Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2010.10.18 0 0 1177
Igen, ovatosan kezdek kiserletezni a kulonbozo izekkel. Mmmm finomsagok... :))
Előzmény: .ETNA. (1175)
.ETNA. Creative Commons License 2010.10.18 0 0 1176
Törlődött? Hát az meg hogyan lehetséges, ilyet még nem is hallottam... A lényeg a lényeg, hogy visszataláltál:-)

Szerintem csak a topiknyitó módosíthat a címen, esetleg a modik?! Ez utóbbiban nem vagyok biztos.
Előzmény: Törölt nick (1172)
.ETNA. Creative Commons License 2010.10.18 0 0 1175
:-)) hát ez így szokott történni, ilyenkor lehet észrevenni, hogy micsoda különbség van a bolti és az otthoni között. Na jó, lehet, hogy olykor a forma nem tökéletes, no de a tartalom!!!

Próbálgasd a többi receptet, a különböző ízesítésű kenyereket is, ahogy írod, szerencsére elég hálás az "evőközönség":-))
Előzmény: ZsuR (1173)
Pif Creative Commons License 2010.10.18 0 0 1174
Köszönöm!
Előzmény: krnemarika (1165)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.18 0 0 1173
Most mar nyugodtan kijelenthetem, hogy megszerettuk az otthoni kenyeret annyira, hogy a ferjem, aki nagyon szeret kenyeret enni kijelentette, nem is jo a bolti kenyer :)).

Vagy egy alap receptem, amit most mar batorsaggal alakitgatok, mindig sikerrel.

3 csesze liszt (2 csesze feher es egy csesze valami mas lehet)
1 1/2 kkanal szaraz eleszto
1 ekanal cukor
1 csesze melegviz
1/4 csesze olaj
1 1/2 kkanal so

Tegnap a kenyeret 2:1 aranyban feher es szemolina liszttel csinaltam - a ferjem megette a felet azonnal :)). Most sutok megint. Lehet le kell allni vele, mert tobb kenyeret eszunk mint a boltibol...
.ETNA. Creative Commons License 2010.10.18 0 0 1171
Legalább finom! Vidd nekik szeletelve, és nem egymás mellé állítva a szeleteket, hanem fektetve, szépen, mint a süteményt:-), úgy nem olyan feltűnő, hogy be van kicsit horpadva a teteje:-)))

De viccet félretéve, itt van, amit minimálisan tudni kell a sikérről (én még nem használtam, de most már tudom, hogy "horpadás" ellen is jó)

http://hazikenyer.blog.hu/2007/09/28/a_siker_titka_a_siker
Előzmény: zsuzsa (1170)
zsuzsa Creative Commons License 2010.10.17 0 0 1170
sikér... egy csomó mindnet kéne még beszereznem :-(
Előzmény: Törölt nick (1168)
zsuzsa Creative Commons License 2010.10.17 0 0 1169

jaja az elfogyásával nincs baj, isteni finom, a tetején lévő horpadás csak esztétikailag zavar, mert olyna szépen volt a teteje sütés elején.

Mostanában mindig száritott élesztőt hazsnálok. A liszt... hát elméletileg mind ugyanolyna simaliszt, csak más gyártótól.

ja azt nem mondtam, hogy én döglöttélesztő fóbiás vagyok ( párszor megjártam már..) és valaki itt azt tanácsolta nyugodtan rakjam az élesztőt a folyadékokhoz, hogy lássam megindul -e ( 2-3 perc ) a tejes kenyered minden egyes alkalmmal tökéletes lett eddig ezzel a módszerrel, sőt egy szintén ebből a topicból szerzett ropogós héjú barna is, talán ennél megpróbálom legközelebb a liszthez keverve az élesztőt.

csak azért gond, mert a család már várja a jó kenyeret és már az anyám is kéri, hogy süssek és vigyek, úghogy többen ugranak rá amikor megsül, nincs sok lehetőségem gyakorolgatni meg rizikózni :-(
Előzmény: .ETNA. (1167)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.17 0 0 1168
a túl sok élesztő is csinálhat ilyet

szoktam tenni 1 evőkanál sikért a bekevert diabeteszes kenyérliszthez is - szebbre dagad
Előzmény: .ETNA. (1167)
.ETNA. Creative Commons License 2010.10.17 0 0 1167
Ó, te szegény, nagyon sajnálom:-(, de azért meg tudtátok enni?

Nem hiszem, hogy a vajjal van gond, én sosem olvasztom fel, de ha bizonytalan vagy használj olajat. A beeséssel kapcsolatban én inkább az élesztőre, esetleg a lisztre gyanakszom. Nem volt elég erős, friss.. ilyesmi.

Mivel az élesztő gázt termel, a tészta szépen megdagad, megkel, de amikor már a gép elkezdi sütni a kenyeret, a nem elég erős élesztő "meghal", vagyis a kenyér megsüllyed a saját súlya alatt. Legalábbis általában ez történik, ha az élesztővel van gond. Milyet használtál?

Fontos, hogy amikor bekészíted a hozzávalókat az élesztő ne érintkezzen a vízzel, ja és a víz persze ne legyen meleg (hiszen a gépek többsége először egyforma hőmérsékletre melegíti a hozzávalókat, csak ezután kezd dolgozni), csak sima, hideg csapvíz.

Sokat számít a jó liszt is, hogy az élesztő gázbuborékjai ne "szökjenek" meg:-)) Ezen úgy is szoktak néha "segíteni", hogy teljes kiőrlésű progin sütik a kenyeret, hogy a hosszabb dagasztási idő alatt jobban felszabaduljon a glutén a tésztában.

Bár én gyakran sütök sima "mezei" lisztből, ami nem kimondottan "erős", szóval mégis inkább az élesztő lehet a ludas!
Előzmény: zsuzsa (1166)
zsuzsa Creative Commons License 2010.10.17 0 0 1166
jajajaj ETNA valamit elszúrtam... megcsináltam a pekándiós-barackos kenyeret , gyönyörüen feljött, de sütés felénél beesett a teteje.

El vagyok keseredve, hetek óta terveztem a sütést. Új mérlegem van, de visszaellenőriztem a régivel, pontosan mér. Tényleg betartottam a sütési utasitásokat, azon töprengek mt szúrhattam el. A vaj adagolása mindig kicist necces, mert nem egyértelmü, hogy mérjek ki evőkanálnyi menyniséget egy kemény anyagból, esteleg olvasszam fel és úgy mérjem ?

Nézegettem, talán a buborékok kissé nagyobbak mint pl a tejes kenyérben, de egyenleteske, szépek amúgy.
Előzmény: .ETNA. (1162)
krnemarika Creative Commons License 2010.10.15 0 0 1165

Szia!

Nem ismerem ezt a gépet. Sokféle gép van forgalomban, mindegyik  hasonló elven működik. Az én első gépem Clatronic volt. Évekig használtam. Most Hauzerem van, hasonló az előzőhöz. Mindkettő két lapátos. Nálam nagy az igénybevétel, naponta használom, néha többször is. /Mindenféle kelt tésztát ebben dagasztok, még a fánkot is!/ Már csak dagasztok benne, mert sütőben sütöm a kenyeret.

 

Előzmény: Pif (1163)
Pif Creative Commons License 2010.10.14 0 0 1163

Sziasztok!

 

Most, hogy rátaláltam erre a topic-ra is, biztos, ami biztos, itt is feltenném a kérdést:

 

Kenyérsütő gépet szeretnék venni, ócsó de jó legyen, természetesen. Hirtelen ezt találtam: Ariete 121 kenyérsütőgép. Ott össz. 1 db, és pozitív véleményt találtam, nincs esetleg közületek valakinek tapasztalata ezzel a készülékkel? Esetleg milyen másik készüléket ajánlanátok helyette?

 

Előre is köszönöm a segítségeteket!

.ETNA. Creative Commons License 2010.10.12 0 0 1162
Erre már én is gondoltam, de tudod, éppen ahhoz az állatorvosi rendelőhöz kapcsolódik és éppen az a doktornő irányítja a helyi állatmenhelyt, akinek a klinikája a kutyánk halálát okozta... nehéz lenne így, bár tudom, hogy a kutyik nem tehetnek róla ... :-( Így inkább csak a fiam barátnőjének kutyiját gyöntölgetem néha:-)
Előzmény: apca (1161)
apca Creative Commons License 2010.10.12 0 0 1161
Még egy nagyon pici OFF, azután - igérem - befejezem.

Na jó, nem offolok tovább, bocsi mindenkitől, de most hogy közeledik ez a szomorú dátum... hát.... de hát Te is pontosan tudod akkor sajnos, hogy mit érzek...
Nekem az segít, hogy eljárok a NOÉ állatmenhelyre segíteni.

Most különösen sok a dolog. Borzaszó, ami Ajkánál történt...
ON
Előzmény: .ETNA. (1158)
krnemarika Creative Commons License 2010.10.12 0 0 1160

Szia!

Örülök, szép lett a kenyered!

A mérleg pedig egy jó beruházás hozzá!

Üdv.: Marika

 

 

Előzmény: Törölt nick (1153)
.ETNA. Creative Commons License 2010.10.11 0 0 1159
Az én kenyérsütőmre elvileg az van írva, hogy 1,3 kg-os kenyeret tud, de ezt csak két receptnél javasolja: barna és teljes kiőrlésű. Gondolom azért csak ennél a kettőnél, mert a tiszta barna lisztből készült kenyér zömökebb, tömörebb, nem "dagad" ki a sütőedényből:-) Mert ennyi lisztnél a fehér+teljes kiőrlésűből készült "vegyes" kenyerem már jól felnyomná a tetőt:-))

Tehát a maximális 2,5 fontos (1 lb = 0,4536 kg) kenyereknél a lisztmennyiség:
1./ teljes kiőrlésű kenyér: 500 gr teljes kiőrlésű liszt és 200 gr erős fehér liszt
2./ barna kenyér: 700 gr erős barna liszt.

Szerintem az 1,1 kg-os kenyérsütőbe 560 gr liszt (pl. 400 fehér+160 teljes kiőrl.) még biztonságosan, "kidagadástól mentesen" használható.

A kb. 70 dkg-os (1,5 font) kenyérhez ír a recept 460 gr lisztet.


Csak jelzem, hogy már a sorban álltam, amikor véletlenül észrevettem ma a DM-ben, hogy 236 Ft-ért adják az 1 kg-os bio teljes kiőrlésű rozs lisztet, a Graham lisztet stb. stb. Piros keretes árcédula volt rajta, de nem láttam rendesen, hogy tartósan alacsony ár, vagy éppen csak akciós.

Én mindig a Herbáriában, vagy az Auchanban veszem a teljes kiőrl. liszteket, így jól meg is lepődtem, hogy az "illatszer boltban" ilyen, viszonylag jó árban van. Ha jól láttam a lisztes zacsin, a Biopont-os lisztekről van szó.
Előzmény: Törölt nick (1156)
.ETNA. Creative Commons License 2010.10.11 0 0 1158
Ó, nagyon sajnálom, olyan édes a képen, s milyen szép fényes a szőre... a neve is nagyon találó volt...

Igen, én is ezt gyanítom, mert a 12 évig velünk, mellettünk élő kiskutyánk hirtelen halála (amely egy szupernek tartott állatklinika hanyag orvosai miatt történt) soha sem lesz feledhető, igazából akkor még lelkileg felkészülni sem volt rá időnk:-(

Nagyon letaglózott minket, nekem édesanyaként pluszban még az is nagyon fájt, hogy láttam mennyire szenved emiatt a fiam, aki anno rátalált a 2 hónapos kiskutyára, néhány perccel azután, hogy kitette valaki az utcára. Már akkor - 9 évesen - azt mondta, hogy ránézett és érezte, hogy ez az Ő kiskutyája:-(

Néhány héttel kutyika halála után a fiam azt mondta, hogy van a szívében egy hely, ahol a Queenyke iránt érzett szeretet "lakik", s ott még most is olyan üresség van, amit sem egy másik kutyika, sem semmi más (a szülők, nagyszülők, barátnő stb. iránt érzet szeretet) nem tud betölteni, pótolni, mert az egy másfajta szeretet volt:-((

Na jó, nem offolok tovább, bocsi mindenkitől, de most hogy közeledik ez a szomorú dátum... hát.... de hát Te is pontosan tudod akkor sajnos, hogy mit érzek...
Előzmény: apca (1157)
apca Creative Commons License 2010.10.11 0 0 1157
Még mindig olyan rettenetesen hiányzik a kutyikánk, pedig jövő héten szerdán lesz fél éve, hogy elment:-((


Nem akarlak elkeseríteni, de márciusban volt 4 éve, hogy Bocikát el kellett altatni 10évesen csontrák miatt.

Még most sincs olyan nap, hogy ne jutna eszembe. :(
Előzmény: .ETNA. (1141)
.ETNA. Creative Commons License 2010.10.11 0 0 1155
Ez a kenyérke teljesen rendben van! Gratulálok!!

Talán valóban kicsit sok az élesztő, én 560 gr liszthet szoktam egy 50 g-os élesztő kocka egyharmad részét, kb. 15 gr-ot beletenni, amikor nagy ritkán friss élesztővel csinálom.
Előzmény: Törölt nick (1153)
.ETNA. Creative Commons License 2010.10.10 0 0 1152
Na ja, inkább egy kis róka, csak kevésbé lompos farokkal:-)

Néhány éve, amikor még Queeny fiatalabb és kicsit "karcsúbb" volt, egy szomszéd kicsi lány azt mondta a mamájának: Nézd anya, ott egy őzike:-)))

Amúgy mindig szaglászott a konyhában, amikor már érezni lehetett a kenyérsütő környékén a kenyér illatát :-)
Előzmény: faqkac (1151)
faqkac Creative Commons License 2010.10.10 0 0 1151
Képről is jó fejnek látszik! Ő sem tacskó méret volt.
Előzmény: .ETNA. (1141)
faqkac Creative Commons License 2010.10.10 0 0 1150
BL-80-as lisztből. Gépben, elektromos sütőben.
Előzmény: vasgyári capriccio (1145)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.10 0 0 1149
Ellenvelemeny nem lehet ebben a topikban, csak bologatas? :)) Ugyan ne csinald...
Előzmény: Törölt nick (1147)
vasgyári capriccio Creative Commons License 2010.10.10 0 0 1148

Ez kenyérsütőgépes topik.

 

köszi,hogy felhívtad a figyelmem

Előzmény: Törölt nick (1147)
vasgyári capriccio Creative Commons License 2010.10.10 0 0 1146
nem saját kép
Előzmény: ZsuR (1139)
vasgyári capriccio Creative Commons License 2010.10.10 0 0 1145
miyen lisztből sütötted és miben?
Előzmény: faqkac (1142)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.10 0 0 1144
Milyen kedves az az elso kep... jo hogy ilyen szerencsesek voltatok, hogy volt nektek. Fog hianyozni mindig - csak kevesbe fog fajni. Elet...
Előzmény: .ETNA. (1141)
.ETNA. Creative Commons License 2010.10.10 0 0 1143
Imádok=Imádom
faqkac Creative Commons License 2010.10.10 0 0 1142
Púpos qrva, vagy vadászkutya legyek, ha értem!

Minden trükköt és praktikát bevetettem, amit itt leírtatok. Nekem meg sem sikerült közelíteni ezt a minőséget.

MIÉÉÉRT!!!!!!!!
Előzmény: vasgyári capriccio (1138)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!