Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

GRoman Creative Commons License 2002.02.01 0 0 310
zsezse:

Az illeto orszagban ervenyes muszaki vizsgaja kell, hogy legyen ahhoz, hogy a hatarig labon mehessen.

Előzmény: zezse (308)
GRoman Creative Commons License 2002.02.01 0 0 309
Sziasztok!

Igaz, hogy 4p mar ket autot is behozott, mig en egyet sem, de egy-ket dolog azert nem stimmel nekem:

1. A kocsi vamertekere eloszor rahuzzak a fogyasztasi adot, majd _az_egeszre_ az AFA-t. Tehat nem osszeadodik, hanem szorzodik. Vagyis egy 1.6-nal nagyobb auto legkevesebb masfelszerezodik. (Plusz a kornyezetvedelmi termekdij, es az egyeb koltsegek, amiket o is emlitett, kb 200e.) De ha jol ertelmezem a www.vam.hu-n nemregiben frissitett oldalon talalhato szabalyokat, akkor a vamertek nem a szamlaertek, hanem az illeto orszagban ervenyes torvenyek szerinti AFA-t leszamitjak belole (persze, ha nem lett visszakerve, de azt ritkan lehet).
2. Csak 6000 eurot meghalado erteku jarganyhoz kell az eur1, az alatt az elado szamlanyilatkozata is eleg. Persze nem art, ha van...
3. Hogy maganforgalomban is elfogadjak-e az Eurotax-ertektol az 50%-os elterest, vagy ott maradt a 20%, azt jo lenne, ha most mar tutira megmondana valaki. (Kozlony-olvasok! Intarzia?) Persze lehet, hogy o" ezt is cegesen hozta be.

zezse Creative Commons License 2002.02.01 0 0 308
Mit tudtok a karambolos autó behozatalról??? Az ok ha a magyarok beengedik, de vajh a németek kiengedik e igy?? Eléggé törött a kis drága...
TcHeeCo Creative Commons License 2002.02.01 0 0 307
O, nagyszeru!
Koszi!!!

TcHeeCo

Előzmény: intarzia (306)
intarzia Creative Commons License 2002.01.31 0 0 306
Hali!

Akkor én ügyesebb voltam.:-))) Most bemásolom:

"Hali,
Szkátó: Kosz a gratulaciot.
GanXstaZolee: Kosz a tippeket. Rajta vagyok a vilagitason meg a riaszton. Bocs, de mi az a top es a story amit kerdeztel? (kezdo vagyok itt)

pater0: Tobben kerdeztetek a kulfoldi tapasztalatokat, ugyhogy ide irom mindjart a tapasztalataimat.
gabriel: Kosz a graulaciot.
Ruppy: Ez egy igazi pinafogó gép Ez nekem nagyon tetszett :-), de a baratnom nem tartotta viccesnek. Na de sebaj.
alpha324: Kosz. A Tytan/Dipol miert csak az automataban jo? Nekem volt mar ket automban is (kezi valtoval) es meg is mentette mind a kettot. Abban meg bizonytalan vagyok, hogy tegyek bele TD-t is meg riasztot is vagy csak az egyiket. A kettonek azert mar van ara.

ath: Hat te itt? Igen, igen attertem a bomosre. (tobbieknek: Eddig Alfa Spiderem volt)
mlke: Kosz es igyekszem elmenni a talira.
zvajo: Kosz. De hogyan tudom megallapitani, hogy van-e benne szintszabalyzo vagy sem. Az a problema, hogy a kocsikkal ugy vagyok mint a nokkel. Imadom oket, de nem nagyon ertek hozza.

AttiM3: Kosz.
Ivwi: Mindjart irom a behozatal tapasztalatait, mert tobben kerdeztetek.
Bömbölö: Kosz a tippeket. Kezdo kerdes: Mi az az ETK?
netudGI: Kosz. Az Amaxot hol lehet beszerezni? Te tennel bele TD-t is meg riasztot is?
Szoval a behozatal tapasztalatairol.
Ez a masodik autom amit igy hozok (az elso a Spider volt). Azert hozom No-bol, mert hasznaltam szerintem ott kisebb a riziko. Nem tudom tudjatok-e, de ha handlertol veszed, vagy vallakozotol (ilyen pl. az orvos is) akkor egy evig minden nagyobb meghibasodasert o a felelos es ki kell fizetnie. Ezt altalaban kevesen tudjak. Ha maganszemelytol veszed, akkor bele kell irni a szerzodesben, hogy mi mukodik jol es mi nem, hogy serulesmentes stb. Ami le van irva azert mindert az elado a felelos. Ezt itthon tenyleg sokan nem tudjak es a kintiek meg ugye csesznek szolni. De ha beszeled a nyelvuket es latjak, hogy elboldogulsz akkor nagyon ugyelnek.

Szal' a kocsit a mobile.de-n szoktam kinezni, Stuttgart kornyeken (ott vannak a rokonaim es akkor ma egy kis csaladlatogatas is). Mikor talalok 3-4 megfelelot akkor meg itthonrol megbeszelek veluk egy talalkat es kimegyek. (gyorsan elkelnek kint az autok, volt olyan hogy reggel megbeszeltem a talalkat es mire egy ora mulva odaertem eppen megvettek; szal' rizikos egy kicsit)

A kocsihoz, hogy hazahozd ket dolog kell rendszam es EUR1-es papir. Ha handlernel veszed akkor ezt intezze el (altalaban el szoktak), ha maganembertol veszed akkor neked kell elintezni. (en eddig csak maganembertol vettem, mert a mobile.de-n sok a maganember)

No-ban a rendszam emberhez kotott es nem autohoz, tehat altalaban a rendszam marad. Persze az a legjobb ha a regi tulajjal meg tudod beszelni, hogy adja oda neked egyszeruen a kocsi papirjat es a rendszamot es te isten bizony visszakuldok itthonrol. (ez a legolcsobb, de nem nagyon szokott menni)
Ha nem adja akkor el kell menni a helyi TÜV-hoz, ahol kb. 130EUR-ert adnak egy 9 napos piros zoll szamot es hozza tartozo biztositast. Itt az autot is megnezik, de az egeszet el lehet intezni 1 ora alatt. (a nemet tudas nem art, mert a nyomtatvanyt ki kell tolteni).

Ha megvan a rendszam akkor mar csak az EUR1 kell. Irany a helyi Zollamt (igazabol barhol lehet a Zollamtra menni, tehat nem csak abban a varosban ahol vetted) Mielott azonban odamennel kell egy papir, hogy az autod tenyleg europai. Ezt az illeto auto gyartoja adja ki. Kell kuldeni egy faxot az orszagos markakepviseletre (en felhivtam a bomos honlapjan talalhato szamot es ott meg is mondtak, hogy melyik fax szamra kuldjem) az auto karosszeria szamaval, tipusaval es a sajat neveddel cimeddel. Egy oran belul kuldenek egy valasz faxot (ha nincs kint faxod akkor irany a posta) amit vinni kell a Zollamtra.

Figyelem! Ket ujabb nyomtatvanyt kell a Zollamton kitolteni(EUR1 es Ausfuhrunganmeldung) amit altalaban a handlerektol vagy okmany arusito helyeken lehet beszerezni (de a Zollamton nem). Ez szinten igenyel nemi nyelvtudast. Itt is megnezik az autot, az egesz ingyenes, es hamar megvan ha megvannak a papirok.
(ha nem akarsz te ezek utan jarni akkor meg lehet bizni egy helyi speditor ceget, de az gondolom penzbe kerul)
"Ha mindezen van ahogy irva, het emberkent szallj a sirba" Szal' indulas haza. Itthon a vamnal ki kell tolteni egy behozatali papirt (3 perc az egesz) majd megnezi a vamos a kocsit (2 perc), irany az EUROTAX controll (20 perc) aki megmondja, hogy mennyi is az autod erteke (ez igazabol nem szamit majd a vamnal, de ez alapjan ad majd a Speditor ceg kezesseget), eztan a Speditor ceg ad kezesseget es kotelezo biztositast (kb. 20 perc es 20E Ft /ertekesebb kocsiknal letet kell otthagyni aminek az osszege egyszeru ciganykodas alapjan dol el), majd rendszamkero lap kitoltese amire rendszamot adnak (kb. 25 perc, 4E Ft illetekbelyeg amit nem art ha mar itt Bp-en megveszel, hogy ne kelljen sorba allni erte; es meg 5605 Ft a rendszamert amit nem art ha kiszamolva viszel kulonben anyaznak es kesobb kerulsz sorra)

Ekkor mar csak fel kell szerelni a rendszamot es irany haza.
Ezutan harom napon belul be kell mutatni az autot es megkezdeni a vamolast. Ezt mar nem en vegzem -mert ugye dolgozom es k sok ido- hanem nemi penzmagert az egyik baratom, de ha kell majd leirom a tapasztalatait.

Meg nehany tipp:
A vamon elfogadnak 50%-os elterest az EUROTAX-os katalogustol. Tehat mikor megveszed meg lehet beszelni az eladoval (mindig mukodik), hogy mennyi keruljon a szamlara. Ez persze egy olyan szam legyen ami a tureshataron belul van.

Sokat segit az is ha beleugrik meg kint a kocsiba 200-300E km, mert az csokkenti az eurotaxos arat.
Mibe kerul? A kocsi ara + a szamla ertekenek a 25%-a (AFA) + a szamla ertekenek 20%-a (fogyasztasi ado) +kb. 200E Ft (kiutazas, benzin, autopalya matricak, rendszamok, kornyezetvedelmi dij, muszakiztatas, eredetvizsgalat, kisfaszom...)

Kotelezo biztositas. Nezzetek meg a netrisk.hu oldalt. Ha en veszem meg a bomost akkor az eves dij lehet 173E Ft, ha edesapam akkor lehet 28E Ft is. Nalunk a szuloknek sok autojuk van :-)

Ennyi roviden :-)
Ha van kerdesetek vagy segithetek akkor szoljatok."

Előzmény: TcHeeCo (305)
TcHeeCo Creative Commons License 2002.01.31 0 0 305
Meg tudnad egy kicsit konkretabban mondani, hogy hol van az a hozzaszolas?
Hanyadt dobtam magam, amikor meglattam, hogy 49 ezer felett van a hozzaszolasok szama! :)

Koszi,
TcHeeCo

Előzmény: Leon155 (300)
Facsi Creative Commons License 2002.01.31 0 0 304
illetve gabriel_ :)
Facsi Creative Commons License 2002.01.31 0 0 303
Köszi az infot, Gabis_!
Előzmény: gabriel_ (288)
fila1 Creative Commons License 2002.01.31 0 0 302
Vasarnap nyitva vannak a kereskedok N.o.-ban??
gabriel_ Creative Commons License 2002.01.31 0 0 301
Remelem februar vegen... magamnak.
Ha valakinek kell, akkor persze elobb is.

Udv,
Gabriel_

PS: Most kint vagyok, igy azert egyszerubb...

Előzmény: intarzia (298)
Leon155 Creative Commons License 2002.01.30 0 0 300
BMW topicban 4p nagyon részletesen leirta a behozatalt, érdemes elolvasni! Jobb mint akármelyik hivatalos oldal.
Előzmény: TcHeeCo (299)
TcHeeCo Creative Commons License 2002.01.30 0 0 299
Sziasztok!

Eddig csak erdekelt a tema, most viszont adodott egy lehetoseg, hogy Nemeto.-bol autot hozzak/hozassak. Kint elnek rokonaim, ha minden jol megy, februar kozepe/vege fele megejtek egy utat!
Csak azert jo lenne tudni valami infot, hogy hogyan is megy ez az egesz... Eurotax, vam, adok, ilyesmikben tudtok segiteni?
Esetleg weboldalt ahol ertelmesen le van irva?

Koszi,
TcHeeCo

intarzia Creative Commons License 2002.01.30 0 0 298
Hali!

Köszi az infót. Mikor hozol legközelebb gépet?

Szia
Laci

Előzmény: gabriel_ (297)
gabriel_ Creative Commons License 2002.01.30 0 0 297
Elvileg megy, de en tavaly hoztam, most fejezodik be. Es mi kb. Eurotax 75%-on vagyunk.

Udv,
Gabriel_

Előzmény: intarzia (296)
intarzia Creative Commons License 2002.01.30 0 0 296
Hali Gabriel!

Ha már így túlvagy egy vámoláson, mik a tapasztalatok? Magánszemélyeknek megy az eurotax -50% ?
Mennék már én is, de egyenlőre gáz van a melóhelyen és amíg ez nem rendeződik kisebb információkéréseken kívül mással nem is foglakozom.
Köszi előre is.
Szia
Laci

Előzmény: gabriel_ (295)
gabriel_ Creative Commons License 2002.01.30 0 0 295
SZVSZ ennyi, nem tudom, hogy a 20% fogyasztasi ado ra jon e meg...
VPOP info-t tessek felhivni: 4707119

Gabriel_

Előzmény: őrült elmebeteg (294)
őrült elmebeteg Creative Commons License 2002.01.30 0 0 294
Most csak lehet vagy biztos? 10% VÁM + 25 % Áfa
+ valami környezetvédelmi díj.Csak ennyi lenne?
(egészben autó behozatala mint alkatrész)
Előzmény: gabriel_ (292)
gabriel_ Creative Commons License 2002.01.30 0 0 293
Rossz szamlaszamra fizettem be a vamot (mert b@sztak a vamon tajekoztatni, az OTP meg rosszul tudta), ezert be kellene fizetnem megegyszer. 502 eFt ...
De mostmar tudom, hogy az nem ugy van, csak a vamhivatalnal gaetzyk ... :))

Udv,
Gabriel_

Előzmény: őrült elmebeteg (291)
gabriel_ Creative Commons License 2002.01.30 0 0 292
Lehet, 1szeru, 10% alkatreszvamot is kell ra fizetni. Viszont termeszetesen az az alvazszam utana nem helyezheto forgalomba. Termeszetesen a motorszam eltorlese ota a motor hasznosithato :))

Udv,
Gabriel_

Előzmény: Cooper (290)
őrült elmebeteg Creative Commons License 2002.01.30 0 0 291
Miért mi történt?
Előzmény: gabriel_ (289)
Cooper Creative Commons License 2002.01.30 0 0 290
Sziasztok!

Alkatrésznek hogyan és milyen költségekkel lehet autót behozni? Arra gondoltam veszek itthon egy Kadett GSI-t és külföldről hozok be még egyet alkatrésznek.

Csinált már ilyet valaki közületek?

gabriel_ Creative Commons License 2002.01.30 0 0 289
Ma ujabb tapasztalatokkal lettem gazdagabb a vamhivatal gaetzysegevel kapcsolatban...
Amint a kiwwi ismet mukszik, es le tudom vadaszni a regi weboldalamat, azt frissitem, uj helyet itt kozzeteszem. Akkor mar egy kompletto vameljaras leirasa is ott lesz :)

Udv,
Gabriel_

PS: Ne tudjatok meg mekkora hernyok ulnek egyes helyeken, es milyen rendesek mas helyeken...

gabriel_ Creative Commons License 2002.01.30 0 0 288
Motorszam eleje, azaz elso nehany szam/betu. Kint nincs nyilvantartva, az autorol kell lenezni.
Mondd nekik, hogy keressenek hasonlo eleju szam/betusort.

Udv,
Gabriel

Előzmény: Facsi (287)
Facsi Creative Commons License 2002.01.30 0 0 287
Üdv mindenkinek! Meg tudná valaki mondani, hogy a motor-tipusszám a kff honlapjáról hol található az autón? Érdeklôdtem autó után No-ban, de nem tudták megmondani a tipusszámot, így hiába van a kezemben ez a lista, nem megyek vele semmire.
GRoman Creative Commons License 2002.01.23 0 0 286
Bocs,

de csak akkor jelentem be, ha nem sikerul otthon megfelelo aron megfelelo autot talalnom (vagy, ha nem talalok itt AFA-visszateritoset, amit bevitetek egy "szakertovel"). Kulonben, ha eddig nem jelentettem be, most mar nem vacakolok vele. Termeszetesen, ha megtudok valamit, kozzeteszem.

Annyit most mondhatok, hogy volt egy kollegam, aki itteni rendszamu kocsival jart haza, es az auto-utlevelhez a magyar nagykovetsegen jelentette at a lakcimet. Megy siman, ugyanolyan formanyomtatvany, mint amit otthon hasznalnak. De o nem volt kint ket evig, igy a vegen nem hazaterokent vamkezeltetett (de igy is megerte).

Van egy masik kollegam is, aki szinten itt vett kocsit, de o elorelatoan otthon atjelentkezett, amikor egyszer otthon jart. (Persze o sem a kijovetel elott.) O azt mondja, kellett hozza a munkavallalasi engedely, es az is ra van irva a papirkara, hogy autoutlevel kiallitasa celjabol allitottak ki. De o meg nem is akarja hazavinni a gepet, pont a macera miatt. (Pedig neki is megerne.)

Előzmény: vajaki2 (285)
vajaki2 Creative Commons License 2002.01.23 0 0 285
GRoman,

nezd meg a 278-as hozzaszolasomat. Ma beszeltem egy hazai vamossal. A kulkepviselet szerintem a papirjaid elleneben csont nelkul igazolja, hogy kint dolgoztal. En sem jelentettem be, hogy kijottem, ha felhivod a nagykovetseget, tudosits mar bennunket mit inteztel!

vajaki2

Előzmény: GRoman (284)
GRoman Creative Commons License 2002.01.23 0 0 284
lfidrich:

Igen, de az enyem nem normalis eset. Anno nem jelentettem be, igy most hiaba igazolhato ezer papirral a 2 evem, ha az az egy hianyzik?

Az idezet abbol az anyagbol valo, amit neked is elkuldtem.

Előzmény: lfidrich (282)
vajaki2 Creative Commons License 2002.01.23 0 0 283
Annyira ertjuk mar, hogy lassan egymasnak is kiallithatnank a szukseges papirokat.)))

Mindenesetre ez a konzuli lehetoseg megnyugtatobb. Valahogy ugy erzem, nem lesz olyan k...g mint az otthoni hivatalnokok...

vajaki2

Előzmény: lfidrich (282)
lfidrich Creative Commons License 2002.01.23 0 0 282
Szoval normalis esetben bejelented, hogy kimesz, x>2ev ideig kell kint maradnod es x-fel ev elott kell megvenned az autot amit be akarsz hozni, es utana itthon meg 3 evig nem idegenitheted el.
Előzmény: GRoman (279)
lfidrich Creative Commons License 2002.01.23 0 0 281
Ez milyen idezet?
A 3 honap szerintem az, hogy elvileg a 3 honapnal hosszabb ideig levo kulfoldi tartozkodast kell bejelenteni. A 2 ev a fel evnel regebb ota tulajdonodban levo kulfoldon vasarolt auto vam es AFA mentes behozatalhoz kell.
Előzmény: GRoman (279)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!