Keresés

Részletes keresés

Zsana55 Creative Commons License 2013.05.25 0 0 13309

Négy hetet ledolgoztam a munkahelyemen, nem bejelentett munkavállalóként, s amikor felmondtam különböző okok miatt, a volt főnököm nem volt hajlandó kifizetni a ledolgozott óráimat. Van rá remény, hogy törvényes keretek között nyomást gyakorolhassak a volt munkáltatómra, hogy kifizessen engem?

bandikaa Creative Commons License 2013.05.22 0 0 13308

Sziasztok, kérdésem lenne:

 

határozatlan idejű munkaviszony közös megegyezéssel való megszűnésekor mi a helyzet ezekben az esetekben, feltéve, hogy van egy fix végidőpontra vonatkozó írásbeli megállapodás?
- mi van a szabadsággal? Kötelezhető a munkavállaló az időarányos teljes szabadság kivételére? Vagy a munkáltató köteles kifizetni az egészet, esetleg csak azt a részt, amivel a munkavállaó rendelkezik?

- mi a helyzet olyankor, ha a munkavállaló korábban akar lelépni, mint az eredeti megállapodás időpontja? Ez persze visszahat az előző kérdésre is...

 

A megállapodás nem rögzít semmit, ami a szabadsággal kapcsolatos.

 

Help!

mambadesz Creative Commons License 2013.05.22 0 0 13307

Kedves ObudaFan!

 

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

 

Még azt szeretném kérdezni, hogy ha nem tudok végig táppénzen lenni és a munkáltató nem tud visszatenni az eredeti pozícióba, de felajánl valami más munkát, akkor azt köteles vagyok elfogadni? Ha nem fogadom el, akkor annak lehet valami következménye?

Illetve még egy kérdésem lenne: táppénz alatt gyűlnek a szabadság napok?

 

Nagyon köszönöm ismét!

Eszter

Előzmény: ObudaFan_ (13303)
tormik13 Creative Commons License 2013.05.21 0 0 13306

Tisztelt Mindenki!

  1. Tanácsot szeretnék kérni. Négy éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen. Szépen lépdeltem a ranglétrán felfelé. Legutolsó szerződésben leírt beosztásom műszakvezető. Tavaly áthelyeztek egy másik egységbe a cégen belül ,boltvezetői státuszba. Erről a mai napig nem született ,írásos dokumentum , és Én ettől eltekintve végzem a boltvezetői munkakörrel járó teendőket. (és meg is vannak velem elégedve) Ezen felbuzdulva kértem a beosztásomnak megfelelő szerződés elkészítését és a hozzá tartozó béremelést ,amire a válasz az volt ,hogy jók az eredmények így semmi akadálya. Amikor kérdeztem , hogy ez visszamenőlegesen is érvényes-e a fizetésemelés ,azt a választ kaptam ,hogy csak „megbízott” boltvezető vagyok jelenleg... A kérdésem az lenne ,hogy kérhetem-e visszamenőleg a szóbeli kinevezésem napjától a boltvezetői béremelést? Van jogi alapja a kérésemnek? Valóban létezi olyan ,hogy „csak megbízott” vagyok egy beosztásban ,annak minden feladatával ,felelősségével de juttatásai nélkül? Minden segítséget köszönök!!

 

cyrané13 Creative Commons License 2013.05.21 0 0 13305

Szakértő válaszát várom. Munka törvénykönyvesként 12 év munkaviszony után megszűnik munkáltatóm (Törvényi előírások alapján). Köztisztviselőként átvesz az önkormányzat, és állításuk szerint ők jogutód lesznek, így nem kell végkielégítést fizetniük.  A szervezet, ami jelenleg foglalkoztat, teljesen megszűnik az Államkincstárnál is meg kell szüntetni minden jogviszonyt, ezért én azt gondolom, nem lehet jogutód az önkormányzat, még ha a munkaköröm nagyjából ugyanaz is lesz, mint eddig. Persze a fizetés meg kevesebb, és ehhez jó képet kell vágni! Hol tudok jogorvoslatot kérni?

Lali bácsi2012 Creative Commons License 2013.05.21 0 0 13304

Bt. vezetőjét felszólította egyik alkalmazotja hivatalos postai küldeményben kármegtérítés fizetésére, szakszerő kidolgozott kimutatással számlákkal. Kérdezem azt ha a Bt. válasznélkül hagyja ezt az ügyet, ekkor az kár elismerésnek számít e? Nem válaszolás esetén mire számíthat a Bt? Köszönöm megtisztelő választ.

ObudaFan_ Creative Commons License 2013.05.20 0 0 13303

A törvény kezelést ír, és bár ennek még nyilván nincs igazán gyakorlata, szerintem a vizsgálat ebbe nem tartozik bele. A védettség a kezelés megkezdésétől számított 6 hónap, nem annak van jelentősége, hogy mikor adod át az igazolást a munkáltatónak. Ennek egy szempontból van jelentősége: a tilalom nem áll be, ha nem tájékoztatod a munkáltatót.

Ha nem tudnak felmondani, vissza kell menni dolgozni. Ha nem tud a munkáltató munkát biztosítani, az állásidőre az alapbér jár.

Előzmény: mambadesz (13302)
mambadesz Creative Commons License 2013.05.19 0 0 13302

Kedves Szakértők, Fórumozók!

 

GYES lejárta után jelenleg a felhalmozott szabadság napjaimat töltöm május 27-ig. A munkáltató nem tud visszavenni, munkáltatói oldalról felmondást fogok kapni, de még nem kaptam meg.
3. gyermekkel próbálkozunk 1,5 éve, most kezdtünk meddőségi programra járni, a vizsgálatoknál tartunk.Olvastam a Munka Törvénykönyvében, hogy az emberi reprodukciós eljárás kezelés alatt állók felmondás alóli védelmet kapnak 6 hónapig. Szeretném megkérdezni, hogy mi tartozik ebbe a kategóriába, mikortól lehet azt mondani, hogy ilyen kezelés alatt áll valaki (akár már a vizsgálatoktól)? Nálunk valószínűleg inszeminációra fog sor kerülni.
Kérdezném továbbá, hogy 3. gyermek esetén is érvényes ez a védettség? Kitől kell erről igazolást kérni és van erre valamilyen hivatalos formula? A 6 hónap az igazolás munkáltatónak történő átadásától számolódik, vagy honnan számolódik?
A 6 hónap időtartamra, amennyiben sikerül a felmondást egyelőre "megúszni", vissza kell menni dolgozni? Ha nem tudnak munkát biztosítani, akkor milyen lehetőségeim vannak? Esetleg táppénzre lehet menni - lehet ilyen ok miatt táppénzre menni?
Nagyon szépen köszönöm a válaszukat!

Eszter

balukapitany79 Creative Commons License 2013.05.15 0 0 13301

Kedves fórumozók!

 

Tanácsot szeretnék kérni! Alkalmazotti jogviszonyban dolgozom egy kft-nél. A szerződésem szerint heti 40 órát vagyok köteles a munkahelyemen munkavégzéssel tölteni rugalmas munkaidőben.

A gyakorlatban: minden nap délutánra járok, és átlag 6 órát igényel a napi munkámat elvégezni, ami egy szerver gép programozása. Ez kb. 14-20h-ig tart (6 óra). Ha hétfőtől péntekig dolgoznék, akkor ez csak heti 30 óra lenne a 40 helyett. Éppen ezért, ahhoz, hogy meglegyen a heti 40 óra a hétköznapok mellett, minden második hétvégén is dolgoznom kell, és minden ünnepnap is! Hétvégén, és ünnepnap átlag 2-3 órát kell bent töltenem. Azonban mindezen felül még kötelező ellátnom egy „ügyeletet” is: Miután bent végeztem, és otthon vagyok, a szerver gépet távoli eléréssel (vpn) akkor is folyamatosan ellenőrizzem kell, és ha bármi gond van azt köteles vagyok azonnal észrevenni, és orvosolni a hibát. Ehhez azonban nekem folyamatosan egy monitoron a benti szerver gépet kell néznem. Tehát nem egy szokványos ügyelet, amikor csak a telefont kell kéznél tartani, és ha hívnak akkor menni. De ezt nem ismerik el munkaidőnek, mert otthon vagyok, és nem bent. Ez az „ügyelet” hétköznap miután végeztem 20-23h-ig tart (3 óra), és hétvégén, ünnepnap reggel 08-23h-ig (16 óra). Hétköznap délelőttönként csak azért nem kell, mert akkor vannak bent sokan a cégnél, és úgyis észreveszik ha nem megy a szerver.

A jelenléti ívet én nem írom alá, mert előre ki van töltve, hogy 08-16h-ig, és az ünnepnapok, hétvégék át vannak húzva, mintha akkor nem dolgoznék. Ha aláírom, akkor azzal igazolom, hogy így dolgozok, csakhogy ez nem felel meg a valóságnak.

 

A problémám az, hogy ha a munkahelyen eltölött időt nézem, akkor valóban nem dolgozom le a kötelező 40 órát. Azonban ha hozzáadom az ügyeletet is, akkor meg sokkal több, de ezt nem ismerik el munkaidőnek, mert nem vagyok bent, viszont mégis számonkérik ha ez idő alatt leállt a szerver, és én nem vettem észre.

 

A kérdéseim: Jogilag megteheti ezt a munkáltató, hogy nekem minden második hétvégén dolgoznom kell, és az év minden ünnep napján is, mindezt az alap bérért, csak mert másképp nincs meg a 40 óra, és a rugalmas munkaidő beosztásra hivatkozva? Ilyen fajta ügyeletre kötelezhet engem úgy, hogy nem is számítja bele a munkaidőbe?

zsanna Creative Commons License 2013.05.08 0 0 13300

Nem kicsit kevered a szezont a fazonnal :-((

Előzmény: napocskám (13298)
napocskám Creative Commons License 2013.05.08 0 0 13299

És azt meg elfelejtettem írni, hogy olyan keveset keresek, hogy a levonások messze elmaradnak 25 ezer forinttól.

Előzmény: zsanna (13297)
napocskám Creative Commons License 2013.05.08 0 0 13298

Tudod, ezt mind megértem. Viszont ki van emelve a törvény értelmezésében, hogy az ügyvédek nyugodtan választhatják a KATÁ-t, de egy mezei egyénivállalkozó nagyon meg kell, hogy gondolja, választatja-e ezt az adózási formát. A kettő fizetése közötti  különbséget senki sem vitatja, de nekik nyitva áll a kapu.

Előzmény: zsanna (13297)
zsanna Creative Commons License 2013.05.08 0 0 13297

Nem jól gondolod, mert a dolognak van egy másik résztvevője is: aki befogadja a számlát. És bizony ő is vastagon nyer az ügyön. 

És azért az is elég szép nyereség lehet, hogy a számla kibocsátója havi 25 ezer forinttal letud adót, járulékot, mindent. (kivéve ipa). Mert munkaviszony esetén azért ezek is szépen levonódnak ám a nyugdijastól is.....

Előzmény: napocskám (13296)
napocskám Creative Commons License 2013.05.08 0 0 13296

Igen, a rejtett munkaviszonyra gondol a törvény. Viszont az öregségi nyugdíjas már nem számolhat  a további munkaviszony beszámításának előnyeivel. Szerintem. Már nem fogják újraszámolni a nyugdíját, sem pedig az éves 0,5 %-os emelésre a továbbiakban nem tarthat igényt. Ha ez így igaz, akkor itt már nem lehet szó leplezésről, mert nincs előny. Vagy mégsem jól gondolom?

Előzmény: zsanna (13295)
zsanna Creative Commons License 2013.05.08 0 0 13295

Igen. A munkaviszonytól való megkülönböztethetőség :-)))

Előzmény: Törölt nick (13294)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 13294

jahogyaz. köszi.

Előzmény: zsanna (13293)
zsanna Creative Commons License 2013.05.08 0 0 13293

A 13. oldalon van a 6 feltétel.

Előzmény: Törölt nick (13292)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 13292

nem tudom, milyen 6 feltételre gondolt az ügyintéző, a katának vannak jogosultsági feltételei és vannak kizáró szabályai.

a lényeg, hogy vagyonőr lehet katás, ha egyéni vállalkozó, meg kell fizetni a havi összeget (és azt most nem tudom, hogy nyugdíj mellett főőállású vagy mellékállású válallkozó vagy (ugyanis ettől függ, hogy havi 25 vagy 50ezer), mert nem vagyok könyvelő),

és akkor minden járulék és egyéb adó fizetése alól mentesülsz,

vagyis ezen felül nincs fizetnivaló sem havonta, sem év végén az adóhivatal felé.

helyi adó lehet, pl iparűzési adó a helyi önkormányzat felé, ezt meg kell nézned, mit mond az önkormányzati rendelet.

 

a kata részletes szabályait viszonylag érthető formában itt tudod elolvasni:

http://www.nav.gov.hu/data/cms277004/61._fuzet___KATA_2013.pdf

 

 

Előzmény: napocskám (13291)
napocskám Creative Commons License 2013.05.08 0 0 13291

Szia Babett!

Köszönöm válaszodat, de mit kezdjek a 6 kitétellel? Egyébként én is úgy gondolom, tisztességesen megfizetném az adót, és nem sunnyognék, hogy ne kelljen csak pár forintot fizetne év végén.

Előzmény: Törölt nick (13289)
Karomshow Creative Commons License 2013.05.08 0 0 13290

Üdv!

61 éves leszek és belekerültem egy leépítésbe. A cég nem szűnt meg.Több telephelye is van. Kérdésem:

Köteles vagyok-e bármilyen munkát elvállalni, vagy ahhoz hasonlót kell felajánlani, amit korábban végeztem?

Kösz

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.07 0 0 13289

kata feltételei:

- egyéni vállalkozás

- nulla adótartozás, közben sem lehet 100 ezer felett

- kata megfizetése időre (minden következő hónap 12.-ig)

 

 

Előzmény: napocskám (13288)
napocskám Creative Commons License 2013.05.07 0 0 13288

Lenne egy kérdésem, kérlek, segítsetek, mert nem tudok eligazodni a kikötések között.

Személy-és vagyonőr vagyok. Választhatom-e a KATA-s dózást? Az APEH azt mondta, van 6 kikötés, amiből ha már kettőt magamnak tudhatom, akkor igen, Bővebb felvilágosítást nem adhat. Már öregségi nyugdíjas vagyok, de sajnos, még dolgoznom kell.

Meg tudja ezt válaszolni valaki nekem? Köszönöm szépen.

1baby Creative Commons License 2013.05.06 0 0 13287

Üdv!

Lenne egy kérdésem.

Kisebbik fiam tartós betegsége miatt vagyok gyesen,emellett dolgozom.Amig a gyermekem nem töltötte be a 3 évet addig napi 6 óra,azóta viszont napi 8 órában dolgoztam-kórházban.Itt dolgozom már 99 óta.Az elmúlt héten azt közölték velem,hogy innentől 12 órában tudnak csak foglalkoztatni,amit a 2 gyerek mellett nem tudok vállalni,de ezt ők is tudják.Eddig nem okozott különösebb gondot a napi 8 órás műszak.Kötelezhetnek e arra,hogy 12 órás műszakot vállaljak?

Papiron férjnél vagyok,de se anyagilag, sem sehogy nincs segitségem.Az egyedülállósági papirom folyamatban van.

Köszönöm mielőbbi válaszukat!

ObudaFan_ Creative Commons License 2013.05.04 0 0 13286

A munkaszerződéseden felül elrendelhet pótmunkát a munkáltató, de csak erős korlátokkal és díjazással. A munkaügyi bírósághoz vagy a munkaügyi felügyelethez lehet fordulni.

Előzmény: EmmaAnna (13284)
ObudaFan_ Creative Commons License 2013.05.04 0 0 13285

Ha itthon dolgozol, akkor főszabály szerint csak forintban.

Előzmény: PaliBMF84 (13282)
EmmaAnna Creative Commons License 2013.05.03 0 0 13284

Tisztelt szakértő!

 

12 éve dolgozom egy nagy banknál. A kislányaim már elúltak 3 évesek. 2 éve tértem vissza dolgozni. 3 hete áldatlan állapotok uralkodnak az osztályom.

Reggel 7-től este 20h-ig kell dolgoznunk és hétvégén is szombat vagy vasárnap. Kértem a fönökasszonyomat, hogy reggel 8 órára járhassak dolgozni persze este 20h-ig maradok,

( nem tudom máshogy megoldani) válasza: oldjam meg akár bébiszitterrel. Most napi 13h ülünk bent ebből 30 perc ebéd szünet. Megkérdezném, hogy ez

jogszabályba ütközik-e érdemes valahogy harcolni ellenük? A hivatalos munkaidőm 8-tól 16:45 ig szól, pénteken 15:30-ig. Van- e mód névtelenül feljelenteni a bankot és

persze van-e értelme. Esetleg egymunkaügyi hatóság kijönne és ellenőrizné őket? Ha igen milyen papírokkal tudom bizonyítani az igazamat? A jelenléti ívünkben fel van tüntetve, hogy reggel 7-re megyünk és este 20h-ig vagyunk.

Ilyen munkaidő mellett bentről még munka jogászhoz sem tudunk fordulni és persze az otthoni dolgokat mér nem is ecsetelem.

Nagyon várjuk a válaszukat.

Tisztelettel.

 

Csokis Creative Commons License 2013.05.01 0 0 13283

Kedves Szakértők! Abban tudtok segíteni, hogy a munkaszüneti napra elrendelt éjszakai túlóra hogy számolódik az új Mt. szerint? Tehár április 30-május 1, és május 1-május 2. Előre is köszönöm!

PaliBMF84 Creative Commons License 2013.04.30 0 0 13282

Kedves Szakértők, Fórumozók!


Azzal a kérdéssel találtam ide, hogy egy magyar cég kifizetheti-e a munkabérem Euróban? (Sok külföldi megrendelésük van, őket Euróban fizetik ki.) Találtam korábbi (akár több éves) bejegyzéseket, miszerint csak Ft-ban fizethetnek, valamint a munkaszerződésben is csak a magyar pénznem szerepelhet. Kérdésem, hogy azóta változott-e a jogi szabályozás, valamint ha a munkabér kifizethető euróban, ennek mi a szabályos menete, az adózás hogyan történik?


Köszönöm a segítséget!

lena29 Creative Commons License 2013.04.29 0 0 13281

Köszönöm a válaszokat! Ma beszéltem Velük, és mondtam, hogy nem akarok elköltözni sem ennyit utazni, így nem fogadom el a másik városban lévő munkakört! Erre az volt a válasz, hogy kiadják majd a szabadságaimat,és menjek el gyesre, és keressek mellette munkát magamnak.... vagyis azt akarják, hogy én mondjak fel?????? Megmondtam, hogy nem akarok gyesre menni, dolgozni szeretnék! Hát kíváncsi leszek, hogy mi lesz a vége.....

nilussa Creative Commons License 2013.04.29 0 0 13280

Szia!

 

Voltam egy előadáson, ahol felmerült ez a kérdés. Az előadó mondta (aki egyébként munkaügyi bíró), hogy ebben az esetben is meg lehet támadni a felmondást az egyenlő elbánás elvére hivatkozva. Az diszkriminatív, hogy egyértelműen azért mondanak fel, mert terhes lettél, még akkor is ha ez a próbaidő alatt történik.

 

Táppénz sajnos nem jár, ha már nincs munkaviszonyod. A táppénz csak akkor jelent védelmet, ha rendes felmondással akarják megszüntetni a munkaviszonyod.

Előzmény: Lukóczki (13269)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!