Mindent lehet, de szerintem totál felesleges, ilyen tempóban az az mtz megeszi a hasznot. Én ezt egy 44 köbcentis fűrésszel oldom meg, három óra 1,5 liter keverék és egy 6,5 mbp re való vastag galyat összevágok, az 5 centi alatit meg aprítom.
Ha nem akarod az 5 lovas motort csutkán járatni, akkor azért nem árt egy kicsit (min. 6,5-8 LE-ig) túlméretezni. Persze az aprítandó ág vastagságát is vedd figyelembe :)
A héten megyek a fogaskerékért (majd hívlak úgyis),ki van vágva lézerrel a két darab oldallemez,a kés fölé a lemez,valamint megyek még a tengelyt csináltatni,(ugyanott csináltatom ahol a 300-as ékszíjtárcsát!)aztán jöhetnek a képek... :)
Én kis naív, eddig azt hittem, hogy csak 1 köbös big-bag zsák létezik, de most, hogy 2 fajta méretet említettél, rákerestem a gugliban, és kiderült: annyi fajta van belőle, mint a hajam szála (bár már erősen kopaszodom :))
ha jo formaju az anyag (van kozotte vastagabb is meg az elagazasok nem tul szelesek) akkor 35-40 perc / big-bag/ 2 ember. rossz anyag 1 ora / big bag / 2 ember. eddigi rekord 24 perc/bigbag/2 ember kivallo anyaggal (4-6 meteres akacfak nagyon suru allasbol 8-10 cm kedovastagsaggal elagazas szinte semmi )
Az előző kérdésedre, hogy hány m3, mennyi idő alatt és hányan nem lehet pontos "adatot" mondani, de ha mondjuk a kiömlőn kettes zsákolód van, akkor 1 ember kell, aki a zsákolásért felel, és legalább 2, aki adagolja a tölcsérbe a cuccot (a lényeg, hogyha van anyag, akkor minnél kevesebbet menjen üres járatban a gép), akkor biztos, hogy nagyon hatékonyan fog működni a darabolód. Ja és persza ha vigyázol rá ! [és nem dőlsz be a youtube-on látott 8-9 cm vastag ágaknak:) ]
Köszönöm a pontosítást. Darabolót építek ami kb 10 cm-es darabokra vágja. Egyébként tegnap kipróbáltam de nem volt nagyon ágam. Év eleji vágásból maradt akác ág és nagyon jól vágta. majd képeket teszek fel, burkolatok és a festés még hátra van.
Lehet, hogy 2 malomban őrölünk, vcsak a pontosítás kedvéért: A nútos késeket tőlem vetted, ami ágdarabolóra való, vagyis 8-10 cm-s darabokra aprítja majd az ágakat. Amiről meg /manens batátunk beszél, az tárcsás gép volt, 1-2 cm-s darálékot készített, az az ágdaráló.
Most kérdés, hogy darálót vagy darabolót építesz ? :))
Erre azért nehéz válaszolni, mert kevés, a másikkal összehasonlítható gép, ill. alapaníyag van.
Én tavaly daráltam, egy 600-as tárcsás, T-25-el meghajtott darálóval. A száraz ágból hárman óránkénk max. 1-1,5 köbméter darálékot, a nyersből 3-4 köbmétert 4-en ( jobban vitte, többet tudtunk adagolni, szakadt a víz )
Szerintem jó elgondolás. A gyenge pontja a nádaprítónak hogy hamar elmegy tőle a kés éle legalább is az én egytengelyesemnek az élét a nád ami legjobban rongálja a száraz bodza fa után.
Igaz lehet, először közvetlenül a lapra csavaroztam a késeket, utána gondoltam azt, hogy - mivel a kések sima része is élezett - teszek alá távtartónak egy-egy 10-es anyát. Azt gondolom, hogy amennyiben száraz anyagot darálnának, úgy nem dugulna el, de hol van homogén száraz anyag ? A beépített rosta - kb. 12-14-es lyukakkal - kevésbé dugulna el, azt a kések csak-csak kiverik. Az egész tengelyt, így a tárcsát is szögbe állítva - kb. 70 fokba - építeném be, ez is csökkentené az eldugulás esélyét. Gondolom én most. Majd a puding megmondja.
Kerestek többen szár-ill. náddarálót. Elkészítettem egy lehetséges verziót, a tárcsa 500 mm-es, ötvözött alumínium, a tengelye 50-es, tehermentesító aggyal. 3-as lemez házat gondolok hozzá, kb. 50 cm magasat, az oldalán egy suberrel szabályozható kivágás, előtte - különböző lyukméretű - rosta. Mi a véleményetek ?
Segitséget szeretnék kérni. Milyen minőségű csavarokkal rakjátok fel a tengelyre a késeket? A mérete M12-es és 4 darab fog egy kést. Amúgy az én késeim is Galvintól vannak. Nagyon korrekt.