec.ovit délelőtt. Így, hogy kiemelték a szakértőibe, hogy nem a konduktív pedagógia területe a lányom fejlesztése, nem vihetem oda. Tehát, feleslegesen görcsöltem hónapokon keresztük, hogy jót teszek-e, nincs is más választásom, mint az integrálás.

Ja! A lényeg! Heti 2 szomatót írtak ki neki, és slussz. Oda is telefonált ma a beszédfejlesztőnk, közölték, még belefér normál lemaradásba a kislányom a kimondott kb.10 hanggal, és az ezekből kombinált szavakkal. Tehát semmiféle beszéddel kapcsolatos fejleszést nem írtak ki neki. Se fejlesztést, mivel majdnem 1 évvel koránál előrébb van "észre". Beszédjére próbálok most más utat keresni (mármint kiíratni neki az oviba is).

Sokáig én is azért mentem kocsival, mert 10-débe kerül, de feladtam. Nálunk szerencsére ez csak heti 2 napot jelent, nem napi szinten van. Faluban mi is bicózunk.

 

 

Előzmény: gema07 (355)
4Hópihe Creative Commons License 2009.06.08 0 0 357

a jegyzővel kell beszélni, szerintem neked is.. anno minket egy meghivott jogász világositott fel ezzel kapcsolatosan,hogy a  a 3x-os fejkvóta miatt jogaid is vannak és biztositaniuk kellene azt a plusz segitó embert is nem neked kellene oviba menned...

mert ugyan jár a gyes 10évig de , mégiscsak fura,hogy te ülsz be vele...

amugy nálunk is ez van. kisérnünk kell ha olyan a program, de nem is kapnkak fejkvótát a gyerek után,mert az a pethöben maradt, tehát nekem nincs jogom nyaffogni,mi két helyre tartozunk, amit viszont amig lehetséges nem adok fel,mert még a heti egy alkalmak is rengeteg változást hoznak szakirányu gondoskodással.

Előzmény: gema07 (355)
4Hópihe Creative Commons License 2009.06.08 0 0 356

ne is tömegközlekedj ha megteheted autóval csucsidöben.. ne tudd meg nekem mivel kell szembesülnöm gyakorta mikor közlekedünk a bkv-n.

 talán a 156-os busz az ahol ha kisgyereket látnak még az idösek is felállnak,mert sejtik,hogy merre az irány és nehezére esne végig állni a gyereknek  azt a néhány megállót..vagy nem szállok fel a teli buszra...

Előzmény: Szorka (353)
gema07 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 355
Bezs: nekünk a mozgásvizsgáló állapítja meg, hogy milyen fejlesztés kell a gyereknek, és azt az oviban kapja meg.
Logopédust és konduktort/szomatopedagógust is javasolnak neki. Mivel a gyerek után 3 szoros normát kap az ovi, a gyerkőc pedig 5. életévétől tanköteles, az ovi kénytelen lesz neki biztosítani a spec. foglalkozásokat.
Menj be a helyi önkormányzathoz és mond el, hogy helyben akarod oviba járatni. Mondják meg, mik a lehetőségek.
Egyébként meg vannak utazó gyógypedagógusok, gyógyszakemberek. Ők pont olyan helyekre járnak ki, ahol nincs állandóan felvéve valaki, de van rájuk igény. Nézz ennek utána helyi szinten.
Babakocsi: én próbáltam babakocsival buszozni, de azon túl, hogy senki nem segített a fel és leszállásnál, még be is szorultam vele. Marad a bicaj, meg az autó esőben.
Ja, nálunk úgy vették fel az oviba, hogy én is megyek vele, mert embert mellé nem tudnak biztosítani.
Ősztől újra ovis lehetek ;-) !

Előzmény: Törölt nick (352)
4Hópihe Creative Commons License 2009.06.08 0 0 354

a szakorvosi rendelvényre mennyit kell fizetned  a HRg uszásra???

nekünk volt alkalmanként 50pénzes szülövel. volt szülö nélkül ingyenes és  az utolsó 4700 volt 4alkalomra..ráadásul  kiiratta egy évre az edzó  apapirokat igy ha váltani szeretnék nem tudok mert egy évben egyszer rendelhetö

----

ma lepödtem meg..  a másik gyerkém aszthmás folyamatosan szed gyógyszert, váltás volt,mert a korábbira már nem igen reagált, ma kiakarom váltani közgyógyra hát levették a közgyógylistáról...

Előzmény: gema07 (351)
Szorka Creative Commons License 2009.06.08 0 0 353

Mi is spasztikusak vagyunk, majdnem mindenhol. Egy-két helyen meg hipotónok. Érdekes, én elég korán találkoztam ezekkel a szavakkal. Nem mintha nagyon fontos lenne, hogy nevezik a problémát...

 

Babakocsi: Eszter is egyre nehezebb, de én is izmosodom ám! Most egyelőre, ha tehetem, azzal megyünk, mivel a BKV ingyen van az utazási igazolvánnyal. A kocsi meg pénzbe kerül, nem is kevésbe, mert bár csak Pesten közlekedem, de 40 km oda-vissza a fejlesztés helyszíne. És ez még nem is nagy táv. Viszont ősztől nagy valószínűséggel autózni fogunk, a reggeli tömegnyomorban nem fűlik a fogam a buszozáshoz. Márpedig akkor fogunk járni, mert 8-fél9 körül be kéne érnem a munkahelyemre, ha valamit akarok is csinálni, hiszen fél1 körül már mennem kell Eszterért. Egy darabig tuti nem altatom bent.

Ha fejleszteni úgysem tudják a spec oviban, akkor lehet, hogy tényleg felesleges oda járatni. A rendes oviban nagyon sokan vannak egy csoportban? Meg ezek szerint, továbbra is hordanod kell külön fejlesztésre, akkor még oda is utazni, az oviba is, az már tényleg sok, nem?

Előzmény: Törölt nick (352)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.08 0 0 352

Helló!

Az én lányomnak a lába spasztikus (milyen jó, ezt is tudom már), a lábujjait nem lehet aranyomnak kinyújtani. Bár ez a legkisebb gondunk...

Ma megjött a szakértőiből a vélemény. Aláhúzva odaírták: nem a konduktív pedagógia kompetenciája. Szóval a mi esetünkben ennyit a Petőről, és a spec.oviról, hisz az is konduktoros. Csak azt nem tudom, ha nem bírnak vele 30 gyerek mellett, mit csinálok??? Látjátok, én integrálni szeretném, de jó volt tudni, hogy van másik lehetőség, ha nem jön össze. Valószínűleg így is bevennék spec.oviba (holnap hívom őket), csak ezek szerint nekünk az egyetlen előnye az, hogy sok felnőtt-kevés gyerek. Hátránya marad a 25 km távolság naponta oda-vissza, amivel lehet, hogy többet ártok, mint használok. Most is megviseli a heti 2 utazás, nem ám minden nap. Azt mondták, idővel megszokja, hát, ő megutálta. Pedig tél eleje óta kocsival megyünk, mert nem bírom cipelni. Le a kalappal előttetek, akik naponta tömegközlekedtek!!! Nem egyszerű mutatvány járni nem tudó, nehéz kicsikkel babakocsizni! (Én télen a metró mozgólépcsőjétől majdnem infarktust kaptam) 

gema07 Creative Commons License 2009.06.07 0 0 351
Én úgy tudom, a háziorvos is kiírhatja, de nekünk spec egy neurológus írta ki az elsőt, egy reumatológus meg a másodikat. Engem is kiírtak, hogy ne kelljen belépőt venni. Erit én tornáztatom a vízben, mert év közben is mi, szülők tornáztatjuk őket, úgy, hogy benn van velünk a HRG-s gyógytornász és mutatja a gyakorlatokat.
Mi egy évig jártunk Kaposvárra a korai fejlesztőbe, ahol konduktorok foglalkoztak vele, most mi is megpróbáljuk az integrált ovit ősztől. A Pető nekünk nagyon messze van.
Előzmény: taniko80 (350)
taniko80 Creative Commons License 2009.06.06 0 0 350

Gema07!

Elöször is mi is feszesek voltunk hál istennek a mütét hatására már egyáltalán nem!Mi is Pécsen voltunk műtéten Prof.Bellyei Árpád műtötte nagyon jól.Nállatok ki csinálja  a műtétet majd?

Igen a botox ezért nem jó mert minimális ideig hat és én azt hallottam hogy nem is jó gyerekeknél.

A gyerek körzeti kiirhatja a viziterápiát?Nem csak az ortopéd orvos?De szupi lenne ha igen mert nállunk kb 5 percre van a strand akkor meg lenne oldva a viziterápia nyárra.Te is bemehetsz vele vagy valaki más tornáztatja?

__________________________________________________________________

 

Képzeljétek egyre ügyesebben csinálja a feladatokat ugy vettem észre hogy amit mondunk neki mindent teljesít(felnyujtja a kezét,lábát összezárja.....)pedig eddig inkább én mozgattam neki.És észrevettem hogy élvezi a tornákat is.Talán beérett rá egyre jobban együttmükődő.

Kedden megyünk beiratkozni a Petőbe!!Végleg eldölt januártól kezdünk nem várok jövő szeptemberig.Egyre több megerősítést kapok.Például egy régi kis pajtásunk aki mellesleg 3 és fél éves 3 hónapja jár oda az eddig csak hátán fekvő kisgyerek 3!!!! hónap alatt mászik ,és most próbálkozik a felállással.Csodálatos dolog!

Még a dévényesek is támogatják mivel ők is csak szinten tudják csak már tartani.Azt mondták hogy nagyon hasznos az ilyen gyerekek önállóságra tanitása!!!!és hát ott maximálisan megkapják.1 évet tervezek és ha önálló lesz és stabilan tud közlekedni segédeszközzel(netán ( egyedül))akkor irány az integrált ovi.

Előzmény: gema07 (349)
gema07 Creative Commons License 2009.06.05 0 0 349
Sziasztok!
Spasztikus: merev. Annyira merevek az izmok, hogy nem lehet őket kinyújtani, hajlítani. Erinél elsősorban a bal karja. A bal lábánál a helyzet az, hogy a lábfejét feszítő izom spasztikus, azaz állandóan befeszül, a lába így lábujjhegyen áll, a sarka pedig kifelé dől, míg a belső izom túl gyenge ahhoz, hogy ellensúlyozza a külsőt.
Botoxot a külső, túlműködő izomba kapott. Már másnap olyan lett a lába tőle, mintha semmi károsodása nem volna. Nem akartam hinni a szememnek.
Csak sajnos 1 hónap után szépen lassan visszaállt a korábbi állapotba, bár annyira azért már nem feszített.
A második botoxot 6 hónappal később kapta. Itt már nem volt olyan látványos az eredmény, de közel 1 havi nagyon szép járás lett az eredménye. Azaz inkább azt mondom, hogy leteszi a lábát, mert járni még nem tud, csak segítséggel.
Én úgy találom, hogy azért kicsit javított rajta, de a botox egymaga nagyon kevés.
Ha utána intenzív nyújtás jön (DSGM, masszás, stb.) az nagyon jó.

Én elmentem a körzeti dokihoz és felírattam a 15 kezelést Erinek. 15 vizitorna.
Mi itt egy gyógyfürdő mellett lakunk és itt bármilyen vizi kezelést lehet igényelni, de ezt bárhol, ahol erre lehetőség van az országban (gyógyfürdők, kórházak stb.) Megbeszéltem a vizigyógytornásszal, hogy viszek gyakorlatsort, de én akár mozgatom is a gyerkőcöt, ha kell, nekem biztosítsanak kb 30 perc medencét.
Év közben van HRG, ott is én vagyok benn vele a vízben, csak ez a nyári szünet miatt nincs. Így egész nyáron lesz vizitorna is, házi feladatsor alapján.
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.05 0 0 348

Szia!

Jó, hogy te is jöttél, több ember, több eset, több vélemény!

Mit jelent az, hogy spasztikus?

Szerencsétek van a viziterápiával, én a két közeli városban nem találtam embert, aki foglalkozna vele. Ezeknek a gyerekeknek meg a csoportos foglalkozás nem biztos, hogy annyira célravezető. (A mi esetünkben legalábbis)

Mi ezért fektettünk egy éves szüli-, névnapi, karácsonyi ajándékpénzeket medencébe. Tavasztól nyár végéig pancsi minden nap. De a lányom visszamerevedik ugyanabba a pózba, ahogy született. (Ülőpóz, merev, kinyújtott térd, nem lehet szétfeszíteni a lábait terpeszbe). Pedig amúgy nagyon jól érzi magát benne. Érdekes.. Biztos a magzati élet jut róla még mindig eszébe, ott szegény eléggé rosszul feküdt.

Előzmény: gema07 (346)
Szorka Creative Commons License 2009.06.05 0 0 347

Üdv közöttünk!

 

Mi lett az eredménye a botoxnak? Használt valamit? Ha végigolvastad az egészet, akkor láthattad, hogy én pont most dilemmázok ezen.

Hogy lehet víziterápiát feliratni? Erről még nem hallottam.

Előzmény: gema07 (346)
gema07 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 346
Sziasztok!
Sikerült végigolvasni a bejegyzéseket, jó 2 napig tartott, azaz éjjel, mert én éjszakai netező vagyok.
Nekem is van egy 4 éves kislányom. Erika. ő 3 hetesen esett át egy agyhártyagyulladáson. Ennek következménye az idegrendszer sérülése.
Jó olvasni benneteket.
Mi túl vagyunk 2 botoxon, épp műtétre gondolunk. Pécsen, az achillotomiára.
Eri eléggé spasztikus a bal lábára és a bal karjára, jobb karja eléggé laza. Most próbálkozunk a felállással.
A nyári torna nekünk megoldott, maszekban megy a dévény, jön a konduktor és a logopédus. Most irattam fel 15 kezelést TB-re, viziterápiára.
Szeptembertől mi is megpróbáljuk az integrált ovit.
Szorka Creative Commons License 2009.06.04 0 0 345
Minket simán felvettek a spec. oviba, csak annyi kellett, hogy a gyerkőcöt bejelentsem a kerületbe. Persze, nem tudom, mennyien akarnak beiratkozni, mert minket már akkor beírt az óvodavezető, amikor először elmentünk körülnézni. Ez januárban volt, és szeptembertől fogunk odajárni. De biztosan van olyan ovi, ahová nehéz bejutni. Ahová most járunk korai fejlesztésre, oda is simán mehetne, mivel nem az utcáról mennénk, mert úgy tényleg nehezebb. Azzal csak az volt a gond, hogy csak 3 éves kora után járhatna, nekünk meg már most kellett valami megoldás.
Előzmény: Törölt nick (344)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.04 0 0 344

Szia!

Azt mondták, a speciális ovikba kemény várólista van, a normál ovinak pedig fel kell készülnie a fogadására. Ezért kell időben keresni. Amúgy 1 évesen még mi is csak reménykedtünk, hogy nem lesz nagy lemaradása.

Előzmény: Südve (343)
Südve Creative Commons License 2009.06.04 0 0 343
bezs, ugye te írtad, hogy nagyjából lehetett tudni, hogy Timi mozgásával lesz baj, az értelmi fejlődésével pedig nem? Gondolom, ezért mondhatták (?), hogy keress ovit. Néha én is elgondolkodom rajta, hogy neki kéne állni, de senki nem tudja és nem is akarja megmondani, hogy milyen állapotban lesz Sára két-három-X év múlva. Gőzöm nincs, milyen intézményt keressek, és mikorra... (egy éves a lány, egyelőre nem ez a fő téma, de időnként foglalkoztat a dolog).
Előzmény: Törölt nick (339)
BKriszti92 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 342
Sziasztok!
Most hoztam létre egy honlapot azzal a reménnyel,hogy az egészséges emberek betekintést nyerhessenek a sérült emberek világába,a sérült embereknek pedig valamilyen módon segíthessek. Örömmel várok mindenkit és szívesen fogadok ötleteket,tanácsokat!
serultangyalok.gportal.hu
További szép napot!
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.03 0 0 341

Szia!

Végre valaki jelentkezett!

Szerintem egyikünk sem érti félre az abortuszról szóló véleményedet, annál is inkább, mert mindannyian ezt írtuk, ha jól emlékszem. Kényelmi szempontból én sem gondolkodnék egy percig sem. Ha jönni akar, jönnie kell, bárhogy is legyen. De így?? És hangsúlyozom, mindent megteszünk, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe!

Rossz lehet az allergia, szerencsére én nem vagyok az. Az első gondolatom az volt, hogy szegény, pont ételre? De ha józan ésszel átgondolom, azt legalább ki lehet kerülni (gyári terméknél macerásabb), a pollent, port, stb. nem. De sajnállak, pont a dió! Fiam mondaná: nyami!

És gratulálok Eszter teljesítményéhez! Mostanában tele vagytok hatalmas lépésekkel!!!!

Előzmény: Szorka (340)
Szorka Creative Commons License 2009.06.03 0 0 340

A hétvégénk nem egészen a terveknek megfelelően alakult, de azért nem volt vészes. Kezdődött azzal, hogy Eszter vasárnap éjszaka rendesen befulladt (Krupp), orvos végül nem lett a dologból, elég volt a kúp, de ebből kifolyólag lemondtam arról, hogy a nagyszüleinknél alszunk, mert még nem jártam utána, ott kit kell hívni, ha gond van, ügyeletes kórház, telefonszámok, stb, még nem készültem.

Hétfőn azért útra keltünk, mire Nőtincsre értünk, az eső is elállt, a nap is kisütött, szóval meg tudtuk nézni a kalandparkot, egész jó volt. Utána mentünk a nagyszüleimhez délutánra, összeröffent az egész család, jól elvoltak a gyerkőcök. Eszter elképesztő mennyiségű sütit benyomott (mi is). Késő este meg is lett az eredménye, mármint nálam, mivel bebizonyosodott, hogy szinte 100%, hogy allergiás lettem a dióra. Pár hete már tele lettem kiütéssel (akkor szintén ettem diós sütit), de akkor még nem tudtam mire vélni a dolgot, most viszont már szinte biztos, hogy a dió a ludas. Annyira rosszul voltam, hogy kihívtuk az ügyeletet, kaptam is szurit. Most majd mehetek allergia vizsgálatra, mert azért biztosan akarom tudni, hogy tényleg mi váltotta ki. Elég ijesztő volt, nem szeretném újra átélni.

 

Ma úgy döntöttem, nem pépesítem Eszter ebédjét, csak villával törtem össze, és hajlandó volt megenni! Eddig, ha darabkákat talált, mind kilökte a nyelvével. Most viszont elég éhes volt, tehát megette. Úgy látom, csak a szelíd erőszak a célravezető a kisasszonynál...

 

Olyat én is hallottam, hogy a sérült gyerek után azért vállalt egy család újabb 3! gyereket, hogy legyen, aki gondját viselje a nagyfiúnak. Akkor én is gondolkodtam ezen, mert mi van, ha valamelyik rákérdez, miért pont ennyien vagyunk testvérek, megmondja, hogy a bátyátok miatt? Mert különben nem lennétek ennyien? Nehéz ügy. De ha olyan a légkör, akkor fel lehet ezt értelmesen dolgozni. Igazából én is nyugodtabb lennék, ha lenne még egy gyerkőcöm. Végülis, még simán lehet, de ésszel nem merném bevállalni. Félnék, nehogy neki is baja legyen (Eszter problémája nagy valószínűséggel genetikai), anyagilag sem biztos, hogy bírnánk, magától a terhességtől-szüléstől is tartanék, mivel már két császáron vagyok túl, stb. A férjem szerint is elég két gyerek, ebben a gazdasági helyzetben. De azért teljesen még nem vetettem el a lehetőségét, hogy egyszer mégis belevágunk.

 

 Az abortusz témához visszatérve még csak annyi jutott eszembe, hogy igazából nem értem, miért van jogunk elpusztítani egy életet, csak azért, mert még a pocakban van? Számomra a baba élete a fogantatással kezdődik. Persze, biztosan gondban lennék, ha valami olyan helyzetbe kerülnék, amikor mégis döntenem kell, főleg így, Eszter után. Azt viszont végképp nem tudom megérteni, ha valaki csak "kényelmi" okokból nem tartja meg a babócát. Szörnyű érzés volt, amikor az első terhességem első vérvételére mentem, és a nővér írta az adatokat: "Szóval, terhes. És meg akarja tartani?" Bámultam rá, mint aki nem jól hall. Akkor teljesen kiakadtam ettől, meg ahogy mindezt szenvtelen hangon megkérdezte. Miért ne akarnám? Teljesen fel voltam dobva, hogy anyuka leszek, ő meg totál letaglózott ezzel a kérdéssel.

De félre ne értsetek, nem lobbizni akarok itt, meg ítélkezni, csak leírtam az én véleményemet az egészről. 

Törölt nick Creative Commons License 2009.06.01 0 0 339

Szorka!

Tényleg így van. Az ember írja, írja a gondokat, újabbak jutnak eszébe, aztán jól magába süllyed. De legalább ki tudjuk írni magunkból olyanoknak, akik értik. Ez jó.

Gratulálok én is! Ezek nem is olyan apró lépések!

Amúgy én is sokat agyalok a jövőn. Piszkálnak is miatta, hogy ne csináljak olyanból problémát magamnak, ami még itt sincs. Akkor is nekünk muszály ilyenekre is gondolni jó előre. Akkor kaptam észbe, amikor 2 éve (1 éves volt a lányom), figyelmeztetett egy hozzáértő, hogy kezdjek el ovit keresni. Majdnem leestem a székről. Így lett 2 évem, amikor egy ideg voltam, mihez is kezdjünk. Nem mintha már lenyugodtam volna...

Előzmény: Szorka (334)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.01 0 0 338

Sziasztok!
Én is mindig abortuszellenes voltam. Most már elgondolkodnék. Fogalmuk sincs, honnan jött Timi betegsége. Igazából 3 féle verzió van, minden kórház mondja a saját álláspontját. Arra, hogy "Anyuka, vagy beteg lenne a következő, vagy nem", nem szülnék még egyet. Mindent megteszünk, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe, de ha becsúszna, nem lenne választásom. Soha ne kerüljek ilyen helyzetbe!! Én is összeteszem a kezem, hogy van egészséges bátyó. Ha először érkezik, Timi lett volna az egyetlen!

Akiről írtam, hogy meg kellett indítani a szülést, tényleg beteg lett volna. Sclerosis multiplex. Látták is a kicsit, látszott rajta. Ők is voltak Czeizelnél, meg valami speciális UH-on Pesten, ahol megerősítették őket. Csak ezután egyeztek bele.

Hát, cipelés téren én is kivagyok sokszor. Télen pl. nem tudok a nagyért menni oviba a kicsivel. Ha rákényszerülök, kinnt hagyom a babakocsiban. Ő ugyan csücsül, de nem mindenhol ül meg stabilan. Én is kifáradok először lelkileg, aztán fizikailag is ilyen apróságoktól, amikor összegyűlik, és besokallok. Pl. bicikli. Ha nincs stabil hely, ahova letámasszam a biciklit, segítség kell betenni Timit, mert nem tudom bekötni is, meg tartani is a bicót. Sokszor tölt el rossz érzéssel, hogy látszólag egyszerű dolgokat nem tudok így egyedül kivitelezni.

Sajnálom, elég vegyesen telt a gyereknapotok. Szegény gyerekeknek ez az idő rosszul jött.

 

taniko80 Creative Commons License 2009.06.01 0 0 337

Hát nem ugy alakult a tegnap ahogy terveztük,minden összejött.Kb11 fele érkeztünk Pestre(akkor még nem esett).Előszőr a várba mentünk fel (ott semmi rendezvény nem volt)de rossz buszra szálltunk igy a Deák térig buszoztunk.Ott már elkezdett esni az eső,mondtam is ne menjünk a gyerekvauthoz mert ott csak elázunk.Akkor irány a nyugationnan a vasuttörténeti a 11:40-es az orrunk előtt ment el de hát mi megvártuk a következőt ami 13:40! jött mivel a 12:40-es kimaradt! de senki nem mondta be.És végig szakadt és hideg volt.Nagynehezen kiértünk ott rengeteg ember de azért jókat játszottunk.Még Bence is horgászott és játszott lent a szönyegen amig én a lányokat elvittem játszani.Apuka szerint nagyon megnézték őt hogy ilyen nagy és nem szaladgál csak mászik.De szőlni senki sem szolt.Viszafele is lekéstük a Minimaxos vonatot de legalább akkor már/még nem esett az eső.Onnan átmentünk a Millenárisba Bementünk a csodák palotájába(bár ne tettünk volna)45 percre mert utánna zártak.utánna a kinti játszóteret vették igénybe de azt se sokáig mert ujra esett.Este 11-re értünk haza hulla fáradtan.

Én is abszolult abortusz ellenes vagyok de tényleg adodnak olyan helyzetek hogy elkerülhetetlen .Nállunk is az elsőnél magzatboholy vizsgálatunk volt 14-15.héten és 17.hétre  kaptam eredményt.Mert volt a családunkba DMP beteg .Akkor elgondolkoztam hogy ha fiu lesz akkor lehet hogy beteg lesz(izomsorvadásos)de akkor kiderült hogy kislány akkor nagyon örültem.utánna kivizsgálták hogy valszeg (98% )mutáció volt a rokonunknál,ami bárkinél előfordulhat.

De az unokatestvérünk esete is érdekes:5 év próbálkozás után tavaly pozitiv lett a teszt nagy volt az örömük.Ő sajnos már évek óta pajzsmirigyes, cisztás méhe volt az orvosok is azt mondták hogy kevés az esélye hogy természetes uton foganjon meg a baba.De mégis!Az első vérvizsgálatnál kiderült hogy cukros is(mindig is a határon volt a cukra,de akkor 15 körül mozgott )innentől mindenki azt mondta neki hogy vetesse el mert ilyen bajokkal biztos hogy értelmi és testi fogyatékos lesz.Innentől kezdve lelkileg összetörve vivódott hogy mit csináljon.Végül eljutottak Czeizel Endréhez ahol megerősitést kaptak hogy tényleg van kockázat,de sokkal kisebb mint hogy el keljen vetetni Nem is vetették el 38 hétre megszületett 2200 grammal "egészségesen",bár lehet hogy lett egy kisebb oxigénhiánya mert a nyakára volt a köldökzsinor csavarodva  és romlott a szivhang ezért azonna császározták.Már 8hónapos.

Biztos sok ilyen esett  van ahol nem kapnak megerősitést és elvetetik.

Két kép a tegnapi buliról a Millenárusi játszótéren:

4Hópihe Creative Commons License 2009.05.31 0 0 336
Gyűjts erőt, dolgozd fel a múltad emlékeit, és jól figyelj, mert ahol eltörtél, ott leszel erős, ahol vesztettél, ott leszel legyőzhetetlen. Az Igaz Ember nem menekül a múltjától, bármilyen sötét volt is, mert kudarcaiból lesz hatóanyag, vereségeiből diadal - tragédiái érlelik naggyá. (Müller Péter)
4Hópihe Creative Commons License 2009.05.31 0 0 335

szorka oróási  a siker.!!!!!!!!  a balaton szeletes történethez gratulálok)))és az üveg felemelése is nagy kaland,hogy rájött!!!!!

az értelmi réséztöl még ne tarts.. emlékszel mit meséltem az én gyerekem teljesen leirták. "gyakorlatilag zokni agyilag"egy "szivacsos massza" ez volt a válasz igy bele az arcomba...

a mozgatás mind mind idegrendszer fejlesztés is egyben . érik az agya...

 

 akit korábban emlitettem babaként vesemüttöt gyerekem a mütét harmadik napján shockos állapotba került 55percig tartott mire kihozták belöle.. maradtak nyomok.. a másfél évvel ezelötti vizsgálathoz képest hatalmasakat fejlödött az idegrendszere. most voltunk ujra vele megnézték öt...

 

ismerös a problémád. légy bátor ha olyan helyen vagy kérj meg valakti,hogy fogja meg a gyereket,,, vagy ha kocsival is mentek vigyél mindenképpen babakocsit magatokkal ahová beteheted...

nekem ebben szerencsém volt kevésszer került rá sor,hogy idegent kérjek meg,mert a legnagyobb gyerekem akkor már 12 éves volt ,ha együtt mentünk ö vigyázott addig rá,és megbizhatóan megfogta tartotta...

 

 örülök,hogy te is abortusz ellenes vagy nekem ez sokat jelent, de ez ilyen orvosi javallatra elöirt terhesség befejezés azért kicsit átfestödik...és a diagnozis neve  is egészen más..

teljesen normális álláspont,hogy mi lesz a jövöben de ez a holnap gondja és ma azért gyurunk velük együtt illetve gyuratjuk öket,hogy ha mi már nem leszünk , akkor nyugodtan feküdjünk lenn a föld mélyén,hogy képes valamiféle önállóságra...tesókérdésben én is igy vagyok,mint te... mi sok gyereket akartunk, de ö utána azt mondtam itt pont, mert kitudja mennyi idö és energia kell hozzá,ami jár neki, és én is nagyon örülök,hogy a tesók elötte már itt voltak...

de amikor bennt feküdtem a kórházban akkor találkoztam egy anyukával,aki éppen ezért vállalt be még egy tesót,mert az elsö gyereke nem teljesen ép, és hátha egészséges lesz a másik akire majd számithat a beteg gyerek, mintegy utánpótlásban gondolkodott mikor 6évvel késöbb bevállalta maga helyett -szintén arra gondolva,hogy ha már ö nem lesz..

aztán volt olyan ismerösöm aki minderre felháborodottan azt mondta a tesót nem azért vállaljuk be,hogy gondoskodjon a beteg tesóról... háát ez is egy álláspont...

de bárhogy is alkaul  a tesók belenönek ebbe, és jó családban teljesen természetes,hogy segitik a rászorulót, amugy meg teljesen humánus gondolkodás...

nekünk még azt is javasolták a pethöben ugy tervezzük a jövöt,hogy a testvérek ikerházban  lakjanak a sérült kicsilánnyal,hogy meg legyen a saját otthon, de ha segitségre szorul ott legyenek a közelben hozzá...

--------------------------------------------

 holnapra jó idöt ,jó kedvet kivánok nektek!!!!

Előzmény: Szorka (334)
Szorka Creative Commons License 2009.05.31 0 0 334

Na, már megint jól lemaradtam! Nem is tudom, hol kezdjem. Talán a legegyszerűbbel: Csilla stimmel, Eszter azon ül, a nagyobbik alatt Baba van. Jó sokat járhattatok lovagolni, ha ilyen kis képről megismered a pacikat!

Gyereknap: a nagyobbik volt ma a vasútparkban a férjemmel, meg az unokatesóval, mivel ingyenes volt. Csak sajnos elmosta őket az eső... Eszter még nem tud mit kezdeni magával ilyen helyen, ezért mi itthon maradtunk. Holnap megyünk kirándulni, utána a nagyszülőkhöz (illetve dédszülőkhöz, mert nekem a nagyszüleim). Csak kicsit kikupálódhatna az idő.

 

Az biztos, hogy az ember utólag szörnyed el, hogy akár el is vetethette volna a babát, ha azt mondják, baja van. Bár ez rám nem igaz, mert én lekiismereti megfontolásból abszolút abortusz ellenes vagyok. De persze, nem vagyok benne biztos, hogy ha 100%-ra azt állítják, hogy nagyon súlyos beteg lesz a babám, csak vegetálni fog, akkor is így gondoltam volna. Azért örülök, hogy nem kerültem ilyen helyzetbe.

Eszter viszont annyira nem tart még sehol, hogy nem tudok ennyire optimistán állni ehhez az egész helyzethez. Csak bizakodom, hogy azért ez fog változni. (Eszter is, meg én is) Csak néha nagyon fáradt vagyok, és ez lelkileg is kimerít. Csak egy egyszerű dolog: nem tudom a lányt sehol letenni. Az óvodában nem tudok segíteni a nagynak, mert Eszter nem hogy nem áll, de ülni sem tud. Ugyanez van, ha mondjuk autóval megyünk valmilyen dokihoz, vagy egyéb helyre, ahol nem lehet babakocsizni  és a WC-re nem tudok elmenni, mert mit csinálok a lánnyal addig? Bocsi, ezek apróságok, de olyan sok van belőlük! És elég nyűgös hetünk volt.

 

De hogy valami jót is mondjak, két újabb pici lépésünk volt. Az egyik, hogy végre rájött, fel kell emelni a kezeit, ha a cumisüvegből kezd kiürülni a víz, csak úgy fog a maradék is a szájába kerülni. Eddig csak addig tudott inni, míg sok volt benne, utána kész, sehová nem emelte a kezeit.

A másik, hogy ma harapott! Az áldozat egy Balaton szelet volt (ez itt nem a reklám helye), amit kinézett a kezemből. És rájöttem, hogy tényleg, azt muszáj harapni, mert szopogatással csak az a kevés csoki jön le róla, azután semmi. A babapiskóta olvad, ott nincs rákényszerítve, hogy harapjon. Hajrá, kemény édességek! (mert kell a motiváció, csak valami nagyon kedvenc hami érdekében harap egyelőre)

 

Már a felét elfelejtettem annak a sokmindennek, amit írtatok, de valami más még eszembe jutott. Annak is örülök, hogy nem az első gyerkőcömmel történt ugyanez, mert akkor ki tudja, mikor jött volna tesó. Elnézem Esztert, a nagy ennyi idős sem volt, mikor teherbe estem vele, de mellette most biztosan nem akarnék ekkora korkülönbséggel másikat. Annyi időt elvesz a fejlesztés, egyáltalán a vele való foglalkozás, hogy abba nem férne bele egy újszülött. De lehet, hogy nem jól gondolom, és csak megoldanám valahogy, ha mégis úgy alakulna. Mindenesetre örülök, hogy nem így történt.

 

Hogy kinek a keresztje ez az egész? Én szerintem nem csak a gyereké, legalábbis, ha olyan lenne az állapota (fizikai, értelmi), hogy egész életében segítségre szorul. Akkor mindenképp rajtam is marad egy része. Az biztos, hogy neki is meg kell majd küzdenie vele, legalábbis, ha felfogja. Sajnos, én most egyre inkább tartok attól, hogy Eszter értelmileg sem lesz rendben. Nem is tudom, miért gondolom ezt, mert a kívülállók semmi ilyesmit nem vesznek észre rajta, de én azért aggódom. Annyit azért jó lenne elérni, hogy önállóan is tudjon élni! Mert mi lesz vele, ha mi már nem tudjuk gondját viselni? Na, most megint jól elkenődtem saját magamtól. Vissza kell térnem a "minden napnak megvan a maga baj" hozzáálláshoz. Mit aggódom én azon most, hogy mi lesz 40-50-60 év múlva? Tehát koncentrálok a holnapi kirándulásra! Nőtincsre megyünk amúgy, van ott valami kalandpark, állatsimogató, stb. Csak ne essen! Utána meg irány a dédszülők, akik onnan csak 15 percnyire laknak. És este is ott alszunk, amit ritkán sikerül kivitelezni, szóval, nagy élmény lesz, elsősorban Zitának. Egyébként, azt hiszem, túl sok TV-t néz. A minap kérte, hogy meséljek, és hozzátette: "De legyen benne reklám is!":-))

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!