Keresés

Részletes keresés

neco Creative Commons License 2007.01.05 0 0 51
Azért a döbbenettől szóhoz sem jutok!Rengeteg infot tartalmaz az anyag.Azért a lexikon előéletét  olvasva én örülök hogy így jártál a kiadóval. Sokkal többet tud adni  így digit. formában hangokkal ,netes oldalak ismertetésével az anyag mint nyomtatott formában.Ennél több tényleg csak egy szakkönyvtől várható egy egy címszó alatt.Le a kalappal!
madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 50

Kolbász?

Jó kérdés, most, amikor itt van az átcímkézési botrány!

Ki tudja, mi van a mai kolbászban?

Én amikor megvolt a beótenyészetem, s kifogytam a csupasz egérből, megkínáltam őket 3,80-assal (a fiatalabbak kedvéért: ez a minőségi főzőkolbász volt, ára után 3 nyolcvanas, merthogy 3 Ft 80-ba került). Nyelték, mint kacsa a nokedlit (paprikás csirkével vagy anélkül).

Szerintem, ami emberi fogyasztásra alkalmas, azt egy kis megszorítással lehet adni, aztán vagy elfogadja vagy nem.

A problémát a fűszer okozhatja, meg az a sok tartósítószer, illetve adalékanyag, amely az emberre még nem, de a sokkal kisebb testtömegű madárra (májára) már ártalmas lehet. (Nem tudom, nem volna-e érdemes ehhez kimásolni a lexikonból a DÓZIS szócikket?)

Itt tényleg csak találgatni lehet, meg odafigyelni hogy mi történik a haszonbaromfi-tenyésztésben. A túlzott állati fehérje bevitel hatásait ott szigorú feltételek mellett kísérletileg vizsgálják. Persze nem állítom, hogy a következtetések egy az egyben érvényesek, de nyújtanak támpontokat.

Egyben azt is felvetik, hogy ha sikerülne eljutni oda, hogy mi magunk is végezzünk kísérleteket (nem kell itt vad dolgokra gondolni, csak megfelelően ellenőrzött tartási és takarmányozási körülményekre, kontrollcsoportra, meg két-három felkészült tenyésztőre) akkor tudhatnánk a korrekt válasz például arra, hogy amikor a budakeszi Tóth Lajos oldal szalonnával segítette át a téli kemény hidegeken a kint teleltetett nagypapagájait, a rövidtávú eredmény mellett nem érhette-e hosszútávon kár.

Máskülönben én a természetszerű tartás, takarmányozás híve vagyok, de az ember mindig kompromisszumokra kényszerül.

Egy van, amiből soha nem engedtem: a kék-sárga aránk is a kaja nagyobb részét csíráztatva kapta.

Ja! és madárbaráti üdv a haverjaidnak!

 

Előzmény: motav (45)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 49

a magányos énekes felé vettem az irányt, s a kereső első nekirugaszkodásra a madárvásárlás szócikkben a 2. pont alatt ezt dobta ki:

 

Tehát ha beszélő madárra vágyunk, akkor az tartsuk magányosan!

2. Aki egy kis dalosra vágyik, annak elsősorban is a kanárit v. pedig pl. kínai fülemülét lehet ajánlani. (A papagájok közül az →énekes papagáj vehető számításba.) Egyetlen kanári hím (a tojók nem fütyülnek, csak ún. hívóhangjuk van) viszonylag kis helyen, minden extrák nélkül egyedül is jól érezheti magát.  

A beszédre tanítás céljából vásárolt madárral ellentétben a füttyös legyen érett madár, amely már legalább az éneklés alapjait elsajátította az apjától v. egy jó →előénekestől.

Ha az ilyen madarat egyedül tartjuk, akkor →magányos énekesnek nevezzük.

 

És most nézzük a magányos énekest:

 

magányos énekes: a pintyfélék hímjei a párzási ciklus beköszöntével dalra fakadnak. Hangos, sokszor harsogó énekük sokakat megigézett már.

Volt idő, amikor hazánkban is valóságos kultuszt csináltak az éneklő madár tartásából, dalra tanításából.

Az első időszakban vadon élő madarakat fogtak be erre a célra, aztán a kanári elterjedésével és a harzi (a német hegység után ejtsd: hárci) roller kanári kitenyésztésével nálunk is magas fokra emelték ezt a madarászati módot.

Tudni kell, hogy a pintyfélék csak addig énekelnek, míg párt nem hódítottak maguknak, ezért pl. az énekesnek szánt hím kanárit tartsuk magányosan, akkor abban a hiszemben, hogy valamikor csak megjelenik a közelben egy szaporodásra felkészült tojó - reményt nem vesztve, egészen a vedlési idő bekövetkeztéig - egyre csak fújja a dalait.

Az ilyen madarat nevezzük magányos énekesnek.

Fotó: Arturo Alvarez-Buylla – forrás http://www.gesangskanarien-harzer-edelroller.de/page19.htm

 

Ez a szócikk 1 fotót és 2 hangfelvételt is tartalmaz, de azokkal most nem bajlódok. A tartásával kapcsolatban itt nem sok van, de ezt lexikontól nem is lehet elvárni. Viszont a tartás, táplálás általános elveit az elhelyezés, mageleség, stb címszavaknál megtalálod. Ennek az a praktikus oka, hogy alapvetően nem tér el a timbradó, a harzi roller stb tartása, s miért ismételgetnénk 38 helyen azt, ami azonos több faj esetében. Szerintem a közös dolgok és a különbségek ismerete egyben segíti is összekovácsolni a madarászokat, merthogy hallottam már: nekem nem elég görbe a csőre.

De pl a toll szerkezete, a színek öröklésének szabályai stb. stb. mégiscsak ugyanaz. Ha érdekel, ha nem. És akkor el lehet kerülni azt, hogy ugyanazt a dolgot (pl. a meleninok fogyatkozását) másként nevezik a galambászok, a kanárisok, a Neophemások vagy a zebrások. 

Előzmény: motav (44)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 48

Az énekkanárinál (6 képpel amelyek nem jönnek át, mint ahogy az előbb sem jöttek - ráadásul a táblázat is szétcsúszott!) ezt találtam:

 

énekkanári: a kanári az énekmódját tekintve lehet nyitott csőrrel, harsogva éneklő csapper v. annál összehasonlít hatatlanul dallamgazdagabban, ám csukott csőrrel, tehát sokkal halkabban, gurgulázva éneklő roller kanári.

Tudni kell, hogy a szakma, amikor énekről beszél, soha nem a csattogva, harsogva daloló csapperek hangjáról, hanem a rollerek füttyművészetéről értekezik.

A rollerkanári tipikus énekkanári, amelyet sokáig csupán az éneke alapján minősítenek.

Alaptípusa a

→harzi roller kanári.  

A spanyolok is kitenyésztették a maguk énekeskanáriját, ez a

→spanyol timbrádó. Egy idő után a fajta csaknem kiveszett, de ma már újra a másodvirágkorát éli. Sajnos hazánkba még nem jutott belőlük. A belgák hozzáértését dícséri egy másik énekkanári az ún.

→wasser(water)schlager, másként malinois, amely a görög tenyésztők hozzáértére folytán lassan elkülönül a kiinduló fajtától.  

Az orosz kanáritenyésztők más irányba indulva kitenyésztették a maguk énekkanáriját, amely nem csak szép énekével kelt feltűnést, hanem az idomítottságával, ugyanis klb. jelekre klb. strófákat fúj. Ez az

→orosz énekkanári.  http://www.rus-canary.ru/ruscanary.html

Az énekes

→malinó (malinois) Európa latin nyelvterületén még ma is nagyon népszerű. Sajnos az USÁ-ban és főként Kanadában megbecsült

→amerikai énekeskanáriról - azon kívül, hogy létezik – nagyon keveset tudunk, de a hangját meg lehet hallgatni a http://www.kanariefugl.dk/portal/default.asp?id=23&mnu=23 honlapon. Katt: Downloads.

Az énekkanárik énekét Európában a →Nemzetközi Rollerszövetség által rögzített követelményeknek megfelelően 93 pontos bírálati séma alapján minősítik.

A legújabb kanári-tenyésztői irányzat szerint ma már a színkanárik énekét is bírálják, amikor az éneket az énekkel szemben támaszott követelményeknek megfelelően ítélik meg, a küllemet pedig a színkanárik sztenderdje szerint.

Játék a szavakkal, hogy az énekkanárit színkanáriként is bírálják.

A lényeg, hogy az énekre, ill. a küllemre kapott két klb. pontszám összegéből adódó összpontszám alapján hirdetnek eredményt.

Szép malinois hangversenyben lehet részünk a http://www.mpartsa.gr/tours.html és a http://www.malinois.gr/mainengl.htm  honlapon. Eloy Parra - http://www.timbrado.com/jaulasx.shtml  - pedig a füttykalit összeállításához nyújt ábrái révén segítséget:

az előlap (és a hátlap) 15x20cm,

az oldallap 21x15cm.

 (→ír díszes, →énekverseny)

A kérdésedre a válasz bonyolódik, mert ugye nem mindegy, hogy csappert vagy rollert akarsz-e. Most bajban vagyok, hiszen nekem kell eldöntenek, hogy a sok kereszthivatkozás közül melyiket válasszam. Lehet, hogy Te más irányba mennél. Én momentán nem választanám az orosz énekest, pedig az is nagyon izgalmas.

 

Előzmény: motav (44)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 47

Már látom, nem igazából érdekel a téma, de én juszt is végigmegyek rajta!

Sajnos (vagy hál"Istennek) az ének címszónál 3 oldalnyi szöveget, sok kereszthivatkozást és 3 képet találtam, hogy ide abból mi fér és Ctrl V-vel mi jön át, az mindjárt kiderül. Ami átjön, az átjön, ami nem, azt sajnálom nézd meg a muszteren!

ének: 1. az emberi hanggal megszólaltatott zene; 2. (átv.) madárdal. A madarak egymás közötti kommunikációjának fejlett formája. Gyakran több hangból álló, rendkívül változatos, zenei élményt is kínáló hangjelzés, melyet a madaraknál alapvetően az →alsó gégefő, a Syrinx alakja, lebernyegei és izmai határoznak meg.

Nem beszélve a haszonállatokról a madarak egy részét különleges testalakulásuk miatt, másokat az ámulatos tollruhájukért és számosat a csodálatos éneke miatt kedvel, tart, gondoz az ember.

Az egyszerű hívóhangok, riasztó kiáltások mellett gyakran hallhatjuk, hogy egyes fajok valóságos zenei remekművet produkálnak, ezt nevezzük éneklésnek.

Hogy az elnevezés mennyire nem túlzás, azt bizonyítja, hogy a népi és a művészi zenében egyaránt alkalmaznak madárhanghatásokat. Beethowen a VI. szimfóniát (F-dúr v. Pasorale) bevallottan a madárénekkel teli tavaszi nap vidám, boldog érzésének felidézésére szentelte. A citromsármány, a fürj, a fülemüle és a kakukk hangjait is belecsempészte.

Az éneklésnek lehet biológiai funkciója, amikor is a hím a hangjával próbálja elkápráztatni, megnyerni a tojóját. Ezt az éneklést

1./ udvarló éneklésnek v. nászéneknek nevezzük.

Vannak fajok, amelyeknél a párba állt hímek nem hagynak fel a dalolással. Az ilyen éneklés célja, közismerten a pintyféléknél

2./ a revír kijelölése. A faj többi hímjével így közli a madár, hogy a terület foglalt.

Máskor minden különösebb ok nélkül fakad dalra a madár ezt

3./ magányos v. irányítatlan éneklésnek nevezzük, s a madár jó közérzetének a jele.

Főként a díszpintyek körében van arra példa, hogy a hímek

4./ kórusban énekelnek. Egy rázendít, csatlakozik hozzá egy másik, majd bekapcsolódik a koncertbe még egy v. akár több is.

Arra szintén van példa, hogy nem kapcsolódnak be az éneklésbe a környéken levő hímek, de szemmel láthatóan élvezik a produkciót. Ilyenkor a dalos kedvű hím halkan fújja a nótáját, s a többiek, hogy jól hallják, gyakran egészen közel merészkednek hozzá.

Ha abba próbálná hagyni, még mielőtt a közönség ráunna, akkor a hallgatóság enyhe csipegetéssel noszogatja folytatásra. Ez a legnyilvánvalóbban a Gould-amandináknál nyilvánul meg, s ezt az éneklési módot dr. Vargha Béla

5./ hallgatóság előtti éneklésnek nevezi.

A hangadás tekintetében óriási eltérések tapasztalhatók. Némelyik madár hangját a legnagyobb jóindulattal sem lehet éneknek nevezni.

A papagájok többsége rikácsol, egyik-másik szinte kibírhatatlan hangzavart képes kelteni, ami miatt akár a szomszéddal is meggyűlhet az ember baja. Ijesztő tud lenni a barátpapagáj, az agapornis fajok mindegyike és a kakaduk hangja. Emiatt nem egy hirtelen termett madarász bánja, hogy nem gondolta végig a vásárlást.

A gyöngytyúk és a pávák hangja szintén lehet zavaró. Közismert, hogy például a patkányok számára elviselhetetlen a gyöngytyúk kiáltozása, s ahová ez "beteszi" a lábát, onnan inkább elmenekülnek a patkányok, semmint hallgatniuk kelljen a számukra fertelmes hangot.

Már a kis "japán" kakas hajnalköszöntője miatt is tört ki háborúság szomszédok között. Diószeghy Sándor papagájtenyésztő évekig pereskedett a költő arái miatt, s a megoldást az hozta számára, hogy a lányának megvette a szomszéd házat.

A seregélyfélék, a szajkók fajspecifikus hangjai szegényesek, viszont kiváló hangutánzók.

Tudunk olyan magányos sámarigó hímről, amely megtanult ugatni, feltűnően jól kukorékolt, és ezeket a hangokat csak akkor hagyta el, amikor "kapott" egy tojót.

A díszpintyek között vannak egyhangúan gőgicsélők (japáni sirályka), de kellemes, lágy hangon trillázók (zöld pettyes asztrild, szürke csicsörke) és szinte némák (bronzpinty, apácapintyek) is. Ezeket nem elsősorban az énekükért tartják.

A díszpinty-fiókák is részben hozzák magukkal a "tojásból" a fajra jellemző hangokat, de tanulással tovább csiszolják és egyéni különbségeket is ki lehet mutatni.

Az ének a díszpintyeknél, Vargha Béla szerint, viszonylag gyorsan kialakul. Általában a madárélet 25. napjától kezdődik a tanulás, s mintegy két-három hétig tart. Először 4 hetes korukban szólalnak meg, s 80 napos korukra befejezik a tanulást.

Ezzel szemben a rigófélék, az ún. lágyevők és a pintyfélék többségénél nem csak a pompás színek és a kecses testalakulás fontos szempont, hanem jelentős értékmérő a hímek hangadása is.

Ám tudnunk kell, hogy ezek a madarak sem énekelnek mindig, a legtöbb teljesen elhallgat a vedlés időszakában, s az éneklési kedv utal a madár közérzetére.

A leggyakoribb hazai énekesmadarak az alábbi naptár szerint hallatják éneküket:

Hónap:

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

Erdei pacsirta

x

 xx

xx

xx

xx

x

 

Mezei pacsirt

x

xx

xx

xx

xx

x

 

Sárgarigó

x

 xx

xx

xx

x

 

 

Ökörszem

 

 x

xx

xx

xx

xx

xx

Léprigó

 

xx

xx

xx

xx

x

 

Énekes rigó

 

 x

 xx

xx

xx

 

 

Erdei pinty

 

xx

xx

xx

xx

xx

 

Feketerigó

xx

xx

xx

xx

xx

X

 

Házi rozsdafarkú

 x

xx

xx

xx

xx

xx

xx

Fülemüle

 

 

 x

xx

xx

xx

 

Vörösbegy

 

xx

xx

xx

xx

x

 

Nádi tücsökmadár

 

 x

xx

xx

x

 

 

Nádirigó

 

 x

xx

xx

x

 

 

Énekes nádiposzáta 

 

 x

x

 

 

 

 

Geze

 

 x

xx

 

 

 

 

Barátka

 x

xx

xx

xx

xx

 

 

Karvalyposzáta

 

xx

xx

 

 

 

 

Kis poszáta

 x

xx

xx

x

 

 

 

Csilpcsalp-füzike

xx

xx

xx

xx

xx

xx

 

Tengelic

 x

xx

xx

xx

xx

xx

 

Erdei pinty

 x

xx

xx

xx

x

 

 

Persze tudni kell, hogy rossz közérzetű, beteg madár nem énekel. Bármilyen tehetséges füttyös a napmadár, rossz tartási körülmények között, legyengülve aligha szólal meg.

Ma már az is bizonyított, hogy a hímek éneklése a nemi hormonok intenzív termelődésének a jele.

Holland tenyésztők hím nemi hormonok adagolásával a kanári tojókat is füttyre bírták.

A rigófélék, poszáták, sármányok énektanulása nem fejeződik be olyan hamar, mint a díszpintyeknél. Az első tavaszukon, sőt, később is tanulnak új motívumokat. Szinte egész életük végéig gyarapítják énektudásukat, s a tanult elemeket egyéniségüknek megfelelően variálják.

A galamboknál a tenyészkiválasztás eredményeként létrejött egy különös "éneklési" mód, amely az ún. dobosok sajátja, a →dobolás.

A madár éneke alapvetően

1./ fajra (fajtára) jellemző;

2./ a szervezet belső állapotának (kondíció, nemi hormonok termelődése) a függvénye;

3./ a külső körülmények is befolyásolják (stressz alatt, sötét helyen, nagyobb csapatban nem nagyon hajlandóak megszólalni a legjobb énekesek sem);

4./ megfigyelhető, hogy egyik-másik madár az adott fajon belül is nagyobb tehetséget mutat az éneklés terén, mint a fajtársai;

5./ minden éneklésnek vannak tanulva elsajátítható elemei.

Az éneklést tehát bizonyos fokig lehet befolyásolni a tartási körülmények (vitaminokban és állati fehérjékben gazdag táplálékkal) optimalizálásával.

Egy viszonylag tág határon belül a megvilágítási idő növelésével is lehet pozitívan alakítani. S pl. a kanáriknál régebben a fiatalok részére szervezett "tanfolyammal" is csiszolták az énekkészséget. Az azóta megdőlt elmélet szerint egy kiváló énekes hím füttykalitja köré egyedi elhelyezés mellett, áttetsző ruhával letakarva beiskolázták a tanulókat, amelyek az →előénekestől a tehetségük mértékében 1-3 év alatt eltanulták a kívánatos dallamokat és strófákat.

E módszert ma már sokan nem tartják korszerűnek, s a fiatalokat együtt, közösen "járatják iskolába". Ennek a módszernek a híveit a nyugati füttyversenyeken elért sikereik igazolják.

Akinél a fütty lényeges szempont, az ne tartsa együtt a füttyöseit magevő madarakkal, leginkább ne papagájokkal!

A régi madarászok megkülönböztettek

verő és

éneklő

madarakat. Az előbbi csoportba tartoztak a fülemülék és a pintyek, az éneklők közé pedig a vörösbegy, a fekete rigó és többek között a poszáták.

Ezen kívül még számos felosztás volt forgalomban, de valamennyi többé-kevésbé szubjektív megítélés alapján sorolta be valahová a madarakat. Napjainkban, úgy tűnik, csökken a csak a füttyükért tartott madarak jelentősége. Inkább a hangutánzók felé fordul az érdeklődés.

Ennek talán az az oka, hogy ma már egy kis zene, éneklés kedvéért nem kell madárral bajlódni, hanem kattint egyet az ember a rádión, bekapcsolja a magnót, a tévét v. a zenegépet és dől a zaj.

Így az utóbbi években tanúi lehettünk a nagy multú →HARZI KANÁRI fokozatos kipusztulásának, s az MDOE roller csoportjának szinte maradéktalan összeszűkülésének. Ugyanakkor az énekkanári hívei hallhatnak jó híreket is: kialakulóban van a perzsa énekkanári - fotó: Khosrow Farsiabi.  

A madarak éneklésével, hangjaival foglalkozó kutatók előtt az is nyilvánvalóvá vált, hogy az éneklés a közösségben élő madarak számára nem csak az egyed saját helyzetének jelzését jelenti a párja számára, hanem más hangok az együvé tartozás érzését is erősítik.

Ezen túl bizonyos hangoknak meghatározott jelentése van:

veszély fentről;

ember közeledik;

kígyó fenyeget stb.

Az is bebizonyosodott, hogy a közösségben élő madaraknál a veszély jelzését megelőzi egy úgynevezett vokális személynév.

Az ezüstsirályok fajspecifikus veszélyjelzését, az ún. hosszú kiáltást egy az egyedekre jellemző saját trilla vezeti be. Ebből a saját trillából a csapat tudja, hogy "ki" adja le a jelzést, s ha könnyen pánikba eső az "illető", akkor figyelmen kívül hagyják a veszélyjelzést.

Vagyis a vokális személynév és a hozzá kapcsolódó tanulási tapasztalat gátolni képes az öröklött vészreakciót.

A hazai énekesek többsége a nyár vége felé elhallgat. Ősszel már csak a csilp-csalp-füzike és a barátka szokott megszólalni. Az aprócska ökörszem kivétel, mert enyhébb időben télen is hallatja kellemes hangját.

Tél végén megjön a széncinke hangja, s világgá kiáltja a vers szerint a rókáknak szóló "kicsit ér" ócsárlását.

Januárban már megszólalhatnak a léprigók, s nem ritkán csattogni kezdenek az erdei pintyek is.

Februárban elkezdenek búgni a kékgalambok, aztán a tavaszi madárdaltól hangos az erdő.

Talán a legszebb a fülemülék hangja, mégpedig májusban. Érdekes, hogy a fülemüléknél a legintenzívebb éneklési időszakban is három fő periódust lehet megkülönböztetni:

I. napfelkelte előtt veszi kezdetét az első periódus, mintegy 40-50 perccel, s kb. reggeli 5 óráig tart. Ekkor megreggelizik a hím, tisztálkodik, majd 6-7 óráig nagyon intenzíven fúja. Csak akkor tart kis szünetet, amikor az egyik helyről a másikra átlibben;

II. a második periódus csúcspontja 17-19 óra közé tehető, s az alkonyi homályig tart;

III. harmadik periódus nem minden példánynál figyelhető meg. Leginkább a pár nélkül maradt hímek produkálják, mégpedig éjféltől pirkadatig. Az ének idegi vezérlésével kapcsolatban a következő sémát találtuk a www.npa.uiuc.edu honlapon:

(→erdei pinty, →hang, →énekkanári, →harzi roller, →nagy fülemüle, →fióka, →Hamilton, →remete rigó, →repülés közbeni ének, →hívóhang, →sárga bokormadár, →Orlov-viador, →valdmuskáli, →vidák)

 

Előzmény: motav (44)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 46

Kedves MOTAV!

Hát ez nem egy kérdés, nem is egy címszó a lexikonban, hanem egy kis kóricálás. A lexikon már ilyen, hogy szavakra kell benne keresni.

nekem az ének szó ugrott be a téma kapcsán, s a e-betűs fájlban a word keresője a sok ének között az első ide vonatkozó éneket az előénekes címszóban prezentálta:

 

előénekes: elsősorban a →füttykanárisok körében alkalmazott szakkifejezés, mellyel kiváló mesterdalnokukat illetik.

Ez a füttyképességét tekintve rendkívüli tehetség, pontosabban mesterdalnok szólista a változatos, a füttyversenyeken előírásos strófákat, és az egyéni dallamait szinte szünet nélkül fújja, s a koncertjeivel segítségére van a tenyésztőnek a fiatal madarak énekkészsége tökéletesítésében.

 

A kérdéseid közül egyre máris érkezik valami: mesterdalnokra vágysz, előénekesre, de feltételezem, előénekesét senki nem fogja neked eladni.

A másik használható információ a nyíllal jelzett füttykanári - ez a CD-n kereszthivatkozás lesz, vagyis rákattintva azonnak feltárul előtted az a szócikk.

De én még előtte megkeresem a lexikon e-betűjében az éneket, mert ott is kell lennie valaminek. azt majd a következő "levelemben", úgy 5 perc múlva átadom. 

Előzmény: motav (44)
motav Creative Commons License 2007.01.04 0 0 45

A haverjaim kérdezik, hogy lehet a papagájnak kolbászt adni?:)))

 

 

bocs

 

 

motav Creative Commons License 2007.01.04 0 0 44

Én régóta szeretnék egy énekes kanárit. Bevallom őszintén nem nagyon ismerem őket, nem vagyok egy kanári szakértő. Apáméknak van egy tizenkét éves öreg hím, amit annak idején még szegény megboldogult Kósza Imi bácsítól vettem.

A következők bizonytalanítanak el a vásárlásban. Kihez forduljak egy kellemes hangú énekes kanáriért? Hgoy kell tartani, magában a hímet, vagy lehet párba is, akkor is énekel?

Azt hallottam, hogy igazán azok a fiatal hímek énekelnek szépen, amelyiket egy kicsit tanítgatták jó hangú idősebb hímek.

Szívesen venném tanácsaitokat.

Túllihegni sem igazán akarom a kérdést, jó lenne egy tipp, hogy milyen kanárit és kitől vegyek.

köszi előre is.

 

madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 43

Kedves nim-fa!

KÖSZÖNÖM ÉRDEKLŐDÉSEDET, mert egy nagyon szép történetet lesz így módomban közkinccsé tenni.

A Madárbarát-lexikon 1247. oldalán a

Fleigenschnäpper (ném.): →légykapófélék (Muscica-pidae).   szócikk után következik Fleuron:

 

Fleuron: a francia-porosz háborúban a franciák leghíresebb katonai postagalambja, amely több alkalommal rendkívüli gyorsaságával hívta fel magára a figyelmet, s híre ment a poroszoknál is. Így amikor elfogták, Frigyes Károly herceghez került a galamb, aki a kis "hadifoglyot" a feleségének ajándékozta. A hercegnő nagyon megkedvelte a francia postagalambot, s 4 éven át kalitban kényeztette, ám egyszer a kis fogoly az óvatlanul nyitva hagyott ajtón át meg tudott szökni.

Útja visszavezetett Párizsba, a születési helyére. Csakhogy addigra a rue de Clichy-i épület, ahol a dúca volt, át lett alakítva.

A dúc hajdani röpnyílását ablakra cserélték, s a mögötte berendezett szobában Mechet történetíró tanár lakott. Fleuron odarepült az ablakhoz és nem tágított onnan. A tanár végre felfigyelt a lábgyűrűjére, s az alapján könnyű volt azonosítani.

A párizsiak a csodájára jártak, s a párizsi állatkertben kitüntetett helyet kapott.

1878-ban múlt ki, amikor Jules Claretie javaslatára szobrot állítottak az emlékére.

 

Előzmény: nim-fa (42)
nim-fa Creative Commons License 2007.01.04 0 0 42
Olvasom itt fenn, a topic elején, hogy legendás Fleuron. Miről van szó? Nekem nem mond semmit ez a név.
madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 41

No Lám!

Kedves NECO elég volt ide feltenni a timbradó hangját, s máris van, akinek megtetszett, szeretne ilyent. Bárcsak tudnék címet!

De bízzunk benne, hogy a harzinak is támad híve!

Telefonon éppen arról beszéltünk, hogy az ember csak azt kedvelheti igazán, amit van módjában megismerni, csak oda vágyhat, amiről jó dolgokat megtud.

Ki kell lépni a nyilvánosság elé, nem elhallgatni, mi a nehézség... És csak megmozdul a szekér!

Ez, az előttem bejelentkező hozzászólás (kérés)  felkelti bennem a reményt, hogy nem éltem hiába!

eucaris Creative Commons License 2007.01.04 0 0 40
Szeretnék vásárolni tisztavérű Timbrador kanárit,kiállításokra is járok,de én itthon még nem találkoztam vele.Esetleg tud valaki hazai megbízható beszerzési lehetőséget,tenyésztőt?
madarbarat Creative Commons License 2007.01.04 0 0 39
Akkor most nézzük a harzi rollert!
 

harzi füttykanári v. roller kanári (ejtsd; hárci): különlegesen szép énekű kanárifajta, amely jellemző módon csukott csőrrel, halkan, de dallamgazdagon, ragyogó szépen énekel.


A csak az énekéért tartott malinó, a spanyol timbradó és a német wasserschlager énekkanárik közül nálunk a legismertebb.
A kanári tenyésztését Németországban a tiroliak kezdték el. A hőskorban nem volt különösebben figyelemreméltó az éneke, de hamarosan keresett cikk lett országszerte.
Akkor figyeltek fel rá, amikor a Harz-hegységben, a bányászlakta településeken, a hajdani nagy madarászok úgy kezdetek el vele foglakozni, mint a pintyekkel és a fülemülékkel.
Az első nagy meglepetést egy Trutte nevű bányász aratta. Kitenyésztette azt a törzset, amely énekét
kongvagördülőnek nevezték el. Társa, Eduard Wolkmann segítségével szinte tökélyre vitte az állomány füttyművészetét.
Nem sokkal később két másik Saint Andreasberg-i madarász is jelentkezett valami újjal. Qentinghaus és Schleier a maga tenyészetében az ún. hömpölygő énekmódú madarak énektudását vitte tökélyre.
A vetélytársak nem ellenségeskedtek, hanem egy idő után kísérletet tettek a két törzs értékeinek egyesítésére.
Kemény, kitartó és nagy hozzáértéssel végzett munkájukat hamarosan siker koronázta: a kitenyésztett új fajtát elnevezték HARZI ROLLER KANÁRINAK. Az önzés és a személyes ambíciók nem vetettek a harzi roller további csiszolása elé sem gátat.
Amikor hírét vették a Veltában madarászó Bocker kiváló hangszínezetű madarainak, felvették vele a kapcsolatot, és az ő segítségével tovább nemesítették az új fajtát.
Az elbertfeldi Erntgess révén bevitték a törzsbe a hömpölygő és a doromboló énekmódot. Az új fajta mind szilárdabb és mind magasabb színvonalon éneklő lett.
Zárt csőrrel, semmi máshoz nem hasonló, dallamgazdag futamokat énekelt, lassan fogalommá, és az énekeskanárit kedvelők vágyálmává vált.
A walsrodei →Kalicka Múzeum tanúsága szerint valóságos iparág épült rá: jellegzetes füttykalicka készítő kisipar számára biztosítottak kenyeret, és jó megélhetést.
A harzi roller széles körben való elterjedése különböző iskolák kialakulásához vezetett. Seifert Drezdában a mély fekvésű énekmódot részesítette előnybe, s hamarosan számos tanítványa, követője lett.
A Dortmundba való Bocker a Rajna menti irányzat atyja, a brémai Reich pedig a fülemüle csattogású madarak kedvelőinek táborát fogta össze. Akkor kezdték el a kanári füttyversenyeket, kialakították ennek versenyszabályait, és a harz roller hódító körútját semmi nem volt képes megállítani.
Népszerűségének egyik titka, hogy sokáig helyettesíthette a magnót és a rádiót. Egyedül dolgozó mesterember, ha valamit adott magára, gyorsan szerzett egy énekes, akivel feloldotta műhelyi magányát.
Nálunk a XX. sz elején volt nagyon népszerű, amikor a tenyésztők nemesi rangra emelték, s nemeskanárinak nevezték. Sőt hozzábiggyesztették a magyar nevet is, és a hazai állományt MNK betűjelű gyűrűkkel jelölték.
A harzi roller jelentősége napjainkban szemmel láthatóan csökken.
Nálunk az MDOE roller szakcsoportja ugyan még a 90-es évek elején évenként megrendezte az ún. roller →énekversenyét, amelyen hazánk egyetlen COM-vizsgával rendelkező énekbírája, a pécsi Richter Gusztáv (a →Nemzetközi Rollerszövetség 93 pontos szisztémája alapján) minősítette a madarakat, de a résztvevők száma évről-évre csökken, s a verseny mára nagyon keveseket érint.
Viszont a németeknél újra a fénykorát éli. Versenyeztetik
az énekét vizsgálva egyéniben és kollekcióban (4 madár); az énekét és a küllemét bírálva egyéniben és kollekcióban.
A küllemi bírálat szempontjai kezdetben megegyeznek a színkanári sztenderdjében leírtakkal.
Később a szemlélet módosult, s ma a az énekkanáriknál a
KÜLLEM A KÖVETKEZŐEK SZERINT BÍRÁLANDÓ:
Adható max.
A TESTTARTÁS                         30 pont
FORMA, ARÁNYOK             25 pont
MELL és HÁT                         15 pont
NAGYSÁG (14 cm)                        10 pont
FEJ és NYAK                         10 pont
LÁB                                         5 pont
ÖSSZBENYOMÁS               5 pont
Az énekmódot illetően három éneket különböztetnek meg:
1. basszus (öblös), kurrogó v. finoman csengő (Rollsvögel);
2. kereplő (Koller);
3. csobogó (Gluck).
Az ének bírálata a következő honlapon közöletek szerint:
Mélyen gördülők (Hohlrollen)                    punti 27

Hajlítás (Knorren)                                        punti 27

Csobogók (Wassertouren)                    punti 27

Kotyogás (Glucken)                       punti 18

Rezegtetés (Schockeln)                    punti 18

Mélyen csengők (Hohlklingel)                    punti 18

Fuvolázás (Pfeifen)                         punti 18

Kongatás (Klingel)                         punti 3

Kongva gördülés (Klingerollen)                    punti 3

Összbenyomás (Impressione)                    punti 9

Összesen adható  a fenti pontokból 90 pont
http://orbita.starmedia.com/~javiertome/canarios_De_Canto.htm

 

És végül meghalgatható a hangja.

Előzmény: neco (38)
neco Creative Commons License 2007.01.04 0 0 38
Azért ha egy mód van rá megnézném ,hallgatnám a harzi énekes kanári ,edelroller ,harzerroller címszó alatt mit tartalmaz a lexikon.
Itt alattam" timbrado" is érdeklődött úgyhogy már ketten vagyunk.
madarbarat Creative Commons License 2007.01.03 0 0 37
Sajnos öregszem, és egyre gyakrabban előfordul, hogy fontos dolgokat elkeverek. Most is órákig kerestem a CÍMLISTÁT, de sajnos nem lelem. amint meglesz, küldöm K. Pál orosházi címét - vagy valaki kisegít közben.
Előzmény: neco (36)
neco Creative Commons License 2007.01.03 0 0 36

Richter Gusztáv úgy tudom beteg ,azért nem bírált (innen is kívánok neki mielöbbi gyógyulást).Kitulják Pali bá-t (remélem nem haragszik ezen megszólításért) sajnos csak hírből ismerem, csak azt tudom hogy a legjobbak közül való és Orosházi.Ha netán tudod ,hogy lehet vele felvenni  a kapcsolatot ,és ezt tudatnád velem


megköszönöm. 

Üdv!

neco 

Előzmény: madarbarat (35)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.03 0 0 35

Kedves NECO!

Ezek nagyon jó hírek. Bár én azt szeretném hallani, hogy a következő versenyen Richter Guszti és egy másik nemzetközi bíráló ewgyütt minősítette a madarakat.

Szívből gratulálok a nyerteseknek. A névsorból hiányolom az orosházi Kitulják Palit. Róla mit tudsz?

Köszönöm a pontosító hozzászólásaidat.

Malinois=waterslager? Igen, utánanéztem a lexikonban:

 

malinois (ejtsd: malinó): régi, nálunk szinte ismeretlen, holland-belga eredetű kanárifajta, melyet elsősorban az énekéért tenyésztenek. Kitenyésztésének helyén waterslagernak nevezik.

1934-ben sztenderdizálták, de a COM csak 1969-ben, a lisszaboni kongresszusán fogadta el önálló fajtának.Újabban, főleg latin nyelvterületen ismét a virágkorát éli. Így lett belőle malinois (de vannak, akik a régi típushoz ragaszkodnak, az maradt waterschlager vagy németesen wasserschlager). 

Ilyenformán rokonsága a waterslagerrel nem kíván bizonyítást.

Meredek testtartás, elegáns, finom vonalak jellemzik, s e tekintetben a német főkötőshöz hasonlít. (A németek Mechelner néven említik.)

Tenyésztőinek, mint azt a görög honlapról (http://www.waterslager.gr/links.htm) megtudhatjuk Párizsban, Kanadában és Velence városában vannak klubjaik.

A hangját, énekének futamait kielemezhetjük Ioanis Katsikas honlapján:

 http://www.malinois.gr/voiceengl.htm

 

Előzmény: neco (33)
neco Creative Commons License 2007.01.03 0 0 34

Üdv mindenkinek!
Ehhez a témához is szeretnék hozzászólni néhány mogondolatot.(Azért csak most mert nemrég találtam rátok.)Lehet hogy tévesek az információim, de én úgy mazsoláztam ki az irodalomból hogy a malinois meg a wasserslager ugyanaz.A legjobb hangfelvételt a http://student.agh.edu.pl/~gorzolka/kanarek/kanarek.html  találhatjátok.Itt van timbrado és roller is ,sőt a rollerról videó is.Szerintem a legszebb hangú a malinois majd a roller utána a timbrado.Az american singert volt szerencsém élőben hallani lengyel ó.-ban de szerintem az a lakásban nagyon hangos ,bár ez izlés kérdése.
Utólag is mindenkinek BUÉK!
Jó madarászást!

Előzmény: madarbarat (16)
neco Creative Commons License 2007.01.03 0 0 33

Kedves Madárbarát!
Valóban dec.30-án Veszprémben volt az országos énekeskanári verseny Veszprémben.Azok akiket hozzászólásodban említettél  a miskolci Toth Ferenc és Maróti Béla kivételével nemtudtak eljönni betegség, illetve az idősebb koruk miatt.(Aki résztvett már lakóhelyétől 150-km. re kiállításon madarakkal ,felszereléssel ezt meg is érti.)Résztvett viszont a versenyen Kunák László Kassáról és Paul Gassmann német o.-ból.(Ez utóbbi tenyésztő szintén betegsége miatt csak a madaraival képviseltette magát.)A verseny utáni utáni megbeszélésen arra az elhatározásra jutottunk hogy Richter Gusztihoz csatlakozva megpróbálunk tenni valamit rollerezés népszerűsitéséért.Szeretnénk tenyésztőket, madarakat bemutató cikkeket megjelentetni, valamint részt szeretnénk venni kiállításokon, bár ezeknek a madaraknak nem ez az értékmérője.Várunk egyesületünkbe mindenkit ,aki szeretne roller tartással tenyésztéssel foglalkozni ,illetve ebben a népszerüsítő munkában szeretne részt venni .
Végezetül szeretném ismertetni a verseny végeredményét:
1.)Maróti Béla(Herend)
2.)Iker Ferenc(Albertirsa)
3.)Neubrandt Gábor(Pilisvörösvár)

A nemzetközi verseny végeredménye:
1.)Paul Gassmann
2.)Maróti Béla
3.)Kunák László
A bíró Varga Tibor(Szabadka) volt.Gratulálunka győzteseknek és minden tenyésztőnek köszönjük a részvételt!
Neubrandt Gábor   Tel:06309382862
                            e-mail:neco@citromail.hu

Előzmény: madarbarat (23)
timbrado Creative Commons License 2007.01.03 0 0 32

Nagyon király!

Ennél már csak az volna jobb, ha azt a rollert is meg lehetne hallgatni.

Szerintem a timbradó leveri!

Előzmény: madarbarat (31)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.02 0 0 31

Ha valakit érdekel az énekkanári (vagy csak a dallamos zene – és az kit ne érdekelne?!?), annak ajánlom jó szívvel a timbradót. A lexikon szerint:
 
spanyol timbrádó (jelentése: csengettyű): az énekkanárik 1962-ben elismert, Spanyolországban  kitenyésztett fajtája.
 Kúp alakú csőr, fekete szemek, kicsi, kerek fej jellemzi. A nyak és a hát szépen ívelt.
A szárny szorosan simul a testhez, de a hegyük kissé kereszteződő. A farok villás. A láb kicsi.
A tenyésztői ideál szerint a kívánatos testnagyság 13 cm.
Erős és sűrű a tollazata, amely a pirosat kivéve minden színben elfogadható.
A piros szín egyenesen kizáró ok.
Máskülönben a szín nem bírálati szempont, hiszen ezt a fajtát is a  hangjáért tenyésztik.
Érdekes, hogy tartja magát a hiedelem: a sötétebb tónusúak jobb énekesek.
A hangfelvétel rendelkezésre bocsátását ez úton is köszönöm az USA-beli szervezetnek: http://members.cox.net/timbrados/
 
 
Timbrádó

 

Timbrádó

 

Timbrádó hordkalit

 

És Végül a hangja meghalgatható Itt!

idre Creative Commons License 2007.01.02 0 0 30

Kedves madárbarát !

 

Itt is gratulálok és várom a CD - t  ahogy magánban írtam!

 

Azon az ominózus világkiállításon én is ott voltam és csak megerősíteni tudom

 R. Guszti elhivatottságát a füttykanárik iránt.  Ha kerestük többnyire az füttykalitkák között, mellett, alatt, felett volt megtalálható és csak fülelt, elmélyülten hallgatta a kanárik énekét. Nem semmi amit a kanárik szeretetéröl lehet tőle tanulni.

Üdv -el-

 

 

Előzmény: madarbarat (29)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.01 0 0 29

A Fertő-tó címszót követő címszóra kérdezel. Nos, ezt találtam:

fertőzés, infekció: patogén (kórokozó) mikroorganizmusok bejutása a szervezetbe.

Forrása lehet beteg állat v. ember (az influenzát például megkaphatja embertől a madara), egészséges, de hordozó ember v. állat (köztigazda).

A fertőzés terjedhet érintkezéssel, levegő útján, táplálékkal, élő hordozó, esetleg fertőzött tárgy (tojástálca, szállítókalit) útján is.

Állatról állatra terjedő fertőzés esetén beszélünk HORIZONTÁLIS fertőzésről.

Ha anya a magzatát v. tojó a tojás útján az embriót fertőzi, akkor van szó VERTIKÁLIS fertőzésről. A vertikális fertőzés veleszületett fertőzést okoz, más néven KONNATALIS fertőzést, amely a közvetlen átvitel egyik módja.

Ugyanígy közvetlen (DIREKT) átvitel történik akkor is, ha a kórokozó szájból szájba jut (etetés, "csókolózás").

A KÖZVETETT v. indirekt fertőzés akkor következik be, ha a kórokozó valamilyen élettelen köztihordozón (alom, takarmány, ülőrúd, ürülék, fürdővíz, por stb.) útján fertőz, és akkor is, ha ún. →köztigazdákkal terjed.

A fertőzés lehet HELYI, amikor csak egyes szervek, szervrészletek betegszenek meg, v. ÁLTALÁNOS, amikor a véráram útján az egész szervezetet hatalmába keríti a megbetegedés. Ilyenkor beszélhetünk szeptikémiáról v. bakteriémiáról.

Alapvetően három fokozata van:

1. szubklinikai fertőzésről akkor beszélünk, ha a szervezet enyhén fertőződik meg, s a tünetek bizonytalanok;

2. előfordulnak látens megbetegedések, amelyek jóformán rejtve maradnak v. éppenséggel a fertőzés kórtünetek nélküli.

A látens fertőződés esetében előfordulhat, hogy a szervezet legyőzi a kórokozókat, de az is megesik, hogy valamilyen gyöngítő hatásra a szervezeten mégiscsak eluralkodik a betegség. Itt kell megjegyezni, hogy a látens beteg is fertőzhet;

3. ha a kórokozók sikeresen kifejtik a hatásukat, akkor manifesztálódott betegséggel állunk szemben.

Mindebből következik, hogy a fertőzés után nem rögtön alakul ki a betegség.

Idő telik el, míg a kórokozók elszaporodnak és a szervezetben szétszóródnak. Az első tünetek megjelenéséig eltelt időt nevezzük inkubációs v. lappangási időnek.

Ez a klf. betegségekre jellemző, általában 2-14 nap.

Az inkubációs időszakban a szervezet és a kórokozók csatája dúl. Amikor kialakulnak a tünetek, akkor a kórokozók legyőzték a szervezet védekezőerejét, de a csata még akkor sem dőlt el véglegesen, csupán a klinikai (látható) betegség kialakulásáról beszélhetünk.

Sajnos előfordul, hogy a szervezetet egyszerre több kórokozó károsítja, ilyenkor áll fenn a kettős v. kevert fertőzöttség.

 

fertőző betegségek: fertőzéssel terjedő betegségek. Okozhatják baktériumok, rickettsiák, vírusok, véglények v. fonalgombák.

A madarak →baktériumok által okozott leggyakoribb fertőző betegségei: baromfikolera, baromfi tífusz, paratífusz, septicaemia, gümőkor, steptococcosis.

A →vírusok által okozott leggyakoribb megbetegedések: himlő, nátha, bronchitis, pestis.

A közismert ornitózist egy sem nem vírus, sem nem baktérium, hanem ún. →rickettsia okozza.

A →madarak fonalgombák által okozott leggyakoribb fertőző betegségei: tüdőpenész, szájpenész, kosz (favus), mycosis-ok.

A →véglények által okozott fertőző betegségek: fertőző vakbélgyulladás, fertőző májgyulladás, bélcoccidiosis, madár malária.

És, ha érdekel, akkor kihozom a himlőt, a coccidiosis-t, a szájpenészt... mert ezek is címszavak.

Vagyis előveszed a lexikont és, ha tényleg érdekel a téma, akkor nem tudod letenni!

timbrado Creative Commons License 2007.01.01 0 0 28

O. K.

de nézzük akkor a fertőzőt! Ott mi van?

Előzmény: nim-fa (27)
nim-fa Creative Commons License 2007.01.01 0 0 27

Kedves Nim-fa!

Nem én találtam ki, ez a nyíl az utalójel. Arra utal, hogy a szó, amelyre mutat abc-rendben címszava a lexikonnak, s ott a témával kapcsolatban további információkra lelsz. Esetünkben továbblapoztam a kórokozó címszóhoz, s ott az alábbiakat találtam:

kórokozó, patogén (gör.): a mikroorganizmusok betegségokozó hatása egy másik élőlényben.

 

kórokozók: patogén hatású v. a fertőző és az ún. inváziós betegségek terjedésében szerepet játszó mikroszervezetek.

Hat nagy csoporjuk ismeretes:

baktériumok,

vírusok,

gombák,

véglények,

ízeltlábúak és

férgek.

Meg kell még említeni még a rickettsiákat (a baktériumok és a vírusok közötti átmeneti alakot), amelyek közül a legismertebb okozza az ornitózist.

A kórokozó baktériumok, vírusok és gombák két nagy csoportra oszthatók:

→fakultatívok és →obligát megbetegítők. Csíráik kiválasztódhatnak

- az ürülékkel v. a vizelettel,

- a légutakon keresztül,

- a nyálkahártyán, továbbá

- a bőrön át.

Azokat az állatokat, amelyek kórokozókat ürítenek, csíraürítőknek v. csírahordozóknak, más néven bacilusgazdának nevezzük.

A kórokozók továbbterjedése (→fertőzés) megvalósulhat horizontálisan v. vertikálisan.

A külső élősködök aktívan károsítják a szervezetet (az atkák ellepik a madarat), ezzel szemben a mikroorganizmusok többsége passzív károsító, s ezek csak az ún. behatolási kapukon (légutak, emésztőcsatorna, esetleg a bőr) át juthatnak a szervezetbe.

 

Mint láthatod, itt is van néhány utalójel, de megsúgom, pl. a gombák (vírusok, férgak stb.), bár nincs a szó előtt utalójel, szintén címszó. vegyük pl. a féreg szót:

féreg (Vermes): megnyúlt, puha testű, gerinctelen állat. Vannak közöttük a madarakat károsító →endoparaziták is.

Tágan értelmezve kártékony →élősködőt jelent, s akkor ide tartoznak a tetvek, atkák, vagyis klf. rovarok és pókszabásúak is. (→férgesség)

 

féregatkák (Pentastomida): a féreglábúak törzsének egyik osztálya. Kivétel nélkül állatok belső élősködői.

A méretük néhány mm-től 13 cm-ig terjedhet.

Átalakulással fejlődnek, s az átalakulás gyakran köztesgazdában megy végbe.

Kifejletten rendszerint húsevő szárazföldi gerincesek orrüregében v. homloküregében élősködnek.

Néhány faj a sirályokból ismert, ezek köztesgazda nélkül fejlődnek ki.

 

féregbetegség: élősködő állatok, pl. bélférgek által okozott megbetegedés. (→élősködők, →férgesség, →Syngamus trachea, →hajszálférgesség)

 

Itt is akad néhány nyíl vagyis szerezhetsz a témával kapcsolatban rengeteg információt, ez az előnye más jellegű könyvekkel szemben a lexikonnak

Üdv Tibor

Előzmény: nim-fa (26)
nim-fa Creative Commons License 2007.01.01 0 0 26

Szia!

Mi az a kis nyíl a kórokozó mag a fertőző előtt?

köszi!

Előzmény: madarbarat (25)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.01 0 0 25

Tartok tőle, hogy a rengeteg címszó és a lexikon kifejezések indokolatlanul riasztóak. Magyarázatképpen csak annyival egészíteném ki, hogy a címszavak után kimondottan enciklopédiás szócikkek következnek. De minden további nélkül felteszek néhány címszót, illetve a hozzá tartózó szócikket, hogy egyértelmű legyen:

 

bacilusgazda: →kórokozó mikroorganizmusokat ürítő →fertőző állat v. ember. (→baromfkolera)

 

bácskai keringő (hosszúcsőrű - Batschkaer Tümmler): a ma Kis-Jugoszlávia területén található Vajdaságban kitenyésztett, a szegedi magasszállóval rokon, élénk vérmérsékletű házigalamb a keringők fajtacsoportjában. A­rányos test, hosszan megnyúlt, keskeny fej, két oldalt forgóban végződő, rövid fésű, továbbá lapos ívű fejprofil, gyöngyszínű írisz és keskeny szemgyűrű jellemzi.

Utóbbi színe a tollazattal harmonizál. ìgy lehet szürkéskék, sápadt v. sárgás árnyalatú. A hosszú csőr vékony, jól zárt, s bár elfogadott jelzetten is, a tenyészcél a világos kávaszín. A hosszúkás orrdudorok finom szerkezetűek. A középhosszú nyak a torok tájékán karcsú. A mell emelt, a hát keskeny. A szárny a farkon nyugszik, a végük nem kereszteződhet, a szárnybúbok kissé elállnak. A közepesnél valamivel hosszabb láb tollatlan.

A színváltozatai:

fekete, barna, vörös, sárga, kék és ezüst szarkarajzzal;

egyszínű fehér, fekete, barna, vörös, sárga,

fekete szalagos kék, barna-, kék-, vörös. és sárgafakó vm. ezüst;

a csaposok lehetnek feketék, barnák, vörösek, sárgák v. kékek. Elismert örvös és gólyás változatban is.

Az ezüstök világosszürke tollazata dérlepte hatást kelt.

Az Országgyűlés 32/2004. évi határozatával NEMZETI KINCSÜNKKÉ nyilvánított fajta.

 

Baegle: 242 tonnás, 10 ágyús brigg, amelyet az angolok 1820-ban bocsátottak vízre. Első útja a dél-amerikai partokhoz vezetett, ahol az Admiralitás részére partfelméréseket végzett.

1831-ben Robert FitzRoyra bízták a hajót, hogy fejezze be a kutatásokat. A brigg új kapitánya javasolta, hogy ajánljanak fel helyet a hajón egy tudós személynek, aki a távoli tájak világát tudományos szempontból vizsgálhatná.

A választás Ch. Darwinra esett, és így a Beagle minden idők talán legfontosabb tudományos expedicióinak hajója lett. →Darwin ennek a fedélzetén korszakalkotó felfedezéseket tett.

Amikor megjelent műve - A fajok eredete -, a hajó mélységesen vallásos parancsnoka szembeszállt Darwinnal.

A hajó részt vett még Ausztrália hidrográfiai feltárásában, majd 1851-ben átalakították vámhivatali őrhajóvá.

Később kiképzőhajónak megvették a japánok, majd 1888-ban szétbontották.

 

Előzmény: ParrotLand (24)
ParrotLand Creative Commons License 2006.12.31 0 0 24

Én is csatlakozok azokhoz, akik gratulálnak a Lexikon megjelenéséhez, ami remélhetőleg minél előbb megtörténik. Szeretném itt ezen a fórumon is kifejezni a nagyrabecsülésemet Tibor felé.

 

Ha megjelenik az egyik legnagyobb jelentőségű mű lesz a témában, ami Magyarországon valaha is megjelent. Magyar írótól pedig szerintem a legnagyobb.

Felhívom viszont a figyelmet, hogy ez egy LEXIKON, tehát mindenki így várja. Nincsennek benne fejezetek, hanem címszavak. Abból viszont rengeteg.

 

Én nagyon várom

 

Tatai Sándor

madarbarat Creative Commons License 2006.12.30 0 0 23

Kedves Timbrado!

A fehérvári Cs. Zoli révén hozzájutottam Richter Guszti telefonszámához, s hosszú idő után jól eldumcsiztunk. Tőle tudom, hogy a minap Veszprémben volt énekverseny Varga Tibor, Maróti Béla, Domonkos, a miskolci Tóth, a budapesti Kovács Attila (apja Gábor nyomdokaiba lépett!)... szereplésével.

Szerintem érdemes volna velük felvenni a kapcsolatot - s ha jól értettem, Guszti szeretné hivatalos formájában is feléleszteni a Roller-szakcsoportot, de legalábbis azt a hatalmas (már-már múzeális) értéket, ami vándorserlegekben stb. a birtokában van, szeretné biztos kezekben tudni, hogy e szép díszmadártenyésztői ágazat jövője szilárd legyen. Cél arrafelé venni az irányt, amerre az USA-beli vagy legalábbis a görög énekkanárisok tartanak.

Azt is jó volt hallani Gusztitól, milyen elismeréssel szól Gyergyók úr világgyőztes hullámosairól, Tóth István gyönyörű és szintén aranyat érő araraunáiról, melyeket szintén a COM-világkiállításon volt módjában (Németországban) megtekinteni.

timbradó
Előzmény: timbrado (14)
canary1 Creative Commons License 2006.12.30 0 0 22

Üdv kedves madarbarat !

 

De bizony, de bizony. Teli a találat !

Igen, az az ominózus kiállítás (1995. november 04-05.) az én benga nagy szívemnek is máig kedves emlék marad.

Jókívánságaidat nagyon köszönöm, és viszont kívánom! Az ideinél jobb, boldogabb, egészségesebb, eredményesebb Új Esztendőt Kívánnék szépmagam is!

 

Madárbaráti üdvözlettel:

canary1

Előzmény: madarbarat (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!