Keresés

Részletes keresés

zratkay Creative Commons License 2009.09.14 0 0 1067
Ezert nem ertem, hogy a Tantok miert probal kiutani innen.

Jajj nekem, az Anyukamnak meg egy tisztesseges kese sem volt, egyser kapott valakitol (szomszed ember maga csinalta) kest, azt volt evekig "A KES". O is a ketto kest fente egymassal - es finomakat fozott abbol amit osszevagott.

Magam haziassznonya voltam mar regen, mikor vettem eles kest eloszor, aztan nagy banatomra elmult az ele. Vittem eleztetni, es elemzes nelkul, nagyito nelkul tudtam, ereztem, hogy jobb az ele mint volt - ennyi eleg is volt.

Aztan vettem jobb keseket, es nem mertem magam fenni - emlekeztem ra mit is tettem veluk - igy kerestem olyam megoldast, amivel magam tudom a keseimet kezelni - a ferjemnak annyi mas dolga van...

Probaltam kovel - nem ment. Rontottam a kesen, nem javitottam.
Gondoltam, itt masok is jarnak ilyen cipoben, es a sok "profi" kozott talan nem is kerdeznek ra - hiszen nem csoda kesekrol van szo, csak haztartasban hasznalatosakrol.

Ezek az elezok tobb fele valtozatban jonnek - az enyem az egyik legolcsobb, 80 dollar volt. A mai napig orulok neki, hogy megvettem, mert nincs fennakadas a munkaban, nem kell elvinni-hazahozni a keseket, nem kell varni, nem kell fizetni.

A kesek 80-100 dollaros arban vannak - ennel dragabbat nem veszek, amig ezek is kielegitoen dolgoznak. Azt hiszem, ha csak egy kest rontok el a hozza nem erto kezi elezessel - mar behozta az elezo arat. Ha meg csak a elezesert fizetnek - akkor is, hiszen mar harmadik eve hasznalom en is - meg a gyerekem is, aki kozel lakik, es idonkent vagy athozza a keseit, vagy atviszi a gepet.

Szeretek fozni, jol esik a jo szerszammal elokesziteni a foznivalot - de nem kergetem magam oruletbe azzal, hogy Japan profi szakacsokat utanozzak, mikor nem kell.

Fontosabb az etel, aminek az elkeszitesehez hasznalom a kest mint szerszamot, mint az, hogy dicsekedhessek azzal, hogy milyen draga kest veszek, es milyen korulmenyes elesiteni-elesitettni - de megertem azt is, akinek a keselezes a vegtermek, nem az etel. Nem nezem le erte - az is belefer.

Cuisinart keseket hasznalok - ez a marka a steak knife-om is, kellemes vele enni, nem erzem ugy, hogy egy konyhai kessel eszem, nem etkeszltebol valo - igy a szememet sem bantja az asztalon.

Van egy par Wusthof kesem, meg J A Henckels, szeretem mindegyiket - nem egy kes keszletet vettem, hanem darabonkent, amikor eppen igenyem volt valamire, es ugy ereztem, kell, hianyzik a hasznalata - pl egy jo szeletelo kes...

Aztan ott vannak a kis bohokas es meglepoen jo kesek, a szinesek, teflon bevonattal, tokkal vagy nelkule. A kicsiket szeretem azert, mert ha viszek valahova etelt es kell kes is hozza - nem szur at semmit, megis eles kes van velem.



Ez a kedvenc forras-boltom - de leginkabb itt csak informaciot gyujtok - nem vasarolok, mert ezeket meg lehet olcsobban is kapni masik boltokban. A valasztekuk viszont mindig a legjobb, legkorszerubb, erdekes.
Előzmény: szőrmók (1063)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.14 0 0 1066
A kések dörzsüléséhez(nem máshoz) szólnék.
Igen, a régi időkben ez egy jól bevállt módszer volt, ha gyorsan kellett élt csiholni, mert akkor sok kés szénacélból készült . Ez pedig megkönyítette az él rendbe tételét ilyen módon. A mai fenőacélok hasonló minőséget képviselnek, mint a régi kések.
Manapság is működik persze a dolog, csak sokkal kevésbé ... a mai késeken. A rozsdamenteseken ez kevésbé jön be, az anyag miatt, illetve mert manapság az élszallag is más formájú, szélességű, szögű.
Még azt kel tudni, hogy ekkor is tudni, ismerni kell a kések fenési szögét, mert rontani is lehet, nem csak javítani....sajnos.
Emiatt a régi késesek még az egyenletlen nagy forgó fenőköve is jobb volt , mint bármilyen más módszer - mert fente a ést,. élszallagot tett rá a mai élekkel ellentétben, amelyek nagyon nagy szögű élt raknak rá,(pl. a kerekes és motoros kerekes élezők 100%-a), és nem rendes élszallagot.
Tanto
Előzmény: szőrmók (1063)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1065
Leírtam miért. Olvasni kell.
Tanto
Előzmény: zratkay (1062)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1064
Azt hiszem hogy teljesen udvariasan mondtam el Neked a véleményem, más is, messze nem lekezelően ..... senki sem küldött el melegebb éghajlatra a baromsággal, senki sem mondta el, hogy hm ... milyen balga , aki ilyen TV shop-os élező ügyében érdeklődik itt ...stb stb stb hadd ne folytassam.

Azt, hogy Te mit értesz bele, vagy akarsz beleérteni - az egyéni probléma, azoin itt senki sem tud változtatni rajtad kívül.
Pláne, hogy úgy látom, hogy a szüfrazsettek hagyományozott mentalitása is jelen van benned. Ami persze nem baj, csak akkor minek hozzáértő véleményt kérdezni ?
Azt hiszem itt túlzottan is türelmesen magyaráztak Neked.
Igen, ha tudom, hogy nő vagy, nem próbálok bonyolultabb indokokat, javaslatokat felvetni a "csak, mert jobb ", vagy a "csak, mert nem jó" indokokon kívül. .... ezt is értheted , ahogy akarod.
Üdv Tanto
Előzmény: zratkay (1061)
szőrmók Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1063
De az ! Emlékszem anyám anno mig otthon laktam (vagy 30év előtt) sose használt semmit! Összedörgölt két kést ,mintha az egyik fenő lenne  oszt annyi .Viszont minden környéken volt köszörüs .Nálunk a MEKOFÉM KTSZ .Időnként elvitte oda. Megfizethető árért megcsinálták és jól. Furcsa dolog de jó minőségú kézi kőért nem sajnálom a pénzt, de egy általam nem kipróbálható gépért  igen. Ez azért van mert tudom ,hogy kézzel tudok élezni. Vagy mert az emberiség az évszázadok alatt ehhez szokott.Én azért nem mondok véleményt mert nem próbáltam ilyen gépet.És nálunk ugy sem kapni ,ha meg igen akkor a duplája mint kint és ehez nekünk balkáni fizetésünk van. Az meg ,hogy te a munkádhoz gépet veszel dicséretes.Biztos hogy szereted azt amit csinálsz ! ( Pláne ha nő vagy! Sokuk sokszor koztük a nejem is kényszernek érzi a főzést).És valljuk be sok magát szakembernek valló iparos nem vesz normális szerszámot. Te legalább vettél.( apropos: mennyi az annyi ? a hirdetésben nem láttam árat ) Én ugy érzem nem kell itt senkinek győzködni a másikat az igazáról .Csak el kell mondani a saját gondolatainkat,anélkül ,hogy másokat megbántanánk!. Ennyi.Sőt véleményezni sem kell a másikat .Minek ? Ehhez maksz az Istennek van joga majd ott ,már ha ő teremtett minket.( ebben nem hiszek)
Előzmény: zratkay (1062)
zratkay Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1062
"Csak sajnos rossz helyen, szerintem."

Miert? ez nem a "Konyhai kesek" topikja?
Előzmény: tantoknife (1059)
zratkay Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1061
Nem teljesen mindegy, hogy no vagy ferfi vagyok? Nem szeretem, ha felteleket szabnak ahhoz, hogy mikor mit irjak. Mindenkit emberkent kezelek - mas is ezt teszi, kiveve azokat, akik a noket lenezik, lekezelik.

Ha a keses topik valtozik, es "konyhachef kesek" lesz a cime, temaja, akkor nem irok ide.

Addig meg... amikor es ahogy szeretek irni, ugy fogok, udvariasan, nem ellensegesen mint te, - hatha kapok kedves valaszt is. Talan meg toled is - bar, ferfibol vagy es ugye... :)) obsessed a kesek korul.
Előzmény: tantoknife (1060)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1060
Te tényleg nőből vagy...a nejem szokta ezt a taktikát alkalmazni, amikor egyzserűen meg kellene érteni, hogy ..... na mindegy.
Semmi gond. De máskor sokkal korábban írd meg késes topicban, hogy háziasszony vagy.
De lehet, hogy az én fgyelmemet kerülte el ez az infó, akkor elnézést.
Meg sajnos.
Tanto
Előzmény: zratkay (1058)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1059
Szia
Érdekes amit írsz.
Csak sajnos rossz helyen, szerintem.
ennyi erővel magyarázd el a svéci órás topicban, hogy felesleges emelni a svájci életszínvonalat drága órák vásárlásával, mert a 17 köves orosz 30 éves
Poljot másodpercre pontos, vagy valami hasonlóval állj elő a Mercedesz Klubban.
Úgy gondolom, hogy ebben és a máésik késtopicban olyan emberek jönnek össze, akik élvezik a jó kés minőségét, élét.
És nincsenek racionális indokok, amelyek megingatnák őket, mert ők maguk már régen túlléptek a racionalitáson, tudatosan.
Ha pedig van 11 drága kése, és 5 db gyenge, ezen nem szomorkodik, ahnem azon filózik inkább, hogy a konyhában hogyan rendezze el azokat úgy, hogy az amatörök megtalálják a maguk olcsó késeit, és a drágákat ne tegyék tönkre..... mert nem biztos, hogy egy zöldséges Santokuval kell a csirkelábat vagy a kacsagericet darabolni....

A drága élezésről:
tudod, azok a mesterek egész életükben csak éleznek, és ebből élnek.Olyan szinten éleznek, hogy amikor abbahagyja az élezést, akkor az élszallagon és a késen olyan tökéletes felület keletkezik , amely felület és a keletkezett vizes emulzió hatására olyan mértékű tapadás jön létre, amely révén a kés megmarad abban a szögben, ahogy élezték ...... ennyi.
Tanto
Előzmény: x20fan (1053)
zratkay Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1058
Eszemben sincs gyozkodni - csupan a tapasztalatomat osztottam meg,

Ha nem tetszik neked - ne vedd, ne hasznald. Ha megis zavar, hogy mas velemeny is van, nem lehet, hogy te gyozkodod a tobbieket, hogy az az egyeduli udvozito keselezo modszer amit te jonak latsz???

Előzmény: tantoknife (1057)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1057
Szia háziasszony
Azért illik hozzátenni, amit írtam, mivel már a sokadik hozzászólásodban győzködöd a népet itt arról, egyedül, amiről meg többen mást állítanak, szinte egybehangzóan.
Ezzel el tudod kerülni azt, hogy azt higgyék, hogy el sem olvasod, amit írnak, csak hajtogatod a magadét.
Ja ...azért még érdekelne, csak a teljes kép érdekében, hogy mik azok a jó kések, amelyeket ezen az élezőn élezel.
Tanto
Előzmény: zratkay (1052)
zratkay Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1056
Hat pontosan ezt mondom en is.

A hentes minden nap hasznalja a fenoacelt - van benne gyakorlata. A haziasszony is megtanulhatja, ha akarja, nem ordongosseg, de ha nem, olyant hasznaljon, amivel a kese eles lesz.

Előzmény: szőrmók (1055)
szőrmók Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1055
Üdv mindenkinek !.A vitának itt a helye a veszekedésnek nem .Mindenki más-más szempontból  nézi a problémát.És ez jó mert van mindegyiknek megoldása. Én a saját késemet nem adom a nejem kezébe.Kövön (laposon élezem ,) A nejem a sajátjait szürke kaszafenőn és esetleg fenőacélon élezi. Ha már nagyon szar,ez max pár évenként előfordul akkor az Extrametállnál éleztetem.Szerintem ők a hagyományos nagyátmérőjü köszörűkövön több lépésben élezik. És ami a szomoru a vágódeszkát kidobta és valamilyen üvegszerüségen metél. Az ő döntése ,neki jelent + munkát az hamar életlen kés.Egy háziasszony munkáját meg ne hasonlitsuk egy séféhez.Nálunk  mondjuk heti 2-3 kió hus fogy. Az meg smafu. A kenyérrel a recésélüt használjuk. A zöldséghez a kispengéjűt. A szeleteléshez séfkést ,de finom munkához van egy ezeréves csontozó  bontókés szénacélból fanyéllel. A többi IKEAs kinai rozsdamentes.Egyébbként van nekem is egy 200 huf os furógépbe fogható  szürke köves szerkezet .Ez is megteszi, a vastagját leveszi és a  befejezés kézzel. Holnap rakok fel képeket.Egyébbként a szalagcsiszoló a legfinomabb papirral ,esetleg faggyuzva  is egészen jó élt csinál amit utána kézi fenőkövön lehuzva egész jó. Nem égeti el ha nagyon nyomom neki a kést megcsuszik a papir.Ilyen akció általában karácsony előtt van amikor ugye várható a nagyobb kihasználtság.Egyébbként meg lehet nézni mondjuk egy hentesboltban mit használnak ?.Fenőacélt !. Mert azt csak aláteszi a csapnak ,vagy megtörli egy tiszta pairral és máris higiénikus. Az elektromos gépbe meg csak tisztán lehet betenni.Egyébbként érdemes aYoutuben nézelődni ,hogy mennyiféle szerkezet van,és mennyi módszer. szőrmók
zratkay Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1054
"Pl. Japánban a konyhachefek 300-500 USd--fiznek alkalmanként egy kés élezéséért.."

En erre reagaltam, magam nem adnek ennyi penzt elezesert, nem veszek olyan kest ami ezt igenyli.

Evekig egy olcso kezi elezot hasznaltam, mert a jo kovek is dragak, es raadasul nem is ertek hozza, sot, nem is akarok erteni hozza - de szeretnek eles kest.

A kesekre sem koltok sokat, probalom (es azt hiszem meg is talaltam) megtalalni azt az arany kozeputat, ami nekem megengedheto. Nem akarok evenkent uj keseket venni - de nem akarok vetekedni a hires szakacsok szerszamaival sem.

Igy talaltam ra a keselezore, amit egy profi szakacs ajanlott, es eddig amit ajanlott mindig jo volt kovetni, csak ugy mint a receptjei, az en izlesem, es meg is engedhetetem magamnak.

Eddig meg nem koltottem tobbet elezesre mint a gep ara, es nem veszek draga kest sem - 100 dollar alatt vannak, es ez boven eleg nekem.

Sokfele lehetoseg van - mindenkinek van tapasztalata vele, valassza ki amit jonank talal, ossza meg a velemenyet masokkal - segitse a valasztasban - de ne szolja le, kritizalja durvan azt akinek a velemenye mas.
Aki meg nem valasztott, nem probalta ki mi is a megfelelo a szamara, annak itt egy kis valasztek :)):


Előzmény: x20fan (1053)
x20fan Creative Commons License 2009.09.13 0 0 1053
Ez a 300-500 $ meglepett, azért az nem kevés. 100-200 között már egész jó kést lehet kapni gyári éllel. Kíváncsi lennék az ilyen élezés utáni műszaki infókra, élprofilra, élszögre, és persze a használt anyagokra. Ha elég türelmes (és hülye) vagyok, akkor csak polírpasztával is elérem a kellő hatást, csak nagyon sokáig tart. Ha előtte durvább fokozatokkal szedem le a felesleget, akkor sokkal gyorsabban elérek ugyanoda. Vagyis az elérni kívánt cél ugyanaz, csak az oda vezető út lehet nagyon különböző.
Kések vannak 100 Ft-ért is meg >1000 $-ért is, és mind a kettő csak arra jó, hogy vágjon. és nem csak az anyagi helyzet meghatározó a döntésben, hanem az igény is. Egy 300 Ft-os kaszkővel egy 100 Ft-os kést 1 perc alatt meg lehet úgy élezni, hogy a magyar háztartások 90 %-ában található késeknél élesebb lesz és jobban vág. Azért, mert az átlagembernek ennyi az igénye. Nem foglalkozik a késeivel, sokáig csak szidja ahogy egyre életlenebb, majd ha elvesztette a türelmét, akkor húz egy párat valami gagyi élezőn, és egy darabig megnyugszik, hogy újra vág.
Ha valaki megvesz egy motoros élezőt, és jobb élet tud vele csinálni, mint az acélkorongossal, az már jó, az már nem átlagos. Persze hullámosak lesznek egy idő után a kései, de annyi baj legyen.
Szóval nagyon széles a skála késben is, élezőben is, az átlagember nem is tud róla, hogy milyen eszközök léteznek, nem is érdekli. Aki késmániás, az teljesen másképp áll a dolgokhoz, nem lehet összehasonlítani.
Mondjuk ha nézünk egy átlagos, 10"-os séfkést, olyan 500 Ft körül már lehet kapni, és elmegy az említett több mint 1000 $-os összegekig. Ezen a skálán mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. És szerintem is van egy határ, ami fölött már nem lesz jobb a kés vágóképessége. Azt ugyanis a penge anyaga, az élezés és a kés alakja határozza meg. Mivel ebből a háromból csak az élezésen tudunk változtatni, ezért kell nagy hagsúlyt fektetni rá.
Előzmény: zratkay (1052)
zratkay Creative Commons License 2009.09.12 0 0 1052
No ezen jot mosolyogtam. Az en sajat kijelentesem vegen tegyem hozza, hogy "szerintem"? Miert? Nem eleg az, hogy en mondom? Sajat velemenyemet szoktam mondani, ha mast idezek, akkor teszem hozza, hogy ki szerint...

"Ezek az élezők sohasem fogják tudni azt, amit az ember kézzel élez.
Kérdés: szerinted egy-egy konyhafőnök, vagy prfi szakács miért nem használ hasonlót..... "

De hat nem vagyok "konyhachef" - haziasszony vagyok, es nem akarok egy kezi elezesert 3-500 dollart fizetni.

En nem tudok hasznalni kezi elezot - es nem tudok elezesert 3-500 dollart fizetni - no ezert jo nekem az amim van. Nem vagyok perfecionista, nem vagyok szakacs, nem tudok magam elezni kest - akkor ne hasznaljak? Ott a megoldas, elvezettel hasznalom a keseimet, es eleg elesek ahhoz, hogy amit fozok, sutok, orommel vajam szabjam.

(Csak tudnam, mivel huztalak fel? Kezelezo a szakmad, es felsz elveszem eloled az uzletet???)

Amugy meg jo minosegu keseim vannak. Lehet, hogy egy profi nem annak mondana, de az en fizetesemhez, szuksegletemhez pont jo, elegedette tesz.

:)) Es en meg nem nezem az idot a kezemen egyaltalan :)). Nem hordok orat...
Előzmény: tantoknife (1051)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.12 0 0 1051
Hello
Nem akarlak meggyőzni, mert Neked elég jó az az élezés.
Hát akkor hajrá, használd egészséggel.
Azt azért a kijelentéseid végén hozzátehetnéd, hogy SZERINTED.
Csak mer még nem láttál ÉLES kést.
Nem dolgoztál kézi élezésű jó minőségű késsel.
Ezek az élezők sohasem fogják tudni azt, amit az ember kézzel élez.
Kérdés: szerinted egy-egy konyhafőnök, vagy prfi szakács miért nem használ hasonlót..... gondolod rosszabb késeik vannak, mint Neked ?
Pl. Japánban a konyhachefek 300-500 USd--fiznek alkalmanként egy kés élezéséért...KÉZI élezésért ...... buta barmok ...vehetnének ilyet, és semmi gond többet. Igaz ?
Nme akarlak megsérteni, de konyha és használója válogatja meg mit és milyent használ. Ez nem baj , különben nem lennének, akik megvennék a videos dolgokat. Van aki 4.500 forintért nézi az időt a kezén, van, aki 184.500-ért ...és ugye az még messze vana csúcstól ..... miközben ugyanazt az időt látják. Különbözőek vagyunk.
Üdv Tanto
Előzmény: zratkay (1048)
ZsuR Creative Commons License 2009.09.10 0 0 1050
:(( Nem is lehet az jo.... :((
Előzmény: x20fan (1049)
x20fan Creative Commons License 2009.09.10 0 0 1049
Nem tudom milyen finomra élez, de szerintem nagyon gyorsan végzett vele, ha nincs a videó megvágva. Egy-két simítással nem lesz elég finom az él a papírteszthez. Túlságosan fogazott marad, ami paradicsomra jó (persze nem nyomva, hanem húzva), de papírra nem. Nem lehet elég nagy fordulatú ahhoz, hogy pár húzással teljesen sima élet csináljon. Ha meg durva a kő/kerámia, akkor meg bármeddig simogatja, akkor se lesz finom. Ilyen az én Fiskarsom is, látszanak az élszalagon a barázdák. Éles lesz, konyhai munkára jó, de a papírt el kell felejteni.
Előzmény: SimpsonT (1047)
zratkay Creative Commons License 2009.09.10 0 0 1048
Az lehet az en hibam - nem kerestem meg a jo videot (es a hang minosege is rossz).

Nem volt idom/turelmem, de a gep jo. Nemreg hasznaltam (talan a hetvegen?), ujra eleztem az osszes kesemet - csodalatosan vag. Igaz, nem nezem oket nagyitoval, eleg annyi, hogy rateszem a paradicsomra, es belevag.

Ha tehetitek probaljatok ki - hozzam hozza a fiam is a kesit, mert tenyleg jo! Eletemben eloszor van akkor eles kesem ha kell, ha akarom.

Sok fajtaja van, lehet valogatni.
Előzmény: SimpsonT (1047)
SimpsonT Creative Commons License 2009.09.09 0 0 1047

Dehát a videó nem is ezt mutatja! Élezés után is alig bírt belevágni a papírba.

Még másodikra is végighúzta a kés élének teljes hosszát a papíron, hogy belevágjon 10 cm-t.

Előzmény: zratkay (1044)
zratkay Creative Commons License 2009.09.09 0 0 1046
Lehet, hogy sokmindere igaz, erre nem...

Evek ota hasznalom - es meg vagyok vele elegedve. Eleg dragak a keseim, nem akarom elbokni oket azzal, hogy rosszul elezem oket.
Előzmény: H_G (1045)
H_G Creative Commons License 2009.09.09 0 0 1045
Teleshop-videókon minden vacak csodálatos.
Előzmény: zratkay (1044)
zratkay Creative Commons License 2009.09.09 0 0 1044
Chef's Choice 100

Ahogy mutatja a video - nagyon egyszeru a hasznalata, es csodalatos eles keseket "produkal".
x20fan Creative Commons License 2009.09.09 0 0 1043
Nekem bevált a kerámiakorongos Fiskars, de csak a kaszakő után. Magában kevés, nem szed le elég anyagot. Meg kell nézni egy óráslupéval a kaszakő nyomát meg a kerámiakorong nyomát, és mindjárt világos lesz. Sok ember esik abba a hibába, hogy túl nagy élszöget csiszol a kővel, és ilyenkor a fix élszögő kerámiakorong már csak az él fölső szélét éri el, amitől persze nem lesz éles a kés. Vagyis a kővel egy kicsit laposabb élszöget kell elérni, egy kicsivel a kerámia szöge alá kell menni, és akkor a kerámia szuper jó lesz párszor. Aztán fölvastagodik a másodlagos élszalag és jöhet megint a kő.
Előzmény: H_G (1042)
H_G Creative Commons License 2009.09.08 0 0 1042
"A fiskars vagy amway kerámiagörgős élezője egy háztartásban doszt elég."

Neeem, ezeknek a használatát határozottan ellenzem! Valamennyire vágásra alkalmas állapotba hoznak egy konyhakést, de közben alattomosan tönkreteszik a élszalagot, egyenetlen és szakadozott lesz, amit azután komoly munka kijavítani, amikor végre rendes kőhöz kut az ember. Vékony pengéjű, kisebb élszögű zsebkéssel végleg nem tudnak mit kezdeni.

A konyhakésekhez komolyan még egy kaszakő is jobb, eléggé "mikrofűrészes" élet csinál, de az ételek többségét jó olyannal vágni. Bicskához pedig, ha minél egyszerűbb használat a fő célpont, a Byrd Duckfoot gyémántporos élezője (6000 Ft körül) egymagában is elegendő, a legelvadultabb kés-ínyencek kivételével mindenki megelégszik egy olyan éllel.

Előzmény: libapék (1038)
H_G Creative Commons License 2009.09.08 0 0 1041
Hát ahhoz olyan helyen is kell lakni... Bpesten is vannak ugyan kirakodóvásárok, de én még csak ugyanazt a két késest láttam itt mindig: Nagy István, Érd nem igazán jó minőség, Polyák Kecskemétről viszont jó, de túlárazott.
Előzmény: comad (1040)
comad Creative Commons License 2009.09.08 0 0 1040
Jesz, én mindig a hely kirakodóvásárban veszek bicskát, járnak le késesek. Nem érdemes érte túl sokat adni, mert mindennapi használatra tökéletesek, mire valami bajuk lenne addigra meg úgyis elhagyja az ember.
Előzmény: tantoknife (1039)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.07 0 0 1039
nevető gerle:
az acél nem igazán jó megoldás ...sokkal inkább jó megoldás egy kétoldalú kő durca és finom szemcsés megoldással ..... bevizezve ...és hajrá .....
Ami a bicskát illeti, hát igen, ilyen árkategóriában nagyon jó, széanacél fejesgörbét, vagy caklit vagy ..... nagyon jó kis kések azok, még konzervet is lehet nagyobb károsodás nélkül nyitni ......
Persze itt sokat számít, mennyire akarsz mutatni a késsel mások előtt, és mennyire magadnak veszed ......mutatósabb gyengébb, vagy jobb, de nem annyira mutatós kést akarsz ?
Tanto
libapék Creative Commons License 2009.09.07 0 0 1038
Kicsit túl van ám ez misztifikálva, mint minden a mai világban, a fogyasztás szent oltára fényében.

a lényeg, hogy az élszög ne nagyon menjen 30 fok fölé és hogy élezés közben a kiválasztott szöget mereven tartsa az ember aztán kalap.
Az ember hamar rááll a neki megfelelő élszögre és hogy min alakítja ezt ki az már mindegy. Idő és pénz kérdése.

És már ez is csak késmániásoknak köll.

A fiskars vagy amway kerámiagörgős élezője egy háztartásban doszt elég.
Ha valaki vesz még egy gyémántos acélt vagy kerámia rudat (IKEA), akkor meg már
überkirály.

Olyan hülyék, mint én pl. meg vesznek még 3 féle vizes követ mindemellé, és aztán kifognyak hamar az éleznivalóból :-D
Előzmény: H_G (1036)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!