Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

sagia77 2013. nov. 2. Creative Commons License 55437

"Részemről befejeztem, mert undorom van a politikától, a fenti kérdések részletesebb tárgyalása márpedig oda vezet."

 

És mennyire igazad van. Bánom én is, hogy belementem.

Előzmény: alkotasu (55428)
k.novotny 2013. nov. 2. Creative Commons License 55436

Mindkét XIIc mozdonyt a MÁV átadta a KsOd-nek bérletbe, majd a KsOd megis vette azokat, amelyek a kezelésében lévő Szepesváraljai HÉV-en üzemeltek, amig erre a vonalra mozdonyt tudott vásárolni.

 

Ezután mindkét mozdonyt Pallos Ármin épitési vállalkozó vette meg. a képeden már a tulajdonát képező egyik mozdony látszik.

 

A mozdonyokat elbontották

 

 

Előzmény: 262 (55435)
262 2013. nov. 2. Creative Commons License 55435

Uraim, köszönöm a segítséget és a kimerítő válaszokat.

A selejtezés tényleg nem egyenlő a lángvágóval, hála az égnek!

Mágus23 2013. nov. 1. Creative Commons License 55434

FIGYELEM AZ 55430 sz hozzászólásom ÉRVÉNYTELEN MIHOK1 fórumtárs leírata a HELYES.  TÉVES INFORMÁCIÓ KÖZLÉSÉÉRT ELNÉZÉST KÉREK !

Előzmény: Mágus23 (55430)
MIHOK1 2013. nov. 1. Creative Commons License 55433

Jó estét,

Szerintem XIIc osztályű mozdony. A nyeregvíztartály a képeslapon lévő mozdonyon a kémény mögött kezdődik mint a XIIc-nél, míg a XIIe mozdonyon a víztartály első éle a kémény előtt van. Az azonosítandó mozdony tengelyeinek távolsága egyenlő tengelyosztást mutat a XIIc mozdonyhoz hasonlóan. A XIIe középső tengelye közvetlenül a hátsó előtt van, ennek a rövidülésben álló mozdonyon is látszania kellene. A XIIc mozdonyon a védház alsó élének magasságában a mellgerendáig egy sárvédő lemez húzódik, ilyen a XIIe-n nincsen.

Az nem perdöntő bizonyíték, hogy a XIIc mozdonyok M.Á.V. selejtezése utáni utóélete nem ismert. pár hete itt a fórumon bukkant fel egy híd terheléspróbájáról készült kép olyan mozdonyról amelynek már akkor sok éve kiskanállá kellett volna válnia az ismert nyilvántartások szerint.

Előzmény: 262 (55429)
Mágus23 2013. nov. 1. Creative Commons License 55432

ÜDV ! 1 MÁV XII c osztály  2 MÁV XII e osztály

 

 

1 2

Előzmény: 262 (55429)
Mágus23 2013. nov. 1. Creative Commons License 55431

ÜDV! A kirohanást én írtam .Látod ha valamit próbálunk kissé helyén elemezni  akkor néhányan ezt kirohanásnak tekintik . Nem baj ez mert ez már politika ami manapság tényleg olyan amilyen . Az emberi meggyőződések és nézetek elvek az egy más dolog . Tényleg nem is érdemes ezt itt tárgyalni . Hozzászólásaidat tisztelettel köszönöm.

Előzmény: alkotasu (55428)
Mágus23 2013. nov. 1. Creative Commons License 55430

ÜDV! Szerintem XII e. A XII c  oszt. gépekből ha jól tudom csak 3 db készült.  A képen a XII c nél egy kissé más típus látható. A XII e már sorozatjelölést sem kapott, mert még 1911 előtt a MÁV törölte őket állagából eladás vagy selejtezés útján

Előzmény: 262 (55429)
262 2013. nov. 1. Creative Commons License 55429

Tisztelt Uraim!

Szeretnék egy kis segítséget kérni.

Szeretném megtudni hogy az alábbi képen XIIc vagy XIIe osztályú mozdony látható. Én személyszerint a XIIe osztályt gondolom, mert ebből a MÁV több darabot is eladott építési válalkozóknak és tovább szolgáltak időben mint a XIIc osztályú mozdonyok.

Minden segítséget előre is köszönök szépen.

kép forrása:vasutallomasok.hu

 

alkotasu 2013. nov. 1. Creative Commons License 55428

KI

 

"Neked maradtak kint rokonaid?"

 

Igen.

 

 

"Nekem igen, nem kell beszélgetnem olyan emberekkel."

 

Akkor velük beszélgess!

 

 

"Persze szerintem ha megállás nélkül, útlevél nélkül át lehet hajtani, azért az nem tűnik szemfénybesztésnek"

 

Normális viszonyok mellett egy határátkelő nem kell, hogy katasztrófát okozzon, legfeljebb 10 perces pihenőt. Amikor még volt határátkelő pl. Németország és Ausztria között, nem dőlt össze a világ. De jutottam át a magyar-román határon is 5 perc alatt, igaz, nem a Ceausescu diktatúra alatt. A határok megszüntetését nem azért találták ki, hogy Neked ne kelljen elővenni az útleveledet a zsebedből. Egészen más az ok, aminek részletezése meghaladná egy itteni hozzászólás kereteit.

 

 

"Ha teszemazt most hirtelen visszacsatolnák Erdélyt"

 

Nem beszéltem visszacsatolásról egy szót sem. Nem is gondoltam ilyenre. Viszont a kintmaradt rokonaiddal azért érdemes lenne beszélgetned arról, hogyan látják a román régiósítási tervet... (Emlékezz csak továbbá a Ceausescu-féle falurombolási tervre, és a hasonló, "barátságos" egyéb rendelkezéseikre, bár lehet, hogy akkor még gyerek voltál, és nem hagyott mély nyomot Benned.)

Ilyen, és ehhez hasonló körülmények miatt ne csodálkozz, ha egyesekben kerekednek némi negatív érzelmek is a szomszédok iránt.

Félreértés azért ne essék! Én nem írtam ide kirohanást, csupán értettem Mágus ellenérzéseit keleti szomszédainkkal szemben.

 

Részemről befejeztem, mert undorom van a politikától, a fenti kérdések részletesebb tárgyalása márpedig oda vezet.

 

 

BE

Előzmény: sagia77 (55413)
mdbz 2013. nov. 1. Creative Commons License 55427

Ingerem van, de hány! :(((

Mágus23 2013. nov. 1. Creative Commons License 55426

ÜDV ! Köszönöm válaszodat ! ! Igen a politikai nézetek tárgyalása  az itten kérem kínos és bajos . Tényleg lépjünk tovább . Nosztalgiavonatok menetrendi közlekedtetése tekintetében 1985 től tudom mondani 1990 ig . Akkor Esztergomba ha jól emlékszem március végétől október  végéig volt a menetrend minden hétvégén. A balatonon közlekedő vonatoknál ha jól tudom a nyári, május végltől szeptember elejéig volt a közlekedtetés . Ezt annyira nem ismerem mert azokat a vonatokat általában Balázs Józsiék vagy a kanizsaiak  vitték . Nekünk a Hámánosoknak csak néha beugró fordulóink vagy különvonataink voltak a balatoni irányban.

Előzmény: krikori (55423)
Mágus23 2013. nov. 1. Creative Commons License 55425

ÜDV Károly ! Ezt te jobban tudod .A Matolcsy féle pöttyöket meg ne keressük sehol . Politika :Nézetek és elvek kérdése .

Előzmény: k.novotny (55422)
Mágus23 2013. nov. 1. Creative Commons License 55424

ÜdV Imre ! Újvidék és Szovjetunió vizsgálhatnánk a dolgot ,de valóban nem érdemes ezt a mozdonyfórumon tenni . Maradjunk abban ,hogy adott esetben egy személyese találkozón beszélgessünk majd erről . Maradunk a mozdonyoknál .

Előzmény: Bárdos Imre (55421)
krikori 2013. nov. 1. Creative Commons License 55423

Kedves Mágus23,

 

szerintem inkább maradjunk a gőzösöknél.

Értékelem a hazafi lelkesedésed, de sajnos nem egy pontatlanságot írtál, sajnos a politika rátenyerelt a történelemre és féligazságokkal, kiragadott mondatokkal átmossák az emberek agyát. 

Középkorról elég nehéz mai fogalmakat alkalmazva beszélni, anakronizmus. A középkori európai királyságok, fejedelemségek általában befogadók voltak, csak a zsidókkal voltak problémáik időnként ha valami baj volt, legyen kin elverni, de őket igazából a Krisztus-gyilkosság vád miatt közösítették ki. A muzulmánokkal is leginkább vallási téren volt probléma, főleg az Ibériai-félszigeten, a reconquuista befejezéséig.

Habssburg uralom - azért ne felejtsük el, hogy 1848-1867 között nagyon komoly fejlesztések zajlottak Magyarországon, hogy ne menjek messze: vasút kiépülése. Azonkívül próbáljunk az ő birodalmi nézőpontjukból tekinteni a történteket.

Háborúban mindegyik hadviselő fél elkövet kisebb-nagyobb disznóságokat, csak a győztesekére sokkal később derül fény. (Milyen igaz az a bibliai idézet, hogy az apák bűneiért a fiak fizetnek meg hetedíziglenig.) A magyar katona is elemelt ezt-azt a megszállt területeken, ez katonapszichológia. A török-magyar 150 éves háborúskodásban például a magyar hadviiselés jelképének számító huszárok igencsak megsanyargatták a magyar falvakat, városokat és kereskedőket. Ez (sem) pessze nem illik bele a nemzeti kánonba. Az hogy egy nép tolvaj, hűtlen, szószegő ugyanolyan buta és igazságtalan kollektív megbélyegzés, mint ami alá minket is vettek. Inkább tanulnunk kellett volna/kellene a románoktól, a saját nép, nemzet a legfontosabb, nem a hűség meg egyéb nagyon szép romantikus szamárság.

Trianon nem azért volt mert itt kommunistauralom volt 3-4 hónapig,  Európa térképére ránézve is látszik, a németek meggyengítése miatt büntettek minket ilyen durván, hogy a későbbi kisantant államai a lehető legerősebbek legyenek. A Clemencau-legendákat is kéretik kidobni a kukába.

 

Visszatérve a gőzösözéshez: hétvégi nosztalgiamenetek meddig közlekedtek évszak, illetve év szerint?

Csak az esztergomi oldalon jártak, vagy a szobin is volt nosztalgiavonat? Balatoniak?

Köszönöm!

 

 

Előzmény: Mágus23 (55420)
k.novotny 2013. nov. 1. Creative Commons License 55422

Kedves Mágus!

 

Megtudnád mondani esetleg azt, hogy mit keresett a 326,324, 326,385, 326,397-es pályaszámú gépek 1914-ben (tehát nem a háború végén) az orosz Jugó-Zapadnaja (dél-nyugati vasút) vonalain.

 

Remélem nem a Matolcsy féle pöttyöket a kis gyerekek seggén....

 

Természetesen feltudnék sorolni még egy pár mozdonyt az Oszták-Magyar Monarchia mozdonyai közül

 

vagy mi a fészkes fenének volt a 326.331-es majd három éven át 16-18 között Olasz területre állomásitva....

 

 

szóval igazán abba hagyhatnád ezt a politikai ténykedésedet

 

 

http://propeller.hu/itthon/2805884-kormany-ujrairna-tortenelmet

 

A kérdés már csak az, hogy

 

ki mikor hazudott,

ki mikor hazudik

és ki mikor fog hazudni

 

 

 

Előzmény: Mágus23 (55420)
Bárdos Imre 2013. nov. 1. Creative Commons License 55421

> A Magyar Királyság volt egyedül az, aki számtalan idegen-ajkú népet, szerbeket, tótokat, szlovákokat, mócokat befogadott területeire és megpróbálta azokat saját nemzetéségű életükben meghagyva a Magyar Királyság területén beilleszteni az ország lakossága közé.

Szeretném megkérdezni, hol van arra történelmi példa, hogy Magyar Királyság katonái mészárlást hajtottak volna végre idegen ajkú népek között, akár- kül, akár belhonban? <

 

Például Újvidéken, vagy a Szovejtunióban. Ezen kívül tudomásom szerint az ország területén élő nemzetiségieknek sem volt olyan arany életük mint, ahogy azt az abba az irányba elfogultak igyekeznek beállítani.

 

Mindkét oldal elkövette a saját hibáit, de a mindenkori aktuális hatalom függvényében mindíg a másik oldalét kell kihangsúlyozni, a saját térfélen történt "visszásságokat", pedig lehetőleg még a történelemből is ki kell törölni. Aki pedig az ilyen értelmezést kétségbe vonja, azt le kell haza- és nemzetárulózni, gyalázni, stb. Csakhogy a világ nem csak fekete és fehér, vannak árnyalatai is.

 

De ez már politika, annál mocskosabb dolog pedig nem igazán van a világon. Inkább maradjunk a gőzmozdonyoknál.

Előzmény: Mágus23 (55420)
Mágus23 2013. nov. 1. Creative Commons License 55420

Üdvözletem!

 

Én azt látom, hogy beindult a magyarellenes nemzetgyalázás. Alaptalan és hazug történelmi tényekre hivatkozva. Tisztességtelen dolognak tartom azt, hogy  ha felmerül a magyar történelem tényeinek esetleges értékelése vagy tárgyalása, akkor az rögtön bizonyos politikai körökből származó gondolkodású emberekből olyan reakciót vált ki, hogy azt csak mélymagyar kötekedésként tudja értékelni,értelmezni.

Menjünk csak sorba, amikor mi voltunk nyeregben akkor mi sem voltunk különbek, csak erről nem divat beszélni, írod hozzászólásodban. Szeretném leszögezni, hogy a Magyar Királyság az akkori időkben minden európai államnál különb volt. A Magyar Királyság volt egyedül az, aki számtalan idegen-ajkú népet, szerbeket, tótokat, szlovákokat, mócokat befogadott területeire és megpróbálta azokat saját nemzetéségű életükben meghagyva a Magyar Királyság területén beilleszteni az ország lakossága közé.

Szeretném megkérdezni, hol van arra történelmi példa, hogy Magyar Királyság katonái mészárlást hajtottak volna végre idegen ajkú népek között, akár- kül, akár belhonban?

 

Török uralom és Habsburg megszállás.

Török uralom után bekövetkezett a Magyar Királyság legnagyobb tragédiája a Habsburg megszállás. Az akkori és mindenkori Haabsburg politika a Magyar Királyáság területén élő, de a Magyar Királysággal kon szolidációban élő és együttműködő más nemzetiségű népcsoportokat folyamatosan igyekezett kijátszani a Magyar Királyság ellen. A Habsburgok ezen piszkos munkája csak részben sikerült, mert az akkori európában egyedül a Magyar Királyság területén volt a legtöbb szabadságmozgalom és szabadságharc, szövetkezve a velünk élő idegen ajkú népekkel együtt a Habsburg elnyomás ellen.

Mi sem jellemzőbb erre a tevénységre az, hogy minden szabadságmozgamat amelyet a magyar és velünk közös hazában élő, de idegen ajkú népek indítottak a Habsburg elnyomás ellen, azt mindig csak a Habsburg csapatok külföldi erők plusz támogatásával tudtak leverni. Tehát ennyire nem voltak különbek elődeink idegen ajkú nemzetiségeinkkel szemben.

Kitelepitések kérdése. Ki kit telepített ki, érdemben tisztázzuk.

A Magyar Királyság erőszakosan idegen  nemzetiségű, de velünk egy hazában élő népeit erőszakkal sosem üldözte és telepítette ki. Tehát sértő magyar elődeinkkel szemben az, a kérdés feltevése, kitelepítenéd őket úgy mint minket?  A trianoni utódállamokban folyamatosan mai napig üldözik a magyarságot, és több utódállamból erőszakkal telepítettek ki magyar ajkú lakosságot.

 

Néhány adat

1920 ban idegen uralom alá került a Magyar Királyság területének 72 % a

1920 ban idegen uralom alá került a magyar nemzetiségű lakosság 63 % a

1920 ban idegen uralom alá került az ország ásványi kincseinek 78 % a

Ja persze ez nyafogás, és értsük meg ez így nem tud működni . Az I világháború után igen példás volt a büntetés ,miért is ?  Azért mert Lindner Béla leszereltette a hadsereget és az ország idegenek és kommunisták prédája lett meg is lettaz eredménye Trianonban . Trianonban nem az igazságos nemzetiségi jogok alapján döntöttek ,hanem a Kommunizmusért rótták ki a példás büntetést az Antante urak a kommunizmustól való rettegésükbem. Megadták a magyar történelem legnagyobb tragédiáját nemzetünknek és velünk élő nemzetiségeinknek. Mind a mai napig ennek következményeit viseli magyarország még az oly nagyszerű EURO ANTANTI E.U. n belül is . Most ezekért a gondolataimért nyugodtan lehet engem fasisztázni .

Előzmény: sagia77 (55413)
fecskea1 2013. nov. 1. Creative Commons License 55419

És akkor az öntöde mellett még ott volt hátrébb a kovácsműhely...

Előzmény: FAV 20 (55418)
FAV 20 2013. nov. 1. Creative Commons License 55418

Naponta megégették magukat, és most csak a szegecselésre gondolok.

Előzmény: fecskea1 (55416)
Zolysys 2013. nov. 1. Creative Commons License 55417

Egyébként azt néztem hogy szine mindig az emberek súlya az ellensúly :)

Előzmény: fecskea1 (55416)
fecskea1 2013. nov. 1. Creative Commons License 55416

El tudom képzelni. Én a hatvanas évek második felében az Istvántelki Főműhely öntődéjében dolgoztam egy darabig, ahol "csak" vagonok kerekéhez való fékpofákat öntöttünk. Az sem volt könnyű munka.

Előzmény: FAV 20 (55415)
FAV 20 2013. nov. 1. Creative Commons License 55415

Hatalmas munka. Az a nagy kerék amit forgatnak, oly nehéz mint most egy villanymotor a mostani mozdonyokban. Fele energia egy diesel mozdony legyártása.

Előzmény: Zolysys (55414)
Zolysys 2013. nov. 1. Creative Commons License 55414

tudom hogy nem hazai, de akkor is szép végignézni :)

sagia77 2013. nov. 1. Creative Commons License 55413

Bocs az offért, de úgy látom beindult a mélymagyar kötekedés. Neked maradtak kint rokonaid? Nekem igen, nem kell beszélgetnem olyan emberekkel. Attól amit leírtam még történelmi tény, mint ahogy az is, hogy amikor mi voltunk nyeregben, akkor mi sem voltunk korrektebbek (csak arról nem divat beszélni). És persze az EU is csak "szemfényvesztés". Érdekes tünetegyüttes, hogy akik Trianonon pörögnek, szerintük az EU szemfényvesztés. Ez nem nagyon jár külön. Persze szerintem ha megállás nélkül, útlevél nélkül át lehet hajtani, azért az nem tűnik szemfénybesztésnek, de kinek mi.

De hagyjuk a kesergést, nézzük a konkrétumokat. Ha teszemazt most hirtelen visszacsatolnák Erdélyt, akkor mit kezdenél az ott élő románokkal? Elcsatolnád őket az anyaországuktól? Vagy kitelepítenéd? Mint anno velünk tették? Értsük már meg, hogy ez így nem tud működni. Persze nyafogni azt lehet miatta, csak hát minek.

 

Előzmény: alkotasu (55409)
Mágus23 2013. okt. 31. Creative Commons License 55412

ÜDV! Bizony ez így igaz ! Valóságában szerintem az akkor korszerbb magyar gördülő állomány 60 70 % a került idegen tulajdonba . A 326 os gépekből 475 ? darab volt és 1919 után 125 darab maradt belőlük .

Előzmény: rm40 (55410)
Mágus23 2013. okt. 31. Creative Commons License 55411

ÜDV ! Nagyon köszönöm ,hogy megfogalmaztad a dolgot. A magyar vasutasok megprobáltatásairól és meneküléséről birtokomban van Schéda Jenő egykor Érsekújvár állomásfőnökének visszaemlékezései ő és családja a csehek elől menekült ,menekülés közben összetalálkoztak a románokkal akik 6 és 4 éves lánykáit 1 kg szalonnáért le akarták mészárolni . Ma már sokan nem tudják ml ls volt a Mária -Valéria telep meg az Auguszta telep a sok menekült elmondta volna a tisztelt másképpgondolkodóknak mi is a  oláh meg cseh megszállás .  Bocsánat még az egészhez annyit ,hogy a folyamatos atrcitásokat érő magyarokat kéne megkérdezni Erdélyben ,és Szlovákiában ,hogy milyen klassz az E.U. 

Mégegyszer köszönöm hozzászólásodat

Előzmény: alkotasu (55409)
rm40 2013. okt. 31. Creative Commons License 55410

> Emellett az a néhány gőzmozdony nem volt akkora tétel.

 

Még színezném a dolgot: a románok nem csak a Csonka-Magyarországot károsította meg ezzel. Például biztos vagyok benne, hogy a 301-es gőzösök jelentős része a csehszlovákokat illette volna, tekintettel arra, hogy e típus fő trakciós területének (marcheggi vonal) nagy része hozzájuk került. Így aztán a felvidéki/szlovákiai vonalrészek mondhatni csehül álltak a '20-as évek elején gyorsvonati mozdonyokkal. Ezért is jöhettek jól a MÁV által ki nem fizetett 328-asok és vélhetően ezért is voltunk kénytelenek az eredetihez képest további 327-eseket átadni.

Előzmény: manhattani (55407)
alkotasu 2013. okt. 31. Creative Commons License 55409

KI

 

"Tulajdonképpen soha nem is értettem."

 

Ha a szüleid (nagyszüleid) a román határ túloldalán maradtak volna (Veled együtt), akkor értenéd. Javaslom, beszélgess ilyen emberekkel, és ha van benned empátia, meg fogod érteni.

 

 

"EU lett, megnyíltak a határok"

 

Szemfényvesztés, népámítás...

 

BE

Előzmény: sagia77 (55399)
Mágus23 2013. okt. 31. Creative Commons License 55408

ÜDV! Bizony így van ahogy írod, itt csak a mozdonytémánál való maradás miatt hoztam ezt a példát. Egyébként a legtöbb vasúti gördülőanyagot ők rabolták el .

Előzmény: manhattani (55407)
manhattani 2013. okt. 31. Creative Commons License 55407

>Egy tény amit a románok csináltak vasúti járműveink és gőzmozdonyaink elhurcolásának tárgyában, ...

 

Azok a kisebb tétel voltak. Az I. VH után a románok 26 ezer vasúti kocsinyi árut vittek ki Magyarországról, amostani határon belülről. Emellett az a néhány gőzmozdony nem volt akkora tétel.

Előzmény: Mágus23 (55406)
Mágus23 2013. okt. 31. Creative Commons License 55406

ÜDV! Igen sajnos vesztes volt az ország igaz . Egy tény amit a románok csináltak vasúti járműveink és gőzmozdonyaink elhurcolásának tárgyában, az még az amerikai győzteseknek is sok volt . E.U. hogy ez mennyire igazságos arról lehetne sokat beszélni ,de ez már nem ide tartozó téma . A gőzmozdonyok elhurcolása az meg a mozdonytörténet egy szomorú epizódja,tehát itt lehetne róla eszmétcserélni .

Előzmény: sagia77 (55399)
sagia77 2013. okt. 31. Creative Commons License 55405

Hát, ez mostmár így sikerült.

Előzmény: fecskea1 (55402)
ZazA[vm15] 2013. okt. 31. Creative Commons License 55404

köszi szépen

Előzmény: Szilis (55403)
Szilis 2013. okt. 31. Creative Commons License 55403

Rákerülhet

Előzmény: ZazA[vm15] (55401)
fecskea1 2013. okt. 31. Creative Commons License 55402

Azért, miközben elmondtad a szentenciát, magad is topikon kívülre jutottál.

Talán  nem ez lett volna a megfelelő mód, hanem csak az, hogy egyszerűen leírod: ez nem ide való.

Már ha tartod magad az általad leírtakhoz.

Előzmény: sagia77 (55399)
ZazA[vm15] 2013. okt. 31. Creative Commons License 55401

Szép napot Urak!

 

Az lenne mai kérdésem, hogy a gőzhengerre rákerülhet-e a teljes kazánnyomás, vagy van valami gépfüggő küszöbértékük? /tekintsünk el attól a körülménytől, hogy elkaparnak a kerekek/

Valaki remélem tud segíteni, köszönettel.

ZazA[vm15] 2013. okt. 31. Creative Commons License 55400

Köszönöm, valóban az lehet. Elsőre azt hittem valami német eredetű móka.

Előzmény: rezgaras (55385)
sagia77 2013. okt. 31. Creative Commons License 55399

Nem tudom, hogy miért kell ez... Tulajdonképpen soha nem is értettem. Az 1. világháborúban a vesztes oldalra álltunk (majd a 2. ban is). Megkaptuk a büntetést.   

Példás volt a büntetés? Igen.

Túlzó volt a büntetés? Nyilván.

Ha mi nyerünk méltányosabbak lettünk volna? Nem hinném.

 

Azóta EU lett, megnyíltak a határok. A történelem így valamenyest igazságot tett.

Tudom, érzékeny téma, den a józan ész dönt.

 

No mindegy, légyszi ne offoljunk a gőzmozdonyos topicban!

Mágus23 2013. okt. 29. Creative Commons License 55398

ÜDV! Románok ah ! Mindent hurcoló oláh barátok....:)))) ja ,ők azok akiket nagyon imádok . Mozdonygyártás csak náluk volt de igazán ,hol is ?  Hát a Nagy ősi román  Budapesti mozdonygyárban.... szerintük az ősi román dákó földön .    Bocsánatot kérek ,de ki kivánkozott belőlem mert amit itt ezek műveltek az akkori gördülőanyaggal az példátlan rablás volt.

Előzmény: Füttyvadász (55396)
jakkk 2013. okt. 29. Creative Commons License 55397

nemrég - azt hiszem a facebook-on - találtam róla egy képet, talán 2012-ből, amin az látható, hogy felújították a gépet és kapott az oldalára egy "RESICZA" feliratú táblát is. no meg kicserélték az alatta levő "tájékoztató" táblát is, amin újabban már az áll, hogy "az első Romániában gyártott gőzmozdony"...... (no persze!)

 

én 2012. nyarán jártam ott utoljára, de akkor még ugyanígy nézett ki, mint az általad is betett képeken.

Előzmény: Füttyvadász (55396)
Füttyvadász 2013. okt. 29. Creative Commons License 55396

"...ha például az 1972-ben Resicabányán gyártott első magyar gőzmozdonyról lenne szó, az mégiscsak más volna...

 

Terrrrrrmészetesenn!!!! :)))

 

Az alábbi képeket egy nagyon kedves rokonom, Wein Sarolta (családunk történetének nagy kutatója) készítette róla és bocsátotta szeretettel a rendelkezésemre (tudván, hogy tudom értékelni...)

 

    

 

Előzmény: jakkk (55394)
jakkk 2013. okt. 29. Creative Commons License 55395

javítok: az 1972 természetesen 1872 akart lenni!!

Előzmény: jakkk (55394)
jakkk 2013. okt. 29. Creative Commons License 55394

Igen. Bár azért, akkor már pontosítsunk és tegyük hozzá azt is, hogy a "resica" is csak ezen formájában zavaró: "Reșița"

 

Mert ugye, ha például az 1972-ben Resicabányán gyártott első magyar gőzmozdonyról lenne szó, az mégiscsak más volna...

 

Az említett mozdony 2011-ben:

 

Előzmény: Füttyvadász (55393)
Füttyvadász 2013. okt. 29. Creative Commons License 55393

Fogalmazhatunk sarkosabban is: ha van a világnak egyetlenegy pontja is, ahol magyar ember szemét bántja (éppen) resicai vasat látni, hát ez az. Még a kertemben is szívesen látnék. De ott… pont ott… (Most az MGV-s [is] beszél belőlem.) 

Előzmény: jakkk (55392)
jakkk 2013. okt. 29. Creative Commons License 55392

Erről nem is beszélve... Nem is tetszett ott az a Resica... :-/

Előzmény: Füttyvadász (55388)
Felek Ferenc 2013. okt. 29. Creative Commons License 55391

http://www.youtube.com/watch?v=lK0sppyzrkY

 

1:40.től 4:09-ig a vasúti rész.

Előzmény: Felek Ferenc (55390)
Felek Ferenc 2013. okt. 29. Creative Commons License 55390

A MÁV 322,504-ről (ha jól emlékszem a pályaszámra) még színes filmfelvétel is van.

Előzmény: rezgaras (55374)
150-es vonal 2013. okt. 29. Creative Commons License 55389

Köszönöm a kiígazítást, valószínű hogy én értettem félre valamit.

De, egyet értek, nem illik oda...  viszont tiszteletbe tartom mások gondolatát.

Előzmény: jakkk (55386)
Füttyvadász 2013. okt. 28. Creative Commons License 55388

"speciel arra a helyre szerintem marhára nem való semmiféle mozdonyskanzen... az elsősorban nem vasúttörténeti jelentőségű hely."

 


Ezzel teljes mértékben egyetértek. De ha már, akkor viszont az lenne a jó, ha legalább magyar eredetű mozdonyok kerülnének oda.

Előzmény: jakkk (55386)
rm40 2013. okt. 28. Creative Commons License 55387

Igazad van, én emlékeztem rosszul a West-tömlő helyére is.

Előzmény: rezgaras (55379)
jakkk 2013. okt. 28. Creative Commons License 55386

speciel arra a helyre szerintem marhára nem való semmiféle mozdonyskanzen... az elsősorban nem vasúttörténeti jelentőségű hely.

 

 

amúgy én 2011-ben találkoztam először ott ezzel a Resicával: http://www.jakadam.hu/01fenykepeim/ev2011/05erdely2011/05erdely2011_06.html

...előtte meg még 2005-ben Zsögödfürdőn: http://www.jakadam.hu/01fenykepeim/ev2005/14erdely2005/erd05_09.html   (alul)

 

 

 

Előzmény: 150-es vonal (55381)
rezgaras 2013. okt. 28. Creative Commons License 55385

Szerintem a "szokásos" gyorsvonati kalauzkocsi, Xs jellegű, Dn 65000 sorozatú. Amiről egy szép "gyári" Klösz fotó is készült.

Előzmény: ZazA[vm15] (55383)
Tastam 2013. okt. 28. Creative Commons License 55384

 ...Ebben az évben vitték oda...

Ez tévedés. 2011-ben már ott volt, de előtte évben még nem.

Előzmény: 150-es vonal (55381)
ZazA[vm15] 2013. okt. 28. Creative Commons License 55383

És milyen palkikocsi van mögötte?

Előzmény: rezgaras (55374)
rezgaras 2013. okt. 28. Creative Commons License 55382

Amúgyis, a jobb ütköző a gömbölyű!

Előzmény: rezgaras (55379)
150-es vonal 2013. okt. 28. Creative Commons License 55381

Ebben az évben vitték oda, és azt mondta Bilibók Ágoston, hogy fognak még vinni oda mozdonyt, mivel szeretne egy mozdony szobor parkot csinálni ott.

A kép aug. végén készült.

Előzmény: Füttyvadász (55375)
rezgaras 2013. okt. 28. Creative Commons License 55380

Előzmény: rezgaras (55379)
rezgaras 2013. okt. 28. Creative Commons License 55379

Kivilágosítottam a képet és nem látszik a járólap fölött a kormány-vonórúd.

Előzmény: rm40 (55376)
Divrotcé 2013. okt. 28. Creative Commons License 55378

Baljáratban jönne? Szob-Vác közt már az 1890-es években is jobbjárat volt.

 

l

Előzmény: rm40 (55376)
rm40 2013. okt. 28. Creative Commons License 55377

... a helyszínt egyébként a mozdony folyómétersúlya is korlátozza/korlátozta.

Előzmény: rm40 (55376)
rm40 2013. okt. 28. Creative Commons License 55376

A West.-fék tömlőkapcsolat és a gőzfűtési csonk elhelyezkedése alapján célszerű lenne megfordítani a képet - lehet, hogy ez a helyszín azonosítását is megkönnyítené.

Előzmény: rezgaras (55374)
Füttyvadász 2013. okt. 28. Creative Commons License 55375

Tud erről valaki valamit? 2009 augusztusában, amikor ott jártunk, a mozdony még nem volt ott.

 

    

 

 

Előzmény: 150-es vonal (55373)
rezgaras 2013. okt. 28. Creative Commons License 55374

Urak, ritka kép! Egy 322-es pályán, vonattal (a helyszínről még folyik a vita)!

 

http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_30706.jpg

150-es vonal 2013. okt. 28. Creative Commons License 55373

http://indafoto.hu/es_vonal/image/19898487-9c76d95f

 

Tiszteletem az Uraknak!  Ezt a képet Gyimesbükkön lőttem.

Vonatguru 2013. okt. 27. Creative Commons License 55372
füstös laca 2013. okt. 27. Creative Commons License 55371

  Tiszteletem az Uraknak!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni vasúti könyv témában.

Van két könyvem, Vasútüzleti szótár a forgalmi vonatmozgósítási és távirdai

szolgálat számára, II. füzet magyar német rész. 1875-ös kiadású,

valamint, Magyar vasúti szaknaptár közlekedési almanach és sematizmus. 1914-es

kiadás.

Ezeknek a körülbelüli értékére volnék kíváncsi. Hátha van itt valaki aki ebben jártas,

szívesen venném, ha írna róla valami tájékoztatót.

 

Köszönettel : Nagy /füstös/ Laca

k.fecó 2013. okt. 27. Creative Commons License 55370

Köszönöm a linket!

Gyönyörű lett a gőzös:-)

Ezúton is minden elismerésem "Misi bá"-nak és fiának a csodálatos munkájukért!

 

 

Előzmény: gyoparOHs (55369)
gyoparOHs 2013. okt. 27. Creative Commons License 55369

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=565033243531768&set=a.150687664966330.25550.139439536091143&type=1&theater

Előzmény: k.fecó (55368)
k.fecó 2013. okt. 27. Creative Commons License 55368

Köszönöm, ez nagyszerű hír!:-)

Fotója esetleg van valakinek róla?

Előzmény: 262 (55367)
262 2013. okt. 27. Creative Commons License 55367

Igen, így van! :)

Előzmény: k.fecó (55366)
k.fecó 2013. okt. 27. Creative Commons License 55366

Azt csiripelik a madarak, hogy a 375,1025-ös gőzös ki lett csinosítva Békéscsabán!

Valaki meg tudja mondani igaz-e a hír?

mdbz 2013. okt. 27. Creative Commons License 55365

+ egy szóköz, - egy nem

Előzmény: mdbz (55364)
mdbz 2013. okt. 27. Creative Commons License 55364

"Mdbz megmondja,"

 

Ebben atopicban ne hivatkozz a nickemre, nem túl népszerű!

 

Szólj hozzá többször a témákhoz, látni fogják, nem nem csak papírod van róla, csináltad is eleget!

Előzmény: bzmotresz (55362)
manhattani 2013. okt. 27. Creative Commons License 55363

Azt hiszem, te főnyeremény vagy nekünk :-)

 

Igaz az a Brotán kazánra, amit Machinátor eggyel lejjebb írt?

Előzmény: bzmotresz (55362)
bzmotresz 2013. okt. 27. Creative Commons License 55362

A 376-495-ös volt a beo. gépem. Brotános volt. Öröm volt vele járni. sokkal-sokkal jobban gőzölt, mint a síktűzszekrényes. És még kevesebb szenet is  fogyasztott, volt " szénjutalék". Ezen tüzeltem, majd ez lett a beo. Ha gyakorlati kérdésed van, nyugodtan kérdezz. Mdbz megmondja, elméletben is kérdezhetsz.

 

Előzmény: M.machinátor (55361)
M.machinátor 2013. okt. 26. Creative Commons License 55361

Na most a Brotán-Deffner rendszerü kazán attól működött hogy fórrott benne a víz,(lehet hogy ez meglepő de ez így volt)az olyan volt , mint egy kávé föző.A rövid forrcső mentén (mint egy kávé föző mentén) ott állandóan itenzív volt a hőátadás  , amíg   müködött .... amíg nem volt vízkő  ...   de nem ez volt a fő problma  .... hanem .. micsoda  ..A ..Kátrányosodás ..ez igazán kis részeken is relakódott és kiégette a tűz teret.

Előzmény: M.machinátor (55360)
M.machinátor 2013. okt. 26. Creative Commons License 55360

Szervusz . Erőteljessen rosszul értelmezed a tényállást ! Nem ez a probléma ! A helyzet az hogy a Brotán-Deffner féle kazánnal más nem volt csak probléma.Az  állókazán  az adott helyen kb.felét bírta a síktüz-szekrényesének , viszont aránylag jól türte a túl terhelést ezrért álltalában túl volt terhelve.Namost ebből a szemszögből ítéld meg a  dolgot . N a h amo st (nem véletlenül írok ilyen hülyén (a jogdíjak?))

Előzmény: rm40 (55358)
Vonatguru 2013. okt. 26. Creative Commons License 55359

Hali! Pár Trumanos kép a parkból:

 

Felfűtötték a 411-t, közben a gőz beterítette a fűtőházat, egy jó fotótémát kínálva: http://www.flickr.com/photos/vonatguru/10385153003/

Óriási gőzfelhővel indul meg: http://www.flickr.com/photos/vonatguru/10500154773/

Együtt pózol az MDa-val az őszi lemenő nap fényében: http://www.flickr.com/photos/vonatguru/10499808914/

 

rm40 2013. okt. 26. Creative Commons License 55358

Tulajdonképpen vontatómotorokkal is felszerelhetnénk a szerkocsi kapcsolt kerékpárjait és már csak a dízelt kell elrejteni a víztartályban, nem?

Előzmény: M.machinátor (55357)
M.machinátor 2013. okt. 26. Creative Commons License 55357

Szervusztok . Most akkor  kardoskodunk a szutykos BROTÁN kazánok melett!  No lássuk milyen elönyökkel jár : olcsóbb?  (hát nem biztos) persze! hát nem rézbü van(he).Osztán könyebb-e összerakni a hengerkazánnal (HÁT PERSZE),( a lónak azt amit himbál)nem! Osztán sokkal jobban teljesít!!!(persze főleg a vizkő esetében)nade teljesítményben(ami most a fő téma)kicsit roszabb a hatásfok.Hány évig volt használatos??  Amig jobbra nem volt lehetőség .                                                                                                                                                                                                                                                           A brotán kazánok gőzmozdonyos üzemben 5-8 évet bírtak ki karbantartás nélkül (tehát felújítás nélkül(legalább is ezt olvastam a jó néhány gzös könyvemben),na meg a kollegáim is erröl regéltek)aztán szétvágták és újra összerakták.A brotán csövek olyanok voltak mint benzin motorban a gyertyák.Üdv:M.m.

fecskea1 2013. okt. 26. Creative Commons License 55356

Ahogy azt a jó öreg Puskin mondá vala: minden az Anyegin múlik...

Előzmény: _ANDRÁS_ (55355)
_ANDRÁS_ 2013. okt. 26. Creative Commons License 55355

OFF

Az öreg favágó bácsikához kimegy a riporter, beszélgetnek, egyszer a fejszéjére terelődik a szó.
- Józsi bácsi, maga mindig ezzel a fejszével vágta a fát a 40 év alatt?

- Ezzel hát!

- Milyen jó állapotban van!

- Persze, mert a nyele ötször lett cserélve, a vasa meg kétszer!

ON

 

Bár nem értek egyet az átalakításokkal, de most azt kell mondjam, hogy igazat adok annak, aki azt mondja, hogy (és itt most bármelyik sorozatról lehet szó, tehát csak elméleti a felvetésem) ha más megoldás nincs, akkor miért ne lehetne síktűzszekrényes kazánnal akár a 328-as? Mivel az üzemük ideje alatt volt ilyen változat is, ezért a sorozattól nem volna idegen. Akár azt is meg lehetne oldani, hogy (tudom, ezért meg fogtok kövezni, de vállalom!!!) ne a jelenlegi pályaszámán fusson, hanem olyan számon, ami megfelel a síktűzszekrényes kivitelnek - ebben az esetben a pályaszámtáblán kívül a többi külső átalakítást is meg kellene csinálni (pl. eltérő ablakkiosztás, stb.). Ha már egyszer menne a mozdony, szerintem kevesebben foglalkoznának azzal, hogy a pályaszáma nem ugyanaz. Gondoljatok csak a 424.284 esetére. Ha jól tudom, abból a mozdonyból gyakorlatilag a tábla a 284-es, gondolom, az is utángyártott változatban. És azért senki nem emelte fel a szavát, igaz, nem is közterületen van. (Mint ahogy az előtte ott kiállított 424-es sem az volt, amilyen táblát raktak rá.) És gondoljunk csak az '50-es évek mozdony-átszámozási hullámaira, amikor bement a járműjavítóba egy masina fővizsgára, és kiijött nagyon rövid idő alatt - egy teljesen másik, ugyanazzal a számmal. Na jó, ezt a MÁV tiltotta, amint kitudódott.

De azt is hadd mondjam el, hogy az "üzemelő" mozdonyaink között is van jónéhány sorozatidegen megoldás. Most a 424.247-et már nem említem, ki lett tárgyalva, de ott van a 242-es (szintén ki lett tárgyalva),  a 324.540-es a maga pakuratüzelésével, ahol ugyan a tartályt ízlésesen csinálták meg, de az még attól idegen a mozdonytól. Vagy említhetném a 204-es ocsmány légsűrítő-vízfogóját. MOndjuk az is igaz, ezt csak az látja, aki felmegy a konyhára. És még sorolhatnám.

Viszont lenne más megoldás is, mondjuk a 328 esetére: síktűzszekrényes kazán, de a külső megjelenésén nem változtató burkolat. A Brotán kazánok úgyis nagyobb helyet foglaltak el, magasabbak voltak, mint a síktűzszekrényes társaik, tehát  a jelenleginek megfelelő burkolat alatt simán elférne egy új kazán. A turpisság legfeljebb a konyhára fellépve derülne ki.

 

Szerintem mindent meg lehet oldani, mindenre van megoldás. Csak hát akarat, hozzáállás, és pénz. SOK pénz.

Mágus23 2013. okt. 26. Creative Commons License 55354

ÜDV! A volt Jz nél  ott létezett síktűzszekrényes a 342 es gépekből . Viszont nem tudom,hogy eleve az a kettő csak ami a MÁV tól származott,vagy ők építettek át brotános gépet síktűzszekrényesre . Elnézést lehet ,hogy most tévedek úgy tudom ,hogy  JZ hez kerűlt  a  két síktűzszekrényes 342 es . Ha esetleg valamit rosszúl írtam kérlek korrigáld ,mert nem szeretnék hibás információt írni.  Köszönettel.

Előzmény: rm40 (55351)
Mágus23 2013. okt. 26. Creative Commons License 55353

ÜDV! Hááát az attól függ... :)

Előzmény: manhattani (55347)
manhattani 2013. okt. 26. Creative Commons License 55352

Sőt, derámai magv! :-) (C) Karinthy.

 

>Csak a kazántól 328-as?

Nem, de pont az olyan mozdony kapta ezt a számot :-) Ha egy 328-as másmilyen kazánt kapna, nem lenne olyan, mint az eredeti 328-as. De attól még 328-as lenne...

 

Kicsit olyan ez, mint, az orvostudomány fejlődésével az ember minden szervét ki tudják cserélni, meddig lesz ugyanaz az ember?

 

A Biatorbágynál lezuhant 301-es "javításához" a MÁV egyenként rendelt fődarabokat meg alkatrészeket. Úgy hallottam, a végén csak a mozdonytábla lett az eredeti az abban a "megjavított" 301-esben. De attól az még az a 301-es volt... :-)

 

Azt gondolom, hogy egy másmilyen kazánú, felújított 328-ast látva kevés gőzmozdonybarát mondaná fintorogva: "Másmilyen a kazánja!" Úgyhogy a kérdés tényleg filozófiai.

Előzmény: fecskea1 (55349)
rm40 2013. okt. 26. Creative Commons License 55351

> A Parkban a 328,054-en kívül még Brotán kazános a 342,006 és a 442,013 is.

 

De azok nem a Brotan-kazán műszaki érdekessége miatt megőrzött példányok. A 342-esekből összesen 2 db készült sík tűzszekrénnyel, melyek a trianoni határokon túlra kerültek. A 442-eseket csak Brotan-kazánnal gyártották. Egyszerűen ebből a két sorozatból nem jöhetett szóba másmilyen.

 

> És még szintén Brotanos gőzös a 324,799 és a 375,953, habár ezekből a sorozatokból maradt meg másmilyen kazánnal készült mozdony is.

 

Az 1 db Brotanos 324-es mellett megmaradt két síktűzszekrényes is, a 375-esekből meg jóval több - úgyhogy itt sem lehet ez érv.

 

Előzmény: k.fecó (55346)
Lee kapitány 2013. okt. 26. Creative Commons License 55350

Köszönjük.

 

 

(  Meg azt is , hogy visszahoztátok a létrát, meg a hosszabítot...  :-)   )

 

Üdv: L.k.

Előzmény: pias (54939)
fecskea1 2013. okt. 26. Creative Commons License 55349

Hát ez itten a fogas kérdés.

Elgondolkozom azon, hogy – hozzá nem értő lévén – a 328-as miért nem maradhatna 328-as, ha, mondjuk, a kazánja nem lesz az eredetinek megfelelő, miközben a többi része az.

Csak a kazántól 328-as?

Ha igen, akkor visszavonulok.

Csak még egy gondolat: nehéz megállapítani (nemcsak ebben az esetben), de máskor is, hogy mi a teljesen áttervezett és mi a "javított" változat.

De ez már tényleg filozófiai kérdés, mert, Hofival szólva, ki tudja, ha egy vasrúdról lefűrészelnek egy darabot, mi a munkadarab, és mi a maradék?

Szép hétvégét mindenkinek!

Előzmény: manhattani (55348)
manhattani 2013. okt. 26. Creative Commons License 55348

>Az alapvető kérdés szerintem az, hogy mitől gőzmozdony egy gőzmozdony?

 

Másik, szintén fontos kérdés, hogy mitől 328-as az a gőzmozdony?

 

Ha másmilyen kazánt teszel bele, akár modernebbet, akkor ugyan gőzmozdony lesz, de nem lesz olyan, mint a 328-as volt.

 

A Tornado sem olyan, mint valaha a Peppercorn-féle A1-es, csak annak egy hasonló utánépítése. De attól még szép gőzmozdony.

Előzmény: fecskea1 (55336)
manhattani 2013. okt. 26. Creative Commons License 55347

>Magam is hasonlóképpen gondolkodtam a dolgon,csak akkor az öregekkel nem volt illő vitázni.

 

Ma meg nem tanácsos.   :-)))

Előzmény: Mágus23 (55333)
k.fecó 2013. okt. 26. Creative Commons License 55346

"> Ott követték el a hibát évtizedekkel ezelőtt, hogy számos mozdonysorozatból a Brotánist őriztek meg csak, mert az volt a technikai érdekesség.

 Én a 328-ason kívül nem tudok más ilyen esetet."

 

A Parkban a 328,054-en kívül még Brotán kazános a 342,006 és a 442,013 is.

És még szintén Brotanos gőzös a 324,799 és a 375,953, habár ezekből

a sorozatokból maradt meg másmilyen kazánnal készült mozdony is.

Egyébként ez utóbbi két mozdonyról néhány éve az a hír járta, hogy szobormozdonyként

ki lesznek állítva a Parkban, azonban ez a terv valami miatt meghiúsult.

Előzmény: rm40 (55341)
Mágus23 2013. okt. 25. Creative Commons License 55345

ÜDV! Pont azt teszem éppen most van a kezemben,illetve letettem mert írok .

Előzmény: wrn30601 (55344)
wrn30601 2013. okt. 25. Creative Commons License 55344

Kukkants bele a 324-es könyvbe ...

Előzmény: Mágus23 (55335)
Mágus23 2013. okt. 25. Creative Commons License 55343

ÜDV Antal ! Köszönöm ! Egyébként rendezőn a bontón, láttam réztűzszekrényt szétvágni talán 326 os vot 1976 körül lehetett.

Előzmény: fantal (55337)
fecskea1 2013. okt. 25. Creative Commons License 55342

Jó, én most nem akarok arról vitát keverni, hogy milyen kategóriák vannak az oldtimer autóknál. Ha az igaz, amit mondasz, attól még az Adler nem tud megállni a valódi forgalomban. A maiban. Viszont én a mai forgalomban szeretném látni a 301-est meg a 328-ast. Szén van, lesz. Fém van, szakértelemnek meg, ahogy elnézem a topikot, nem vagyunk híján.

 

Előzmény: Matiz (55340)
rm40 2013. okt. 25. Creative Commons License 55341

> Ott követték el a hibát évtizedekkel ezelőtt, hogy számos mozdonysorozatból a Brotánist őriztek meg csak, mert az volt a technikai érdekesség.

 

Én a 328-ason kívül nem tudok más ilyen esetet. Ennél pedig egyszerűen az volt ok, hogy eredetileg minden példány Brotanos volt, csak a cseh átalakítással jött létre a síktűzszekrényes változat amelyből csak néhány példány létezett - a nagy számok törvénye alapján is valószínűbb volt, hogy a vízcsöves állókazánú változatból maradjon hírmondó.

Előzmény: fantal (55338)
Matiz 2013. okt. 25. Creative Commons License 55340

OFF de autóknál nem mindig van így. A tréleresek egy külön kaszt, azok a dísz kategória. Vagy annyira értékes vagy annyira régi. A valódi oldtimeres -  a többség -  túrára, versenyre viszi járművét (verseny alatt átlagtartó, ügyességi, túra, 1/100-asra gondolok, bár a rallyn belül is hódít a historic...).

 

Előzmény: fecskea1 (55339)
fecskea1 2013. okt. 25. Creative Commons License 55339

Elhiszem, amit mondasz, de az oldtimer-vizsga eleve arra épül, hogy megtartsa az eredeti állapotot, nem arra, hogy a jármű a forgalomban is részt vegyen huzamosan. Ennek jó példáját szolgáltatták már mások  néhány hsz-szel alább: trélereken viszik az ilyen járgányokat a következő show színhelyére, nem a saját lábukon mennek.

Persze, mert pl. az Adler meg sem tudna állni a mai forgalomban.

Amire én a kissé szangvínikus hozzászólásoban célozni szerettem volna, az az, hogy a forgalomba kerülő gőzmozdonyok száma jócskén megnövekedne, miközben a "gőzmozdonyság", mint olyan, cseppet sem csorbulna (bár, elismerem, az eredetiség igen), ha meglenne az arany középút az eredetiség és a modern technikai követelmények között.

No egyáltalában nem a modern technika oldaláról nézve, természetesen. Ez cseppet sem érdekel. De az igen, hogy jó lenne már egy 301-est is a síneken látni, amint húzza a Déli-Tapolca személyt.

Mondjuk hetente egyszer...

Előzmény: fantal (55338)
fantal 2013. okt. 25. Creative Commons License 55338

Attól, hogy a Brotán kazán eredetiben van visszaállítva, vagy pedig attól, hogy  gőzerővel küzdi le a kilométereket, miközben síneken húz vagonokat?

Szerintem ez utóbbi a lényeg.

 

Ott követték el a hibát évtizedekkel ezelőtt, hogy számos mozdonysorozatból a Brotánist őriztek meg csak, mert az volt a technikai érdekesség. Csakhogy ezt nem nagyon lehet felújítani, mert így "meghamisítódna".

 

Viszont a forgalomban ez ma már nem elég. Miért lenne az szentségtörés, ha normális olajnyomású fékeket kapna?

 

Ha jól tudom az oldtimeren belül vanak kategóriák, és az "igazi" oldtimer autók vizsgáján nem megy át az a kocsi, amin átépíteték pl. a fékrendszert.

Előzmény: fecskea1 (55336)
fantal 2013. okt. 25. Creative Commons License 55337

A kazán szegecseléssel készült, a síktűzszekrény volt hegesztett természetesen.

 

 

Előzmény: Mágus23 (55335)
fecskea1 2013. okt. 25. Creative Commons License 55336

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a topikot, bár, minduntalan hangsúlyoznom kell, korántsem vagyok szakember. Véleményem azért van, és, ha ez nem zavar benneteket, elmondanám.

Az alapvető kérdés szerintem az, hogy mitől gőzmozdony egy gőzmozdony?

Attól, hogy a Brotán kazán eredetiben van visszaállítva, vagy pedig attól, hogy  gőzerővel küzdi le a kilométereket, miközben síneken húz vagonokat?

Szerintem ez utóbbi a lényeg.

Sajnos, már elég öreg vagyok ahhoz, hopgy emlékezzem az Adler autók madzag-fékjeire, amelyek ( a fiatalabbak kedvéért) olyanok voltak, mint a biciklifékek.

Lehet, hogy a korhűség azt kivánná meg, hogy egy Adlert, ha ma visszaállítanak eredeti állapotában, a madzagféket is produkálják hozzá. Viszont a forgalomban ez ma már nem elég. Miért lenne az szentségtörés, ha normális olajnyomású fékeket kapna?

Hovatovább: miért lényeges az, hogy egy gőzmozdony mai átalaikításban nem olyan kazánt kap, mint az eredeti? Hanem, adott esetben korszerűbbet.

Számomra a gőzmozdony az igazi vasúti közlekedés eszköze, tojok a dízelre meg a villanyra. Ha az kell, hogy modern technológia lapuljon a morcona külső alatt, ám legyen: de gőzerővel menjen, és húzza a vagonsort.

 

Mágus23 2013. okt. 25. Creative Commons License 55335

ÜDV Antal ! Ez rendben van ,de 1951 es MÁVAG gyári fényképeken  jól látszik ,hogy  a 303 as kazánját  hogyan szegecselik . Érdekes,ez mert elvileg a MÁV már a 40 es években bevezette a heggesztett kazánokat és a MÁVAG egy a MÁV nál ezek szerint alkalmazott technológia helyett egy annál korszerűtlenebbet használt annak a vasút részére gyártandó mozdonyánál amelynél már egy korszerűbb technologia alkalmazva volt .

Azt nem tudom pontosan .Hogy a 324 1500 sor mind hegesztett új kazánt kapott e . Egy ami biztos, a korább telített gőzzel működő compound gépezetű 324 es ek lettek túlhevítős  kazánra és iker gépezetesre átépítve ,ezek lettek 1501 től számozva  . A túlhevítő beépítése nem követelte meg a teljesen új kazánt .  A tűzszekrények tekintetében sem volt követelmény egy ilyen átépítésnél a tűzszekrény csere ,ha a réz tűzszekrény jó állapotban volt maradhatott . Persze ahol kellett tűzszekrényt cserélni ott alkalmazhatták a heggesztett acél  megoldást . Én úgy tudom ,hogy a heggesztett kazánokat az 50 es éve végétől kezdték alkalmazni . Kérlek ,ha nem jól tudom akkor javíts ki .

Előzmény: fantal (55334)
fantal 2013. okt. 25. Creative Commons License 55334

OK, igen, két 328-ast építettek át Fialovits-féle Brotánnal, de több nem készült belőlük, mert a MÁV bevezette a hegesztett acél síktűzszekrényt.

Előzmény: rm40 (55327)
Mágus23 2013. okt. 24. Creative Commons License 55333

ÜDV! Köszönöm ! Magam is hasonlóképpen gondolkodtam a dolgon,csak akkor az öregekkel nem volt illő vitázni. Mégegyszer köszönöm.

Előzmény: rm40 (55331)
M.machinátor 2013. okt. 24. Creative Commons License 55332

Nem muszálj pont hegesztettet , csak találj egy olyan embert (tervezőt)aki beválalja ezt az rég nem ismert technológiát (rég nem oktatott)főleg úgy hogy már nem nagyon értenek hozzá(főleg egy meglévő szétrohadt kazánt ami ismeretlen anyagminőségből,ismeretlen állapotban,ismeretlen paraméterekkel rendelkezik)és rátegye az életét (jogi-anyagi) meg a jó hírét,  főleg úgy hogy az engedélyzők nem kifejezetten örülnének neki (tehát mindenbe belekötnének),ráadásul jóval nehezebben gyártható és jóval drágább technológia.(Régen a hegesztés kizárólag az autogén volt,ami veszélyes és drága volt akkoriban is mint manapság is,a villany hegesztés meg a hetvenes évekig csak pálcás volt ami heftölésre szerkezeti acélhoz jó de nem egy védőgázas automata hegesztés,nameg a hegeszthető acélokat is ki kelett fejleszteni  ,de manapság ez az olcsóbb és nem mellesleg megbízhatóbb is).

Előzmény: fantal (55318)
rm40 2013. okt. 24. Creative Commons License 55331

> A Fialovits féle kazánok tudomásom szerint  a 328 as ok ból 324 es gépekbe kerültek az 50 es években, és ezekkel lettek selejtezve.

 

Erről nem tudok és már csak a két típus eltérő csőbeosztása és hosszkazán-átmérője eléggé kérdésessé tesz számomra egy ilyen akciót.

Előzmény: Mágus23 (55330)
Mágus23 2013. okt. 24. Creative Commons License 55330

ÜDV ! Nagyon jó és nagyon köszönöm az információt megnézem majd ,mert rendkivül érdekel . Egy kérdést még szertnék feltenni . A Fialovits féle kazánok tudomásom szerint  a 328 as ok ból 324 es gépekbe kerültek az 50 es években, és ezekkel lettek selejtezve. Ebben nem vagyok egészen biztos ,mert csak hallomásból, volt idősebb kollégáktól tudom . Kérdezném ,hogy ez így igaz-  e . Előre is köszönöm a választ.

Előzmény: rm40 (55329)
rm40 2013. okt. 24. Creative Commons License 55329

Egyébként pedig az 1950-es években mindegyik akkor üzemelő síktűzszekrényes mozdonynak megtervezték a hegesztett kivitelű kazánját: anyagminőségek, méretek, stb. mind megvannak az Irattárban.

rm40 2013. okt. 24. Creative Commons License 55328

Na, lemaradtam... :)

Előzmény: Mágus23 (55320)
rm40 2013. okt. 24. Creative Commons License 55327

> pl. a Fialovits féle korszerűsített Brotán kazán miért csak egy példányban készült...

 

Bár ez a lényegen nem változtat, valójában két példányban készült.

Előzmény: fantal (55319)
Mwin 2013. okt. 24. Creative Commons License 55326

üdv, 

úgy tűnik, valami van..

kibővült a képtár:

https://www.facebook.com/gabor.oroszi.39/media_set?set=a.549364008479362.1073741908.100002173027858&type=1

 

a szerző, egyébiránt hajópk:-)

Előzmény: k.fecó (55325)
k.fecó 2013. okt. 24. Creative Commons License 55325

"Az állomás túloldalára - legalábbis így mondja a hivatkozott szerző, aki a képeket készítette."

 

Köszönöm az infót!

 

Ha már valakik foglalkoznak a gőzössel, azt is el tudom képzelni, hogy az állagmegóvásra is napirenre kerül...

 

üdv 

 

Előzmény: Mwin (55316)
manhattani 2013. okt. 24. Creative Commons License 55324

Svájcba Vietnamból hazahoztak két svájci gyártású kisgőzöst, úgy be voltak állva, hogy amikor kihúzták őket, levitték egy később épült ház tetejének a sarkát.

 

Aztán otthon újjáépítették. Talán más kasszából dolgoznak :-))

Előzmény: Mwin (55317)
Mágus23 2013. okt. 24. Creative Commons License 55323

ÜDV Antal ! Még az egészhez csak annyit ,hogy igazad van a 324 es gépek átalakítása ügyében . Igen a  síktűzszekrényes telített gőzű compound működésű gépeket alakították át . Ezek mind síktűzszekrényes túlhevítős kazánt kaptak ,és a gépezet pedig iker lett.  Azt nem tudom ,hogy a Brotán kazános gépek is beleestek e az átalakításokba  úgy hogy a brotán helyett síktűzszekrényes kazánt kaptak. Azt tudom hogy olyan volt,  amely eredetileg Brotán és telített gőzzel működött compound gépezettel,de tudomásom szerint ezeknél a Brotán kazánt túlhevítővel látták el és a gépezet pedig iker lett.

Előzmény: fantal (55319)
rezgaras 2013. okt. 24. Creative Commons License 55322

"(sőt semmilyen szegecselt kazánt már szerintem 60 éve)"

 

Mint itt is már többszór szó volt róla, a strasshofi DV 17c mozdonyhoz 2006-ban készítettek szegecselt kazánt Debrecenben. Nem 60 éve.

Előzmény: fantal (55318)
fecskea1 2013. okt. 24. Creative Commons License 55321

Köszi!

Előzmény: Mwin (55317)
Mágus23 2013. okt. 24. Creative Commons License 55320

ÜDV Antal ! Nem egy volt a Fialovits kazánból hamem  2, de ez mit sem változtat aq lényegen . Az üzemelő akkor a 30 as 40 es években az egyébb Brotán kazánok még bőven nem voltak olyan idősek ,hogy azokat át kellett volna építeni ,azon kívűl még a folyamatos üzemi fenntartásuk is rendes volt .  A kazánok átlagéletkora 1944 ben 25 év volt.  Ez  egy mozdonykazánnál,egytervszerű üzemi  fenntartási rend alkalmazása mellet nem magas életkor. Nem volt szükség a teljes brotán széria átépítésére. A Fialovits Brotán kazán pedig zseniális nézd csak meg a dokumentációját (ajtófal megoldás ) .

Előzmény: fantal (55319)
fantal 2013. okt. 24. Creative Commons License 55319

szerintem a régi gőzösök kazánjához nem állt rendelkezésre ilyen minőségű acél. (létezett, de túl drága lett volna)

 

A MÁV már az 1940-es évektől az 1500-as pályaszámcsoportba sorolt felújított 324-eseket acél síktűzszekrénnyel építette meg, és az acél tűzszekrény, az ehhez szükségs acélok és hegesztési technikák okozták, hogy pl. a Fialovits féle korszerűsített Brotán kazán miért csak egy példányban készült...

Előzmény: rezgaras (55313)
fantal 2013. okt. 24. Creative Commons License 55318

.A szegecselt kazánt nem tiltják ugyan (de nem is említik)

 

Ha nincs benne a jogszabályban, akkor nincs. Mivel senki nem gyárt már szegecselt gőzmozdonykazánt (sőt semmilyen szegecselt kazánt már szerintem 60 éve), tehát nem vették bele ennek a technológiai paramétereit...

 

viszont a beépített kötőelemekről (pl csavar vagy szegecs)oldtható vagy sem mübizonylatot kérhetnek(és valszeg egy ilyen ismeretlen kazánnál kérnek is).Amennyiben ilyen dokumentum nem áll a rendelkezésre új kazánként kell kezelni a dolgot , tehát meg kell terveztetni a kazánt újra mégpedig úgy hogy az a valóságnak(méretezés,anyagminőség,vizsgálati dokumentáció) megfeleljen.Csak ennyi a probléma.

 

Ezt mondtam én is: újratervezés, engedélyeztetés - de csak hegesztett technológiával, acélból. Mert erre létezik jogszabály!

Előzmény: M.machinátor (55312)
Mwin 2013. okt. 24. Creative Commons License 55317

Svájcban maradt is gőzhajó, meg volt olyan is, ami úgy maradt meg, hogy kidobták belőlük a gőzgépet, dieselmotort kaptak -aztán meg, újra gyártva a gőzgépeket (!) kidobták a dieseleket, és újra gőzhajóként üzemelnek.

Tehtube nick az egésznek tudója, ha érdekel, keress rá, kérdezz tőle.

Előzmény: fecskea1 (55315)
Mwin 2013. okt. 24. Creative Commons License 55316

Üdv

Az állomás túloldalára - legalábbis így mondja a hivatkozott szerző, aki a képeket készítette.

Előzmény: k.fecó (55300)
fecskea1 2013. okt. 24. Creative Commons License 55315

Sosem felejtem el, gyermekkoromban több gőzhajó is teljesített szolgálatot a Balatonon. A Helka, a Kelén, a Jókai, a Kisfaludy.

Most már egyetlen sincs. Csak azt nem értem, hogy Svájcban a tavakon minek hagyták meg őket? Náluk nem snassz gőzhajózni?

Gondolom busás hasznot is hoz...

Arról nem is beszélve, hogy a gőzhajó sokkal simábban ment, mint a nyersolajos, ami rázkódott (Szigliget, Csobánc).

Vissza a sínekre: legalább egy teljes sor gőzmozdonyunk megmaradt volna....(üzemképesen)

 

 

rezgaras 2013. okt. 24. Creative Commons License 55314

Ez volt már?

 

http://www.youtube.com/watch?v=vx6hmSclbRE

 

(Mielőtt valaki elkezdene készíteni egy gőzmozdonyt, nézze meg ;-)))

rezgaras 2013. okt. 24. Creative Commons License 55313

Az újraterveztetés szerintem mindenképpen benne van a pakliban, hiszen a régi anyagminőségeket már régóta nem gyártják. Arról nem is beszélve, hogy a leírás (ha jól emlékszem) minimum 570N/mm2 szakítószilárdságot ír elő (azt nem keresgéltem, hogy lehet-e valahogy felmentés ez alól) - szerintem a régi gőzösök kazánjához nem állt rendelkezésre ilyen minőségű acél. (létezett, de túl drága lett volna)

Előzmény: M.machinátor (55312)
M.machinátor 2013. okt. 23. Creative Commons License 55312

Szervusztok.Szóval egy a lényeg,hogy a kazánt a gyár álltal kiadott paraméterek alapján lehet bevizsgálni (pl.nyúlási méretek mm-ben megadva adott nyomáson és mérési ponton)ahol a kazán életkorát a gyártó határozza (határozhatja)meg,az ezutáni üzem a kazánbiztos felelősége (vagyoni is).A szegecselt kazánt nem tiltják ugyan (de nem is említik) viszont a beépített kötőelemekről (pl csavar vagy szegecs)oldtható vagy sem mübizonylatot kérhetnek(és valszeg egy ilyen ismeretlen kazánnál kérnek is).Amennyiben ilyen dokumentum nem áll a rendelkezésre új kazánként kell kezelni a dolgot , tehát meg kell terveztetni a kazánt újra mégpedig úgy hogy az a valóságnak(méretezés,anyagminőség,vizsgálati dokumentáció) megfeleljen.Csak ennyi a probléma.

Mágus23 2013. okt. 23. Creative Commons License 55311

ÜDV! Nagyon köszönöm ez több mint elég .

Előzmény: manta66 (55310)
manta66 2013. okt. 23. Creative Commons License 55310
Előzmény: Mágus23 (55309)
Mágus23 2013. okt. 23. Creative Commons License 55309

Tisztelt manta 66 !

 

Köszönöm a betett linket nagy segítséget nyújtott vele.

A szegecselés és a csőperemezés az a csak roncsolással oldható, korábbi hivatalos nevén nem oldható kötések közé tartozik. Egy mozdonykazánból tűz, füst vagy túlhevítő burokcsövet csak a csőperem levágásával lehet kihúzni. Természetesen ilyenkor a csőperem roncsolódik, tehát ez a kötés csak roncsolással oldható. A kazántörvény és kazánbiztonsági előirások adatainak közlését mégegyszer külön köszönöm.

 

 

Előzmény: manta66 (55308)
manta66 2013. okt. 23. Creative Commons License 55308

Én is kb itt akadtam el vele.

4. §5 E rendelet alkalmazásában:

---

10. Állandó kötés: csak roncsolással szétválasztható kötés.

Ebbe még belefér(het) a szegecselés és a csőperemezés is.

 

Bizonyos szabványokra hivatkozik:

(3) Azokat a nyomástartó berendezéseket és rendszereket, illetve egyszerű nyomástartó edényeket, amelyek megfelelnek az Európai Közösségek Hivatalos Lapjában (HL) közzétett hivatkozási számú harmonizált szabványok átvételével készített nemzeti szabványoknak, úgy kell tekinteni, hogy megfelelnek a 16. vagy 22. §-ban hivatkozott követelményeknek. Az előzőek szerinti nemzeti szabványok hivatkozási számait a Magyar Szabványügyi Szervezet Hivatalos Lapjában közzé kell tenni.

 

(2)15 A termék nem megfelelő, ha

a) nem teljesülnek a 16. § és a 22. § adott berendezésre vonatkozó követelményei;

b) a 8. § (3) bekezdésben hivatkozott szabványok alkalmazása hibás;

c) a 8. § (3) bekezdésben hivatkozott szabványok hibásak;

d) nem megfelelő a 19. § szerinti – nyomástartó berendezések anyagára vonatkozó – európai anyagjóváhagyás.

 

Nekiállok szabványokat keresgélni, de ha jól tudom, azok fizetősek.

Persze eddig nem derült ki az sem, hogy milyen számú szabványokat kell keresnem :-))))

Előzmény: rezgaras (55304)
k.fecó 2013. okt. 23. Creative Commons License 55307

Mai képek Mátrafüredről:

 

 

 

wrn30601 2013. okt. 23. Creative Commons License 55306

Urak, jó estét. Egy kérdés.

A http://www.vonatmagazin.hu/2009/08/gyomirtovonatok-a-hazai-vasutvonalakon/ oldalon igen érdekes cikkben találtam egy volt 520-as szerkocsiról készült fotót. A fotó készítőjeként Bencze Ádám van megadva.

Ha Ádám olvassa ezt a fórumot, kérem vegye fel velem a kapcsolatot. Ill, ha valaki ismeri Ádámot, kérem szóljon neki.

Segítségeteket köszönöm.

 

manhattani 2013. okt. 23. Creative Commons License 55305

A brit Tornadóhoz a német kazángyár nem vállalta a szegecselt kazánt. Azt mondták, ma már csak hegesztettet gyártanak.

Előzmény: rezgaras (55304)
rezgaras 2013. okt. 23. Creative Commons License 55304

A szövegben nem találtam utalást arra, hogy csak hegesztett kazánt lehetne minősíteni. Másrészt viszont a felsorolt összes technológiai utasítás hegesztésre vonatkozik (hegesztők képesítése, varratok ellenőrzése, stb.). Erre varrjon gombot valaki!

 

Előzmény: manta66 (55303)
manta66 2013. okt. 23. Creative Commons License 55303

És még ez is ide tartozik:

Ez vonatkozik a kazánokra:

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=55846.227296

Előzmény: manta66 (55302)
manta66 2013. okt. 23. Creative Commons License 55302

A 8/1978. NIM rendeletet a 63/2004. GKM rendelet 21.§-a hatályon kívül helyezte.

(nem törvény, miniszteri rendelet)

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=84813.118606

 

Azért ide válaszolok, mert ez a legutolsó hsz a témában, nem téged akarlak tanítani.

(de nem az EU-s törvények éptek életbe, csak jogharmonizáció -irányelvek, összeegyeztethetőség, stb- van)

Előzmény: k.novotny (55299)
manhattani 2013. okt. 23. Creative Commons License 55301

>pontosabban azt irtad egy az egyben úgy lett elkészitve a Tornádo mint az A1 gépek.

 

Ilyet nem írtam. Mert: az A1-es gépek nem voltak egyformák, két fajta A1-es volt, a Gresley-féle, és a Peppercorn-féle.

A Tornado a Peppercorn féle A1-es utánépítése.

 

Az egyik A1-es ilyen, a másik olyan, a Tornado pedig pont akkora, amekkora valamikor a Peppercorn-féle A1-es volt, egy centivel se kisebb :-)

Előzmény: k.novotny (55293)
k.fecó 2013. okt. 23. Creative Commons License 55300

 

"Váci gőzmozdony sétáltatás:"

 

Üdv!

 

Arról van esetleg valami információd, hogy hová fog kerülni a 375,1029?

 

 

 

 

 

Előzmény: Mwin (55255)
k.novotny 2013. okt. 23. Creative Commons License 55299

Kedves Szilis!

 

Külön kihangsúlyoztam, hogy az általam betett kazán törvény idézetek 1978-as szabályozásról szól.

 

Ezt többszőr modósitották feltételezésem szerint a haladáshoz igazitották időközben a kornak megfelelően.

 

Ez egész addig tarthatott, mig Magyarország ne nem lépett az Unioba, Innentől kezdve az Uniós törvények léptek életbe, kis türési idővel megspékelve.

 

Tehát 2013-ban az 1978-as kazántörvényekkel nem illik és ráadásul értelmetlen hivatkozni.

 

Na megint sokat voltam itt 2-3 hétre eltünök

Előzmény: Szilis (55295)
fantal 2013. okt. 23. Creative Commons License 55298

A nevezett 490,039-est egyszer láttam testközelből, amikor a HB különvonatát vitte Virágvölgybe 2007. június 21-én.

 

Az a kazán néhány régi kazánelem beépítésével készült új hegesztett acélkazán. Már ha hinni lehet a Vasútméhészetben megjelent cikknek:

 

http://vasutgepeszet.hu/wp-content/uploads/2011/07/201102_03-13_vegl.pdf

 

Hogy ki vizsgáztatta le és hogyan, ahhoz semmi közöm, kérdezd a kft-t. Amúgy gondolom valamelyik a két közelmúltban elhunyt kazánbiztos közül. Arról viszont tudok tájékoztatni, hogy most mi volt a kerti vasúti kisgőzöseinél: TÜV vizsga.

 

Igen,  1:8-as méretarányú "játékok" TÜV vizsgás kazánnal.

Előzmény: Szilis (55296)
k.novotny 2013. okt. 22. Creative Commons License 55297

Kedves Szilis!

 

fantalnak feltett kérdésed egy kicsit hamiskás!

 

Gondolj bele abba, hogy a személykocsid müszaki vizsgáztatás esetében, az összes ilyen vizsgáztató állomás TÜV rendelkezéssel bir.

 

Evvel szemben miután a kocsid levizsgázott, a forgalmi engedélyedbe egy vinnyetát ragasztanak, és ezenkivül semmiféle TÜV papirt nem kapsz kézhez

Előzmény: Szilis (55296)
Szilis 2013. okt. 22. Creative Commons License 55296

Kedves fantal!

 

Végigolvassa és mindent megértve: kérem, hopgy mutasd meg, hogy valós állományból törölt, de múzeumi állományban meglévő, valójában létező, utolsó állapotú, kb. 40 éve üzemelő, brotán kazános 328-asun kazánjának javításához, üzembehelyezéséhez milyen jogszabály ír elő TÜV vizsgálatot. És ha igen, akkor a kb. két éve elkészült, hasonló cipőben járó 490, 039-es gőzös kazánjának TÜV vizsgálati papírjait is szívesen olvasnám...:)

Előzmény: fantal (55270)
Szilis 2013. okt. 22. Creative Commons License 55295

Köszönöm, Karcsi bátyám, jókor küldted.

Előzmény: k.novotny (55257)
fantal 2013. okt. 22. Creative Commons License 55294

De az.

 

A 242-est 32 évig "aszalták" Vizafogón meg Ppkladányban - ennek áldásos eredménye volt, hogy pl. a burkolatot újra kelett építeni, mert érintésre majdnem összeomlott  - ez sem lett korhű - és a kazán állapotának sem tett jót a szoborkodás. El is ment rá tengersok pénz, ami most szerintem senkinek nem állna rendelkezésére...

 

Tehát aki kiállított szoborgép feltámasztásán gondolkodik, annak egí 242-es volumenű költségre kell felkészülnie - plusz a Brotán kazán, ha brotános gép a vágy tárgya.

Előzmény: _ANDRÁS_ (55287)
k.novotny 2013. okt. 22. Creative Commons License 55293

Igen arról kezdtünk el beszélgetni, pontosabban azt irtad egy az egyben úgy lett elkészitve a Tornádo mint az A1 gépek

 

A Flying gép eredeti A1-es gépnek készült csak 1947-ben lett A3-as. Azt hittem mivel irtad, hogy a Tornádó egy az egyben úgyanaz mint az eredeti A1-es gépek még külalakra is, veszed a fáradságot, és összehasonlitod őket egymással. Nem tetted.

 

Beteszek kéz képet, hátha rájössz a dolg nyitjára

 

 

 

Tehát a Tornádó nem azonos az A1-es gépekkel, külalakra sem

 

 

 

 

 

 

Előzmény: manhattani (55267)
Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55292

ÜDV! Nos pont erre gondoltam én is .

Előzmény: fantal (55286)
pumukli89 2013. okt. 22. Creative Commons License 55291

Jó estét kívánok mindenkinek!

 

A hír csak félig igaz.Abban az esetben nem kell nyomáspróbáztatni a(speciális) felépítményt,ha nem használjuk.Ha nem csináljuk meg,a közúti kocsi is hasonló,mint a vasúti.Lehet nézegetni letámasztva,de üzem közben nem lehet látni.Bocsánat.

 

További szép estét,mindenkinek!

Előzmény: manhattani (55288)
gumidani 2013. okt. 22. Creative Commons License 55290

Továbbá:

A hajtása azért nem működik, mert sok évtizeddel ezelőtt kiszerelték belőle.

Az egyszerű úszóművek vízben tartásához is van szava a hatóságnak.

Előzmény: Mwin (55289)
Mwin 2013. okt. 22. Creative Commons License 55289

Üdv

Csak picit offolnék, de erre válaszolnom kell...

a LAJTA monitort nem felújították, valóban. Bizonyos tekintetben több történt annál..

A hajótestet átmérték, ahol kellett lemezt cseréltek, ezzel biztosítva az úszóképességét. Visszaépítették a lövegtornyot -értelemszerűen nem páncélozva, hanem -bemutatva az egyik eredeti körvonalat - acélból.

A hajó kormányberendezése, mely nem működött, lévén a kormánylapát eltűnt- üzemképes.

Önmagától nem képes mozogni, valóban, de manőverezni igen.

Mindez nem felújítás, de a hajó egyik létezett állapotának  bemutatása, a modellezett ágyúkkal, géppuskákkal, illetve gőzgéppel együtt.

On

Előzmény: fantal (55277)
manhattani 2013. okt. 22. Creative Commons License 55288

Azért egy autó-busz-motorkerékpár felújítása teljesen más ügy, mint egy gőzmozdonyé. Azoknál a közúti járműveknél nem kell időszakonként biztonsági vizsgálatokat végezni pl. a motoron, úgy, mint egy kazánon. Ott elég volt a prototípus gyártás utáni engedélyeztetés, ha nincs nagyobb átalakítás, nem kell újra engedélyeztetni.

 

Ilyen szempontból a repülő hasonlít kicsit a gőzmozdonyhoz. Látszik is, hogy a felújítás alatt álló IL-14-esnél összesen a hajtóművek beindításáról van szó. A Li-2-est meg felújították, annak az engedélyeztetéséhez képest egy kazán enegedélyezése meg kuty... f... :-)

Előzmény: k.fecó (55275)
_ANDRÁS_ 2013. okt. 22. Creative Commons License 55287

"Ellenben viszont ti itt 40 éve az Isten szabad ege alatt rohadó mozdonyok beröffentéséről álmodoztok!"

 

A 242-es esete nem nagyjából ugyanez?

Előzmény: fantal (55284)
fantal 2013. okt. 22. Creative Commons License 55286

Annyira nem vészes a dolog, csak SI rendszerben újra kell tervezni-számolni.

 

Csak éppen drágíthatja a dolgot, hogy a német minősítő a szépen kidolgozott terveidet egy nagy piros vonallal áthúzva küldi vissza, hogy tervezd újra... :)

Előzmény: Mágus23 (55285)
Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55285

ÜDV! Az egészhez még csak annyit ,hogy ebben az esetben ha TÜV újkonstrukciós szabványossági tanusítvány szükséges egy gőzös forgalombahelyezéséhez akkor ez teljesen reménytelen ,mert a gőzöskorszak mértékegységei és anyagai ma már szabványon kívüliek .  Szabványossági vizsgálatot pedig csak az érvényes szabványokkal lehet megtartani . Ha adott esetben akár egy új mozdonyt is épít valaki az  eredeti méretek és anyagok felhasználásával az akkor is szabványon kívüli lenne és ezért sosem helyezhető forgalomba ,mert szabványossági előírásoknak nem tud megfelelni . Értem ,hogy miért nincs semmilyen gőzös felújítás és gyanítom soha többé nem is lesz ha ez ennyire szigorú előírás .

Előzmény: fantal (55279)
fantal 2013. okt. 22. Creative Commons License 55284

 

 

A 411-es is folyamatos gondozás alatt állt, tehát nem szoborgép volt. A 80-as évek végéig üzemelt, ezután letéti gép volt, aztán műhelyi szintű javításokat kapott 1996-ban, 2000-ben is, és 2005-ig évente egyszer be is gyújtották. Fővizsgát nem kapott.

 

Ellenben viszont ti itt 40 éve az Isten szabad ege alatt rohadó mozdonyok beröffentéséről álmodoztok!

Előzmény: k.fecó (55282)
k.novotny 2013. okt. 22. Creative Commons License 55283

viszont a folyamat végén a kazánt működőképessé nyilvánították (igaz csak 8 bar nyomással a 16 helyett),

 

és nem kapott futási engedélyt, azaz csak a park területén mozoghat

 

(Ezt azért képzeld el olyan esetben is, amikor jó pár millát beleölsz a mozdonyba, csak azért hogy egy kicsit füstöljön)

Előzmény: k.fecó (55282)
k.fecó 2013. okt. 22. Creative Commons License 55282

Tavasszal láttam valahol képet a 411.118 kazánjáról, ha jól emlékszem a facebook-on,

amin az látszott, hogy a kazánból kivágtak egy kör alakú darabot, 

(a kép felirata szerint ez volt a mintavételi hely), majd ott valamiféle anyagvizsgálati eljárás zajlott,

amely sikerrel zárult, majd ezt a mintavételi helyet behegesztették.

Hogy előtte mennyit dolgoztak a kazánon azt nem tudom. Biztos, hogy volt rajta mit javítani,

viszont a folyamat végén a kazánt működőképessé nyilvánították (igaz csak 8 bar nyomással a 16 helyett),

és bizony ez is jó pár éves kazán már, és ezt sem sokan gondolták volna az itt fórumozó közül 2 évvel ezelőtt...

 

Előzmény: k.novotny (55280)
Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55281

ÜDV Antal ! Jogos ! Ebben teljesen igazad van !

Előzmény: fantal (55279)
k.novotny 2013. okt. 22. Creative Commons License 55280

Az hogy adott esetben a régi kazán még felújítható-e, vagy ha igen, akkor milyen technológia alkalmazásával,

illetve hogy az mennyibe kerül, az már egy másik kérdés...

 

Te szerinted hány éves kazánokról van szó:-))

 

 

Ha fel is lehetne újjitani egy egy kazánt, akkor pedig nem jelentéktelen a pénz kérdése sem  A Mátraházi Gyöngy kazánja 22 millába került. (kis mozdony)

 

Előzmény: k.fecó (55275)
fantal 2013. okt. 22. Creative Commons License 55279

De mi a helyzet a 109, 242,  204,  7111  es gépekkel mert akkor azok is egyszer már selejtezve lettek és újra igaz ,korábban de forgalomba lettek helyezve . Igaz egy sem Brotános ja és még a 324 1564 = 324 540 is hivatalosan selejt lett.

 

Amikor ezeket felújították, se NKH se TÜV nem volt, csak egy MÁV-os kazánbiztos rájuk ütötte a bélyegzőt... De szigorúan a kazántörvény szelemében.

Ma már szelek vannak....

Előzmény: Mágus23 (55276)
Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55278

ÜDV! Nagyon kösz.

Előzmény: k.novotny (55274)
fantal 2013. okt. 22. Creative Commons License 55277

Azért sokan az OT rendszámot a jogszabályok kijátszására használják...

 

A Lajta monitort tudod hogy ujították fel? sehogy!

 

Egy úszótest és semmi több!

 

Minden kamu rajta, kazánlemezből. Önerőből mozgásképtelen, mert nincs gépezete.

Előzmény: k.fecó (55275)
Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55276

ÜDV Antal ! Köszönöm értem !  De mi a helyzet a 109, 242,  204,  7111  es gépekkel mert akkor azok is egyszer már selejtezve lettek és újra igaz ,korábban de forgalomba lettek helyezve . Igaz egy sem Brotános ja és még a 324 1564 = 324 540 is hivatalosan selejt lett.

Előzmény: fantal (55270)
k.fecó 2013. okt. 22. Creative Commons License 55275

"Azért kíváncsi volnék, hogy akkor a németek a Messerschmitt Stiftung 109 G-jébe miért raktak modern műszereket...."

Ezt a németek tudnák megmondani...

 

Én a magyar viszonyokból a közlekedés más területéről próbálatam olyan példát hozni,

ahol a jogszabályi kereteken belül megvalósítható egy jármű restaurálása, működőképessé tétele.

 

Lehetne példát nézni a hajós területről, néhány éve felújították a lajtát,

vagy a közút területéről, ahol OT-s rendszámmal forgalomba helyezhetőek különböző felújított járművek,

-teherautók közül Csepel

-buszok közül az Ikarusz számos típusa

-motorok közül a Pannóniák

-autók közül szinte minden régi típus (a múltkor egy Zaporozsec-et láttam OT-s rendszámmal)

 

De természetesen arra is lehetne számos példát hozni, hogy ki mit miért nem újít fel...

 

Én arra próbáltam utalni, hogy nem tudom elképzelni, hogy jogszabály tiltaná meg

például egy Brotán-kazános gőzmozdony felújítását.

Az hogy adott esetben a régi kazán még felújítható-e, vagy ha igen, akkor milyen technológia alkalmazásával,

illetve hogy az mennyibe kerül, az már egy másik kérdés... 

 

Előzmény: fantal (55247)
k.novotny 2013. okt. 22. Creative Commons License 55274

Több ilyen minösitést kiadó cég van magyarországon. Az általam betett két kép illusztráció !!!

Előzmény: Mágus23 (55272)
k.novotny 2013. okt. 22. Creative Commons License 55273

Nem tudom, ennyire nem bonyolódtam bele sosem. Azt viszont tudom, hogy az átkosban bementél egy céghez, majd minden irodában Lenin kép csüngött a falon, ma ezek a TÜV, ISO stb tanusitványok

Előzmény: fantal (55271)
Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55272

ÜDV Károly ! Köszönöm az információt értem a dolgot .  Mivel Antal írta ,hogy a TÜV vizsgán átmenne ? egy régi Brotán kazán ,ezért arra következtettem ,hogy a TÜV Reinhland végzi a fővizsgás kazánok minősítését is . Az pedig ugye német cég ,magyarországi képviselettel .

Előzmény: k.novotny (55269)
fantal 2013. okt. 22. Creative Commons License 55271

A parki kerti vasúti kisgőzös rajzait a magyar TÜV kiküldte Németországba  gondolom minden komolyabb minősítéssel ez történik. A "végbizonyítványt" a magyat TÜV adja ki, de a vizsgálat Némethonban történik.

Előzmény: k.novotny (55269)
fantal 2013. okt. 22. Creative Commons License 55270

Nem.

 

A 424,247-est sosem vonták ki a forgalomból, mai napig a MÁV nyilvántartásában szerepel, így azok az előírások alapján, amik az üzembe helyezésekor voltak érvényesek, a kevés még gőzösös vizsgával rendelkező kazánbiztos egyike - aki már egy "reaktivált" kazánbiztos  - felügyelte a felújítást.

 

Pl. a  328-as üzembe helyezése viszont a jármű teljes új típus engedélyezését igényelné, hiszen a gép már 42 éve selejtezve lett, és Brotán kazán már ezóta nincs üzemben, tehát újra kéne engedélyeztetni.

 

A kazánbiztos az NKH felé adja le a dokumentumokat, és onnét van a"stalluma" is a kazánvizsgálatra, megbízó a Káefté.

 

 

Előzmény: Mágus23 (55265)
k.novotny 2013. okt. 22. Creative Commons License 55269

Egész máshol kalandozol ebben a TÜV témában:-)))

 

 

  • TÜV minősítés: a nemzetközi szinten is vezető, legelismertebb, független német minőségellenőrző intézet végzi. A TÜV minősítés a legmagasabb minőséget és a független vizsgálatot jelenti. A minősítő cég tapasztalata és felszereltsége garantálja az ellenőrzés és minősítés legmagasabb színvonalát.
  • CE tanúsítvány: egy olyan megfelelőségi eljárás eredménye, amelynek használata azt igazolja, hogy az adott termékek paramétereit összehasonlították az EU szabályozási rendszerében a megfelelő termékek piaci forgalomba hozatalára vonatkozó harmonizált jogszabályok előírásaival. Ezeknek az előírásoknak a termék megfelel.
  • ISO minősítés: A minőségirányítási rendszerekkel szemben támasztott követelményeket a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) az ISO 9000-es szabványsorozat által rögzítette, melyet a világon működő szabványügyi szervezetek nagy része meghonosított. Az ISO minősítést 2005-ben vezettük be.

 

 

 

 

A magyarországi dolgokat a magyar TÜV végzi, tehát nem fognak Németországból idejönni

Előzmény: Mágus23 (55265)
manhattani 2013. okt. 22. Creative Commons License 55268

>Váci gőzmozdony sétáltatás

 

Ez a vándorló gőzös! :-)

Először elvándorolt a néhai Mechwart udvarába, ott néha sípolgatott is egyet-egyet.

Aztán elvándorolt Vácra, az állomásépület mellé. Most meg tovább vándorol...

Előzmény: Mwin (55255)
manhattani 2013. okt. 22. Creative Commons License 55267

>Csak neked:-)))

 

Kösz! A Tornadóról kezdtünk beszélgetni, ez meg itt a 4472-es Flying Scotsman :-)

Előzmény: k.novotny (55244)
k.fecó 2013. okt. 22. Creative Commons License 55266

"Hozzátok Kecsóra a rossz turbókat, s adjuk vissza működő képesen !!"

 

Köszönöm a felajánlást a magam és a fórumtársak nevében, azonban

mivel én nem vagyok sem a Nosztalgia Kft, sem a Vasúttörténeti park alkalmazottja,

így nincsenek a birtokomban a rossz turbók, és azt sem tudom megmondani, hogy kinél lehetnek...

 

Talán Fantal topiktárs tud ezzel kapcsolatosan valamit szervezni,

habár ha jól gondolom Ő a Vasúttörténeti park csónakjában evezik.

A Nosztalgia Kft-től pedig nem tudom, hogy bárki szokta-e ezt a fórumot látogatni???  

Előzmény: K.O. Lompos (55239)
Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55265

ÜDV Antal !  Ezek szerint a most fővizsgáztatott 424 247 es gépnek is át kellett menni a TÜV vizsgán ha igen akkor ezt kellően dokumentálni is kellett . A dokumentációban nyílván szerepeltek a kötelező előírások ,amelyek alapján a TÜV vizsgára a gépet fel kellett készíteni . Kérdezném hogy ezt hol lehet esetleg ezt tanulmányozni.

 

2. Ezek szerint arra következtetek ,hogy a kazánbiztost a TÜV rendelte ki  akkor ez most egy korábbi már a MÁV os szakemberek közül volt valaki , ami igen célszerű lenne, vagy egy esetleg németországból importált személy aki sosem látott 424 es pláne pakurás kazánt . Elnézést a gondolatsorért ,de ha az ember valamit próbál itt tisztán értelmezni és esetleg megtudni akkor végül már nem csak az derül ki hogy semmi nem igaz ,hanem eljut egy pillanat alatt németországba és kiderül ,hogy magyarországon nem is lehet kazánt engedélyeztetni üzemeltetésre. Mindegy nem tudom mi van ,de igazán nem is érdekes ,mert csak egy érdeklődő civil vagyok és a szakmai dogokhoz meg semmi közöm hivatalosan.

Előzmény: fantal (55261)
Felek Ferenc 2013. okt. 22. Creative Commons License 55264

A MÁVAG 135/ jellegű gőzmozdonyai meg talán mégse műtanrendőri próbázhattak a MÁV Alföldi Kisvasúton, lévén az 760mm-es, a mozdonyok meg 750 mm. Vagy ez nem kizáró ok?

Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55263

ÜDV Károly ! Nagyon köszönöm a választ.

Előzmény: k.novotny (55259)
Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55262

ÜDV Antal ! Pont az a kérdés ,hogy lehetne e esetleg egy Brotán kazánt ma engedélyeztetni üzemeltetésre . Ha igen akkor milyen feltételekkel  milyen műszaki követelmények kielégítésével.  Az ,hogy egy kazán régi technológia szerint készűlt akkor ez nem kizáró ok arra nézve ,hogy az működhessen . A kérdés a kazán műszaki állapota . A kazán típusa és rendszere abból a szempontból nem döntő hogy műszakilag alkalmas e működtetésre biztonságosan . Természetesen mindent egy alapos vizsgálatnak kell megelőzni bármilyen mozdonyt is akarnának egyszer majd esetleg üzemeltetni . Konkrétan nincs arról tudomásom ,hogy a 328 as al bárkinek is tervei lennének ,inkább itt a kérdés csak olyan formán merűlt fel ,hogy ha van egy típus ami Brotán akkor azok a gépek  ne legyenek örök működésképtelenségre ítélve .

 

 A múzeális szempontokra meg senkinek nincs joga hivatkozni ,mert a 242 es géppel való bánás ezt teljesen felűlírta és bizonyította azt hogy az a MÚZEÁLIS EREDETISÉG  nagyon nem érdekes .

A 242 es ről még csak annyit Legalább illő lett volna az eredetiséget megközelíteni ,széntüzelés . stb ,de ezt most ne is részletezzük mert nincs értelme .

Előzmény: fantal (55261)
fantal 2013. okt. 22. Creative Commons License 55261

Nem a vízcsöves kazán tilalmáról van szó hanem ezek nincsenek szabályozva, mert ezek kivesztek a Brotános mozdonyok selejtezésével. Gondolj bele, utoljára Fialovits gyártatott Brotán-kazánt, az megelőzően 1920 előtt épültek ilyen mozdonyok. Ezután vissza is tértek a réz síktűzszekrényhez, aztán meg az acél síktűzszekrényre. Egy a MÁV-nál háborús szükséghelyzetben nagyszámban alkalmazott, aztán pénzhiány miatt ki nem cserélt kazánt akarnátok a mai viszonyok között engedélyeztetni-üzemeltetni. Megérné-e?

 

Ma a TÜV Rheinland ad ki minőségi tanúsítványokat kazánokra, a parki új kisgőzös gyártásakor jóhogy nem a gyártó DNS mintáját is bekérte a TÜV.... Átmenne ez a Brotán kazán egy TÜV vizsgán?

Előzmény: Mágus23 (55258)
Felek Ferenc 2013. okt. 22. Creative Commons License 55260

Izé... na... aöööööö... szóval.... AEGV 8 esetleg 1947 előtt hol-kinél?

Előzmény: k.novotny (55259)
k.novotny 2013. okt. 22. Creative Commons License 55259

Nincs nekem ilyenről semmiféle információm. Egyet tudok, mégpedig azt, hogy ezt a törvényt jó párszor módositották már 1978 óta. Hogy mi szerepel ezekben a modósitásokban azt nem tudom, feltételezem, hogy halad a korral

 

Amúgy nekem a telkemen lévő boileremhez nem nagyon kell ezt tanulmányoznom, hiszen max. annyit tudok tenni, hogy ha bedöglik, javitattom, vagy cserélem, ez esetben pedig a gyártó dolgai ezeknek a feltételeknek teljesitése.

Előzmény: Mágus23 (55258)
Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55258

ÜDV Károly ! Nos ezt az anyagot töltöttem le és tanulmányozom folyamatosan. Ebben nincs szó a vízcsöves kazánok tilalmáról . Van e esetleg olyan forrásod ami a vízcsöves kazánok dolgaira ad spec útmutatást . Ha tudsz ilyet kérlek tedd közzé nagy segítség volna . Előre is kösz. 

Előzmény: k.novotny (55257)
k.novotny 2013. okt. 22. Creative Commons License 55257

Szia!

 

Habár futólag olvastam át, de nem találtam olyat benne, hogy tiltva lenne a szegecselt kazán gyártása. Természetesen ez 1978-as rendelet, amelyet biztosan jó párszor modósitottak

 

 

http://web.axelero.hu/czampea/kbsz.htm

 

 

Ha igy végig nyálazza ezt a rövidke dolgot, szerintem mint egyéni barkácsoló rögtön elmegy a kedve a kazángyártásától, sőt.......

Előzmény: Szilis (55251)
gumidani 2013. okt. 22. Creative Commons License 55256

Micsoda kapcsolatai vannak Uraságodnak....

Előzmény: Mwin (55255)
Mwin 2013. okt. 22. Creative Commons License 55255
Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55254

ÜDV ! Nagyon köszönöm!  Most kezdtem majdnem ugyanezt írni .tehát akkor ehez a hozzászólásodhoz engedd meg ,hogy csatlakozzam.

Előzmény: Szilis (55251)
Mágus23 2013. okt. 22. Creative Commons License 55253

ÜDV! Nagyon jól fogalmaztál és igazad van . A Brotán kazánokról csak annyit, jelenleg 2 napja azon munkálkodom (2 napos intenzív keresés a neten ) ,hogy megtaláljam azt azt az előírást  ,ami konkrétan tiltja és megfelelő szakmai alapon alátámaztja azt a tényt ,hogy vízcsöves kazán miért nem üzemelhet . Eddig ilyet nem találtam.  A 242 es  az nem más mint egy agyrém amit azzal a géppel műveltek ,úgy hogy egypéldányos darab .Eredetiség nos arra  fordítottak a legkevesebbet.

Előzmény: Csa80 (55250)
Szilis 2013. okt. 22. Creative Commons License 55252

1. pontban fedvény: ...felújítás során a kazánnak nem...

Előzmény: Szilis (55251)
Szilis 2013. okt. 22. Creative Commons License 55251

Bááár, tudod, ezt már tárgyaltuk itt többször, szóval azért a csapos itt is közbeszólna:

 

  1. Tessék megmutatni nekem azt a hatályos (jog)szabályt, rendeletet, törvényt, bármilyen írásos bármit, ami alapján nem lehet Brotán kazánt felújítani, üzemben tartani. A Brotán kazánok általában szegecseltek, de tessék nekem rámutatni, hogy mi tiltja azt,  hogy felújítás a kazánnak a részeit nem lehet hegesztett formában javítani (tehát mondjuk a Brotán előfej, a talpkoszorú kötése az állókazánnal megmarad szegecseltnek, de a hosszkazánt teljesen hegesztett szerkezetűre újítom fel pl.).
  2. Mivel ilyen szabály nincs (különösen olyan, ami általános érvényű lenne, hiszen gépészet technikailag/mérnökileg nem lehet olyan érvrendszert felállítani, hogy muzeális/üzemképes helyreállítás és üzemeltetési viszonyok között miért is ne használhatnád a Brotán kazános mozdonyodat, hiszen azt a mérnököt, aki ilyet le mer(ne) írni, azt szakmailag széttépik és falhoz állítják, egyébként jogosan, akkor főszabály szerint a kazánbiztos felelőssége a Brotán kazános mozdony kazánjának üzembehelyezhetősége.
  3. Mivel a kazánbiztos kezét "megkötő" jogszabályokat a közelmúltban kitárgyaltuk, ezért mindenki számára világos lehet, hogy a kazánbiztos saját szakmai felkészültsége, tudása, és bevállalóssága az egyetlen fokmércéje egy (Brotán)kazán beüzemeltethetőségének.
  4. A Brotán kazán vastűzszekrényes kazánnak minősül, tehát ez rendben van a jelenlegi "felfogás" szerint. A réztűzszekrényes kazánok üzembentarthatóságáról vagy annak tiltásáról szóló hatályos (jog)szabályt, rendeletet, törvényt, bármilyen írásos bármit is szívesen látnék.
  5. Az, hogy a Brotán kazán felújítása/üzembentartása némileg bonyolultabb, és nem értenek már hozzá? Kérem, ez pénzkérdés és oktatás kérdése. De szeretném én látni azt a múzeumigazgató/noszi főnököt stb., ha én kipengetném mondjuk a lottóötösömből az 50 mFt a 328-as Brotán-kazánjának felújítására, és csak arra, mire elhabogná, hogy azt kérem nem lehet ,ezért meg azért, na abból kellemetlen ügy fakadna, akár az állásába is kerülne, mert az illető "halljakend" legfeljebb ennyit válaszolhatna: "Rendben van, Szilis úr, de ha ragaszkodik a brotános 328-ashoz, akkor az nem 50 mFt lesz, hanem 70 mFt".
Előzmény: fantal (55248)
Csa80 2013. okt. 22. Creative Commons License 55250

Bennem megint csak kérdések merülnek fel. Véleményem ezért leírnám, talán gondolatokat ébresztek másokban is.

Valóban vannak olyan veterán járművek amiket tréleren visznek a kiállításokra. Viszont vannak olyanok is, amikkel pénzt keresni szándékoznak, így közlekednek folyamatosan, pl. esküvő, és ezek bizony van, hogy Budapestről, pl. Szegedre is leautóznak. Ezeken az autókon van, hogy átalakítást végeznek, pl. a futómű.

Namost, ha egy gőzmozdonyt kiállításra szánnak, akkor legyen korhű, a muzeológus kollégák törekedjenek arra, hogy az legyen. De miért van az, hogy valamelyiknél törekednek, valamelyiknél nem?

Van olyan mozdony amit ezek szerint azért nem újítanak fel, helyeznének üzembe, mert akkor sérülne a korhűség, így nosztalgiamenetben nem vehetne részt. De a mögötte húzott vagonok már nem lényegesek?

A 242esnél eltérhettek az eredeti állapottól, hogy működőképes lehessen, noha tudták, hogy a kerekeivel hamarosan gond lehet.

Van egy olyan rossz érzésem, hogy ugyan az lesz mint az Istvántelki vagonokkal, addig húzzák a csikicsukit, míg felújításra alkalmatlan lesz bármelyik mozdony.

Sajnálom nagyon a helyzetet, és szerintem, ha lehetne lehetőséget találni arra, hogy egy Brotános mozdony közlekedhessen, nem Brotános kazánnal, akkor azt meg kéne ragadni.

ZazA[vm15] 2013. okt. 21. Creative Commons License 55249

Szép estét!

Pár kép a múlt hévégről: Celldömölk és Balatonalmádi

fantal 2013. okt. 21. Creative Commons License 55248

Abban biztos vagyok, hogyha egy régi gőzöst akarunk restaurálni, arra nem vonatkozhatnak ugyanazok a követelmények,

minha most 2013-ban terveznénk egy vadonatúj konstrukciójú gőzöst, és azt akarnánk legyártani, illetve forgalomba helyezni...

 

 

Ha új kazánt gyártasz  terveztetsz egy olyan géphez, ami nálunk csak Brotános volt, de most síktűzszekrényt építenél bele, az már szinte új konstrukció.

 

Hacsak nem a CSD-től 1938-ban átszármazott 328-asok cselák síktűzszekrényeit raknánk bele új gyártásban...

Előzmény: k.fecó (55232)
fantal 2013. okt. 21. Creative Commons License 55247

Azért kíváncsi volnék, hogy akkor a németek a Messerschmitt Stiftung 109 G-jébe miért raktak modern műszereket....

Előzmény: k.fecó (55233)
K.O. Lompos 2013. okt. 21. Creative Commons License 55246

Meggyőző válasz.

Előzmény: 1047 005-2 (55245)
1047 005-2 2013. okt. 21. Creative Commons License 55245

Valóban nem értesz hozzá.

Előzmény: K.O. Lompos (55243)
k.novotny 2013. okt. 21. Creative Commons License 55244

Csak neked:-)))

 

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

http://en.wikipedia.org/wiki/LNER_Class_A3_4472_Flying_Scotsman

 

Képet találsz róla a wikin

 

a BR-nél 60103-as pályaszámot viselte, majd miután megörizték, és felújitották visszaszámozták LNER pályaszámra 4472-re

Előzmény: manhattani (55240)
K.O. Lompos 2013. okt. 21. Creative Commons License 55243

Szokásodhoz híven, ismét kiragadtál egy mondatból egy részletet !!!!!!

Amihez nem érteszz.........

Előzmény: 1047 005-2 (55241)
424 009 2013. okt. 21. Creative Commons License 55242

"Vácon a terv szerint ma éjszaka átköltözik a 375. sor mozdony az új helyére - ha valaki esetleg fényképezni akarna..."

 

Info: Dunakanyar vasútja topic

1047 005-2 2013. okt. 21. Creative Commons License 55241

"Nem tudom elképzelni, hogy a közlekedés minden területén lehetőség van teljesen korhű működőképes állapotba restaurálni,

felújítani, forgalomba állítani járműveket"

 

 

Sajnos ez nincs így!

Előzmény: k.fecó (55229)
manhattani 2013. okt. 21. Creative Commons License 55240

>(méretileg is eltér az eredeti gépektől) alacsonyabb, és szigorűan üzleti megfontolásból épült.

 

Nem tér el, mindenben az eredeti tervrajzok szerint épült, ahol lehetséges volt. Ezért nem is alacsonyabb.

Nem üzleti megfontolásból épült, hanem mert nem maradt fenn A1-es. Senki sem várta, hogy üzletileg kifizetődő legyen a vállalkozás, még úgy sem, hogy rengetegen (nagytőkések is) adakoztak.

 

A többi stimmel :-)

Előzmény: k.novotny (55238)
K.O. Lompos 2013. okt. 21. Creative Commons License 55239

Hozzátok Kecsóra a rossz turbókat, s adjuk vissza működő képesen !!

Előzmény: k.fecó (55236)
k.novotny 2013. okt. 21. Creative Commons License 55238

mai modern mozdony biztbert, a történészek meg szívták a fogukat :-)

 

Ugyan már miért?

 

Sosem volt egyetlen egy angol társaság tulajdonában, egy teljesen új épitésű mozdony, (méretileg is eltér az eredeti gépektől) alacsonyabb, és szigorűan üzleti megfontolásból épült.

 

Tehát semmi köze sincs a múzeális járművekhez

 

 

Előzmény: manhattani (55235)
DV 109.109 2013. okt. 21. Creative Commons License 55237

Egyáltalán lesz-e működő 324-es...

Előzmény: k.fecó (55236)
k.fecó 2013. okt. 21. Creative Commons License 55236

"...beleéépítették a mai modern mozdony biztbert, a történészek meg szívták a fogukat :-)"

 

Bárcsak itt is ez lenne a történészek legnagyobb bánata, hogy milyen biztber kerüljön a 242,001-re, vagy a 303,002-re:-)

 

Ehelyett napok óta azon megy az eszmecsere itt a fórumon, hogy lesz-e még

egyáltalán valaha működőképes turbó a 424,247-en, illetve a 324,540-en?...

 

 

 

 

Előzmény: manhattani (55235)
manhattani 2013. okt. 21. Creative Commons License 55235

>Abban biztos vagyok, hogyha egy régi gőzöst akarunk restaurálni, arra nem vonatkozhatnak ugyanazok a követelmények, minha most 2013-ban terveznénk egy vadonatúj konstrukciójú gőzöst, ...

 

Amikor a Tornadót tervezték, a biztber felszerelésében is a hagyományosat akarták beleépíteni. Erre azt mondta a brit közlekedésbiztonsági hatóság, hogy akkor nem megy fővonalon. Ez nagy bevételkiesést jelentett volna, hogy egy 160-as mozdony csak mellékvonalakon mehessen, ezért beleéépítették a mai modern mozdony biztbert, a történészek meg szívták a fogukat :-)

Előzmény: k.fecó (55232)
manhattani 2013. okt. 21. Creative Commons License 55234

>az A1 Tornado kapcsán volt először ez téma, azt is hegesztett acél tűzszekrénnyel gyártották le, és amiatt újra kellett tervezni a kazánt.

 

A Tornado mai, hegesztett kazánja hidegen pontosan akkora, amekkora az eredeti szegecselt volt. A mai hegesztett kazánja hőtágulása viszont nagyobb, mint a korabeli szegecseltjéé volt, ezért a kazán alátámasztását és rögzítését kellett áttervezni.

Előzmény: fantal (55230)
k.fecó 2013. okt. 21. Creative Commons License 55233

"Repülőgépet pl. kizárólag az ICAO szabványnak megfelelő műszerekkel engedik forgalomba helyezni..."

 

Repülés területén a történelmi jelentőségű repülőgépek úgynevezett Annex 2 kategóriába tartoznak,

ami teljesen nemzeti szabályozás alá esik, és az NKH is ez alapján dolgozik...

 

És így repül már jó pár éve Pl: a Li-2, illetve a Po-2:-)

És a Li-2 műszerfelán is az eredeti típusú műszerek találhatóak természetesen működőképesen,

és a motorburkolatok alatt is az AS-62 csillagmotorok duruzsolnak, nem kellett azokat gázturbinákra cserélni...  

Előzmény: fantal (55231)
k.fecó 2013. okt. 21. Creative Commons License 55232

A kazánnyomás nem lenne több, mint a gyári tervezett érték...

(Ha konkrétan a 328-asról van szó, az ezüst könyv szerint 12 bar)

 

Az NKH-nak kell lennie információjának arról, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak egy gőzmozdony kazánjára,

(valószínűnek tartom, hogy erre nincs EU-s, csak nemzeti szabályozás, de ez csak tipp),

hiszen amikor átnézik a gőzöst a kazánt is át kell vizsgálniuk, és kell lennie valamilyen jogszabálynak ami alapján dolgoznak...

 

Abban biztos vagyok, hogyha egy régi gőzöst akarunk restaurálni, arra nem vonatkozhatnak ugyanazok a követelmények,

minha most 2013-ban terveznénk egy vadonatúj konstrukciójú gőzöst, és azt akarnánk legyártani, illetve forgalomba helyezni...

Előzmény: fantal (55230)
fantal 2013. okt. 21. Creative Commons License 55231

Nem tudom elképzelni, hogy a közlekedés minden területén lehetőség van teljesen korhű működőképes állapotba restaurálni,

felújítani, forgalomba állítani járműveket, csak éppen a gőzmozdonyoknál nem...

 

Repülőgépet pl. kizárólag az ICAO szabványnak megfelelő műszerekkel engedik forgalomba helyezni...

Előzmény: k.fecó (55229)
fantal 2013. okt. 21. Creative Commons License 55230

Itt szerintem a nagynyomású kazán miatt van ez (12-14 bar), és az nem NKH-s ügy.

 

Pár éve azt hiszem az A1 Tornado kapcsán volt először ez téma, azt is hegesztett acél tűzszekrénnyel gyártották le, és amiatt újra kellett tervezni a kazánt.

Előzmény: k.fecó (55229)
k.fecó 2013. okt. 21. Creative Commons License 55229

"...mondta vki, hogy ma már csak hegesztett acél kazánok üzembehelyezését engedik meg a szabványok,..."

 

Legegyszerűbben úgy lehet megtudni mi az igazság, hogy az NKH azon szakembereit,

akik a többi működő gőzös műszaki felülvizsgálatát csinálják meg kell kérdezni, hogy ilyen esetben mire van lehetőség...

Nem akarok senkit megbántani, de mégegyszer hangsúlyozom a szakembereket kell megkérdezni, nem a főnököket!

 

Nem tudom elképzelni, hogy a közlekedés minden területén lehetőség van teljesen korhű működőképes állapotba restaurálni,

felújítani, forgalomba állítani járműveket, csak éppen a gőzmozdonyoknál nem...

Előzmény: fantal (55227)
Mágus23 2013. okt. 21. Creative Commons License 55228

ÜDV Antal ! Igen volt ez tárgyalva igaz, csak akkor arról emlékeim szerint nem volt szó,hogy csak heggesztett kazánt lehet gőzmozdonyban üzemelteni ,vagy én nem emlékszem erre a mondatra .Nos  igen eredeti állapotban akkor a gépeket amelyek Brotánosak nem is lehet helyreállítani ,de múzeologiai szempontok miatt jogosan pedig csak így szabadna ezért ezek a gépek sorsa örök szobor. Azt szeretném kérdezni ,hogy esetleg tudnál e abban segíteni hol és milyen hatósági  írat rögzíti ezt ,vagy esetleg valamilyen netes linket adni ahol a kazánokra (mozdony és jármű )  vonatkozó szabályokat tanulmányozni lehet .Előre is köszönöm.

Előzmény: fantal (55227)
fantal 2013. okt. 21. Creative Commons License 55227

Egyszer már futottunk itt pár kört a Brotán kazán ügyben, és akkor mondta vki, hogy ma már csak hegesztett acél kazánok üzembehelyezését engedik meg a szabványok, tehát réz síktűzszekrény sem beépíthető ma egy mozdonyba. Tehát a korhűségről ennyit is...

Előzmény: Mágus23 (55226)
Mágus23 2013. okt. 21. Creative Commons License 55226

Üdv! Én is . A 328 as esete a Brotán kazán miatt eléggé problémás .Egy Brotán kazános mozdony feltámasztása esetén elsőnek le kell bontani azt a falat amit a hazai szakkörök a Brotán kazánok tekintetébenl felépítettek . Tény ,hogy egy Brotán kazán más kezelési és karbantartásí igényeket támaszt mint egy sík tűzszekrényes kazán. Azt azonban tegyük hozzá ,hogy a Brotán kazánok évtizedeken át jól működzek a MÁV üzemében.Ha már esetlegesen brotános gépről beszélünk akkor Fialovits Béla  által módosított kivitelben kell és szabad egy ilyen kazánt felújíttani . A 328 as pont az amit Fialovits zseniálisan áttolgozott . A teljes dokumentáció is a Közl. Múz. nál megvan.A 328 as gépezetileg is és futóművileg is megfelelő állapotban van,hogy úgymond érddemes legyen majd egyszer vele valakiknek valamikor foglalkozni .

Előzmény: fecskea1 (55225)
fecskea1 2013. okt. 20. Creative Commons License 55225

Bár én tényleg csapos vagyok (átvitt értelemben persze), de azért jó lenne egy 301-est, egy 328-ast látni még...

Álmodozás az élet megrontója...mondhatnám a költővel, akinek a korában a gőzösök elindultak.

Előzmény: k.fecó (55223)
Mágus23 2013. okt. 20. Creative Commons License 55224

ÜDV Antal! Nem mondasz rossz dolgot ,sőt  ott van a Truman os csapat pont jó példának . Szerintem  ez egy jó gondolat ,hogy hozzáértő civileket bevonni egy gőzös ügyeibe .

Előzmény: fantal (55222)
k.fecó 2013. okt. 20. Creative Commons License 55223

"Aztán meg, azt olvasom, hogy újra felfedezik a szénbányákat.

Mi kell több?"

 

Visszaalakítani széntüzelésűre a 324.540-est, és a 242.001-est,

valamint talpraállítani egy 375-öst, és egy széntüzelésű 424-est...

És máris lenne elegendő gőzös...:-)

 

Nem lehetetlen feladat, de ha próbálok a reális maradni, nem sok esélyét látom hogy a közeljövőben megvalósulna...

 

Én jelenleg annak is örülök, hogy a 424,247 újra működik (mégha egyenlőre nem is tökéletesen),

és a 411.118-at is egyre gyakrabban lehet látni gőzben...:-) 

 

 

 

 

 

Előzmény: fecskea1 (55214)
fantal 2013. okt. 20. Creative Commons License 55222

Lehetne ezt civil alapon is csinálni, csak éppen ahogy látom messze nem jönne össze annyi ember, aki EGY normálnyomközű gőzöst fenntartani tudna.

Előzmény: Mágus23 (55219)
fantal 2013. okt. 20. Creative Commons License 55221

A képet elnézve törölni kéne a Gőzmegőr listáról...

Előzmény: C50 (55218)
C50 2013. okt. 20. Creative Commons License 55220

OFF

 

Látom, itt aktív vagy, de nézz már át légyszi a szeélykocsisba és reagálj erre:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127470211&t=9121413

 

ON

Előzmény: fantal (55213)
Mágus23 2013. okt. 20. Creative Commons License 55219

ÜDV! Igy van és ez mindenképp jó és sikeres . Nagyon jól fogalmazod ez nem immitáció . Nem is akarnék itt én senkit sem ,meg semmit sem minősíteni csak annyit erről ,hogy a mostani helyzet az nem jó . Pontosabban nem kedvez a nagyvasúti gőzösözésnek.

Előzmény: C50 (55216)
C50 2013. okt. 20. Creative Commons License 55218
Előzmény: division by zero (55211)
Mágus23 2013. okt. 20. Creative Commons License 55217

ÜDV! Dehogy, pontosan én nem vagyok az aki temetné a gőzösöket ,csak elkeserítő az a tendencia ami itt mostanság kialakult .  Abban az estben ha tehetném amit nagyon szeretnék azzal a kis hozzáértéssel aminek a birtokában vagyok igenis sokmindent lehetne jobban csinálni. Elnézést nem akarok  nagyképű lenni . Sok dolgot tudnék mesélni azokról a körökröl amiket megtettem bizonyos dolgokért eddig sikertelenül .  Talán nem is illő és nem is szabad a harasztot megzörgetni ,de tényleg lehetne sok mindent jobban csinálni ,csak kérdés mik az érdekek .

Előzmény: fecskea1 (55214)
C50 2013. okt. 20. Creative Commons License 55216

működő gőzmozdonyt a Városligetben található autóból átalakított műanyag burkolattal ellátott giccsjármű, ami ugyan füstől és gumikereken gördül fogja jelenteni

 

Ehelyett szerencsére van 8 üzemelő keskennyomközű gőzmozdony, ha minden jól megy ezek egy része még sokáig képviselhetik a gőzvontatást az után amikor a kájefté már csak anyag- és élményvonatokat indít. Igaz nem nagyvasúti, de legalább nem gumikeres imitáció hanem igazi gőzmozdony. 

Előzmény: Mágus23 (55210)
mvjeno 2013. okt. 20. Creative Commons License 55215

375,660

fecskea1 2013. okt. 20. Creative Commons License 55214

Bocsánat, hogy a csapos közbeszól, de azért ne temessük a gőzmozdonyokat!

Fotós topikokban már többször elmondtam a sok techno-voluntarista társnak, igaz némi derültséget okozva, hogy fogunk még mi gőzmozdony vontatta vonaton ülni. Már ha az energiahelyzet úgy alakul...

Aztán meg, azt olvasom, hogy újra felfedezik a szénbányákat.

Mi kell több?

Előzmény: Mágus23 (55210)
fantal 2013. okt. 20. Creative Commons License 55213

375.660 Hajdúszoboszlón

Előzmény: fantal (55212)
fantal 2013. okt. 20. Creative Commons License 55212

Az a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédeéem mozdonya. Azt csinálnak vele amit akarnak. Erre vették 20 éve... (Egykori paintballpályás mpozdony)

Előzmény: division by zero (55211)
division by zero 2013. okt. 20. Creative Commons License 55211

Híradóban mutattak valami katasztrófa védelmi gyakorlatot, egy gőzös is volt felborítva! Jó rozsdás, tán 375-ös. Meg egy BCmot mellékkocsit is borogattak.

Ez hol volt? Utána ment minden az ócskavasba?

Mágus23 2013. okt. 20. Creative Commons License 55210

Tisztelt Urak!

 

Véleményem szerint a veterán autót és a veterán közúti járműveket nem célszerű összehasonlítani a gőzmozdonyokkal. Az, hogy egy gőzmozdony idős, az ugymond egy dolog, mert a fővizsgálat és a nagyjavítás -mégha azt a mai körülmények között végzik el- akkor is egy olyan fajta felujítást jelent ami a mozdony tervezési paramétereinek megfelelően pontosan a nagyjavítások miatt annak rajzok és a tervezett méretek szerint történő felujítását jelenti. Tehát egy fővizsgálaton és nagyjavításon átesett mozdonynak meg kell tudni közelíteni a gyári paramétereit. Természetesen ma már nem azok a karbantartási és üzemeltetési körülmények vannak mint a gőzös világban. Én azt látom és azt tapasztalom, hogy a gőzmozdonyok üzemeltetése és használata Magyarországon az üzemeltetőknek egyre inkább egy olyan kellemetlen feladat, amitől szeretnének a lehetőség szerint szabadulni. De ha már valamiféle kötelezettség miatt ennek a ténynek meg kell feleljenek, akkor azt a lehető legkevesebb ráfordítással és költséggel igyekeznek megtenni. Bocsánatot kérek ezért a kijelentésért, de előre is szeretném leszögezni, hogy a kijelentésemet nem negatív értelemben kivánom használni, inkább arra értem, hogy az egyéb, sok körülmény miatt van ez jelenleg így. Hozzá kell tenni a dologhoz azt is, hogy a Magyarországon működő vasúttársaságoknak és vasutüzemi cégeknek semmiféle érdekük nem fűződik ahhoz, hogy gőzmozdonyokat akár csak nosztalgia üzemben is használjanak.

Tudomásul kell vennünk -nekünk gőzmozdonyokat kedvelő vasútbarátoknak-, hogy rajtunk kívűl senkit nem érdekel az, hogy van- e üzemelő gőzmozdony vagy nincs. Én azt látom, hogy affelé tendál a mostani helyzet, hogy előbb-utóbb esetlegesen talán megmaradnak a szobor-mozdonyok, talán, jobb kiállítási körülményekkel. De a jelenlegi tendenciából arra lehet következtetni, hogy nagyon hamar megszünik a  működő nagyvasúti győzmozdony. Sajnos azt hiszem, hogy elfogunk jutni arra az alávaló szinvonalra, hogy a működő gőzmozdonyt a Városligetben található autóból átalakított műanyag burkolattal ellátott giccsjármű, ami ugyan füstől és gumikereken gördül fogja jelenteni.Nahát ez az ami a gőzmozdonyhoz és a vasútüzem történelmi szelleméhez teljesen méltatlan.

Felek Ferenc 2013. okt. 20. Creative Commons License 55209

A veterán közúti járművek magántulajdonban vannak, sok éves felújítás után több milliós értékkel és megbecsülhetetlen eszmei értékkel a tulajdonosok teljesen jogosan és érthetően nem teszik ki a mai kritikán aluli közlekedési morál miatt egy balesetnek.

1435mm 2013. okt. 20. Creative Commons License 55208

Igen, de:

- egy felújított gépnek az a pár személykocsi nem jelenthet még ennyi idős korában sem komoly terhelést,

- az old timer autókhoz nem tudok hozzászólni, biztosan van oka. (Esetleg nincs is érvényes forgalmi engedélyük, vagy nem is képesek önerejükből menni? Nem tudom.)

Előzmény: mdbz (55201)
manhattani 2013. okt. 20. Creative Commons License 55207

>Az ilyesfajta üzemi meneteket azért nem érdemes meghirdetni, mivel a hivatalos menetrendjétől a valós közlekedése akár órákkal is eltérhet.

 

Akkor így kell meghirdetnii, Így is lenne néző, meg fotós is, úgyhogy az is látná a képeket, aki nem tudott kimenni. Magamnak sok ilyen videó- meg fotófelvételem van ilyen menetekről, amik nem voltak meghirdetve, de a köpködői pletykákból lehetett róluk értesülni.

 

Persze ha az a cél, hogy "csak nekem legyen erről felvételem!", akkor psszt... :-))

Előzmény: Tastam (55206)
Tastam 2013. okt. 20. Creative Commons License 55206

sagia77:

 Én is hasonló cipőben járok.

 

BLGB:

 Az ilyesfajta üzemi meneteket azért nem érdemes meghirdetni, mivel a hivatalos menetrendjétől a valós közlekedése akár órákkal is eltérhet.

Előzmény: sagia77 (55199)
fantal 2013. okt. 20. Creative Commons License 55205

Tehát ilyen "apró" hibák vannak a gép kivitelén, de a réz orrkúp-dísz az bezzeg probléma volt. :) Ezzel szemben az orrkúp kialakítását - ami egyértelmű berhelés, és az egyik HB tag "csecsbimbó-szerű"-nek nevezte, arra meg azt mondta, hogy üzemszerű állapot... 

Előzmény: fantal (55204)
fantal 2013. okt. 20. Creative Commons License 55204

Csak éppen a 328-as esetében van a következő: a mozdonyra fel van téve egy Magyar Királyi Államvasutak bronztábla (festett alumíniumból :) ), eközben a mozdony minden műszaki megoldása 1945 utáni... A füstterelő fülek leszerelésén kívül szinte semmit nem változtattak meg rajta, ergo a gép nem felel meg műszakilag az elvárt kinézetnek. Mert a tábla szerint 1920-as kinézetű lenne, a műszaki álapot szerint 70-es évekbeli. (És most nem szóltunk a gyári tábla, a szerkocsi gyári tábla hamis adatairól :) )

Előzmény: gumidani (55203)
gumidani 2013. okt. 20. Creative Commons License 55203

Úgy gondolom, hogy Soltész úr dolga pont az, hogy igyekezzen a kiállított járművek korhű megjelenést elérni. Szerintem az ő tanácsait megfogadni lenne érdemes és nem "kötekedésnek" minősíteni.

Természetes dolog az, hogy a munkáját szerető ember a munkaeszközeit szépíteni is törekszik. Tegye is mértékkel! Régebben sem hagyták azt egy közlekedési vállalatnál, hogy valaki matyómintákat pingáljon az általa vezetett járműre. A muzeális céllal kiállított eszközökön pedig - szerintem - semmi egyéni díszítésnek nincs helye. Az arra való, hogy az emberek lássák, hogyan nézett ki az a valami akkor, amikor még használták.

Előzmény: _ANDRÁS_ (55202)
_ANDRÁS_ 2013. okt. 20. Creative Commons License 55202

Nem nyomok "válasz" gombot, mert gyakorlatilag mindenki hozzászólásához írnék.

 

Rengeteg érv elhangzott pro és kontra a 424-es "remotorizálása" (mert ez a felújítás már gyakorlatilag az) kapcsán, szintúgy a 242-essel kapcsolatban. Szóba kerültek a Múzeum érvei, illetve a Noszi érvei. 

Én csak egyet kérdeznék: 

Ha ezelőtt kb. 10-12 évvel, amikor a 328-ast Nagy Karcsi gondoskodása eredményeként kívülről gyakorlatilag nem lehetett megkülönböztetni egy üzemelő mozdonytól, Soltész úr belekötött a füstszekrényajtó elején levő kicsiszolt rézkúpba: "Az sose volt ilyen!" Hát ja, biztos nem. Végülis egy mozdonyra azért tett a személyzet rézből akár alkatrészt, akár díszítő elemet, hogy gyorsan lefesse feketére... Karcsinak is el kellett tüntetnie a keze munkáját.

Most hol van Soltész úr??????????????????????????????????

 

Forgalombiztonsági kérdésekre meg ne hivatkozzanak a ledes lámpákkal, mert akkor a jelenleg üzemelő dízel és villany vontatójárműveket is át kéne alakítani ledesre (legalábbis, ami még nem az). Főleg úgy, hogy azok itthon akár 160 km-es sebességgel is mehetnének.

mdbz 2013. okt. 20. Creative Commons License 55201

"Még szerencsére jól emlékszem azokra a "méretes" teher- és és személyvonatokra, amiket ezek az öreg vasak vittek országszerte."

 

Igen, csak akkor kevésbé voltak öreg vasak, egy viszonylag jól (a mainál mindenesetre jobban) működő karbantartási rendszerrel (műhelyek, szakemberek, anyagellátás) a hátuk mögött.

Az old timer autók nagyrészét miért utánfutón hurcibálják kiállításról kiállításra?

Előzmény: 1435mm (55198)
BLGB 2013. okt. 20. Creative Commons License 55200

Ne haragudj, csak álmodoztam arról, hogy mi lenne, ha a Noszi nem csak azt nézné, hol lehet bevételre szert tenni. Ugyan a futópróba meghirdetése nem járna költséggel, eseményt szervezni belőle pedig legfeljebb néhány óra pluszmunka lenne a munkatársaknak, de egy gazdasági társaság (a tapasztaltak szerint) nem engedhet meg olyan tevékenységet magának, ami nem a haszonszerzésre szolgál.

Előzmény: sagia77 (55199)
sagia77 2013. okt. 20. Creative Commons License 55199

Én kíváncsi vagyok, de a noszihonlapon nem találom, a facebook-nak meg csak a fejléce jön be (nem vagyok fb-n). Megtennéd, hogy idemásolod a hírt? 

Előzmény: BLGB (55197)
1435mm 2013. okt. 20. Creative Commons License 55198

Kedves Fantal!

 

Csak a hozzászólásod utolsó bekezdésére tudok reagálni. Attól, hogy mit adnak elő a kölföldi vasutak "gőzös menet" címszóval, (az az ő dolguk,) én még jogosan tartom bohóckodásnak a dízel vagy villany géppel tolt vonatot, amelynek elején egy gőzös virít. Még szerencsére jól emlékszem azokra a "méretes" teher- és és személyvonatokra, amiket ezek az öreg vasak vittek országszerte.

Egy LED-lámpás, akkuról világító gőzössel én nem tudok nosztalgiázni.

(Hallomásból én is értesültem a bivaly elkészültével kapcsolatos hajráról. Az csak a  munkát végzők dícséretére szolgál, hogy végszóra el is készültek vele.)

Üdv.

Előzmény: fantal (55185)
BLGB 2013. okt. 20. Creative Commons License 55197

Aki arra kíváncsi, hogy mikor futópróbázik a 424-es Bp.és Maglód között, az talál infót a Noszi honlapján és fb-oldalán! Maglódon fotózási lehetőség is lesz, ha ez eseményre este kerül sor, akkor a világításról gondoskodni kell. Ha minden jól megy, akkor sikerül megszervezni, hogy a futópróbára 4-5 teherkocsival kerüljön sor.

fantal 2013. okt. 19. Creative Commons License 55196

Az más kérdés, hogy ha én lennék az a műszaki, a jelen problémát úgy oldottam volna meg, hogy a rossz turbót ahelyén hagyom, az akkumulátorokat elrejtem a kíváncsi szemek elől,és felszerelnék egy 24V-os generátort a töltés biztosításához.

 

Akkor 1etértünk

Előzmény: mdbz (55193)
fantal 2013. okt. 19. Creative Commons License 55195

A kérdés szempontjából irreleváns adatközlés. :)

Előzmény: DV 109.109 (55192)
Vendégsín 2013. okt. 19. Creative Commons License 55194

Érdekes, tőlünk északra meg nyugatra nem feladat egy turbó vagy légsűrító javítása..

 

...egy rakás légsürítő meg turbó van, amiket a meghibásodás után javítás helyett félreraktak.

 

Északi, meg nyugati szellemiség és motiváció kellene...

Előzmény: fantal (55189)
mdbz 2013. okt. 19. Creative Commons License 55193

"Hát ez eléggé "kájefté" szagú magyarázat. :)"

 

Tudnod kell, hogy semmi közöm a "kájefté"-hez, tényleg úgy gondolom (és tapasztaltam is ) ahogy leírtam.

 

"Ez egy muzeális jármű, aminél elvárás a korhűség fenntartása."

 

Ez természetes igény egy múzeológustól, azonban az a műszaki akinek meg kell oldania, hogy működjön a szerkezet, az kénytelen kompromisszumokat kötni.

Az más kérdés, hogy ha én lennék az a műszaki, a jelen problémát úgy oldottam volna meg, hogy a rossz turbót ahelyén hagyom, az akkumulátorokat elrejtem a kíváncsi szemek elől,és felszerelnék egy 24V-os generátort a töltés biztosításához.

 

A turbó és alégsürítű javításának problémájába látatlanba semmi képpen sem mennék bele. Szerintem csak énz kérdése, és ha jól emlékszem éppen Te írtad, hogy az nincs!

Előzmény: fantal (55189)
DV 109.109 2013. okt. 19. Creative Commons License 55192

"Ezután a szinte még bejáratós gép elment Sopronba..."

 

A 424,247 egy jó ideje nem látta Sopront, sőt, szinte egyik magyar gőzmozodny sem :)

 

OFF

Az egyes NoHAB jött fel csak, és Szombathely felé elvitte az IGE vonatot, utána jött a Bivaly. 

ON

Előzmény: fantal (55185)
mdbz 2013. okt. 19. Creative Commons License 55191

Tudod jól mennyit értek a gőzöshöz, azt sem tudom hol kellene keresnem. ( Persze ha kaptam volnarendes típusismereti oktatást Tőled, nem így lenne:) )

Viszont az akkumulátort ismerem, így a lényeg változatlan, a világítás arról ment.

Előzmény: bzmotresz (55190)
bzmotresz 2013. okt. 19. Creative Commons License 55190

Kedves mdbz!

az55182-es hozzászólásodban, illetve a képen a vízdaru mellett a 324-en ott a turbó. Igaz, nem üzemképesen.

Előzmény: mdbz (55182)
fantal 2013. okt. 19. Creative Commons License 55189

Én meg arra, hogy az utasok 99%-át nem az érdekli,hogy mitől világít a lámpa a mozdony elején, hanem az hogy füstöljön, és menjen.

 

Hát ez eléggé "kájefté" szagú magyarázat. :)

 

Ez egy muzeális jármű, aminél elvárás a korhűség fenntartása. Érdekes, tőlünk északra meg nyugatra nem feladat egy turbó vagy légsűrító javítása... Lásd szlovák, cseh, lengyel, német - sor folytatható - mozdonyok üzemelő, halk légsűrítóvel és turbóval.

 

 

Azt sem értem mire a nagy siránkozás a 242.es átalakítása miatt.

 

Mert radikálisan beavatkoztak az eredeti konstrukcióba. A múzeum nem engedi a Brotános gépek átépítését síktűzszekrényesre (és ezzel lehetetlenné teszi a feltámasztásukat), de a 242-esnél simán belementek az gázolajtüzelésre alakításba...

 

Műszaki kannibalizáció? Mire számítottál, hol vannak már a gőzöshöz értő szakemberek, honnan lehet alkatrészt szerezni ezekhez a gépekhez?

 

 

Dízelmozdonyszerelők asszem elég szép számban vannak kis hazánkban, aztán ott is ez megy.

Telken egy rakás légsürítő meg turbó van, amiket a meghibásodás után javítás helyett félreraktak. Hát most már elfogytak a műszerek, nincs honnét kivenni egy másikat javítás helyett.

Előzmény: mdbz (55186)
törp33 2013. okt. 19. Creative Commons License 55188
BLGB 2013. okt. 19. Creative Commons License 55187

Azért ami szép, az szép:

 

mdbz 2013. okt. 19. Creative Commons License 55186

Én meg arra, hogy az utasok 99%-át nem az érdekli,hogy mitől világít a lámpa a mozdony elején, hanem az hogy füstöljön, és menjen.

Azt sem értem mire a nagy siránkozás a 242.es átalakítása miatt. A szén ára nem ment fel, az olyan könnyű odajuttani a mozdonyra, a bizottság aki az átalakítás mellett döntött láthatta előre a mai viszonyokat. Valóban őket kell felelőségre vonni, nem azt aki a trehány munkájával szétfagyasztotta. Műszaki kannibalizáció? Mire számítottál, hol vannak már a gőzöshöz értő szakemberek, honnan lehet alkatrészt szerezni ezekhez a gépekhez? 

 

Remélem hétfőn felhívod az illetékesek figyelmét az itteni felajánlásra, én is azon leszek, hogy az illetékes elfogadja az ajánlatot, mert nagyon kiváncsi vagyok az eredményre!

Előzmény: fantal (55184)
fantal 2013. okt. 19. Creative Commons License 55185

Sajnos, ez a "gőzös nosztalgiázás" inkább csak bohóckodás. Dízelmozdony tolja a szerelvényt, a gőzös meg legfeljebb füttyöget.

 

 

A 424-es a Grand Prix-re ért csak át a Parkba, futópróbázásra előtte nem volt mód, ezért, aki látta, pl. a GP alatt is folyamatosan állított a személyzet a gépezeten.

 

A futópróba csak a GP után volt lehetséges Bp-Maglód közt. Ezután a szinte még bejáratós gép elment Sopronba, aztán innét vitte az IGE vonatát keresztül a fél országon. Ez elég erős kezdés az előzmények ismeretében.

 

A tológép külföldön sem idegen, nézz meg pl. Szlovákiában, németeknél készült videket: vagy két gőzös van a vonaton, vagy a végén villamos mozdony...

Előzmény: 1435mm (55177)
fantal 2013. okt. 19. Creative Commons License 55184

A műszaki kannibalizáció egyre aggasztóbb fokára próbáltuk felhívni a figyelmet...

Előzmény: mdbz (55182)
törp33 2013. okt. 19. Creative Commons License 55183
mdbz 2013. okt. 19. Creative Commons License 55182

10 évvel ezelőtt, turbó nélkül, akkumulátorral, és ez a sok ember mégis felszállt a vonatra! Hallatlan!

 

  

törp33 2013. okt. 19. Creative Commons License 55181
Előzmény: Divrotcé (55180)
Divrotcé 2013. okt. 19. Creative Commons License 55180

Konkrét képet legcélszerűbben a kép címének másolásával linkelhetsz, így "csak" a Konok Tamás képek kerültek listázásra.

Előzmény: törp33 (55178)
szuromia 2013. okt. 19. Creative Commons License 55179

Akkora lehetett a kapkodás, hogy a múlt hétvégén még mindig ott ásítozott a nyílás.

Előzmény: fantal (55168)
törp33 2013. okt. 19. Creative Commons License 55178
1435mm 2013. okt. 19. Creative Commons License 55177

Sajnos, ez a "gőzös nosztalgiázás" inkább csak bohóckodás. Dízelmozdony tolja a szerelvényt, a gőzös meg legfeljebb füttyöget. Még az a jó, hogy fiatal koromból az igazi gőzös világra emlékezhetek. Elnézést, de ez valahogy kibukott belőlem.,

K.O. Lompos 2013. okt. 19. Creative Commons License 55176

Láttam sok képet a Bivaly Szfvár - Kkhalas útjáról...., sehol sem világított.

Egyébként kettő db. 12 Volt / 72 Ao - s aksi hagyományos égőkkel kibír három napot !!  /.   Igaz a dombok között már lekapcsoltuk :-)

 

A ledes lámpa fogyszatása meg tújójudi !!!

Előzmény: M62-238 (55171)
K.O. Lompos 2013. okt. 19. Creative Commons License 55175

Az az üzem nem tartozik a MÁ / nem maradt le betű / vasútüzemei közé :-)))

Előzmény: M62-238 (55170)
sagia77 2013. okt. 19. Creative Commons License 55174

Miért, mi lett vele? 

Előzmény: C50 (55173)
C50 2013. okt. 19. Creative Commons License 55173

Gondolom az majd elégtételt jelent.

 

Igen.

 

szomszédos szlovákiában van működő 375-ös

 

 

Már nincs.

Előzmény: sagia77 (55130)
Vendégsín 2013. okt. 19. Creative Commons License 55172

Nincs itt valami bíztató perspektíva, hogy egyszer azért ezek a dolgok megoldódnak?

 

Ott nincs, réges-rég szétfoszl(atód)ott a délibáb...

Előzmény: Füttyvadász (55164)
M62-238 2013. okt. 19. Creative Commons License 55171

Akkor az akkutöltés hogyan van megoldva?

Mert szerintem így csak álló helyzetben külső csatlakozással lehet tölteni,de akkor viszont elég sok nagyteljesítményű akkumulátor kell,hogy kibírjon egy napot (ez sem lehet olcsó)

Előzmény: fantal (55168)
M62-238 2013. okt. 19. Creative Commons License 55170

Lemaradt,hogy a GYÖNGYI turbóját ott a Mátrában helyben megtudták javítani.

Előzmény: M62-238 (55169)
M62-238 2013. okt. 19. Creative Commons License 55169

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=127337954&t=9118421

A második fotódon jól látszik,hogy valóban jogosak voltak a fenti topik hozzászólásai.

Előzőleg írtátok,hogy a felújítás során nem tudták a turbót/légsürítőt megjavítani,de-hogy még 2 gőztömlőt sem tudtak gyártani az kissé nonszensz.

Szerintem az,hogy a NOHAB fűtött sokkal többe került,mint 2 gőztőmlő.

 

Előzmény: Füttyvadász (55164)
fantal 2013. okt. 19. Creative Commons License 55168

Az akku a szerkocsiba került végül, úgyhogy a füstszekrény alatti lemezt vissza kellett volna tenni, de lemaradt a nagy kapkodásban, hogy elkészüljön a gép időre...

Előzmény: Füttyvadász (55164)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55167

ÜDV! Kösz ,de tényleg illő lett volna észrevennem . Hiába csak egy civil amatőr lettem :) :)

Előzmény: Füttyvadász (55166)
Füttyvadász 2013. okt. 18. Creative Commons License 55166

Ne tessék szerénykedni! A turbi nem dekoltázs, hogy megakadjon rajta a szemünk! :)))

Előzmény: Mágus23 (55165)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55165

ÜDV! Nekem sem tűnt fel, na ennyit a hozzáértésemről ... :) .

Előzmény: Füttyvadász (55161)
Füttyvadász 2013. okt. 18. Creative Commons License 55164

"A 424-es ugyanezen okból akkus lett (közlekedésbiztonságra hivatkozós ürügyel fölözve a dolgot) + ledlámpás."

 

Azt mondja nekem Vass Bandi a GP-n, hogy az akkuhoz való hozzáférhetőség miatt nem tették vissza a füstszekrényajtó alatti takarólemezt sem, és ha jól értettem, ez így is marad (ahogy az akkus üzem is). Az, hogy nincs turbó, még nem olyan feltűnő (bár ez sem elfogadható), de azért ez már igencsak bántja a szemem. Az „Egyetlenünk” így nem igazán hiteles; megváltozott az „arca” (nem kicsit...).

 

Nincs itt valami bíztató perspektíva, hogy egyszer azért ezek a dolgok megoldódnak?

 

    

 

Előzmény: fantal (55139)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55163

Javítás: Fualovit  elírásnál helyesen: Fialovits .

 

tárgáyban : helyesen : tárgyában

Előzmény: Mágus23 (55160)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55162

ÜDV! De nekem sem!!

Előzmény: Füttyvadász (55161)
Füttyvadász 2013. okt. 18. Creative Commons License 55161

A turbinak valóban hűlt helye volt, ám ez "úgy magától" azért nekem se tűnt fel... ;) :)

 

 

Előzmény: BLGB (55155)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55160

Tisztelt Urak!

A mai nap délután visszaolvasgattam a fórumot és találtam egy bejegyzést Felek Ferenc fórum társunktól a Fialovits képek tárgyában. Szerettem volna rá reflektálni, de közben eltünt a hozzászólása. Szeretnék egy néhány tévhitet és rosszindulatú pletykát egyszer és mindenkorra véglegesen eloszlatni. A Fialovit Béla hagyatéka egy védett gyűjtemény, amelynek kezelője E. T.Úr. A törvényes védettség összes kötelezettsége és szabályai szerint szakszerűen kezeli ezt a hagyatékot.

Itt a fórumon egy tévhit van eluralkodva, mégpedig az, hogy a Fialovits képekhez nem lehet hozzáférni. Ez nem igaz. Korrekt és tisztességes hangnemben fel kell venni a kapcsolatot E.T. Úrral, és bátran állíthatom,hogy korrekt módon rendelkezésre fog állni. Magam is megtettem ezt, és nagyon korrekt és tisztességes keretek között lettem az ügyben fogadva.

Szeretnék mindenkit megkérni arra, hogy semmiféle rosszindulatú pletykának ne higgyen annak tárgáyban, hogy a Fialovits képek nem hozzáférhetőek Senki ne  tegye azt, hogy bármilyen pletykának vagy szövegnek a hatása alá kerül. Korrektül  keresse meg E.T. Urat és megfog arról győződni, hogy azoknak a mende-mondáknak és pletykáknak semmi köze nincs a valósághoz, amit azok a körök terjesztenek akik nem jutottak hozzá és  nem marcangolhatják tisztességtelenül Fialovits Béla hagyatékát.

gumidani 2013. okt. 18. Creative Commons License 55159

"drágán üzemeltethető" -alapon a Zil, meg a Volga gyár 60 éve lehúzhatta volna a rolót az autóiparban.

 

De senkinek sem jutott eszébe még a Volgát kerozin üzeműre átépíteni.....

Előzmény: Ep128 (55127)
gumidani 2013. okt. 18. Creative Commons License 55158

"akkori döntéshozók nyugdíjasok, vagy halottak"

 

A vérszerződés megkötői is rég halottak és el is évült, mégis számon tartjuk őket.

Előzmény: alkotasu (55124)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55157

ÜDV! Őszintén mondom ,hogy nagyon furcsa az egész ,sőt ... de inkább ne is minősítsük . Szerintem jobban járunk ,nem idegesítjük magunkat .

Előzmény: Szilis (55146)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55156

MÓDOSÍTÁS  3 napos időtartam állapottól függően értendő .

Előzmény: Mágus23 (55154)
BLGB 2013. okt. 18. Creative Commons License 55155

Illusztráció az "utolsó turbó" témához:

 

Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55154

Még csak annyit ,hogy  K.O. Lompos kolléga máris jön segíteni 3 nap alatt készre vágjuk a turbót  .ILLETÉKES URAK AJÁNLATUKAT TISZTELETTEL VÁRJUK!!!

Előzmény: Mágus23 (55153)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55153

ÜDV ! Bocs ,nem akarok nagyképűnek tűnni tényleg ,de ha komolyan nekilátnék az itthoni kis műhelyemben megjavítanék egy turbót .

Előzmény: fantal (55144)
K.O. Lompos 2013. okt. 18. Creative Commons License 55152

Az idén januárban a beállt csapágy miatt szétszedtem a " Gyöngyi " turbóját.

A két csapágy nem egyforma.., de együtt kerültek 6000 -, azaz Hatezer HUF.-ba

A regulátor már eredetileg hiányos volt, így a röpsúlyt nem is raktam vissza.

Megdrótoztuk a tolattyúját, oszt kazánnyomás függőként szépen dolgozott.

 

Azután egy szintén oda besegítő kollega javaslatára újból szétszedték /  .., mert elvesz az amúgy is hiányos ford. szabályzó rész !! /, azóta is forog.., csak mostmár okággya is a gőzt orrán - szájján :-(

 

Egyébként a gőzös áramfejlesztő egy állandó mágneses gerjesztésű, egyenáramú szerkezet..., szóval primitív.

 

Előzmény: alkotasu (55148)
alkotasu 2013. okt. 18. Creative Commons License 55151

"Mondjuk rajtad kívül az emberek 99 %-ának nem tűnik fel."

 

Ezen gondolatmenet után előbb-utóbb eljutunk oda, hogy a gőzös vontatta nosztalgiavonat egy állatkertbeli gumikerekes szerelvény lesz... :-(

Előzmény: _karika (55149)
alkotasu 2013. okt. 18. Creative Commons License 55150

Ne keverd a tulajdonost az ügyvezetővel. Az előbbinek a profit jár, az utóbbinak a prémium (vagy csak a szája, ha nincs profitja a tulajnak).

Előzmény: _karika (55149)
_karika 2013. okt. 18. Creative Commons License 55149

Mondjuk rajtad kívül az emberek 99 %-ának nem tűnik fel. Meg a cégtulajdonosnak sem, főleg ha megtudja, hogy vagy turbó és négyhengeres légsűritő, vagy prémium decemberben. Sajnos...

Előzmény: Szilis (55146)
alkotasu 2013. okt. 18. Creative Commons License 55148

Akkor nem inkább úgy kellett volna fogalmazni, hogy "annyiért nem udják megcsinálni, amennyit a Nosztalicska adna érte"?

Előzmény: fantal (55147)
fantal 2013. okt. 18. Creative Commons License 55147

Mi f.... van ebben az szakmában????

 

 

Forráshiány és annak következményei...

Előzmény: Szilis (55146)
Szilis 2013. okt. 18. Creative Commons License 55146

Ezt pár perc különbséggel írtuk, kedves Mágus,  ugyanazokkal a szavakkal. Nem találok szavakat, nem térek napirendre e felett...

Ledes világítás?????????????????????????????

Háromhengeres légsűrítő egy utolsó verziós Nurmin???

Akkumlátor???????????????????????

Mi f.... van ebben az szakmában????

Előzmény: Mágus23 (55143)
Szilis 2013. okt. 18. Creative Commons License 55145

Jézusom, ugye rosszul olvastalak, és nem tartunk itt, hogy egy turbót meg egy négyhengeres légsűrítőt nem tud a T. műhely megjvaítani???????

Előzmény: fantal (55139)
fantal 2013. okt. 18. Creative Commons License 55144

Hát én is lepadlóztam, amikor egy illetékes kijelentette, hogy "furfangos szerkezet" ez a turbó... :)

Előzmény: Mágus23 (55143)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55143

ÜDV Antal ! Most már ott tartunk ,hogy egy turbót sem tudnak megjavítani ?

Előzmény: fantal (55139)
BLGB 2013. okt. 18. Creative Commons License 55142

Köszi, ez lett volna a másik tippem, mondtam, hogy nem értek hozzá!

Előzmény: fantal (55139)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55141

ÜDV! Persze teljesen igazad van,mert nagyon rizikós a dolog. Pont ahogy előbb fogalmaztad csak annyi kell,hogy a gépezet rossz állásban áljon meg aztán tényleg nincs mozdulás. Ha tényleg bevállalta  a vezér a dolgot, akkor igen merész volt .Nem tudom, a 328 as nál volt e hidegmeneti vas, vagy ott is le kellett emelni a hajtórudat . Minden esetre nem egy kellemes lehetett a gépet féloldalon hidegre szerelni .

Előzmény: K.O. Lompos (55137)
alkotasu 2013. okt. 18. Creative Commons License 55140

Hasznavehetetlen a rendkívül magas üzemeltetési költségek miatt lett. (Sőt, itt ki lett tárgyalva egyszer az, hogy ha nem gázolajos lenne, akkor is magasak lennének a költségei.)

 

A ZIL, Volga példája erősen sántít. Azok két ok miatt maradhattak életben: az oroszoknak rendkívül sok, olcsón kitermelhető olajuk volt, ráadásul valószínűleg nem foglalkoztak azzal sem, hogy egy bizonyos kitermelési szint fölött hosszabb távon kevesebb az összes kitermelhető mennyiség. (Próbáltál volna ellentmondani az elvtársaknak szakmai alapon, rögtön a Gulágon találtad volna magadat egy kis "politikai továbbképzésen".) A másik okot úgy hívták, hogy "KGST". A szar ZIL-t, Volgát vehetted csak meg, választéknak ott volt a Trabant, meg az IFA. De már a '80-as évek elején kihajigálták a ZIL-ek benzinmotorjait, és beletették az amúgy szintén fos szöröskerekű csodák, a Dac-ok dízelmotorjait. Persze ezek sokkal gyengébbek voltak, de legalább nem benzinből ettek 40 l-t 100 km-enként, hanem gázolajból 25-öt. Ha piacgazdaság lett volna akkor a kelet-európai blokkban, akkor azt sem tudnánk, mi az hogy ZIL, mert létre sem jött volna; ha úgy tetszik, fel sem húzhatták volna a rolót!

Tehát autók ugyan ezek is, de senkinek nem jutna eszébe nyereséges vállalkozásként üzemeltetni. Márpedig a 242-est is csak így hajlandó elképzelni a Nosztalicska Kft. Ellenkező esetben rendszeresen lehetne látni gőzösmenetek élén.

Előzmény: Ep128 (55127)
fantal 2013. okt. 18. Creative Commons License 55139

A turbót vették le, csak BLGB összetéveszti a kettőt. Most is a 109-esen van, mert "Istvántelek nem tudja megjavítani (!!)". Azelőtt a 109-esen akkuról ment a világítás, csak cinkes lett volna így kiküldeni Streszhofba...

 

A 424-es ugyanezen okból akkus lett (közlekedésbiztonságra hivatkozós ürügyel fölözve a dolgot) + ledlámpás. A légsűrító is csak 3 hengeres, mert a 4 hengerest nem tudta megjavítani a műhely...

Előzmény: Füttyvadász (55138)
Füttyvadász 2013. okt. 18. Creative Commons License 55138

"...annyit láttam a GP előtti napon, hogy kölcsönvették róla a 109-eshez a légsűrítőt..."

Szerencsére csak "rövidlejáratú" kölcsön lehetett, mert vasárnap már nem hiányzott róla. :)

 

 

Előzmény: BLGB (55135)
K.O. Lompos 2013. okt. 18. Creative Commons License 55137

Nem ismerek az életemben olyan mozdonyvezetőt, aki vonatot vállalt volna egyoldalú géppel..., főleg nem, egy Hatvan - Szolnok közötti személyvonatot.

  Valamikor '75 környékén egy kecsói Bivaly jobb hajtója kiolvadt Fülöpszálláson.  Ott azt az oldalt hidegre szerelték..,  a tolattyút középen rögzítették, a dugattyút is, de azt nemTom hol...., utánna hatan föltették a hajtórudat a hídlásra, majd egyhúzásra hazajött Kecsóra.

Viszont az állomáson a féloldali hajtás adott helyzete miatt már semerre sem tudott mozdulni saját erőből.

Előzmény: Mágus23 (55136)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55136

ÜDV !  A legvalószínűbb az ,hogy a hajtórúdágy kiolvadhatott ,és ezért féloldalon hidegre lett szerelve . Az  E. 1 sz . utasítás második része  meghatározza ,hogy bizonyos körülmények között a menet egy oldali gépezettel hogyan folytatható . A mozdonyvezető ezt látta a legmegfelelőbb megoldásnak és így továbbította a vonatot.

Előzmény: fecskea1 (55133)
BLGB 2013. okt. 18. Creative Commons License 55135

Anélkül, hogy hozzáértő vagy bennfentes volnék, annyit láttam a GP előtti napon, hogy kölcsönvették róla a 109-eshez a légsűrítőt, három-négy ember kellett a leemeléséhez.

Előzmény: davosbácsi (55134)
davosbácsi 2013. okt. 18. Creative Commons License 55134

Jónapot Urak!
Napokkal ezelőtt tettem fel egy kérdést a 324-es ügyében. Mi van a géppel? Vár esetleg rá is hasonló fővizsga, mint a Nurmira?
Nagyon szeretem az Öreget és aggódom érte. Hisz Ő a működők egyike. Szívesen látnám- azt hiszem sokakkal együtt- újra ereje teljében...
Üdv!
Davos

fecskea1 2013. okt. 18. Creative Commons License 55133

Szevasztok Urak!

 

Én ugyan  nem vagyok szakember, de vasúti utazásaim zömét gőzmozdonnyal hajtott vonaton töltöttem. Természetesen, mint minden srácnak az ötvenes években, nekem is volt kedvenc gőzösöm,  a Truman, meg a 328-as. Ez utóbbihoz kapcsolódik a kérdésem:

Valamikor a hatvani pályaudvarról indult a szolnoki személyvonat, amit hosszú ideig egy félkarú 328-as húzott, azaz csak az egyik oldalon volt a kerekein hajtókar.

Nem tudjátok mi történt vele? (Már ha jól emlékszem a tipusra)

 

bzmotoros 2013. okt. 18. Creative Commons License 55131

Tisztelt topiktársak!

OFF!

Valaki tudna-e segíteni, hogy az alábbi felíratú kocsitábla milyen személykocsit takar:

N:13647

F.RINGHOFFER

PRAG.

Köszönettel!

ON!

sagia77 2013. okt. 18. Creative Commons License 55130

Totál értelmetlen ez az egész, de komolyan. Ahelyett, hogy gőzmozdonyokról beszélgetnénk. Ha felelősségre akarod vonni, akkor tegyél feljeneltsét ismeretlen tettes ellen. Ha még nem évült el, akkor majd a rendőrség kinyomozza és jól megvegzálják a nyugdíjast. Gondolom az majd elégtételt jelent.

Csak mi van akkor  ha én meg jobban örülök, hogy a 242-est tették működőképessé, mintha mondjuk egy 375-öst tettek volna. Egyrész mert nekem a 242-es jobban tetszik (utaztam is már mögötte legalább 120-szal), másrészt mert pár tömeggyártott mozdonyszériából éppen van működőképes, harmadrészt mert európai léptékben mérve is különleges, negyedrészt, mert a szomszédos szlovákiában van működő 375-ös. Szóval én jobban örülök, Te meg nem. Én nem tudlak meggyőzni a magam igazáról, Te pedig engem nem tudsz. Megoldás meg nincs, mert egy sok évvel ezelőtti döntésről beszélünk. Ezért nem nagyon van értelme erről beszélgetni. 

Előzmény: C50 (55129)
C50 2013. okt. 18. Creative Commons License 55129

A nyugdíjast még felelősségre lehet vonni.

Előzmény: alkotasu (55124)
Mágus23 2013. okt. 18. Creative Commons License 55128

ÜDV ! Ma a gőzmozdonyos, azaz gőzmozdonnyal továbított vonatszerelvények üzemeltetését teljes mértékig kerülik . Ha valamilyen okból látszólag gőzmozdony van egy vonat elején az csak látszatnak van alkalmazva, mert mindig valamilyen másik mozdony hátúlról tolást biztosít . A minap is itt állt meg házunk előtt  a jelzőnél az a vonat amit a 109 es úgymond továbbított . Néhány percig jelző előtt álltak mikor szabad lett akkor a gőzös vezére szabályosan adta a tolást megkezdeni jelzést . Jól hallhatóan a hátúl működő dízel felpörgö

tt és tolni kezdte a vonatot . Jól megfigyeltem mikor a gőzösre rányitottak ,de csak egy kicsit  a kenőgőz miatt.  Csak annyi gőzt adtak neki ,hogy a hengerben legyen a csapváltások csillapítására gőzpárna. Egyébként a dízel tolt.

A  vontatás ilyen irányú megvalósítása  csak annyira követeli meg egőzös működését ,hogy az imitálva legyen és a szükséges kenőgőzt  biztosítani tudja ha felszerelt gépezettel tolják . Kérdem én ehez minek a szükségaes drága felújítás vagy fővizsga .

 

A jelek azt mutatják ,hogy már nem cél az, hogy egy gőzös önmaga továbbíthasson vonatot .  Sajnos lényegtelen melyik mozdony van felújítva illetve csak annyi fontos ,hogy melyiket lehessen biztonsággal tolni 328 as ról ne is álmodj ,mert minek az ,ja és brotán ez meg aztán ma már a legnagyobb és legsúlyosabb érv ....vagy álérv .

Előzmény: M.machinátor (55125)
Ep128 2013. okt. 17. Creative Commons License 55127

Attól, hogy áttervezték a 242 -est a felújításnál, még nem lett "hasznavehetetlen jármű". Ettől még egy egyedi szépségű gőzmozdony, aminek az alapjai ugyanazok, mint sok-sok éve voltak. A "drágán üzemeltethető" -alapon a Zil, meg a Volga gyár 60 éve lehúzhatta volna a rolót az autóiparban. :-D Az abnormális fenntarthatóságuk ellenére azok is autók...

Remélem, tavaszra helyre teszik a 242 -t és újra láthatjuk nosztalgia szerelvények élén!

M.machinátor 2013. okt. 17. Creative Commons License 55126

Valamiért szétcsúsztak a sorok(de legalább már nem kell napokat várni hogy megjelenjen).

Előzmény: M.machinátor (55125)
M.machinátor 2013. okt. 17. Creative Commons License 55125

Szervusztok.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Érdekes vita van kialakulóban:szerintem a 303 - as pont olyan baklövés lenne mint a 242 - es mind a kettő egy gazdaságtalanul üzemeltehető sorozaban nem rendszeresített "griff madár"amely ugyan különlegesek és egyediek , de mondjuk vannak méltatlanul elfeledett nagy sorozatban résztvett gépek is akiket mindenki láhatott , kedvelhetett , megjegyezhetett és talán még megfelelő mennyiségü szobor mozdony is van belölük (pl 275,375,376,324,301?,328?,411,424,520)ezek közül nem lehetne választani egyet vagy kettőt?                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Sajnos a 301-es nek az elrepedt hengeröntvénye elég nagy problémát okoz(ahogy hallom)                a 328-asok meg meglehetössen hiányossak,de a többihez még talán van bontott alkatrész.                                                                                                                                                                                        A hétvégén voltam kint ezen a kiállításon és elszomorító volt látni a "dögsoron" a leállított 324 est mögötte a 242-est és persze a mozdonyra már nem hasonlító 328-ast?(ebbe nem vagyok biztos).                                                                                                                                                                                 A 242-est tényleg szétfagyasztották???Üdv:M.m.

alkotasu 2013. okt. 17. Creative Commons License 55124

Nem volt benne közpénz?

Lehet, hogy pontatlanok az információim, de szerintem voltn. Nem tudok róla, hogy kizárolag magánbefektetői pénzből került volna felújításra a 242-es. Márpedig, ha közpénz is volt benne, akkor jogos gumidani felvetése. Persze akkor itt jöhet az újabb csavar, hogy "elévült". Igen, a jog és az igazság két teljesen más fogalom.

(Persze ez már csak elméleti kérdés, mert fantal megírta, hogy az akkori döntéshozók nyugdíjasok, vagy halottak.)

Előzmény: sagia77 (55122)
alkotasu 2013. okt. 17. Creative Commons License 55123

Az Albatros paramétereiről nincsenek információim, de vagy itt írták, vagy az Indóházban olvastam, hogy a 303-as gazdaságos sebességtartománya pont a 100-120 km/ó körül volt - ha jól emlékszem.

 

Akkor nézzük meg, hány olyan vasútvonal van, ami tudja a 120-at, és gőzösmenetek járnak arra:

  1. Bp- Székesfehérvár - itt csak átutazóban szokott menni általában, Leó által húzva.

És most elakadtam.  Nagykanizsa 100 km/ó, Gödöllő szintén. Szob felé talán van 1-2 120-as szakasz, de erre sem mernék megesküdni. Esztergom - na arról jobb nem beszélni. Pláne a 242 (303) döntésének idejében! Tapolca, Kisbér: max 80, vagy kevesebb. A Cuha völgyét nem is említem...

 

Továbbá: a vasútvonalaink tele vannak lassújelekkel. Mire az egyiket elhagyja, és elkezd gyorsítani (egy gőzösről beszélünk!), már ott a következő.

 

Valamint: a sebességgel az üzemagyagfogyasztás négyzetesen nő. Egy nagy sebességre tervezett gőzös csak nagyon sok szenet (gázolajat) tud fogyasztani, mert kis sebességnél rossz a hatásfok, nagynál meg elviszi a fizika (sebesség). Tehát a 303-as üzemképessé tétele ugyanúgy elhibázott lépés lett volna.

 

 

 

A Truman 75 km/ó-ás végsebessége... A Leónak mennyi? 80. Az annyival több? A nosztalgiavonatok nem nagysebességű vonatok. Ott nem létszükséglet a nagy sebesség. (Lásd a Cuha völgyi meneteket: hál'Istennek népszerűek ezek a kirándulások.) Sőt: a 424,247-es mennyivel ment a leállásáig? 60? 70? (OK, most a felújítás után fogják engedni kb. 80-90-nel is talán.)

 

De nem válaszoltál: a 301-es nem lett volna alternatíva? (És most nem az illetékes elvtársak akkori véleményére vagyok kíváncsi, hanem a tényleges műszaki-pénzügyi lehetőségre.)

Előzmény: fantal (55121)
sagia77 2013. okt. 17. Creative Commons License 55122

A pénz gazdája igen. Aki meg nem a pénz gazdája az nem.

Előzmény: gumidani (55118)
fantal 2013. okt. 17. Creative Commons License 55121

Az sem lett volna valószínűleg szerencsés választás. Különös tekintettel arra, hogy azt sem lehetett volna gazdaságosan üzemeltetni, mert kevés helyen lehetne a gazdaságos tartományt használni.

 

 

Hm, akkor pl. az Albatrost sem üzemeltetik gazdaságoasan? a 303-as pont jó lenne ma, mert 120-szal döngethetne, ma már van megfelelő pálya, nem az 50-es években vagyunk.

 

A Truman nosztalgiába állításának elmaradását a 75 km/ó sebességével indokolták.

Előzmény: alkotasu (55119)
gumidani 2013. okt. 17. Creative Commons License 55120

"A 242-es sok szempontból különleges mozdony."

Főleg a pénznyelő átalakítás miatt.

 

 

"...mire szeretnél célozni a képlettel...."

Nem "szeretnék célozni", hanem egyenesen megkérdeztem és - némi élettapasztalat birtokában - nem számítok egyenes válaszra.

 

Nyilván minden helyrepofozott régi járműnek örülök. Csak - mint más is megírta - lett volna értelmesebb tennivaló is az értelmetlen műszaki játék helyett.

Előzmény: sagia77 (55112)
alkotasu 2013. okt. 17. Creative Commons License 55119

"Akkor a másik jelölt, mint írtam a 303-es volt, azt is pakurásítva akarták volna felállítani..."

 

Az sem lett volna valószínűleg szerencsés választás. Különös tekintettel arra, hogy azt sem lehetett volna gazdaságosan üzemeltetni, mert kevés helyen lehetne a gazdaságos tartományt használni. De visszakérdezek: ebből a pénzből nem lehetett volna talpraállítani a 301-est? Vagy a 411-est? (Ez utóbbit biztosan - szerintem...) A Truman - bár tehervonati gép, de tudomásom szerint cibáltak vele személyeket is.

 

 

"Semmi értelme úgy egy járművet felújítani, hogy az évtizedekig üzemelő konstrukciót mindenféle látszat előnyök miatt gyakoréatilag áttervezik, és lesz egy hasznavehetetlen jármű."

 

Egyértelmű!

Előzmény: fantal (55117)
gumidani 2013. okt. 17. Creative Commons License 55118

Marha érdekes, hogy amikor az ablakon való pénzkidobás kerül szóba, akkor zofort akad aki elmagyarázza, hogy nem az én pénzen (is) és semmi közöm hozzá. Egyébként ha igaz lenne, hogy nem közpénz lett ráköltve, akkor is a pénz gazdája felelősségre vonhatja azt aki elpocsékolta a pénzét.

Előzmény: sagia77 (55112)
fantal 2013. okt. 17. Creative Commons License 55117

A miért a 242-es ügyben felelőst keresni ma már értelmetlen, mert a mozdony felújításáról 1999-ben döntöttek, az illetékesek ma már vagy nyugdíjasok, meghaltak stb.

 

Akkor a másik jelölt, mint írtam a 303-es volt, azt is pakurásítva akarták volna felállítani...

 

Semmi értelme úgy egy járművet felújítani, hogy az évtizedekig üzemelő konstrukciót mindenféle látszat előnyök miatt gyakoréatilag áttervezik, és lesz egy hasznavehetetlen jármű.

Előzmény: alkotasu (55116)
alkotasu 2013. okt. 17. Creative Commons License 55116

"nem az én pénzem, nem gondolom, hogy a Te pénzed. Elég érdekesen hangzik ennek tükrében a felelősségre vonási javaslat."

 

Ha a Jézus Szíve Kft-nél valaki hoz egy nagyon rossz döntést, azt valószínűleg alaposan nadrágon rúgják - hiába nem az Te pénzed, vagy gumidanié...

 

Így, hogy nem lehet semmire használni érdemben (és leszámítva egy-két külföldi gyorsulási versenyt, nem is használják), miben különbözik attól, mintha szobor lenne?

Előzmény: sagia77 (55112)
_ANDRÁS_ 2013. okt. 17. Creative Commons License 55115

Szó szerint. Tavaly szeptemberben, amikor a Trumant gyújtottuk be Telken, Fekete Pista bácsi nyomta vízzel és a túlhevítők elég tisztességesen szét vannak fagyva. Oka egyszerű: utolsó begyújtsa után a víztelenítésnél erre nem fordítottak kellő gondot.

Előzmény: C50 (55114)
C50 2013. okt. 17. Creative Commons License 55114

Mitől lett műszaki hibás, ha nem is használják? Az állástól? Víz maradt benne és valami szétfagyott? Mikor volt utoljára befűtve és mennyi menetet teljesített üzemképessé tétele óta? Ha túl drága vonatot továbbítani vele, ki lesz javítva?

Előzmény: fantal (55110)
K.O. Lompos 2013. okt. 17. Creative Commons License 55113

Be kell bádogozni a fúvókák lyukait, rakni bele szénhez való tüzi rácsot.., oszt Góóóó :-)

..., na meg a puttonyba szenet !

 

Nem komoly ám :-)))))

Előzmény: alkotasu (55111)
sagia77 2013. okt. 17. Creative Commons License 55112

A 242-es sok szempontból különleges mozdony. Bár értem, hogy mire szeretnél célozni a képlettel, én a magam részéről  örülök, hogy nem virágcserépként, hanem működőképes mozdonyként újították fel. A költségekről pedig: nem az én pénzem, nem gondolom, hogy a Te pénzed. Elég érdekesen hangzik ennek tükrében a felelősségre vonási javaslat. Még ha nem is volt anyagilag jó döntés, akkor sem kérhető számon.

Előzmény: gumidani (55109)
alkotasu 2013. okt. 17. Creative Commons License 55111

Szerintem gumidani kérdése azért született meg, mert egy kalapnyi pénz rá lett költve, ugyanakkor nem lehet  úgy használni, mint pl. a 302-est, vagy a 424-est. Úgy gondolom, hogy ha ezt a pénzt egy másik (3-4 kapcsolt kerekű) mozdony felújítására fordították volna, és ebből let volna szobor mozdony, akkor mindenki jobban járt volna. Csakhogy valaki valamilyen célszerűtlen ötlettől vezérelve a 242-et tetette működőképessé, ami viszont nem üzemeltethető rentábilisan.

Innentől sajnos mindegy, hogy elvileg javítható, mert értelme nem sok van.

Előzmény: fantal (55110)
fantal 2013. okt. 17. Creative Commons License 55110

A 242-es műszaki hibás jelenleg, javításra szorul, szó sincs semmiféle szoborrá alakításról. Ep128 azt kérdezte, hogy jelenleg befűthető-e?: Nem, de javítás után igen.

Előzmény: gumidani (55109)
gumidani 2013. okt. 17. Creative Commons License 55109

Nyilván reménytelen dolog az, hogy a következő kérdésekre választ kapjunk, de azért mégis felteszem őket.

a     Mennyi pénzbe került volna a 242-es szoborként való kiállításra való alkalmassá tétele?

b     Eddig mennyi pénzt öltek bele?

                            A    b – a = x    értéket már magunk is ki tudjuk számítani.

c     Név szerint kik döntöttek az ügyben?

d     Van-e valami következménye a dolognak?

Előzmény: fantal (55108)
fantal 2013. okt. 17. Creative Commons License 55108

Nem

Előzmény: Ep128 (55107)
Ep128 2013. okt. 17. Creative Commons License 55107

Amúgy a 242 "alapból" jelenleg működőképes? Nem is tudom, mikor láttam utoljára önerőből mozogni... (Tudja valaki...?)

BLGB 2013. okt. 16. Creative Commons License 55106

A német különvonat színe és visszája Kecskeméten:

 

 

montmartre 2013. okt. 16. Creative Commons License 55105

Pontosan erre gondoltam.

Előzmény: fantal (55103)
fantal 2013. okt. 16. Creative Commons License 55104

A németek útja máshol sem volt zökkenőmentes, Szerbiában a 33-087-es kb. 30 cm-t tudott megtenni, aztán vége. Csodálom, hogy még van a szerbeknél normálnyomtávú gőzösözés, mert azt rebesgették, hogy megszűnt évekel ezelőtt...

Előzmény: BLGB (55102)
fantal 2013. okt. 16. Creative Commons License 55103

Logika a 328-as mellett szólna, ha vki eszébe venné a Brotán felújhítást, mert gazdaságilag ez a mozdony lenne alkalmas nagyobb vonatokkal nagy sebességgel közlekedni. (Nem akarom 342,006 kollégát lelombozni :) )

Előzmény: montmartre (55101)
BLGB 2013. okt. 16. Creative Commons License 55102

Kissé a Noszi védelmében is ajánlom az alábbi linket a német különvonat mai megpróbáltatásairól már Németországban. Hiába, öreg vasak ezek, és újkorukban is voltak gondok velük, persze akkor minden nagyobb állomáson volt tartalék, akár befűtve is.

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=671671212856616&set=a.372837852739955.95116.218996111457464&type=1&theater

 

https://www.facebook.com/pages/IGE-Erlebnisreisen/218996111457464

montmartre 2013. okt. 16. Creative Commons License 55101

A Brotán-kazán nem tesz irreálissá egy ilyen tervet? Korábban már többször felmerült itt brotános mozdony újjáélesztésének a szándéka, és mindig az volt a végső érv, hogy vagy az újragyártáshoz, vagy a karbantartáshoz, vagy egyikhez sincsenek ma már meg a szakismeretek ill. a szakemberek. És akkor még egy szó sem esett arról, vajon mennyire lenne kifizetődő egy ilyen felújítás...

 

C50 2013. okt. 16. Creative Commons License 55100

Nyelvünkben a "még nem" szókapcsolat használata egy idő után magával vonzza a "már igen" használatát.

 

Ez jól hangzik.

Előzmény: 342,006 (55098)
DV 109.109 2013. okt. 16. Creative Commons License 55099

"Még"

 

Mert van esély rá?

Előzmény: 342,006 (55098)
342,006 2013. okt. 16. Creative Commons License 55098

Még nem sajnos.

Előzmény: C50 (55095)
fantal 2013. okt. 15. Creative Commons License 55097

Csak füstimitáció volt a hangulatért :)

Előzmény: M.machinátor (55096)
M.machinátor 2013. okt. 15. Creative Commons License 55096

Valamit variáltak vele szombaton!Legalább is a füstszekrénybe.

Előzmény: C50 (55095)
C50 2013. okt. 15. Creative Commons License 55095

A 342-est be lehet gyújtani?

Előzmény: 342,006 (55093)
M.machinátor 2013. okt. 15. Creative Commons License 55094

Szombat este valamiért nem sikerült , nade akkor máma este egy kis füstölés (vagy nagy?)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           hol kicsi- hol nagy.Üdv:M.m. 

342,006 2013. okt. 15. Creative Commons License 55093

Hétvégéről:

 

Alien Angel 2013. okt. 15. Creative Commons License 55092

Azaz. Nem tartom a legszerencsésebbnek a funkciót, valamint az építészeti kialakítását sem.

Előzmény: fantal (55091)
fantal 2013. okt. 15. Creative Commons License 55091

Aham, a nagy józsefvárosi emlékhely projekt? ;) :)

Előzmény: Alien Angel (55090)
Alien Angel 2013. okt. 15. Creative Commons License 55090

Azt hiszem, erre a válaszra mondják, hogy tökéletes és kimerítő (ezért is szeretem olvasni a hozzászólásaitokat ebben a topikban, mindig tanulok). A datálásra az épület felújításához kapcsolódó építészettörténeti kutatáshoz volt szükség, most próbálják pl. megállapítani a vakolatrétegek alapján az eredeti színezést. Nagyon köszönöm a szakértő véleményt (fantalnak is az információt), sokat segített!

Előzmény: rm40 (55089)
rm40 2013. okt. 15. Creative Commons License 55089

A mozdony, ha jól látom, a 91 pályaszámot viseli. A MÁV első mozdonyszámozási rendszerében 89-91 pályaszámot viselt mozdonyok II. osztályúként 1872-74-ben készültek és 1880-ban alakították át őket IIb. osztályúvá, amely a 2. és 3. tengely közötti távolságot több, mint egy méterrel megnövelte. A képen még az eredeti, II. osztály szerinti kivitel látható, így a kép  vélhetőleg 1874 és 1880 között készült.

Előzmény: Alien Angel (55087)
fantal 2013. okt. 15. Creative Commons License 55088

Érdekes, mintha a királyi kocsi lenne a vonat közepén...

Előzmény: Alien Angel (55087)
Alien Angel 2013. okt. 14. Creative Commons License 55087

Tisztelt Szakértő Urak!

 

Talán most (fék)oldásképpen is: szeretném megtudni a segítségetekkel, hogy az alábbi, a Józsefvárosi pályaudvart ábrázoló fénykép feltehetőleg mikor készülhetett? A járművek alapján egy tól-ig tartományt szeretnék kérni, előre is hálás köszönettel. (A kép teljes méretben lett feltöltve, az IMG/BIG trükkel előcsalható).

sínbohóc 2013. okt. 14. Creative Commons License 55086

OFF

Egy dolgot tudomásul kellene venni: ez az index fórum, nem pedig a katolikus leánynevelde anno 1912.

Az index fórumon a két úr stílusa átlagosnak mondható.

Ezek után lehet engem is ignorálni.

ON

Előzmény: Mágus23 (55084)
Felek Ferenc 2013. okt. 14. Creative Commons License 55085

Köszönöm! Decemberben lesz egy eladó példányom.

Előzmény: varjan01 (55078)
Mágus23 2013. okt. 14. Creative Commons License 55084

ÜDV Imre  ! Nagyon köszönöm a hozzászólásodat . Nem azzal van a problémám ,hogy valaki a tudáshiányomat kijavítja ez teljesen rendben is van,és tisztelettel meg is köszöntem mdbz olvasó társunknak. A hozzászólásban a köszönetnyilvánítás részemről teljes mértékig benne van.  Az is ,hogy nem jól fogalmaztam. Külön megköszöntem azt is ,hogy a fékkönyv mellékletét bemutatta . Világosan és tisztességes stílusban leírtam azt is ,hogy bizonyos dolgot elfeljtettem.  Ezzel szemben ismételt hozzászólásában ,pedig megmagyarázza nagyképűen, hogy értsem úgy milyen hülye vagyok .. Én ezt akkor megérdemeltem volna, ha nem nyilvánítok köszönetet és nem követem meg magam hibás fogalmazásomért ,de megtettem ,mert nem szégyen sose tanulnom. A mai napig sem szégyenlem azt ,hogy adott esetben felfrissítsem, az  esetleges elfeledett dolgokat .pláne akkor ,ha  még jóindulatú segítséget is adnak hozzá.  A kollegális jóindulatú emberek társaságában úgy szokták ezt megoldani ,hogy amikor valaki hibázik és kijavítják akkor azt az ilető illendően megköszöni és elismeri hibáit.  Ezzel a korrektség minden követelményének eleget lehet tenni . A magam részéről én ezt megtettem,maradéktalanúl .  Ezek után ismét megkaptam a magamét. Véleményem szerint,ha mdbz olvtárs jóindulattal akart volna segíteni tudáshiányom kijavításában  akkor az Úri emberek társaságának szabályai szerint annyit ír ,hogy szívesen ,pláne ha még tisztelettel meg is köszönöm neki a korrigálást . Bocsánat de én ezt megtettem azt hiszem nem én voltam tiszteletlen . Nagyon nem örülök annak ,hogy ilyen levelezést kellett folytatnom mdbz  Úrral ,de  azt hiszem  ,amennyiben anyirra tisztességes módban szól hozzám mint amennyire én megszólítottam a köszönetnyilvánításban akkor itt erre a levélváltásra vele nem került volna sor . Nem kivánom én ezt tovább ecsetelni ,csak annyit tennék hozzá,hogy igyekszem mindenkivel megtalálni a közös és értelmes beszédet ,sajnos vele eddig nem sikerült .  Vendégsín Úrról csak annyit ,hogy ő is megtehette volna pláne ha oktatótiszt ,de vele sem akarnék semmiféle konfliktust ,ha az akkori oktatótisztem ő volt akkor meg pláne nem szeretnék vele többé semmiféle kontaktust. Ezt nem állíthatom ,hogy ő volt az mert személynevét nem ismerem.

Előzmény: Bárdos Imre (55083)
Bárdos Imre 2013. okt. 14. Creative Commons License 55083

Kedves Mágus23,

 

én mindkét urat nagyon régen (tizenpár éve) ismerem személyesen is, de valahogy sosem volt az az érzésem velük kapcsolatban, hogy rosszindulatúak és kötekedőek lennének. Ha rávilágítanak a tudásod hiányosságaira - ez érthető is, mert, mint többször írtad már, nagyon régen más területen dolgozol - azon kár megsértődni. Hidd el, ők jobban képben vannak a vasúti fékezéssel kapcsolatban. Ráadásul nem személyeskedésből fakadt és nem ellened, Mágus23 ellen irányult egyik hozzászólás sem, csak nem szeretnék, ha valaki, elolvasva az általad (vagy bárki más által) közreadott téves információkat, azokat jegyezné meg igazságként.

hmsoft 2013. okt. 14. Creative Commons License 55082

OFF

Elnézést, hogy belekotyogok. Tehát, ha én egy gnu vagyok a szavannán, és közeledik a gepárd, nem állok le méltatlankodni, hogy mégis, micsoda egy szemétláda az a gepárd, és hogy többet egy barátságos pillantást sem vetek felé. Ha így teszek, hamarosan hiányozni fog egy darab a nyakamból, aztán majd percek múlva más helyekről is. De ha ezt el szeretném kerülni és életben szeretnék maradni, akkor megtanulom azt, amire a gepárd tanít. Adott esetben a megfelelően hatékony futásra és manőverezésre, a helyes légzéstechnikára, és így tovább. Hogy a gepárdnak van-e esetleg valamilyen más szándéka is az oktatásommal, az az én szemszögemből tökéletesen érdektelen.

ON

hm

Előzmény: Mágus23 (55080)
davosbácsi 2013. okt. 14. Creative Commons License 55081

Jóreggelt!
Kérdéssel élnék az Urakhoz:
Mi a helyzet a 324-es géppel? Milyen állapotban van? Kinézhet Neki is egy hasonló fővizsga mint a Nurminak?

Mágus23 2013. okt. 14. Creative Commons License 55080

Mert ismét eltünt az írásom ezért ismételten: Utálom a rosszindulatú és kötekedő embereket. MOST ÖNNEK  ! EGYSZER SZÓLOK,ÉRTHETŐEN ,VILÁGOSAN ! TÖBBÉ NINCS EGY BETŰVÁLTÁSUNK SEM ! KEDVES URAM ! ÖN A VISELKEDÉSE ALAPJÁN IRÁNTAM EGY ILYEN EMBER !

Előzmény: mdbz (55077)
Mágus23 2013. okt. 13. Creative Commons License 55079

Nos világosan és egyértelműen !!!!!!! Útálom a kötekvő rosszindultú embereket . MOST PEDIG ÖNNEK EGYSZER SZÓLOK ÉRTHETŐEN VILÁGOSAN A TOVÁBBIAKBAN NINCS EGYMÁSSAL TÖBBÉ EGY BETŰVÁLTÁSUNK SEM  KEDVES URAM ! ÖN ILYEN AZ ÉN SZÁMOMRA .

Előzmény: mdbz (55077)
varjan01 2013. okt. 13. Creative Commons License 55078

6000Ft-ért láttam legolcsóbban. A harmadik kiadást.

Előzmény: Felek Ferenc (55074)
mdbz 2013. okt. 13. Creative Commons License 55077

Mágus! Érdekes egy ember vagy! Az 55048 és 55050 sz. hozzászólásaidban írsz egy csomó baromságot amivel szándékod szerint az idelátogató "amatőrök" ismereteit  kivántad bővíteni. Nem számoltál avval, hogy itt azért előfordulnak olyanok is aki értenek valamit a vasúti fékberendezésekhez. Közülük egy, (mellesleg az, aki jelenleg a téma első számú szakértője) felhívja a figyelmedet, hogy ezt a dolgot (nevezetesen, hogy olyan dolgot akarsz itt oktatni amihez nem értesz) nem kellene folytatni. Erre Te megsértődsz, ahelyet hogy kicsit tájákozódnál, esetleg beleolvasnál mondjuk a fékes topicba. Első hozzászólásomban igyekeztem felhívni a figyelmedet (igaz csak áttételesen) hogy nagyon nincs igazad. Második hozzászólásomban a két képpel arra kivántam rávilágítani hogy a témában alapfogalmakkal sem vagy tisztában, sajnos ez sem ment át (ez persze az én hibám, mért nem írom egy az egyben amit gondolok). Azt írod "Valóban nem fogalmaztam eléggé szakszerűen". Nem teljesen szakszerűtlenül fogalmaztál! Részletezhetném, de nem érdemes.

" Bevallom igen tanulmányaimat néha fel kell frissíteni. " Ezzel mindenki így van. Mindenki felejt. Az nem mindegy, mennyi tudásból kezdünk felejteni. 25 éven keresztül oktattam mozdonyvezető jelölteket vasúti fékek szerkezettanára. Tapasztalatból tudom hogy a jelöltek döntő többsége teljessen feleslegesnek tartotta megtanulni, hogy merre bujkál a szerkezetben a levegő. A vizsga után nagyon gyorsan igyekeztek elfelejteni azt a keveset is ami rájuk ragadt az órákon. (Aki bemegy a malomba, elkerülhetetlenül lisztes lesz!).

Tudod az a baj, hogy egyre többen készpénznek veszik amit a neten olvasnak. Ezért igen nagy a felelőssége annak, aki itt az "észt osztja". Ezért írta Vendégsín a hozzászóásod után, hogy abba kéne hagyni! Írod, hogy vennél fékkönyvet, a "kék" ma már nem határozza meg egyértelműen melyikre gondosz. Ha a Dr Heller - Rosta félére gondolsz, az kevés lesz ahhoz hogy Vendégsínnel felvedd a versenyt. Max arra jó, hogy az alapfogalmakat, és néhány ma még nagyszámban alkalmazott szerkezet működését megismerd, de a korszerű járművek fékberendezéséről már nem sok mindent találsz bennük. Ismerve Vendégsint, ha megkeresed, és meggyőzöd arról hogy tényleg komolyan szeretnél foglalkozni a vasúti fékberendezésekkel, el fog látni ehhez anyaggal!

 

Remélem most elég világos, és egyértelmű voltam!

pg54 2013. okt. 13. Creative Commons License 55076

Köszönöm a kimerítő választ!

(Nagyon tetszik a logikai láncolat... -:)

Előzmény: hmsoft (55059)
Mágus23 2013. okt. 13. Creative Commons License 55075

Tiszteletteljes Üdvözletem ! Köszönöm soraidat.  Igyekszem nem érzékeny lenni . Illetve   a dologot :)- al kezelni .

Előzmény: K.O. Lompos (55073)
Felek Ferenc 2013. okt. 13. Creative Commons License 55074

Uraim! Sávoly úr gőzmozdonyokról szóló könyve 1919-ből kifogástalan állapotban (4xx oldal), 1936-ban újrakötve vaj'h mennyit érhet?

K.O. Lompos 2013. okt. 13. Creative Commons License 55073

Ne legyél ennyire érzékeny :-)))))

Előzmény: Mágus23 (55072)
Mágus23 2013. okt. 13. Creative Commons License 55072

Urak ! Mi van itt az index el miért van ,hogy leírt sorokat kihagy . Helyesbítés : Ha vendégsín olvasótársunk oktatótiszt a témában akkor neki igazán lehetett volna annyi kollégális embersége ,hogy megfelelő stilusban esetleges helyreigazítás tesz . Amit én meg is köszöntem volna .

Előzmény: Mágus23 (55069)
Mágus23 2013. okt. 13. Creative Commons License 55071

Tisztelt Urak Szeretnék venni a kétkötetes (kék) fékkönyvből  példányt  a régi kékre gondolok .Ha valakinek lenne eladó kérem, írjon érdekelne a dolog. Köszönettel.

Mágus23 2013. okt. 13. Creative Commons License 55070

Üdv Antal ! Nagyon köszönöm az információt ,akkor lehet,hogy ismerem vendégsín Urat .

Előzmény: fantal (55067)
Mágus23 2013. okt. 13. Creative Commons License 55069

Üdvözletem ! Nagyon köszönöm a segítséget és a betett oldalakat is . Valóban nem fogalmaztam eléggé szakszerűen. igaz így kellett volna . Viszont ha Vendégsín olvasótársunk tényleg oktatótisz akkor ezt emberi kollegális stílusban neki kelett volna megtenni . Bevallom igen tanulmányaimat néha fel kell frissíteni. Szégyenérzetem nincs ,mert bizonyos dolgokat elfelejtettem ,de nem szégyenlem újra átnézi a dolgot . TISZTELT mdbz fórumtárs KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGÉT ! Egyébként a vasúti járművek szakterületén a legjobban pont a fékezés és a gőzmozdony gépszerkezettan érdekelt .

Előzmény: mdbz (55068)
mdbz 2013. okt. 13. Creative Commons License 55068

 "A vasuti légnyomásos fékberendezések működtetéséhez használt  fékezőszelepeket 3 nagy csoportra oszthatjuk működésük szerint 1. nem nyomástartó fékezőszelepek( régi fékezőcsapok) 2. félig önműködöen nyomástartó fékezőszelepek.3. önműködően nyomástartó fékezőszelepek."

 

Nekem az alábbi felosztás szimpatikusabb, persze lehet hogy rossz könyvet nézek:

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Mágus23 (55051)
fantal 2013. okt. 13. Creative Commons License 55067

Szerintem Mágus a Te egykori oktatótiszted és Vendégsín azonos lehet ;)

Előzmény: Mágus23 (55062)
_Nyuszi 2013. okt. 12. Creative Commons License 55066

:)

Előzmény: mdbz (55058)
Bárdos Imre 2013. okt. 12. Creative Commons License 55065

Anno belenéztem az általad átküldött jegyzékben szereplő iratokba, mert felhívták a levéltárosok a figyelmemet a kazánrobbanásokra. Az ismert igazi robbanások mellett a többi felsorolt gépnél kazánsérülésről, pörkölésekről és  kilágyításról volt szó, nem robbanásról.

Előzmény: Felek Ferenc (55064)
Felek Ferenc 2013. okt. 12. Creative Commons License 55064

A békéscsabai 325,-ös kazánrobbanásáról van valami új infó (évente egyszer megkérdezem)?

 

A MÁV 275,164; 411,004; 424,041; 376,519; és 376,634 psz. mozdonyok kazánrobbanása mennyire volt "komoly"?

Tastam 2013. okt. 12. Creative Commons License 55063

 Ha valakit érdekel, egy cikk a m. kir. állami gépgyár ötezredik mozdonyáról: http://www.omikk.bme.hu/mee/fajlok/1932-253-262.pdf.

Mágus23 2013. okt. 12. Creative Commons License 55062

Tisztelt Vendégsín ! Elősazör is engedje meg,hogy ezen a néven szólítsam . Lehet,hogy valamit a hozzászólásban rosszúl fogalmaztam meg a fékezőszelep témában . a na most itt hagyjuk abba mondatról egy régi tanfolyamos epizód jut eszembe.Kérem emgedje meg hogy megoszthassam Önnel. A dolog úgy történt ,hogy fékből talán ha jól rémlik a Ke 1 a típusú kormányszelep működését volt hivatott az oktatótiszt tanítani, és felszólított úgymond felelni ,ami teljesen rendben is volt .A probléma akkor keletkezett amikor hibásan feleltem és megindolkoltam a hibás felelet okát.A  hiba a fékkönyvben volt . Az oktatónk nagyképűen megpróbált lekezelni és megalázoan kigúnyolni a fent említett mondattal. Én meg nem hagytam magam  és ebből kellemetlen vita alakult ki Arra már nem vette a fáradságot ,hogy a fékkönyvet ellenőrizze. A történet  miatt egy kissé ideges reakciót váltott ki az Ön mondata bennem ezért nem folytattam a diskurzust . Az egészhez csak annyit tennék hozzá ,hogy más szakmai területen magam is oktattam ,de nem engedtem meg magamnak olyat mint a mi akkori oktatótisztünk . Mondatából azt szűrtem le ,hogy nagyképűen le akart kezelni .  Biztos a vasúti fékezést nálamnál jobban érti ,én magam megtisztelésnek vettem volna ha esetleg kijavítja hibás hozzászólásomat. Nekem sosem szégyen tanulni . További tiszteletteljes üdvözlettel . M.T.J.

Előzmény: Vendégsín (55049)
manta66 2013. okt. 11. Creative Commons License 55061

Szóbakerült, ld 2.pont.

Előzmény: manhattani (55060)
manhattani 2013. okt. 11. Creative Commons License 55060

Mi lett volna itt, ha még a Jancsi-fék is szóba kerül...

hmsoft 2013. okt. 11. Creative Commons License 55059

s feltűnt, hogy a kiállított gőzösok hajtórúdja hiányzik. Vajon miért?

 

Egy dolog biztos: a konzerválandó, tartalék bázisra irányítandó gőzmozdonyokról a hajtórudakat leveszik (idáig rendben, a hidegre szerelés része), és a tárolás helyén sem szerelik vissza. Itt találtam egy részletet a konzerválásról (évszámot nem ír, de Népi Bizottságok ugyebár a harmincas években voltak), de előfordul más helyeken is. Azt gondolom, hogy mivel a múzeumokba és más, szoborkénti kiállítási helyekre éppen a tartalék bázisokról kerültek zömében a gőzmozdonyok, nem törődött senki azzal, hogy elkérje a hajtórudat, tehát anélkül vitték. És természetesen azt is gondolom, hogy a "felesleges" hajtórudak ezek után némi bevételt jelentettek, eladott ócskavas formájában, a tartalék bázis személyzetének, vagy bárki másnak. Mostanság pedig, a nosztalgiaüzemek divatba jöttének idején, a fellelhető hajtórudak felértékelődtek, és a működő nosztalgiagépekhez tartalékolják őket, tehát a szobrokra ismétcsak nem jut.

 

hm

Előzmény: pg54 (55040)
mdbz 2013. okt. 11. Creative Commons License 55058

"Itt hagyjuk abba..."

Miért? Végre megtudunk valami újat! Én speciel szeretem ha hozzáértők oktatnak! Azt meg hogy valaki Téged oktat fékből, egyenesen élvezem! :))

Előzmény: Vendégsín (55049)
Mágus23 2013. okt. 11. Creative Commons License 55057

ÜDV! Igazán nincs mit .

Előzmény: Tastam (55053)
smnks 2013. okt. 11. Creative Commons License 55056

OFF: Rémlik, hogy ezt a jelenetet én is láttam/hallottam, talán még valamikor gyerekkoromban. :-)

Előzmény: gumidani (55055)
gumidani 2013. okt. 11. Creative Commons License 55055

"ők már napokkal ezelőtt azt írták, ennek elhárítása nem az ő hatáskörük"

 

Egyszer az életben összefutnék egy olyannal, amikor nem a felelősség elhárításával foglalkoznak!

Valamikor régen hallottam egy kabaré-jelenetet. A lényege az volt, hogy egy cégnél alkalmaztak egy embert (Trottler Elemért) akinek az volt a dolga, hogy mindenért ő vállalta a felelősséget. Aztán a habzó szájú tiltakozók mind lefagytak, amikor a "Ki ezért a felelős?" kérdésükre azt a választ kapták, hogy "Én".

Előzmény: smnks (55047)
342,006 2013. okt. 11. Creative Commons License 55054

Közeledik a Vasúttörténeti Park utolsó nagyobb rendezvénye, a Termofeszt modellvasút kiállítás. Ebből az alkalomból hétvégén a 342,006 ismételten kiállításra kerül a B fordítókorongon, egész hétvégén tárlatvezetéssel vár minden érdeklődőt a mozdonyszemélyzet. Lehetőség lesz kipróbálni a 411,118 gőzmozdonyt is, amely teljes gőzzel szállítja utasait a rendezvény idején.

Tastam 2013. okt. 11. Creative Commons License 55053

 Köszönöm.

Igazság szerint egy 'civil' újsághír értelmezése miatt kérdeztem, mivel sajnos nem igazán értek a vontatási technikához. Az 1940-es években, keskeny nyomközön vagyunk. Azt írta az újság, hogy felrobbant egy mozdony légkamrája, súlyos sebesüléseket okozva a fűtőnek. Aztán amikor a közelben tartózkodók odasiettek, váratlanul újabb robbanás történt, ami még két vasutasnak okozott könnyebb sebesülést. Aztán egy hét múlva már azt írta, hogy téves információk alapján rossz hírt közöltek, vagyis nem volt semmilyen robbanás, csupán egy csőrepedés. A sérült csövön kiáramló gáz gyulladt meg és az sebesített meg egy személyt könnyebben. Sajna még azt sem tudom kiókumulálni, hogy gőz-, vagy motormozdonnyal történhetett a eset?

Előzmény: Mágus23 (55048)
Mágus23 2013. okt. 11. Creative Commons License 55052

Bocsánat az index megint rendetlenkedett  elküldte a hibás írást is .

Előzmény: Mágus23 (55051)
Mágus23 2013. okt. 11. Creative Commons License 55051

Üdv ! Igen itthsgyjuk abba ,de miért is ? A vasuti légnyomásos fékberendezések működtetéséhez használt  fékezőszelepeket 3 nagy csoportra oszthatjuk működésük szerint 1. nem nyomástartó fékezőszelepek( régi fékezőcsapok) 2. félig önműködöen nyomástartó fékezőszelepek.3. önműködően nyomástartó fékezőszelepek. A továbbiakban egymás kölcsönös tiszteletét megtartva ezt a szakmai diskurzust tényleg most abba hagyom .További tiszteletteljes üdvözlettel .

Előzmény: Vendégsín (55049)
Mágus23 2013. okt. 10. Creative Commons License 55050

ÜDV! Tényleg itt hagyjuk abba ,de miért is ? A vasút üzemben használt légnyomásos fékberendezések működtetéséhez használt fékezőszelepeket ha csoportosítjuk akkor 3 nagy fő csoportba sorolhatjuk ,működésük szerint. 1. nem nyomástartó fékezőszelepek (egyszerű fékezőcsapok)2. az önműködöen félig nyomástartó. 3. önműködöen nyomástartó fékező szelepekre . Csak hirtelen nagyjából .Most viszont tisztelettel egymás szavait kölcsönösen megbecsülve ezt a szakmai diskurzust abba hagyom .További vasútbaáti üdvözlettel.

Előzmény: Vendégsín (55049)
Vendégsín 2013. okt. 10. Creative Commons License 55049

A nyomástartó fékezőszelepek azok amely segítségével a szerelvény fékezését végezzük.  Ezek a MÁV üzemében Westinghouse vagy Knorr típusúak,a gőzmozdonyokon. A Westinghouse fékezőszelepeket a 411 es mozdonyokon használták a legtovább ,típusa : Westinghouse H 6 .

 

Itt hagyjuk abba...

Előzmény: Mágus23 (55048)
Mágus23 2013. okt. 10. Creative Commons License 55048

Üdv! Szó szerint nincs. A fékberendezés szerves részét képezi a főlégtartály illetve a nyomástartó fékezőszelep működéséhez szükséges kiegészítő légtartály,ez  van a gőzmozdonyokon. A nyomástartó fékezőszelepek azok amely segítségével a szerelvény fékezését végezzük.  Ezek a MÁV üzemében Westinghouse vagy Knorr típusúak,a gőzmozdonyokon. A Westinghouse fékezőszelepeket a 411 es mozdonyokon használták a legtovább ,típusa : Westinghouse H 6 .

Előzmény: Tastam (55045)
smnks 2013. okt. 10. Creative Commons License 55047

OFF: Nem naiv, sőt, teljesen jogos!

Csak úgy gondoltam, hogy az Olvtársak addig se idegeskedjenek feleslegesen...

 

Gondolom, többen beleolvastunk a hibajelenség kapcsán a modi-topikba, és ott ők már napokkal ezelőtt azt írták, ennek elhárítása nem az ő hatáskörük. Abban én is bízom, hogy ugyanakkor jelezték a hibát a megfelelő helyen.

Előzmény: gumidani (55046)
gumidani 2013. okt. 10. Creative Commons License 55046

Nagyon naiv felvetés az, hogy inkább az illetékes végezze a dolgát?

Előzmény: smnks (55044)
Tastam 2013. okt. 10. Creative Commons License 55045

 Gőzmozdonynak van olyan része, hogy légkamra?

smnks 2013. okt. 10. Creative Commons License 55044

Üdv!

 

OFF: Mivel egyáltalán nem biztos, hogy most már véglegesen helyreállt a rendszer, ezért mégegyszer, és most már hangosan mondom, hogy Mindenki megértse (:-D)

 

ILYEN ESETBEN, HA LÁTSZIK, HOGY VALAKI HOZZÁSZÓLT, DE MAGA A HOZZÁSZÓLÁS NEM JELENIK MEG, AKKOR ÁLLÍTSD ÁT A HOZZÁSZÓLÁSOK SORRENDJÉT 'IDŐBEN NÖVEKVŐ'-RE, ÉS A MEGFELELŐ HELYEN OLVASHATÓ LESZ A HOZZÁSZÓLÁS!

 

Elnézést a kiabálásért :-))

 

ON: Hátha valaki nem olvasta, egy kis adalék,  hogy még miért kis kellett a Nohab a szombati különvonat végére!

 

Előzmény: M.machinátor (55041)
pg54 2013. okt. 10. Creative Commons License 55043

Most már jó! Köszönjük!

Előzmény: pg54 (55042)
pg54 2013. okt. 10. Creative Commons License 55042

Teszt. (Az előző nekem is csak másnapra jött elő...)

Előzmény: M.machinátor (55041)
M.machinátor 2013. okt. 9. Creative Commons License 55041


Szervusztok . Az elöttem hozzászolónak az írását idestova két órája nem lehet elolvasni,ez meddig fog így menni kedves szerkesztő urak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pg54 2013. okt. 9. Creative Commons License 55040

Nézegettem a múzeumi képsorozatot, s feltűnt, hogy a kiállított gőzösok hajtórúdja hiányzik.

Vajon miért?

Előzmény: sagia77 (55038)
hmsoft 2013. okt. 7. Creative Commons License 55039

Páros év - Innotrans, páratlan év - Expo1520. Egyszerű. :)

 

hm

Előzmény: sagia77 (55038)
sagia77 2013. okt. 7. Creative Commons License 55038

Rákerestem erre az Expo1520-ra. Nem is tudtam, hogy van ilyen. Pedig érdekes lehet. Találtam pár hi-res képet.

 

http://ru.livejournal.com/409836.html

Előzmény: hmsoft (55033)
pancserzoli 2013. okt. 7. Creative Commons License 55037

És ez az 56 3445 sz. mozdony mennyire lehetett szokásos a győri fűtőházban?

Előzmény: rm40 (55023)
pancserzoli 2013. okt. 7. Creative Commons License 55036

.

rm40 2013. okt. 7. Creative Commons License 55035

A felugró épekre még egyszer kattintasz és az eredeti URL-t nyitja meg.

Előzmény: alkotasu (55029)
pancserzoli 2013. okt. 7. Creative Commons License 55034

Fortepan:

 

Győr, fűtőház: 42952, 42953

 

Kelenföld: 43782

Előzmény: alkotasu (55029)
hmsoft 2013. okt. 7. Creative Commons License 55033

A mostani Expo1520-on (akárcsak a 2011-esen) előfordult néhány gőzmozdony a dinamikus bemutatón, amolyan felvezető+kedvcsinálóként, a közönségnek. Délelőtt és délután volt egy-egy menetük. A délelőtti és a délutáni között, két vágányon sorba fejlődött az összes jármű, de előtte még mentek egy plusz kört a 6 kilométeres próbapályán, akkor, amikor a nézők zöme és a főnökség rég visszaszivárgott a kiállítóterületre. Ez a plusz kör kb. arra szolgált, hogy a sor eleje a megfelelő pozícióba kerüljön (a délutáni bemutatóhoz), a többiek pedig szépen mögéjük sorakozhassanak. Az egyik gőzmozdony, mégpedig az L-2057

(a képen az L-3348 látható, ami szobor - na szóval egy ehhez hasonló)
vezére kihasználta az alkalmat: előtte majdnem a teljes kör ott állt szabadon, főnökök sehol, egyéb szemtanúk módjával. Hát kipróbálta, mit bír a szerkezet, olyan sprintet levágott, hogy öröm volt nézni. A ronda, taknyos-nedves idő ellenére elképesztően gyorsult. Nemigen kímélte a vezér, persze túl nagy bajt nem csinálhatott: a Lebegyanka az utolsó konstrukciók közül való (a negyvenes évek közepétől az ötvenes évek közepéig), és a roncstelepeken ott pihennek az alkatrészek, ha nem is újak, de nem rosszabbak, mint a beépítettek. Persze, ha a szuper-muzeálisan-védett Ov-324-essel csinálta volna ugyanezt, asszem többet nemigen kellene gőzmozdonyon jeleskednie.

hm

Előzmény: manhattani (55031)
manhattani 2013. okt. 7. Creative Commons License 55032

Na! :-)

manhattani 2013. okt. 7. Creative Commons License 55031

> Kimélni lehet, de fáradt anyagot benne hagyni vagy használni azt nem szabad. Itt ebben az esetben nincs pardon.

 

Csak, tudod (szerintem tudod), hogy ma már nincs a fáradó alkatrészek helyett újakat adó tele raktár a műhely mögött, vagy ha raktár nincs, pénz sem jut a fáradók helyett újat gyártatni, de ha még tán lenne is, nem lehetne épeszű árért, egyedi alkatrészként legyártatni. Nem kell messze menni, ott a kazán. Nem olyan már, mint új korában.

Előzmény: Mágus23 (54993)
Ambzso 2013. okt. 7. Creative Commons License 55030

Az ív a köldök miatt meg az 1-es lenne?

Előzmény: fantal (55028)
alkotasu 2013. okt. 7. Creative Commons License 55029

Ezek, amiket betettél, hányas számú képek?

Előzmény: rm40 (55025)
fantal 2013. okt. 7. Creative Commons License 55028

Éppen a Haditudósító Század járműveit vagonírozzák...

Előzmény: Divrotcé (55027)
Divrotcé 2013. okt. 7. Creative Commons License 55027

Egy kis Kelenföld.

 

Előzmény: 8601301 (55026)
8601301 2013. okt. 7. Creative Commons License 55026

                                                                                                                                                                                                            x

rm40 2013. okt. 7. Creative Commons License 55025

Még Fortepan:

 

kanizsella 2013. okt. 7. Creative Commons License 55024

Épp most lettem kész a láthatóbb változatokkal.  

 

Előzmény: rm40 (55023)
rm40 2013. okt. 7. Creative Commons License 55023

Fortepan:

 

BLGB 2013. okt. 7. Creative Commons License 55022

A 424-es a Parkból indult péntek este, valószínűleg a 109-es is onnan fog indulni 14-én vagy 15-én!

Előzmény: fantal (55021)
fantal 2013. okt. 7. Creative Commons License 55021

Ezekrl én kb. nemsokat tudok, s 424-es menetről is a vasútfotósok komplett infókkal rendelkeztek, én is csak a kész képeket láttam...

Előzmény: BLGB (55020)
BLGB 2013. okt. 7. Creative Commons License 55020

Köszönöm a hozzászólást, éjszakai menetek valóban csak az elvetemült rajongókat érdeklik, azért a 301-es Szolnokra vontatásának közzé nem tételét nem fogom elfelejteni...

 

Ha már így összeakadtunk, lehetséges volna hozzávetőleges időpontot előre tudni majd a 15-i 109-es menetről? Mikor megy le Kecsóra? A Nohab viszi-e, ami majd továbbmegy a határra?

Előzmény: fantal (55019)
fantal 2013. okt. 7. Creative Commons License 55019

A gépmenet esetén sok a forgalmi probléma, akkor meg az lenne a gond, hogy meghirdetik, aztán előbb-később megy a gép... Amúgy éppen ezért éjjel zajlanak az ilyen menetek zömmel, akkor meg nem látja senki.

Előzmény: BLGB (55017)
Mágus23 2013. okt. 7. Creative Commons License 55018

ÜDV! Nagyon köszönöm a választ . A dologban teljesen azonos a véleményünk.

Előzmény: BLGB (55017)
BLGB 2013. okt. 7. Creative Commons License 55017

Ha jól láttam a német különvonat Németországban, Ausztriában, Szerbiában és most Bulgáriában is a gőzvontatásúnak hirdetett szakaszokon kizárólag gőzmozdonnyal (Bulgáriában kettővel) közlekedett.

 

Előre elnézést kérve a hardcore gőzmozdonyosoktól a félig-meddig offolásért, de megjegyzem, hogy a Noszi nyugodtan adhatna tájékoztatást a rajongóknak a gépmenetekről is, például a 424-es útjáról Kiskunhalasról visszafelé (ha visszaért már egyáltalán), vagy a 109-es hétvégi Strasshof-i kiruccanásáról. Nem csak nekünk lenne ez érdekes, de például sok kisgyermeket is meg lehetne fertőzni a nosztalgia-vonatozással. A hétvégén gondoltam erre, amikor a kutya nem tudta a kisebb-nagyobb településeken, hogy gőzvontatású különvonat halad át, pedig mikor lehet alkalma egy öcsényi vagy egy cecei gyereknek ilyet látni? Ok, a különvonatot megrendelte valaki, valószínűleg nem akar nagy hírverést körülötte, de a gépmenetet, a visszautat nyugodtan lehetne hirdetni.

Előzmény: Mágus23 (55008)
Törölt nick 2013. okt. 7. Creative Commons License 55016

A modellemen én is átfestettem feketére.

Előzmény: wrn30601 (55006)
Mágus23 2013. okt. 7. Creative Commons License 55015

ÜDV! Tegnap nekem is bebolondúlt 3 szor írtam, eltűnt ,utána  2 szer megjelent az írásom.

Előzmény: smnks (55012)
Mágus23 2013. okt. 7. Creative Commons License 55014

Üdv!  Remélem igen. Semmiféle perpatvart nem okoztál ,jól és feltettél egy igen jogos kérdést.

Előzmény: Ep128 (55013)
Ep128 2013. okt. 6. Creative Commons License 55013

Nem akartam én itt ekkora "perpatvart" okozni a kérdésemmel, de...

Annak azért örülök, hogy ezek szerint Te is (meg még páran) elgondolkodtak azon, amin én is a Bivaly ezen menete kapcsán.

(Az alapos, szakszerű válaszaidat pedig köszönöm!)

Remélem, azért látjuk még a 424 -est egyedül is nosztalgia szerelvények élén!

Előzmény: Mágus23 (55008)
smnks 2013. okt. 6. Creative Commons License 55012

OFF: Pár napja hülyéskedik a rendszer!

De, ha ilyen esetben átállítod a hozzászólások sorrendjét időben növekvőre, és ezután az oldalszámoknál a legutolsóra (több hozzászólás esetén az utolsó előttire is) kattintasz, láthatóak a 'csökkenő sorrendnél' átmenetileg elveszettnek tűnő hozzászólások.

Persze ha közben mégújabb hozzászólások születnek, akkor 'csökkenő sorrendnél' is előkerül(nek) az elveszettnek hitt hozzászólás(ok).

Előzmény: k.novotny (55011)
k.novotny 2013. okt. 6. Creative Commons License 55011

Mivan evvel a forummal két választ is irtam, egyik sem jelenik meg

k.novotny 2013. okt. 6. Creative Commons License 55010

Szerintem hallottál a különböző brigádmozgalmakról. Ha ezt helyre tudod tenni, akkor megfejtetted az általad feltett kérdést

 

a kulcsszavak: kiváló brigád, szocialista brigád:-))

Előzmény: alkotasu (55005)
k.novotny 2013. okt. 6. Creative Commons License 55009

Hivatalosan nem volt rendszeresitve sehol sem, ezek a festések, de

 

Abban az időben az ország összes vállalatánál, mindenütt müködtek a brigád mozgalmak. Ebbe a mozgalomban versenyeztették a különböző brigádokat, amelyeka tevékenységüket brigádnaplóba foglalták, és fotókkal dokumentálták.

 

Tehát a MÁV, GySEV-nél hasonló dolgok voltak, mert a különböző brigád szint eléréséhez, bele tartoztak a mozdonyok esztétikai állapotának a szemlézése is. Ekkor engedték meg ezeket a pingálásokat. Amikor ezek a szemlézések véget értek, a legtöbb helyen vissza kellett állitani az eredeti és hivatalos állapotot, de nagyon sok helyen ezek visszaállitásnak szemet hunytak. (Ez fönökség függő volt)

 

Amikor ezek a szemlék végett értek, akkor a vízfejek összedugták a kis bogyojukat, és értékelték a látottakat. Igy lettek, a kiváló brigádok, szocialista brigádok stb.. kijelőlések, amelyek sok esetben egy kis zsebpénz jutattással járt a tagok felé.

 

De legtöbbszőr az nyert a legszebben vezette a brigádnaplót

Előzmény: alkotasu (55005)
Mágus23 2013. okt. 6. Creative Commons License 55008

Üdv!

Köszönöm szépen a linket, megnéztem a képet, nagyon szép. Szépek a gőzösök. Azt is látom kettő villamos mozdony tolja a szerelvényt hátulról. Nyilván nem gazdaságossági célok játszanak ebben az esetben szerepet.

 

De térjünk vissza most a 247-es Nohab tolásos esetére. Nem is konkrétan ezt az egy esetet szeretném én most elemezgetni, hanem inkább mint egy tendenciát, ezt a jelenséget kissé tárgyalni. Mivel némi fogalmam van a vasúti vontatójárművek dolgairól, gőzmozdonyon is dolgoztam, ezért ismerem és tudom  azt, hogy mit lehet várni egy üzemképes fővizsgás mozdonytól. Az a jelenség, hogy az utóbbi években szinte bármilyen gőzvontatású nosztalgia vonatot valamilyen más vontató járművel tolják, az számomra furcsa. Ez az egész különösképpen nem hozzáértő emberek részére azt mutatja, minthogyha egy gőzmozdony olyan ócskaság lenne ami alkalmatlan az önálló üzemelésre, adott esetben a vonat továbbításra. Azt még eltudom képzelni, hogy amit a korábbi hozzászólásomban is irtam, hogy a vizvétel lehetőségének hiánya miatt van szükség tolómozdony használatára, hogy gőz- és vízfogyasztás ne keletkezzék. Ehhez az egészhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, szegénységi bizonyitvány az a tény, hogy egy vízvételezést a szükséges helyen ne lehessen megszervezni. Az én értékrendem és műszaki tudásom és ismereteim alapján azt kell mondanom, hogy egy gőzmozdony kiszolgálása nem egy megoldhatatlan és megszervezhetetlen feladat. Tehát most sem értem és nem tudom, hogy mi az a műszaki követelmény amit csak úgy lehet kielégíteni, hogy a gőzmozdonyt valamiféle egyéb mozdonnyal tolózni kelljen.

A nemzetközi tendencia is ezek szerint azonos ezzel.Azt a dolgot meg senki ne higgye el, hogy el gőzmozdony ami üzemszerű állapotban van nem képes a vontatási feladatát a tipusára jellemző paramétereken belül elvégezni, ez nem más mint egy hülye duma.Bocsánat, hogy ennyire sarkosan fogalmaztam. Ennek a tendenciának a megfeleléséhez teljesen használható lenne egy akármilyen gurulóképes gőzmozdony, aminek a kazánjába begyújtanak annyira, hogy a kéménye füstöljön és hátulról meg valami tolja. Az én megállapitásom szerint,ez nem más mint a hülye gyerekek vonatos játéka.

Előzmény: BLGB (54996)
alkotasu 2013. okt. 6. Creative Commons License 55007

Az oroszoktól nem piros kerékkel jöttek be? Mert a '66.ban készült kép alapján én hirtelen arra gondoltam.

Előzmény: wrn30601 (55006)
wrn30601 2013. okt. 6. Creative Commons License 55006

Ha feketére mázolod őket, nagyot nem tévedsz.

A mozdonyok eredetileg feketék voltak. Születésükkör, a háború alatt, erre bizonyára nem volt szükség. A német mozdonyokra jellemző piros diszítőfestés az 52 soropzatnál csak a háború után jelent meg. A magyar mozdonyok esetében feltételezhető, hogy talán éppen a beinduló nyugati vasúti turizmus kapcsán jelent meg némely 520 sor. mozdonynál a piros szin.

Előzmény: alkotasu (55005)
alkotasu 2013. okt. 6. Creative Commons License 55005

Nem csak a 083-asnak, sok más GySEV-esnek, talán mindnek. A MÁV-osok közül csak az ex 075-ösön láttam piros rudazatot. Az is igaz, hogy sokkal kevesebb MÁV-os 520-asról van színes kép, mint GySEV-esről.

 

Az egészre azért vagyok kíváncsi, mert ha egyszer nekiállok megcsinálni a MÁV 520-ast a '60-as évek közepi állapotnak megfelelően, akkor jó lenne tudni, hogy a kerekeit feketére, vagy pirosra mázoljam...

Előzmény: k.novotny (55002)
varjan01 2013. okt. 6. Creative Commons License 55004
A 109.109 merre járt? Most indul szili előfogattal Hegyeshalomból.
Tastam 2013. okt. 6. Creative Commons License 55003

 A tegnapi különvonat érkezése Kiskunhalasra. A sorompónál várakozó gyalogosok nagyon lestek.

k.novotny 2013. okt. 6. Creative Commons License 55002

Mielött végigsorolnád a mozdonyokat, a 083-asnak voltak a rudazatai lefestve anno,

 

Valamelyik MÁV-os önkéntes 'Picasso' müve volt

 

Előzmény: alkotasu (55001)
alkotasu 2013. okt. 6. Creative Commons License 55001

Félreértettél. Én azt írtam, hogy csak a GySEV használt alu. pályaszámtáblát. A MÁV csak festett. Tehát ezért nem lehetett a képen a 046-os, mert az MÁV-os volt, márpedig a képen ott virít oldalt a tábla.

Előzmény: wrn30601 (55000)
wrn30601 2013. okt. 6. Creative Commons License 55000

A GySEV-nél kölcsönben üzemelő mozdonyokról a GySEV nem távolította el a rajtuk lévő MÁV-os táblákat. Miért is tette volna, hiszen csak bérleményben voltak a GySEV-nél meghatározott ideig. (Tehát a mozdony lehet a MÁV 520,046.) GySEV-es pingálási hajlammal igazából nem találkoztam.

Ahogy a kép mutatja, a GySEV is használt aluminium pályaszámtáblát, igaz, nem minden mozdonyán.

Előzmény: alkotasu (54999)
alkotasu 2013. okt. 6. Creative Commons License 54999

Köszönöm az információt! Akkor szerintem a képen levő gép nem lehet a 046-os, mert ezen látszik a pályaszám tábla, márpedig a MÁV (ellentétben a GySEV-vel) csak festette a pályaszámokat a konyha és a szerkocsi oldalára, alu. táblát nem csinált. Van tipped, hogy melyik mozdony lehet? (Én a 020-asra gondolok, mert annak voltak ilyen ritkásan a füstszekrény ajtón a záró kilincsei (nem tudom a pontos szakkifejezést. A többin sűrűbben voltak.)

 

  

 

 

Előzmény: wrn30601 (54979)
alkotasu 2013. okt. 6. Creative Commons License 54998

Ez nem így van. Korábban itt valaki (nálam hozzáértőbb) azt írta, hogy a MÁV-nál a rudazat lehetett piros, de a kerekek nem (az ellensúlyra nem emlékszem).

 

Az Általad betett kép '78-ban készült Sopronkertesnél (Baumgarten).

 

A GySEV-nél a képek tanúsága szerint "divat" volt pingálgatni az 520-asokat, gondolom azért is, mert ezek többnyire az osztrák szakaszon szolgáltak. A MÁV-nál levő gépek a kevés színes képen mind feketék voltak kerekestül, mindenestül.

Előzmény: Zsivany2 (54982)
pias 2013. okt. 6. Creative Commons License 54997
Szia. Köszönöm az információkat a kiállitás céljából Pszabolcsra hozott, majd továbbvitt mozdonyokról. A 411-est láttam Pszabolcs fütőházban egy ideig. Én akkoriban kezdtem a vasutas pályafutásomat, s még nem voltam ennyire fertőzött, mint manapság. Hogy miért nem fotóztam, nem tudom. A 28_ast már fényképeztem a pszabolcsi fütőházban. Meg persze az 1011_est sem fényképeztem, pedig mikor megjött Debrecen
ből, pont a szabolcsi tartalékon voltam, s én toltam be a fűtőházba. Mit kihagytam akkoriban, amiről nem készitettem fényképet. Igaz akkoriban még nem volt ennyi lehetőség fotózni. Kis szmenám volt akkor. Sajnos keveset exponáltam vasuti témában. Üdv
Előzmény: 7578 (54960)
BLGB 2013. okt. 6. Creative Commons License 54996

Az alábbi képen egy még kevésbé gazdaságos vonattovábbítást láthattok (a szerelvény végén kettő villanygép tol):

 

http://www.railpictures.net/viewphoto.php?id=454010&nseq=4

Előzmény: Mágus23 (54995)
Mágus23 2013. okt. 6. Creative Commons License 54995

ÜDV! lehet,de gazdaságilag nem éri meg ,hogy egy ilyen egy kis vonatot 2 darab mozdony továbbítson .

Előzmény: sagia77 (54972)
Mágus23 2013. okt. 6. Creative Commons License 54994

ÜDV! Köszönöm a kazános linket . Nos a mai viszonyok között sem kell ehez egy hónap. A vonali futópróbák és a néhány napos ,akár a parki toli mozgások már arra elegendőek,hogy a gépet fokozatosan terhelni lehessen . Ezt a pár kocsis vonatot ez a gép minden baj nélkűl vihette volna akár  80 90 es tempóval is . Egy kissé bővebb kenéssel nem sértődött volna meg érte a masina.

Előzmény: Pipe2123 (54990)
Mágus23 2013. okt. 6. Creative Commons License 54993

ÜDV! Kimélni lehet  ,de fáradt anyagot benne hagyni vagy használni azt nem szabad . Itt ebben az esetben nincs pardon .Ahoz ,hogy a mozdony üzembiztos és közlekedésbiztonságilag megfelelő legyen egy fővizsgát és nagyjavítást azt roppant szigorúan kell megtenni. Itt nincs és nem lehet komromisszum.

Előzmény: manhattani (54983)
Mágus23 2013. okt. 6. Creative Commons License 54992

Üdv ! Azt elhiszem nagyon klassz! Volt szerencsém 1985 ben NDK ban 4 alkalommal hajtani a pakurásat Berlin Drezda között.az egyik barátom papája ott volt mozdonyvezető . Igazi élmény volt a 01 es el száguldani.

Előzmény: fantal (54975)
Mágus23 2013. okt. 6. Creative Commons License 54991

Üdv! Pontosan így van ,de abba a k.életbe remélem a személyzetnek volt annyi tudása ,hogy azért a azt az úgynevezett kenőgőzt csak ráadták a gépnek ,pláne mikor a Nohab tolta. Egyébként mikor a parkban a Grand Prix en volt a masina akkor jó és értelmes srácok voltak vele ,ha ök vitték ezen az úton akkor nem aggódom emiatt.  Egyébként a parki tili toli után nyugottan mehetett volna egy ilyen személyvonatra. Tényleg gépezetileg jó a masina.

Előzmény: K.O. Lompos (54971)
Pipe2123 2013. okt. 6. Creative Commons License 54990

Nagyon jó leírtad hogy hogyan kell bejáratni egy friss fővizsgás gépet,legyen az gőzös/diesel de ez most a mi 424-esünkel nem valósult meg mert ugye nem aktív gépek mert ami annak idején teszem azt egy hét alatt megvolt könnyű tolatás az most kb1 hónap.

 

 

Régebben írtad hogy nincs uj kazán a mozdonyok felujjításához kicsit google-ztam és találtam egy ipari kazánokat gyártó céget akiknek kazánkovácsuk is van szerintem rajz/minata alapján simán legyártanák a kért kazánt


www.kazszer.hu

Előzmény: Mágus23 (54968)
manhattani 2013. okt. 6. Creative Commons License 54989

Nem volt könnyű, de rájöttem :-)

 

Ezt nem arra írtam, hogy kell-e tolattyúnyomás menet közben a gőzösbe, hanem arra, hogy kell-e tológép egy mostani gőzmozdonyos vonatba. Így már vilu? :-))

 

Egyébként máshol is így csinálják. Amikor egy amerikai gőzmozdonyos vonat elindul a UP fűtőházából egy helyszínre, ott dorombol a gőzös mögött egy négyezervalahányszáz lóerős dízelgép. Pedig a UP-nek több pénze van a gőzösei felújítására, alkatrész gyártatásra, stb. mint a Noszi Kft-nek.

Előzmény: K.O. Lompos (54986)
sagia77 2013. okt. 6. Creative Commons License 54988

Azt én is. Nem is tudtam, hogy az orsztákok is tartanak üzemben 01-est.

 

Pedig szép darab:

 

Ejj, amikor évekkel ezelőtt még a BP-i Grand Prix-en is dübörgött ilyen (német) gép, ha jól emlékszem egymást követő években több is.

 

Előzmény: fantal (54975)
K.O. Lompos 2013. okt. 6. Creative Commons License 54987

Ha az első dátumot nézzük.., még talán két Bivaly is volt üzemben.

A vonatot láthattad úgy, ahogy leírtad, de nem menterendszerinti járatként.

Előzmény: torokb2 (54985)
K.O. Lompos 2013. okt. 6. Creative Commons License 54986

Tudod Bátyám két dolog miatt szeretem Bárdos Imrét .

 -   Amihez nem ért, abba nem szól bele.

 -   Ha valamit nem tud..., akóR megkérdezi .

 

....., ha érted, mire gondolok.

Előzmény: manhattani (54983)
torokb2 2013. okt. 6. Creative Commons License 54985

:-))

 

Filóztam rajta, olyan 2007...2008 tele lehetett.

Előzmény: K.O. Lompos (54981)
manhattani 2013. okt. 6. Creative Commons License 54984

Talán így megjelenik a beírásom: :-)

manhattani 2013. okt. 6. Creative Commons License 54983

Hiába esett át ez a Bivaly főjavításon, ez a főjavítás már másmilyen, mint az, ami akkor volt, amikor a gőzösök még rendes forgalomban jártak.

 

Nem biztos, hogy a most felújított mozdony minden kopott alkatrésze helyett volt csere,

a nem kopott alkatrészei is öregek, anyagfáradás, egyebek,

nem biztos, hogy meg tudták úgy csinálni, mint valaha...

 

Ezt a mozdonyt akkor is kimélni kell, ha átesett a főjavításon.

Zsivany2 2013. okt. 6. Creative Commons License 54982

Amíg pucolta és festette őket a személyzet. :)

 

Komolyan: szerintem gépfüggő volt. 1979-ben még látni piros hajtórudas, konyha alatt pirosra festett mozdonyokat.

Néha az ellensúly is piros, de ezt legtöbbször nem lehet beazonosítani a kerék koszossága miatt.

 

Ez a kép mutatja szerintem legjobban a jellemző pirosra festést. Sajnos a dátumát nem tudom...

 

Előzmény: alkotasu (54978)
K.O. Lompos 2013. okt. 6. Creative Commons License 54981

Ha a mostani állapotom megmaradna.., szeretném megélni a kétezres évek msodik felét :-)

Előzmény: torokb2 (54980)
torokb2 2013. okt. 6. Creative Commons License 54980

Szervusztok!

 

Előre elnézést kérek a kicsit furcsa kérdésért.

 

Valamikor a kétezres évek második felében egy téli reggelen teljesen elhalt a százas vonal. Én Hosszúberek Péteriből próbáltam feljutni Pestre, de a vonatközlekedés teljesen alkalomszerű volt, néhány óránként egy-egy vonattal amit abból raktak össze ami csak akadt, és megpróbáltak leközlekedtetni Szolnoktól (vagy ceglédtől) a Nyugatiig, mindenütt megállva.

Egyszer csak jött cegléd felől egy hasonlóan szedett-vedett szerelvény iszonyúan megtömve, gőzmozdonnyal az elején. Péteriben nem állt meg, és elég jól emlékszem hogy egy 424-es húzta. Ha jól emlékszem helytelen vágányon haladt.

 

Eddig a tények, halványan emlékszem hogy talán felsővezeték szakadás volt a vonal Monortól kifelé eső szekaszán. Ez ma sem ritka, de a vonal felsővezetéket is érintő felújítása után egy két télen át havonta négy-öt alkalommal előfordult. A másik ami rémlik hogy vasutas sztrájk volt... és a két esemény egymást nem is zárja ki...

 

Igen, tulajdonképpen ez nem is kérdés, hanem szeretném ha valaki meg tudná erősíteni hogy láthattam egy üzemelő gőzmozdonyt kényszer szülte közforgalomú (ha nem is menetrend szerinti) használatban.

wrn30601 2013. okt. 6. Creative Commons License 54979

Mint kölcsön (bér-) mozdony szolgált a GySEV-nél.

Előzmény: alkotasu (54978)
alkotasu 2013. okt. 6. Creative Commons License 54978

Urak!

Valaki meg tudná mondani, hogy az 520-asok meddig jártak piros kerekekkel Magyarországon? Egyáltalán a MÁV-nál volt-e piros kerékkel ez a típus, vagy csak a GySEV-nél maradt meg a szín egy darabig?

 

 

(Ezt a képet 1966. V. 16-án készítették az egyik GySEV-es mozdonyról. Állítólag a 046-osról, de nem tudom, hogy az tényleg szolgált-e a repcevasútnál.)

BLGB 2013. okt. 6. Creative Commons License 54977

Szerintem nincsen gond a dízel tológéppel, ha tényleg csak segít, és nem a gőzmozdony helyett dolgozik. (Biztosan nem csak menetvonalspórolás miatt volt a végén.) A gond talán a vízvétellel lehetett, Sz.fehérvár és Bátaszék (úgyszintén Bátaszék és K.kunhalas) túl hosszú szakasz volt, a végén nagyon spórolhattak. Ahogyan én láttam Decsnél, akár a 328-as, vagy a 301-es is lehetett volna a szerelvény élén.

Előzmény: Tősgyökeres szentesi (54970)
K.O. Lompos 2013. okt. 6. Creative Commons License 54976

'74 - ' 84 között azok a gőzösök, amelyek haza jöttek a Landlerből, két nap múlva már mentek a V.max. fordába !  Ha tolod a gőzöst zárt szabályzóval tizen..., huszon kilóméteren keresztül, sokkal több kárt okozol a gépezetnek !!!

Előzmény: fantal (54974)
fantal 2013. okt. 6. Creative Commons License 54975

Azért kár, hogy a ÖGEG 01-ese csak Sopronig jött... :( Megnéztem volna közelebbről ... :)

Előzmény: fantal (54974)
fantal 2013. okt. 6. Creative Commons License 54974

Nem tudom, hogy itthon milyen a szabályozás, de Szlovákiában pl a gőzös nosztalgiák végére kötelező egy másik - nem gőzös - mozdonyt is tenni. Ez általában ott is egy muzeális dízel. Sőt ott még egy tartálykocsi víz is megy vele, akár elrontja a korhű összképet, akár nem.

 

Nem, Szlovákiában kötelező dízelvontatású tűzoltóvonatot közlekedtetni a gőzös után egy térközzel. De nem rácsatolva a vonatra! (És a tűzoltóvonat 67 ezer literes tartálykocsijából végzik a gőzös szerkocsi utántáplálását is a határon)

 

Az Albatros-os vonatok végén menetvonal sporolásból volt a magyar szakaszon rákapcsolva a tűzoltó vonat.

 

Mint írták a Nohab ugyanezen ok miatt volt a vonat végén meg kímélni a 424-est. Még igencsak "bejáratós" :)

Előzmény: sagia77 (54972)
Zsivany2 2013. okt. 6. Creative Commons License 54973

Nem olyan minőségű, hogy ki merném tenni a netre. :)

 

Bár élmény volt az az 5 perc, amíg a vonat mellett mentünk.

Előzmény: DV 109.109 (54957)
sagia77 2013. okt. 6. Creative Commons License 54972

Nem tudom, hogy itthon milyen a szabályozás, de Szlovákiában pl a gőzös nosztalgiák végére kötelező egy másik - nem gőzös - mozdonyt is tenni. Ez általában ott is egy muzeális dízel. Sőt ott még egy tartálykocsi víz is megy vele, akár elrontja a korhű összképet, akár nem.

 

 

Aztán persze az is lehet, hogy a fotósoknak akartak kedvezni. A Nohab fanoknak az egyik végéről, a gőzfanoknak meg a másikról. Végülis nem egymás mögé fogatták a mozdonyokat.   

Előzmény: Mágus23 (54968)
K.O. Lompos 2013. okt. 6. Creative Commons License 54971

Az itt látható képek szerint igencsak keveset volt nyitva a szabályzó.

Csak remélni lehet, hogy ez nem lesz minden napos gyakorlat, mert ez így majdnem hidegen vontatása a gőzösnek....   A hengerekbe beáramló olaj meg ugye..., ilyenkor nem terül szét a falon :-(

Több szempontból is sokkal károsabb a gépezetnek, mintha háron - négy tolattyúnyomással rásegítene !

 

Tessék emlékezni a nagyváradi focis vonat esetére.

Előzmény: Mágus23 (54968)
Tősgyökeres szentesi 2013. okt. 6. Creative Commons License 54970

Az M61 001 Kiskunhalas és Kelebia között vitte a különvonatot, menetvonalspórolás miatt volt a végén. A gőzös Bátaszéken vett vizet, de én is néztem, ahogy távolodott a kiindulási állomásától, és elérkezett Kiskunhalasra, egyre inkább nem füstölt. Kímélni kell a gépet, mégsem egy mai példány, és ő az utolsó életképes 424-es.

Előzmény: Ep128 (54966)
Mágus23 2013. okt. 6. Creative Commons License 54969

Nos mos bolondúlt meg az index igzán az előbb ltünt a hozzászólás megint leírtam. Most egymás után be ugrott mindkettő . Bocs. Nem én voltam.

Előzmény: Mágus23 (54968)
Mágus23 2013. okt. 6. Creative Commons License 54968

ÜDV ! Nagyon aktuális a kérdés. Miért kell egy FŐVIZSGÁS 424 es mozdonyhoz egy Nohabos tolás. Szakmai alapon a mai viszonyokat figyelembe véve egy indoka lehet,hogy ne legyen a gőzösnek gőzfogyasztása ,mert a vízvétel lehetősége nincs megoldva.  Azaz ne a gőzös vontasson( akkor miért gőzvontatású nosztalgia vonat ). Tudom elég szégyen ezt feltételezni ,de a mai viszonyok között semmi sem lehetetlen. Egy 5 kocsis szerelvény nem kihívás egy 424 es gépnek pláne nem egy pakurásnak. Az ,hogy nem akarják a gépet kínozni ez sem  komoly érv.

 

Egy gőzmozdonyt a fővizsga után ,udvari próbának kell alávetni ekkor gőzben beállíttatik a mozdony .Abban az esetben ,ha itt minden renben akkor következik a vonali futópróba gépmenetben. Futóproba alkalmával a mozdony teljes működését ellenőrzik és az engedélyezett legnagyobb sebességén és még a fölött is az előírásoknak megfelelően járatják. A gépmenetes futópróbán kívűl,még terheléses futópróbát is lehet tartani. Amennyiben a futópróbán minden rendben akkor a gépet átadják honos fűtőházának.  A honos fűtőházban egy két hét alatt a mozdonyt bejáratják . Lassú tolatási mozgások lassabb gépmenetek kissebb vonatok továbbításával . Ekkor a gépezet és futómű alkatrészei összecsiszolódnak. A 424 247 es a Grand Prix en debütált a parkban, ekkor a szükséges próbákon már túl volt. Gépezetét magam is alaposan megnézegettem,kissé feszesen,de rendesen jól volt beállítva . Pont olyan volt amilyennek egy friss fővizsgás gépnek lennie kell.  Véleményem szerint egy 2, 3 napos kis mértékű járatással pont jó lett személyvonatozásra. Szeretném, és örülnék annak ,ha valaki komoly szakmai érvekkel megmagyarázná ,hogy miért kell egy jól működő friss FŐVIZSGÁS 424 es hez Nohabos tolózás.                              

Előzmény: Ep128 (54966)
Mágus23 2013. okt. 6. Creative Commons License 54967

Üdv ! Nagyon aktuális a kérdés . Miért kell egy Nohab egy FŐVIZSGÁS 424 es mögé 5  kocsival ?  Szakmai alapon a mai viszonyok tekintetében,csak egy érv szólhat mellette,hogy ne legyen vontatáskor gőzfogyasztás és ezen ok miatt ne foggyon a víz ,mert nincs megoldva a vízvételezés lehetősége. Azaz ne a gőzös vontasson . Bevallom elég szégyenteljes ez a kijelentés ,de manapság semmi nem lehetetlen. Egy FŐVIZSGÁS 424 es nél semmi olyan műszaki probléma nem lehet ami megakadályozhatna egy ilyen szerelvény egyedül történő továbbítását ,ez egy 424 es gépnek ,pláne egy pakurásnak nem kihivás. Az ,hogy a mozdonyt nem akarják kínozni ez sem lehet érv. Egy fővizsga után a mozdonyokat udvari próbán gőzben üzemközben beállítják ,ha itt minden rendben akkor következik a futópróba gépmenetben . Futópróba alkalmával a gép teljes működését ellenörzik és az engedélyezett sebességnél és még az előírások szerint a fölött is járatják.

 Ha szükséges akkor ,terheléses futópróbát is lehet tartani (üzemi körülmények között vonatot továbbítani  eng terheléssel) . Ha minden rendben akkor a mozdonyt átadják honos fűtőházának ,és itt egy két hét alatt bejáratják (tolatási mozgások lassab vonatok mozgatása gépmenetek . Ekkor összekopnak a gépezet és futómű alkatrészei,majd ezek után a személyzet utánállítja a gépet,és a mozdony rendesen üzemkész. A 424 247 es a mozdony Grand Prix en debütált a parkban ekkor már a próbákon túl volt ,gépezetét magam is alaposan végignéztem kissé feszesen ,de rendesen jól volt beállítva. Pont olyan mint egy friss fővizsgás gépnek lennie kell.  egy két 3 napos tolatgatás és lassú mozgásokkal kis utánállítással pont ideális lehetett személyvonatozásra. Magam sem értem miért kellett Nohabozni. Nagyon örülnék ha valaki szakmai ész érvekkel felvilágosítana miért is nem képes egy FŐVIZSGÁS pakurás 424 es önálló vonattovábbításra.                                          

Előzmény: Ep128 (54966)
Ep128 2013. okt. 5. Creative Commons License 54966

Bizonyára balga kérdés, de azért felteszem:

Egy "ekkora" szerelvényt nem bírt volna el a Bivaly Nohab nélkül is?

Vagy csak "mert az első útja" ezért adták mellé a dízelt, hogy tuti haza is érjen? :-)

Vagy...?

(Sok értelme nem lesz a 424 -es nosztalgia utaknak, ha mindig ott duruzsol a szerelvény végén valami...)

 

Mágus23 2013. okt. 5. Creative Commons License 54965

Üdvözletem ! Nagyon szépen köszönöm a választ. 

Előzmény: rm40 (54964)
rm40 2013. okt. 5. Creative Commons License 54964

A Csiba-fél könyv szerint a 424,125-126 pályaszámúakat füstterelővel szállították, 424,127-től pedig újra füstterelő nélkül készültek a gépek.

Előzmény: Mágus23 (54963)
Mágus23 2013. okt. 5. Creative Commons License 54963

Tisztelt Urak ! Szeretnék egy kis segítséget kérni . A 424 sorozatnál mikortól gyártották a gépeket a ma is jól ismert Wagner féle nagy füstterelő lemezzel ? Tudtommal a 246 os pályaszámtól felfelé a MÁVAG már így szállította a gépeket ,de még kőrfúvós egykéményes kivitelben. Egynéhány forrás szerint a 301 019 es től származó Witte kisfüstterelőket a 424 052 majd a 088 kapta meg ,kísérleti jelleggel.Ezzel szemben áll itt a MÁVAG gyári fotó a 424 126 os ról

bugadoktor 2013. okt. 5. Creative Commons License 54962

.

bugadoktor 2013. okt. 5. Creative Commons License 54961

Azért, hogy látható legyen az elvégzett munka nagysága, ezeket a képeket 2013.július 27-én készítettem, Pusztaszabolcson.

Köszönet a csapatnak!

 

7578 2013. okt. 5. Creative Commons License 54960

Szervusz Piás!

Először is gratulálok a munkátokhoz, nagyon szép lett a kis 375-ös.

A Pusztaszabolcson kiállítandó mozdonyokról olvastam egy pár mondatot, megpróbálom összefoglalni:

1982 szeptemberében a Községi Tanács Elnöke megkereste a Közlekedési Múzeumot azügyben, hogy a vasutas múlt emlékét idézve egy gőzmozdonyt szeretnének kiállítani az állomáson, és ebben a támogatásukat kérték. A Múzeum felkarolta az ötletet, úgy gondolta hogy a 411-es mozdony a legjellemzőbb a környék vasútjára, ezért kiállítási célból kezdeményezte, majd '82 decemberében át is vette a szegedi honos 411.358-ast. Arról sajnos nem volt információm, hogy a mozdony felkerült-e Pusztaszabolcsra, elmondásod alapján viszont átvontatták a gépet Hozzátok, tehát ott volt... ezek szerint '83 környékén láttad?
Mindezek ellenére nem állították ki a 411-est (jó lenne tudni, miért?), annak pótlására '87 januárjában az egykor Nagytétény állomáson kiállított BHÉV 28-as kimozdonyt kaptátok meg, a Truman pedig még azévben Hegyeshalomban került talapzatra. Sajnos ez a kis 28-as sem sokat időzött Nálatok mert következő évben megérkezett Debrecenből a 375.1011-es.

Előzmény: pias (54939)
DV 109.109 2013. okt. 5. Creative Commons License 54959

Bocsánat az ismétlés miatt, nem jelenítette meg az előzőt

Előzmény: DV 109.109 (54958)
DV 109.109 2013. okt. 5. Creative Commons License 54958

És megtekinthető már a videó valahol az interneten?

Előzmény: Zsivany2 (54953)
DV 109.109 2013. okt. 5. Creative Commons License 54957

"Egy viedofelvételből"

 

Valahol megtekinthető már? (youtube stb.)

Előzmény: Zsivany2 (54953)
hori27 2013. okt. 5. Creative Commons License 54956

Börgöndön készült

Előzmény: BLGB (54951)
Zsivany2 2013. okt. 5. Creative Commons License 54955

OFF: A jobbról előzős zöld Mazdás srácoknak üzenem, hogy nem kellene ennyire hajtani pár fotó miatt, mert lehet, hogy a börtönben fogja tudni csak nézegetni, ha összehoznak egy balesetet... A szürke Citroenes.

Zsivany2 2013. okt. 5. Creative Commons License 54954

Tippre Fehérvár és Börgönd között az emelkedőben kifelé az állomásról.

Előzmény: BLGB (54951)
Zsivany2 2013. okt. 5. Creative Commons License 54953

Egy viedofelvételből hasogatva:

 

  

 

 

Előzmény: Zsivany2 (54952)
Zsivany2 2013. okt. 5. Creative Commons License 54952

A 154-es vonalon is inkább már csak klattyogott. Nem kínozták.

 

 

Előzmény: BLGB (54944)
BLGB 2013. okt. 5. Creative Commons License 54951

A nap állásából ítélve ez még az út eleje lehet, Sz.fehérvár és Sárbogárd között valahol...?

Előzmény: hori27 (54946)
Zsivany2 2013. okt. 5. Creative Commons License 54950

Eeerről beszéltem! Gyönyörűűűű! :)

Előzmény: hori27 (54946)
BLGB 2013. okt. 5. Creative Commons License 54949

Na ez szép lett, igazi klasszikus. Szerencséd volt, vagy nekünk nem volt szerencsénk...

Előzmény: hori27 (54946)
szuromia 2013. okt. 5. Creative Commons License 54948

Ez nagyon jó lett! Elkérhetem teljes méretben?

Előzmény: hori27 (54946)
M62-238 2013. okt. 5. Creative Commons License 54947

Úgy füstöl,mint egy Szergej

Előzmény: hori27 (54946)
hori27 2013. okt. 5. Creative Commons License 54946

Van itt füst :)

 

Előzmény: M62-238 (54945)
M62-238 2013. okt. 5. Creative Commons License 54945

Nna akkor ennek is csak a nagy füstje van,ja-még az sincs. :-(((

Előzmény: BLGB (54944)
BLGB 2013. okt. 5. Creative Commons License 54944

Szekszárd után Décsnél vártuk. Olyan volt, mintha hideg lenne a gép, se füst, se gőz, se semmi. Szegény 1-es Nohab majd megszakadt a végén, ahogyan tolta. Gondolom azért az állomási indulásokkor mutatott valamit.

Előzmény: Zsivany2 (54940)
Felek Ferenc 2013. okt. 5. Creative Commons License 54943

Találtam egy jobb filmet: http://www.youtube.com/watch?v=0RMF5JBzMhg

 

Hétfőn veszek egy lottót, majd a főnyereményből megkaparintom a Vésztő-Körösnagyharsány vonalat és az SC2-vel fogok nosztalgia vegyesvonatot üzemeltetni. Ez van, döntöttem.

K.O. Lompos 2013. okt. 5. Creative Commons License 54942

Az az ötven méter már / még / nem számít :-)

Előzmény: M62-238 (54938)
Felek Ferenc 2013. okt. 5. Creative Commons License 54941

Akkor az SC2 valahogy így szólna: http://www.youtube.com/watch?v=A747QOvsMHo

Zsivany2 2013. okt. 5. Creative Commons License 54940

Várjuk a fotókat, biztos szép gőzt eregetett ebben a hideg időben.

Előzmény: m62-165 (54935)
pias 2013. okt. 5. Creative Commons License 54939
Üdv. Köszönöm segitségeteket. Megbeszéltük a többiekkel, hogy felkaroljuk ezután a mozdonykát, s nem hagyjuk magára. Sajnos az utóbbi időben nagyon gazdátlan állapotba került, ami meglátszott a külsején is. Sajnos a festék alatt nagyon elkeseritő állapotban. A korrózió nagyon megtámadta már. De amit tudunk, megteszünk, hogy lassitsuk a folyamatot. Hisz megállitani a lehetőségeinkkel nem tudjuk. A közeljövőben jelenik meg a helyi s környékbeli sajtóban vmi irás a munkáról. ---- Sok segitséget kaptam tőletek a 375-ről. Még egy kérdésem volna.----Mikor felvetődött Pszabolcson egy gőzmozdony kiállitásának lehetősége, először egy 411-es mozdony jött ide. Egy ideig itt volt a fűtőházban, azt eltünt valahova. A pályaszámát sajnos nem tudom. De szeretném megtudni. Valaki tudja esetleg? Utána Nagytétényből hoztak egy 377-est. De az is tovább ment. Utána jött s maradt is az 1011-es. -----A vörös csillag a csiszoláskor jött elő a festék alól. Ugy döntöttünk, hogy a festéskor felkerül ujra rá a csillag. Ugy látom én is, hogy jól döntöttünk annak ellenére, hogy a településünkön egy-két ember a nemtetszését jelezte felénk a jelkép miatt. De nem nagyon atottak meg bennünket a becsmérlő szavak. Jól néz ki, akárki, akármit mond.

M62-238 2013. okt. 5. Creative Commons License 54938

Megnéztem itt:

https://maps.google.hu/

Nem jól írtam,kb 50méter a sorompótól.

Előzmény: M62-238 (54937)
M62-238 2013. okt. 5. Creative Commons License 54937

"Ez a gép valahol a régi Sorompó bisztró előtti részen van ?"

 

Igen ott az 1-es torony és a fénysorompó között,nagyjából a vot fűtőházzal átelenben

Előzmény: K.O. Lompos (54936)