Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A fórumon olvasottak alapján rendeltem kés a Lovász késestől, Debrecenből.
Már emailben nagyon korrektek voltak, de a boltban is szuper kiszolgálás volt (végül személyes átvétel lett és persze némi variálás).
A lényeg, a kések fantasztikusak, nagyon szépen vágnak (az asszony nem olvassa, azért merem írni, hogy egy hónap használat után még mindig borotválnak, jobban mint a Delica 4 újkorában).
Egyetlen parám, hogy annyira szép a kés felülete, hogy nem is merném élezni, hogy ne karcoljam össze.
G
Ps: miután kipróbálta az asszony a Lovász késeket, megkaptam az eddig használt (és istenített) pontgyűjtős és egyéb "csodakéseket" élezést gyakorolni:-)))
Azért parafa, hungarocell, poiuretánhab és még számos anyag alkalmas a faragásra eszterga nélkül is. De lehet alkalmazni a Spyderco módszerét is, és a rudat megfelelő szögben rögzíteni, a kést meg függőlegesen tartva alakul ki a megfelelő élszög.
Az acéllal is finoman, tényleg csak simogatni, mert főleg a friss acél harap a tövénél.
A legjobb a kő, egyik kézben a markolat, másik támasztja a pengét, így az erő egyenletes. Az élszöget gyakorolni kell, lehet a pengehát alá illesztett támasztékkal vagy ékekkel, és megpróbálni azt tartani. Valamennyire domború lesz az élszalag, de az nem baj. Elég nehéz a kés hegye felé megtartani az élszöget, az is sok gyakorlást igényel, mert a hegy éle sok vágásnál fontos, érdemes figyelmet fordítani rá, általában lecsökken az élszög és túl sérülékeny lesz ott az él.
Az acélozás az egyik legfontosabb késkarbantartó művelet. A közhiedelemmel ellentétben, acélozással élezést nem végezünk, „csak” újraszabályozzuk, kiegyenesítjük, helyreigazítjuk a használat következtében elhajlott, deformálódott élet.
Egy kiélezett kést élével erős fény felé fordítva szemből nézve gyakorlatilag az él nem látható. Még élesnek érezzük ugyan kést, ha azonban az él egyes pontjain megcsillan a fény, azokon a helyeken az él már gyakorlatilag deformálódott. Az acélozás tulajdonképpen, sorba rendezi és visszahajlítja az elhajlott részeket, helyreigazítja, kiegyenesíti és lesímítja a kés élét, amely acélozás után ismét majdnem 100%-os lesz.
Lehetőleg minél gyakrabban acélozzunk, mégpedig célszerűen a kés használata előtt, mert az hatékonyabb, mint az utáni. Hosszabb késhasználat után, amikor a kés már érezhetően tompa, az acélozás már veszett fejsze nyele. A jól kiélezett kést a rendszeres acélozás hosszú ideig élesen tartja. Az acélozott él a kifent élhez hasonlóan újra éles lesz, csak talán kevésbé tartós.
Természetesen élezés előtt is van értelme az acélozásnak, mert helyreigazítja az él egyenetlenségeit, visszagörbíti az elhajlott élrészeket. Az acélozást követő élezéskor kevesebb anyagot kell eltávolítani, mert az elhajlott, deformálódott részek részben visszakerültek eredeti helyükre, azokat nem szükséges fenőkővel lecsiszolni.
Élezés után is hasznos lehet az acélozás, hogy egy végső polírt adjunk az élnek. Az acél tulajdonképpen kissé elkeni az él anyagát és így simábbá, vékonyabbá teszi azt, ezáltal a kés még élesebb lesz, így viszont egy kicsit gyengébb élet kapunk.
Az acélozás szögéről pedig csak annyit, hogy annak célszerűen a kés élszögétől 1-2°-al nagyobbnak kell lennie. Ha kisebb annál nem érünk vele semmit, ha nagyobb a szög leronthatjuk vele a szépen kialakított élt.
Elég nehezen tanultam meg a helyes acélozási szöget, ezért az acéljaim tövére egy 44°kúpot esztergáltam, amit sablonként használva könnyedén képessé váltam a helyes (kb 22°) acélozási szög tartására.
Azokkal az a bajom, hogy nem tudom biztosítani az egyenletes erőt a végighúzás során. Vagyis a penge tövénél sokkal nagyobb erővel fog nyomódni a felületekre a penge, mint a hegyénél. Ebből következően nem egyenletes lesz a kopás se, vagyis az él hasasodik, homorú lesz a vonala. Ettől kezdve a deszkán elvágni valamit egyre nehezebb lesz vele, mert egyre nagyobb részt meg fog hagyni az elvágandóból. Domború alakú él később lesz ilyen. Nekem nem is tetszik a homorú élvonal, de ez szubjektív.
A másik tulajdonsága ezeknek, hogy fix az élszög, és nem minden késnek ugyanaz az élszög az ideális. Egy kövön meg szabadon csiszolok akkora élszöget, amekkorát akarok. Viszont kővel meg nehéz a homorú alakú élet csiszolni, mert nagyobb rész fölfekszik, és egyenesíti.
Összefoglalva ezek az élezők rontják a kést, terepen lehet használni, de nem a kedvenc késsel.
"Lehet úgy, hogy acél fenővas és utána kerámián fenés vagy ennek nincs értelme?"
Inkább fordítva -- ha a kerámiával megélezted, az acél -- nagyon finoman húzva -- alkalmas sorjátlanításra, de kockázatosabb azzal csinálni, mint bőrön vagy kartonon.
Ált. külön alkalom a kettő: amikor épp csak fáradni (elhajlani az egyenestől) kezd az él, akkor acéllal felfrissíthető elég sok alkalommal. Utána jön egy pont, amikor nincs mese, eltompult, akkor lesz szükség a kerámiára.
Az a baj vele, amit írtam: hogy nem egy hozzászólásban hirdet. Minden kés külön sor, ráadsául ár nélkül (bár ezt más is észrevételezte, látom).
Írja bele egy rubrikába:
1. kés x Ft, fotó
2. kés, Y Ft, fotó
....
Nem úgy, hogy mindegyiknek nyit külön hozzászólást. 3-4 naponta lehet frissíteni, újra felrakni, nem pedig szinte minden nap bepottyantani valamit. Szerintem ez lenne a kultúrált módja a hirdetésnek, amit nem eleve zárnék ki innen, hiszen erre is való ez a fórum.
Nem az acél anyagában jeleskedik, de az EKA penge annyira jó formájú, minden célra kényelmes és egész kiemelkedő a metszőképessége -- én jártam már traumatológián, miután egy sokkal kisebb modelljükbe épp csak hogy belenyúltam a hüvelykujjammal :) Újrafenni pedig egy másik rozsdamentest sem ennyire könnyű és gyors.
Igazából evéshez jobb a laposabb markolat, viszont farigcsáláshoz a vaskos, szóval vmi kompromisszum mindenképp kell majd...
Laikusként kérdezem: új kés vásárlásán gondolkodom, az anyagnál mit kell figyelni (visszaolvasva látom, hogy a 440-es anyag nem örvend nagy népszerűségnek)
A felhasználási kör: túra közbeni általános használat, nyárs farigcsálás, étkezés, gombázás. Szeretném, ha nem kéne naponta élezni.
Egy 9 cm körüli pengéjű zsebkésben gondolkodom, ha van esetleg javaslat, szívesen fogadom (az elméleti határ 15e Ft.)