Keresés

Részletes keresés

kb. Creative Commons License 2007.04.18 0 0 293
Azok közé tartozom, akik több évet töltöttek eddig is Kínában és azt kell mondjam, hogy tetszik amit írtál, látszik, hogy nyitott szemmel töltötted ezt a 9 napot.
Szinte egytől-egyig úgy vagyunk vele, ahogy te is írtad: elsőre nagyon tetszik minden, másodikra jönnek a negatívumok (ilyenkor vagy elmegy valakinek a kedve tőle, vagy később sikerül együtt szemlélnie a jót és a rosszat).

A később Kínába utazók kedvéért az internet-hozzáférés kapcsán tenném hozzá az én észrevételeim:

Bár a pár évvel ezelőtti csúcshoz képest csökkent az internet kávézók száma, egy turistának leginkább azért nehéz megtalálni ezeket, mert nincs kiírva a nemzetközi internet kifejezés. Én (a Peking útikönyvemben) éppen ezért megadom a kínai elnevezést is, hogy ezt a 2 kínai írásjegyet keressék az emberek (vagy dugják egy járókelő orra elé). A jellemző ár az ilyen helyeken 4-6 RMB/óra, ezek azok, ahova a kínai tizenévesek többsége hálozati játékokért jár.

Az általam ezerszer ajánlott www.ctrip.com honlapon a szállások között az internet kapcsolat alapján is lehet válogatni. 3 csillagtól nagyon sok (de sok olcsóbb helyen is előfordul) olyan szálloda van, ahol egyetlen külön fillér nélkül jár a korlátlan internet, persze, hogy ezt ki tud használni, kell vinni egy notebookot. Vagy az asztalfiókban van az UTP kábel vagy szólni kell, hogy hozzanak egyet.
Előzmény: öcs (291)
öcs Creative Commons License 2007.04.18 0 0 292
Néhány jó tanács, egy turista tapasztalatai alapján:

A 2005-ös Lonely Planet volt nálam, meg egy 2004-es Rough Gides, de a LP rettentő sok helyen mellétrafált, persze világos, hogy Kína olyan ütemben fejlődik, hogy nehéz lépést tartani vele, de nagyon oda kell figyelni. Alapvetően az árak mások, sokat mentek fel, Pekingben pl. két éve még az 1.20-as, 1.60-as taxik mentek, most már 2.00-ok vannak, konkrét net-kávézók nincsenek ott, ahol írják, busz-számozások nem azok, amiket írnak, stb. Remélem, hamar kijön a következő kiadás.

Kerüld a hétvégéket, vagy hétvégén olyan helyekre menj, ahol nem várható tömeg (van ilyen? ) nem hiába vannak a kínaiak 1.3 milliárdnyian, óriási a belföldi turizmus, hétvégén a felkapottabb helyeken meg sem lehet mozdulni. Egyébként majdnem mindig tömeg van mindenhol, az április nem főszezon, de így is az volt, mi lehet ott nyáron???? Jellemző sztori: azt gondoltam, hogy ha reggel 8-ra megyek a Tiltott városba, akkor nem lesz tömeg, de kiderült, h többen voltak, mint délután…

Hétvégén a bankok zárva vannak, a hotelekben többnyire lehet váltani pénzt, de csak ha ott száltál meg. Én nagyon megszívtam, mert szombat reggel értem Shanghaiba, csak dollár volt nálam, és a régi reptéren nem volt pénzváltó… Végül egy kiscsaj az információnál segített ki 20Y-nal.

Általában nem érdemes angolul (sőt, semmilyen nyelven) próbálkozni, nem értik. Ez alól van néhány kivétel: az utcán odamennek hozzád fiatalok (többnyire magukat egyetemistáknak kiadók, akik vagy kísérgető emberek, akik pénzért kalauzolnak (jellemzően amerikaiak élnek ezzel) vagy elcipelnek valamilyen múzeumba vagy kurvák, akik így ismerkednek (nekem, mivel egyedül voltam, ez utóbbiban volt a legtöbb részem…). Esetleg a piacon találsz angolul jól beszélőket (nekük érdekük). Az egész nyelvi helyzet meglehetősen abszurd és bosszantó. Leginkább az, hogy még azok sem beszélnek angolul, akiknek a munkájukból muszáj lenne (információknál, bankokban, jegypénztárakban, stb.)

Köpködés: ezt vagy megszokja valaki, vagy nem. Én nem tudom megszokni, egyszerűen még most is felkapom a fejem egy nagy „előkészület” hallatán. A legborzasztóbb egy nőtől látni. Amúgy emelett lazán az utcán pisálnak, többször láttam hányi embereket az utcán, biztos nem volt jó a kaja vagy valami, és csak kihajoltak, kidobták, aztán mentek tovább. Alapvető, hogy ott a kisgyerekeknek nincs pelenkájuk, hanem a nadrágjuk van középen kivágva, így ha kell neki a kis- vagy nagydolog, csak kirakják az útra…

Közlekedés: tudatosítsd magadban, hogy nem vagy biztonságban még a zöld jelzésnél sem a zebrán. Az autósok teljes természetességgel, dudálva hajtanak bele a (nekik) pirosnál a zebrán lévő tömegbe. A gyalogos jön utoljára.

Utcán leszólítás: nem lehet kikerülni, de meg lehet oldani: nem szabad vele foglalkozni vagy egyértelműen és határozottan el kell utasítani, akkor általában megértik. Ez egyébként úgy működik, hogy ha meglátnak egy nem kínai fejet, azonnal rárontanak, és ezt nehéz kikerülni (én a szőke germán fejemmel eléggé feltűnő voltam…) A piacokon ha ránézel valamire, már úgy veszik, hogy érdeklődsz, és ha kezedbe is veszed vagy megkérdezed az árát, akkor úgy veszik, hogy meg akarod venni.

Összességében azt mondanám, hogy Kínába érdemes egyedi szervezésben kimenni, minden biztosított hozzá, néhány apróbb kellemetlenséget leszámítva sokkal jobban jár az ember így (nem csak anyagilag), mintha szervezett útra menne.
öcs Creative Commons License 2007.04.18 0 0 291
Az utazásnál kifelejtettem egy dolgot: Shanghaiban a Maglevet, a mágnesvasútat, nagy élmény volt. Az új (Pudong) reptérre visz ki, metróval lehet kimenni a végállomására. Azt hiszem, kb. 25 km-es az út, de azt kevesebb, mint 8 perc alatt tette meg, mi csak 301 km/h-val mentünk, mivel kora reggel volt, de állítólag 400 felett is megy, később. Tényleg nagyszerű volt, felszálltam elindult, és mire felocsúdtam, már ott is volt, leszálltam, a reptéren 3 perc volt a kapukig. Szuper. Vigyázni kell, mert csak reggel 7-től jár, nekem 8.20-ko rment a gépem, kicsit aggódtam, de bőven belefért, a belföldi járatokon nem kell az indulás előtt két órával kint lenni.

Szállás: erről nem nagyon tudok véleményt mondani, én aránylag jó szállodákban aludtam, aránylag olcsón, majdnem annyiért, amennyiért a backpackers hotelekben van szállás. Pekingben bementen néhány ilyenbe (pl. netezni), a saját szoba kb. 200Y, de sima ágy 50-80Y-ért is kapható Í(6-10 személyes szobákban).

Látnivalók: Millió, mindenhol és mindenfelé. A terrakotta hadsereg volt a fő célpontom (Xianból busszal), be is váltotta a hozzá fűződő reményeimet, valóban lehetne a világ 8. csodája (ha tudtak volna róla). Az nem tetszett, hogy az egész múzeum köré hatalmas mennyiségben üzleteket építettek, többszörösét magának a múzeumnak, mire bejutottam, elfáradtam. Megnéztem még Simatainál a Falat (a 980-as busszal Miyunig, majd onnan fogadott taxi – 150 Y, oda-vissza, három órát várt), eddig csak Mutyanunál láttam (Badalinget nem is szeretném…), Simatai nagyon jó hely, alig építettek rajta újjá, eredeti állapotában van a Fal, másrészt egy aránylag magas, mutatós hegygerincen van. Jó volt még Xianban a városfal, körbe lehet bicajozni14 km, de Xianban a muszlim negyed is kiváló volt, ode először este tévedtem be, hát, kicsit tartottam tőle, hogy mi lesz (olyan nyóckeres érzés volt), de aztán semmi nem történt. Shanghai sem volt rossz, de valahogy többet vártam, vagy csak az volt a baj, hogy hétvége volt, megmozdulni sem lehetett és nagyon lenyúlós hely, nem tudsz úgy 2 méter megtenni, hogy valaki valamit ne akarna rád sózni (leginkább nőt). Shanghaiban a Jin Mao torony tetszett a legjobban, szép épület és a 88. emeletről a kilátás valóban fenomenális (a tévétoronyba nem is érdemes felmenni, mert a Jin Mao ugyanazt a látványt nyújtja, kevesebben is vannak, és jobb hely is). Pekingben még a Hutong volt nagy élmény, azt a múltkor kihagytuk, sajnos azonban az Olimpia miatt nagyarányú dózerolás folyik (komplett kerületeket tüntetnek el, mint egy újabb kulturális forradalom, ahol két éve olyan jókat ettünk, most ott semmi nincs, csak törmelék, de a kirakott képek szerint ugyanúgy egy bevásárló utca lesz, csak modernebb…

Net: ez volt az egyik kellemetlen meglepetés, ugyanis alig találtam netet, Shanghaiban és Pekingben egyaránt. Ahol a LP ízt írta, hogy netkávézó van, ott nem volt. A szállodákban, ahol aludtam iszonyú áron nyomták (1 perc 50 Ft), de végülis hosszas keresgélés után találtam (Oekingben pl. eldugott motelekben, egy óra 8Y), de az ember fia azt gondolná, hogy jobb a helyzet, hiszen Kínában 130 millióan neteznek, aztán mégsem… (olvastam, hogy miért nincsenek, de azért ennél jobb helyzetre számítottam).

Vásárlás, alkudozás: ha már az ember Kínában van, ezt úgysem hagyhatja ki, Shanghaiban a Yuyan Garden mellet van egy nagy piac, Xianban a központól nem messze, a muszlim negyedben, de én inkább Pekingben vásárolgattam, mert nem akartam a cuccokat cipelni. Kimentem a hétvégi Piacra, ott még nem voltam, valóban szuper hely, régiségek, bútorok, antik darabok, ékszerek, stb. Aki itt nem talál magának vagy ajándéknak valamit, az ne is menjen sehova. A ruhapiacon (Silk Market) is megnéztem a kínálatot, a szokásos, csak a divat változik… Az alkudozás fárasztó, de továbbra is érvényben van, hogy kb. az árus első árának 20-30%-ért el lehet hozni a cuccokat. Bődületesen olcsó minden, még ha a legtöbb cucc hamisítvány is. Bár vettem én ott eredeti pólókat vagy hátizsákot is az itthon ár töredékéért.
Pandus Creative Commons License 2007.04.18 0 0 290

Jellemző, hogy inkább ilyen képek vannak nekem lementve, mint a sajátjaim!
öcs Creative Commons License 2007.04.18 0 0 289
Két éve egyszer már voltam Kínában, de akkor csak Pekinget néztük meg, annak is a főbb nevezetességeit. Akkor teljesen odavoltam Kínáért, való igaz, csak azt a réteget láttam, amit egy túrista 5 nap alatt megkapirgálhat, ami valljuk be, elég csekély. Ez kilenc napos utazás jelentősen árnyalta a képet. Kínáról, mint országról, alapvetően nem változott a véleményem, nagyon izgalmas, érdekes, jó hely, de - sajnos - az emberekről gyökeresen mást gondolok.

Ennyi idő után, lehet, h nem megalapozottan, de úgy gondolom, h a kínaiak többsége meglehetősen együgyű, azt talán nem mondhatnám, h buták, de mégis, nagyon közel vannak hozzá. Mindenre rácsodálkoznak, megnézik az embert (most is többször kellett fényképezkednem velük...), nem túl segítőkészek, de nem is ellenségesek, inkább semlegesek (ahogy itt elhangzott). Továbbra is tényként könyveltem el, hogy nem beszélnek semmilyen idegennyelvet, köpködnek, krákognak és csuláznak, ahol éppen éri őket a szükség, az utcára vizelnek, a közlekedésük totál káosz, zöldnél zebrán életveszélyben vagy, de volt, hogy a járdán majdnem elütöttek, és számomra a legborzasztóbb volt: tolakodnak, nyomulnak, lökdösődnek. El sem tudom képzelni, hogy mi lesz így az Olimpia alatt??? Azért egy világeseményen nekik is kell alkalmazkodniuk, és hát, nehezen képzelem el, hogy ez meg fog történni.

Az utat magam szerveztem, Malévvel repültem, a szállásokat neten foglaltam, minden gond nélkül. Pekingből Shanghaiba az Air Chinaval, Shanghaiból Xianba az Eastern Airrel mentem, Xianból Pekingbe vonattal. Alapvető elhatározásom volt, hogy próbálok a helyiek közt lenni, nem taxizni, hanem ahol lehet buszozni, vonatozni, nem csak a látnivalókat, de a városok kevésbé látogatott részeit is megismerni, ott enni, ahol ők.

Utazás: a repülővel semmi gond, sok és jó belső járatuk van, a jegy elég olcsó (mihez képest, persze), gyorsan hozzá lehet jutni, nem kell félni, hogy nem lesz. Pekingbe reggel 5.20 körül értem Budapestről, felvettem a csomagom, majd beálltam az Air China jegyirodájához (reggel 6-kor annyian voltak a reptéren, mint nálunk a csúcsforgalomban), 3 perc múlva megvolt a jegyem, ami a 7.20-as gépre szólt, 700Y. Ugyanígy Shanghaiból Xianba, egy nappal az indulás előtt vettem meg, az 830Y volt.

A vonat (Z20) Xianból Pekingbe este 1/2 8-kor indult és reggel 6-ra ért Pekingbe (1200 km), nem volt sehol megálló, a jegyet egy nappal előtte vettem meg Xianban, egy jegyirodában, az állomás nbem ajánlott hely, képzeld el a Keleti pu. legrosszabb részét és szorozd be 100-zal, megkapod a Xiani állomást :)) egyébként jellemző, hogy a csaj a jegyirodában annyit nem tudott angolul, hogy ticket és train, elhajtott, mire kerestem egy (10 perc!) olyan embert az utcán, aki megértette mit akarok, leírtam neki és ő kínaiul elmagyarázta a jegypénztárosnak). A volnat modern, tiszta és gyors, soft sleepert vettem offkoz, 400Y volt, négyen egy kabinban (három kínaival), én felül, tök nagy hely, külön mosdórészleg, stb. Nagyon tetszett, végigaludtam az utat.

Buszok: hát, ez már más eset, mentem légkondis "távolsági" busszal pl. Xiánból a terrakotta hadsereghez, vagy Pekingból Simataiba, a Nagy falhoz, ezek tök jók, kényelmesek és olcsók (60 km volt 16Y, nem pénz érte), de lassúak, valahogy ott nem rohanannak, másrészt még a "gyorsjáratnak" tűnő buszok is megállnak minden útkereszteződésben, szedik össze az utasokat, így egy 60 km-es út laza két óra. Vannak kevésbé jó buszok, utaztam olyannal is, na, az egy kész szociológiai tanulmány, a busz is lepusztult, az utasok is, néznek rád, hogy ki lehetsz, de amúgy végül is rendben van, és olcsóbb. A városi buszok tök jók, legalábbis Pekingben, csak ki kell ismerni, merre mennek, mert baromi sok van, a kínaiaknak egy ilyen elektronikus kártyával utaznak, azzal fizetnek, a kalauz (élőerővel oldanak meg mindent :) leolvassa, gondolom leveszi róla az utazás összegét. A taxi baromi olcsó (nekünk), Pekingben 2Y-os taxik rohangálnak (ez azt jelenti, hogy az első 3 vagy 4 kilométer 10Y, minden további pedig ennyi. A metró oké, bárcsak nekünk ilyen lenne..., érdekes, hogy Shanghaiban a jegy ára függ a megállók számától (kb. 3-6Y), Pekingben egységes árú (3Y).

(folyt. köv.)
Pandus Creative Commons License 2007.04.18 0 0 288
ui. nem válaszoltál arra a kérdésre, hogy mit csinálsz ott? és hol élsz pontosan?
Pandus Creative Commons License 2007.04.18 0 0 287
" nagy hibákat nem csinált"- maradjunk ennyiben. ez pontos meghatározás.

Hogy én töltök-e fel majd képeket, az legyen távolabbi kérdés. két gond van vele. az egyik, hogy diára dolgozom, és nincsenek digitalizálva. beszkenneltetni se lenne egyszerű, legalábbis diáról. a másik, hogy lapok szoktak lopni a netről képeket, és nincs kedvem pereskedni. majd gondolkodom a megoldáson. az egyik lehetséges, hogy már megjelent és neten is fenn lévő lapból kimásolok képet. Keresem. Addig is türelem, és a 2.bekezdésben leírtakkal is mélységesen egyetértek.
Előzmény: Törölt nick (285)
öcs Creative Commons License 2007.04.17 0 0 286
Sziasztok, látom, jól elvoltatok itt, amíg én Kínát jártam. Nem is gondoltam volna, hogy egy ártatlan kérdés ilyen vitára késztet embereket. Hihetetlen. Én ezalatt megjártam Pekinget-Shanghait-Xiant, tegnap reggel értem haza. Este írok néhány sort a tapasztalataimról, ne4m nektek, Kína-tudoroknak, hiszen nektek újat nem tudok mondani, de talán olvassa ezt a topikot olyan is, aki még nem volt, de szeretne menni, és egy túrista nézőpontjára kíváncsi.

Amúgy a vonat Xianból Pekingbe marha jó volt, 400Y, fele a repjegy árának, ugyanolyan áron, adják, mint a Kínaiaknak, és tök jót lehetett aludni :))
Pandus Creative Commons License 2007.04.17 0 0 284
Vannak hírek máshonnan is (Japán, Thaiföld, Korea - na látod, akkor nem találtam meg.
Ott élsz? Nahát! Én is szeretem Kínát, de azért nem ennyire...mit csinálsz? És így már érthető, miért akaszkodtok össze balázskával minduntalan, ha ő is ott él, és ő szakértőnek nevezi magát, akkor tényleg nem fér meg két dudás egy csárdában! Fotográfusnak meg csak ő adja ki magát, a képei az amatőr kategória közepes szintjét ütik csak meg. Én is amatőrnek tartom magam, mert nem ebből élek, és csak a gyakorlatban tanultam, engem viszont a teljesítményem alapján fölvettek a Fotóművészek Szövetségébe, tehát papír nélkül is van érzékem hozzá. (arra ne hivatkozzon, hogy könyvben megjelentek képei: aki dolgozott valaha is a könyvkiadásban, tudja, hogy csak és kizárólag anyagi okai vannak az amatőr képek szerepeltetésének, mert egy profit nem tudnának megfizetni)
Előzmény: Törölt nick (283)
Pandus Creative Commons License 2007.04.16 0 0 282
ez a 3w abszolút automatikus. Igen, megérkeztem, és vagy nem tudtam jól tájékozódni, vagy valóban semmi más nincs rajta, mint Kína. Lécci világosíts föl. Én mindenesetre Ázsia címszó alatt több tucat országra számítottam...de lehet, hogy nem találtam.
Előzmény: Törölt nick (280)
Szöszke lány Creative Commons License 2007.04.16 0 0 281

Szia!

 

Nem tudom aktuális-e még a Xi'an kérdésed, én úgy gondolom, hogy egy napos erőltetett menettel megnézhető a város. Én öt napot töltöttem ott (hivatalos út), különösebben mély nyomot a város nem hagyott. Az agyagkatonák fantasztikusak, a látvány hihetetlen, viszont maga a múzeum épülete elképesztően lepukkant. Számomra elképseztő volt, hogy ekkora érték így van elhelyezve.

A városban még érdemes megnézni a buddhista templomot, és onnan nem messze egy hatalmas tér szökőkutakkal. Szerintem nagyjából ennyi.

 

 

Szöszke lány

Előzmény: öcs (263)
Pandus Creative Commons License 2007.04.13 0 0 279
aha, így megtaláltam. W-vel kezdtem
Előzmény: Törölt nick (278)
Pandus Creative Commons License 2007.04.13 0 0 277
UI: azsia pont nagyonjo pont comon - beírtam, de "a kiszolgáló nem található". Biztos így kell írni?
Pandus Creative Commons License 2007.04.13 0 0 276
"Nyilván az lehetett a félreértés oka, hogy az egyik csicsás volt, a másik fapados (kinézetre). Az ide látogató külföldiek mind átmennek egy tanulási folyamaton (Te is, én is átmentünk annak idején, ne feledd), és nyilván vannak félreértések." - Akkor nyilván így volt. az egyik vonaton csak kínaiak ültek, a másikon csak külföldiek.


"valóban nincs szabály, hogy külföldi többet fizessen (ma már, régebben volt, még az FEC-s időszakban, amikor külföldiek be voltak kényszerítve 4-5 csillagos hotelekbe, és ez a szabály mind a mai napig él, csak már nem tartatják be, valamint voltak Friendship Store-ok, ahol külföldieknek ugyanazt valóban drágábban adták, de ez is a múlté már), de akár van, akár nincs szabály, általában sajnos igaz, hogy ha meglátnak egy külföldit, azonnal mindent sokkal drágábban adnak. A trükkök száma végtelen,"

Ez is mind igaz, amit írsz, FEC utáni időszakban voltam először, tehát arról nincs szó, hogy bekényszerítettek volna vhová. igen sz.r helyeken is laktam, 11 jüan volt a legkevesebb, amit fizettem igencsak "basic"szállásért. Azt, hogy sok helyen kétféle ár van, csak fotókkal tudnám bizonyítani, de ki fotóz le egy táblát egy libegő pénztáránál vagy ut. irodában, ahol egymás mellé volt kiírva a kétféle ár?
Balács kötözködésének nyilván az lehet az oka, amit írtál, hogy "Kína az ő területe, két dudás nem fér meg egy csárdában". De azt is tudnotok kell, hogy soha nem akartam dudás lenni, nem állítottam, hogy mindent tudok, sőt, mindent jobban tudok Kínáról, mint mások. a tapasztalataimat akartam megosztanmi olyanokkal, akik még csak most készülnek, hogy tudják, mire számítsanak. tehát: a segítő szándék vezérelt. És ha ezzel belegázolok vki lelkébe, az róla állít ki szegénységi bizonyítványt.
Előzmény: Törölt nick (273)
Pandus Creative Commons License 2007.04.13 0 0 275
Most hogy így írod, "utálom a külföldieket", eszembe jut, hogy egyszer tényleg kiköpött vki mögöttem és egyértelmű volt, hogy én nem tetszem neki. de ennyi volt az összes. Egyébként nem tudok kínaiul, egy szemesztert jártam csak, és mivel mellőlem mindenki kibukott, nem indítottak következőt. (ettől még tanulhattam volna máshol, de nem tettem). Csak néhány mondatot, szót tudok, pár tucat írásjelet.

Pár képet megosztanál velünk is az azsia pont nagyonjo pont comon? :-) Meg írhatnál történeteket is, ott csak Ázsiában élő, vagy aziránt érdeklődők vannak. Ha legközelebb jössz délre, már kész lesz a magyar ház...

etudtam, hogy ezt a "bizonyítát nem fogom elkerülni. átnézek oda. Ha legközelebb jössz délre, - hová? (újabban már más földrész felé kacsingatok)
Előzmény: Törölt nick (270)
dragan11 Creative Commons License 2007.04.12 0 0 272
Tafinaf!

Érdekes, amiket írsz, nem tudom, hogy vicc, vagy komoly. Nem is szeretnék hülyét csinálni magamból, hogy vitatkozom. Meg kb. tizedannyira ismerhetem kínát a két utammal, mint te.
Tény, hogy a kínaiak nem beszélnek nyelvet, ezért tűnhetnek bizonyos szituációban még butábbnak, és nem képesek rögtönözni, nem rugalmasak.

Rasszizmus? Nem tudom. Tény, hogy ha az ember kimegy Kínába, hajlongó, vigyorgó kínaiakra számít, ezt nem kapja meg, mert baromira önérzetesek, és nem tudnak mit kezdeni a fehér emberrel. De lenézést nem tapasztaltunk, igaz, nem is értjük a nyelvet.
Az itt élő kínai barátunk viszont tudna mesélni beszólásokról, szóval mi sem lehetünk büszkék.

Nem értem, hogy a bezárkózásuk miért hergelt más országokat? Kína ha jól tudom, nagyon ritkán indított háborút más ország ellen, ez éppen szimpatikus. Nehogymár megértsem a poroszokat (és a többieket) , akik 1900-ban lerohanták Kínát, lenyomták a boxereket?
Előzmény: Törölt nick (270)
kb. Creative Commons License 2007.04.12 0 0 271
Kedves Benoe!

Az elmúlt években kiderült már, hogy mi egymást nem fogjuk tudni meggyőzni, így nem hiszem, hogy túl sok értelme lenne, ha most sokadik "internetes csatatérként" itt is látványosan egymásnak esnénk. Ezért ahelyett, hogy elkezdeném vitatni azt a (nyilván nem túl hízelgő) képet, amit hozzászólásodban festesz rólam (ez korábban mindig végeláthatatlan és minden külső szemlélőt untató vitákat szült) inkább egyetlen, a topik témájához kapcsolódó kérdésre szeretném a válaszod kérni. Talán könnyebb, ha te is elfelejted, hogy most az én hozzászólásomat olvasod és megpróbálod semleges sarokból szemlélni.

Mindössze Pandus két megállapításával van probléma. Beidézem mindkettőt szó szerint:
---------------------------
239: "az meg lehetetlen, hogy helyi árért utazz, ott is a külföldieknek szóló pénzt kell fizetned. egy kivétel lehet: ha van helyi diákigazolványod. viszont ha nem tudos a jegyet kínaiul megvenni, akkor semmire ne számíts. nekem 2-szer volt szerencsém, de azért nem spóroltam baromi nagyot. egy helyi kirándulásra fizettem be, és rajtam kívül csak kínaiak voltak. az idegenvezető ugyan beszélt angolul, de nem foglalkozott velem. volt 1-2 ember a csoportban, aki szintén beszélt angolul, és amikor egy libegőre kellett volna jegyet bvennem, és megláttam a pénztárnál, hogy 5-szöröes lenne nekem, megkértem az egyik táérsat, h. vegyen jegyet. a kezelőnek már nem túnt fel, hogy az én jegyem nem különbözik a kínaiakétól. a másik meg az volt, amikor kinn tanuló orosz diákokkal ismerkedtem meg, és néhány napig együtt utaztunk. akkor ők vettek mindenhova jegyet, helyi áron, a kínai diákigazolvánnyal"

260: "Többször voltam Kínában és többször vonatoztam. Volt kifejezetten külföldieknek szóló vonat, ami tényleg olyan, hogy a fapados (2.oszt) legalább repülő business oszt.nak felelt meg, de épp akkor (ehelyett) felszálltam a másik vágányon lévőre (Sanghajban), mert arra is azt mondták, hogy Szudzsóba megy, ami kb. pont olyan, mint nálunk a máv 2.oszt. az volt a helyieké."
---------------------------

Úgy gondolom, hogy két, a mai Kínában nem megszokott momentum is szerepel bennük - nevezetesen, hogy Kínában egy libegőn kiírt árlista szerint ötször drágább a jegy külföldiek számára, illetve, hogy kifejezetten külföldieknek szóló vonatok is közlekednének Kínában a helyieknek szólók mellett - amire jónéhány éve Kínában élőként, az országot relatív ismerőként mindenki felkapná a fejét.

Itt jönne a kérdésem: Neked ezek nem voltak furcsák?

Ismersz olyan helyet bárhol Kínában, ahol ötszörös áron van kiírva a belépő a külföldieknek? A másik, "külföldieknek szóló vonat" félreértés mögött szvsz egyszerűen az állhat, hogy Shanghai és Suzhou között többféle osztályú vonatok, közte turista- (de nyilván nem külföldi-turista) járatok is közlekednek. Erről mi a te véleményed?
Előzmény: Törölt nick (268)
Pandus Creative Commons License 2007.04.12 0 0 269
Örülök, hogy egy tárgyilagos hozzászólás is van az ügyben, bár inkább balázskának kellett volna bocsánatot kérnie.

"Ha valakinek volt rossz élménye vonaton, akkor azt hadd ossza már meg a közzel, és ne kelljen neki beszámolnia részletesen. Nyilván nem heccelésből írogat, tiszteljük meg már egymást azzal, hogy nem tételezzük állandóan fel, hogy a másik hazudik, vagy rosszindulatból ír."

Ezt nyilván az ismerősödnewk címezted, és annyit tennék hozzá, hogy azért írtam, mert vki kérdezte, hogy merjen-e vonatozni. megírtam, hogy aludni ugyan nem lehet, de nagy élmény. tehát számomra pozitív volt ez akkor is, ha aludni nem tudtam.

"Kína valóban európai (és nyugati) szemmel egy elmaradott, lepra hely, ahol teljesen "normális", ha lehet így fogalmazni, hogy a nem itt élő, ideiglenesen ide látogató embereket mindenfajta extrém élmények érik, mind aránytalanul pozitív, mind aránytalanul negatív értelemben."

Ezzel maximálisan 4gyetértekm, meg azzal is, amit később írtál, hogy nyitott szívvel kell jönni, nem elítélni, hasonlítgatni stb. Igen, értek mindenféle élmények, de aránytalanul negatív egyáltalán nem. ha így lett volna, miért mentem volna vissza másodszo-harmadszo-negyedszer? Kifejezetten imádom Kínát, bármikor, bárhová visszamennék, de a leghjobban a falvakban éreztem magam.

A pinyint azért nem használom - bár tanultam kínaiul, tehát ismerem - , mert mindenki angolosan ejti (Bejinget Bejdzsingnek, ami ugye Pejtying), tehát sokkal közöebb áll hozzá, ha magyarul írjuk át. A hivatalos valóban a pinyin, ebben igazad van.

ui. nekem is gyönyörő képeim vannak, kiállításom is volt kifejeztten Kínából is, és könyv címlapra is felkerült. na ez az, ami bizonyítható!
Előzmény: Törölt nick (268)
dragan11 Creative Commons License 2007.04.04 0 0 267
UrakHölgyek!

eddig olyan békés volt a topic! Több Kínát, kevesebb vitatkozást, please!
Pandus Creative Commons License 2007.04.04 0 0 266
ezt mind komolyan gondolod? járatszámot? kekeckedőkből láttam már eleget, de ilyet, hogy mi volt a játratszáma annak a vonatnak, mivel Sanghajból Szudzsóba mentem (hadd mondjam én dzsvel és nem csvel, jó? ha már ott úgy mondják..) az annyira nonszensz, hogy te is csak kínodban találtad ki, mert másba már nem tudtál belekötni. vagy te tudod, milyen járatszámú vonattal mész kiskunmajsára?
A hév: igen, a határig megy, és amint kilépsz az állomásról, ott a város, Sencsen. tehát Sencsenig megy. nincs tárgyi tévedésem, egy sem. de nem hiszem, hogy ezt bizonygatni kéne. Az élményeimet, és azt az öt hónapot meg nem veheted el tőlem, és ez a legfontosabb!
Előzmény: kb. (261)
dragan11 Creative Commons License 2007.04.04 0 0 265
A népszabadságban volt róla múlt héten egy írás. Mi Ninxiában voltunk, amely egy mohamedán tartomány középkínában, ujgur populációval. Xian, ha jól tévedek, ennek a muzulmán Kína kapuja, és mint ilyen, rendkívül szürreális hely: mecsetek meg ilyenek. Nekem ez a 3 Ninxiai nap volt a legkülönösebb élmény egész Kínában. Ennyit tudok segíteni, nem sok.
Előzmény: öcs (258)
kb. Creative Commons License 2007.04.03 0 0 264
Mivel nem voltam még Xi'anban, nem én leszek az, aki rábeszél a hosszabb ott tartózkodásra, pedig simán lehet, hogy megérdemelné. :-)
Előzmény: öcs (263)
öcs Creative Commons License 2007.04.03 0 0 263
thx, jó tanács. Voltál Xianban? Azért kérdem, mert bárhol el lehet tölteni több napot, de kérdés, hogy érdemes-e? Ha van 9 napom, abból Peking 4 nap (voltam már), 4 pedig Sanghajra és Xianra, akkor nekem a 3-1 elosztás látszik ésszerűnek.
Előzmény: kb. (262)
kb. Creative Commons License 2007.04.03 0 0 262
Ezt a Peking-Xi'an-Shanghai-Peking túrát jellemzően az egy hetes turistaútra érkezőkkel szokták követni az irodák. Ott ugye Peking és Shanghai az általad is írt 2-3 nap és marad 1 Xi'anra. Nyilván ott is el lehet több napot is nézelődni.
Azt tűnik a logikusnak, hogy a Xi'an-Shanghai távot tedd meg repülőn vonat helyett (egyrészt akkor időben is távolabb kerül a két vonatút, meg ez a leghosszabb táv).
Előzmény: öcs (258)
kb. Creative Commons License 2007.04.03 0 0 261
A többiektől elnézést kérek, eddig igyekeztem visszafogni magam, de kezd sok lenni, ahogy Pandus itt írogat nem sok alappal bíró kínai "élményeiről".

Pandus, ahogy már korábban is kértem más állításoddal kapcsolatban (eddig hiába, de most azt is pótolhatod) írj már konkrétumot, hogy milyen "kifejezetten külföldieknek szóló vonat" volt, amit te láttál. Én azt mondom ilyen nincs, ha más véleményen vagy, akkor konkrét járatszámmal légy szíves megcáfolni, vagy minimum a Shanghaiból hova és mikor kérdésekre válaszolni.

Néhány további tárgyi tévedésed:
"Hongkongból meg hévvel mentem át Sencsenbe"
Ilyen járat sincs, a határ HK-i oldaláig lehet utazni (vagy vonattal távolabbi kínai városokba) és onnan a gyalogos határátkelőn átmenni, de magába Shenzhenbe nem). Ha tudod, ezt is tényekkel cáfold.

"Szudzsó"
Ilyen város nincs. Ha esetleg Suzhoura gondolsz, azt népszerű magyar átírásban Szucsounak kell írni (ebben írtad Sanghajt, Csengdut és Sencsent).
Előzmény: Pandus (260)
Pandus Creative Commons License 2007.04.03 0 0 260
Többször voltam Kínában és többször vonatoztam. Volt kifejezetten külföldieknek szóló vonat, ami tényleg olyan, hogy a fapados (2.oszt) legalább repülő business oszt.nak felelt meg, de épp akkor (ehelyett) felszálltam a másik vágányon lévőre (Sanghajban), mert arra is azt mondták, hogy Szudzsóba megy, ami kb. pont olyan, mint nálunk a máv 2.oszt. az volt a helyieké. Amiről mint éjszakai vonat írtam, az azt hiszem Sencsenből ment Csengduba. (Hongkongból meg hévvel mentem át Sencsenbe). De összesen 5 hónapoit töltöttem Kínában, és tényleg volt mindenféle tapasztalatom. egyetlen egyszer csaptak be, azok is tibetiek voltak (nem is: még két tibeti szerzetes is, akik a Lhaszában, a Dzsokhang templom előtt kérték a belépőt, majd miután beléptem, ott volt a pénztár.) Tibetben utitársakat meg is loptak a buszúton, kirámolták a hátizsákjaikat. De a kínaiak becsületesek (egyszer hallottam egy rablásról, egy hátizsákot kaptak le egy nőről.)
Előzmény: dragan11 (253)
Zafír74 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 259

Szia Öcs!

Sajnos én még sem Xianban, sem Pekingben nem jártam, de egy hónapot töltöttem Shanghaiban (ez volt az első, de remélhetőleg nem az utolsó ott-tartózkodásom). Annyit tudok róla mondani, hogy őrült város, soha nem alszik! Európai mércével mérve és figyelembe véve a méreteit nem túlzottan sok a látnivaló, de azért sok érdekességet lehet találni, mert annyira más, mint amit itthon megszoktunk. A 231-es hozzászólásomban raktam fel néhány képet, ezek mind Shanghaiban készültek. Ahány utikönyvbe belenéztem, nagyjából mindegyik ugyanazokat a látnivalókat említi. Rám mély benyomást tett a város, szívesen vissza is mennék, de tényleg őrület, ami ott van! Egy shanghaji kollégámmal Németországban találkoztam, (már nem először van Európában) és ő úgy fogalmazott, hogy Európa jó, ha az ember nyugdíjas, annyira nyugodt. Hát ezzel szerintem mindent elárult. :-)

Előzmény: öcs (258)
öcs Creative Commons License 2007.04.02 0 0 258
köszi, sokat lendítettél előre az ügyön :)

Nem mintha a repülőt nem tudnám kifizetni, de azért szeretek - szó szerint - utazni. Ráadásul a vonat azért is jobb, mert nem kell plusz szállást fizetni, miközben leutazom a muszáj-kilométereket. Mondjuk azért egy Peking-Xian-Sanghai-Peking háromszög vonattal biztos fárasztó.

Annyit segítene valaki, hogy Xian milyen hely? Hangulatos és el lehet lenni ott több napot vagy amolyan egynapos-agyagkatonás-városfalas? Ez az infó azért utikönyvekből nem jön le. (Bár nekem anno Pekingre is azt mondták, hogy max 3 napot ér meg, aztán egy hét is kevés volt...) És sanghai?
Előzmény: dragan11 (252)
holittholott Creative Commons License 2007.04.01 0 0 257

Köszi az infót.

Ez év végén vagy jövő év elején megyek oda üzleti útra.
Előzmény: kb. (255)
kb. Creative Commons License 2007.04.01 0 0 256
Na, hogy ne legyen másoknak ennyire érthetetlen, itt a másik malom, benne további infóval a Jangce hajókázásról: www.azsia.net/modules.php?op=modload&name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=136
Előzmény: Boszka (249)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!