Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2022.06.19 -1 0 182849

én hiszek a képességeidben, de különböző hővezetésű anyagok hőérzete különböző, mert a hőtartalma is különböző, azt mérni kéne.

Előzmény: naivkezdo (182837)
zsorsz Creative Commons License 2022.06.19 0 1 182848

Ha fejre álltok, akkor is gyömöszölök!🖕

Előzmény: kopasz szuzukis (182840)
naivkezdo Creative Commons License 2022.06.19 0 1 182847

Egyrészt megnézném hogyan produkálsz csíramentesen előkészített gyümölcsöt, és a feldolgozás után is ugyanez a kérdés:)

Ként nem használsz, erre emlékszem korábbról, szóval érdekel.

Másrészt a tejsavas erjedés pont hogy magas hőmérsékleten jöhet elő, a hűtéssel ezt is kivédjük. 

Előzmény: kopasz szuzukis (182840)
naivkezdo Creative Commons License 2022.06.19 0 1 182846

Ez elméletben lehet így, rettentő félelmetes.

Gyakorlatban nem tettem még kárt, ellenben előnyét élvezem. 

Hűtöm a levet palackokkal, a bundát pedig a lébe nyomkodással. 

És ugye végig főerjedés alatti nyomkodásról írtam, ahol bőven képződik co2, van alkoholtartalom, elszaporodott már bőven az a törzs, ami dolgozik, tehát amit vázolsz nem főerjedéskor fenyeget. 

Előzmény: kopasz szuzukis (182843)
naivkezdo Creative Commons License 2022.06.19 0 0 182845

Mesélj kérlek, mennyire hűvös helyen?

Hány fok?

Hány fokos a gyümölcs feldolgozáskor?

Hány fokos a cefre a főerjedés elején, végén?

Hány litert cefréztek egy edényben?

Előzmény: kopasz szuzukis (182844)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.06.19 0 0 182844

Hűvös helyen cefréznek.

Előzmény: naivkezdo (182842)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.06.19 0 2 182843

Bundanyomkodás káros hatásai:

- a hordónyitással megbontod a védő széndioxid párnát, oxigént juttatsz be.

- a levegőben mindenhol jelenlévő vadélesztők, ecet-, tejsavbaktériumok, penészgomba spórák bejutnak a nyitott hordóba.

- a nem tökéletesen fertőtlenített bundanyomogató szerkezettel még több nemkívánatos mikroorganizmust viszel be, közvetlen a lédús fázisba. 

- ha tökéletesen zárt a hordó, a bunda nem tud kiszáradni. Ha nem száraz a bunda, a benne lévő élesztősejtek ugyanúgy dolgoznak, mint a léfázisban.

- ha nem kap levegőt a cefre, a legtöbb nemkívánatos mikroorganizmus egyáltalán nem működik.

Előzmény: naivkezdo (182832)
naivkezdo Creative Commons License 2022.06.19 0 0 182842

Csak egy kérdés. 

Akik próbálják utánozni az űrtechnológiát a nagy főzdéktől, otthon házilag hogyan hűtenek?

Mert a hűtés a technológia egy fontos és kihagyhatatlan eleme.

naivkezdo Creative Commons License 2022.06.19 -1 0 182841

Most komolyan ne idegesíts már fel. 

Szerinted a csalóka hőérzet miatt hideg a lé és meleg a bunda?

Mérjed nyugodtan hőmérővel, szólj kérlek ha nem ezt fogod tapasztalni. 

Előzmény: öreg_néne_b (182838)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.06.19 0 2 182840

Téveszme, hogy a le nem nyomkodott bundában mindenféle kórokozó megtelepszik. Illetve nem téveszme, ha nyitogaztják-kevergetik. Csak éppen pont a nyitogatással, felébe-harmadába megtisztított eszközökkel nyomogatnak-kevergetnek. Hiába cefrézel tiszta, csíramentes gyümölcsöt, ha a hordó nyitogatásával a levegőben jelenlévő mikroorganizmus-csírákat beengeded. Vagy a keverőeszközzel beviszed. Mert jelen van a levegőben. Ha nem lenne, akkor pl. nem tudnánk kovászt készíteni. A kovászban meg az élesztőgombák mellett ecetsav- és tejsav-baktériumok is vannak. Ezeknek meg oxigén kell. Amihez a hordó nyitogatással hozzá is jutnak.

Az a széndioxid-párna is csak akkor stabil, és véd meg, ha nem bolygatják. Egy hordónyitás-kevergetés már teljesen megbontja azt a párnát. 

Tévhit az is, hogy az egyébként nedves bundában "nem dolgoznak az élesztősejtek". Ha ez igaz lenne, úgy általában, akkor pl. kenyeret sem lehetne keleszteni. Elvégre a bedagasztott kenyértészta is olyan állagú, mint a cefrén a bunda. Ha nem működne benne a kovász, nem kelne meg a kenyértészta.

 

De a legtöbb laikus cefréző ezeket a mikrobiológiai-környezeti tényeket nem hajlandók tudomásul venni, sőt sokan tagadják is.

Előzmény: zsorsz (182809)
Yanou0322 Creative Commons License 2022.06.19 0 0 182839

Hőmérővel mérve is melegebb a bunda, ha irányítottan és fagyasztott palackokkal hűtöd. Simán lehet 10 fok különbség a bunda és a lé között. Mindig próbálom úgy hűteni, hogy 20 fok fölé ne menjen, a bunda főerjedésben 28-ig simán felmegy. A palackok a lé tetején úsznak, a felolvadt palackok frissen fagyasztottra cseréjekor a 2/3-ig töltött 120 literes hordóban lévő lé alsó fele minimum 5 fokkal melegebb, mint a lé felső fele, a bunda pedig a legmelegebb. Tudom, mert volt, hogy hónaljig nyúltam a cefrébe. Szóval a közepén van a leghidegebb rész.

Előzmény: öreg_néne_b (182838)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.19 0 1 182838

A hőérzet csalóka, a közeg hővezető képességétől függ. Azonos 20 fokos levegőben nem fázik a kezed, 20 fokos vízben meg igen.
Hőmérsékletet hőmérővel mérünk.

Előzmény: naivkezdo (182837)
naivkezdo Creative Commons License 2022.06.19 0 0 182837

Kezemmel mérem ahogy lenyomom, a bunda meleg, a lé hideg. Ez tény, nem elvileg írom. 

Előzmény: endrepp (182836)
endrepp Creative Commons License 2022.06.19 0 0 182836

Én irányított erjeszésre gondolok, ha kezdőknek szól, az zárt technológiát feltételez, zárt keverő nélküli tartályokat főzdékben sem nyomkodják. De tényleg, ahogy írod, ha valaki szereti csinálni főerjedés közben, az indoknak pont elég. Mérted már hőmérővel? Én az edény belsejére emlékszem, hogy a legmelegebb volt, nem a bundára, de ez logikusan hangzik.

Előzmény: naivkezdo (182835)
naivkezdo Creative Commons License 2022.06.19 0 0 182835

Vegyük ketté.

 

Technocefre beoltva, intenzív az erjedés, hőképződés.

Sok esetben az ellenkezője, amit krumpli ír.

A bunda túl tud melegedni, a lé hidegebb, ha lenyomod hűtöd. Az szerintem nem cél, hogy 30+ fokos legyen a bunda, és ez simán előfordulhat 20 fokos lé esetén is. Borászatban mondjuk van ahol direkt engedik el és nem csömöszölik/körfejtik, de csak 1-2 fajta vörösnél.

 

Spontán erjedés, változatos koktél dolgozik, előfordulhat egy kis illó, ha lébe nyomod a bundát ez megszűnik sok esetben.

Szintén előfordulhat nem tetsző illat ritkán, erre gyakorlatként olvastam és bevált, hogy hagyja kiszellőzni a co2vel, tehát nem légmentesen zárt az elején. Kevés alkoholig állhat ez fent ritkán, utána az esetek többségében (nekem mindig, ha beesik ilyen) meghalnak ezek a törzsek. Beszéltünk erről nemrég.

 

Előzmény: endrepp (182833)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.06.18 -2 0 182834

Erősen habzó cefrénél, melegben pl: fekete cseresznye, megy, minél hamarabb rá a fedő+kotyógó, és kézben tartható a főerjedés. 

Nyomkodással növelhető a habzás intenzitása.

Előzmény: naivkezdo (182832)
endrepp Creative Commons License 2022.06.18 0 1 182833

Milyen haszna tud lenni?

Előzmény: naivkezdo (182832)
naivkezdo Creative Commons License 2022.06.18 -1 0 182832

Elég piperkőc módon van ez kezelve.

Nem tudom kik azok akik nem ajánlják.

Kérlek Te vagy bárki mondja el mi kár származhat a zajos/főerjedés alatti bunda/kalap nyomkodásnak. 

Haszna tud lenni, erről már írtam korábban. 

De van aki csak élvezi, az is haszon:) és még egyszer, főerjedés alatt ezzel szerintem nem tud kárt okozni.

Előzmény: öreg_néne_b (182831)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.18 -1 2 182831

A lezárt hordóban a bunda nem tud száraz lenni. A "szétcsapatását" nem is ajánlják, legfeljebb az óvatos lenyomkodását. De szükség arra sincs.
A végén meg nem nem tudjuk, hogy ki szerint mikor van vége az erjedésnek. Sokan piszkálgatják a régen kierjedt cefrét, várják a csodát.
Szóval ez egy olyan tevékenység, aminek haszna nincs, kára viszont lehet. Akkor meg minek? :o

Előzmény: naivkezdo (182830)
naivkezdo Creative Commons License 2022.06.18 0 0 182830

Én ebből nem csinálok elvi kérdést.

Szóval szerintem nyugodtan szétcsaphatja a bundát. A végén meg nem tud mi káros lenni, ha egyből főzi. 

Meg a vége felé kevesebb is lesz a bunda.

Előzmény: öreg_néne_b (182829)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.18 0 1 182829

Akkor nyilván semmi. Ez inkább elvi kérdés, főerjedésben felesleges nyitogatni és később ártalmas is.

Előzmény: naivkezdo (182828)
naivkezdo Creative Commons License 2022.06.18 0 0 182828

Én azt nem értem, főerjedés/zajos alatt mi rossz történhet, ha lenyomja/széttöri a bundát?

Szerintem semmi.

Előzmény: 1zsakkrumpli (182827)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.06.18 -2 0 182827

Ez bunda gyömöszölés helyett ( ha mindenáron akarod), nem lenne elég hordót fedele levétele nélkül, félrebillentve egy picit megforgatni? Elvégre a kotyogót azért találták fel, hogy az erjedés állapotát figyelemmel lehet kísérni, úgy hogy a hordót nem nyitogatjuk, oxigén ki van zárva. 

Birshez teljesen felesleges a cukor. Cukor nélkül egy csodálatos pálinkát lehet főzni belőle. Mondhatnám azt is, hogy nem a cukortól lesz jobb a pálinka, inkább a különleges, birsre nézve egyedi cefrézéses technológiától - ami már itt le lett írva rengetegszer.

Előzmény: zsorsz (182826)
zsorsz Creative Commons License 2022.06.18 -2 0 182826

Nézd én régen szerettem ezt a fórumot, most meg kezdem megutálni. Arra kaptam fel a fejemet hogy a bibliát kell nyitogatni nem a hordót, meg ne nyomkodd, ha jó pálinkát akarsz ne cukzozd! Mi van itt?…a bundát mindig gyömöszöltük, hol van a reggeli link?…azt mondod gyerekszoba kérdése ki hogy kóstol, ha 10 ember nem találja el melyik a cukros, az nem mérvadó? Azt mondod főzésen múlik az aroma. Kiváncsi lennék rád a birsnél azt a kevés alkoholt hogy főznéd ki hogy aroma ne maradjon. De tudom előre hogy megint kidumálsz mindent ugyhogy leszrom nem érdekel ez az egész szarság én leléptem.

Előzmény: endrepp (182822)
zsorsz Creative Commons License 2022.06.18 0 0 182825

Köszönöm!

Előzmény: endrepp (182824)
endrepp Creative Commons License 2022.06.18 0 0 182824

Ezt találtam:

 

Javaslat a Kokoferm Kft. prospektusáról:
Tájékoztató jelleggel 0,3-0,5 pH egység csökkentéshez kb. 1 liter 10 %-os foszforsavra van szükség 100 kg gyümölcs esetén.

Előzmény: zsorsz (182821)
endrepp Creative Commons License 2022.06.18 0 0 182823

Nem tudok rá válaszolni, nincs lineáris összefüggés, ezért kell mérni, tudok adni mérőt, 1119 környékén, ne éld bele magad ebbe a stílusba, én nem kötözködöm, kezdjük ezt inkább újra.

Van valami ököl szabály, hogy 10%osból mennyi kell, de itt többen azt javasolták, azt el kell felejteni, mert becsap, konkrétan nem emlékszem hogy volt.

Előzmény: zsorsz (182821)
endrepp Creative Commons License 2022.06.18 0 0 182822

Érvek helyett elsütöd ezt másodszor, így szoktad?

Mit beszélek mellé, az én érvem a szakirodalom és maga a szakma állítja ezeket, neked mik az érveid? 

Ja, hogy olyan meg nincs, ezért kell valami személyeskedő közhelyet bedobni. Személyeskedés helyett meg keress más szórakozást légyszíves.

Előzmény: zsorsz (182820)
zsorsz Creative Commons License 2022.06.18 -2 0 182821

Erre persze nincs válasz, csak az élő fába is kötözködés,azt nagyon értitek!

Előzmény: zsorsz (182808)
zsorsz Creative Commons License 2022.06.18 -2 0 182820

Megint mellébeszélsz.

Előzmény: endrepp (182819)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!