Keresés

Részletes keresés

EmmaAnna Creative Commons License 2013.05.03 0 0 13284

Tisztelt szakértő!

 

12 éve dolgozom egy nagy banknál. A kislányaim már elúltak 3 évesek. 2 éve tértem vissza dolgozni. 3 hete áldatlan állapotok uralkodnak az osztályom.

Reggel 7-től este 20h-ig kell dolgoznunk és hétvégén is szombat vagy vasárnap. Kértem a fönökasszonyomat, hogy reggel 8 órára járhassak dolgozni persze este 20h-ig maradok,

( nem tudom máshogy megoldani) válasza: oldjam meg akár bébiszitterrel. Most napi 13h ülünk bent ebből 30 perc ebéd szünet. Megkérdezném, hogy ez

jogszabályba ütközik-e érdemes valahogy harcolni ellenük? A hivatalos munkaidőm 8-tól 16:45 ig szól, pénteken 15:30-ig. Van- e mód névtelenül feljelenteni a bankot és

persze van-e értelme. Esetleg egymunkaügyi hatóság kijönne és ellenőrizné őket? Ha igen milyen papírokkal tudom bizonyítani az igazamat? A jelenléti ívünkben fel van tüntetve, hogy reggel 7-re megyünk és este 20h-ig vagyunk.

Ilyen munkaidő mellett bentről még munka jogászhoz sem tudunk fordulni és persze az otthoni dolgokat mér nem is ecsetelem.

Nagyon várjuk a válaszukat.

Tisztelettel.

 

Csokis Creative Commons License 2013.05.01 0 0 13283

Kedves Szakértők! Abban tudtok segíteni, hogy a munkaszüneti napra elrendelt éjszakai túlóra hogy számolódik az új Mt. szerint? Tehár április 30-május 1, és május 1-május 2. Előre is köszönöm!

PaliBMF84 Creative Commons License 2013.04.30 0 0 13282

Kedves Szakértők, Fórumozók!


Azzal a kérdéssel találtam ide, hogy egy magyar cég kifizetheti-e a munkabérem Euróban? (Sok külföldi megrendelésük van, őket Euróban fizetik ki.) Találtam korábbi (akár több éves) bejegyzéseket, miszerint csak Ft-ban fizethetnek, valamint a munkaszerződésben is csak a magyar pénznem szerepelhet. Kérdésem, hogy azóta változott-e a jogi szabályozás, valamint ha a munkabér kifizethető euróban, ennek mi a szabályos menete, az adózás hogyan történik?


Köszönöm a segítséget!

lena29 Creative Commons License 2013.04.29 0 0 13281

Köszönöm a válaszokat! Ma beszéltem Velük, és mondtam, hogy nem akarok elköltözni sem ennyit utazni, így nem fogadom el a másik városban lévő munkakört! Erre az volt a válasz, hogy kiadják majd a szabadságaimat,és menjek el gyesre, és keressek mellette munkát magamnak.... vagyis azt akarják, hogy én mondjak fel?????? Megmondtam, hogy nem akarok gyesre menni, dolgozni szeretnék! Hát kíváncsi leszek, hogy mi lesz a vége.....

nilussa Creative Commons License 2013.04.29 0 0 13280

Szia!

 

Voltam egy előadáson, ahol felmerült ez a kérdés. Az előadó mondta (aki egyébként munkaügyi bíró), hogy ebben az esetben is meg lehet támadni a felmondást az egyenlő elbánás elvére hivatkozva. Az diszkriminatív, hogy egyértelműen azért mondanak fel, mert terhes lettél, még akkor is ha ez a próbaidő alatt történik.

 

Táppénz sajnos nem jár, ha már nincs munkaviszonyod. A táppénz csak akkor jelent védelmet, ha rendes felmondással akarják megszüntetni a munkaviszonyod.

Előzmény: Lukóczki (13269)
ObudaFan_ Creative Commons License 2013.04.28 0 0 13279

Azért az új szabály nem egészen ez, tehát az új Mt. szerint ha fel akar mondani a munkáltató, akkor a 3 év alatti gyermekedre tekintettel annyi a kötelezettsége, hogy felajánlja, ha van nála más munkalehetőség (megtette) és ha nem fogadod el, akkor mondhat fel arra tekintettel, hogy nem tud a régi helyeden foglalkoztatni. Persze egy esetleges perben ezt neki kell tudnia igazolni.

Előzmény: lena29 (13278)
lena29 Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13278

Köszönöm a válaszod! :) Legalább ennyivel is előrébb vagyok! Egyébként már jeleztem írásban, hogy mikortól szeretnék újra munkába állni, illetve, hogy a gyermekem akkor tölti a 2. életévét! A munkavégzés helye a munkaszerződésemben az ahová eredetileg felvettek anno, pontos címmel! Egyébként igen, csak szóban mondták el mindezt, írásban még nem erősítették meg! Viszont így is kötelezhetnek akkor a 44 napos más címen lévő foglalkoztatásra? Annyit mondtak, hogy ez az egy lehetőségem van, mivel nem tudnak visszavenni a helyemre! Ha visszautasítom az ajánlatukat, akkor egyáltalán hova fognak visszavenni, ha a pozícióm be van töltve? Mert ugyebár a gyermek 3 éves koráig vissza kell, hogy vegyenek! Az lesz a legjobb, hogy amit kapok papírt azt mutassam meg egy ügyvédnek? :) Ezek után egyébként már el is kezdtem keresni az új helyemet.... 

zsanna Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13277

Itt még másfél hónapos sem volt a munkaviszony, ezt ne felejtsétek el.

Előzmény: zsanna (13275)
András80 Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13276

Igazad van, csak ez egy normális országban nem így kéne működjön...

Én is értem a munkáltatói bérköltség oldalát, de azért valahol nagyon messziről, nagyon kívülről vicc, hogy ha terhes vagy, már nincs jogod munkaviszonyt létesíteni sem, mert akkor "terhet rósz" a munkáltatóra. Én is értem, és vállalati oldalról én is megélem ezt az oldalt, de valahol vicc ez a hozzáállás...

És persze valóban más, hogy valaki 1-2-3-... évig van valahol egy munkahelyen, és egész más, hogy másfél hónapja dolgozik egy munkahelyen. De ezek szerint, aki terhes, vagy gyereket tervez, ennyi erővel el se helyezkedjen, mert milyen "'pofátlan" dolog, hogy nemsokára el akar menni GYES-re.

Előzmény: zsanna (13272)
zsanna Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13275

Nem. Erkölcsileg sem kérdőjelezhető meg. Írtam elébb: a munkahely nem keverendő a szociális ellátóhálózattal.....

Előzmény: twiaj (13273)
András80 Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13274

Igaz, akkor benéztem... ha próbaidő, akkor nincs megoldás... igazad van! 

Előzmény: twiaj (13273)
twiaj Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13273

Húha, te most nagyon félrevezető tanácsot adtál.

 

Írta, hogy próbaidő alatt küldték el. Innentől kezdve abszolút védhető a munkáltató. Nincs miért bíróságra menni.

Más kérdés, hogy erkölcsileg ez megkérdőjelezhető.

Előzmény: András80 (13270)
zsanna Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13272

András80, már bocsáss meg, de nem kéne a munkáltatót összekeverni a szociális ellátó-hálózattal :-((( 

A kérdező még másfél hónapja sem dolgozik ott. Nem igazán tehetett le annyit az asztalra, hogy a munkáltatótól elvárható legyen, hogy a következő három (hat???) évre állományban tartsa a kismamát, fizesse a 15 nap betegszabadságot, aztán a  táppénz-egyharmadot, küldesse róla a nullás bevallásokat - és fizesse egy fővel több után a bérszámfejtést, évekig, - aztán fizessen szabadságmegváltást, sokkal de sokkal több napot, mint amennyit a kismama ténylegesen munkával töltött a cégnél, meg a felmondási időre járó bért???

Remélem Te is belátod, hogy ez marhára aránytalan lenne.

A kismamának - amennyiben véletlenül lett terhes pont akkor, amikor új munkája lett, - marhára pechje van. Ennyi. 

Ha meg már a terhessége tudatában létesített munkaviszonyt, - hát, akkor meg rosszul kalkulált....

Előzmény: András80 (13270)
András80 Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13271

Ha a munkajogi vonal a kérdés, változatlan munkakörben, munkaidőben lenne köteles foglalkoztatni a munkáltató....

 

- szóban tették ezt az ajánlatot? (feltételezem, igen)

- munkaszerződésben milyen munkavégzési hely szerepel?

- vezetőddel beszéltél a jelenlegi helyzetedről, hogy mit tudsz és mit nem tudsz vállalni?

 

- ha a munkaszerződéstől eltérően szeretne foglalkoztatni, akkor a gyermek három éves koráig fokozott védelem alatt állsz, nem kötelezhetne napi plusz 3 óra utazásra a munkaszerződéshez képest, de ha a gyermek 3 éves lenne is, akkor sem foglalkoztathatna más munkahelyen, mint amire a munkaszerződés szól.

 

Gyakorlati oldalról:

 

Én írásban tenném fel a kérdéseimet, és jelezném, hogy dolgozni szeretnék - írásban valószínűleg nem fogják azt a választ adni, amit mondtál.

Ha van lehetőség, keresnék másik munkahelyet...

Sajnos a munkáltatónak eleve van lehetősége 44 napig a  munkaszerződéstől eltérően foglalkoztatni, és ha ezzel kapcsolatban sérelem ér, például 3 órás buszos utazás, akkor ezt a sérelmet 3 helyen tudod bepanaszolni: munkaügyi felügyelet, egyenlő bánásmód hatóság, munkaügyi bíróság... A munkáltató egyik esetben sem lesz "kedves" hozzád.

 

Szóval én írásban tenném fel a kérdéseket, ha már elkezdődött a huzavona, írd le, hogy vissza szeretnél menni dolgozni, és hogy a gyerek jelenleg két éves. Meglátjuk, mit válaszolnának erre.

 

Közös megegyezést semmiképp se írj alá, és ne is mondj fel, hiszen Te vissza szeretnél menni dolgozni, oda, ahol voltál - ha nem fér nekik bele a Te státuszod, mondjon fel a  munkáltató, végkielégítéssel, felmondási idővel...

Előzmény: lena29 (13267)
András80 Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13270

Gyönyörű történet....

Milyen indokot írtak be az azonnali felmondásba? Ezt konkrétan le kellene írni, mit írt le a munkáltató.

 

Ezt 30 napon belül lehet megtámadni bíróságon. A munkaviszony azzal a nappal, ahogy megszüntették a munkaviszonyt, annak vége, és táppénz sajnos onnantól nem jár.

 

Az azonnali (régen rendkívüli) felmondás indoka csak olyasmi lehet, hogy a munkavállaló súlyos kötelezettségszegést követett el a munkaviszonnyal kapcsolatban, vagy olyan magatartást tanúsítottál, hogy az a munkaviszony fenntartását nem teszi lehetővé.

Valószínűleg ilyen indok nem lesz benne - de írd le, mivel indokolták.

 

Az indoktól függ, hogy az jogszerű vagy nem - meglátjuk mit írsz le.

El kell menni bíróságra, sajnos csak ott tudsz pénzt "legombolni" a "tisztelt" munkáltatóról. Én mindenképp javaslom a pert, ha az indokot nem tudják utólag igazolni, sok munkáltató arra játszik, hogy a dolgozók kis része meg el ilyen esetben bíróságra. Próbálkoznak.

Előzmény: Lukóczki (13269)
Lukóczki Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13269

Üdvözlet!

Olyan próblémával fordulok Önökhöz, hogy állapotos vagyok, március 12-e óta van munkaviszonyom. Múlt héten az orvosom szigorú táppénzre utalt, problémák miatt. Közöltem a munkáltatómmal állapotomat, és a táppénz szükségességét szerdai napon, majd pénteken hívtak, hogy megszűntetik a munkaviszonyom az terhesség miatt. Azóta kaptam is postán egy azonnali hatállyal megszüntető felmondást próbaidő alatt. Tudom, hogy ezt megtehetik, mert nem kell indokolniuk, de bizonyítható, hogy a terhesség miatt szüntették meg a szerződést, ilyen esetben lehet e tenni valamit? A másik kérdésem az lenne, hogy a táppénz meddig jár? A megszüntetés napjáig vagy ameddig szükséges és csak utána szűnik meg a munkaviszony? És ez jogos e, hogy táppénz alatt megszüntetik a munkaviszonyt?

lena29 Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13268

Annyit még hozzátennék, hogy teljesen új munkakörbe helyeznének!

lena29 Creative Commons License 2013.04.26 0 0 13267

Tisztelt Uram!

 

Én egy Gyedről visszatérő anyuka vagyok! A babám nyáron tölti be a 2. életévét! Már visszajelentkeztem a munkáltatómhoz (Multi cég), aki a következőket ajánlotta nekem: mivel a helyemen egy határozatlan szerződésű hölgy dolgozik, így nekem egy majdnem 80 km-re lévő telephelyen tudnak munkát adni (nekem is határozatlan szerződésem van)! Ezt az egy lehetőséget ajánlották nekem! A szerződésemben a munkavégzés helye az, ahol dolgoztam, itt a lakhelyemen! Ilyenkor mi a teendő? Nem szeretnék költözni, és ennyit utazni sem minden nap, ami kb napi 3 óra buszozást jelentene (egy bölcsis gyermek mellett)! Kötelezhetnek bármire is? Ha nem fogadom el, akkor biztosan el fognak küldeni, de ebben az esetben hogyan járjak el, mit írjak alá? Előre is köszönöm a válaszát!! :)

Anna0129 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 13266

Köszönöm szépen :)

Előzmény: zsanna (13265)
zsanna Creative Commons License 2013.04.23 0 0 13265

Bárhova be lehet jelenteni, de a tulajdonos hozzájárulását szokták kérni.

Előzmény: Anna0129 (13264)
Anna0129 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 13264

Sziasztok!

 

Lenne felétek egy kérdésem, láttam ez a fórum igen aktív.

Egyéni vállalkozást be lehet jelenteni ideiglenes lakcímre? 

Pötyi71 Creative Commons License 2013.04.22 0 0 13263

Bocsánat, még meg sem köszöntem neked, hogy válaszoltál.:)

 

Előzmény: nilussa (13260)
Pötyi71 Creative Commons License 2013.04.22 0 0 13262

Dehogynem! Ez a poén! Ráadásul olyanok is vannak, mert 6 munkakört kreáltak, akiknek nincs is meg az előírt végzettségük. Azóta sem. Az állapotom nem változott. Eddig is ilyen volt.

Előzmény: nilussa (13260)
nilussa Creative Commons License 2013.04.22 0 0 13261

Szia!

 

A közfogalkoztatásról szóló 2011. évi CVI. törvény nem zárja ki az Mt. 67. §-át, mely a határozott idejű munkaszerződés felmondásáról rendelkezik.

 

Ez azt jelenti, hogy megszüntetheted a munkaviszonyodat a határozott idő lejárta előtt, de indokolnod kell!

 

Az indok csak akkor helytálló, ha

 

- olyan ok áll fenn ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi,

- olyan ok, amely a körülményeidre tekintettel aránytalan sérelemmel jár.

 

Szerintem nálad ez utóbbi áll fenn, mert véleményem szerint aránytalan sérelemnek minősül az, hogy végre találtál munkát és csak azért nem kapod meg, mert jelenleg közfoglalkoztatásban állsz.

 

De sajnos az is igaz, hogy ez egy új szabály és a bírói gyakorlat még nem munkálta ki, azt hogy konkrétan mit fogadnak el fenti okokként.

 

Felmondásod esetében is áll viszont a 30 napos felmondási idő. :-(((

Előzmény: cyrané13 (13259)
nilussa Creative Commons License 2013.04.22 0 0 13260

Szia!

 

A megszűnt munkakörödre vettek fel mást? Ha igen, ebbe belekapaszkodhatsz. Ha eddig el tudtad látni ezt a munkakört és nem romlott esetleg az állapotod, akkor nem hivatkozhatnak a hallássérülésre. Az egyenlő bánásmód elvére hivatkozhatsz a bíróságon, akkor is ha aláírtad a módosítást.

Előzmény: Pötyi71 (13258)
cyrané13 Creative Commons License 2013.04.20 0 0 13259

Szakértő választ kérnék. Jelenleg közfoglalkoztatott vagyok, munkaügyi támogatással. Találtam rendes állás, két héten belül kezdenék ott. Mivel munkaügyi központos állami támogatással foglalkoztatnak határozott időre, a helyemet kilépésemet követően be kell tölteni, különben elesnek a pályázati támogatástól. Munkaviszonyom lejárta előtt szeretnék eljönni, visszatarthatnak-e bármilyen indokkal, mondhatják-e, hogy addig nem mehetek el, amíg nem lesz helyettem valaki. A felmondás módja ebben az esetben közös megegyezés? Köszönöm a segítséget.

Pötyi71 Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13258

Sziasztok. Hallásfogyatékosként dolgoztam középvezetőként 5 évet ugyanazzal a vezetővel. Tavaly júniusban a megszűnt munkakörömre hivatkozva visszaminősítettek. Alá is írtam, sajnos. A béremet is 15 %-kal csökkentették. Összes végzettségem. tapasztalatom megvolt hozzá. A munkakör elnevezése változott meg. Effektíve a munkaköri leírás nem. Azóta 3 embert vettek fel, olyat is akinek nincs meg a végzettsége. Természetesen sehol nem írták le, hogy a hallássérülésem a gond, csupán szóban mondták. Ők hárman voltak ezen az elbeszélgetésen én egyedül.. Van valakinek valami jó ötlete?

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.17 0 0 13257

szívesen.

Előzmény: Anna0129 (13256)
Anna0129 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 13256

Köszönöm a segítséget! :)

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.16 0 0 13255

6 millió forint éves bevételig lehetsz alanyi mentes. úgy kell bejelenteni (ha jól tudom, induló vállalkozás simán lehet alanyi mentes).

ha az adóévben elkerülöd a 6 millió forintot, akkor kiesel a következő évben az áfamentességből.

Előzmény: Anna0129 (13251)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!