Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
Nekem a melyhuto reszben jedkocka csinalo van. . .ra van kotve a vizre, nem kell utana toltogetni - es az ajton keresztul jon a jegkocka egeszben vagy daralva. . . Kihagytad a lehetoseget, hogy jobbra a melyhuto, balra a huto :)) - no jo csak gonoszkodok. Lenyeg: a melyhutoje egyenerteku a hutoladaval- bar ettol meg nem akarok hosszabb idore tarolni.
Igen, hatalmasak a lehetosegek, szinte mindent meg lehet talalni mar.
"A hűtőszekrények mélyhűtőjében a hőmérséklet nem alkalmas a folyamatos tároláshoz, ezért találták ki a fagyasztószekrényeket, ládákat, illetve a kombi hűtőket."
Dehogynem. . .:))
Nem a fazontol fugg, hanem a teljesitmenytol. Az enyemnek a "kozephomerseklete" 0-5 F kozott van (17 es -15 C). No ettol meg tudom hidegebbre allitani.
Mit nevezel kombi hutonek?
Nekem nem kell hutolada - nem szeretem a ladas tarolast, jobb az olyan, ami polcos. No meg kell a plusz huto ter is, nem csak a plusz melyhuto.
Nagyon hosszu tavon nem is akarok tartani kajat - odafigyelek, hogy "kiegyuk" a husokat a melyhutobol mielott ujat veszek - ami nem gond, csak meghivom a fiukat vacsorara :)) es maris ures a kamra is.
Kamra. . . no az nincs. Sajnos. Egy kis beepitett szekrenyem van, de sem levegoje nincs, meg tele-nyaron inkabb meleg, igy csak szaraz dolgokat, konzerveket tudok benne tartani. Igaz mas nem is nagyon kell.
Tegnap válaszoltam csak közbe be jött valaki és mire vissza fordultam lefagyott a gépem és már nem volt kedvem mégegyszer leírni.
Tömören:
A hűtőszekrények mélyhűtőjében a hőmérséklet nem alkalmas a folyamatos tároláshoz, ezért találták ki a fagyasztószekrényeket, ládákat, illetve a kombi hűtőket.
A húsokkal, félkész kajákkal úgy vagyok mint te, van mihez nyúlni ha kell.
A paprikát ilyenkor /lecsó minőségben/ fillérekért meg kapom, és egy pörkölt alapba valami isteni szaftot lehet készíteni vele... A paradicsommal úgyszintén. Ezek általában őstermelőktől valók és az áruházak az isten tudja honnét szerzik be.
A kukoricára a csöves főzni valóra gondoltam az valami isteni télen...
Nagy igazsagot mondtal. En csak annyit akarok fagyasztani, ami kicsit kenyelmesebbe teszi a mindennapi fozocsket. Egesz pontosan, kb ket hetet el tudok lenni nagyobb vasarlas nelkul.
Szeretek hust venni ott ahol olcso - no ez nagyobb adagokat jelent, pl ha daralt hust veszek abbol 15-16 hamburgert tudok csinalni, no ezt ritkan csinalim meg egyszerre. 4-enkent szoktam a kesz hamurgert lefagyasztani, es ez a vesztartalek - ha valaki jon, tudunk enni.
Csirkemell szinten. Egy nagy talcan van kb 12, annyi nem kell egyszerre.
Aztan can amikor a jo husok le vannak arazva - ilyenkor kell venni es lefagyasztani.
Nem tartok itthon sokmindent - nincs hutoladam, ketto hutom van, mind a kettonek van melyhutoje. Igaz, nagyok, az egyik 25 cubic feet(700 l?) a masik 22. A melyhuto reszuk kb harmada az egesz terfogatnak. Ami a konyhaban van oda a mindennapos dolgokat teszem - a pinceben meg amit hosszabb tavra teszek el.
Paradicsomot, paprikat meg nem teszek el, nem is szoktam venni melyhutottet. Borsot, kukoricat, zoldbabot igen, de nem a sajat, bolti, csak nagyobb mennyiseg (kb 2 kg).
Szoval probalom ugy alakitani, hogy ne legyen tobb a tarolas miatt az ar, vagy csak annyival, amennyi meg megeri a kenyelmet. Kethetenkent megyek vasarolni - amugy meg csak egy par dolog ami kell - leginkabb kenyer, bar azt is szoktam fagyasztani.
Most peldaul nincs itthon jo gulyashus, es a boltan sem volt aminek jo az ara es szep friss. Varok. Ha latok, akkor veszek 3-4 fozesre valot, mert mar tartozok egy jo gulyassal a csaladnak. Ha veszek, osszedarabolom, lehutom kisebb adagokban, es ha ramjon, fozok :)).
Nalunk a kesz etel lefagyasztasa nem nagyon jott be.
Lehet, hogy nem teljesen a kédésedre válaszolok, de egy véleményt elmondok.
A zöldségek, nagyon jól lehet tárolni a fagyasztóban, én a petrezejem zöldjét spárgáva összekötve, folpackba betekerve, kiadagolva szoktam tárolni. A paprikát felszeletelve, bezazcskózva, paradicsomot az aprókat zacsizva és tényleg mindig van itthon amikor hozzá kell nyúlni, viszont most agyalok rajta, hogy eladom, vagy kirakom a 400 l-es hűtőládát és veszek egy kisebbet.
Van egy ismerősöm aki hűtőház vezető, és Ő ébresztett rá, hogy milyen drága is a hűtés és IGAZA van. Ilyen energa árak mellett elmegyek a legközelebbi áruházba és mindent megkapok. Lehet, hogy drágább, de ha a hűtést is hozzáteszed az árhoz helyben vagy, vagy jobban jöttél ki a frissel.
Én a fogott halak, maradék kaják miatt tartom leginkább, hiszen nem mindig esszük meg azonnal a halat, mert más volt betervezve, vagy pl. egy bográcsos adagból maradni szokott.
Ja, amit még érdemes eltenni, az a zsenge csemege kukorica, isteni fincsi januárban-februárban, visszahozza a nyár ízét.
Hogy a vendeglatas gyakorlati oldalarol is beszljunk. Szeretem ha van arra lehetosegem, hogy minimalis elokeszitessel lassak vendegul baratokat, rokonokat - persze, ki nem? Szeretek vasarolni is, szivesen jarom a boltokat egy-egy szoktatlan hozzavalo miatt. . .de. . .nem mindig van ra idom, nem szeretek azert lemondani a vendeglatasrol, a fozesrol, mert valamit nem volt idom beszerezni.
No itt jon a tarolas, tartositas. Itt a fozocske topikok egyikeben tanultam meg, hogy a fuszernovenyek milyen jol elvannak a melyhutoben :)), azota mindig van friss petrezselymem, koriander zoldem, kaprom, metelohagymam itthon! Micsoda segitseg! Akkor veszem, amikor nagyon szep, friss - es olcso. Az ize, szine, mint a frisse!
Aztan par csalodas. A hus a melyhutoben. Sokszor kilukad, kinyilik a csomagolas, vagy csak egyszeruen levegos, es a husban - huson jegkristalyok keletkeznek. A kenyer szinten. Pedig milyen jo ha van "vesztartalek" itthon!
Vettem egy vakum csomagolot. . .Tegnap elott voltam vasarolni, es a hust amit vettem, szokas szerint adagokra osztva a melyhutobe tettem, de most az uj csomagolassal. Vettem egy nagy csomag reszelt parmezan sajtot is - amit el lehet tartani sokaig a melyhutoben, ha jol van csomagolva! Azt is adagokban fagyasztottam le. Kenyeret meg nem probaltam, de fogok! Ha az is sikerul, akkor igazan fogok orulni!
(Maradek sutemeny,. . .teszta, . . . fott etel - amit lehet a zacskoban forro vizben. . .)
Megcsinaltam a Tiramisu-t, nem tudtam ellenallni, megkostoltam, mit mondjak, nem veletlenul a kedvencem. . .finom!
Itt a recept, ha valaki erdekel:
4 tojas 1/2 csesze cukor 1/2 csesze Tia Maria or Kahlua kb 50 babapiskota (ket csomaggal vettem, maradt a masodikbol - ja es feltetelezem a hasonlo meretet) 0.5 kg Mascarpone 1 1/2 csesze eros kave (en adtam hozza egy evokanal instant-ot is) kakaopor vagy reszelt csokolade disziteshes
Verd fel a tojasok habjat a fel csesze cukorral, tedd felre. Keverd el a mascarpone-t a tojas saragakkal, Tia Maria-val. Ovatosan keverd el a tojashabbal.
A babapiskotakat martsd be a kaveba - mindket oldalon, de ne aztasd agyon) Egy talban (20x30 cm) rakd az aljara - a tetejere a kremet. Meg egy reteg babapiskota, krem a tetejere. Hotoben legalabb egy ejszakat hutsd Dip ladyfingers in the coffee Layer them in a 9x13 pan A tetejet szord meg reszelt csokoladeval (vagy kakaoporral).
Ismered a kemencés burgonya sült foghagymás tarjával receptjét?
Még vendéglátóban dolgoztam, ott ez az étlapon is szerepelt.
Cserép vagy vasedénybe olívaolajos karikára vágott hagymaágyra (4-5 fej hagyma) helyezz pár szelet besózott esetleg grillssózott tarjaszeletet.
Újabban a húsra szoktunk önteni szójaolajat is, nagyon odavaló az íze és szép színt is ad a húsnak.
Párold meg a hagymán, rakj rá sok foghagyma gerezdet,majd szép pirosra süsd le. Nagyon jó szaftos lesz a hagymától ami az alján van.
Házilag úgy készítheted a leggyorsabban, hogy meghámozol annyi burgonyát, hogy egy mélytányérba egészbe belerakva egy deci vízzel az aljában berakod a mikródba megfőzni.
Talán 10-15 perc után ha már a villát át tudod szúrni a krumlin, kész is a saját levében főtt burgonya, ami jobb a sós vízben főttnél.
Amíg főzted a burgonyát, addig keverj ki sós borsos foghagymás tejfölt, és csinálj mindenkinek szalonnából kakastaréjt (sült szalonna egyik oldalán beirdalva, beirdalt oldal őröltpaprikába nyomva)
Az előmelegített tányérra (amit vizesen mikróba három percig beraksz felforrósítani)
ráhelyezed a sült tarját. Rárakod a karikára vágott főtt krumplit, leöntöd a foghagymás tejföllel, rárakod a kakastaréjt, meghinted egy csipetnyi őröltpaprikával hogy szép legyen és már kész is. Esetleg ha szeretitek, kevés sajtot is reszelhet rá.
Régen csináltam már, de lehet nemsokára beiktatom. Anya érti a hús sütését, a többi az én feladatom lesz.
Szóval egy pohár Cabernet dukál ilyen finom kajához, ajánlom próbáld ki ezt az érzést. :)
Vegyes vagy nem vegyes - unokak. . .nekem meg semmilyen sincs :((
Mit ettem tegnapelott. . . Van egy kolleganom, aki imad fozni, de nem szakacskonyvbo, leginkabb maga talalja ki a kajakat. Hihetetlen noszemely. . .
Most egy krumplisalatat talalt, es valami hihetetlen finom volt! Igy csinalta: Hajaban fozte a krumplit - es a krumplik tetejere tett sargarepat is, hamozas nelkul. Amikor megfott, meghamozta oket, es lereszelte kaposzta reszelon, es adott hozza frissen vagott hagymat. So-bors-oliva olaj-citromle-petrezselyemzold. . . hidegen talalta, valami csodas volt!
Fiamnak is csinaltam egy szendvicset ebedre - pedig nagy huszevo a szentem, megis izlett neki.
Holnap ebedre tesztat fozok ki es a pestoval-parmezannal tokeletes lesz ebedre (vendegul latom magamat). Vagok ra egy keves erett paradicsomot is - nagyon kellemes a pesto paradicsommal.
Ikrek??? Duplan gratulalok!!! Kislanyok, kisfiuk??? Meselj!!! Kepek??? En meg kozben gyorsan vendegul latlak teged is meg a Bekat is egy szendvicsre - mielott a topicgazda kidob innen - most csinaltam:
hazi keszitesu pesto friss mozarella sajat paradicsom feherkenyer