Keresés

Részletes keresés

nim-fa Creative Commons License 2007.01.04 0 0 42
Olvasom itt fenn, a topic elején, hogy legendás Fleuron. Miről van szó? Nekem nem mond semmit ez a név.
madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 41

No Lám!

Kedves NECO elég volt ide feltenni a timbradó hangját, s máris van, akinek megtetszett, szeretne ilyent. Bárcsak tudnék címet!

De bízzunk benne, hogy a harzinak is támad híve!

Telefonon éppen arról beszéltünk, hogy az ember csak azt kedvelheti igazán, amit van módjában megismerni, csak oda vágyhat, amiről jó dolgokat megtud.

Ki kell lépni a nyilvánosság elé, nem elhallgatni, mi a nehézség... És csak megmozdul a szekér!

Ez, az előttem bejelentkező hozzászólás (kérés)  felkelti bennem a reményt, hogy nem éltem hiába!

eucaris Creative Commons License 2007.01.04 0 0 40
Szeretnék vásárolni tisztavérű Timbrador kanárit,kiállításokra is járok,de én itthon még nem találkoztam vele.Esetleg tud valaki hazai megbízható beszerzési lehetőséget,tenyésztőt?
madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 39
Akkor most nézzük a harzi rollert!
 

harzi füttykanári v. roller kanári (ejtsd; hárci): különlegesen szép énekű kanárifajta, amely jellemző módon csukott csőrrel, halkan, de dallamgazdagon, ragyogó szépen énekel.


A csak az énekéért tartott malinó, a spanyol timbradó és a német wasserschlager énekkanárik közül nálunk a legismertebb.
A kanári tenyésztését Németországban a tiroliak kezdték el. A hőskorban nem volt különösebben figyelemreméltó az éneke, de hamarosan keresett cikk lett országszerte.
Akkor figyeltek fel rá, amikor a Harz-hegységben, a bányászlakta településeken, a hajdani nagy madarászok úgy kezdetek el vele foglakozni, mint a pintyekkel és a fülemülékkel.
Az első nagy meglepetést egy Trutte nevű bányász aratta. Kitenyésztette azt a törzset, amely énekét
kongvagördülőnek nevezték el. Társa, Eduard Wolkmann segítségével szinte tökélyre vitte az állomány füttyművészetét.
Nem sokkal később két másik Saint Andreasberg-i madarász is jelentkezett valami újjal. Qentinghaus és Schleier a maga tenyészetében az ún. hömpölygő énekmódú madarak énektudását vitte tökélyre.
A vetélytársak nem ellenségeskedtek, hanem egy idő után kísérletet tettek a két törzs értékeinek egyesítésére.
Kemény, kitartó és nagy hozzáértéssel végzett munkájukat hamarosan siker koronázta: a kitenyésztett új fajtát elnevezték HARZI ROLLER KANÁRINAK. Az önzés és a személyes ambíciók nem vetettek a harzi roller további csiszolása elé sem gátat.
Amikor hírét vették a Veltában madarászó Bocker kiváló hangszínezetű madarainak, felvették vele a kapcsolatot, és az ő segítségével tovább nemesítették az új fajtát.
Az elbertfeldi Erntgess révén bevitték a törzsbe a hömpölygő és a doromboló énekmódot. Az új fajta mind szilárdabb és mind magasabb színvonalon éneklő lett.
Zárt csőrrel, semmi máshoz nem hasonló, dallamgazdag futamokat énekelt, lassan fogalommá, és az énekeskanárit kedvelők vágyálmává vált.
A walsrodei →Kalicka Múzeum tanúsága szerint valóságos iparág épült rá: jellegzetes füttykalicka készítő kisipar számára biztosítottak kenyeret, és jó megélhetést.
A harzi roller széles körben való elterjedése különböző iskolák kialakulásához vezetett. Seifert Drezdában a mély fekvésű énekmódot részesítette előnybe, s hamarosan számos tanítványa, követője lett.
A Dortmundba való Bocker a Rajna menti irányzat atyja, a brémai Reich pedig a fülemüle csattogású madarak kedvelőinek táborát fogta össze. Akkor kezdték el a kanári füttyversenyeket, kialakították ennek versenyszabályait, és a harz roller hódító körútját semmi nem volt képes megállítani.
Népszerűségének egyik titka, hogy sokáig helyettesíthette a magnót és a rádiót. Egyedül dolgozó mesterember, ha valamit adott magára, gyorsan szerzett egy énekes, akivel feloldotta műhelyi magányát.
Nálunk a XX. sz elején volt nagyon népszerű, amikor a tenyésztők nemesi rangra emelték, s nemeskanárinak nevezték. Sőt hozzábiggyesztették a magyar nevet is, és a hazai állományt MNK betűjelű gyűrűkkel jelölték.
A harzi roller jelentősége napjainkban szemmel láthatóan csökken.
Nálunk az MDOE roller szakcsoportja ugyan még a 90-es évek elején évenként megrendezte az ún. roller →énekversenyét, amelyen hazánk egyetlen COM-vizsgával rendelkező énekbírája, a pécsi Richter Gusztáv (a →Nemzetközi Rollerszövetség 93 pontos szisztémája alapján) minősítette a madarakat, de a résztvevők száma évről-évre csökken, s a verseny mára nagyon keveseket érint.
Viszont a németeknél újra a fénykorát éli. Versenyeztetik
az énekét vizsgálva egyéniben és kollekcióban (4 madár); az énekét és a küllemét bírálva egyéniben és kollekcióban.
A küllemi bírálat szempontjai kezdetben megegyeznek a színkanári sztenderdjében leírtakkal.
Később a szemlélet módosult, s ma a az énekkanáriknál a
KÜLLEM A KÖVETKEZŐEK SZERINT BÍRÁLANDÓ:
Adható max.
A TESTTARTÁS                         30 pont
FORMA, ARÁNYOK             25 pont
MELL és HÁT                         15 pont
NAGYSÁG (14 cm)                        10 pont
FEJ és NYAK                         10 pont
LÁB                                         5 pont
ÖSSZBENYOMÁS               5 pont
Az énekmódot illetően három éneket különböztetnek meg:
1. basszus (öblös), kurrogó v. finoman csengő (Rollsvögel);
2. kereplő (Koller);
3. csobogó (Gluck).
Az ének bírálata a következő honlapon közöletek szerint:
Mélyen gördülők (Hohlrollen)                    punti 27

Hajlítás (Knorren)                                        punti 27

Csobogók (Wassertouren)                    punti 27

Kotyogás (Glucken)                       punti 18

Rezegtetés (Schockeln)                    punti 18

Mélyen csengők (Hohlklingel)                    punti 18

Fuvolázás (Pfeifen)                         punti 18

Kongatás (Klingel)                         punti 3

Kongva gördülés (Klingerollen)                    punti 3

Összbenyomás (Impressione)                    punti 9

Összesen adható  a fenti pontokból 90 pont
http://orbita.starmedia.com/~javiertome/canarios_De_Canto.htm

 

És végül meghalgatható a hangja.

Előzmény: neco (38)
neco Creative Commons License 2007.01.04 0 0 38
Azért ha egy mód van rá megnézném ,hallgatnám a harzi énekes kanári ,edelroller ,harzerroller címszó alatt mit tartalmaz a lexikon.
Itt alattam" timbrado" is érdeklődött úgyhogy már ketten vagyunk.
madarbarat Creative Commons License 2007.01.03 0 0 37
Sajnos öregszem, és egyre gyakrabban előfordul, hogy fontos dolgokat elkeverek. Most is órákig kerestem a CÍMLISTÁT, de sajnos nem lelem. amint meglesz, küldöm K. Pál orosházi címét - vagy valaki kisegít közben.
Előzmény: neco (36)
neco Creative Commons License 2007.01.03 0 0 36

Richter Gusztáv úgy tudom beteg ,azért nem bírált (innen is kívánok neki mielöbbi gyógyulást).Kitulják Pali bá-t (remélem nem haragszik ezen megszólításért) sajnos csak hírből ismerem, csak azt tudom hogy a legjobbak közül való és Orosházi.Ha netán tudod ,hogy lehet vele felvenni  a kapcsolatot ,és ezt tudatnád velem


megköszönöm. 

Üdv!

neco 

Előzmény: madarbarat (35)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.03 0 0 35

Kedves NECO!

Ezek nagyon jó hírek. Bár én azt szeretném hallani, hogy a következő versenyen Richter Guszti és egy másik nemzetközi bíráló ewgyütt minősítette a madarakat.

Szívből gratulálok a nyerteseknek. A névsorból hiányolom az orosházi Kitulják Palit. Róla mit tudsz?

Köszönöm a pontosító hozzászólásaidat.

Malinois=waterslager? Igen, utánanéztem a lexikonban:

 

malinois (ejtsd: malinó): régi, nálunk szinte ismeretlen, holland-belga eredetű kanárifajta, melyet elsősorban az énekéért tenyésztenek. Kitenyésztésének helyén waterslagernak nevezik.

1934-ben sztenderdizálták, de a COM csak 1969-ben, a lisszaboni kongresszusán fogadta el önálló fajtának.Újabban, főleg latin nyelvterületen ismét a virágkorát éli. Így lett belőle malinois (de vannak, akik a régi típushoz ragaszkodnak, az maradt waterschlager vagy németesen wasserschlager). 

Ilyenformán rokonsága a waterslagerrel nem kíván bizonyítást.

Meredek testtartás, elegáns, finom vonalak jellemzik, s e tekintetben a német főkötőshöz hasonlít. (A németek Mechelner néven említik.)

Tenyésztőinek, mint azt a görög honlapról (http://www.waterslager.gr/links.htm) megtudhatjuk Párizsban, Kanadában és Velence városában vannak klubjaik.

A hangját, énekének futamait kielemezhetjük Ioanis Katsikas honlapján:

 http://www.malinois.gr/voiceengl.htm

 

Előzmény: neco (33)
neco Creative Commons License 2007.01.03 0 0 34

Üdv mindenkinek!
Ehhez a témához is szeretnék hozzászólni néhány mogondolatot.(Azért csak most mert nemrég találtam rátok.)Lehet hogy tévesek az információim, de én úgy mazsoláztam ki az irodalomból hogy a malinois meg a wasserslager ugyanaz.A legjobb hangfelvételt a http://student.agh.edu.pl/~gorzolka/kanarek/kanarek.html  találhatjátok.Itt van timbrado és roller is ,sőt a rollerról videó is.Szerintem a legszebb hangú a malinois majd a roller utána a timbrado.Az american singert volt szerencsém élőben hallani lengyel ó.-ban de szerintem az a lakásban nagyon hangos ,bár ez izlés kérdése.
Utólag is mindenkinek BUÉK!
Jó madarászást!

Előzmény: madarbarat (16)
neco Creative Commons License 2007.01.03 0 0 33

Kedves Madárbarát!
Valóban dec.30-án Veszprémben volt az országos énekeskanári verseny Veszprémben.Azok akiket hozzászólásodban említettél  a miskolci Toth Ferenc és Maróti Béla kivételével nemtudtak eljönni betegség, illetve az idősebb koruk miatt.(Aki résztvett már lakóhelyétől 150-km. re kiállításon madarakkal ,felszereléssel ezt meg is érti.)Résztvett viszont a versenyen Kunák László Kassáról és Paul Gassmann német o.-ból.(Ez utóbbi tenyésztő szintén betegsége miatt csak a madaraival képviseltette magát.)A verseny utáni utáni megbeszélésen arra az elhatározásra jutottunk hogy Richter Gusztihoz csatlakozva megpróbálunk tenni valamit rollerezés népszerűsitéséért.Szeretnénk tenyésztőket, madarakat bemutató cikkeket megjelentetni, valamint részt szeretnénk venni kiállításokon, bár ezeknek a madaraknak nem ez az értékmérője.Várunk egyesületünkbe mindenkit ,aki szeretne roller tartással tenyésztéssel foglalkozni ,illetve ebben a népszerüsítő munkában szeretne részt venni .
Végezetül szeretném ismertetni a verseny végeredményét:
1.)Maróti Béla(Herend)
2.)Iker Ferenc(Albertirsa)
3.)Neubrandt Gábor(Pilisvörösvár)

A nemzetközi verseny végeredménye:
1.)Paul Gassmann
2.)Maróti Béla
3.)Kunák László
A bíró Varga Tibor(Szabadka) volt.Gratulálunka győzteseknek és minden tenyésztőnek köszönjük a részvételt!
Neubrandt Gábor   Tel:06309382862
                            e-mail:neco@citromail.hu

Előzmény: madarbarat (23)
timbrado Creative Commons License 2007.01.03 0 0 32

Nagyon király!

Ennél már csak az volna jobb, ha azt a rollert is meg lehetne hallgatni.

Szerintem a timbradó leveri!

Előzmény: madarbarat (31)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.02 0 0 31

Ha valakit érdekel az énekkanári (vagy csak a dallamos zene – és az kit ne érdekelne?!?), annak ajánlom jó szívvel a timbradót. A lexikon szerint:
 
spanyol timbrádó (jelentése: csengettyű): az énekkanárik 1962-ben elismert, Spanyolországban  kitenyésztett fajtája.
 Kúp alakú csőr, fekete szemek, kicsi, kerek fej jellemzi. A nyak és a hát szépen ívelt.
A szárny szorosan simul a testhez, de a hegyük kissé kereszteződő. A farok villás. A láb kicsi.
A tenyésztői ideál szerint a kívánatos testnagyság 13 cm.
Erős és sűrű a tollazata, amely a pirosat kivéve minden színben elfogadható.
A piros szín egyenesen kizáró ok.
Máskülönben a szín nem bírálati szempont, hiszen ezt a fajtát is a  hangjáért tenyésztik.
Érdekes, hogy tartja magát a hiedelem: a sötétebb tónusúak jobb énekesek.
A hangfelvétel rendelkezésre bocsátását ez úton is köszönöm az USA-beli szervezetnek: http://members.cox.net/timbrados/
 
 
Timbrádó

 

Timbrádó

 

Timbrádó hordkalit

 

És Végül a hangja meghalgatható Itt!

idre Creative Commons License 2007.01.02 0 0 30

Kedves madárbarát !

 

Itt is gratulálok és várom a CD - t  ahogy magánban írtam!

 

Azon az ominózus világkiállításon én is ott voltam és csak megerősíteni tudom

 R. Guszti elhivatottságát a füttykanárik iránt.  Ha kerestük többnyire az füttykalitkák között, mellett, alatt, felett volt megtalálható és csak fülelt, elmélyülten hallgatta a kanárik énekét. Nem semmi amit a kanárik szeretetéröl lehet tőle tanulni.

Üdv -el-

 

 

Előzmény: madarbarat (29)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.01 0 0 29

A Fertő-tó címszót követő címszóra kérdezel. Nos, ezt találtam:

fertőzés, infekció: patogén (kórokozó) mikroorganizmusok bejutása a szervezetbe.

Forrása lehet beteg állat v. ember (az influenzát például megkaphatja embertől a madara), egészséges, de hordozó ember v. állat (köztigazda).

A fertőzés terjedhet érintkezéssel, levegő útján, táplálékkal, élő hordozó, esetleg fertőzött tárgy (tojástálca, szállítókalit) útján is.

Állatról állatra terjedő fertőzés esetén beszélünk HORIZONTÁLIS fertőzésről.

Ha anya a magzatát v. tojó a tojás útján az embriót fertőzi, akkor van szó VERTIKÁLIS fertőzésről. A vertikális fertőzés veleszületett fertőzést okoz, más néven KONNATALIS fertőzést, amely a közvetlen átvitel egyik módja.

Ugyanígy közvetlen (DIREKT) átvitel történik akkor is, ha a kórokozó szájból szájba jut (etetés, "csókolózás").

A KÖZVETETT v. indirekt fertőzés akkor következik be, ha a kórokozó valamilyen élettelen köztihordozón (alom, takarmány, ülőrúd, ürülék, fürdővíz, por stb.) útján fertőz, és akkor is, ha ún. →köztigazdákkal terjed.

A fertőzés lehet HELYI, amikor csak egyes szervek, szervrészletek betegszenek meg, v. ÁLTALÁNOS, amikor a véráram útján az egész szervezetet hatalmába keríti a megbetegedés. Ilyenkor beszélhetünk szeptikémiáról v. bakteriémiáról.

Alapvetően három fokozata van:

1. szubklinikai fertőzésről akkor beszélünk, ha a szervezet enyhén fertőződik meg, s a tünetek bizonytalanok;

2. előfordulnak látens megbetegedések, amelyek jóformán rejtve maradnak v. éppenséggel a fertőzés kórtünetek nélküli.

A látens fertőződés esetében előfordulhat, hogy a szervezet legyőzi a kórokozókat, de az is megesik, hogy valamilyen gyöngítő hatásra a szervezeten mégiscsak eluralkodik a betegség. Itt kell megjegyezni, hogy a látens beteg is fertőzhet;

3. ha a kórokozók sikeresen kifejtik a hatásukat, akkor manifesztálódott betegséggel állunk szemben.

Mindebből következik, hogy a fertőzés után nem rögtön alakul ki a betegség.

Idő telik el, míg a kórokozók elszaporodnak és a szervezetben szétszóródnak. Az első tünetek megjelenéséig eltelt időt nevezzük inkubációs v. lappangási időnek.

Ez a klf. betegségekre jellemző, általában 2-14 nap.

Az inkubációs időszakban a szervezet és a kórokozók csatája dúl. Amikor kialakulnak a tünetek, akkor a kórokozók legyőzték a szervezet védekezőerejét, de a csata még akkor sem dőlt el véglegesen, csupán a klinikai (látható) betegség kialakulásáról beszélhetünk.

Sajnos előfordul, hogy a szervezetet egyszerre több kórokozó károsítja, ilyenkor áll fenn a kettős v. kevert fertőzöttség.

 

fertőző betegségek: fertőzéssel terjedő betegségek. Okozhatják baktériumok, rickettsiák, vírusok, véglények v. fonalgombák.

A madarak →baktériumok által okozott leggyakoribb fertőző betegségei: baromfikolera, baromfi tífusz, paratífusz, septicaemia, gümőkor, steptococcosis.

A →vírusok által okozott leggyakoribb megbetegedések: himlő, nátha, bronchitis, pestis.

A közismert ornitózist egy sem nem vírus, sem nem baktérium, hanem ún. →rickettsia okozza.

A →madarak fonalgombák által okozott leggyakoribb fertőző betegségei: tüdőpenész, szájpenész, kosz (favus), mycosis-ok.

A →véglények által okozott fertőző betegségek: fertőző vakbélgyulladás, fertőző májgyulladás, bélcoccidiosis, madár malária.

És, ha érdekel, akkor kihozom a himlőt, a coccidiosis-t, a szájpenészt... mert ezek is címszavak.

Vagyis előveszed a lexikont és, ha tényleg érdekel a téma, akkor nem tudod letenni!

timbrado Creative Commons License 2007.01.01 0 0 28

O. K.

de nézzük akkor a fertőzőt! Ott mi van?

Előzmény: nim-fa (27)
nim-fa Creative Commons License 2007.01.01 0 0 27

Kedves Nim-fa!

Nem én találtam ki, ez a nyíl az utalójel. Arra utal, hogy a szó, amelyre mutat abc-rendben címszava a lexikonnak, s ott a témával kapcsolatban további információkra lelsz. Esetünkben továbblapoztam a kórokozó címszóhoz, s ott az alábbiakat találtam:

kórokozó, patogén (gör.): a mikroorganizmusok betegségokozó hatása egy másik élőlényben.

 

kórokozók: patogén hatású v. a fertőző és az ún. inváziós betegségek terjedésében szerepet játszó mikroszervezetek.

Hat nagy csoporjuk ismeretes:

baktériumok,

vírusok,

gombák,

véglények,

ízeltlábúak és

férgek.

Meg kell még említeni még a rickettsiákat (a baktériumok és a vírusok közötti átmeneti alakot), amelyek közül a legismertebb okozza az ornitózist.

A kórokozó baktériumok, vírusok és gombák két nagy csoportra oszthatók:

→fakultatívok és →obligát megbetegítők. Csíráik kiválasztódhatnak

- az ürülékkel v. a vizelettel,

- a légutakon keresztül,

- a nyálkahártyán, továbbá

- a bőrön át.

Azokat az állatokat, amelyek kórokozókat ürítenek, csíraürítőknek v. csírahordozóknak, más néven bacilusgazdának nevezzük.

A kórokozók továbbterjedése (→fertőzés) megvalósulhat horizontálisan v. vertikálisan.

A külső élősködök aktívan károsítják a szervezetet (az atkák ellepik a madarat), ezzel szemben a mikroorganizmusok többsége passzív károsító, s ezek csak az ún. behatolási kapukon (légutak, emésztőcsatorna, esetleg a bőr) át juthatnak a szervezetbe.

 

Mint láthatod, itt is van néhány utalójel, de megsúgom, pl. a gombák (vírusok, férgak stb.), bár nincs a szó előtt utalójel, szintén címszó. vegyük pl. a féreg szót:

féreg (Vermes): megnyúlt, puha testű, gerinctelen állat. Vannak közöttük a madarakat károsító →endoparaziták is.

Tágan értelmezve kártékony →élősködőt jelent, s akkor ide tartoznak a tetvek, atkák, vagyis klf. rovarok és pókszabásúak is. (→férgesség)

 

féregatkák (Pentastomida): a féreglábúak törzsének egyik osztálya. Kivétel nélkül állatok belső élősködői.

A méretük néhány mm-től 13 cm-ig terjedhet.

Átalakulással fejlődnek, s az átalakulás gyakran köztesgazdában megy végbe.

Kifejletten rendszerint húsevő szárazföldi gerincesek orrüregében v. homloküregében élősködnek.

Néhány faj a sirályokból ismert, ezek köztesgazda nélkül fejlődnek ki.

 

féregbetegség: élősködő állatok, pl. bélférgek által okozott megbetegedés. (→élősködők, →férgesség, →Syngamus trachea, →hajszálférgesség)

 

Itt is akad néhány nyíl vagyis szerezhetsz a témával kapcsolatban rengeteg információt, ez az előnye más jellegű könyvekkel szemben a lexikonnak

Üdv Tibor

Előzmény: nim-fa (26)
nim-fa Creative Commons License 2007.01.01 0 0 26

Szia!

Mi az a kis nyíl a kórokozó mag a fertőző előtt?

köszi!

Előzmény: madarbarat (25)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.01 0 0 25

Tartok tőle, hogy a rengeteg címszó és a lexikon kifejezések indokolatlanul riasztóak. Magyarázatképpen csak annyival egészíteném ki, hogy a címszavak után kimondottan enciklopédiás szócikkek következnek. De minden további nélkül felteszek néhány címszót, illetve a hozzá tartózó szócikket, hogy egyértelmű legyen:

 

bacilusgazda: →kórokozó mikroorganizmusokat ürítő →fertőző állat v. ember. (→baromfkolera)

 

bácskai keringő (hosszúcsőrű - Batschkaer Tümmler): a ma Kis-Jugoszlávia területén található Vajdaságban kitenyésztett, a szegedi magasszállóval rokon, élénk vérmérsékletű házigalamb a keringők fajtacsoportjában. A­rányos test, hosszan megnyúlt, keskeny fej, két oldalt forgóban végződő, rövid fésű, továbbá lapos ívű fejprofil, gyöngyszínű írisz és keskeny szemgyűrű jellemzi.

Utóbbi színe a tollazattal harmonizál. ìgy lehet szürkéskék, sápadt v. sárgás árnyalatú. A hosszú csőr vékony, jól zárt, s bár elfogadott jelzetten is, a tenyészcél a világos kávaszín. A hosszúkás orrdudorok finom szerkezetűek. A középhosszú nyak a torok tájékán karcsú. A mell emelt, a hát keskeny. A szárny a farkon nyugszik, a végük nem kereszteződhet, a szárnybúbok kissé elállnak. A közepesnél valamivel hosszabb láb tollatlan.

A színváltozatai:

fekete, barna, vörös, sárga, kék és ezüst szarkarajzzal;

egyszínű fehér, fekete, barna, vörös, sárga,

fekete szalagos kék, barna-, kék-, vörös. és sárgafakó vm. ezüst;

a csaposok lehetnek feketék, barnák, vörösek, sárgák v. kékek. Elismert örvös és gólyás változatban is.

Az ezüstök világosszürke tollazata dérlepte hatást kelt.

Az Országgyűlés 32/2004. évi határozatával NEMZETI KINCSÜNKKÉ nyilvánított fajta.

 

Baegle: 242 tonnás, 10 ágyús brigg, amelyet az angolok 1820-ban bocsátottak vízre. Első útja a dél-amerikai partokhoz vezetett, ahol az Admiralitás részére partfelméréseket végzett.

1831-ben Robert FitzRoyra bízták a hajót, hogy fejezze be a kutatásokat. A brigg új kapitánya javasolta, hogy ajánljanak fel helyet a hajón egy tudós személynek, aki a távoli tájak világát tudományos szempontból vizsgálhatná.

A választás Ch. Darwinra esett, és így a Beagle minden idők talán legfontosabb tudományos expedicióinak hajója lett. →Darwin ennek a fedélzetén korszakalkotó felfedezéseket tett.

Amikor megjelent műve - A fajok eredete -, a hajó mélységesen vallásos parancsnoka szembeszállt Darwinnal.

A hajó részt vett még Ausztrália hidrográfiai feltárásában, majd 1851-ben átalakították vámhivatali őrhajóvá.

Később kiképzőhajónak megvették a japánok, majd 1888-ban szétbontották.

 

Előzmény: ParrotLand (24)
ParrotLand Creative Commons License 2006.12.31 0 0 24

Én is csatlakozok azokhoz, akik gratulálnak a Lexikon megjelenéséhez, ami remélhetőleg minél előbb megtörténik. Szeretném itt ezen a fórumon is kifejezni a nagyrabecsülésemet Tibor felé.

 

Ha megjelenik az egyik legnagyobb jelentőségű mű lesz a témában, ami Magyarországon valaha is megjelent. Magyar írótól pedig szerintem a legnagyobb.

Felhívom viszont a figyelmet, hogy ez egy LEXIKON, tehát mindenki így várja. Nincsennek benne fejezetek, hanem címszavak. Abból viszont rengeteg.

 

Én nagyon várom

 

Tatai Sándor

madarbarat Creative Commons License 2006.12.30 0 0 23

Kedves Timbrado!

A fehérvári Cs. Zoli révén hozzájutottam Richter Guszti telefonszámához, s hosszú idő után jól eldumcsiztunk. Tőle tudom, hogy a minap Veszprémben volt énekverseny Varga Tibor, Maróti Béla, Domonkos, a miskolci Tóth, a budapesti Kovács Attila (apja Gábor nyomdokaiba lépett!)... szereplésével.

Szerintem érdemes volna velük felvenni a kapcsolatot - s ha jól értettem, Guszti szeretné hivatalos formájában is feléleszteni a Roller-szakcsoportot, de legalábbis azt a hatalmas (már-már múzeális) értéket, ami vándorserlegekben stb. a birtokában van, szeretné biztos kezekben tudni, hogy e szép díszmadártenyésztői ágazat jövője szilárd legyen. Cél arrafelé venni az irányt, amerre az USA-beli vagy legalábbis a görög énekkanárisok tartanak.

Azt is jó volt hallani Gusztitól, milyen elismeréssel szól Gyergyók úr világgyőztes hullámosairól, Tóth István gyönyörű és szintén aranyat érő araraunáiról, melyeket szintén a COM-világkiállításon volt módjában (Németországban) megtekinteni.

timbradó
Előzmény: timbrado (14)
canary1 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 22

Üdv kedves madarbarat !

 

De bizony, de bizony. Teli a találat !

Igen, az az ominózus kiállítás (1995. november 04-05.) az én benga nagy szívemnek is máig kedves emlék marad.

Jókívánságaidat nagyon köszönöm, és viszont kívánom! Az ideinél jobb, boldogabb, egészségesebb, eredményesebb Új Esztendőt Kívánnék szépmagam is!

 

Madárbaráti üdvözlettel:

canary1

Előzmény: madarbarat (21)
madarbarat Creative Commons License 2006.12.30 0 0 21

Csak nem a Cscs... - ne segíts! - Cserna Zoli?!?

Hát nagyon örülök, s meg kell mondjam, az a fehérvári kiállítás, a tigrises, amely vége előtt fél órával még hosszú sor kígyózott a művház előtt, és sűrű hóesésben pakoltuk be a cuccot a TIT Stúdió tárolótartályához, szóval az a remek kiállítás, amely lendületet adott a fehérvári csoport létrehozásához, az az életem egyik legszebb emléke.

Szívből kívánok nagyon boldog új évet, neked és minden kedves közös ismerősünknek- légy szí add át!

Előzmény: canary1 (18)
madarbarat Creative Commons License 2006.12.30 0 0 20

Kedves MAD ÁRKA!

A honlap alcíme: MINDEN, AMI MADÁR. Ez lehetne a Madárbarát-lexikon alcíme is. Tegye próbára! Kérdezzen bármit, ami madarakkal kapcsolatos VAGY ANNAK VÉLI (PL.: VARJÚHÁJ,  Naumann stb.)

szervezetek, madárvédelem,

rendszertan, öröklés, etológia,

takarmányozás stb.

 

Vagy keresse fel a www.madarbarat.uw.hu honlapot, amely első (a H. Zsolt segítségével létrehozottnál sokkal gyengébb) próbálkozásunk volt a lexikon megismertetésére.

De tényleg! tegye próbára - egy kicsit izgulok!

Kérdezzen - és én kivágom azt, amit válaszként találna a lexikonban - ötből egy csak bejön (REMÉLEM).

Előzmény: Mad árka (19)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.30 0 0 19
Köszönöm, ez már segítség volt, igaz, rosszul fogalmaztam, úgyhogy teszek egy próbát másra. A nagyobb tematikai egységeket meg lehetne valahogy ismerni? Az, hogy "madarak", még nagyon tág. Láttam, hogy van anatómia, díszmadár, vad madár. A hazai fajok közül mennyit vesz? Foglalkozik-e a lexikon adott esetben természetvédelmi kérdésekkel? Kb. ilyenekre szeretnék választ kapni, ezért érdekelt a tartalom/tematikai egységek.
Előzmény: madarbarat (17)
canary1 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 18

Üdv madarbarát !

 

Kegyetlenül ég a pofám, hogy csupán most adok életjelet magamról, de már nem bírtam tovább. Szívből gratulálok a készülőfélben lévő (elkészült ?!) Madárbarát lexikonhoz. Egy kis segítség rollerkanári ügyben. Richter Guszti bátyám telefonszáma:

06-20/ 361-3596.

 

Legnagyobb tisztelettel:

 

canary1

egy nagydarab, rövidre vágott hajú volt kanáritenyésztő Székesfehérvárról

(bővebbet magánban).

madarbarat Creative Commons License 2006.12.30 0 0 17

Kedves MAD ÁRKA!

A lexikon mint olyan természetesen soha nem rendelkezik TARTALOMJEGYZÉKKEL. A dolog természetéből adódóan a címszavak abc-rendben követik egymást, s a hozzájuk tartozó szócikk adja a címszó magyarázatát.

Mondjuk a csuriról akar megtudni valamit, akkor azt a csöves sarlósfecske és a csúfolórigófélék között találja meg a következőképpen:

"csuri (nép.): →házi veréb (Passer domesticus). "

Mégis köszönöm a kérdését, mert ez lehetőséget kínál egy kis hencegésre: a MADÁRBARÁT-LEXIKON ebből a szempontból is különleges, mert Szőcs Béla barátom a keresőprogramhoz már kigyűjtötte a címszavak jegyzékét, s ha úgy tetszik, azt tekinthetjük tartalomjegyzéknek. Sajnos azt a jegyzéket nem áll módomban itt megadni, mert elég hosszú: több mint 18 000 címszó, következésképpen több, mint 18 000 szócikk található a lexikonban.

Ha könyv (A/4) formátumban próbálja elképzelni, akkor a 4526 oldalnyi terjedelem bőven kitesz 10 kötetnyit, s jókora helyet foglalna el a polcán. Amikor Rácz Sanyi barátom megkapta a musztert, nem véletlenül írta, hogy ha könyvformában küldtem volna el neki, akkor talicska is kellett volna hozzá, mert annyi és fegyveres őrség is, mert olyan értékes.

Remélem a válasz kielégíti, ha mégsem, állok további rendelkezésére. 

Előzmény: Mad árka (15)
madarbarat Creative Commons License 2006.12.30 0 0 16

Énekkanári témában hazánkban a pécsi Richter Guszti volna a legilletékesebb, de sehol nem találom a koordinátáit - ha valaki tudja, kérem, segítsen! Jó szívvel gondolok rá, régen találkoztunk.

Timbrado kérdésére természetesen igen a felelet, s tényleg csak egy kis ízelitőre van itt hely (fotók nélkül):

"... A belgák hozzáértését dícséri egy másik énekkanári az ún.

→wasser(water)schlager, másként malinois, amely a görög tenyésztők hozzáértére folytán lassan elkülönül a kiinduló fajtától.  

Az orosz kanáritenyésztők más irányba indulva kitenyésztették a maguk énekkanáriját, amely nem csak szép énekével kelt feltűnést, hanem az idomítottságával, ugyanis klb. jelekre klb. strófákat fúj. Ez az

→orosz énekkanári.  http://www.rus-canary.ru/ruscanary.html

Az énekes

→malinó (malinois) Európa latin nyelvterületén még ma is nagyon népszerű.

Sajnos az USÁ-ban és főként Kanadában megbecsült

→amerikai énekeskanáriról - azon kívül, hogy létezik – nagyon keveset tudunk, de a hangját meg lehet hallgatni a http://www.kanariefugl.dk/portal/default.asp?id=23&mnu=23 honlapon..."

A nyilak a szövegben kereszthivatkozást jelentenek vagyis a CD-n rájuk kattintva címszóra lehet ugrani.

Nagyon röviden ennyi. 

 

Mad árka Creative Commons License 2006.12.30 0 0 15
Üdv! Átnéztem a honlapot, remélem, nem kerülte el a figyelmemet, mindenesetre a tartalomjegyzéket kerestem. Van esetleg valahol neten elérhető változat?


Ui. Honnan került elő ennyi friss regisztrált ember...? Hm... :)
timbrado Creative Commons License 2006.12.30 0 0 14

Engem az érdekel, hogy a timbrado és a harzi mellett van-e még énekes kanári.

Van erről valami a lexikonban?

Golomzoli Creative Commons License 2006.12.30 0 0 13
Az oldal nagyon érdekes, reméljük elkészül hamarosan a cédé, és leírjátok hogy milyen áron és milyen módon lesz beszerezhető!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!