Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Mopat 2013.11.29 Creative Commons License 55866

Köszi!

Igen, hiányoltam az ipari gépeket, és több ezret sejtettem!(Alá is becsültem...)

Tehát nem a DRG-től(Később DB) szedtek el 15 kilónyi vontató járművet, hanem az összkészletből, persze csak nyugaton, hiszen az Elbától keletre az elvtársakra bízták a dolgokat...

 

Előzmény: k.novotny (55853)
Mopat 2013.11.29 Creative Commons License 55865

Hát, azért érdemes volt az Elnökasszony halálakor ránézni pár angol fórumra...tevékenysége megosztja ma is az ángliusokat, kb. mint Antall József a magyarokat. Azért az emberben ott marad a kisördög...mondjuk, mi mindenfelé reformot a saját magyaros tapasztalataink alapján szabadrablásként képzelünk el...A reformátor fő eszköze nem a józan ész, némi számítgatás, illetve egykét új gondolat, hanem az olló:)

Viszont a BLUE PETER mozdonyról tényleg volt gyerekműsor, a BBC-n ment anno...(Nagy fantáziával a gőzössel azonos nevet adtak neki:))

Érdekes volt olvasni az elképzeléseteket a Celldömölki gőzös üzemről és múzeumról-csak nem tudom, hogy vészelte volna át a megalakulása óta eltelt időt...

 

Előzmény: manhattani (55859)
_ANDRÁS_ 2013.11.29 Creative Commons License 55864

Ja, még annyit, hogy a 424.247-ben egy kezdetleges "rostély" van beleépítve. Nagyjából úgy kell elképzelni, hogy néhány köracélból be van építve "valami", amiről a fa nem esik le. A hamuládája ha jól tudom, nem változott.

_ANDRÁS_ 2013.11.29 Creative Commons License 55863

Többeknek szól, tehát nem nyomok "választ"!

 

A kenőgőz és csillapító gőz fogalmaival azért egy picit vitatkoznék.

A kondenzációs kenésnél lehet kenőgőznek nevezni azt a gőzt, ami segít az olajat a kenendő helyre bejuttatni - bár ezt én még ilyen alkalmazásban nem hallottam.

Viszont a kenőpréses kenésnél igen. Gondoljunk bele: az olaj a tolattyúba, hengerbe egy ponton becsepeg az olvából, de a hengerfal palástjának területe hatalmas, és a dugattyú az olajat legfeljebb a lecsöppenési ponttól egy vonalban előre-hátra tudja elvinni. Hogy mindenhova  eljusson: na, ilyenkor jöhet a kenőgőz, vagy gőzpárna, ami "felkapja" az olajat és szétteríti a palástfelületen.

Abban valóban igazatok van, hogy csillapítja a csapváltásoknál fellépő erőhatásokat, viszont - és ez csak saját véleményem! - egy jól beállított gépezetnél ennek nem szabad jelentőségének lennie, tehát az "üresjárás" e tekintetben nem szabad hogy káros legyen. 

Saját példa: Egerbe mentünk 424-essel, a gödöllői dombokon a kazánnyomás egyenlő volt a tolattyúnyomással (és nem a kazánnyomás volt alacsony! :) ), majd a púpon, Gödöllőn lezártunk és Hatvanig csak gurultunk, ami ugyebár legalább 30 kilométeres folyamatos gurulást jelentett, gőz nélkül. Ha ott - akár csak egy kicsit is - rányitunk, akkor fékezni is kellett volna ezzel egyidőben, mert a lejtőn a vonat annyira tolt minket.

 

Ezen kívül én úgy gondolom, hogy akik gőzösön utaztak főleg a szénjutalékos időkben, mindent megtettek a spórolásért, mert a zsebükre ment a dolog. Magyarul: ha csak lehetett, egyből zárták is le a szabályzót és nem törödtek azzal, hogy a csapváltásokat csillapítja-e a gőz.

 

Tehát nagyvonalakban (és a gőzös alapjaiban) természetesen a könyvek az irányadók, de szintén saját tapasztalat, hogy vannak bizonyos dolgok a gyakorlatban, amit adott esetben máshogy csinálok, mint a könyv tanai. De úgy gondolom, amíg értem, hogy mit és miért csinálok máshogy, tudom, hogy azzal mit érek el, szerintem mitől jobb úgy, addig ezt nem látom problémának.

Mopat 2013.11.29 Creative Commons License 55862

Mágus23, köszönöm az infókat! Tehát, mondjuk egy 326-ost vontatni csak hidegre szerelve lehetett, eredeti állapotában, azaz nem lehetett olyan könnyen megoldani egy mozdonyvonatot, jármű-átcsoportosítást, mint manapság...Elméletileg tehát vontathatóak a korszerűbb gőzösök, tehát pl. a 301, 601, meg az utána készültek, ha nem hibásodott meg a gépészeti berendezés, teljesen hidegen. Viszont érdemes az általad említett csillapítást alkalmazni, mert nem telheli a vontatgatás annyira dugattyúkat. Valaha, amikor bőven voltak a gőzösök, sőt más nem is igen akadt, akkor talán megpróbálkoztak hideg vontatással, de ha van egy kis eszük, akkor "csillapító gőzt" használnak, hogy megnöveljék a gépezet élettartamát, amúgy is illik vigyázni az öreglányokra!

Mágus23 2013.11.28 Creative Commons License 55861

ÜDV Antal ! Köszönöm .Változnak a módszerek én ezt az eljárást nem ismertem. Annak idején ezt nem műveltük . Ha a pakurás gépet kellett begőzölmi akkor gőzre volt kapcsolva .Tegyem hozzá a pakurás 424 160 ast kellett egyszer begyújtani de akkor a másik fűtőgépről adtunk neki gőzt . Még csak annyi , ezek szerint valami rostélyféleség akkor elvileg kell. Illetve esetleg gondolom ,hogy a hamuláda másképp van kiképezve mint a korábbi pakurás gépeknél volt. Sose láttam tisztán pakurás 424 es ben olyat ,hogy lett volna benne tűzrács. De mivel minden változik ,igy lehet ,hogy ez is .

Előzmény: fantal (55860)
fantal 2013.11.28 Creative Commons License 55860

Szerintem vagy van ilyen gőzforrás vagy egy másik gőzös kell hozzá mondjuk a 22 034 es  adhatja a befűtéshez szükséges gőzforrást . Elméletileg a pakurás 424 es ek nél nincs tűzrács ,hogy alaptűzzel begyujtható legyen .

 

:)

 

Kéne. Elméletileg. Pár éve másik gőzösről ment a gőz, de mostanában már összehasogatott nyárfa meg talpfamáglya dívik...

Előzmény: Mágus23 (55851)
manhattani 2013.11.28 Creative Commons License 55859

"Vagy Anglia? Ahol gyerekműsorokkal, teljesen magánszemélyek, lelkes fanatikusok mentették meg, ami van?"

 

Ez nagyon vastag tévedés.

 

 

"USA dettó, a magánvasutakat aztán mit érdekelte a 60-as években a nosztalgia."

 

Ez is tévedés.

 

 

"Ahol meg nem volt államvasút, ott aztán végképp csak a rövid távú profit számított!

 

Nagy tévedés.

A Big Boynál sikeresebb mozdony volt a Challenger, abból meg mindig volt működőképes, ma is van. (Mindamellett épp most indítanak be egy Big Boyt.)

 

 

"Ahol "Szator asszony", a "Vaslady" parancsára mindenféle koncepció, hatástanulmány nélkül rángattak fel egész vonalakat, annyit nézve csak, hogy az érintett körzet "Szatyor" mama szavazója-e, vagy sem?"

 

Ez meg ostobaság.

 

 

"Ezt hallottam! Nem voltam akkor, nem is lehettem még akkor ott."

 

Akitől ezeket hallottad, annak azt se hidd el, amit kérdez. :-)

 

Látod, az ilyen rossz, ellenőrizetlen, gyanítom hogy tudás helyett indulatból fakadó vélemények terjesztése miatt van ennyire tele a net ostobaságokkal.

 

Mágus23 2013.11.28 Creative Commons License 55858

ÜDV! Köszönöm ilyet még nem hallottam ,nos mégegyszer kösz tanultam valamit . Én csak olyan begyújtást csináltam amit másik mozdony gőzével csináltunk.

Előzmény: K.O. Lompos (55857)
K.O. Lompos 2013.11.28 Creative Commons License 55857

Valamikor 2007-ben egyszer fönt voltam a Füstiben, tűzrevigyázó a nemzetközi gőzös találkozón.   Akkor éjjel gyujtottuk be a pakurást.  Ugyanúgy fával, addig, amig nem volt benne vagy 7 bar, osztán már melegítettük a pakurát, s lehetett " röffenteni".

  Ami a fábol hamu, parázs lehullott......., az lent volt :-))

Előzmény: Mágus23 (55851)
Mágus23 2013.11.28 Creative Commons License 55856

JAVÍTÁS  HELYESEN : KORDINA

Előzmény: Mágus23 (55854)
Mágus23 2013.11.28 Creative Commons License 55855

JAVÍTÁS : HELYESEN LUBRIKÁTOROK

Előzmény: Mágus23 (55854)
Mágus23 2013.11.28 Creative Commons License 55854

ÜDV!

A gőzmozdony hidegre szerelése az azt jelenti, hogy valamilyen gépezeti sérülés miatt hajtórudat le  kell kötni a gépezetről, vagy adott esetben leszerelni. Ekkor a dugattyút megfelelően rögzíteni, a tolattyút is olyan helyzetben rögzíteni kell, hogy a henger ne kaphasson gőzt, illetve az ellenforgattyú rudat le kell szerelni. Ekkor a mozdony gépezete un. hidegre van szerelve, azaz a hengerek nem kapnak gőzt. Ez lehet meghibásodás esetén féloldali hidegre szerelés is, amikor is a mozdonynak csak az egyik oldali gépezete van kikapcsolva a meghajtásból, és a másik oldali gépezet működőképes. Ilyen esetben vigyázni kell arra, hogy a mozdony gépezet nehogy holtpontban álljon meg, mert akkor többé elindulni nem tud.

Kenő gőz fogalma: A kenő gőz, az egy nagyon régi szakkifejezés. Eredeti értelmében azt jelenti, hogy a meleg alkatrészeknek, azaz gőzben mozgó alkatrészeknek csak akkor van kenése ha szükséges gőznyomás van a kazánban, a kondenzációs kenő készülékek (rublikátorok) működtetéséhez. Ilyen kondenzációs kenő készülékeket a mechanikus kenőszivattyúk alkalmazásának elterjedéséig használtak. A MÁV üzemében a kondenzációs kenőkészülékeket leginkább a Cordina-félét és a Náthán-félét használták.

A Sávoly féle könyvben a hajtott tengelyekről történő kenőberendezés meghajtását, azt a mechanikus kenőszivattyúk (kenőprések) használatára kell érteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kenőberendezés mechanikailag állandó kapcsolatban áll valamelyik forgó kerékkel. A kenőszivattyú meghajtását megfelelő áttétel biztosítja. Az ujabb gépeknél pedig a Sávoly könyv értelelmezése szerint -azokat a mozdonyokat kell érteni amelyeket már nem a kondenzációs kenő-készülékek alkalmazásával szereltek fel. A MÁV üzemében 1908-tól kezdődően használtak mechanikus kenőszivattyúkat (kenőpréseket).

Manapság a kenőgőz fogalmát összekeverik azzal az esettel, amikor is egy gőzmozdonyt vontatnak és annak hengereibe vontatás közben gőzt engednek be. Ez helyesen az un. csillapító gőz fogalma lenne. Ugyanis  vontatáskor ez a gőzpárna jelentősen csillapítja a csapváltásokból előadódó  igénybevételeket. Általában ezt kis tolattyú-nyomással célszerű használni.

Előzmény: Mopat (55842)
k.novotny 2013.11.28 Creative Commons License 55853

Az általad betett linkek csalók, mert csak a Birodalmi Vasút adatait teszi közzé. Ebben az időben a különböző ipari cégeknél kb 12000 mozdony volt (természetesen ez a szám az akkori Németország területére vonatkozik)

 

Ugyanebben az időben a Brit területeken lévő mozdonyok itt is beleszámitva a különböző ipari gépek darabszámát kb 49000-re jön ki.

 

Leirtam a net nagyon sokat segit, de még többet hazudik

 

 

Előzmény: Mopat (55845)
Mágus23 2013.11.28 Creative Commons License 55852

ÜDV Antal! No ezt nem tudtam kösz az tnformációt.

Előzmény: fantal (55848)
Mágus23 2013.11.28 Creative Commons License 55851

ÜDV ! Egy más kérdést engedj meg. A 424 247 es befűtése most hogyan történik ,mert ugye tisztán pakurás lévén, központi gőzforrásra lenne szükség a felfűtéshez,valamint a porlasztók működéséhez. Szerintem vagy van ilyen gőzforrás vagy egy másik gőzös kell hozzá mondjuk a 22 034 es  adhatja a befűtéshez szükséges gőzforrást . Elméletileg a pakurás 424 es ek nél nincs tűzrács ,hogy alaptűzzel begyujtható legyen .

Előzmény: _ANDRÁS_ (55839)
fantal 2013.11.28 Creative Commons License 55850

És mégis azt veszem ki, hogy ha összeraknánk az összes 424-est Istvántelken, akkor se biztos, hogy kijönne még egy működőképes Nurmi...(

 

Nem kell összerakni semmit, ott a 009-es, egyben, csak új kazán kéne belé...

Előzmény: Mopat (55832)
fantal 2013.11.28 Creative Commons License 55849

Nem is hangzik ez rosszul- de kérdem én, miért nem egyszerűbb a legfiatalabb Bivaly helyrepofozása? Milyen hibái lehetnek a 365-ösnek?? Hogyhogy nem Ő a "kiválasztott"?

 

 

Az a 20 év a csillaggarázsban... Amikor felhozták Gárdonyból, már rommá volt rohadva. A 009, 247 és 287 gépek sosem voltak leállítva, aktív gépből letek nosztalgiák.

Előzmény: davosbácsi (55843)
fantal 2013.11.28 Creative Commons License 55848

A MÁV tulajdonban maradt járműveknél kellett így "kreatívkodni".

Előzmény: Mágus23 (55847)
Mágus23 2013.11.28 Creative Commons License 55847

ÜDVÖZLETEM !

 

 

Ezt most hallom először,de semmin nem csodáékoznék .Annak idején senki a múzeumból soha nem említette azt ,hogy a múzeum részére könyvjóváírással térítésmentes átadás esetén a múzeumnak hulladékvasat kellett volna leadni .

 Ha van erről valami konkrét dokumentum az érdekelne . Egyébként a használt féktuskót mindig gyűjteni kellett

Előzmény: fantal (55831)
Mágus23 2013.11.28 Creative Commons License 55846

ÜDVÖZLETEM !

 

Nem pont erre gondoltam . Természetesen a harang állításával változtatható egy síp hangja. Amit a húzásról irsz az is úgy igaz.

Amikor még tanonc voltam akkor Reményi Pista bácsi oktatónk mutatott egy olyan nagy sípharangot amely kéthangon volt képes szólni . Ez a többkamrás gőzsípok elvét követve egy másodlagos  gyűrű rezonátor alkalmazásával volt kivitelezhető és a háború alatt lett kidolgozva.  A gőz mennyiségének változtatásával működött a rezonátor . Sajnos azóta sem láttam és hallottam ilyet ,talán a 424 173 as sípja lehetett ilyen.

Előzmény: _ANDRÁS_ (55839)
Mopat 2013.11.28 Creative Commons License 55845

Csak hogy egyszerűbb legyen az élet(jobban megértsük az említett 15000db gőzös eltüntetését)

http://www.hs-merseburg.de/~nosske/EpocheII/dd/e2d_4703.html

Jó kis oldal, itt egy DR 1940-es állománytábla.

Ekkor 26000+ gőzös van állományban, nem számolva a keskeny nyomtávot!!!

Az 52-es gyártása még be sem indult...

De abszolút békeidőben is szépen alakult, 1935:

http://www.hs-merseburg.de/~nosske/EpocheII/dd/e2d_3703.html

19900+ normál nyomtávú gőzös...

Előzmény: k.novotny (55838)
krikori 2013.11.28 Creative Commons License 55844
davosbácsi 2013.11.28 Creative Commons License 55843

Nem is hangzik ez rosszul- de kérdem én, miért nem egyszerűbb a legfiatalabb Bivaly helyrepofozása? Milyen hibái lehetnek a 365-ösnek?? Hogyhogy nem Ő a "kiválasztott"?

Előzmény: V43-1123 (55841)
Mopat 2013.11.28 Creative Commons License 55842

Másik, eléggé szakmai kérdés...

Nos, egyik volt kollégámnak megvolt a Sávoly Mihály féle Gőzmozdony könyv, az 1919-es 3. kiadás méghozzá. Abban szó van a hidegre szerelésről, mint a meghibásodott gőzmozdony vontatása esetén történő ténykedésről, hiszen nincs kenőgőz, ezért a gépezet igencsak hamar besülne...Viszont szerepel benne egy olyan kitétel, hogy újabb mozdonyoknál van a forgó tengelyekről történő erőátvitellel való kenés, azaz ilyen gépeket lehet vontatni hidegre szerelés nélkül is...Viszont itt írtatok 424-es hidegre szerelést. Mik ezek az "újabb gépek"? Volt ilyen a MÁV-nak is? Hiszen a 424-es pl. már újabb a könyv dátumához képest, mégis "gőzzel ken..."

Vagy ez a tengelyről fogaskerék/lánc stb-vel hajtott szivattyú megoldás el sem terjedt? Vagy máshol? Mondjuk német egységmozdonyok? 52? Szovjet SO,L ilyen "iszonyúszériás" gépek?(Rodriguez E. Téli szolgálat c. filmjében is elhangzik, hogy az elakadt 375-öst adott esetben hidegre szerelve mentik ki. Igaz, a 375 a film készítése idején már 40 éves konstrukció!)

Válaszokat előre is megköszönöm!

V43-1123 2013.11.28 Creative Commons License 55841

És mégis azt veszem ki, hogy ha összeraknánk az összes 424-est Istvántelken, akkor se biztos, hogy kijönne még egy működőképes Nurmi...

Ez a kérdés gyakran felmerül itt, nézzük a realitásokat! Állítólag elhangzott a szándék a legmagasabb (MÁV-os) körökből, hogy még egy 424-est felújítanának.

1. Főkeret: a csarnokban áll a 285-ös főkerete. Ez a fődarab használható, ki van mérve, a vontatási közép meg van jelölve.

2. Kazán: a legjobb állapotban a 262-es kazánja van, itt az állókazán talpkoszorúját kellene újra önteni (ez tartja a rostélypálcákat, ill. a bukórostélyt). Amennyiben a jelenlegi törvény alapján elvégzett kazánvizsgálat eredménye pozitív, a kazán üzembe helyezhető.

3. Kerékpárok: több kerékcsoport is rendelkezésre áll, ki lehet választani a legjobb állapotban lévőket, melyek esztergálás után beköthetőek.

4. Szerkocsi: bár ezekből is több van, valószínűleg újra kellene gyártani egyet, hiszen mindegyik meglévő szét van rohadva.

A többi "ezer aprócikk" ezek után már "filléres" dolog, bár nem tudom, hogy légsűrítő, turbó ügyben van-e megoldás...

Látható, hogy jelentős, de nem csillagászati ráfordítással talpra állítható még egy (szenes) Bivaly. Ha valóban van erre központi akarat, a dolog nem lehetetlen.

ui.: Ha a szövegben előforduló szakkifejezések nem pontosak, kérlek javítsatok.

Előzmény: Mopat (55832)
Mopat 2013.11.28 Creative Commons License 55840

Üdv!

Na, ez azért mindjárt más!

Ezért volt pl. az a rendelkezés, hogy minden 20 db-nál kisebb töredék sorozatot selejtezni kell! Ennek estek áldozatul pl. a 18.3-ok, kivéve a 18 314, ami NDK-ban maradt, majd "széttunningolták"! Jelenleg múzeumi gép...

Meg ezért is ment az 52 sorozat nyugaton a levesbe...

Mondjuk, E44 és E94 már a háború előtt meg alatt is volt náluk, mind a kettő szép hosszú karriert futott be, mint forgóvázas, megjelenése idején igen modern gép...A 94-es szerintem talán megérte a rendszerváltást, másnem külszíni bányában...

És meddig volt érvényben a darabszám-rendelkezés? Mondjuk a NATO csatlakozásig, vagy azután is? Illetve, nagy ésszel belevették-e az olyan apróságokat, mint a sínbuszok-mert az is lehetett azok elterjedésének egyik oka, hogy "...hopp, ez kimaradt...vagy ja ez nem mozdony, még csak csavarkapcsa sincs, csak schafu-ja"

A hadieszköz max. kvótákat persze ismerem. Anno nekünk így max. 180 harci gépünk lehetett a 60-80-as években. Volt is annyi, igaz, ott is volt "hopp/ja" kategória, pl. a kétüléses Mig-21-et gyakorlónak számolták, pedig az is eléggé harcias volt...

Mindig tanul az ember...

Előzmény: k.novotny (55838)
_ANDRÁS_ 2013.11.28 Creative Commons License 55839

"a nagy rezet azt meglehetett úgy hangolni ,hogy ha különbözően húzod akkor tud adni más hangot is"

 

Ezt hogy érted?

Tavaly hangoltam a Trumanét, bizonyos határokon belül a hangmagasságot lehet állítani a tányér és a harang távolításával-közelítésével. A magas hangú sípoknál ez azt hiszem nincs meg.

Az viszont mindegyiknél megvan, nem csak a nagy sípoknál, hogy ha "kicsit húzod", tehát kisebb nyumású (vagy kisebb mennyiségű) gőzt engedsz bele, akkor picit mélyebb a hangja - és természetesen halkabb is.

 

Erre gondoltál?

Előzmény: Mágus23 (55784)
k.novotny 2013.11.28 Creative Commons License 55838

Ezt hallottam!

 

Értem

 

A net a mi barátunk

 

Sok jó dolog van a neten ez tény, de ha mindig hiszel neki akkor sokáig buta maradsz

 

 

1: a II vh. után a szövetséges haderő eldöntötte és itt (francia, angol amerikai), hogy a nyugati zónában, a német haderőt jelentősen megkell semmisiteni, ide sorolták be a mozdonyokat is, mint hadviselési eszközt. Ezt gyakorlatilag darabszámokban maximálták. igy a NSZK-nak közel 15000 db (nincs elirva a darabszám) kellett selejtezni, szétbontania  Az NSZK területén a selejtezések ez okból kifolyólag már 1948-ban elkezdődtek, ráadásul oly nagy mértékben, ha igy folytatódott volna, akkor a szövetséges csapatoknak kellett volna mozdonyokat vinni az NSZK-ba. Ezért ezt a folyamatot lassitották. Mivel közben az NSZK-ban erősen rátértek a villany mozdonyok kifejlesztésére már az 1950-es évek elején (E10, E40, E41, E50), ugyanakkor a diesel mozdonyok is megjelentek, (V200, stb) ezek gyártása, illetve a további új konstrukciók fejlesztése, mind a gőz mozdonyok rovására történt, mert a megadott darabszámú kvotát a német nem léphette át. Ez vonatkozott a hadi eszközökre is. Gyakorlatilag ez volt az egyik feltétele annak, hogy az NSZK NATO állam lehessen.

 

Igy azért már egész másképp hangzik, mint egy tollvonás

 

 

Előzmény: Mopat (55836)
Mopat 2013.11.28 Creative Commons License 55837

Bocsánat! Nálunk??? Náluk! Nálunk csak az 520-ok voltak német eredetűek, kis szovjet kitérővel...Meg talán néhány 42-es hadimozdony az 50-es években, pár évig...Jó, a hőskorszak mozdonyait nem számolom!

Urban legend-a herr transporte miniszter "nyilatkozata" dátum, pontos egyetem, sőt előadóterem nélküli-ezért is írtam városi legendának, amit ki tudja, ki mikor mondott...viszont sajnos, lehet benne valami! Mint ahogy azért tényleg kínkeservesen próbálták nyugaton is megmenteni a mellékvonalakat, ezért volt arrafelé is annyi sínbusz-a Bz ezeknek vagy két évtizeddel lemaradt változata lett...

Persze, sokszor nem sikerült.

Anglia, USA-eleve hamarabb véget ért a gőzöskorszak, a 60-as években, ha jól tudom. Most hagyománytisztelet ide, vagy oda...20 év plusz. Ráadásul, azok a fránya 60-as hetvenes évek, a nagy modernitás, magánvasutak, rettentő angol vasúti privatizáció...

 

Előzmény: Mopat (55836)
Mopat 2013.11.28 Creative Commons License 55836

Ezt hallottam! Nem voltam akkor, nem is lehettem még akkor ott. A net a mi barátunk...de szerintem az tény, hogy nálunk rengeteg emblematikus gép NDK eredetű. Nos, az infóközlő nem írt adatokat arról, hogy hogyan változott a két németország gőzös mozdonykészlete. Mondjuk érdekelt volna! Panaszkodott pl. a 18-asok értelmetlen selejtezéséről, pedig, arról úgy tudom, hogy a felújítás olyan szépen sikerült, hogy repedezni kezdtek a hegesztett kazánok...áttervezni, újat gyártani-hagyománytisztelet ide vagy oda-meg nem érte meg, volt fiatalabb gőzös, meg már dízel is, villany is...A NDK mozdonyok közül sok olajtüzeléses volt, gondolom, amikor a kora 80-as években a baráti SZU megemelte az olajárakat, azokat is le kellett állítani...

89-90 re meg divat lett a nosztalgia. Mivel Meiningen körül azért akadt csühögnivaló, csak meggondolták, hogy mit érdemes félretenni. Persze, ettől még pár öreg gőzösfan kiakadhatott! Hiszen forgalomszerűen gőzösüzemet 90 körül nagyvasúton fenntartani...főleg, mikor sikerült szétszedni az NDK ipart, gondolom megcsappant a szállítanivaló...Mit selejteztek elsőnek?

Előzmény: k.novotny (55834)
Mopat 2013.11.28 Creative Commons License 55835

És a vasút hazája, Anglia?

Ahol "Szator asszony", a "Vaslady" parancsára mindenféle koncepció, hatástanulmány nélkül rángattak fel egész vonalakat, annyit nézve csak, hogy az érintett körzet "Szatyor" mama szavazója-e, vagy sem? Aztán ha igen, akkor hatodakkora forgalmú vonalon zötyögött a helyi Bz(motorvonat)...

68 legalább koncepció volt, volt mögötte valami elképzelés. Vasútellenes? Tény. Gőzösellenes? Tény. De koncepció! Tervekkel, autópályaépítéssel, felüljárókkal, Trabant meg 1200-es Lada forgalmazással. Meg Pannóniával, Dutrával, Rábával, Csepellel! (Világszintű gépekkel!) Bezzegnyugaton sokszor ez se! Ha nem jön az olajárrobbanás, akkor az Elbától nyugatra ma csak múzeumvasút van! Esetleg iparvasút, teherszállítással! Lásd-USA...Így se sok híja volt! Mert ami ma nekünk fáj-a mellékvonalak halála, lásd 2007/2009 az ott már régen megtörtént...

Rossz, hogy az volt a hozzáállás, amit írtatok! De nem "magyar sajátosság"! Inkább, ahogy ma mondjuk-"trend". Sajnos...

Előzmény: Mopat (55833)
k.novotny 2013.11.28 Creative Commons License 55834

Igen, NSZK-ben egyszerűen tollvonással vetettek véget a gőzöskorszaknak. Állítólag az újraegyesülés után habzó szájjal és élesre fent lángvágóval estek az NDK készletnek

 

Komám ne irjár egyszerre ennyi baromságot

Előzmény: Mopat (55833)
Mopat 2013.11.28 Creative Commons License 55833

És tovább folytatva:

Több nyugati "főelvtárs" igazgató stb. szájába adták az alábbi szavakat:

- Mit füstölögnek ezek a vackok itt, amikor ember jár az űrben?(vagy a Holdon...)

Igen, NSZK-ben egyszerűen tollvonással vetettek véget a gőzöskorszaknak. Állítólag az újraegyesülés után habzó szájjal és élesre fent lángvágóval estek az NDK készletnek(mint ahogy az egész NDK iparnak) és évekbe telt, míg rájöttek, hogy a nosztalgia-biznisz...(Addig meg,"Nehogymáá...52-es meg ICE együtt?")

Ahol meg nem volt államvasút, ott aztán végképp csak a rövid távú profit számított! Ebbe pedig nem fért bele mondjuk egy működőképes Big Boy. Főleg, amikor maga a vasút is az életéért küzdött. Valamikor a hatvanas években az NSZK akkori közlekedési minisztere egy egyetemi előadáson(közl. hallgatók) előtt kijelentette-unokáink számára a vasút már csak vidámparki szórakozás, látványosság lesz...A történt Urban legend-de lehet benne valami. Ja, akkor hitték azt, hogy 2013-ra városok lesznek a Holdon, űrállomás a Marson, légpárnás meg helikopter minden garázsban...Abba a rohamosan fejlődő világba, az autópályákkal, a népautókkal, az atomerőművekkel, a sugárhajtóművel, holdkompokkal meg James Bond kütyüjeivel hogy is fértek volna bele a vasút "dinoszauruszai"?

Előzmény: Mopat (55832)
Mopat 2013.11.28 Creative Commons License 55832

Így, zömmel kívűlállóként, azért szomorú olvasni, hogy mire jutnak a "profik". Mert ahogy sejtem, nemhogy vasutassal tele a topik, hanem olyannal, aki élőben szerelt, vezetett gőzöst...És mégis azt veszem ki, hogy ha összeraknánk az összes 424-est Istvántelken, akkor se biztos, hogy kijönne még egy működőképes Nurmi...(És akkor hol vannak a szent anyagiak)

Gőzös-ellenesség, sőt vasút ellenesség...Ezzel aztán nekem is volt vitám, úgyhogy leírom, mielőtt valaki ide is hozzászól, hogy "bezzeg nyugaton".

Mert ott még annyira se bezzeg, mint nálunk! Szereintem, ha nincs olyan, hogy NDK, akkor németbe sem látnánk most egy db gőzöst se...Vagy Anglia? Ahol gyerekműsorokkal, teljesen magánszemélyek, lelkes fanatikusok mentették meg, ami van? USA dettó, a magánvasutakat aztán mit érdekelte a 60-as években a nosztalgia.(Állítom, olyan tíz éve, a nosztalgiakorszak második fénykorában annyi működő gőzös volt nálunk, hogy jóval nagyobb nyugati országok se tudtak volna többet kiállítani!!!)

 

fantal 2013.11.28 Creative Commons License 55831

vagyok felháborodva ,hogy elbontották a fölösleget ,hamem azon ,hogy eszetlenűl . Az néhány darab max 100 db jármű ami ésszel válogatva megmaradhatott volna az a több ezerhez képest elenyésző hulladékvas érték .

 

Sajnos nem. A fém vissznyereményezést olyan komolyan vették, hogy szinte mindegyik ma meglévő muzeális járműért a számított vissznyeremény tonnára megfelelő ócskavasat kellett leadni (általában féktuskók lettek leszámítolva, mint gőzmozdony hulladékvas).

Előzmény: Mágus23 (55819)
Mágus23 2013.11.28 Creative Commons License 55830

ÜDV! Hámános dögsorok

 

 

 Viztorony melletti segéd bontó vágány

 

A belső dögsor

 A széntéri külső segéd bontó vágány

  A villanybejáró melletti belső dögsor

  Pakurás 411 es a külső szénszerelő felöli dögsoron

Hát ez a halál váróterme.

 

Előzmény: division by zero (55810)
Füttyvadász 2013.11.27 Creative Commons License 55829

"Erre Füttyvadász szerintem könnyebben tudna válaszolni."

 

Megtisztelsz, hogy hogy ezt kinézed belőlem, de megmondom férfiasan, hogy én sem tudok sokkal többet erről a témáról, mint bármelyikünk (az akusztika nem szakmám - távol álljon tőlem villogni benne).

 

Amit én gondolok, hogy a szabadtéri hangterjedés, jóllehet, frekvenciafüggő, szerintem az egy oktávon belüli frekvenciák (a többkamrás sípok frekvenciái tudtommal egy oktávon belül vannak) szabadtérben terjedve nem nagyságrendi különbségekkel csillapodnak. Ezért az ilyen sípok különböző jeleinek hallótávolsága között (szabadtérben, ahol nem lépnek fel rezonáns jelenségek) szerintem nem lehet nagyságrendi különbség (vagyis nehezen tudok "penetrátor-frekvenciákat" elképzelni). Igaz azonban, hogy nagy távolságokon nem csak a csillapítás mértéke változó (ez függ a levegő páratartalmától és hőmérsékletének aktuális rétegződésétől [ez a refrakció jelensége, ami napszaktól és időjárástól függően nagyságrenddel befolyásolja a csillapítást]), hanem a jelalak is torzul. S hogy az emberi fül mindezeket a hatásokat összességében hogyan érzékeli, az már egy másik topic témája - ha van ilyen...

 

Mindezzel azonban lehet vitatkozni.

Előzmény: _ANDRÁS_ (55777)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55828

ÜDV! Az Árpád igen ott volt még akkor zöld színben GYsev Aa mot 23 ként,elég rossz állapotban aztán lett renbe téve és ismét piros fehér. Betonnal kiöntött tűzszekrény olyan nincs . Amit láthattál az az volt ,hogy szokás volt a letétes mozdonyok tűzszekrényét fehér vagy szürke mésszel kimeszelni . Valószínűleg egy ilyen letétből selejtre váró gépet láttál. Hosszú sorokban nem csak kétoldalt voltak gőzösök,hanem mindenütt ahol volt egy kis hely sokszor a bontó nem bírta irammal és ekkor segédbontás volt a víztoronynál és a széntér első részénél is majd mindjárt keresek ehez képet. Külömösen 1983 és 86 között . Sok gőzös végállomása volt a HÁMÁN  Gódor Ambrus jól mondta "a halál váróterme lettünk ".

Előzmény: division by zero (55810)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55827

Szerintem ezeket 1997 és 2004 között bonthatták el.Bocs az előbb lemaradt ezen mondatom

Előzmény: Madrone (55822)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55826

ÜDV ! Sjnos nagyon szomorú képek!

Előzmény: Madrone (55815)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55825

ÜDV! A 160 as még akkor 86  87 táján fűtött néha hidegre volt szerelve és nem volt fűtőgépes pályaszáma . A gf szerelvényfejről adott gőzt, leginkább Király Laci és Tóth Pali bácsi kezelte. A 160 as volt a beugrós fűtőgép.

Előzmény: Madrone (55817)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55824

ÜDV ! Szerintem azokat még korábban . Azt nem tudom ,hogy hol a 305 öst azt rendezőn,a másikakat lehet Kanizsán.

Előzmény: Madrone (55822)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55823

ÜDV ! ugyan szóra sem érdemes

Előzmény: Madrone (55808)
Madrone 2013.11.27 Creative Commons License 55822

 "Az 1996 és 2004 között elbontott 424 es mozdonyok . A bontási helyszín és dátum igénye nélkül.024, 064, 102 ,146,150, 173, 219, 222 , 272, 291, 304, 312, 323, 334, 352, 361,362, 364,1012"

 

Az Általad megadott listán az elbontott gépek között a 96 tavaszán az Északiból Istvántelekre átvitt 5 424-esből  csak a 424,272-est és a 424, 364-est látom.

 

De nem látom a másik 3-at, nevezetesen a  424, 298-ast, a 424, 305-öst és a 424, 343-ast.   

 

Ezekkel mi lett?

 

96 tavaszán még megvoltak, mikor és hol tűnhettek el?

 

2004 után bontották el őket?

Előzmény: Mágus23 (55765)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55821

ÜDV! Nincs mit örömmel tettem be .

Előzmény: Madrone (55812)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55820

ÜDV! Hát sajnos látod ,hogy nem.

Előzmény: Madrone (55807)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55819

ÜDV! HIdd el nem erről van szó !  Mégegyszer nem azon vagyok felháborodva ,hogy elbontották a fölösleget ,hamem azon ,hogy eszetlenűl . Az néhány darab max 100 db jármű ami ésszel válogatva megmaradhatott volna az a több ezerhez képest elenyésző hulladékvas érték . Az úttörős vasgyűjtést meg ezzel ne hozd párhuzamba .

Előzmény: pg54 (55806)
Madrone 2013.11.27 Creative Commons License 55818

Köszi szépen!

 

Ezek szerint 96-ban már rég nem volt meg.

Előzmény: m61-008 maki (55816)
Madrone 2013.11.27 Creative Commons License 55817

 

"Valamikor a 80-as évek közepén.

Ahol a két 424-es látható, ott én 424.100 és 424.160-ra tippelek, nem tudom, hogy lehetséges-e ez ebben az időben."

 

 

A 424, 100-ast 85 végén selejtezték, szerintem legfeljebb a Hámán dögsorán a vidékről felhozott bontásra váró mozdonyok között találkozhattál vele.

 

Az adatok szerint ez a gép üzeme utolsó évtizedeit a Dunántúlon töltötte (Bátaszék, majd Dombóvár).

 

 

A 160-ast valóban láthattad, ezt Mágus is megerősítette, de valószínűleg ez is üzemen kívül volt már akkor.

Előzmény: division by zero (55803)
m61-008 maki 2013.11.27 Creative Commons License 55816

Visszanéztem a 160-ast is, azt találtam, hogy rákosrendezőn vágták össze 1991-ben.

Előzmény: Madrone (55814)
Madrone 2013.11.27 Creative Commons License 55815

Szomorú képek!

Előzmény: Mágus23 (55792)
Madrone 2013.11.27 Creative Commons License 55814

 "a '96 tavaszáig az Északi Fűtőházban, a szénszerelő környékén tárolt mozdonyok közül valamelyik                  (pl.: 364, 343, 272, 298, 305)."

 

Köszi a választ!

 

Ezek szerint öt mozdony volt ott.

 

Két fűtőgépre a  424, 364-re (424, 40) és a 424, 298-ra (424, 30) emlékeztem.

 

A 424, 343 (424, 36) és 424, 305 (424,31) szintén fűtőgép volt már ekkor (természetesen használaton kívüli)

 

Az öt közül csak a 424, 272 nem volt fűtőgép.

 

 

Van egy kép, ami a Hámánban készült 89 tavaszán, ezen látható 2 üzemi  mozdony (424, 247 és 424, 317) és 4 fűtőgép: F 424, 26   424, 30    424, 31    424, 36

 

Vagyis ezen a fotón még a 424, 160 (424, 26) is rajta van.

 

Nem lehet, hogy még ez is ott volt 96 tavaszán az Északiban?

 

Vagy már korábban elbontották?

 

Előzmény: m61-008 maki (55783)
Madrone 2013.11.27 Creative Commons License 55813

"Ez a síp egy négy, vagy ötkamrás síp, néhány mozdonyra feltettek ilyet, sok esetben az adott fűtőházban egy-egy ember gyártotta. A lényege az, hogy a harangot elosztották pl. négy kamrára és azok különböző magasságúak voltak, tehát minden kamra más hangon szólt. Gyakorlatilag az amerikai mozdonyokon volt elterjedve, illetve pl. a kínaiakon is lehetett hallan, sok youtube-os felvételen.

Egyébként az ősszel a Trumanra is feltettünk kipróbálni egy ilyen sípot, ami eredetileg a 424.353-ason volt. Érdekes hangja van mindenesetre."

 

Annyival egészíteném ki, hogy az 1993-as Angyalföldi Parádén vendégszereplő román 230-as sorozatú gőzösön is több szólamú gőzsíp volt, aminek igen szép hangja volt.

 

1996-ban ugyanott meg a szintén román 142 sor mozdonyon volt ilyen síp. Mint kiderült, ugyanaz a síp volt a két gépen. (96-ban a 230-as nem szerepelt a rendezvényen.)

 

Állítólag a Trumanokon is ilyen amerikai síp volt eredetileg.

 

Ami a 353-ason hallható, az viszont nem ilyen szép hangú, valahogy nem az igazi.

 

Az az igazság, hogy nekem sem tetszik, a klasszikus mélyhangú 424-es síp tényleg jobb. 

Előzmény: _ANDRÁS_ (55774)
Madrone 2013.11.27 Creative Commons License 55812

Köszi a képeket!

Előzmény: Mágus23 (55770)
Madrone 2013.11.27 Creative Commons License 55811

Köszi szépen, nagyon szép filmek!

 

Gyönyörű volt akkoriban a 247 és a 287 is.

 

Ez volt a második nagy gőzös nosztalgiavonat korszak, ami, ha jól emlékszem 94 tavaszán kezdődött Bp. Nyugati-Szob viszonylatban, áprilistól októberig minden szombaton. A normál vonatjegyen felül 100, majd 200 Ft-os pótjeggyel lehetett menni vele.

 

Jó néhányszor utaztam ezekkel és ha megkértem a személyzetet, akkor a  mozdonyokra is fel lehetett menni Szobon, amíg az állomási mozgásokat végezte. 

 

Néhányszor a nap végén a Nyugatiban is felkéredzkedtem és jöttem a Fűtőházig a szerelvényt vissza toló mozdonyon.

 

Az első korszakot (esztergomi menetek 1985-1990 között) sajnos kihagytam, pedig az biztos még jobb volt.

 

A Kőbánya-Kispesten készült felvételeken minden bizonnyal Felső-Lajosra a Tanyacsárdába tartó külön meneteket láthatunk.

 

Ezek is akkoriban még sokkal gyakoribbak voltak.

 

De még a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején is gyakran hallottam Pestimrén a Nagykőrösi úton haladó különvonatozó  gőzösök sípját, szinte minden héten.

 

 

Ez a korszak is elmúlt, ma már ritkaságszámba megy egy-egy gőzös menet.

Előzmény: Alien Angel (55768)
division by zero 2013.11.27 Creative Commons License 55810

LÉL-t lehet, hogy láttam, de nem emlékszem rá, akkor még elég kicsi voltam (8-10 éves). Az Árpádra emlékszem, azt mutatta apám, bent volt a fűtőházban (ha jól rakom össze az emlékeimet a mostani Füstisekkel, akkor a 27-es kapu mögött), az elég lepukkant volt, emlékszem a döbbenetemre, hogy egy számomra ilyen modernnek tünő dolog hogyan lehet ilyen romos. De meglettem nyugtatva, hogy fel lesz majd újítva.

Emlékszem még arra is, hogy a kivezető vágányok mellett két oldalt hosszú sorokban voltak régi mozdonyok és kocsik, sokon rajta, hogy a "Közlekedési Múzeum tulajdona". Volt egy gőzős amire felmásztam, és láttam, hogy a tűzszekrény ki van öntve betonnal, ezt olyan döbbenetes barbárságnak éreztem, hogy máig a szemem elött van a kép.

 

 

Előzmény: Mágus23 (55804)
Divrotcé 2013.11.27 Creative Commons License 55809

A Közlekedési Múzeum hozzáállásáról csak annyit, hogy Lányi Ernő elmondása szerint a 301,001-t a gőzösöket annyira utáló MÁV felajánlotta a Közlekedési Múzeum részére, mint egy híres sorozat híres darabját. A KM azonban a mozdonyra nem tartott igényt arra hivatkozva, hogy az 1:5 léptékű modellgyűjteményük mellett nincs szükségük eredeti mozdonyok megőrzésére.

 

Pedig hogy örülnének ma az ócskavasvisszanyereménynek. :-)

Előzmény: Bárdos Imre (55798)
Madrone 2013.11.27 Creative Commons License 55808

Köszönöm szépen a részletes választ!

Előzmény: Mágus23 (55766)
Madrone 2013.11.27 Creative Commons License 55807

" Az 1996 és 2004 között elbontott 424 es mozdonyok ." 

 

Az ember azt gondolná, hogy amelyik megérte ezt a kései időszakot, az megmenekült, de ezek szerint mégsem.

Előzmény: Mágus23 (55765)
pg54 2013.11.27 Creative Commons License 55806

Kedves Mágus!

Nem akarok kutakodni személyes beszélgetéseid iránt, de Te bizonyára meg tudod erősíteni/cáfolni, ami szinte rögeszmés számomra. Emlékszem gyerekkoromból, milyen sikertörténeteket tudtak kreálni abból, ha egy iskola párszáz tanulója összegyűjtött párszáz kg/mázsa ócskavasat. Nem tudom elképzelni, hogy ne köszönték volna meg egy-egy magasabb rangú vezetőnek (akár kézzelfoghatóan is...), ha leadott az ipar számára 10-20-30-100x100 tonna vasat. Érdek volt akkor is a világ.

Előzmény: Mágus23 (55799)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55805

ÜDV ! Volt is ebből botrány! Az 1 es évkönyvről van szó Dr Vaszkó Ákos A vasúti gyüjtemény c tanulmánya . Helyesen Így szól a mondat " A mai múzeologia már elutasítja azt korábbi téves álláspontot,hogy nincs szükség az eredeti járművek megőrzésére akkor ha arról hiteles modell áll rendelkezésre "  Idézet Dr. Vaszkó Ákos kézíratából. Milyen érdekes ,hogy másképp jelent meg a könyvben. Érdemes még elolvasni a 4 es évkönyvben megjelent tanulmányt amelyet Koltainé Mariann írt igen jó és alapos .

Előzmény: division by zero (55800)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55804

ÜDV !  A 424 160 az stimmel a 100 as ra nem emlékszem . A fotók az A fordítónál és rendező felső végén készültek. Akkor ott az A fordítónál voltak a fűtőmozdonyok . Fűtőmozdonyok közül volt ott a 424 160 a 424 02 eredetileg 122 a 424 10 akkor egy pakurás Trumann egy pakurás 520 as is. De még akkoriban ott volt a LÉL is és nem volt kiégve egész jó volt a belső része még néha aludtam is benne .   

Előzmény: division by zero (55803)
division by zero 2013.11.27 Creative Commons License 55803

Hamár Hámán és környéke... valamikor régen raktam már fel ezeket a képeket, de azóta jöttek sokan újonan, pl Mágus23 kolléga, akinek hátha vannak személyes emlékei ezekről.

Sajnos elég vacak minőségűek a képek, szovjet "kémfényképezővel" készültek, ami keskeny (talán 8mm-es?) filmre dolgozott. Valamikor a 80-as évek közepén.

Ahol a két 424-es látható, ott én 424.100 és 424.160-ra tippelek, nem tudom, hogy lehetséges-e ez ebben az időben.

Előzmény: Mágus23 (55792)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55802

ÜDV! Imre !

Az egészhez még annyit tennék hozzá, hogy ott van például Celldömölk és környékének az esete. Az utolsó pillanatig, még a nosztalgia korszak hajnalán is minden adott volt egy gőzmozdonyos nosztalgia üzem kiszolgálására. Semmi különleges erőfeszítésre nem volt szükség ott ahhoz, hogy üzemi állapotban megmaradhasson az utókornak. Fehér Tamás egykori fűtőházfőnök mindent megtett azért, hogy ez meg is maradhasson. A MÁV vezetéséből senki nem ismerte azt föl, hogy Nyugat-dunántúl körzetében egy gőzmozdony telepet hozzanak ott létre, egy esetleges nosztalgia üzem céljára. A nyugat-dunántúli és környékbeli mellékvonalakat sem kellett volna feszedni, pld. gondolok itt a Celldömölk-Fertőszentmiklós-Sopron vonalra, ami

egy kitünő túrisztikai bevételi lehetőségeket biztosított volna, hiszen érintette a Nagycenki Múzeumvasutat közvetlenűl, és közvetlen összeköttetés volt Sopronon át, Nezsiderig. Ráadásúl minden nehézség nélkül Celldömölkről kiszolgálható lett volna.

A másik, a Hámán kérdése. Nagyon szép és nagyon jó, hogy Vasúttörténeti Park lett belőle. Neked nem kell különösképpen bemutatni, mert sokat jártál be hozzánk. Tökéletesen ismered az egész terepet. Emlékezzél csak vissza, hogy egészen a bezárásig minden adott volt egy gőzmozdony szakszerű, rendes kiszolgálásához. Az már nem egy normális állapot, hogy ma a Parkban egy gőzmozdony képtelen vizet venni normálisan vízdaruból,  vagy két óra hosszába kerül és rengeteg pénzbe a városi vízből való víztáplálás. Azt az érvet nem fogadom el, hogy a vízhálózat olyan rossz állapotban volt, hogy nem lehetett működtetni a vízdarukat. Az utolsó időkig is a szerelde melletti meg a Bukó előtti a régi salakoló aknáknál lévő vízdaru tökéletesen működött. A szigetről mindig probléma nélkül lehetett táplálni vizet. Ugy hogy ezt is az utóbbi húsz évben hagyták tönkremenni. Nem kellett volna ahhoz olyan borzalmas költség, hogy legalább egy vizdarúbol a viztorony használatával ne lehessen megoldani a normális vízvétel lehetőségét, és ebben a pillanatban már nem a múlt problémáiról beszélünk, hanem a jelen valóságról.

 

Előzmény: Bárdos Imre (55798)
K.O. Lompos 2013.11.27 Creative Commons License 55801

24 V-os égő hiányában az idén nyáron is raktam így 12 V-os égőt Mk. fényszóróba :-)

Előzmény: pg54 (55790)
division by zero 2013.11.27 Creative Commons License 55800

Van valahol egy Múzeumok Évkönyve kiadványom a hatvanas évekből, abban ezt konkrétan le is írták, hogy semmi szükség az eredeti járművekre.

Előzmény: Bárdos Imre (55798)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55799

ÜDV Imre ! Nagyon sokban azonos a véleményünk! Semmiképp sem vitatom a járműkorszerűsítés  szükségességét . Természetes az is ,hogy a korszerűtlen és gazdaságtalan járműveket le kell cserélni jobbakra ez nem vita . A gőzösgyűlölet hidd el nekem igaz . Az említett föovez úrral rokonsági fokban voltam sokszor családi összejövetelen órákat vitáztunk erről ,halottakat nem illő kibeszélni ,de utálta gőzmozdonyt . A MÁV rendelkezett akkor annyi lehetőséggel,hogy nyugodtan megoldható lett volna egy akár vasúti múzeum megszervezése is minden megvolt hozzá, és még volt miből válogatni. Ne szépítsük szartak rá,HANGSÚLYOZOM KÖSZÖNET ÉS TISZTELET A KIVÉTELNEK  Heller György az utolsó Fc állomásítású 601 es ért mindent elkövetetee leintették mi lett a vége ? bontó . Ha csak kirakják szobornak már megmarad . A 301 001 nos igen ez egy bűncselekmény ,de ez még Dr Vaszkó elötti időszak döntése  volt . Mire kapcsoltak már késő volt sajnos . A MÁV ot tt terheli nagy felelősség ,hogy minden adott volt ahoz ,hogy szakszerűen és megfelelő hozzáállással kezeljék a régi műszaki emlékek kérdését ,de nem ezt tették . Amit én hiányolok az csak annyi, hogy volt miből válogatni és nem lepusztúlt járművek voltak azok ,de válogatás nélkül bontottak . Ez a tény nem a szakmai múlt tiszteletét igazolja ,hanem a Múltat végképp eltörölni elmélet gyakorlati megvalósítását. Már ne haragudj rám a szókimondó fogalmazásokért csak tényleg elgondolkozom azon .hogy sok hibás és közönyös döntésnek mi lett a vége .

Előzmény: Bárdos Imre (55798)
Bárdos Imre 2013.11.27 Creative Commons License 55798

Ez a gőzmozdony gyűlölet szerintem pont annyira valós, mint a Nohab gyűlölet a későbbi időkben. Fejlődött a vasút és a technika még a MÁV-nál is, ami a korszerűtlen sorozatok selejtezésével járt. Hogy ezt lehetett volna kicsit átgondoltabban is csinálni, az persze igaz, de nem hiszem, hogy csak azért selejtezték a gőzösöket, mert gyűlölték őket. Egyetértünk abban, hogy több járművet kellett volna megőrizni múzeumi darabnak, de a megőrzött járművek gondozást és karbantartást is igényeltek volna, amihez nem kevés pénzre van szükség. Különben úgy járnak, mint a 403,507 Szolnokon, vagy oly sok „Védett Műszaki Emlék!” feliratú kocsi szerte az országban. Ezek jó része szó szerint saját romjaiba dőlt a kiváló tárolási körülményeknek és a magas szintű gondozásnak köszönhetően.

 

Inkább gazdasági megfontolások állhattak a háttérben. A korszerűbb járművek teljesítménye és "hatótávolsága" jóval nagyobb volt, mint a gőzösöké, ráadásul jó esetben üzembiztosabbak is voltak. Ezekhez járult még a személyzet kérdése. A korszerű járműveket egy ember szolgálta ki, bár a kezdeti időkben még alkalmaztak gépkezelőket az olyan dízel is villamos mozdonyokon is, amik kiszolgáláshoz erre nem volt szükség. Ezt részben az új járművek üzemeltetési tapasztalatainak hiánya, de nagyobb részben az egykori gőzös fűtők továbbfoglaltatásának szükségessége - kirúgni senkit sem lehetett, de nyugdíjba sem tudtak mindenkit elküldeni - okozta. Ahogy az egykori gőzös emberek kikoptak, mert nyugdíjba mentek, a jobb képességűeket pedig kiképezték pl. segédkezelőnek vagy mozdonyvezetőnek, úgy terjedt el az egyemberes kiszolgálás a korszerű járműveknél is.

 

A Közlekedési Múzeum hozzáállásáról csak annyit, hogy Lányi Ernő elmondása szerint a 301,001-t a gőzösöket annyira utáló MÁV felajánlotta a Közlekedési Múzeum részére, mint egy híres sorozat híres darabját. A KM azonban a mozdonyra nem tartott igényt arra hivatkozva, hogy az 1:5 léptékű modellgyűjteményük mellett nincs szükségük eredeti mozdonyok megőrzésére.

Előzmény: Mágus23 (55791)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55797

ÜDV! A 3 dómos (púpos ) kazánnál a következők a dömok  Víztisztító ,gőzdóm, homoktartály . Az Antidúr vízlágyítási eljárás alkalmazásával egyre inkább üzemen kívül kerültek a zuhatagos víztisztítók . Egyes kazánoknál meghagyták őket de nem használva ,vagy a főjavítások alkalmával eltávolították azokat . Amely gépeken 3 dómot látunk az víztisztítós kazán a 2 dómosnál,már a víztisztító le van szerelve .

Előzmény: M62-238 (55795)
262 2013.11.27 Creative Commons License 55796

Az egyiken van víztisztító dóm, a másikon nincs. :)

Előzmény: M62-238 (55795)
M62-238 2013.11.27 Creative Commons License 55795

Első kép,2 illetve 3 "púp" látható a gépeken,megtudhatom miért?

Előzmény: Mágus23 (55792)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55794

ÜDV! Nagyon jól tetted és kösz!

Előzmény: 262 (55793)
262 2013.11.27 Creative Commons License 55793

 

Sziasztok!

Az Istvántelken tárolt 424-esek a következők:

 

424,005 Teljesen lefosztva a VII osztályon tárolva

424,009 Kazánvizsgája lejárt, tárolva a nagycsarnokban

424,053' Eredetileg:424,127 aztán:424,189' végül:424,053' Teljesen lefosztva a VII osztályon tárolva

424,247 Üzemel, nosztalgiaüzemi mozdony

424,262 Alkatrészbánya, tárolva a nagycsarnokban

424,284' Eredetileg:424,287 kiállítva az udvaron

424,287' Fődarabjaiban eredetileg 424,285 darabokra szedve, főkerete a nagycsarnokban tárolva

424-07 Eredetileg:424,284 fűtőgép állapotában tárolva a nagycsarnokban

 

Az esetleges félreértések elkerülésének érdekében szedtem így rendbe.:)

 

Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55792

Képek a bontórólés a HÁMÁN dögsoráról

 

    

Előzmény: Mágus23 (55791)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55791

Üdvözletem!

Ne csodálkozz azon, hogy ma csak ez az egy mozdony a 242-247-es pályaszámú gép üzemel a sorozatból. Van még olyan példány ami üzembehelyezhető, illetve felújítható lenne, de jelenleg semmi olyan körülmény nincs -tudomásom szerint- ami kedvezne egy másik 424-es talpraállítására.

Nézzünk egy kissé vissza a múltra. A MÁV-nál az 1970-es évek elejétől kezdődően -különösképpen a Vezérigazgatóság Gépészeti Osztályán -tisztelet a kivételnek- egy nagyon komoly gőzmozdony gyűlölet és  gőzmozdony-ellenesség volt tapasztalható. Különösképpen hangadója volt ennek néhai Fodor Csaba egykori főosztályvezető. Miért is? Minden áron 1980-ra még írmagját is kiakarták írtani a gőzvontatásnak. 1968 és 1980 között szintet teljes mozdonysorozatokat, illetve  azokj utolsó példányait is minden megfontolás nélkül szétvágták. Ha a Közlekedési Múzeum részéről dr. Vaszkó Ákos és Mészáros Mátyás, Lányi Ernő közreműködésével, illetve néhai Heller György pártfogásával nem vállalják föl egyes utolsó példányok megmentését, akkor ma semmink sincs!

Na most, ezekért a sorokért lehet engem megint utálni. Nyugodtan rugdossanak belém azok az emberek, akiknek ez nem tetszik. De ha a MÁV felső vezetésén múllott volna minden -kölön kiemelem, hogy tisztelet és köszönet a kivételnek- akkor ma nemhogy nosztalgia gőzösök, de még szobor-mozdonyok sincsenek. Lehet rám azt mondani, hogy hülye, gőzös fanatikus, de amivel még az 1970-es évek közepén is rendelkezett a MÁV, azt ha jól megbecsülte volna és megfelelő korrektséggel gozdozta volna, akkor ma szó-szerint világelsők lehetnénk egy reprezentáns és működőképes  nosztalgia járműpark területén. Az, hogy ma ennyi is megmaradt, az néhány tisztességes és lelkes MÁV vezető, valamint a Közlekedési Múzeum munkatársainak és néhány lelkes és hozzáértő vasútbarátnak köszönhető.

1970 és 1990 között dühöngött a Bontó Rákosrendezőn. Amikor még a Hámánba mentem dolgozni, akkor is ott minden tároló kapacitás ki volt használva selejtes gőzmozdonyok tárolására. Sokszor annyi mozdony volt ott, hogy a Bontó nem bírta feldolgozni. Arra is volt példa, hogy egy vágányt kijelöltek a Viztorony melletti körbejáró vágányoknál, valamint a szénszerelő külső részénél, és ott is bontottak.

Előzmény: ChGeri (55775)
pg54 2013.11.27 Creative Commons License 55790

Én is! -:)

Előzmény: mdbz (55781)
pg54 2013.11.27 Creative Commons License 55789

Pont az a jó - no meg egy izzószálnak holt mindegy a polaritás.

Előzmény: mdbz (55780)
Divrotcé 2013.11.27 Creative Commons License 55788

Süveges szerint 10,2 t.

Előzmény: Tastam (55787)
Tastam 2013.11.27 Creative Commons License 55787

 Meg tudná valaki mondani, mennyi egy 394-es szolgálati tömege?

Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55786

Bocsánat lemaradt a 424 247 es is Szombathelyről felkerült a Hámánba ,fűteni . Nem kell roszra gondolni nem fűtőgépes állapotban volt ,csak a szerelvényfejröl(gőzfútési)fűtött azután vonali és daru szolit teljesített,majd megint visszavitték Szombathelyre,ahol ismét üzemi mozdony volt még a 90 es évek elején is .

Előzmény: Mágus23 (55785)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55785

ÜDV! Nálunk a Hámánban 1985 és 90 között üzemelő 424 es Budapesten a Tatai úti telepen a 424 262, 424 287, 424 305 volt . Egy 424 es kihejezve a Ferencvárosba fűtött.

Az említett gépek daru segély és nosztalgia fordában dolgozott A 424 287 es 1987tavaszán fővizsgát kapott teljes felújítással ,remek is volt a gép azután. Amikor Hegyeshalomból hoztuk vele a különvonatot csak úgy repült Matajecz Bélával meghajtottuk rendesen. Remekül tempózott a Nurmi. A 424 009 es akkor Bátaszéken Balázs Józsiéknál volt . Celldömölkön még üzemelt a 424 334 és a 424 317  A 317 es aztán hozzánk került a Hámánba és méltatlan szemét módon selejtezték . Semmi nem indokolta a selejtezését ,mert nagyon jó állapotban volt. A 424 356 os is a Hámánba került  fűtési céllal,de mikor a 305 ös leállt akkor üzembe kellett volna vonali gépnek helyezni.volt valami ágytok hibája  ezért 2 kerékpárt ki kellett belőle kötni javítás miatt. Egy éjszaka a szerelde előtt a megmunkálóműhely ajtójához kikészített ágytokokat ellopták és a mozdonyt rögtön 3 nap alatt selejtezték.

Előzmény: ChGeri (55775)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55784

ÜDV! Nyugodtan ellenkezz velem nem veszem zokon ,sőt örülök ha olyan információra hívod fel a figyelmem amit én esetleg másképp tudok . Ha hibázok és kijavítod esetleges hibámat azt meg külön köszönöm. Magam is csak egy ember vagyok és nem számítógépes lexikon,emiátt aztán néha hibázhatok is . A többkamrás síp, ebben igen igazad lehet ,de a nagy rezet azt meglehetett úgy hangolni ,hogy ha különbözően húzod akkor tud adni más hangot is ,ezért írtam azt ,hogy lehet  nagy. Gondolj csak a légiriadó jelzések adására . Celldömölkön a 424 173 as on ha jól emlékszem akkor olyan nagy rézsíp volt ami különbözöen tudott szólni.

Előzmény: _ANDRÁS_ (55774)
m61-008 maki 2013.11.27 Creative Commons License 55783

Találtam egy régebbi hozzászólást, amiben van utalás a szénszerelőnél tárolt mozdonyokra:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=113607843&t=9036868

 

Előzmény: Madrone (55763)
m61-008 maki 2013.11.27 Creative Commons License 55782

A 90-es években még működött a 262-es (a 93-as angyalföldi parádén még ott volt), és az eredeti 287-es is, ami ma ki van állítva 284-es számon. Ez utóbbi gép a 96-os parádén még ment, majd a 285-ös főkeretére több gép alkatrészeit felhasználva csináltak egy gépet (ez már pakuratüzelésű lett), amit 287-esre számoztak. Az eredeti 287-nek 3 púpja volt:

 

http://gigantclub.hu/gigant_club/pic/hu/steam/424/424287.jpg

 

A 99-re elkészült másodiknak pedig 2, így jól meg lehetett különböztetni őket:

 

http://indafoto.hu/c50/image/13216365-c2c133ba#nagyitas

 

Én így tudom a 287-es történetét, javítsátok ki, ha valami nem pontos.

Előzmény: ChGeri (55775)
mdbz 2013.11.27 Creative Commons License 55781

Azt az előbb elfelejtettem ,hogy én tudom, csak kiváncsi vagyok más is tugja -e!

Előzmény: mdbz (55780)
mdbz 2013.11.27 Creative Commons License 55780

"Miért?

2 db 12 V-os izzószál sorbakapcsolva 24 V-ra szerintem tökéletes megoldás: maximális fényerő."

 

A két izzószál negatívja közös ( ha jól tudom), akkor hogy is van a sorba kötés?

 

Előzmény: pg54 (55764)
fantal 2013.11.27 Creative Commons License 55779

2014-re van tervezve a fővizsga megkezdése...

Előzmény: davosbácsi (55778)
davosbácsi 2013.11.27 Creative Commons License 55778

Mindenesetre ritka rondának találom- nekem a jelenlegi A síp!
Viszont továbbra is aggaszt a 324-es sorsa... Efelől akármi közelebbi infója van bármelyikteknek?

Előzmény: _ANDRÁS_ (55777)
_ANDRÁS_ 2013.11.27 Creative Commons License 55777

Erre Füttyvadász szerintem könnyebben tudna válaszolni.

 

De hogy nálunk az akkori mozdonyszemélyzetben ez fel sem merült, abban biztos vagyok. Szerintem egyszerűen csak valami egyedi dolgot szerettek volna a gépükre és ez volt az egyik lehetőség.

Előzmény: division by zero (55776)
division by zero 2013.11.27 Creative Commons License 55776

Ennek a sípnak az a értelme, hogy különböző terepviszonyok között más-más frekvencia terjed jól, és így a többféle hangból biztosabban eljutott messzebbre valamelyik?

Előzmény: _ANDRÁS_ (55774)
ChGeri 2013.11.27 Creative Commons License 55775

Köszönöm válaszodat, de hogyhogy csak ez az egyetlen?? A '90-es évek közepén, ha jól emlékszem, legalább 3 db. volt. A 247, talán a 009, meg még egy. Nem? Rosszul emlékeznék? :(

Előzmény: Mágus23 (55732)
_ANDRÁS_ 2013.11.27 Creative Commons License 55774

Hadd ellenkezzek Mágussal!
Ez a síp egy négy, vagy ötkamrás síp, néhány mozdonyra feltettek ilyet, sok esetben az adott fűtőházban egy-egy ember gyártotta. A lényege az, hogy a harangot elosztották pl. négy kamrára és azok különböző magasságúak voltak, tehát minden kamra más hangon szólt. Gyakorlatilag az amerikai mozdonyokon volt elterjedve, illetve pl. a kínaiakon is lehetett hallan, sok youtube-os felvételen.

Egyébként az ősszel a Trumanra is feltettünk kipróbálni egy ilyen sípot, ami eredetileg a 424.353-ason volt. Érdekes hangja van mindenesetre.

 

A videóra visszatérve, ahogy a képekből kivettem, szerintem Ják-Balogunyomon készült - legalábbis egy része. 

Előzmény: davosbácsi (55736)
M62-238 2013.11.27 Creative Commons License 55773

Annál biztos többet.

Nálunk az iparos tartalék BoBojára 3db Csepel teherautó lámpát szerelt fel az öreg segédkezelő még tanonc koromban az eredeti lámpák helyett.

Ég és föld volt a különbség,pedig azokban még nem halogén izzók voltak,viszont ennyit jelent egy normális foncsor.

Előzmény: K.O. Lompos (55772)
K.O. Lompos 2013.11.27 Creative Commons License 55772

Azért tessék elhinni, hogy az addigi állapothoz képest sokkal messzebre láttunk !

Előzmény: M62-238 (55771)
M62-238 2013.11.27 Creative Commons License 55771

Igaz,én osztottam még tovább valamiért helytelenül,de az is igaz,hogy tehetsz abba a felső bili lámpába akár 500Wattot is akkor sem sokat ér.

Lásd a mozdonyok világításának átalakítása halogénlámpásra,de ebbe inkább ne menjünk bele,mert ez nekem szomorú,fájó pont (másik topik témája).

Előzmény: pg54 (55764)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55770

A 424 053 Kiállítva Istvántelken a 90 es évek elején

.

Előzmény: Madrone (55763)
Mágus23 2013.11.27 Creative Commons License 55769

Rákosrendező KÜF 1987 április . A 005 ös a 424 271 es szerkocsival kiállítva

Előzmény: Madrone (55763)
Alien Angel 2013.11.26 Creative Commons License 55768
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55767

A 424 126 Gyári foto  MÁVAG

Előzmény: Mágus23 (55766)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55766

ÜDV! Ha jól tudom a füstterelő lemezeket azokon a gépeken amelyeket 1945 ig gyártottak, 1960 tól kezdték felszerelni a kettős csillagfúvókkal egyetemben . A 424 001 től a 424 245 ig nem volt a sorozat füstterelőkkel szállítva ,kivétel a 424 125 és 126 ez a kettő gyártáskor is füstterelős volt ,de akkor csak ez a kettő.

A 246 tól 365 ig már eleve füstterelős kivitelben  lettek a mozdonyok gyártva 1951 ben a 246 os (VIT mozdony)majd 1955 töl a 247 -365 pályaszámig.

 A szerkocsi védfalakat is tudomásom szerint 1955 töl az új gyártású gépeken már gyárilag alkalmazták . A korábban gyártott 424 es gépekre 1953 tól kezdődően szerelték fel a szerkocsi védfalat.

Előzmény: Madrone (55762)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55765

ÜDV ! Az 1996 és 2004 között elbontott 424 es mozdonyok . A bontási helyszín és dátum igénye nélkül.024, 064, 102 ,146,150, 173, 219, 222 , 272, 291, 304, 312, 323, 334, 352, 361,362, 364,1012

Ezek a gépek nagyrésze fűtőgép volt ,tehát a gépezetri és egyéb alkatrészeiket már korábban leszerelték és eldobálták róluk . A pályaszámok a teljesség igénye nélkül lettek felsorolva.

Előzmény: Madrone (55763)
pg54 2013.11.26 Creative Commons License 55764

Miért?

2 db 12 V-os izzószál sorbakapcsolva 24 V-ra szerintem tökéletes megoldás: maximális fényerő.

Előzmény: M62-238 (55759)
Madrone 2013.11.26 Creative Commons License 55763

"424 005  Istvántelek 7 oszt. erősen hiányos

424 053  Istvántelek 7 oszt. erősen hiányos"

 

Ebben az szomorú, hogy mind a kettő kiállított nagyon szép állapotú mozdony volt.

 

Aztán nyilván elkezdék őket alkatrészbányának használni.

 

Előtte meg rengeteg mozdonyt szétvágtak, amit lehetett volna alkatrészpótlásra használni.

 

 

Emlékszem, hogy az Északi Fűtőházban még 94-95 körül is állt legalább 5-6 db (de lehet, hogy több) rossz állapotú, de még egyben lévő (lehet, hogy rudazat már nem volt) 424-es a szénszerelő híd alatt.

 

Aztán a 96-os Angyalföldi Parádéra készülődve ezeket átvontatták Istvántelekre. Egy darabig lehetett kívülről is látni őket, kint álltak a külső vágányokon.

 

Aztán egyszer csak eltűntek.

 

Mivel nem látom őket a felsorolásban, valószínűleg megsemmisítették ezeket is.

 

2 db. 424-esre szám szerint is emlékszem:

 

Fűtőgép pályaszám volt rajtuk : 424, 30 (ez volt a 424, 298) és 424, 40 (ez meg a 424, 364)

 

Ha esetleg tudja valaki, hogy pontosan melyik pályaszámú gépek voltak még ezeken kívül a 90-es évek közepén a fűtőházban a szénhíd alatt, beírhatná a fórumba, nagyon örülnék neki.

 

Előzmény: Mágus23 (55749)
Madrone 2013.11.26 Creative Commons License 55762

A kép készítési ideje is behatárolható nagyjából.

 

Zománctábla már van, tehát 1957-nél nem régebbi, viszont füstterelő még nincs, vagyis hatvanas évek elejénél nem később.

 

Tényleg, azt lehet tudni, hogy pontosan melyik évtől volt fenn a füstterelő?

Előzmény: Mágus23 (55760)
Madrone 2013.11.26 Creative Commons License 55761

Köszi szépen a filmet!

 

Nagyon tetszett, csak nagyon rövid volt, órákon keresztül tudnám nézni.

 

Jó lenne, ha még előkerülnének ilyen filmek.

 

A 424-esek hangja sokkal szebb, mint  most a 247-es hangja. A 247-esnek nincs kiütése csak szuszog.

 

Viszont ilyen fura hangú gőzsípot Bivalyon még nem hallottam.

 

A filmről jutott eszembe, hogy kb. egy évvel ezelőtt valaki betett egy Magyarországon a gőzöskorszak végén készült filmet, amiben a mozdonyvezetők is megszólalnak és angolul volt feliratozva, ha jól emlékszem.

 

Még el is indult a találgatás, hogy melyik vonalon készült.

 

Szeretném kérni, hogyha lehetséges ezt a filmet újból betenni.

 

Előre is köszönöm.

Előzmény: davosbácsi (55736)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55760

A 167 es ! Igaz még eredeti kivitelben.

.

Előzmény: K.O. Lompos (55757)
M62-238 2013.11.26 Creative Commons License 55759

"Alul meghagytam/ 167-es/ a hagyományost, a tetőre rakott lámpába meg behúztam egy + kapcsoló szálat, a 12 V 40/45 W-os égő két izzó szálát sorba kapcsoltam..., oszt láttunk 150 méterre !"

 

Tisztelt Uram!

Ez így sorbankapcsolva csak  6Volt vis semmit sem ér.

Előzmény: K.O. Lompos (55757)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55758

ÜDV! Köszönöm . Igen ez így nagyon jó megoldás volt . A ledes az pont annyit ér amit írtál róla . Teljesen azonos a véleményünk. Anno a 424 287 es nél is hasonló trükköt csináltunk és tényleg volt elég fényünk .

Előzmény: K.O. Lompos (55757)
K.O. Lompos 2013.11.26 Creative Commons License 55757

A gőzösökön volt / van/ egy 24 V 400 W-os áramfejlesztő.

Ennyi teljesítménnyel tudtunk / tudunk / gazdálkodni.

 

A '70-es évek vége felé a Kiskunhalas állományába tartozó több 424-en, ill Kecsón a 167-es Bivalyon használtunk Csepel tipusú autó lámpákat.

 

Alul meghagytam/ 167-es/ a hagyományost, a tetőre rakott lámpába meg behúztam egy + kapcsoló szálat, a 12 V 40/45 W-os égő két izzó szálát sorba kapcsoltam..., oszt láttunk 150 méterre !

 

A " Gyöngyin " úgy van, hogy lent kettő 40 W-os..., a fölső meg egy 100 W-os Halogen. 

Lehet nála látni rendesen. 

 

A ledes fényszóró reklámnak jó, de a látás szempontjából szart sem ér !!

Előzmény: Mágus23 (55747)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55756

 

Az előbb az index rendezte a képet . Nos a kérdés : Melyik típus lehet ,én a T III osztályra tippelek de nem vagyok ebben biztos . Kérném segítsetek azonosítani .Előre is köszönöm.

Előzmény: Mágus23 (55755)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55755

Urak !

Vajon ki ő . Én csatippelek T III osztály ,de nem biztos.

Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55754

ÜDV! Köszönöm a kiegészítést.Nagykanizsa nem jutott eszembe csak az ,hogy kiállított gép a 309 . Akkor helyesen 424 284 eredeti :Istvántelken tárolva.

Előzmény: m61-008 maki (55752)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55753

ÜDV! Szivesen .

Előzmény: pg54 (55750)
m61-008 maki 2013.11.26 Creative Commons License 55752

Üdv!

 

424 309: Nagykanizsa, kiállítva

424 xxx: jól tudod, az az eredeti 284.

Előzmény: Mágus23 (55749)
424 247 2013.11.26 Creative Commons License 55751

A 424,247-es ami működik, és szép állapotában van. Igaz a korszerűsített változatában, de abban is tömör gyönyör és működőképes. :)

Előzmény: pg54 (55748)
pg54 2013.11.26 Creative Commons License 55750

Gyors voltál! Köszönöm.

Előzmény: Mágus23 (55749)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55749

ÜDV! A kérdés nem nehéz

424 001 Bp Városliget ,Közl.Múz.

424 009 Bp Istvántelek

424 124  Dombovár kiállítva

424 129 Celldömölk kiállítva

424 140 Fertőboz kiállítva

424 309

424 320 Szolnok kiállítva

424 353 Tokaj kiállítva

424 365 MVP kiállítva

424 284 (ex 424 287 ) Ustvántelek kiállítva..

 

Egyéb 424 sorozatú mozdonyok

 

424 005  Istvántelek 7 oszt. erősen hiányos

424 053  Istvántelek 7 oszt. erősen hiányos

424 262  Istvántelek  tárolva

424 287' Istvántelek  tárolva

424 xxx  (284?eredeti) Istvántelek tárolva erősen hiányos

Tudtommal ezek a létező 424 sor mozdonyok.

Előzmény: pg54 (55748)
pg54 2013.11.26 Creative Commons License 55748

Egy nehezebb kérdés:

Hány olyan 424-es van az országban, amelyik legalább külsőre még felismerhető?

(Működőképességtől/képtelenségtől függetlenül még egyben van.)

Előzmény: Mágus23 (55732)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55747

ÜDV ! Mert jó volt a turbó és úgy világított ahigy kell. Nem arról van itt szó ,hogy alakítsák vissza petróleumra a lámpákat nem , de azért a gőzmozdonyok villamos vílágítását már 1925 tól használták a 424 es sorozaton .  Akárkinek is nem tetszik a ledes lámpa nem illő egy gőzmozdonyhoz.

Előzmény: M62-238 (55746)
M62-238 2013.11.26 Creative Commons License 55746

"A fényszórók kialakítása viszont véglegesnek látszik. Tényleg ledes, tényleg xenon-fényű. Komolyan átgondolta valaki ezt, mielőtt döntött róla?"

 

Szerintem így marad és a felső lámpát sem fogják megszüntetni,mert az sem volt eredetileg vagy a régi kocsik világítását sem alakítják vissza petróleum vagy gázlámpásra.

Egyébként 20-on éve jártam ki Komáromból,amikor áthaladt mellettem egy hatalmas gőzös Pest felé olyan erős világítással,hogy a Szergejé ahhoz képest csk helyzetjelző volt.

Előzmény: BLGB (55741)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55745

ÜDV! Azért oda illik már egy turbó ,nem olyan tehetetlen a noszi,hogy ezt ne tudná megoldani .

Előzmény: BLGB (55741)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55744

ÜDV! Sajnos ezt nem tudom .A 324 es elvileg működőképes .Az ,hogy ki van állítva és gondozzák attól még ha kell üzembe helyezhető. Fővizsgáztatására sor kerül e és mikor ezt az illetékes Urak és egyéb műszakiaktól kell kérdezni,magam örülnék egy fővizsgás 324 es mozdonynak. A pakuratüzelésével nem vagyok kibékülve .

Előzmény: davosbácsi (55742)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55743

ÜDV! Bocs ezt már nem akartam leírni . Egy pillanatnyi látványhoz jó volt . Nagyon remélem ,hogy tényleg csak egy pillanatra volt.

Előzmény: M62-238 (55740)
davosbácsi 2013.11.26 Creative Commons License 55742

Nem marad működő 324-esünk?? Szomorúan hallom. Mi a baja? Mitől nem kap Ő is egy hasonló generált, mint a Nurmi?

Előzmény: Mágus23 (55738)
BLGB 2013.11.26 Creative Commons License 55741

A konyhán volt egy aggregátor. De ezzel tényleg nem érdemes tovább foglalkozni, szép volt, jó volt, elmúlt.

 

A fényszórók kialakítása viszont véglegesnek látszik. Tényleg ledes, tényleg xenon-fényű. Komolyan átgondolta valaki ezt, mielőtt döntött róla?

Előzmény: M62-238 (55740)
M62-238 2013.11.26 Creative Commons License 55740

Én nem voltam ott,de amiket itt láttam ahhoz szerintem egy aggregátort kellett eldugni valahova,talán valamelyik kocsiba vagy a NOHAB villamos fűtését csapolták meg valahol egy trafóval,de sztem ezzel nem érdemes tovább foglalkozni.

Előzmény: Mágus23 (55739)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55739

ÜDV! Végül is igen . Mióta a villanygőzöst láttam semmin nem csodálkozom.

Előzmény: M62-238 (55735)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55738

Üdv! Nagyon kösz a videót remek . A gőzsíp az a nagy lehet . A 324 est a parkban tervezik kiállítani ,de ez nem biztos.Talán Antal erről többet tudhat . Egy másik 424 es felújításáról  nem hallottam  semmit ,de ez megint nem jelent sokat ,mert nincsen erről hiteles információm . Amit az elnökasszony az info rádióban mondott szerintem az a 247 es re vonatkozott.

Előzmény: davosbácsi (55737)
davosbácsi 2013.11.26 Creative Commons License 55737

Apropó!
Mi a helyzet a 324-essel? És mi igaz abból, hogy feltámasztanának még egy Nurmit?

davosbácsi 2013.11.26 Creative Commons License 55736

    Uraim!
Ezt most leltem! :) Miféle síp szól a 350(?)-esen?

M62-238 2013.11.26 Creative Commons License 55735

Nem nagy durranás,csak egy fesz.szabályzó kell.

Előzmény: Mágus23 (55733)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55734

ÜDV! A Facebookon találsz elég képet erről .Keresd :A magyar mozdonyok facebook oldalt .  Egyébként a 7 es osztályon múzeális járművek vannak amelyeket a Közl.Múz . védetté nyílvánított . Ez is egy nagy dolog mert legalább majd egyszer talán még feltámasztják őket ,minden esetre legalább nem bonthatók el.

Előzmény: Mopat (55729)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55733

ÜDV! Igen ez is lehet egy megoldás ,csak eredetileg úgy tudom nem volt ilyen a 424 es gépeken.

Előzmény: M62-238 (55730)
Mágus23 2013.11.26 Creative Commons License 55732

ÜDV! 1 db a 424 247

Előzmény: ChGeri (55731)
ChGeri 2013.11.26 Creative Commons License 55731

Bocsánat, biztos illene tudnom, de akkor most összesen hány db. működőképes Bivaly van az országban?

M62-238 2013.11.26 Creative Commons License 55730

"A világítást rendesen turbóval kell megoldani és eredeti állapotra  visszahozni nem pedig akkuval."

 

Lehet akkuval is,amit a turbó tölt.

 

 

Előzmény: Mágus23 (55727)
Mopat 2013.11.26 Creative Commons License 55729

Üdv!

A szándékot szerintem mindenki értékelte, inkább a kivitelezéssel nem volt mindenki elégedett...Reméljük, meglesz az a fránya turbó mihamarabb!

 

A 7-es osztály, amiről írtatok, egész félelmetes lehet...Mármint, ha valamire ráillik "az így múliik el a világ dicsősége..." szlogen, akkor ez az!

Előzmény: Mágus23 (55727)
ZazA[vm15] 2013.11.26 Creative Commons License 55728

Teljesen igazad van, megpróbáltak valami különlegeset csinálni, a szándék értékelendő.

Előzmény: Mágus23 (55721)
Mágus23 2013.11.25 Creative Commons License 55727

ÜDV! Igen igaz . A világítást rendesen turbóval kell megoldani és eredeti állapotra  visszahozni nem pedig akkuval. Nekem is sokkal jobban tetszett az eredeti megoldás és még jó is. Igen szép volt mikor a 262 es vagy a 287es en éjszakai szoliban voltunk gyönyörködtem a gépezet lámpáiban mikor megvilágította a kereket meg a rudazatot . A turbó meg egyenletes finom hangon duruzsolt .

Előzmény: M.machinátor (55724)
Mágus23 2013.11.25 Creative Commons License 55726

ÜDV! Azt nem tudom ,hogy a 247 es nél milyen kazánhibák voltak . Itt a fórumon Antal is elmondta ,hogy a 287 es pakurás kazánját kapta meg.

 

A 424 005 ös hát az ijesztő ,Istvántelken van a volt 7 es osztály(romcsarnok) "épületében" pusztul az épülettel együtt . Teljesen lefosztott állapotban van .

 

 

Ott pusztúl még a 424 053 ,326 160 , 326 267  és még néhány mozdony és kocsi is .

A felsoroltak a Közl. Múz. tulajdonai és védett műszaki emlékek ,nem szabad őket elbontani !

Előzmény: M.machinátor (55725)
M.machinátor 2013.11.25 Creative Commons License 55725

Na ezt a 262-es megint elírtam boccs.

 

Egyébként hamár írok mégegyszer a 005-össel mi lett végül (mert ugye Rákos borzasztoról elvitték),ki lett állítva máshol vagy kohó.Mert annak idején még ki is volt világítva(jól nézett ki)aztán a '90 es évek vége felé mintha már nem lett volna ott.

Előzmény: M.machinátor (55724)
M.machinátor 2013.11.25 Creative Commons License 55724

Na jó persze nem fikázzuk,de azért sokkal jobban és igényesebben is meg lehetett volna csinálni ugyan ennyiből vagy talán még kevesebből,de ez a pofádba világító legalább 500Wos/db kültéri reflekor és mindjárt 4v6db.El lehetett volna azokat rejteni úgy hogy tényleg a gépezetet emeljék ki és ne össze vissza mindenki pofájába világítson.

   A 424-es felujításáról meg egész hétvégén szajkózott a hír rádió.

 

   Hát én nem tudom hogy a 262-es hogy vett részt a 247-es vizsgájában de mintha úgy halottam volna(hogy a fórumon vagy máshol arra nem emlékszem)hogy a 247-es a 262-es kazán alkatrészeivel újjult meg , mivel hogy kazán támcsavar szakadás volt a 247-esben és akkor leszedték a 262-ről és ott valamit cserélgettek?! kb ennyit tudok róla (talán még itt kesergett valaki hogy milyen áron lett felújítva a 247-es).Üdv:M.m.  

Előzmény: Mágus23 (55721)
manhattani 2013.11.25 Creative Commons License 55723

Gőzmozdonyok az NDK-ban, egy 1990 körüli Deltából. Azt hiszem, hogy ez volt az első vasúti videófelvételem, ez épp a tévéből :-)

 

manhattani 2013.11.25 Creative Commons License 55722

Előkerült néhány képem, a gyomirtó szerelvényben a kocsik korábban talán 520-as szerkocsijai voltak.

 

 

1988 május 13-án fényképeztem őket Cegléden. Ha tényleg gőzös szerkocsik voltak, tudjátok esetleg használni őket a könyvhöz?

Sajnos a képek nem tűélesek, ennek több oka is van, akkoriban nem volt divat az automata élesre állítás, és egy erősen terhelt vasúti kiránduláson voltam. De a számok kinagyítva kiolvashatók. Ha kell, küldöm szívesen nagy felbontásban, vagy a részletképet.

Mágus23 2013.11.24 Creative Commons License 55721

URAK!

nagyon sokban igazatok van abban ,hogy a kék led es fényszórók meg a díszkivilágítás  nem olyan szép a 247 es en . A dolog úgysem üzemi állapot és rendesen nem ez a gépezet világítás ,ha jól tudom. Mivel jól tudom ,hogy milyen egy gőzös éjszaka megvilágítva  ,elmondom ,hogy sokszor gyönyörködtem a gépezetvilágítás bekapcsolásával a 287 es fényeiben mikor éjjel álltunk a darun. A kék fényekkel akartak adni valami csili vilit a repi vonatnak egy alkalommal, nos ezt most láthattuk . Egyébként a kikapcsolt díszfények mellett jól mutatott a 247 es az esti fényekben. Tényleg ne fikázzuk mindenért a Nosztalgiát.Én is sokszor bírálom őket,de most úgy érzem nem szolgáltak rá . Üzemileg (remélem) nem ilyen a 247 es világítása.

Mágus23 2013.11.24 Creative Commons License 55720

ÜDV ANTAL ! Kösz az infót .

Előzmény: fantal (55719)
fantal 2013.11.24 Creative Commons License 55719

Fenéket van kilágyítva a 009-es. Egyszerűen ez a legrégebbi kazán, és nem hosszabbítható az élettartam.

 

(Ha ennyire akar pénzt adni a MÁV, lenne tippem, mire kérném..,)

Előzmény: Mágus23 (55717)
fantal 2013.11.24 Creative Commons License 55718

vagy a 262-öt végleg szétkapják?(ha elírtam a számoka akkor bocsika)ugye annak a kazánja ugrott bele a 247-esbe!).

 

A 287-es lényegült át. Vezérnőt nem hallottam, de akkor a 009 az esélyes.

Előzmény: M.machinátor (55716)
Mágus23 2013.11.24 Creative Commons License 55717

ÜDV!  A 262 kazánja szenes ez nem mehetett be a jelenlegi 247 es mozdonyba . Azt ,hogy felújítanak egy másik 424 est ,ha és mikor . Hány évig is készült a 247 es fővizsgáztatása . Esetleg a 009 es lehetne, arról meg még múltkor az a hír járta ,hogy ki van lágyítva a tűzszekrénye és megy a parkba szobornak. Itt a fórumon is elhangzott.  Amennyiben tényleg ki van lágyítva a 009 tűzszekrénye akkor az roppant kellemetlen hiba . A kazánja is koros tehát lehet ,hogy új kazán kell neki ,akkor meg az egy másik kérdés .

Előzmény: M.machinátor (55716)
M.machinátor 2013.11.24 Creative Commons License 55716

Szervusztok.

 

    Szerintem is hupi lila fényekkel jobb lett volna a küllőkre meg UV zőld fénycsövek meg sárgák meg pirossak és...............s akkor és meg egy mocskos nagy koldrex reklám az egyik füsterelőre a másikra meg:"jobban telejesít az ország"meg ilyesmi és..és akkor bilibe lógott a kezem (stb).

 

   Ahhoz viszont mit szóltok hogy bejelentette a Nagy Vezír(nö) hogy felújítanak egy újabb 424-est néhány korabeli kocsival együtt(gondolom vagy a 262 vagy a 009 lessz az áldozat (mert azt a legolcsobb renbe hozni) vagy a 262-öt végleg szétkapják?(ha elírtam a számoka akkor bocsika)ugye annak a kazánja ugrott bele a 247-esbe!).

  Üdv:M.m.

BLGB 2013.11.24 Creative Commons License 55715

Nagymamám azt mondta volna rá, hogy figurális egy alak volt:

 

 

Mopat 2013.11.24 Creative Commons License 55714

Igen, ahogy nézem a videót az a tábla az orrán olyan instabil tákolmánynak tűnik...jó, ugye sík lemezt egy gömb palástra feltenni...Be is ugrottak Rodriguez E. amúgy jó kis filmjei, mondjuk az 500-as mozgalom! Nekem is a füstterelő jutott az eszembe, esetleg a szerkocsi oldala, hasonló domborított kialakításban és méretben, mint a pályaszám-tábla...Jaj, az a kék fény, miért nem fehéret használtak, vagy egészen halvány "villanysárgát". Az ionmotor-kék maradjon sci-fi témának, meg az ültetett 1500 Ladákkal jaszkarizó menő gyerekeknek...

Bocsánat, de ha nem zár le az egyik hengercsap, akkor nem csökken a teljesítmény???Indításkor muszály kinyitni, hogy ne legyen vízütés, de menet közben nem szökik meg túl sok gőz a hasznos munka elől???

 

Előzmény: fantal (55711)
Mágus23 2013.11.24 Creative Commons License 55713

ÜDV! Igen ez igaz valóban egy ilyen vonatozás után illik a gép autentikus állapotát visszaállítani. Egyébként ez a totál fekete színezés nem teljesen szépa 247 es ,ha rajtam múlna akkor a szombathelyi állapotra festeném ki . A fotós videós esetben a helyes kifejezés a jónéhány .

Előzmény: BLGB (55708)
Mágus23 2013.11.24 Creative Commons License 55712

ÜDV!  Köszömöm pontosan igen ez így igaz.

Előzmény: K.O. Lompos (55709)
fantal 2013.11.24 Creative Commons License 55711

Mondjuk jobb helyeken az ilyen táblát a füstterelő oldalára teszik fel, némileg nívósabb kivitelben, és akkora méreben, hogy ne legyen zavaró... :) Lásd a lengyel Szép Heléna...

M.VIII 2013.11.24 Creative Commons License 55710

Egy módon lehet eltüntetni a kékséget:

 

Előzmény: BLGB (55693)
K.O. Lompos 2013.11.24 Creative Commons License 55709

Ezt a kék fényekben villódzó 424-est az utókornak inkábba csak elrettentő példaképp említeném meg !

 

  De ettől lesz az " erdőszéli " által készített kivasúti gőzös videó még elismertebb.... !

Előzmény: Mágus23 (55707)
BLGB 2013.11.24 Creative Commons License 55708

Mindenben egyetértek, talán csak azt kivéve, hogy "néhány" fotó vagy videó marad, mivel ilyen sok fotóst és videóst (Nyugati, Keleti) még nem láttam vasutas rendezvényen. Ezek után tényleg "csak" annyi maradt, hogy vissza kellene állítani a mozdony autentikus állapotát.

 

Ami az "elnevezést" illeti (igazán megcáfolhatná már valaki!) nem csak azzal van gondom, hogy a "Locomotiv GT" reklám méltatlan az utolsó Bivalyhoz, hanem azzal is, ahogy valaki-valakik egyszer csak döntést hoznak ilyen kérdésben. (Off: ld.: a BKV buszok új színét!)

Előzmény: Mágus23 (55707)
Mágus23 2013.11.24 Creative Commons License 55707

Tisztelt Urak!

A pénteki 424 es esti menetnél ne mindig a bakikat nézzük és vizsgáljuk . Ennél a menetnél teljesen szükséges volt a kettő mozdony alkalmazása . Az lett volna szép ha a 109 es lett volna a másik gép ,de a Nohab volt ,nem baj . A szerelvény több mint 10 ha jól tudom akkor 14 kocsiból állt ,ráadásúl irányváltásokkal lehetee csak a pályaudvarokat megközelíteni.  A mozdonyszemélyzet tökéletes jó munkát végzett ,az hogy egy hengercsap nem zárt le ,hát ez előadóthat a leggondosabb kezelés mellett is . Amikor a kék fényeket lekapcsolták a mozdonynál akkor az egész  azért jól mutatott. Az esemény szerintem meg egy jó fotötéma is volt ,mert éjszakai fényeknél  amúgy is kevés gőzösfénykép van . Milyen jó lesz ez a következő vasútbarát generációknak akkor amikor már ez az esemény is csak egy emlékkép lesz néhány fotón vagy videón .

jazzcool1,2 2013.11.24 Creative Commons License 55706

itt a fullverzió :-)

 

Előzmény: jazzcool1,2 (55672)
M62-238 2013.11.24 Creative Commons License 55705

NOHAB-nak :-)))

Előzmény: Bárdos Imre (55703)
szuromia 2013.11.24 Creative Commons License 55704

Jó, hogy nem mindjárt Négyhuszonnégyes Csatahajó.

Előzmény: BLGB (55693)
Bárdos Imre 2013.11.24 Creative Commons License 55703

"Szerintem hagyd a picsába, szólok a Nohabnak, hogy tartsa!"

 

Klasszikust csak pontosan és szépen :)

Előzmény: Madrone (55702)
Madrone 2013.11.24 Creative Commons License 55702

"Ha már a "bakiknál" tartunk, Ficza Laciból is Picza Laci lett."

 

Erre a hibára még Ő is rátett egy lapáttal önkéntelenül (nem tudhatta, mit írnak ki).

 

Méghozzá azzal, hogy  nem sokkal a felirat megjelenése után átszólt Péternek a jobb oldalra valami ilyesmit,

hogy "hagyd a picsába, mert adom a jelzést a Nohabnak hogy toljon". :)

 

Biztos arra gondolt, hogy le kéne zárni a szabályozót.

Előzmény: Bárdos Imre (55701)
Bárdos Imre 2013.11.24 Creative Commons License 55701

Ha már a "bakiknál" tartunk, Ficza Laciból is Picza Laci lett. Hajdan meg egy, az 1900kevésben a Fegyvergyárnál történt összeütközés ügyében megszólaltatott Gazda Bandiból Ganz Andrást csináltak valamelyik kereskedelmi csatornán. :(

Előzmény: Madrone (55698)
M62-238 2013.11.24 Creative Commons License 55700

Vagy nem az elejére és egy szolid kisebb tábla is megtenné ami levehető,vagy miattam lehetne ez is,de ne legyen fent állandóan.

Az 1001-es szili sem a csillaggal járja ez országot.

Előzmény: Madrone (55699)
Madrone 2013.11.24 Creative Commons License 55699

Az LGT talán valamivel jobban kötődik a gőzöshöz, mint a Túró Rudi, de ettől függetlenül egyetértek, szerintem sem kéne rá ez a felirat.

Előzmény: sagia77 (55696)
Madrone 2013.11.24 Creative Commons License 55698

Egy kérdés a filmben:

 

Mennyit fogyaszt a 424-es 100 km-en pakurából?

 

Lehetett volna a válasz a következő:

 

Attól függ, hogy a Nohab tolja vagy magától megy.  :)

Előzmény: Bárdos Imre (55677)
K.O. Lompos 2013.11.24 Creative Commons License 55697

Csatlakozom Önhöz Uram !!!!!

S az a kékséges szar sem kell sehova .

 

 

Természetesen  a Róka magán véleménye :-)

Előzmény: sagia77 (55696)
sagia77 2013.11.24 Creative Commons License 55696

"a mozdonyt "elnevezték": a "Locomotiv GT" reklámfelirat marad"

 

Hooooogy?

 

Én általában liberális vagyok a kérdésben. Nem zavar, ha a mozdonyon 1-1 csavar nem pont olyan, mint amikor gyártották, de ez a felirat nagyon gáz. Ilyen alapon akár a Túró Rudival is leszerződhettek volna, és akkor lehetne piros pöttyös a mozdony.

Előzmény: BLGB (55693)
BLGB 2013.11.24 Creative Commons License 55695

Voltak nézőpontok, ahonnan tetszetős volt a megvilágítás:

 

alkotasu 2013.11.24 Creative Commons License 55694

Úgy tűnik a kép alapján, hogy igen:

 

Előzmény: Felek Ferenc (55691)
BLGB 2013.11.24 Creative Commons License 55693

A lila-kék neon az eseményre készült, de a xenonhatású ledes fényszórók maradnak! Hiába no, a fejlődést nem lehet megállítani. És ha valaki nem tudta volna (én is most olvastam az iho-n) a mozdonyt "elnevezték": a "Locomotiv GT" reklámfelirat marad. Biztos lett volna alkalmas személy vasúttörténetünk gazdag múltjából, de ki fizetett volna mondjuk egy Kordináért, Dvorákért vagy Fialovitsért?

Előzmény: M.VIII (55686)
_ANDRÁS_ 2013.11.24 Creative Commons License 55692

Hidd el, kipróbáltam így is, úgy is, nem zár be. Ezt egyébként az eddigi személyzetei is felírták hiánylatnak Istvántelek felé.

Annyi tapasztalatom meg van már a gőzöstémában, hogy tudok belőle hangot előcsalogatni, ha van neki. Ennek nincs, legalábbis olyan, mint a fővizsga előtt volt, olyan nincs.

Előzmény: K.O. Lompos (55676)
Felek Ferenc 2013.11.24 Creative Commons License 55691

A MÁV ezekre a szerkocsikra is rakott védfalat az '50-es évek végén?

Előzmény: DV 109.109 (55687)
alfa75td 2013.11.24 Creative Commons License 55690

De jó a neked a Keletiben sajnos nem kapcsolták ki:-(

Ráadásul olyan baromi erős volt az a hülye kék fény meg elől a lgt felírítot megvilágító reflektor hogy mindent elnyomott.

Előzmény: M.VIII (55686)
DV 109.109 2013.11.24 Creative Commons License 55689

Nem létező vasúttársaságot nem adhatak meg... :) De ha már MÁV akkor 302 610, de az nem annyira közismert. Szerintem nagyjából korrekt.

Előzmény: fantal (55688)
fantal 2013.11.24 Creative Commons License 55688

Azért bizarr, hogy vasúttársaságnak a MÁV-ot adta meg a Roco... :)

Előzmény: DV 109.109 (55687)
DV 109.109 2013.11.23 Creative Commons License 55687
M.VIII 2013.11.23 Creative Commons License 55686

Hát, én nagyon szűz füllel hallgattam a 424-est, valahogy eddig kimaradt az életemből. Egy viszonylag kulturált kép a Nyugatiban (kikapcsoltattuk a fényeket):

 

Előzmény: _ANDRÁS_ (55675)
150-es vonal 2013.11.23 Creative Commons License 55685
K.O. Lompos 2013.11.23 Creative Commons License 55684

Háááát..., ez fáj :-((((((((((((

Előzmény: alfa75td (55683)
alfa75td 2013.11.23 Creative Commons License 55683

Mágus23 2013.11.23 Creative Commons License 55682

ÜDV! Még csak annyit ,Péteréknek részemről is gratula .

 

Előzmény: K.O. Lompos (55679)
Mágus23 2013.11.23 Creative Commons License 55681

Üdvözletem ! Így van ! A hangról csak annyitt,igen szépen tud ám úgy szólni a masina . Nagyon tetszik mikor olyan szépen énekel a kéményen .

Előzmény: K.O. Lompos (55676)
M62-238 2013.11.23 Creative Commons License 55680

Szerintem nem kellett forgatni,mert a vonat végén volt az M61-017 ami gondolom a vonógép volt Bp.Keleti-Kelenföldig,aztán a gőzös vonó Bp.Déli.

Visszaút fordítva és Kelenföld-Bp.nyugati között ismét a gőzös volt a vonógép.

Előzmény: krikori (55678)
K.O. Lompos 2013.11.23 Creative Commons License 55679

Most néztem meg a videjót....

Ficza előtt le a kalappal..., meg azért Fábry sem volt semmi a dekkel a szájjában :-))))))

 

Ti / az említett / Urak !!!

Vigyázzarok erre a Jószágra !!!

Előzmény: Bárdos Imre (55677)
krikori 2013.11.23 Creative Commons License 55678

Végül hogy oldották meg a mozdony fordítását az út során?

Bárdos Imre 2013.11.23 Creative Commons License 55677
K.O. Lompos 2013.11.23 Creative Commons License 55676

Ha nem zár be a hengercsap..., próbáld ki már meleg gépezetnél, menetközben, csak simán lezárni / üresjárati váltó nélkül/..., hagyni pár fordulatot..,/ csapok ki - be /, s valszeg be fog zárni..., azután 55 %-on hét tolattyú nyomás..., s lesz némi hangja...:-)

 

Egy friss gépezetnél előfordul, hogy valami kosz alá ül a szelepnek !!

Előzmény: _ANDRÁS_ (55675)
_ANDRÁS_ 2013.11.23 Creative Commons License 55675

"viszont a megjelenése, a hangja, a gőzsíp...áááh, az nagyon jó volt. :)"

 

Bocsánat a vitatkozásért, de én azért a hangjával nem vagyok elégedett. Nyitott hengercsapnál a szokásos jellegtelen sustorgás hallható, ezzel nincs is semmi gond, üzemszerű. De amikor viszont zárva van (ráadásul a négy közül az egyik nem zár be, tehát az elnyomja a mozdony hangját), akkor sincs semmilyen normális hangja, amire az ember számítana egy 424-estől: tehát a 2 magas-2 mély kiütése nagyon halovány. És kipróbáltam különböző tolattyúnyomásokkal, különböző töltési fokokkal, gyakorlatilag nincs értékelhető hangja még akkor sem, ha a tűz le van zárva a segédfúvó illetve a porlasztó zaja nem nyomja el a gépezetét.

 

A sípja viszont tényleg nagyon jó. Mint fővizsga előtt.

Előzmény: M.VIII (55671)
Füttyvadász 2013.11.23 Creative Commons License 55674

Összességében nagyon is jól sikerült rendezvény volt, és egy ilyennek szerves eleme, hogy az ünnepelten is legyen valami "csicsa". Szerintem ez is jól lett kitalálva, nem éreztem benne semmi túlzót. Ja, hogy mindez hogyan fotózható, videózható - az már más kérdés, de ez már igazán ne a szervezők gondja legyen. Nekik az elismerés jár a beleadott teljesítményért.

 

Figyelembe véve az állványozással járó macerákat az adott körülmények között én elsősorban a vakus fotózásra építettem, tudomásul véve hátrányait. De azért dokumentum jelleggel - Keleti , Déli, Nyugati:

 

        

 

 

Törölt nick 2013.11.23 Creative Commons License 55673

Keresem ezt a könyvet.

jazzcool1,2 2013.11.23 Creative Commons License 55672

egy kis Bivaly-ízelítő :-)

 


M.VIII 2013.11.23 Creative Commons License 55671

Nem volt rajta semmiféle giccs, mint amitől itt tartottatok, csak a gépezet volt megvilágítva halvány kékes fénnyel.

 

Hát mit mondjak...konkrétan sz*rrá égett a fény a fotókon, nem tértem magamhoz, amikor megláttam...amit tudtam, kihoztam belőle, nade nem tudom, hogy kellet-e ez...nem tudom, hogy vicces, vagy szánalmas. Egyáltalán nem volt halvány, nagyon erős fénye volt. Egy pillanatban volt értelme, amikor kigyorsított a gép, de az a videósoknak kedvezett...viszont a megjelenése, a hangja, a gőzsíp...áááh, az nagyon jó volt. :)

Előzmény: tomlindudek (55668)
fantal 2013.11.22 Creative Commons License 55670

Egyébként én úgy tudom, hogy ha valaki például nem tartja karban a műemlék ingatlanát, akkor komoly bírságok fenyegetik. Védett, múzeális értékű gőzmozdonyoknál nincsen ez így?

 

A MÁV Zrt. BLI meg a MÁV Gépészet Zrt. mint járműtulajdonosok marhára boldogok lennének, ha bírságolnák őket :)

Előzmény: BLGB (55669)
BLGB 2013.11.22 Creative Commons License 55669

Hát Tisztelt Uraim, hihetetlen volt! Mégis úgy gondolom jó ez így, néha lehessen bolondozni, komoly dolgokat lazán venni. Holnap nyilván visszaállítják az autentikus állapotot, ledes fényszórók a raktárba, generátorral, akkumulátorokkal, stb. együtt. Egyébként én úgy tudom, hogy ha valaki például nem tartja karban a műemlék ingatlanát, akkor komoly bírságok fenyegetik. Védett, múzeális értékű gőzmozdonyoknál nincsen ez így?

 

 

tomlindudek 2013.11.22 Creative Commons License 55668

Sziasztok!

 

Megnéztük a csemetékkel a Bivalyt a nyugatiban. Nyagon szép lett. Nem volt rajta semmiféle giccs, mint amitől itt tartottatok, csak a gépezet volt megvilágítva halvány kékes fénnyel. A sötétben nagyon tiszteletet parancsolóan nézett ki. Induláskor pedig annyi gőzt fújt ki oldalt, hogy nem is lehetett látni a mozdonyt. Érdemes volt kimenni. :-) 

 

ui.: A teakfa étkezőnek is fantasztikus hangulata volt.

 

Előzmény: fantal (55665)
Felek Ferenc 2013.11.22 Creative Commons License 55667

Krómozott ütközők...

 

http://www.youtube.com/watch?v=6MiAfoQAccw

Ambzso 2013.11.22 Creative Commons License 55666

Urak!

324,1553 psz mozdony szerkocsijáról kinek van infója? Olyan érdekel melyik másik 324-nek lett oda adva :)

fantal 2013.11.21 Creative Commons License 55665

10-esről, mert előtte ünneplés lesz a Királyi Váróban :)

Előzmény: M.VIII (55660)
M.VIII 2013.11.21 Creative Commons License 55664

Hali!

 

Köszi szépen. :)

Előzmény: m61-008 maki (55661)
Madrone 2013.11.21 Creative Commons License 55663

Ezt most nem értem.

 

Ezt írtad a kép mellé: "1984.09.06  Bp.Keleti pu-n"

 

Szerintem teljesen rendben van mind a kettő az időpont is és a helyszín is..

 

A kérdés feltevés arra vonatkozott, hogy vajon miért járt akkor ott a 005-ös.

 

Az én tippem az volt, hogy a daruszerelvényt vitte oda, bár sem a daru, sem az üzemi kocsik nem látszanak a felvételen.

Előzmény: Ambzso (55659)
Madrone 2013.11.21 Creative Commons License 55662

Nem tudom Csiba József könyvének adatait mennyire lehet készpénznek venni, mivel itt a fórumon is kritizálták, de mivel írtad, hogy Neked ez a könyv nincs meg, leírom amit találtam.

 

424, 287:

 

1981 január 1.-én még Komáromba volt állomásítva, aztán ezután valamikor a Hámánba került, 1985-ben már biztos ott volt. 

 

Tehát ha ez van a daruval a képen, akkor az 1981-nél nem lehetett régebben.

 

Ki kéne deríteni, mikor állomásították a Hámánba.

 

424, 262:

 

Erről pontosabb adat van megadva, 1984 októberében került a Hámába, előtte Dorogon, majd Komáromban volt.

 

 

A gőzöskorszak végén még a 424, 305-ös volt a Hámánban darugép, ez a könyv szerint már 1959 május 1.-től ott volt. Ezt 1987 november 13.-án minősítették át fűtőgéppé.

 

Mágus teljesen pontosan megmondja majd a gépek utolsó üzeméveinek körülményeit.

 

 

A nyolcvanas évek elején a 424, 278-as is vitte a készenléti szerelvény, ezt 1982 szeptember 21.-én selejtezték. Ez üzembehelyezésétől (1956 május 9.) végig Hámános volt.

 

(A Drehscheibe-n volt látható egy külföldi vasútbarát fotóján 1982 nyarán Kőbánya-Felsőn a daru szerelvénnyel)

 

Ezeken kívül még elvileg más Hámános 424-esek is mehettek a darukkal a nyolcvanas évek első felében.

Előzmény: Ambzso (55655)
m61-008 maki 2013.11.21 Creative Commons License 55661

Annyit tudok segíteni, hogy a különmenetek szinte kizárólag a 9-es vagy a 10-es vágányról mennek.

Előzmény: M.VIII (55660)
M.VIII 2013.11.21 Creative Commons License 55660

Halihó!

 

Egy-két kérdésem lenne a holnapi 424-es menettel kapcsolatban. A nosztalgián meghirdetett tervezett menetrend szerint fog közlekedni (19:00 indulással)? A Nyugatiban melyik vágányról indul (vagy legalábbis mi várható)?

Ambzso 2013.11.21 Creative Commons License 55659

Alapvetően a dátum nem jó vagy a helszín ? :)

Előzmény: Madrone (55658)
Madrone 2013.11.21 Creative Commons License 55658

Előre is köszönöm!

Előzmény: Ambzso (55656)
Madrone 2013.11.21 Creative Commons License 55657

Kicsit bonyolult ez a dolog, de kezdem érteni.

Előzmény: k.novotny (55654)
Ambzso 2013.11.21 Creative Commons License 55656

Szia!

 

 

Most olvastam a 005-ös Bivallyal kapcsolatosan a kérésed, ahogy tudok Imrével időtszakítani, megnézzük.

 

Kérem türelmed.... 

Előzmény: Madrone (55586)
Ambzso 2013.11.21 Creative Commons License 55655

Szia!

 

Az a baj ezekkel a diákkal, hogy a keretre van ráírva a dátum, helyszín. Jól látszik, hogy ezelött kb 15-20 ember kezén átmentek. Belegondolva, ha csak 1-is rossz keretbe rakta vissza a diafilmet már nem jó a dátum...

 

Viszont, ha azt megtudja valaki mondani és be lehet pontosan határolni, hogy a 424, 287, 262 –es mikor volt darus gép az már nagy segítség lenne.  Keletis balesetek is vannak a diák közt , és lehetne „következtetni, hogy épp melyik géppel vonult a balesetelhárító szerelvény

 

Köszönjük a segítséget.

Előzmény: Mágus23 (55624)
k.novotny 2013.11.21 Creative Commons License 55654

Igen ezt irtam, hogy 59-től ez a pályaszámú mozdony az Ácsi Cukorgyát tulajdonát képezte.

 

Utána pedig azt is irtam, hogy a kép jóval korábban is készült mint 1959. akár 70-80-90 évvel is, ez azt jelenti, hogy attől, hogy nem az ő mozdonya volt, még ez a pályaszámú kiszolgáthatta őt, korábbi időszakban. Mivel a mozdonyt  1886-ban gyártották, bővel belefér ez a hozzászolásomba. Az első normál mozdonya az Ácsi Cukorgyárnak 1930-tól volt, ettől korábban is valahogy bekellett jutni a répának a gyárba, és a kész terméket el ki is kellett hozni a gyárból. 1930 elött ez csak MÁV mozdonnyal volt megoldható.

Előzmény: Madrone (55653)
Madrone 2013.11.21 Creative Commons License 55653

 

"Ácson a cukorgyári korszak már az 1900-as évek elején is létezett, 1907-ben igaz 760 mm-e nyomtávra, használt mozdonyt vásárolt

 

Az első normál nyomtávú mozdonya pedig az ex BHÉV 27-es pályaszámú mozdonya volt amely 1930-ban került a Cukorgyárhoz

 

Tehát a kép készülhetett Ácson, de a kérdés akkor már az, hogy mely pályaszámú mozdony van a képen, de az sem biztos, hogy a Cukorgyár mozdonya, mert ez attól még lehet MÁV-os gép is.

 

Sajnos nincs képen az akkori álapotú ex 27-es pályaszámú BHÉV mozdonyról"

 

Az 55628-as számú hozzászólásodban azt írtad, hogy a kérdéses mozdony 1959-től volt az Ácsi cukorgyár mozdonya.

 

Én ettől kezdődően értettem a cukorgyári korszakot, vagyis a 377, 041-es cukorgyári korszakára gondoltam.

 

 

Ha viszont a képen nem is ez a gép van, onnantól kezdve végképp megnehezedik a fénykép körülményeinek kiderítése.   

Előzmény: k.novotny (55650)
Törölt nick 2013.11.21 Creative Commons License 55652

Üdv.!Sajnos nekem sincs meg, és kérek szépen infót, hogy hogyan tudnám megvásárolni...

Előzmény: Mágus23 (55647)
Felek Ferenc 2013.11.21 Creative Commons License 55651
Előzmény: k.novotny (55650)
k.novotny 2013.11.21 Creative Commons License 55650

Igen, szerintem is ez a fajta régi lámpatípus is azt valószínűsíti, hogy a kép nem  Ácson a cukorgyári korszakban készült, hanem régebben, lehet hogy jóval régebben.

 

A mozdony mögötti ódon teherkocsik is ezt támasztják alá.

 

 

Ácson a cukorgyári korszak már az 1900-as évek elején is létezett, 1907-ben igaz 760 mm-e nyomtávra, használt mozdonyt vásárolt

 

Az első normál nyomtávú mozdonya pedig az ex BHÉV 27-es pályaszámú mozdonya volt amely 1930-ban került a Cukorgyárhoz

 

Tehát a kép készülhetett Ácson, de a kérdés akkor már az, hogy mely pályaszámú mozdony van a képen, de az sem biztos, hogy a Cukorgyár mozdonya, mert ez attól még lehet MÁV-os gép is.

 

Sajnos nincs képen az akkori álapotú ex 27-es pályaszámú BHÉV mozdonyról

 

 

Előzmény: Madrone (55644)
fantal 2013.11.21 Creative Commons License 55649

Hm, eléggé vegyesfelvágott ez a 109.109 modell. Mondjuk gondoltam, h ilyen lesz.

Előzmény: Zolysys (55622)
Mágus23 2013.11.21 Creative Commons License 55648

ÜDV!  Igen persze motorvonat járt a legtöbbször, AB mot + 2 mellékkocsi , de volt ,hogy ritkán előfordult a 17 es is meg még a 375 ös ök is a 121 - 124 közűl valamelyik .

Ha jól emlékszem 1978 nyarán egyszer reggel mentünk Sopronba, és nem a motoros volt ,hanem a 123 as 6 db kéttengelyes kocsival ,Répcelakon totál tele lett a vonat ,de annyira hogy állóhely is szűken volt .

Előzmény: Madrone (55643)
Mágus23 2013.11.21 Creative Commons License 55647

ÜDV! Nagyon köszönöm,de sajnos nincs meg a könyv . Ha volna valami ötleted ,hogy hol tudnám megvenni kérlek tisztelj meg egy információval. Előre is köszönöm.

Előzmény: wrn30601 (55642)
parraghváry 2013.11.20 Creative Commons License 55646

Celldömölk-Fertőszentmiklós ill. Celldömölk-Répcelak között valóban motorvonatok közlekedtek. Volt azonban a kora-reggeli órákban egy Celldömölk-Sopron személyvonat, azt a gőzös vitte (volt szerencsém az ötvenes évek végén, a hatvanas évek első felében utazni ezzel a vonattal)

 

Előzmény: Madrone (55643)
Felek Ferenc 2013.11.20 Creative Commons License 55645

1909-ben Fiume fh.-ban honos M.Á.V. IId. oszt. 1131-1134, 1140-1141, 1143 és IVe. oszt. 4456-4465.

Tárgyévtől 1918-ig kapott -e Fiume 377,-est?

 

Madrone 2013.11.20 Creative Commons License 55644

Igen, szerintem is ez a fajta régi lámpatípus is azt valószínűsíti, hogy a kép nem  Ácson a cukorgyári korszakban készült, hanem régebben, lehet hogy jóval régebben.

 

A mozdony mögötti ódon teherkocsik is ezt támasztják alá.

Előzmény: Felek Ferenc (55639)
Madrone 2013.11.20 Creative Commons License 55643

Szia Mágus!

 

Köszi a kiegészítést!

 

Igen, én is arra gondoltam, hogy a képen szereplő 326, 267-es lehetett ebből a típusból az utolsó üzemi példány.

 

Emlékszem, hogy említetted már a Celldömölk-Fertőszentmiklós vonalon személyvonatozó GySEV 17-est, azonban ez nyílván csak rendkívüli esetekben lehetett, amikor beugrott pótolni.

 

Hiszen, ha jól tudom azon a vonalon kéttengelyes Ganz motorkocsik és mellékkocsik jártak.

 

 

Egyébként a MÁV 125-éves évfordulós járműparádéjáról szóló képes kiadványban is azt írják, hogy az eseményen szereplő GYSEV 17-es közeli rokona a MÁV 326-os sorozatnak.

Előzmény: Mágus23 (55627)
wrn30601 2013.11.20 Creative Commons License 55642

Kukkants bele a Sigl-könyvbe. Mindenféle gyéb adat mellett elvileg a gyári típus is szerepel minden gyári szám mellett. Ez alapján összevethetőek a Sigl-féle MÁV 326-osok és a GySEV 17-ese.

Előzmény: Mágus23 (55635)
7578 2013.11.20 Creative Commons License 55641

Félre ne érts!

 

Én is feltételes módban fogalmazok, mert nem bizonyított Fiume. Hozzászólásommal az "1000% hogy nem Fiume"-re kívántam reagálni. Láthatod, hogy igenis van olyan apró zuga Fiumének, amely elvileg megegyezik Mágus felvételével. Amíg nem tudjuk biztosan a helyszínt, addig nagy felelőtlenség kikiáltani a mi nem lehetet... főleg Tőled.

Előzmény: k.novotny (55640)
k.novotny 2013.11.20 Creative Commons License 55640

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

A vitát majd akkor folytassuk, ha betudsz tenni Fiume állomásról, pontosabban a vágány hálózatáról konkrét fotókat dátumilag az első világháborút megelöző időszakról. Szerintem értelmetlen 1960-as 1970-es, illetve a mai napi képekkel dobálózni.

 

Nem ismerjuk az I vh. közbeni károsodásokat, 1924-es olasz-Jugó Rijeka körüli vitákat, azok kárait nem ismerjük a II vh.. -s károsodásokat, nem ismerjük ezen időszakok átépitéseit sem állomásilag, egyett tudok 1960-as években a jugó a tengertől vett el területet, mert csak igy birta bőviteni a kikötőt, ekkor épült többek közt az olajkikitő is, és átrendezödött az állomás vágányzata is.

 

Van egy kép amelyen Mágus által beirt 377,041-es pályaszámú gép van, amelynek egyáltalán nem bizonyitott a pályaszáma. (igaz hogy ez van a kép hátuljára irva)

 

A mozdony az első világháború után nem volt a későbbi jugó területen, elötte lehetett, nem gyüjtők állomásitásokat, tehát ezen nem vitatkozom

 

Ugyanakkor a mozdony utáni  kocsik háta mögött pontosabban a vágányok közt felsővezeték tartó oszlop alja látszik, de nem látok drótót, (öregszem). de ez lehet állomás megvilágitó oszlop is, de ebben az időben nem tartom egyáltalán valószinűnek, hogy ilyen oszlopokra lámpa testeket szereltek volna fel.

 

De jobban eltudom képzelni azt, hogy a 30-as években, a Bp-Hegyeshalmi villamositás épitése idején készült azon a vonalon a kép.

 

A második képeden egy lengyel gyártású Star teherkocsi halad az uton, a képen háttal, ezt pedig csak 1980-es évektől gyártották polgári célra, elötte katonai járműként gyártották.

 

 

 

Az általam betett térképeken szerepel a mértékarány feltüntetése, könnyen kiszámolhatod azt, hogy milyen távolságra lehetett az vágányzatoktól a tenger, és ez jóval közelebb volt mint az általad betett kép állomásán a másik oldal

 

A felüljáról pedig annyit, hogy nem vitatom azt, hogy nem létezett a második kép készitésekor, de a kérdés csak az hogy amikor hozzánk tartozott Fiume létezett e az.

Előzmény: 7578 (55634)
Felek Ferenc 2013.11.20 Creative Commons License 55639

A 377,-es egy darab petróleum (?) lámpás homlokfénye esetleg segít? Mikortól lett a két lenti fény a szabvány? Vagy állomási tartalékra elég volt egy lámpa már a XIX. században is?

Mopat 2013.11.20 Creative Commons License 55638

275-ösök Debrecen körül:

A Kaba-Nádudvar vonalon azok jártak(71-ben szűnt meg)édesapám még utazott vele. Létavértes felé is megkerültek.

Látom, a kérdésem a 377-képről megkavarta a kedélyeket. A második képes tippen nagyjából bejött...(Tehát valóban Hatvan-Miskolc vonal!)

És ahogy a Kaba-Nádudvarról keresgetek, mit találok?

Kővári Balázs gyűjteményéből:

 

Emberek, mi ez a kis jószág a nádudvari indóház előtt???

Mert a hosszúkéményes gőzösökhöz nem értek, éppen a 326-ost meg a 377-est megismerem, de ennyi,ezt meg én kéttengelyesnek nézem...

Némi keresgelés után mintha ő lenne:

http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%81V_20_sorozat

A lapos kiegészítő víztartály stimmel...Bár az iszonyat hosszú kéményt mintha valami másról szerelték volna le, mondjuk 150-ről, 377-ről...De olyan jópofa, ha már abban korban is divat lett volna, akkor ráírják, hogy: "Ha megnövök, akkor 601-es leszek..."

Mopat 2013.11.20 Creative Commons License 55637

Kár...Kersni kell egy hibbant milliárdost, aki mindig mozdonyvezető szeretett volna lenni, és soha nem F-1 versenyző, vagy pilóta...OFF: Láthatóan szakmabeli vagy, a durva, 4 milliós fővizsga hogy jön ki? Minden teherkocsira ennyi, kéttengelyesre ennyi, vagy ez speciális veterán költség, nem szabvány fékezeés miatti felárral? ON

 

Előzmény: fantal (55608)
Mágus23 2013.11.20 Creative Commons License 55636

ÜDV Károly ! Azt írtam ami a képen van hátúl . Igen Lányi Ernő saját adatait igen precízen vezette ,ez igaz . A képet én jóindulatból tettem fel azért mert egy új forumtársnak akartam ezzel kedvezni . Magam nem vagyok mozdonytörténész ebben te viszont profi vagy, sokkal többet tudsz a helyszínekről és adatokról mint én ,lehet Fiume nem tudom . A képen ez van irva amit már leírtam .Ha a helyszín meghatározható akkor kérlek tegyétek meg .Én nem állítottam ,hogy Fiume csak a kép hátán lévő írás szerint Ács . Most azonban kiderülni látszik hogy nem jó az információ . Semmi gond majd nemsokára helyesbítek.

Előzmény: k.novotny (55628)
Mágus23 2013.11.20 Creative Commons License 55635

Üdv! Köszönöm . Bocsánat ,de igen azonosnak látszik a 326 os gépekkel . Ha viszont teljesen más sorozat akkor most kérnék segítséget ,hogy melyik . Lányi Ernővel erről sokat vitáztam ,szerintem a 326 os egyik osztrák gyártású típusváltozata  A szóba jöhető típusok azonossága esetleg lehet még a 341 es sor,illetve annak valamelyik gyári altípusa .

Előzmény: _ANDRÁS_ (55629)
7578 2013.11.20 Creative Commons License 55634

Bizonyára elkerülte figyelmed a harmadik kép...

 

Mágus felvételén a fotós felüljárón áll és a város irányába fényképez... a tenger a háta mögött van.

 

A második felvételen a fotós a másik irányból, tehát a tenger irányába fényképez, a háta mögött a város van.

 

Két felvétel, ugyanazt a vágányösszefonódást mutatja, csak az egyik a tenger felől, a másik a város felől. Mi ebben a nehéz?

 

Azt egy szóval sem mondtam, hogy a két felvétel ugyanakkor készült, az egyértelmű hogy a csőrös autós kép sok évtizeddel későbbi.

 

Előzmény: k.novotny (55633)
k.novotny 2013.11.20 Creative Commons License 55633

 

Ha Rijekában bármely magaslatról fotot készitesz az állomásról, a tengernek látszania kellenne, kivéve ha nem hosszában veszed az állomást

 

Beteszed a második képet, amelyen egyértelműen látszik a szembejövő teherauto, amely egy csőrős Skoda, (rengeteg volt nálunk még a hatvanas években is), és ráadásul utána egy bogárhhátú WW meg záróvonal felfestve közúton, beton kandláberekkel felszerelve, amelyeken egy két helyen még a lámpatestek is felvannak szerelve (ez lenne a bizonyiték?)

 

Amikor ezeket a járműveket elkezdték gyártani, akkor bizony elég rég óta nem tartozik hozzánk Rijeka

 

Tovább megyek az állomás másik oldalán nem látom a keritést, amely Mágus képen látszik a háta mögött lévő fatörzsekkel együtt, de evvel szemben a te képeden szemben egy kicsit beépitették a területet.

 

 

 

Még egyszer beteszek még egy térképet, amely abban az időpontban készült, amikor még hozzánk tartozott Fiume

 

 

Erre irtam azt, hogy bármilyen domboldalról készitett kép esetében a tengernek látszania kellenne, hacsak nem a tengerre épitették a házakat

Előzmény: 7578 (55630)
M62-238 2013.11.20 Creative Commons License 55632

Mi is hiányolunk.

Előzmény: HDI 406 (55631)
HDI 406 2013.11.20 Creative Commons License 55631

OFF,de hozzánk is beköszönhetnél,ha már a teendőid (+ a család) engedik. :-))

Előzmény: 7578 (55630)
7578 2013.11.20 Creative Commons License 55630

Ha azt szeretném bebizonyítani, hogy a felvétel nem Fiumében készült, akkor (nagyon helyesen) olyan képeket keresek és teszek fel, amelyeknek semmi köze a Mágus felvételéhez... nagyon szép képek találhatók a Szapáry kikötőről... vagy erre jó pl. Brajdica pályaudvara is.

 

Ha azt szeretném megmutatni, hogy Mágus felvétele igenis készülhetett Fiumében, akkor körbenézünk a főpályaudvaron:

 

Az első (Mágus felvétele) készülhetett a fiumei főpályaudvar és az azt követő teher pályaudvart összekötő 6 vágányos átkötésben. A jobbra ívelő vágány a régi fűtőházi bejáróvágány is lehet.

 

A második felvétel ugyanezt a helyet mutatja, csak a város (utca) felől. A magas falazott kerítés, a kis léckerítés... ugyanaz. Ennek a képnek a felső szélén látható az a felüljáró is, amelyen feltételezhetően a fotós állt.

 

A harmadik kép ugyanazt a helyszínt mutatja.. csak a mai időkben.

 

Biztos (1000%) hogy nem Fiumében készült?

 

 

 

 

_ANDRÁS_ 2013.11.20 Creative Commons License 55629

"...GYSEV 17 es (326) mozdony..."

 

Elnézést, hogy javítok, de a GySEV 17-es psz. mozdonya egy teljesen más sorozat, semmi köze sincs a 326-os sorozathoz. Egyébként ezt az általam is nagyra becsült Lányi Ernő mondta. de elég csak megnézni a két mozdony paramétereit.

Előzmény: Mágus23 (55627)
k.novotny 2013.11.20 Creative Commons License 55628

 

Kezdjük sorba

 

1:  én a hozzászólásomban az általad beirt pályaszám alapján irtam azt, hogy 1959-től volt az Ácsi Cukorgyár mozdonya

 

2: a képeden egyértelműen megállapitható az, hogy ez a kép jóval korábban készült mint 1959, (elég ha megnézed a kézi váltó állitók tipusát), de a mintha képeden látható lenne egy felsővezeték tartó oszlop a két vágány közt, az is igaz hogy drótot nem látni, pedig feltételezem azt, hogy állomás épület emeleti ablakából fotozták a mozdonyt

 

3: Mivel elhangzott a Fiume-i helység mint lehetséges helyszin, az általam betett képekkel csak azt akartam szemléltetni, hogy 1000%, hogy nem Fiume, lásd a korabeli városképeket Fiuméről, ami igen csak eltér az általad betett képtől. (Fiume (Rijeka) állomás épülete északi fekvésű, tehát valamelyest az akkori időkből látható lenne a tenger). lásd a térképet

 

4: nem gyüjtök állomásitási listát, habár a 377,041-es gépet 1940-ben a MÁV az állagából törölte, és a II vh.alatti és utáni dolgait ismerem, (de ez a pályaszám nem olvasható a képeden)

 

5: Irtad, hogy Lányitól kaptad a képet, ha Lányi készitette volna azt, ő precizebben vezette volna fel a kép hátuljára az ismereteit, minimum egy dátumot odairt volna, (még amelyik vasúti kocsiban utazott a kis papirjaira, noteszébe dátumot is felvezette a pályaszám mellett)

 

6: egy kép a Googleból Ács állomás környékéről bal oldalt felül a cukorgyár volt területe,  az állomás vágányzata alatti vízszintes hosszúkás fehér négyszög az az állomás épülete, de a te képed és a google kép között minimum 70-80-90 év különbség van, ha az a kép Ácson készült

 

Előzmény: Mágus23 (55625)
Mágus23 2013.11.20 Creative Commons License 55627

ÜDV!  A 326 os sorozat utolsó üzemi példánya ,ha jól tudom pont a 267 es volt . 1979 ig még  Celldömölk Sopron között előfordult olyan személyvonat amelyet a GYSEV 17 es (326) mozdony vontatott. 1979 május 26 .án megszűnt a vonalon a menetrendszerű forgalom. Még 79 oktoberén a GYSEV 100 éves évfordulójára ment azon vonat ,akkor utaztam azon a vonalon utoljára.

Előzmény: Madrone (55618)
Mágus23 2013.11.20 Creative Commons License 55626

ÜDV! Bocs ,hogy csak most reagálok . Teljesen igazad van ! Még lehetne mit összezsedni talán .  Istvántelken nem tudom most mi van ,de gyanítom nem túl biztató a helyzet.

Előzmény: _ANDRÁS_ (55602)
Mágus23 2013.11.19 Creative Commons License 55625

Üdv Károly ! Nagyon köszönöm az információt .Ha a  gép a 377 041 akkor nálad van arról információ,hogy az volt e Fiuméba állomásítva .Itt felmerült a kép Fiumei kiléte is . Sajnos én ezt nem tudom megállapítani,neked több a  tudásod  ebben a részben mint nekem. Szerintem is Ács lehet mert ott a háttérben kerítés is látható .

Előzmény: k.novotny (55607)
Mágus23 2013.11.19 Creative Commons License 55624

Szia Zsolt ! A 287 es és 262 es 305 ös nél ami 1985 szeptember utáni kép ott tudnék segíteni .

Előzmény: Ambzso (55617)
jazzcool1,2 2013.11.19 Creative Commons License 55623

sziasztok. lehet tudni, hogy pénteken hány órakor gördül be a 424-es a Nyugatiba? 

Zolysys 2013.11.19 Creative Commons License 55622
7578 2013.11.19 Creative Commons License 55621

Ez pedig Gyimes...

 

7578 2013.11.19 Creative Commons License 55620

Egy kis 325-ös...

 

Dobrljin 1923:

 

7578 2013.11.19 Creative Commons License 55619

Értem... köszönöm.

Előzmény: Mágus23 (55613)
Madrone 2013.11.19 Creative Commons License 55618

"Az már számomra is eléggé súlyosnak tűnik, hogy 1979-ben napi szinten járjon arrafelé egy 100 év körüli masina! Még a 275-ös elment valahogy, bár az is határeset, főleg ilyen pazar egykocsis vonattal"

 

 

Teljesen egyértelmű, hogy a Debrecen-Füzesabony vonalon fotózott 275-ös és 326-os különvonattal közlekedett.

 

Tudomásom szerint a hetvenes évek végén ezek a típusok ezen a vonalon már nem közlekedtek (sőt máshol sem) személyvonattal.

 

A mindössze egyetlen személykocsi is különvonatra utaló jel.

 

A 326-os és egyéb hosszúkéményes régi gőzösök abban az időben cukorgyári vagy egyéb ipari tolató mozdonyok voltak.

 

Feltételezésem szerint 275-ös utoljára Debrecen környékén személyvonattal a Püspökladány-Szeghalom vonalon járt.

 

Konkrétan a 275, 064-esről van 1977-ből Püspökladányban egy képe Kubinszky Mihálynak.

 

Ebből a típusból ez volt az egyik legutolsó működő példány.

 

Talán az utolsó előtti.

 

Az utolsó a 034-es.

Előzmény: Mopat (55599)
Ambzso 2013.11.19 Creative Commons License 55617

Van több fotó is, hogy ne legyen egyszerű a helyzet. Téli, nyári 262-sel az óminózus motorvonat. Ha jól értem ti tudjátok, mikor lehetett rajta a 287-es és a 262-es?

 

Segíthetnétek dátumot azonosítani!

Előzmény: Madrone (55615)
Ambzso 2013.11.19 Creative Commons License 55616

Köszönjük Emese :)

 

Tudom hol van Fiume :) és voltam Rijekába is..

Előzmény: k.novotny (55614)
Madrone 2013.11.19 Creative Commons License 55615

"287-nek

 

1985.04.05 dátumot sikerült találnom..."

 

Köszi szépen!

 

Előzmény: Ambzso (55594)
k.novotny 2013.11.19 Creative Commons License 55614

Lehet harakirizni:-)))

 

Fiume Magyarország kapuja volt a világ felé, már az 1800-as évek végén, a kikötője miatt.

 

Ezáltal a különböző hajó társaságok nagy épületei épültek ebben az időben már, ráadásúl a házak után csak a hegyek jözzet, illetve a másik oldalon a tenger

 

Hogy érthető legyen

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Ambzso (55612)
Mágus23 2013.11.19 Creative Commons License 55613

ÜDV! Nem tudom . A képen hátul az van hogy : Eredeti kivitelű 377 sor , 377 041 Ács tolatós tehervonattal .  Egyébként még Lányi Ernőtől kaptam, azon kevés paoírképeim egyike ami nem semmisűlt meg.

Előzmény: 7578 (55611)
Ambzso 2013.11.19 Creative Commons License 55612

Én is Fiume-t tudok helyszínként, szerintem Ácshoz képest túl nagy állomásnak tűnik..

Előzmény: Mágus23 (55606)
7578 2013.11.19 Creative Commons License 55611

Szervusz Mágus!

 

Nem lehet, hogy az a kis rövid füstszekrényes 377-es fotó régebben készült? Egyszer már láttam ezt a képet valahol, de ott Fiume volt helyszínként megjelölve. Nem tudom, hogy ez helyes-e, de a képet elnézve elég békebelinek tűnik...

Előzmény: Mágus23 (55606)
424 247 2013.11.19 Creative Commons License 55610

Péntek este szépen fog csillogni! :) Egy gőzösvezér barátommal leszek ott.  De már a grand prin is gyönyörséges volt!

Előzmény: BLGB (55588)
424 247 2013.11.19 Creative Commons License 55609

Jó kis képek, a kacsát imádom, jó gőzmozdonyok!

Előzmény: Mágus23 (55597)
fantal 2013.11.19 Creative Commons License 55608

Amikor a 90-es években tanulmányi versenyre utaztam Vácra, Rákosrendezőn is volt mindenféle négytengelyes, kéttengelyes, sőt mindenféle teherkocsi is...

 

Amíg le nem égtek 1996-ban...

 

 

milyen jól mutatna egy 375-ös fa/vasvázasokkal és a végére besorolt 3-4 küllős kerekes, fékállásos teherkocsival, mint vegyesvonat. Fotós tehervonatot le sem merek írni,324 vagy 424(411 már mese...) vonatkísérő kocsival(gyakran keverik postakocsival) és légfékes meg kézifékes teherkocsikkal, rajta fékezőkkel...induláskor mind "integetnek" a kis zászlóikkal...ember, azt mennyi vasútőrült fotózná...párhuzamosan küldesz egy személyt, és a két vonat előzgeti egymást az állomásokon...Nem tudnál annyi pénz kérni a nyugati vonatőrültektől, hogy ne fizessék ki...

 

A nyugati vasútbarát nem hülye, hogy le lehessen venni, főleg nem itt, mert már elmúlt a "vadkelet" varázsa.

 

Teház nem tudsz annyit kérni tőle, hogy a kéttengelyes teherkocsik fővizsgája (4 milió per darab) kijöjjön belőle. Utána meg mit csinálsz velük? Ráköltesz a projektre cca. 20-25 milliót, és lesz belőle 1-2 millió bevétel. Megéri a hülyéknek is - főleg nekik :)

Előzmény: Mopat (55603)
k.novotny 2013.11.19 Creative Commons License 55607

Az Ácson lévő mozdony pedig az Ácsi Cukorgyár mozdonya volt 1959-től, a második vagonban cukorrépa van, feltételezhetően majd a gyárba viszi be, a rakományát

Előzmény: Mágus23 (55606)
Mágus23 2013.11.19 Creative Commons License 55606

Üdv ! A rövid füstszekrényes gép a 377 041 Ács állomáson, tolatós kis tehervonattal . A második kép az egy filmezési különvonat ,de ez nem biztos ,mert Ambzso kolléga más infót adott,lehet az a jó .

Előzmény: Mopat (55604)
Ambzso 2013.11.19 Creative Commons License 55605

Második kép Miskolcon készül az egy évfordulós külön menet

Előzmény: Mopat (55604)
Mopat 2013.11.19 Creative Commons License 55604

Magus, nem tudni, hol készültek a képek?

A második főleg érdekes. Villamosított pálya, hátul egy 424-es kukucskál kifelé, már szélterelőkkel, a 377 után meg mindenféle, vélhetően favázas kocsi...Érdekes a két postakocsi...Olyan kora 60-as évekre tippelek, 1-es vonal, vagy Hatvan-Miskolc?(Nem sok villamosított vonal volt még akkor) A méltatlanul lebontott Kisterenyei fűtőházban sok 377 szolgált, szóval ők "elkallódhattak" a miskolci vonal valamely állomására(Kál-Kápolna)egy kis fotózásra.

Előzmény: Mágus23 (55597)
Mopat 2013.11.19 Creative Commons License 55603

Üdv!

Igen, egyetértek, sok érdekesség volt pl. a debreceni gurító körül, vagy a debrecen-apafai PFT szertérban, így vasvázasított favázas kocsi(Debreceni Járműjavító építette át őket), posta/pakli-mint PFT, illetve később mint rozsdafészek. Záhonyban, valamikor 2000 körül ruharaktárként funkcionáló, 60/70-es évekbeli négytengelyes személykocsikat láttam egy kirándulás során. Amikor a 90-es években tanulmányi versenyre utaztam Vácra, Rákosrendezőn is volt mindenféle négytengelyes, kéttengelyes, sőt mindenféle teherkocsi is...non plus ultra esetben, még ezekből is lehetett volna pár darabot kiszedni, milyen jól mutatna egy 375-ös fa/vasvázasokkal és a végére besorolt 3-4 küllős kerekes, fékállásos teherkocsival, mint vegyesvonat.

Fotós tehervonatot le sem merek írni,324 vagy 424(411 már mese...) vonatkísérő kocsival(gyakran keverik postakocsival) és légfékes meg kézifékes teherkocsikkal, rajta fékezőkkel...induláskor mind "integetnek" a kis zászlóikkal...ember, azt mennyi vasútőrült fotózná...párhuzamosan küldesz egy személyt, és a két vonat előzgeti egymást az állomásokon...Nem tudnál annyi pénz kérni a nyugati vonatőrültektől, hogy ne fizessék ki...mondjuk, egy állomáson állnának a személlyel, mellettük meg a Mazsola még 2-3 teherkocsit le vagy felakasztana a teherre...

Jaj, felébredtem.

Előzmény: _ANDRÁS_ (55602)
_ANDRÁS_ 2013.11.19 Creative Commons License 55602

Egyetértek.

A siralmas az egészben az, hogy ezelőtt néhány évvel még olyan mennyiségű kallódó kocsi volt egyrészt Istvántelken, a BDV szín körüli részen, másrészt az országban elszórva, hogy - persze hatalmas anyagi ráfordítással, ami honnan is lenne? - a tárgyi lehetősége megvolt annak, hogy felújítsuk és összeálltsuk a következő szerelvényeket:

- a '30-as évek gyorsvonatai, csukakocsikból. 

- a '60-as, vagy inkább '70-es évek 4 tengelye kocsikból álló személyvonatai (magyarul az Esztergomba annak idején járt szerelvény újjáélesztése)

- szintén a '60-as, '70-es évek mellékvonali személyvonatai, kellő mennyiségű Bz kocsiból, plusz a pakliból.

 

Mielőtt valaki megkövezne a feltételezésért: a 2000-es évek közepén, sőt még a második felében is, sok állomáson lehetett találkozni az említett kocsitípusokkal, vagy csak félrelökve, vagy valamilyen üzemi (pl. segélykocsi, pft kocsi, stb) célra átalakítva. Sőt, gyanítom, ezek nagyrésze még a mai napig megvan. 

 

Ha a 4 tengelyesekből 6-8, a Bz kocsikból pedig 10-12 darabot sikerült volna öszeszedni, akkor a meglévő kocsik mellett gyakorlatilag az összes jellemző személyszállító vonattípusból lehetne egy szerelvénnyit összeállítani. (Szép álmok, tudom...) És akkor még annak is meglenne a lehetősége, hogy egy-két kocsi éppen nagyjavításon legyen.

 

Na jó reggelt, ébredjek már fel! :)

Előzmény: Mágus23 (55596)
_ANDRÁS_ 2013.11.19 Creative Commons License 55601

Igen, ez a kép nekem szintén ilyen alkalomra hajazna. Lehet, hogy ott is "parádézni" akartak, és pl. ezért van kifestve a gépezet, amire így aztán tényleg ráillik a "fehérvas" kifejezés...

Előzmény: Mopat (55599)
Mopat 2013.11.19 Creative Commons License 55600

Köszönöm a képeket!

Aranyos és már a maguk idején is "eccerű" kis masinák voltak ezek...

A nosztalgijakájefté produktumaihoz meg inkább nem mondok semmit, azt már megtették...jó, hogy nem hívtak valami tehetséget a Zikszfaktorból, hogy énekelje el Cseh Tamás Desiré Apja című művét...Meg, hogy erős felindultságukban nem "gyüttek" rá, hogy a 424-es szemből, a füsttterelő lemezek miatt hasonlít a TIE Fighterre(Aki nem ismeri, Csillagok Háborúja) aztán három négy mélynyomóból lökethetnék az út időtartama alatt a TIE ordító motorhangját, meg az Imperial March-ot, amiből kifolyólag az újgazdag célközönség, megfelelő mennyiségű bor megkóstolása után, kedvet kapna egy kis fénykardozáshoz a szerelvény tetején, bár én erősen ajánlanám a felsővezeték nélküli pályát...

Már bocsánat...

Előzmény: Mágus23 (55597)
Mopat 2013.11.19 Creative Commons License 55599

Üdv!

Nagy kérdés, mivel ugye a képaláíráshoz ezt nem tették oda...Viszont van Kónyáról egy kicsit korábbi, 1979-es fotó:

http://www.flickr.com/photos/42309484@N03/4215408336/

Ez meg most vagy egy 326-os, vagy valami előd...

Sőt, a hortobágyi képen a szerelvény mögül kilóg valami, ami mintha egy régi 3 tengelyes szerkocsi lenne...(Lásd a most belinkelt képen a mozdonyt)

Az már számomra is eléggé súlyosnak tűnik, hogy 1979-ben napi szinten járjon arrafelé egy 100 év körüli masina! Még a 275-ös elment valahogy, bár az is határeset, főleg ilyen pazar egykocsis vonattal, mikor a Debrecen-Fabony viszonylat még most is eléggé forgalmas, gyerekkoromban(80-as évek) meg pláne az volt, MD és Csörgő szerelvényekkel.(Ott aztán nem kétkocsis volt az MD, hanem mozdony plusz 4-5...Lovasnapok idején Csörgő 8-9 kocsival!

Tehát a mutassunk valamit a pénzes nyugati imperialistáknak felállás nagyon is elképzelhető!

 

 

Előzmény: _ANDRÁS_ (55582)
gőzfan 2013.11.19 Creative Commons License 55598

I tyipér ribjáta:

 

www.youtube.com/watch?v=R3gzlQJSMR4

Mágus23 2013.11.18 Creative Commons License 55597

ÜDV! 377 es ek munkában

Előzmény: Mopat (55581)
Mágus23 2013.11.18 Creative Commons License 55596

Tisztelt Urak !

 

Engedtessék meg ,hogy hozzászóljak néhány gondolatban a nosztalgia vonatok korhű összeállításához. Sajnos manapság nincs egy egységes vonattípus amely valamelyik kort is megközelítóleg bemutatná .Vontatójármű az rendelkezésre áll ,de a  kocsipark az szedett vedett. A helyzet csak a nosztalgia üzem kezdetén annyiból volt jobb ,hogy a 80 as évek közepén az Esztergom felé közlekedő vonat egy egységes a 60 as éveknek megfelelő kivitelű volt . Ma már mint tudjuk ez sem létezik . A Déli Vasút gyorsvonata is csak kevés kocsiból állt tehát az sem nevezhető egy egységes vonatnak . Mi van most  őssze vissza kocsipark amiből nem lehet semmiféle korhű vonatot bemutatni és üzemeltetni .pedig azért náhány szép mozdony lenne hozzá . Ha egy korhű régi vonatot szeretnének bemutatni olyat amely egymással összeillő járművekből áll ,akkor ezt nem lehet ,mert egyszerűen nincs . Ez az egész valahogy nálunk nem működik .

alkotasu 2013.11.18 Creative Commons License 55595

Mennyire korhűre gondolsz? Ha az '50-es évekbeli gyártásra gondolsz, akkor nem túl szívderítő a helyzet. Ha a mozdony gyártásának időpontjában futott kocsikra, akkor azért van választék, mégha a külső nem föltétlen az '50-es évekbeli állapotot tükrözi:

 

ABaü630

ABa 2305

ABak...

2 db Cmn

Caü 14821

4252, vagy WR 252 (hogy ne a teakfa kocsit tegyük be)

Előzmény: M.VIII (55592)
Ambzso 2013.11.18 Creative Commons License 55594

287-nek

 

1985.04.05 dátumot sikerült találnom...

Előzmény: Madrone (55578)
alkotasu 2013.11.18 Creative Commons License 55593

Valahol a kettő között van az igazság. A honlapon a következő szöveg van:

 

"A  vonatos utazás során  gőzmozdony által vontatott, muzeális- és élményvonati kocsikból álló szerelvényen utazhatnak."

 

Tehát olyasmi lesz, mint az elmúlt két bakonyi vonat. Vegyes kocsikkal. Én is jobban örülnék a korhű kocsiknak, de nem lóg bilibe a kezem. Cirkusz kell a népnek, a vasútbarátok le vannak s...ajnálva. :-(

 

 

Arra viszont kíváncsi vagyok, milyen útvonalon megy a szerelvény a Nyugatiból a Keletibe?

Ha a külső körvasúton, akkor orral fog a gőzös beállni a Keletibe. És akkor körbejár? Vagy onnan a Nohab lesz elöl?

Avagy Nyugati-Kőbánya Felső, majd onnan a Nohab behúzza a Keletibe a szerelvényt?

 

Kelenföldön szintén változik-e a vonat eleje? A szűk fél óra menetidő szerintem nem sokra ad lehetőséget.

Előzmény: Madrone (55590)
M.VIII 2013.11.18 Creative Commons License 55592

A vasútbarátok szerintem nem csillogást szeretnének látni, hanem működő régi vasúti járműveket korhű állapotban és összeállításban.

 

Van hozzá korhű szerelvény a Gyertyafény néhány kocsiján (nem az összesen!) kívül?

Előzmény: Madrone (55590)
M.VIII 2013.11.18 Creative Commons License 55591

De aggódni ezért felesleges, a buliban való részvételt viszont ajánlatos jól megfontolni, nehogy csalódás érjen.

 

Annyira nem vágyom utazni vele...

Előzmény: Madrone (55587)
Madrone 2013.11.18 Creative Commons License 55590

"Nem értelek, nosztalgia utazást hirdettek, nem élményvonatot!" 

 

Mitől lesz ez nosztalgia utazás? Nem hogy az eredeti vonatokra, de még az egykori nosztalgia vonatokra sem fog ez a szerelvény emlékeztetni.

 

"Meg persze Nohab, hogy tolja, húzza és fűtse a szerelvényt."

 

 

Hát igen, ez az egyik legnagyobb probléma, ezzel tönkreteszik az egészet. A gőzösnek egyedül kellene vontatnia és fűtenie, ahogy régen is tette.

 

"Méltó ünnepség ez a 424-es és a Noszi számára."

 

A Kft. számára lehet hogy az, de a 424-es számára biztos nem.

 

"Persze lehetne az egészet nappal is rendezni, önállóan vontató, körüljáró 424-essel, ki- betolt szerelvénnyel, stb. De hát hol lenne akkor a csillogás!"

 

A vasútbarátok szerintem nem csillogást szeretnének látni, hanem működő régi vasúti járműveket korhű állapotban és összeállításban.

Előzmény: BLGB (55588)
M.VIII 2013.11.18 Creative Commons License 55589

Ajjajj....

Előzmény: BLGB (55588)
BLGB 2013.11.18 Creative Commons License 55588

Nem értelek, nosztalgia utazást hirdettek, nem élményvonatot! Mondjuk lesz Orfeum zenekocsi, LGT-s masiniszták, zenekar, lezárt peronon zenés mulatság és borkostoló... Meg persze Nohab, hogy tolja, húzza és fűtse a szerelvényt. Méltó ünnepség ez a 424-es és a Noszi számára.

 

Persze lehetne az egészet nappal is rendezni, önállóan vontató, körüljáró 424-essel, ki- betolt szerelvénnyel, stb. De hát hol lenne akkor a csillogás!

Előzmény: Madrone (55587)
Madrone 2013.11.18 Creative Commons License 55587

Szerintem semmiképpen ne várjatok hagyományos menetekhez hasonló gőzmozdonyozást!

 

Az már a program leírásából is kitűnik, hogy ez nem más mint egy giccsparádé.

 

Az egész nagyon illik a Nosztaliga Kft. stílusához (Schlieren kocsik, stb.)

 

Lehet, hogy a ledfűzér díszités lesz a bónusz, a hab a tortán.

 

De aggódni ezért felesleges, a buliban való részvételt viszont ajánlatos jól megfontolni, nehogy csalódás érjen.

Előzmény: BLGB (55583)
Madrone 2013.11.18 Creative Commons License 55586

"Megnézzük az óminózus kép dátumát?

 

Igen, ha megtudnád mondani mikor járt a 287-es a Keletiben, a daruszerelvénnyel az jó lenne.

 

Egyébként, azt is megköszönném, ha megkérdeznéd Nagy Imrét a másik képről, a 005-ösről, hogy miért járt ott a kép készítésének idején.

Előzmény: Ambzso (55579)
M.VIII 2013.11.18 Creative Commons License 55585

Helló!

 

Csatlakoznék a kérdésedhez, ez engem is érdekelne...nem tudom, hogy különlegessé teszi majd a felvételt, vagy inkább elrontja azt...mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz. Remélem, fotózható lesz a pályaudvarokon...

Előzmény: BLGB (55583)
BLGB 2013.11.18 Creative Commons License 55584

Sajnos csak mértékkel kapcsolódva az előző bejegyzéshez, Amerikában pedig ütik a né..., izé talpra fognak állítani egy Big Boyt:

 

http://www.railpictures.net/viewphoto.php?id=458918&nseq=5

BLGB 2013.11.18 Creative Commons License 55583

Kissé aggódom a 22-i esti különmenettel kapcsolatosan: azt írja a Noszi, hogy "speciális fényekkel megvilágított 424-es gőzmozdony"-t várhatunk. Tartok attól, hogy ráaggatnak néhány led-füzért a led-es fényszórók mellé...

Előzmény: 424 247 (55568)
_ANDRÁS_ 2013.11.18 Creative Commons License 55582

Lehet, hogy rosszul tudom, de a belinkelt két kép különvonaton dolgozó mozdonyról készült, amikor Brutzerék (gondolom népes - és pénzes - nyugati vasútbarát csoporttal) Magyarországon voltak.

Előzmény: Mopat (55581)
Mopat 2013.11.18 Creative Commons License 55581

Üdvözletem!

 

Van valakinek olyan képe magyar motorpótló kismozdonyokról, főleg MÁV 11-es sorozatról, ahol éppen munkában van, tehát szerelvényt vontat? Jó, nem volt egy tömegesen elterjedt típus, először a 377 mellett, majd jöttek a Frigyládák és a 275-ök-szóval eléggé el volt nyomva...

275-ről ismerek olyan archív képet, ahol a "Frigyláda" pótkocsiját csatolták hozzá!(Én annak nézem...)

http://www.flickr.com/photos/42309484@N03/4215307124/sizes/l/in/photostream/

Szintén egy 275-ös, ezúttal Hortobágyon:

http://www.flickr.com/photos/42309484@N03/4215366796/sizes/l/in/photostream/

Forrás: flickr és vasutallomasok.hu

 

 

Mopat 2013.11.18 Creative Commons License 55580

Üdvözletem:

RZoltan topiktárs a vasutallomasok.hu ról:

http://users.atw.hu/rzterv/konyvek/LegiesemenyekBanrevetersegeben1944oktoberbenAmerikaivadaszgepekalacsonytamadasa.pdf

Volt szerencsém olvasni...Nagy szerencséje volt a papának!

Még egy gőzmozdony kerékabroncsba is képes beleállni egy 0,50-es géppuskalövedék!(Jó, kis öreg 326-os gőzös volt, olyasmi, amin a debreceni Nagyállomás előtt is csámcsog a rozsda)

Hülye meg minden légierőben volt. Mivel az USAAF volt ekkor a legnagyobb(talán a szovjet VVS volt egy lapon...) így oda került-a nagy számok törvénye alapján-a legtöbb...Szeged mellett a gulyát, a teheneket is legéppuskázta valami "hős"...(Légi háború Magyarország felett, 2. kötet)

 

Előzmény: krikori (55577)
Ambzso 2013.11.17 Creative Commons License 55579

Megnézzük az óminózus kép dátumát?

Előzmény: Madrone (55578)
Madrone 2013.11.17 Creative Commons License 55578

"Vajon mit keresett ott? Ebben az időpontban már nem volt rá szükség a 4-es vonalon, 86.08.28-án selejtezték. Akkor mit csinál ott gőzben?"

 

Talán a kép szerzőjét kellene megkérdezni.

 

Nagy Imrének van egy olyan képe is, ami a 424, 287-est mutatja szintén a Keletiben, a mozdony mögött az egykori Hargita motorkocsi látszik. A kép a 424-es Indó Extrában jelent meg és időpontként nyolcvanas évek van megjelölve.

 

Abban az időben a daru készenléti szerelvényben járt a Hargita, ezért nyilván a darus vonattal járt akkor a Keletiben a 287-es.

 

Tehát azt feltételezem, hogy 1984 szeptemberében (amikor a 4-es vonalon már valószínűleg tényleg nem volt szükség rá) a 424, 005-ös is a daru szerelvénnyel járt a Keletiben.

 

Mágus Topiktársunk visszaemlékezése szerint 85 őszétől a 005-ös biztos nem volt darugép a Hámánban.

 

De ez 1 évvel ezelőtt volt még, akkor még elvileg lehetett.

 

Jó lenne tudni, hogy 84 őszén hova volt állomásítva ez a gőzös.

 

Ha kiderülne, hogy nem volt Hámános,  lehet, hogy akkor is vihette a darut mint helyettesítő kihelyezett gép.

 

 

Ha nem a daruszerelvénnyel járt ott, akkor miért?

 

1984 őszén a Keletiben?

 

Más ötletem nincs.

 

 

 

Előzmény: C50 (55527)
krikori 2013.11.17 Creative Commons License 55577

Más közvetlen közeről személyesen gyilkolni, és más egy gépből, amikor száz métereket teszel meg másodpercenként, miközben egy másik gépet lősz.  Rádaásul minden hadsereg átmossa katonai lelkét az igaz ügy ájtatos gondolatával. Magyar, német, brit, orosz, amcsi pilóták mind-mind csinálták. Na meg ha kilövöd a vonatot, azzal talán a bajtársaid életét mented meg. Ugye milyen egyszerű?

Neked van lelkiismeretfurdalásod, amikor rálépsz egy hangyára? Ugye nincsen. Pedig ő is Isten teremtménye, akár csak az ember. Ugyanúgy van rzései, gondolatai ahogy az embernek.

Ceterum censeo: a háború mindig az ártatlanokon csattan.

Előzmény: tomlindudek (55575)
Felek Ferenc 2013.11.17 Creative Commons License 55576

Az összes harcoló fél pilótái között kivétel nélkül voltak hősök és bitang gazemberek. Lovas Gyula könyvében is van, hogy a vadászgép pilótája megállította a vonatott, integetett a mozdonyszemélyzetnek, hogy FUTÁS, majd kilőtte a mozdonyt. Meg olyan is volt, aki végiglőtte a személyvonatot...

Előzmény: tomlindudek (55575)
tomlindudek 2013.11.17 Creative Commons License 55575

Üdvözlöm a fórumozókat!

 

Ez a film döbbenetes. Ez valami borzasztó, hogyan szórják a vonatokat gépágyúval. Fura egy szerzet az ember. Értem, hogy a mozdonyt ki kell lőni, na de telibe szórni az egész szerelvényt rajta sok sok emberrel. Ezek a pilóták hogy tudtak elszámolni a lelkiismeretükkel. Vajon nem álmodtak leszakadt testrészekkel, szétroncsolt emberekkel, gyerekekkel? Fura dolog a háború... :-(

 

Előzmény: Felek Ferenc (55557)
424 247 2013.11.16 Creative Commons License 55574

Nem tudom ezt a MÁV nosztalgiától kérdezd. :)

Előzmény: manhattani (55572)
mdbz 2013.11.16 Creative Commons License 55573

lásd: 55570

Előzmény: manhattani (55572)
manhattani 2013.11.16 Creative Commons License 55572

A szorzási kifejezésből a 424-et értem. A 10 miből jött ki?   :-))

Előzmény: 424 247 (55568)
424 247 2013.11.16 Creative Commons License 55571

Szia! Ez pontosan úgy van hogy 4240 Ft./ fő 4 éves kortól egységesen, ez ki van írva a MÁV nosztalgia honlapon is! :) 

Előzmény: M.machinátor (55569)
sínbohóc 2013.11.16 Creative Commons License 55570

Olvasd el a Nosztalgia honlapján.

Előzmény: M.machinátor (55569)
M.machinátor 2013.11.16 Creative Commons License 55569

Szervusz. Ne haragudjál :de akkor ezt pontossan hogy értendő 10x424=4240/fő vagy összesen vagy hogy - hogy van ezt kérlek: mond el a részleteket.Szerintem sokakat érdekelne.Meghogy fotó meg! videó! meg ilyesmi.Üdv:M.m.

Előzmény: 424 247 (55568)
424 247 2013.11.15 Creative Commons License 55568

 

Előzmény: 424 247 (55567)
424 247 2013.11.15 Creative Commons License 55567

Remélem jöttök! 

Tastam 2013.11.15 Creative Commons License 55566

 Én magam is minden jót kívánok az Uraknak. Mivel aznap munkában leszek, nem tudok Veletek ünnepelni.

[Csak zárójelben hozzáteszem, hogy írígylem az Urakat a zsenge korukért...]

Füttyvadász 2013.11.15 Creative Commons License 55565

A legjobb kívánságok részemről is minden érintettnek!!!


Részvétel tervbevéve.

Előzmény: Szilis (55558)
Szilis 2013.11.14 Creative Commons License 55564

Köszönik!!

 

Előzmény: K.O. Lompos (55563)
K.O. Lompos 2013.11.14 Creative Commons License 55563

Isten Éltesse az Urakat !!!

Előzmény: Szilis (55558)
Szilis 2013.11.14 Creative Commons License 55562

Kedves Tibor, nagyon köszönjük, és ennél is nagyobb lenne az örömünk, ha Te is el tudnál jönni, egy kis kötetlen beszélgetésre, füstölődésre, könnyű kis poharazgatásra.

 

 

Előzmény: Mágus23 (55561)
Mágus23 2013.11.14 Creative Commons License 55561

Tisztelt Uraim !

 Mindenkinek nagyon boldog és sok sok kerek további  évfordulót kívánok. Isten éltesse mindannyiukat további bőségben és egészségben .

Tiszteletteljes vasútbaráti üdvözlettel :Molnár Tibor .

Előzmény: Szilis (55558)
Szilis 2013.11.14 Creative Commons License 55560

Köszönjük szépen! A 490, 056-os gép lesz addigra üzemképes, így készülünk. Remélem, lesz egy kis karácsonyi előhangulat, felfelé meg tudjuk beszélni az elmúlt öt évet, az élet nagy dolgait, lefelé meg fotózunk. Talán lent még bográcsozunk is egyet. :) 

Előzmény: 424 009 (55559)
424 009 2013.11.14 Creative Commons License 55559

Isten éltesse az Urakat!

Jól hangzik ez a program, reméljük a GyV gőzöse is ünnepelni akar.

Előzmény: Szilis (55558)
Szilis 2013.11.14 Creative Commons License 55558

Kedves Barátaink!

Csanádi Sándor, Mohácsi Sándor és Markója Szilárd urak

 

ismét kerek korhoz értek, és mint öt és tíz évvel ezelőtt is, gőzvontatású különvonatot szerveznek

2013. december 22-re, vasárnapra, a budapesti Gyermekvasútra kb. 10.30-as indulással.

A részletes program még egyeztetés alatt, de a végleges programot közétesszük különböző weblapokon, fórumokon. 

A vegyesvonat a 490,056-os (vagy a 039-es) pályaszámú gőzmozdonnyal közlekedik, egy vagy két személykocsit, üres teherkocsikat továbbít. (Esetleges rakomány a tehervonatra szervezés alatt!)

A vonat összeállítása:

 

- 1 db 490 sor. gőzmozdony
- 1 db kályhás LÁEV motormellékkocsi

- 1 db négytengelyes fedett teherkocsi

- 1 db négytengelyes pőrekocsi

 

 

A közlekedés viszonylata és hozzávetőleges időadatai:

- Hűvösvölgy [indulás kb. 10:30] - Széchenyi-hegy

- Széchenyi-hegy [indulás kb. 12:15] - (útközben az előre egyeztetett helyeken néhány perces foto megállásokkal) Hűvösvölgy [érkezés kb. 13:30]

 

 

A különvonatra a részvételi díj: 2000 Ft/fő. 
A vonat befogadóképessége 50 fő, ezért kérjük vendégeinket, hogy a részvételi szándékukat jelezzé(te)k Markója Szilárdnál a következő elérhetőségeken:


markoja(pont)szilard/kukac/gmailpontcom 
06 /30/ 719-93-47

Mindenkinek kellemes szórakozást, és jó utat kívánnak a szervezők: 

a negyvenéves Csanádi Sándor, Mohácsi Sándor és Markója Szilárd urak 


Budapest, 2013. november 14.

 

Felek Ferenc 2013.11.14 Creative Commons License 55557

Régebben volt szó az USAF vadászgépeinek a MÁV gőzmozdonyai ellen végrehajtott támadásairól. Kapcsolódó film: http://www.youtube.com/watch?v=kYTaddev6KQ

k.novotny 2013.11.13 Creative Commons License 55556

 

Bulgarien: BDZ verkauft Loks

Die bulgarische Staatsbahn BDZ plant den Verkauf von 40 gebrauchten Lokomotiven und anderem rollenden Material. Dies soll über eine Versteigerung erfolgen.
Die BDZ erhofft sich Erlöse von rund 5,7 Mio. BGN (2,9 Mio. EUR). Die Auktion ist für den 22.11.2013 im Gebäude der BDZ-Zentrale geplant, die Angebote müssen in verschlossenen Umschlägen abgegeben werden.

 

Tessék lehet licitálni....

 

40 mozdonyért a kikiálitási ár 2.9 m Euro

 

 

 

http://www.bahnforum.info/smf/index.php?topic=158310.0

 

Mácsai Dániel 2013.11.13 Creative Commons License 55555

Ti márvárjátok a nov. 22. éjszakai vonatozást a 424,247-essel? :)

k.novotny 2013.11.13 Creative Commons License 55554

Németország

 

Nürnberg-Bamberg-Coburg-i vonalon

 

Breitengüßbach állomás elött kb. 3 km-re Bamberg felől

Előzmény: Ambzso (55552)
rezgaras 2013.11.13 Creative Commons License 55553

Akkor újra engedélyezték valamikor. Emlékszem, a 90-es években komoly vita folyt ott erről.

Előzmény: Mopat (55550)
Ambzso 2013.11.13 Creative Commons License 55552

Szia!

 

Meglehetne tudni a helyszínt ?  

Előzmény: k.novotny (55549)
k.novotny 2013.11.13 Creative Commons License 55551

Egyett azért tudomásul kell venni

 

A vasút az utobbi pár évtizedben hatalmas fejlödésen ment keresztül, úgy pályasebbeség, korszerú mozdonyok épitése terén, és nem beszélve az ehhez kötött bizber követelményeknek, amelyek a különböző nosztalgia gőzmozdonyok esetében egy pár kivételtől eltekintve, már nem igen teljesithetőek. Az ol nagyon egyszerű. Ezeket a nosztalgia mozdonyokat üzemelő társaságok, saját anyagi erőforrásukból gazdálkodnak, minimális, illetve egyáltalán nem kapott támogatásokból (max. spnzor). tehát nem minden társaság tud anyagilag 'Tornádot' épiteni, és ráadásul üzemeltetni.

 

Tehát elképzelhetetlen az, hogy egy gőzős még véletlenül is a TGV vonalán száguldozzon

 

De evvel szemben vannak olyan vonalak, amely ugyan villamositott, de a forgalma aránylag sekély, ahol minden további korlátozás nélkül gözősök mehetnek.

 

Az, hogy tolo mozdonyt is tesznek a szerelvény után, vagy nem, erről sehol sem olvastam szabályozást, feltételezem azt, hogy függ a gözös állapotától, a bejárandó vonal milyenjétől, (sík, hegyi, stb)

Előzmény: Mopat (55550)
Mopat 2013.11.13 Creative Commons License 55550

Köszönöm az üdvözlő szavakat!

 

Igen, én is láttam csak gőzös vonatot felvillamosított vonalon, de mint a képen látszik, két mozdonnyal. Illetve, a 18 201 nevű csoda(voltaképp tákolmány...) egyedül is húzott. Sőt, még 03 1010 is egyedül, villamosított vonalon. Szóval, szerintem, mivel a németek szeretnek mindent precízen szabályozni, gondolom kirészletezték az elő-utófogat szükségességét. Méghozzá, gondolom a mozdony életkorára(az s3/6 rendszerint tényleg vagy másik gőzössel van eggyütt, vagy dízellel), a szerelvény tömegére, a lejtviszonyokra és leginkább a vonali forgalomra tekintettel.

Még az eredeti gyári reklám szerint is olyan 40km/h ra lassul egy s3/6 400 tonnás vonattal egy emelkedőn. Ahol a Taurus-féleségek meg 130-al mennének...

Ráadásul, "bezzegnyugaton" sincs már minden 5-10 kilóméteren meg az állomás egy fővonalon...ahogy virtuálison kirándulgatok ilyen fővonalakon a G.Földön. (legfeljebb az épület, vagy egy ilyen randa madárkalitka utasbeálló). Szóval előzni sem olyan egyszerű-már...

Előzmény: k.novotny (55549)
k.novotny 2013.11.13 Creative Commons License 55549

Előzmény: rezgaras (55548)
rezgaras 2013.11.13 Creative Commons License 55548

A németeknél nemrég még villamosított vonalra egyáltalán nem engedtek gőzmozdonyt, csak vontatva, max. kenőgőzzel. Nem tudom, hogy ez mostanában megváltozott-e.

 

Előzmény: Mopat (55543)
Mágus23 2013.11.12 Creative Commons License 55547

Üdvözletem !

 Új forumtársként köszöntelek ! Érezd jól magad itt a fórumon és legyen a leírtakban sok örömöd ! Mozdonybarát üdvözlettel.

Előzmény: Mopat (55543)
rm40 2013.11.12 Creative Commons License 55546

Fortepan:

 

Füttyvadász 2013.11.12 Creative Commons License 55545

Voltam én rajta is; megintcsak országos viszonylatban szemlélve a konyhája is példásnak mondható (ezek tavalyi képek, meg az 55532 alatt láthatók is):

 

    

 

    

 

    

Előzmény: fecskea1 (55542)
Mopat 2013.11.12 Creative Commons License 55544

Szép estét!

Az ördög, még veterán autóknál, motoroknál is a részletekben rejlik. Ha édesapámmal elmegyek egy ilyen találkozóra, az "öreg" bizony bele tud kötni az indexbúrák, a kapcsolók meg a szín nem megfelelőségébe...mert ő ezeket napi szinten látta, avagy kezelte...pedig feltételezem, hogy a tulaj jót akart, megmutatni a gépét(nem pénzszerzési céllal) és lehet, hogy ő is tudja, hogy ez MZ búra és nem Danuvia...csakhát az elkallódik és nehéz szerezni-sárvédőt könnyebb gyártani!

Szóval, nem érzem "gáznak", ha egy gőzösre ráteszünk egy bizbert, mondjuk egy olyan ládában a szerkocsiban, amiben a személyzet tartotta annó a ruháit, mert elfér...vagy távvezérelték a szelepeket, hogy legyen befolyásolás???

Mopat 2013.11.12 Creative Commons License 55543

Üdvözletem!

 

Új vagyok a fórumon, bár életem 34 évéből 30-at vasútbarátként töltöttem!

Pár dologra szeretnék reagálni. Valóban gyakori pl. német viedókon, hogy villanygép, vagy dízel tolja a vonatot, aztán a következő videón a 03 1010 tizenkét kocsival pöfög, a 41-es meg 16-al küzd! Sőt még az S3/6-ról is találni felvételt egyedül, 8 vagonnal...

Gondolom, fővonalra, csúcsidőben, az ICE-k, meg a railjetek közzé nem engednek ki gőzöst egyedül, szegények mégse tudnak olyan gyorsulást vagy produkálni mint egy hatezer lovas villanygép mindenféle PZB, LZB-vel meg ellenállásfékkel. Viszont egyvágányú vicinálison vidáman pöfögnek, sőt fővonalon is, amikor nem ötpercenként menne egy vonat 160-al...

A németeknek meg könnyű, a háború után is terveztek új gőzösöket, azokhoz egészben hegesztett kazánokat, amit aztán mindenre rátettek, amire lehetett, meg arra is amire nem...(03.10, 58, 41, 39 mind mondjuk a 35.10 kazánnal, sőt még 50-es is...egyszerűen erre van terv. Az NDK-ban meg a rendszerváltásig volt gőzöskorszak...

Lengyelek, csehek-hasonló, mert ugyanúgy terveztettek modern gőzösöket a háború után, mellesleg német "eccségmozdony" alapokon. Szóval hegesztés, gördülőcsapágyak...

fecskea1 2013.11.12 Creative Commons License 55542

Csak közel ne menjen hozzá az ember.

5 évvel ezelőtt is így nézett ki:

 

Előzmény: Füttyvadász (55541)
Füttyvadász 2013.11.12 Creative Commons License 55541

"Tegnapelőtt, ahogy odanéztem, borzalmas látvány volt mindenesetre."

 

Hogy mikor milyennek látjuk, az talán a napszakon és időjáráson (neadjisten ezzel összefüggésben még a pillanatnyi hangulatunkon) is múlhat. Nem állítom, hogy bármikor is képes még bárkire is jó hatással lenni, de azért nem mindegy, hogy milyen a megvilágítás.

 

Így nézett ki pl. idén tavasszal egy ragyogó, üde április végi reggelen:

 

    

 

És így nézett ki egy borongós szeptemberi délutánon (közben olyan sokat azért nem romolhatott):

    

    

Előzmény: fecskea1 (55540)
fecskea1 2013.11.12 Creative Commons License 55540

Köszi a választ, bár a lelkem ettől nem lett könnyebb.

A  Te képeid persze dokumentatíve jobban mutatják az 5 évvel ezelőtti állapotot. Kb. én is akkor készítettem, de gondoltam, kiállításra megy, és inkább az erőt, dinamizmust akartam a halott gépben megfogni - kevés sikerrel.

Aztán a kiállításomba már nem fért be, jogosan.

Tegnapelőtt, ahogy odanéztem, borzalmas látvány volt mindenesetre.

Nem azt éreztem, mintha egy tetszhalott állapotban lévő masina lett volna, hanem inkább a roncstelep jutott eszembe.

Persze, mivel nem vagyok szakember, csak ilyen"irodalmi" módon  fogom fel a dolgot. Nem tehetek róla: szeretem ezeket a masinákat, még a halódó formájukban is.

Előzmény: Füttyvadász (55539)
Füttyvadász 2013.11.12 Creative Commons License 55539

És még valami: bár a kiállított gépek többsége nem kapja már meg azt a gondozást, ami (egykori megállapodások szerint is) járna nekik (mint kivételeknek, tisztelet az egyre nagyobb számú önkéntes felújítónak - és itt most nem az MGV vállalkozásaira utalok), ha az kerül szóba, hogy a mozdonyt a kiállítási helyeikről elvigyék, az illetékesek körében már a gondolat felvetésére is rögtön kemény ellenállás, tapasztalható. A nem elégséges gondviselés tükrében ennek komolysága az emberben ugyan kétségeket ébreszt, viszont a kötődést látni jó. Vannak azonban már átlényegült státuszú kiállított gépek, amelyek üzemképesre történő felújítás céljából történő elvitele már környezeti kötődése, turisztikai jelentősége miatt sem jöhet szóba. Ilyen a csopaki is, amely körül egy kis szabadtéri múzeumot is kialakítottak. Magam sem támogatnám, hogy a lényeget elvigyék belőle, hacsak nem pótolják egyenértékűvel, vagy jobbal, ami viszont manapság megint csak ritkaság, de azért van kivétel: pl. Veszprém, vagy Kismaros.

Előzmény: Füttyvadász (55538)
Füttyvadász 2013.11.12 Creative Commons License 55538

"Ebből már nem lehet menetkész gőzöst varázsolni?"

 

Ez egy, a kiállított mozdonyokra általában vonatkozó örökzöld kérdés itt a topicon, ezért elnézést kérek, ha egy kicsit cinikusnak tűnő választ adok rá, nem annak szánom: igen/nem. Azaz: kellő mennyiségű pénzért egy nagyon kis részükből még lehetne. Állapotára nézve szerintem a csopaki is ezek közé tartozik. Viszont őrá az egyedi hiányosságai miatt nem esne a választásom, jóllehet egy üzemképessé történő felújítás esetén messze nem ez lenne a legnagyobb probléma. Az pedig, hogy csúnyán néz ki, ugyanezen kérdés tekintetében majdnem „apróság”. Egy mozdony üzemképessé tételénél az első és legfontosabb kérdés szemmel alig, vagy egyáltalán nem látható tulajdonságokon múlik: a kazán állapota és, hogy mit lehet vele kezdeni, beleértve a legjobb, de legköltségesebb megoldást: új kazán - a maga költségeivel. A kazántörvény kérdéseibe itt most nem is akarok belemenni, mert az innentől kezdődő kérdések körét a topic az elmúlt 10 évben agyonragozta - persze ragozhatjuk tovább, de ehhez átadnám a szót a Szakibácsiknak, akiktől úgysem tudunk eleget tanulni...

 

A második legfontosabb, hogy milyen régen állították ki. A gépezet 10-15 évnyi szabadtéren eltöltött idő után már általában úgy „beáll”, hogy már nem, vagy csak irreális ráfordítások árán lehetne újraéleszteni, függetlenül attól, hogy a moci optikailag hogy néz ki (a csopaki pedig talán még e téren is menthető lenne).

 

Egy harmadik kérdés, hogy mi minden és miért hiányzik róluk, de ebbe belemenni is túl messze vezetne.

 

Lényeg, hogy a csúnyára lepusztult kiállított mocik helyzetét sokan egy kicsit tévesen értékelik. Az a realitás, hogy belátható időn belül egyikből sem lesz újra működő gép a Kishazában, de nem elsődlegesen azért, mert a szabadtéri tárolás miatt 10 év után általában nagyon megcsúnyulnak, ha külsejüket nem gondozzák…

 

A csopaki egyébként 5 évvel ezelőtt még így nézett ki:

 

    

 

    

 

 

 

Előzmény: fecskea1 (55534)
Mwin 2013.11.12 Creative Commons License 55537
k.novotny 2013.11.12 Creative Commons License 55536

Nekem a comment tetszik a legjobban:-))

 

 

Gyártó cég: Magyar Állami vas-acél és gépgyár Gyártás éve: 1911 Teljesen átépítve: 1941 Megtett Km: 2 344 070 Utolsó fővizsga: 1974. VII. 24. Utolsó üzemnap: 1976. II. 25.

 

A mozdonyt 1941-ben gyártották, zsír újonnan (tehát nem volt semmilyen átépités) és nem 1911-ben

 

A 2.300.000 km-rel is vitába szállnék, mert, a II.vh. elhurcolás kivételével végig a gyár mozdonya volt.

 

A belső gyári mozgáson kivül, ha le is ment füzfő állomásra, naponta 1x vagy 2x (kb 6 km) ez napi teljesitményben a gyári mozgásokkal együtt nem éri el az 50 km.

 

Innentől már egész könnyü kiszámolni azt, (365x50x33) azaz napokszáma szorozva a km-rel, ez szorozva a 33 év üzemidővel, az csak durván 600.000 km-re jön ki

 

Innentöl no comment

Előzmény: M62-238 (55535)
M62-238 2013.11.12 Creative Commons License 55535

http://www.panoramio.com/photo/6334306

Ez talán még jobb állapotú.

Előzmény: fecskea1 (55534)
fecskea1 2013.11.11 Creative Commons License 55534

Ebből már nem lehet menetkész gőzöst varázsolni?

Előzmény: Füttyvadász (55532)
Mácsai Dániel 2013.11.11 Creative Commons License 55533

Olyan rossz látni szegénykét így! :(

Füttyvadász 2013.11.11 Creative Commons License 55532

A Csopakon kiállított 375,008 állapota az utóbbi 5 évben sokat romlott, bár országos viszonylatban még így is „relatíve” jónak mondható. Ezt úgy kell érteni, hogy ha állagmegóvó felújítására néhány éven belül sor kerül, akkor lakatosmunkát még nem igényel.


Más kérdés, hogy a hajtóművéből számos alkatrész hiányzik, viszont ezeket nem a kiállítási helyen szedték le róla, hanem - ismereteink szerint - eleve így állították ki (ez a keresztfej csatolt kerekekhez viszonyított helyzetéből is látható). Az állagmegóvó felújítás kérdése már Szombathelyen és a helyi önkormányzatnál is felmerült, ennél többet azonban nem tudunk. Mint ahogy arról sem, hogy a hajtómű optikai helyreállításának gondolatával (már a feladat nehézsége miatt is) bárki foglalkozna.

 

    

 

    

 

    

 

 

 

Előzmény: fecskea1 (55526)
fantal 2013.11.11 Creative Commons License 55531

Helyesbítem magam: a csatló egy része - még - megvan, a hajtórúd hiányzik..

Előzmény: fantal (55530)
fantal 2013.11.11 Creative Commons License 55530

Csatló hiányzik, a hajtórúd "csak úgy" feltéve, csapágyfémnek nyoma sincs...

Előzmény: fantal (55528)
fantal 2013.11.11 Creative Commons License 55529

Az az angoloknak eladott 411,144-es Truman eredeti kazánja, ami rossz állapota miatt az angoloknak nem kellett, kaptak helyette egy jót.

Előzmény: fecskea1 (55526)
fantal 2013.11.11 Creative Commons License 55528

Látom fémtolvajok látogatják...

Előzmény: fecskea1 (55526)
C50 2013.11.11 Creative Commons License 55527

Vajon mit keresett ott? Ebben az időpontban már nem volt rá szükség a 4-es vonalon, 86.08.28-án selejtezték. Akkor mit csinál ott gőzben?

Előzmény: Ambzso (55522)
fecskea1 2013.11.11 Creative Commons License 55526

Sziasztok!

 

Tegnap jöttem Csopak felé, és ilyenkor mindig ránézek a kiállított 375-ösre.

Nem volt időm fotózni, de néhány évvel ezelőtt ilyen képeket csináltam róla:

Nem tudom, hogy a hajtókar eredeti, avagy csak odabiggyesztették, majd aki ért hozzá,  megmondja.

Most, ahogy a gépre pillantottam, borzalmas állapotokat láttam. Rozsda rozsda hátán.

És végül, néhány éve  fotóztam az Istvántelki Főműhely kerítésén át ezt a lehangoló képet is:

Talán a két jármű pozíciója jelzi a siralmas állapotot.

 

rezgaras 2013.11.11 Creative Commons License 55525

Szerintem forgalomtechnikailag ideális megoldás egy fejpályaudvar részére, hiszen a szerelvény megkerülését össze lehet kapcsolni a mozdony fordítással. Utasforgalmi szempontból persze rossz. Nyilván a régi Déli építői nem akartak-tudtak volna egy emeletre helyezett pályaudvart építeni a Vérmezőre, azért került oldalra a felvételi épület. Bár a régi bécsi Déli pályaudvar éppenséggel emeleten lévő fejpályaudvar volt...

Előzmény: fantal (55524)
fantal 2013.11.11 Creative Commons License 55524

Nem tossz :) Bár amikor épült a Déli, a pu. még a városn kívül volt, és nem zavart senki ez a sajátos építésű fordító.

Előzmény: rezgaras (55523)
rezgaras 2013.11.11 Creative Commons License 55523

Volt már? Pl. gőzmozdony fordítás a Déli régi korongján.

 

Ambzso 2013.11.10 Creative Commons License 55522

424,005 vagy ki csoda 1984.09.06 Bp.Keleti pu-n

 

Fotó:Nagy Imre

262 2013.11.10 Creative Commons License 55521

Eszembe sem jutna bárkit lebecsülni az életkora miatt!

Előzmény: manhattani (55518)
262 2013.11.10 Creative Commons License 55520

"Néhányan álmodoznak... A fészbúk sokat elbír :)

 Ha jól sejtem az átlagéletkor 20 év alatt van a leendő "egyesületben"."

 

Ez így van.

Amikor megkérdeztem egyiküket, hogy minek örül annyira a 424.247-es kapcsán és tisztában van-e vele, hogy ez mit jelent a 424,287-es számára ,hogy ezzel a lépéssel egy mozdonyt elveszítettünk - volt nagy hümmögés és "mégsem örülök akkor", meg hasonlók....

És akkor a személyiségzavarral küzdő, magát gőzmozdonynak képzelő fanokról nem is beszéltem még.

 

 

 

Előzmény: k.fecó (55515)
siófoki35 2013.11.10 Creative Commons License 55519
manhattani 2013.11.10 Creative Commons License 55518

Senkit sem szabad lebecsülni csak azért, mert fiatal.

Nézd meg, hogy az öregek mire mentek.     :-))

Előzmény: DV 109.109 (55516)
gumidani 2013.11.10 Creative Commons License 55517

"Semmi baja nem lesz tőle a rajta ülő pénzeseknek."

 

Nem érted te az emberi irigység lényegét.

Előzmény: C50 (55507)
DV 109.109 2013.11.10 Creative Commons License 55516

Az "alapító" életkora 18 év alatt van :) 

Előzmény: k.fecó (55515)
k.fecó 2013.11.10 Creative Commons License 55515

"Néhányan álmodoznak... A fészbúk sokat elbír :)

 

Ha jól sejtem az átlagéletkor 20 év alatt van a leendő "egyesületben"."

 

 

Én is elég nehezen tudom elképzelni, azt hogy az "egyesület" mőgött valamilyen komoly szándék áll!

 

Viszont a 20 éves korosztályra nem jellemző, hogy egyesületet alapítsanak, az álmodozás az OK...

 

Előzmény: fantal (55512)
k.fecó 2013.11.10 Creative Commons License 55514

"Megmentjük, amit mások már üzemeltetnek???"

 

Nekem is ez jutott először eszembe, ezért is volt zavaros számomra, hogy ez az egyesület

tulajdonképpen a Nosztalgia kft. utóda, vagy konkurenciája lenne-e?

 

Ha ez egy utód szervezet lenne, akkor a 2. dolog amit nem értek,

hogy a gőzösök listájából miért maradt ki a 242,001 és a 424,009?

 

Az viszont mindenképpen pozitív dolog, hogy valakiknek még tervük lenne a 269 és 375,562

gőzösökkel...

 

 

 

 

Előzmény: 262 (55510)
DV 109.109 2013.11.09 Creative Commons License 55513

Nem kell komolyan venni ezt. Pár tinédzsernek sok a szabadideje és szárnyal a fantáziája... :)

Előzmény: fantal (55512)
fantal 2013.11.09 Creative Commons License 55512

Kérdezem: Most mi is ez az egész tulajdonképpen?

 

Néhányan álmodoznak... A fészbúk sokat elbír :)

 

Ha jól sejtem az átlagéletkor 20 év alatt van a leendő "egyesületben".

 

A nevezett járművek üzemengedélyének birtokosa a Kft, akik igen nem adnák át azt az "egyesületnek" :) 

Előzmény: 262 (55509)
M.machinátor 2013.11.09 Creative Commons License 55511

Háát lehet hogy ez a konkrét helyzet , de anyagilag a tőlem telhetőileg benne vagyok , inkább nem megyek kiállítani!!!!!

Előzmény: 262 (55510)
262 2013.11.09 Creative Commons License 55510

Bocsánat, még egy mondat erejéig.

Nem megalapulás, hanem MEGALAKULÁS!!!

Nem kis zöld 377-es, hanem BHÉV 27-es!!!

Megmentjük, amit mások már üzemeltetnek???

Előzmény: 262 (55509)
262 2013.11.09 Creative Commons License 55509

Idézem: "Hamarosan megalapuló egyesületünk célja hogy megmentsük ezeket a gőzösöket: 424,247, 324,540, 220,194, 275,034, 109,109, 269, kis zöld 377, 375,562"

Kérdezem: Most mi is ez az egész tulajdonképpen?

 

Előzmény: k.fecó (55506)
M.machinátor 2013.11.09 Creative Commons License 55508

Amíg ki nem vágják a kis perselyt,mint a Vasárnapi misén D))...(vagy hogy szoktátok)

Előzmény: C50 (55507)
C50 2013.11.09 Creative Commons License 55507

Minden gőzmozdonyos mozgást közzé kéne tenni, mert nincs belőle túl sok sajnos, hadd lássuk, fotózzuk. Semmi baja nem lesz tőle a rajta ülő pénzeseknek.

Előzmény: fantal (55499)
k.fecó 2013.11.09 Creative Commons License 55506
gyoparOHs 2013.11.09 Creative Commons License 55505

Egy kís karbantatás...  0:35:30 -tól   http://www.youtube.com/watch?v=vljRhfLHPc0

-=H.G=- 2013.11.09 Creative Commons License 55504

Na igen, a prémium utasoknak :)

 

 - és a fizető utasoknak ?

 

 

Ha ez így van ahogy Imre írta, akkor a Nosztalgia húzott egy csíkot A és B között, az elleneket meg végigverte mert prémium ? És az ki ? :D

Előzmény: Divrotcé (55503)
Divrotcé 2013.11.09 Creative Commons License 55503

szerintem meg nem F10-es menet, hogy titkos legyen.

 

Prémium utasoknak prémium szolgáltatás.

Előzmény: Bárdos Imre (55502)
Bárdos Imre 2013.11.09 Creative Commons License 55502

Ez igaz, de egy átlag, vasút iránt egyáltalán nem érdeklődő utast vagy nem utast jobban megfog egy gőzös látványa, mint egy akármilyen tehervonat akármilyen mozdonyáé. Előfordult, hogy Ócsán az óvodások kivonultak megnézni az áthaladó gőzöst, csak azért, mert korábban tudván a vonatról, szóltunk az óvodának, hogy jönni fog.

Kaptam már kritikát a kft. egyik, egyébként általam nem sokba nézett illetékesétől azért, mert rendszeresen felírtam ide, mikor indul Lajosmizsére az éppen esedékes nosztalgia. Szerinte ez sérti cége üzleti érdekeit, szerintem meg nem F10-es menet, hogy titkos legyen.

A tegnapiról csak annyit tudtam, hogy valamikor este megy lefelé.

Előzmény: Tastam (55501)
Tastam 2013.11.09 Creative Commons License 55501

 A tehervonatok menetrendje sem publikus, pedig azok előtt is előfordulhatnak érdekes vontatók. Akinek szerencséje van az látja, fotózza, akinek pedig nincs, az nem.

Előzmény: Bárdos Imre (55500)
Bárdos Imre 2013.11.09 Creative Commons License 55500

Ha teljesen elzárt pályán, magánterületen menne, akkor tényleg nem, de ez egy közforgalmú vasúton közlekedik, amin ráadásul sokat szívnak az utasok a személyvonatok előtt elsőbbséget élvező nosztalgia miatt. Persze a Nosztalgia Kft. legszivesebben még azért is pénzt kérne, ha valaki csak ránéz az állomáson elhaladó nosztalgia vonatra.

Előzmény: fantal (55499)
fantal 2013.11.09 Creative Commons License 55499

Egy magánrendezvény után, egy külföldi cég vendégeit vitte a Tanyacsárdába a vonat - azt hiszem ez nem a vasútbarátokra tartozik...

Előzmény: LoviGabi (55497)
Divrotcé 2013.11.09 Creative Commons License 55498

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9049668&la=127419930

 

Ezzel az erővel ide is be lehwetett volna írni. A hivatalos urak véleménye szerint a nem reklámozott utak nem publikusak.

Előzmény: LoviGabi (55497)
LoviGabi 2013.11.09 Creative Commons License 55497

Sziasztok.

Arról vajh hol lehetett volna előre értesülni, hogy a 109.109-es gőzös tegnap este a BP.-Lajosmizse vonalon közlekedett? Mert így utólag értesülni róla elég szar érzés... :(

Felek Ferenc 2013.11.08 Creative Commons License 55496

1904/1782 gysz. 68/1 jelleg - Gostovic

1904/1783 gysz. 68/1 jelleg - József

1905/1830 gysz. 68/2 jelleg - Heléna

1906/1854 gysz. 68/3 jelleg - István

1913/3104 gysz. 68/4 jelleg - Elemér

Előzmény: rezgaras (55495)
rezgaras 2013.11.08 Creative Commons License 55495

István az!! :-))

Előzmény: Felek Ferenc (55493)
Felek Ferenc 2013.11.08 Creative Commons License 55494

És a hozzá kapcsolt S22/6 jellegű szerkocsi...

Előzmény: Felek Ferenc (55493)
Felek Ferenc 2013.11.08 Creative Commons License 55493

Uraim! Egy barátom modellépítéshez keresi a MÁVAG 68/ szerkezetű "ELEMÉR" mozdonyának rajzát. felekferi@gmail.com, ha tud valaki segíteni. Köszönjük!

Mágus23 2013.11.08 Creative Commons License 55492

ÜDV! Köszönöm! Igen ez így már tiszta sor . Egyébként ez a rendszer a Brotán kazánoknál korábban Waggon- Top rendszerű kazánként is ismert volt.

Előzmény: M.machinátor (55491)
M.machinátor 2013.11.07 Creative Commons License 55491

Szervusz.Nem vízelválasztót írtam hanem gőztér elválasztót,és a brotán előfej és a gőzdóm közé volt berakva egy szűkület , ami abból állt hogy az első kazánöv (az előfejtől számolva)az előfej felé kúpossan tágult ill ellenkező irányba szükült(értelem szerüen)és ez a szükület majdnem egésszen a víz vonalig folytatódott kazán téren belül (tehát a kúpnak a hosszkazán felső élénél nem volt vége).Erre azért vol szükség (ahogy a Kirchner-Tóh-Villányi könyvben írták)mert olyan intenzív volt a gőzfejlődés az előfej környékén hogy szinte állandóan habzott a víz ,és felment a gőzdómba is ahól víz felkapást is eredményzhetett.Egyébként pl a 375-ösnél (ha jól emlékszem) kifejezetten túlméretes és pót csövek vezettek a brotán előfej alá hogy bírják víz mennyiséggel az előfejet (a tipus szám egyálltalán nem biztos,csak akkoriban olvastam amikor építettem a 375-ösömet).Üdv:M.m.

Előzmény: Mágus23 (55472)
Füttyvadász 2013.11.06 Creative Commons License 55490

Ez viszont így igaz, hálás szerep, spontán osztódott rám, szívesen vállalom. Sőt már nem csak az én oldalamról érhető el, hanem egyesületünkéről is, de nem titok, hogy ez is az én "művem". :)

Előzmény: C50 (55488)
_ANDRÁS_ 2013.11.06 Creative Commons License 55489

Üdv!

 

A vonat valóban menetrend szerint közlekedett 92 nyarán, szinte a hét minden napján (talán egy pihenőnap volt). Ráadásul talán az egyik legjobban megszervezett napi program volt: 

- indulás Siófokról Keszthelyig a 424.247-tel, 

- Keszthelyen csatlakozás Balatonfüredig Ia 204-el

- onnan vissza Siófokra nosztalgiahajóval.

 

A 424-es (nem tudom, hogy mindennap-e, de feltételezhetően igen) délután Siófokról gépmenet ment vissza Fehrvárra kezelni, meg gondolom, reggel ugyanúgy jött vissza. Szép idők voltak még... Jómagamnak is sikerült utazni rajta.

 

A képen szereplő három kocsi pedig a jelenleg is futó két darab Cmn és az ABak kocsi. Ez volt a Bivaly rendszeres szerelvénye azon a nyáron, az északi parton a 204-es pedig a 100-éves vonattal szaladgált.

 

Ja! És annyira meglátszott a mozdonyokon, hogy még nem volt központosítás: a 247-es a szombathelyiek beo gépe volt, nemcsak műszakilag, hanem esztétikailag is kiváló állapotban - a mostaninak teljes ellentéte...

Előzmény: helyzetferenc (55467)
C50 2013.11.06 Creative Commons License 55488

Tudom ezeket, de mégis veled azonosítottam, itt te reklámozod és az oldaladról érhető el.

Előzmény: Füttyvadász (55468)
Tősgyökeres szentesi 2013.11.06 Creative Commons License 55487

Én ismerem Ádámot, ugyanis a cikk az én írásom. Kérem írjon privátban nekem és megadom az elérhetőségét.

Előzmény: wrn30601 (55306)
helyzetferenc 2013.11.06 Creative Commons License 55486

Elöször a nyári menetrendet kéne megkeresni. Neked is köszönöm a vonatszámot.

Előzmény: czzf50 (55482)
Mágus23 2013.11.06 Creative Commons License 55485

ÜDV! A felsővez szóródási zaját nem is figyeltem, különösképp nem volt zavaró annyira . A felvétel ettől eltekintve  profi munka.

Előzmény: Füttyvadász (55484)
Füttyvadász 2013.11.06 Creative Commons License 55484

Az igazság az, hogy van azért ezzel a felvétellel egy kis probléma; a zúgászavar, ami a hangfelvételezés új ellenségeként jelent meg a 30-as vonal dél-balatoni szakaszának „delejesítésével” (1990). Ez volt a másik ok, amiért ezzel a felvétellel akkor lezárult egy korszak a ténykedésemben (sajnos ebben a jelenetben is jól hallható). Számítógépem abban az időben még csak a munkahelyemen volt, a zúgászavar hangszerkesztési fogásokkal történő csökkentésével bő egy évtizedre rá tudtam csak elkezdeni kísérletezni.

Előzmény: Mágus23 (55480)
hmsoft 2013.11.06 Creative Commons License 55483

Az nem csak egy állomás, hanem egy komplett vonal(szakasz). A Fekete-tenger északi partján vonul végig a vasút, eljut Adlerig, onnan pedig Abházián át tovább Grúziába. Az orosz része köszöni, jól van. A SzU szétesése után viszont felfokozódott az abház-grúz-orosz kérdés, aminek a vonal abháziai folytatása annak rendje és módja szerint az áldozatául esett. Hogy mit keres ott egy gőzmozdony, annak éppen utána lehet még nézni (hiszen amikor feladták a vasútüzemet, nem volt már gőzvontatás).

 

hm

Előzmény: Mwin (55481)
czzf50 2013.11.06 Creative Commons License 55482

18602 Siófok-Keszthely, vissza 18605, gondolom a nyári menetrendben kell keresni, amit külön adtak ki a nyári szezon elején.

Előzmény: helyzetferenc (55467)
Mwin 2013.11.06 Creative Commons License 55481

Üdv urak, 

létezik ennyire reménytelenül elhagyott állomás?

 

http://englishrussia.com/2013/11/04/sleeping-locomotive/2/

Mágus23 2013.11.06 Creative Commons License 55480

ÜDV ! Bocsánat igaz . A hangfelvétel szuper annyira tök jó ,hogy  képet kerestem hozzá azt hittem videó kép is van a vonatról. Hangrestaurátori szakmai korlátoltságom miatt észre sem vettem ,hogy csak hang(azért mert profi felvétel) . A hangfelvétel igazi profi munka kösz,hogy bemutattad.

Előzmény: Füttyvadász (55478)
Mágus23 2013.11.06 Creative Commons License 55479

ÜDV! Vettem kösz . Szakmai ártalom a jó hangot nem is figyeltem, mert teljesen rendben volt. Hangrestaurátori múltam szakmai ártalma . Kösz az infót.

Előzmény: division by zero (55476)
Füttyvadász 2013.11.06 Creative Commons License 55478

Üdv! Ha az 55470-es hsz-ról van szó, akkor, ahogy division by zero olvtárs is írja, valóban csak "fülelni" kell (érdemes minőségi fejhallgatóval, lineárban, természeteshez közeli hangerővel). Ha a társított alkalmazás a Windows Media Player és a képi megjelenítések alatt az "akkumulátor" valamelyik opciója van beállítva, akkor valóban látványos lézerfényekben gyönyörködhet a hallgató. Én, ha már valamit, akkor inkább az oszcilloszkópot szoktam használni, mert az, ha nem is egzakt módon, de legalább indikálja, ha akár a tartalomban, vagy a lejátszás beállításai folytán túlvezérlés (clipping) előfordul.

Előzmény: Mágus23 (55474)
Füttyvadász 2013.11.06 Creative Commons License 55477

"a polgári menetrendben nincs nyoma"

 

Én úgy tudtam, hogy ezek vonatok még menetrendszerűen közlekedtek, de hogy mit tudok és mi az igazság, az adott esetben két különböző dolog. Fantal talán még utána tud nézni, hogy mi volt az igazság.

Előzmény: helyzetferenc (55475)
division by zero 2013.11.06 Creative Commons License 55476

Az nem videó, csak hang.

Előzmény: Mágus23 (55474)
helyzetferenc 2013.11.06 Creative Commons License 55475

Köszönöm a segítséget. A dátum nagyából megvolt de a polgári menetrendben nincs nyoma , ezek szerint csak fali hirdetményben volt kirakva a menetrend azt viszont nem sikerült szereznem. 

Előzmény: Füttyvadász (55470)
Mágus23 2013.11.06 Creative Commons License 55474

ÜDV Tibor ! Lehet nálam van valami rendellenes dolog, de meg akarom nézni a videót és csak mindenféle színes lézerfényeket lehet a vonat helyett látni lejátszáskor .Ha nálam a hiba akkor nem szóltam,előre is elnézést .

Előzmény: Füttyvadász (55470)
Mágus23 2013.11.05 Creative Commons License 55473

AZ előbb lemaradt : A MÁV nál általában a gőzdómban szokták elhelyezni a vízelválasztót. Máv szabv,vagy Stein félét használtak. A Brotános gépeknél is a gőzdómban volt a legcélszerűbb  elhelyeznia vízelválasztót ,előfejben elhelyezettet nem ismerek (Brotán vízcsövek mentén elhelyezettet) ezért érdeklődöm ,mert olyat nem láttam.

Előzmény: Mágus23 (55472)
Mágus23 2013.11.05 Creative Commons License 55472

ÜDV! Brotán kazánban hol van a vízelválasztó ? A Brotános  324 es gépek egy részénél, a gőzdóm közelebb van az előfej csatlakozáshoz ez igaz azonban nem tudom ,hogy ott hogy van megoldva a vízelválasztó . Amit én ismerek azok a Stein,Gölsdorf, Pielock és Schmidt féle vízelválasztók illetve a MÁV szabv vízelválasztók .A Brotán előfejben alkalmazott vízelválasztóról nem tudok ,de ez nem jelent semmit, kérlek tájékoztass mert érdekel a dolog .Előre is kösz.

Előzmény: M.machinátor (55469)
Zolysys 2013.11.05 Creative Commons License 55471

86 ban katona voltam. Siófkról teljesen véletlenül egy nosztalgiával jöttem vissza Pestre.

Kocsikat passzolom.. de az biztos hogy a 109 es húzta a szerelvényt.

Előzmény: fantal (55450)
Füttyvadász 2013.11.05 Creative Commons License 55470

"a vonaton lehet ötletelni"

Szerintem ez Siófokon készült 1992 nyarán; akkor járt a 247-es ezekkel a kocsikkal Siófok és Fonyód között, úgy emlékszem hétköznapokon is. Ez volt a dél-balatoni menetrendszerű nosztalgiaüzem "hattyúdala", így nekem is róla készült az utolsó hangjelenetem azokból az időkből:

 

424247_92aug_Bszemes va.mp3

 

Hely: Balatonszemes vasútállomás
Időpont: 1992. VIII. 9.
Helyszíni környezet: II-III vágány peron, az állomásépülettel szemben
Jelenet: Érkezés Balatonlelle felől, indulás Balatonszárszó felé

Előzmény: helyzetferenc (55467)
M.machinátor 2013.11.05 Creative Commons License 55469

Persze az is , meg hogy olyan intenzíven forrott a csövek mentén a víz hogy a kazán brotános gőztér része le is volt választva a többitől mert telifrőcskölte volna a gőzdómot , egyébként amikor még tanultam fütőnek akkor mutattak ilyen már leállított brotán kazánokat és ahol a falazat hozzáért a csövekhez meg nagyon kicsi volt a rés meg ahol a korom-kátrány meg tudott ülni ott jelentős cső bemaródások voltak tűztér felöl(kifejezetten ezt mutogatták az oktatók,az állt.ism.-sen kívül),némelyiken egy fél kisujnyi.

Előzmény: bzmotresz (55459)
Füttyvadász 2013.11.05 Creative Commons License 55468

"...Füttyvadász remek és tiszteletre méltó filmjeiben amelyekben Balázs Józsefre emlékeznek OKÜ30 világbajnok felvételeivel."

 

Ez nagyon jóleső és megtisztelő, köszönöm szépen, Attila (OKU30) nevében is, de annyit hadd pontosítsak, hogy a két film közül a "nagy Balázs Józsi film" azaz a "...ki a gőzöst igazítja" nem az én nevemhez, hanem "asszony pajtáséhoz" (Fekete Csilla) kötendő, mert ő volt a szerkesztő-rendezője, jogtulajdonosa pedig a Zugló TV (bővebben itt). Az más kérdés, hogy van közöm hozzá, nem is kevés, akárcsak Attilának; már az ötletgazdái is mi voltunk, együtt ETWG-vel és Dr. Csiba Józseffel.

Előzmény: C50 (55464)
helyzetferenc 2013.11.05 Creative Commons License 55467

Utánna nézek hátha van olyan képem ahol a vonat is rajta van nem csak a 109-es .

A helyszin beazonositható a vonaton lehet ötletelni.

Minden használható válasz érdekel

 

Előzmény: C50 (55464)
C50 2013.11.05 Creative Commons License 55466

Tessék?

Előzmény: fantal (55465)
fantal 2013.11.05 Creative Commons License 55465

Meg nem mondani, hogy ez egy "felújított" kocsi. Mint a WR 225...

Előzmény: C50 (55464)
C50 2013.11.05 Creative Commons License 55464

A Bk554-es nem járt nosztaligában. Ez volt az utolsó közforgalomban résztvevő kocsi a Cak-Bam családból, ezért felújították és Dunakeszin a gyárban akarták kiállítani, de Bp. X. ker.-i tanácsnak adták valamiért. Aztán tárolták az Északiban, megjárta a magasfogadót, közben a hatékony megőrzés hatására "kissé" megkopott.

 

A siófoki vonatok is az esztergomi szerelvénnyel jártak By kocsikkal hígítva, errőt több képet töltöttem le a netről de nem rakhatom ide mert nem ismerem a szerzőjüket. Viszont megtekinthetőek ezek az idők Füttyvadász remek és tiszteletre méltó filmjeiben amelyekben Balázs Józsefre emlékeznek OKÜ30 világbajnok felvételeivel.

Előzmény: helyzetferenc (55457)
m61-008 maki 2013.11.05 Creative Commons License 55463

Igen, 2002-ben istvántelken.

Előzmény: EKM-765 (55462)
EKM-765 2013.11.05 Creative Commons License 55462

5468-at szét is vágták.

Előzmény: m61-008 maki (55458)
Füttyvadász 2013.11.05 Creative Commons License 55461

„1986-tól 1989-ig volt az idegenforgalmi szezonban, a Siófokra beérkező 109-es vagy 424-es által vontatott vonatok utasait a "kisnosztalgiák' vitték tovább, amiket a 1026-os vagy a 7111-es vontatott.”


Eléggé jelen voltam abban az időben Siófoktól Fonyódig (Szemesen van a nyári bázisunk, onnan jártam „hangozni”), de Siófokon egyik géppel sem találkoztam. Amiről dokumentum is van, az a 1026-os szereplése Fonyódon '89 augusztusában, onnan járt Lengyeltótiba, legtöbbször gépmenetben, de alkalmanként egy db kocsit is ráakasztottak a közforgalomból. Elég sok baj is volt a géppel. 86-88-ban nem találkoztam vele, a 7111-re a dél-balatoni vonalon pedig egyáltalán nem emlékszem - ami persze nem jelenti azt, hogy ő ott nem fordulhatott elő.


Arra is emlékszem, hogy a1026-ost „tiszteletbeli mozdonyvezető képzésre” állították be (ehhez szórólapokat is terjesztettek, nekem is volt). Elsősorban a német turistákat vették célba, mert akkor dömping volt belőlük. Mégis alig volt jelentkező. Nem jött a remélt bevétel, volt is fejvakarás. A fonyódi állomáson a vasutas kollégák - élükön nem mással, mint Balázs Józsival - az erről folytatott beszélgetéseink során valahogy kiderült, hogy tudok németül. Ennek következménye az lett, hogy hosszas erőfeszítéssel rábeszéltek, hogy - ha már van nálam - mondjak „valami” német reklámszöveget magnóra. Mivel a reklámszakmában „nem igazán” vagyok otthon, nehezen adtam be a derekam. Hogy aztán mégis összejött, azon magam csodálkoztam a legjobban, de a kollégák sem kevésbé. Az így "becserkészett" ügyfelek számát ugyan sose tudtam meg, mindenesetre a fonyódi hangosbemondóból ezután a szezon végéig naponta többször az én hangomat hallhatta az utazóközönség. (Így támogattam már akkor is a nosztalgiaüzemet… :) )


Ekkor még igazi formámban voltam, fő közlekedési eszközöm a kerékpár volt. A vasutas kollégákat a nyelvi mutatvány után azzal is elkápráztattam, hogy a mozdonnyal egy időben indultam Fonyódról és egyszerre érkeztem vele Lengyeltótiba. A mozdony személyzete ezután azt gondolhatta, hogy a nagy hajtásban bizonyára elfáradtam, ezért ők beszéltek rá, hogy visszafelé jöjjek velük a gépen, ahova a biciklit is felvették.


Nagy idők voltak…

 

    

 

Előzmény: fantal (55452)
bzmotresz 2013.11.05 Creative Commons License 55460

Bocs. A változó keménység ne megszűnjön, hanem a lehető legkedvezőbb értékre álljon be.

Előzmény: M.machinátor (55361)
bzmotresz 2013.11.05 Creative Commons License 55459

A Brotán kazán legnagyobb problémája a helytelen vízkezelés volt. Anno a vízdarukon fel volt tüntetve kis táblákon, hogy egy m3 vízhez mennyi szódaoldatot kellet használni, hogy a víz változó keménysége megszűnjön.

Persze ehhez az is kellett, hogy a személyzet a szolgálata alatt az " antidúrt" üzemszerüen használja.

Így lehetett a szóda által kiválasztott - változó keménység- szennyeződést a kazánból eltávolítani. Természetesen nem maradhatott el a szabályszerű lefuvatás sem a szolgálat végén.

Akik ezt nem tették meg, a brotánkazán alja eliszaposodott, kazánmosáskor igen nehezen lehetett az iszapot eltávolítani. Az ilyen személyzetnek rögtön ugrott a negyedéves balesetmentességi jutalma.

Szakmai kérdés, hogy az elrakódás miatt a kazán teljesítménye lecsokkent, illetve ekkor történhetett meg a brotáncső kilágyulása ( mivel nem volt megfelelő hűtése vízoldalról).

Előzmény: M.machinátor (55361)
m61-008 maki 2013.11.05 Creative Commons License 55458

Igen, köszi! Az a kocsi ma már nagyon romos, mint ahogy a többi említett se közlekedik.

Előzmény: helyzetferenc (55457)
helyzetferenc 2013.11.05 Creative Commons License 55457

Volt harmadik kocsi is talán a Bk 554-es . Első osztályon utaztunk , az étkezőkocsiba átmentünk egy colára de a pórnéppel nem vegyültünk.

Előzmény: m61-008 maki (55456)
m61-008 maki 2013.11.05 Creative Commons License 55456

Ha jól sejtem, akkor a kérdéses kocsik az Aa 1078 és a WR 225. De nem biztos.

Előzmény: krikori (55455)
krikori 2013.11.05 Creative Commons License 55455

Köszönöm mindenkinek az információt!

Akkor már csak azt kérdezném, hogy milyen kocsikkal közlekedtek ezek a nosztalgiák, főleg a rendszerváltás környékéig. Szécsey úr a Vasúthistóriában azt írta, hogy az esztergomi vonatokat Bak 5622, Bam 5426, 5456 és 5468 kocsikból állították ki, de a Bakot már 1985-ben selejtezni kellett. Ez még kapott egy étkezőt meg egy 1. osztályút is, milyet? A többi nosztalgiás vonatról viszont semmi infóm nincs szerelvényösszeállítás szempontjából. Személykocsis topicban folytathatjuk az "eszmecserét".

gumidani 2013.11.05 Creative Commons License 55454

 

 

"Ekkortól mindenki a piaci viteldíjat fizette, ......"

Álhír:

.......és ezzel egyidőben a vonaton utazó személyzet munkabérét is a piaci szintre módosították.

Előzmény: fantal (55450)
Csa80 2013.11.05 Creative Commons License 55453

Akkor most olvastam?:-)  Igen, csak meglepett, hogy gyorsvonatnak hívták. De szép jegyára volt.

Előzmény: fantal (55452)
fantal 2013.11.05 Creative Commons License 55452

Erről beszélünk itt egy ideje. :) 1986-tól 1989-ig volt az idegenforgalmi szezonban, a Siófokra beérkező 109-es vagy 424-es által vontatott vonatok utasait a "kisnosztalgiák' vitték tovább, amiket a 1026-os vagy a 7111-es vontatott.

Előzmény: Csa80 (55451)
Csa80 2013.11.05 Creative Commons License 55451

Valahol azt olvastam, hogy a 80as évek végén volt Déli-Siófok napi gyorsvonatpár a 109-esel, és a 009-es 424-el.

Előzmény: fantal (55450)
fantal 2013.11.04 Creative Commons License 55450

A Déli-Siófok nosztalgiát 1990. áprilisban, a hivatalos indulás előtt egy héttel állították le,  "mert a belföldi fizetőképes kereslet drasztikusan vsszaesett" - ekkor szüntették meg azt, hogy a magyar utasok egy dotált olcsó viteldíjat fizettek, a nyugati turisták meg a piaci drágát.

Ekkortól mindenki a piaci viteldíjat fizette, amit a gazdasági átalakulás miatt az átlag magyar már nem tudott kifizetni...

Előzmény: Bárdos Imre (55447)
ZazA[vm15] 2013.11.04 Creative Commons License 55449

Szép estét az uraknak!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valakinek a 009-es Nurmi tábláiról viszonylag jó minőségű, nagy felbontású fotója. 3D modellezéshez lenne szükségem rájuk. Lehetőleg mindegyik tábláról szeretnék képet, de mivel bejutni nem tudok (vagy inkább nem tudom hogy lehetne-e egyátalán bejutni) a géphez így a Ti segítségetek nagyon jól jönne.

 

További jó szórakozást/pinést.

E-mail címem: zaza'kukac'vm15.hu

ZazA[vm15] 2013.11.04 Creative Commons License 55448

"Na, valaki egy pálinkafőzőt? :D"

 

324-esnek nézem, más ötlet?

Előzmény: davosbácsi (55445)
Bárdos Imre 2013.11.04 Creative Commons License 55447

Én úgy emlékszem, hogy 2-3 évig volt a Déliből a siófoki nosztalgia, de csak egy évben ment le Fonyódig. Ezt hol a 424,009 vitte a bátaszékiekkel, hol Knizsaik a 109-el, hol valamelyik Hámános Bivaly saját személyzettel. Viszont talán 1992-93-ban minden péntek este mentünk Lajosmizsére a Nyugatiból, ami 424-es, az Árpád vagy az ABb volt. Akkor ez teljesen nyilvános menet volt, csak a 6500 Ft körüli jegy elég komoly összeget jelentett, így nem sok utasunk volt. Illetve 1990-ben Börzsönyi Napkra ment fel gőzös Szobra szombat-vasárnap, de ez csak egyszeri alkalom volt.

Előzmény: krikori (55439)
C50 2013.11.04 Creative Commons License 55446

1984-90 között csak esztergomba járt, majd néhány évig semmi, amíg a szobi el nem indult. 2001-től egyik hét Szob, másik Esztergom, 2011-től csak Szob évente kétszer.

Utolsó egomi menetrend szerinti:

Utolsó gőzös menet a 2-esen, Piliscsabáig, 2012.04.28:

Előzmény: krikori (55439)
davosbácsi 2013.11.04 Creative Commons License 55445
Mágus23 2013.11.03 Creative Commons License 55444

ÜDV !  Köszönöm ! Pontosan így van .

Előzmény: Füttyvadász (55443)
Füttyvadász 2013.11.03 Creative Commons License 55443

Még annyival lehetne kiegészíteni, hogy a nosztalgiaüzemre felújított első gépek, a 109,109-es, a 424,009-es, és a 424,287-es első közös díszszemléje a Déli Vasút 125 éves évfordulója volt 1986 ápr. 2-án, melynek alkalmából a MÁV három jubileumi emlékvonatot indított ezekkel a gépekkel (ez itt egyébként egy örökzöld téma).


109,109 > Bp-Nagykanizsa
424,287 > Bp-Székesfehérvár
424,009 > Siófok-Nagykanizsa


1986 nyarán indultak aztán az első szezonális balatoni hétvégi nosztalgiajáratok a 109,109-essel. A szerelvény délelőttönként Siófokig közlekedett, majd a mozdony a forduláshoz továbbment Fonyódig. A szerelvény Siófokról pedig délután indult vissza Pestre.

Előzmény: Mágus23 (55442)
Mágus23 2013.11.03 Creative Commons License 55442

ÜDV ! Füttyvadász már pontosan tájékoztatott erről . Én csak annyit tudok hozzá tenni ,hogy igen volt Siófokra menetrendszerinti noszi vonat ,ezt azonban nem mi Hámánosok vittük ,csak kisegítésképp néha volt oda a 424 287 es el beugró fordulónk . Általában Balázs Józsiék jártak a 424 009 es géppel ott és nagykanizsai személyzettel a 109 es gépTalán ha jól emlékszem a kanizsaiakat néha Bolla Gézáék helyettesítették a 109 es en ,de erre nem innék mérget Bolla Gézát lehetne eeről bővebben megkérdezni. Elnézést de az 1990 utáni helyzetet nem tudom mert ,akkor már eljöttem a vasúttól .

Előzmény: krikori (55439)
jagermester191919 2013.11.03 Creative Commons License 55441

Tiszteletem az Uraknak!

 

Csupán az a kis butuska ám de nagyon fontos kérdésem lenne, hogy a 424-es szerkocsijában vörös vagy fehér színű a végzárlámpa?

 

Köszönöm

Balázs

Füttyvadász 2013.11.03 Creative Commons License 55440

"...hétvégi nosztalgiamenetek meddig közlekedtek évszak, illetve év szerint?

Csak az esztergomi oldalon jártak, vagy a szobin is volt nosztalgiavonat? Balatoniak?..."

 


Csak emlékezetből (tehát nem biztos, hogy pontos):  

 

A szobi oldalon 87/88-ban nem volt menetrendszerű noszi járat, a 2-es vonalon májustól okt. végéig jártak, egy időben két vonat is. Jellemzően a 424,287-es és a 424,262. Talán 2 alkalommal Balázs Józsi is beugrott a 424,009-el. A második vonatot a 22,034-es vitte a 100 éves vonat 2 kocsijával. A további 3-4 évben már csökkent a sűrűség, erre már pontosan nem emlékszem, de vannak itt, akik tudják, majd kiegészítenek.

 

A Balatonon 87/88-ban felváltva járt a 109,109-es, Balázs Józsi a 424,009-el, valamint a 424,287-es, továbbá néhányszor a 424,262-es is beugrott. 89-től 91-ig már csak Balázs Józsi járt a 424,009-el. Lehet hogy volt kivétel, de nem sűrűn. 

 

92-ben a 424,247 járt naponta (hétköznap is) a 100 éves vonat 3 kocsijával Siófok és Fonyód között, ezután már csak az északi parton volt gőzösnoszi.

 

(Kéretik szükség szerint pontosítani!)

Előzmény: krikori (55439)
krikori 2013.11.03 Creative Commons License 55439

Üdv.

Közben olyan infót találtam, hogy az 1987/88-as menetrendben volt nosztalgiavonat szombat-vasárnap Bp Déli és Siófok között. Csak ebben az egy menetrendi évben volt, vagy rendszerváltás után is megmaradt a nyári nosztalgiázás? Bár egy olasz matőr videón pont látni balatoni gőzöst 1990-ből, de vajon csak egyszeri szerelvény volt, vagy rendszeresen közlekedő?

Dunakanyarba mindig az esztergomi vonalon mentek a nosztalgiák, vagy a szobi vonalon is futottak 1990 előtt?

Köszönöm.

Előzmény: Mágus23 (55426)
Törölt nick 2013.11.03 Creative Commons License 55438

Keresem az alábbi könyvet. Sávoly Mihály: A gőzmozdony leírása, működése és kezelése.

sagia77 2013.11.02 Creative Commons License 55437

"Részemről befejeztem, mert undorom van a politikától, a fenti kérdések részletesebb tárgyalása márpedig oda vezet."

 

És mennyire igazad van. Bánom én is, hogy belementem.

Előzmény: alkotasu (55428)
k.novotny 2013.11.02 Creative Commons License 55436

Mindkét XIIc mozdonyt a MÁV átadta a KsOd-nek bérletbe, majd a KsOd megis vette azokat, amelyek a kezelésében lévő Szepesváraljai HÉV-en üzemeltek, amig erre a vonalra mozdonyt tudott vásárolni.

 

Ezután mindkét mozdonyt Pallos Ármin épitési vállalkozó vette meg. a képeden már a tulajdonát képező egyik mozdony látszik.

 

A mozdonyokat elbontották

 

 

Előzmény: 262 (55435)
262 2013.11.02 Creative Commons License 55435

Uraim, köszönöm a segítséget és a kimerítő válaszokat.

A selejtezés tényleg nem egyenlő a lángvágóval, hála az égnek!

Mágus23 2013.11.01 Creative Commons License 55434

FIGYELEM AZ 55430 sz hozzászólásom ÉRVÉNYTELEN MIHOK1 fórumtárs leírata a HELYES.  TÉVES INFORMÁCIÓ KÖZLÉSÉÉRT ELNÉZÉST KÉREK !

Előzmény: Mágus23 (55430)
MIHOK1 2013.11.01 Creative Commons License 55433

Jó estét,

Szerintem XIIc osztályű mozdony. A nyeregvíztartály a képeslapon lévő mozdonyon a kémény mögött kezdődik mint a XIIc-nél, míg a XIIe mozdonyon a víztartály első éle a kémény előtt van. Az azonosítandó mozdony tengelyeinek távolsága egyenlő tengelyosztást mutat a XIIc mozdonyhoz hasonlóan. A XIIe középső tengelye közvetlenül a hátsó előtt van, ennek a rövidülésben álló mozdonyon is látszania kellene. A XIIc mozdonyon a védház alsó élének magasságában a mellgerendáig egy sárvédő lemez húzódik, ilyen a XIIe-n nincsen.

Az nem perdöntő bizonyíték, hogy a XIIc mozdonyok M.Á.V. selejtezése utáni utóélete nem ismert. pár hete itt a fórumon bukkant fel egy híd terheléspróbájáról készült kép olyan mozdonyról amelynek már akkor sok éve kiskanállá kellett volna válnia az ismert nyilvántartások szerint.

Előzmény: 262 (55429)
Mágus23 2013.11.01 Creative Commons License 55432

ÜDV ! 1 MÁV XII c osztály  2 MÁV XII e osztály

 

 

1 2

Előzmény: 262 (55429)
Mágus23 2013.11.01 Creative Commons License 55431

ÜDV! A kirohanást én írtam .Látod ha valamit próbálunk kissé helyén elemezni  akkor néhányan ezt kirohanásnak tekintik . Nem baj ez mert ez már politika ami manapság tényleg olyan amilyen . Az emberi meggyőződések és nézetek elvek az egy más dolog . Tényleg nem is érdemes ezt itt tárgyalni . Hozzászólásaidat tisztelettel köszönöm.

Előzmény: alkotasu (55428)
Mágus23 2013.11.01 Creative Commons License 55430

ÜDV! Szerintem XII e. A XII c  oszt. gépekből ha jól tudom csak 3 db készült.  A képen a XII c nél egy kissé más típus látható. A XII e már sorozatjelölést sem kapott, mert még 1911 előtt a MÁV törölte őket állagából eladás vagy selejtezés útján

Előzmény: 262 (55429)
262 2013.11.01 Creative Commons License 55429

Tisztelt Uraim!

Szeretnék egy kis segítséget kérni.

Szeretném megtudni hogy az alábbi képen XIIc vagy XIIe osztályú mozdony látható. Én személyszerint a XIIe osztályt gondolom, mert ebből a MÁV több darabot is eladott építési válalkozóknak és tovább szolgáltak időben mint a XIIc osztályú mozdonyok.

Minden segítséget előre is köszönök szépen.

kép forrása:vasutallomasok.hu

 

alkotasu 2013.11.01 Creative Commons License 55428

KI

 

"Neked maradtak kint rokonaid?"

 

Igen.

 

 

"Nekem igen, nem kell beszélgetnem olyan emberekkel."

 

Akkor velük beszélgess!

 

 

"Persze szerintem ha megállás nélkül, útlevél nélkül át lehet hajtani, azért az nem tűnik szemfénybesztésnek"

 

Normális viszonyok mellett egy határátkelő nem kell, hogy katasztrófát okozzon, legfeljebb 10 perces pihenőt. Amikor még volt határátkelő pl. Németország és Ausztria között, nem dőlt össze a világ. De jutottam át a magyar-román határon is 5 perc alatt, igaz, nem a Ceausescu diktatúra alatt. A határok megszüntetését nem azért találták ki, hogy Neked ne kelljen elővenni az útleveledet a zsebedből. Egészen más az ok, aminek részletezése meghaladná egy itteni hozzászólás kereteit.

 

 

"Ha teszemazt most hirtelen visszacsatolnák Erdélyt"

 

Nem beszéltem visszacsatolásról egy szót sem. Nem is gondoltam ilyenre. Viszont a kintmaradt rokonaiddal azért érdemes lenne beszélgetned arról, hogyan látják a román régiósítási tervet... (Emlékezz csak továbbá a Ceausescu-féle falurombolási tervre, és a hasonló, "barátságos" egyéb rendelkezéseikre, bár lehet, hogy akkor még gyerek voltál, és nem hagyott mély nyomot Benned.)

Ilyen, és ehhez hasonló körülmények miatt ne csodálkozz, ha egyesekben kerekednek némi negatív érzelmek is a szomszédok iránt.

Félreértés azért ne essék! Én nem írtam ide kirohanást, csupán értettem Mágus ellenérzéseit keleti szomszédainkkal szemben.

 

Részemről befejeztem, mert undorom van a politikától, a fenti kérdések részletesebb tárgyalása márpedig oda vezet.

 

 

BE

Előzmény: sagia77 (55413)
mdbz 2013.11.01 Creative Commons License 55427

Ingerem van, de hány! :(((

Mágus23 2013.11.01 Creative Commons License 55426

ÜDV ! Köszönöm válaszodat ! ! Igen a politikai nézetek tárgyalása  az itten kérem kínos és bajos . Tényleg lépjünk tovább . Nosztalgiavonatok menetrendi közlekedtetése tekintetében 1985 től tudom mondani 1990 ig . Akkor Esztergomba ha jól emlékszem március végétől október  végéig volt a menetrend minden hétvégén. A balatonon közlekedő vonatoknál ha jól tudom a nyári, május végltől szeptember elejéig volt a közlekedtetés . Ezt annyira nem ismerem mert azokat a vonatokat általában Balázs Józsiék vagy a kanizsaiak  vitték . Nekünk a Hámánosoknak csak néha beugró fordulóink vagy különvonataink voltak a balatoni irányban.

Előzmény: krikori (55423)
Mágus23 2013.11.01 Creative Commons License 55425

ÜDV Károly ! Ezt te jobban tudod .A Matolcsy féle pöttyöket meg ne keressük sehol . Politika :Nézetek és elvek kérdése .

Előzmény: k.novotny (55422)
Mágus23 2013.11.01 Creative Commons License 55424

ÜdV Imre ! Újvidék és Szovjetunió vizsgálhatnánk a dolgot ,de valóban nem érdemes ezt a mozdonyfórumon tenni . Maradjunk abban ,hogy adott esetben egy személyese találkozón beszélgessünk majd erről . Maradunk a mozdonyoknál .

Előzmény: Bárdos Imre (55421)
krikori 2013.11.01 Creative Commons License 55423

Kedves Mágus23,

 

szerintem inkább maradjunk a gőzösöknél.

Értékelem a hazafi lelkesedésed, de sajnos nem egy pontatlanságot írtál, sajnos a politika rátenyerelt a történelemre és féligazságokkal, kiragadott mondatokkal átmossák az emberek agyát. 

Középkorról elég nehéz mai fogalmakat alkalmazva beszélni, anakronizmus. A középkori európai királyságok, fejedelemségek általában befogadók voltak, csak a zsidókkal voltak problémáik időnként ha valami baj volt, legyen kin elverni, de őket igazából a Krisztus-gyilkosság vád miatt közösítették ki. A muzulmánokkal is leginkább vallási téren volt probléma, főleg az Ibériai-félszigeten, a reconquuista befejezéséig.

Habssburg uralom - azért ne felejtsük el, hogy 1848-1867 között nagyon komoly fejlesztések zajlottak Magyarországon, hogy ne menjek messze: vasút kiépülése. Azonkívül próbáljunk az ő birodalmi nézőpontjukból tekinteni a történteket.

Háborúban mindegyik hadviselő fél elkövet kisebb-nagyobb disznóságokat, csak a győztesekére sokkal később derül fény. (Milyen igaz az a bibliai idézet, hogy az apák bűneiért a fiak fizetnek meg hetedíziglenig.) A magyar katona is elemelt ezt-azt a megszállt területeken, ez katonapszichológia. A török-magyar 150 éves háborúskodásban például a magyar hadviiselés jelképének számító huszárok igencsak megsanyargatták a magyar falvakat, városokat és kereskedőket. Ez (sem) pessze nem illik bele a nemzeti kánonba. Az hogy egy nép tolvaj, hűtlen, szószegő ugyanolyan buta és igazságtalan kollektív megbélyegzés, mint ami alá minket is vettek. Inkább tanulnunk kellett volna/kellene a románoktól, a saját nép, nemzet a legfontosabb, nem a hűség meg egyéb nagyon szép romantikus szamárság.

Trianon nem azért volt mert itt kommunistauralom volt 3-4 hónapig,  Európa térképére ránézve is látszik, a németek meggyengítése miatt büntettek minket ilyen durván, hogy a későbbi kisantant államai a lehető legerősebbek legyenek. A Clemencau-legendákat is kéretik kidobni a kukába.

 

Visszatérve a gőzösözéshez: hétvégi nosztalgiamenetek meddig közlekedtek évszak, illetve év szerint?

Csak az esztergomi oldalon jártak, vagy a szobin is volt nosztalgiavonat? Balatoniak?

Köszönöm!

 

 

Előzmény: Mágus23 (55420)
k.novotny 2013.11.01 Creative Commons License 55422

Kedves Mágus!

 

Megtudnád mondani esetleg azt, hogy mit keresett a 326,324, 326,385, 326,397-es pályaszámú gépek 1914-ben (tehát nem a háború végén) az orosz Jugó-Zapadnaja (dél-nyugati vasút) vonalain.

 

Remélem nem a Matolcsy féle pöttyöket a kis gyerekek seggén....

 

Természetesen feltudnék sorolni még egy pár mozdonyt az Oszták-Magyar Monarchia mozdonyai közül

 

vagy mi a fészkes fenének volt a 326.331-es majd három éven át 16-18 között Olasz területre állomásitva....

 

 

szóval igazán abba hagyhatnád ezt a politikai ténykedésedet

 

 

http://propeller.hu/itthon/2805884-kormany-ujrairna-tortenelmet

 

A kérdés már csak az, hogy

 

ki mikor hazudott,

ki mikor hazudik

és ki mikor fog hazudni

 

 

 

Előzmény: Mágus23 (55420)
Bárdos Imre 2013.11.01 Creative Commons License 55421

> A Magyar Királyság volt egyedül az, aki számtalan idegen-ajkú népet, szerbeket, tótokat, szlovákokat, mócokat befogadott területeire és megpróbálta azokat saját nemzetéségű életükben meghagyva a Magyar Királyság területén beilleszteni az ország lakossága közé.

Szeretném megkérdezni, hol van arra történelmi példa, hogy Magyar Királyság katonái mészárlást hajtottak volna végre idegen ajkú népek között, akár- kül, akár belhonban? <

 

Például Újvidéken, vagy a Szovejtunióban. Ezen kívül tudomásom szerint az ország területén élő nemzetiségieknek sem volt olyan arany életük mint, ahogy azt az abba az irányba elfogultak igyekeznek beállítani.

 

Mindkét oldal elkövette a saját hibáit, de a mindenkori aktuális hatalom függvényében mindíg a másik oldalét kell kihangsúlyozni, a saját térfélen történt "visszásságokat", pedig lehetőleg még a történelemből is ki kell törölni. Aki pedig az ilyen értelmezést kétségbe vonja, azt le kell haza- és nemzetárulózni, gyalázni, stb. Csakhogy a világ nem csak fekete és fehér, vannak árnyalatai is.

 

De ez már politika, annál mocskosabb dolog pedig nem igazán van a világon. Inkább maradjunk a gőzmozdonyoknál.

Előzmény: Mágus23 (55420)
Mágus23 2013.11.01 Creative Commons License 55420

Üdvözletem!

 

Én azt látom, hogy beindult a magyarellenes nemzetgyalázás. Alaptalan és hazug történelmi tényekre hivatkozva. Tisztességtelen dolognak tartom azt, hogy  ha felmerül a magyar történelem tényeinek esetleges értékelése vagy tárgyalása, akkor az rögtön bizonyos politikai körökből származó gondolkodású emberekből olyan reakciót vált ki, hogy azt csak mélymagyar kötekedésként tudja értékelni,értelmezni.

Menjünk csak sorba, amikor mi voltunk nyeregben akkor mi sem voltunk különbek, csak erről nem divat beszélni, írod hozzászólásodban. Szeretném leszögezni, hogy a Magyar Királyság az akkori időkben minden európai államnál különb volt. A Magyar Királyság volt egyedül az, aki számtalan idegen-ajkú népet, szerbeket, tótokat, szlovákokat, mócokat befogadott területeire és megpróbálta azokat saját nemzetéségű életükben meghagyva a Magyar Királyság területén beilleszteni az ország lakossága közé.

Szeretném megkérdezni, hol van arra történelmi példa, hogy Magyar Királyság katonái mészárlást hajtottak volna végre idegen ajkú népek között, akár- kül, akár belhonban?

 

Török uralom és Habsburg megszállás.

Török uralom után bekövetkezett a Magyar Királyság legnagyobb tragédiája a Habsburg megszállás. Az akkori és mindenkori Haabsburg politika a Magyar Királyáság területén élő, de a Magyar Királysággal kon szolidációban élő és együttműködő más nemzetiségű népcsoportokat folyamatosan igyekezett kijátszani a Magyar Királyság ellen. A Habsburgok ezen piszkos munkája csak részben sikerült, mert az akkori európában egyedül a Magyar Királyság területén volt a legtöbb szabadságmozgalom és szabadságharc, szövetkezve a velünk élő idegen ajkú népekkel együtt a Habsburg elnyomás ellen.

Mi sem jellemzőbb erre a tevénységre az, hogy minden szabadságmozgamat amelyet a magyar és velünk közös hazában élő, de idegen ajkú népek indítottak a Habsburg elnyomás ellen, azt mindig csak a Habsburg csapatok külföldi erők plusz támogatásával tudtak leverni. Tehát ennyire nem voltak különbek elődeink idegen ajkú nemzetiségeinkkel szemben.

Kitelepitések kérdése. Ki kit telepített ki, érdemben tisztázzuk.

A Magyar Királyság erőszakosan idegen  nemzetiségű, de velünk egy hazában élő népeit erőszakkal sosem üldözte és telepítette ki. Tehát sértő magyar elődeinkkel szemben az, a kérdés feltevése, kitelepítenéd őket úgy mint minket?  A trianoni utódállamokban folyamatosan mai napig üldözik a magyarságot, és több utódállamból erőszakkal telepítettek ki magyar ajkú lakosságot.

 

Néhány adat

1920 ban idegen uralom alá került a Magyar Királyság területének 72 % a

1920 ban idegen uralom alá került a magyar nemzetiségű lakosság 63 % a

1920 ban idegen uralom alá került az ország ásványi kincseinek 78 % a

Ja persze ez nyafogás, és értsük meg ez így nem tud működni . Az I világháború után igen példás volt a büntetés ,miért is ?  Azért mert Lindner Béla leszereltette a hadsereget és az ország idegenek és kommunisták prédája lett meg is lettaz eredménye Trianonban . Trianonban nem az igazságos nemzetiségi jogok alapján döntöttek ,hanem a Kommunizmusért rótták ki a példás büntetést az Antante urak a kommunizmustól való rettegésükbem. Megadták a magyar történelem legnagyobb tragédiáját nemzetünknek és velünk élő nemzetiségeinknek. Mind a mai napig ennek következményeit viseli magyarország még az oly nagyszerű EURO ANTANTI E.U. n belül is . Most ezekért a gondolataimért nyugodtan lehet engem fasisztázni .

Előzmény: sagia77 (55413)
fecskea1 2013.11.01 Creative Commons License 55419

És akkor az öntöde mellett még ott volt hátrébb a kovácsműhely...

Előzmény: FAV 20 (55418)
FAV 20 2013.11.01 Creative Commons License 55418

Naponta megégették magukat, és most csak a szegecselésre gondolok.

Előzmény: fecskea1 (55416)
Zolysys 2013.11.01 Creative Commons License 55417

Egyébként azt néztem hogy szine mindig az emberek súlya az ellensúly :)

Előzmény: fecskea1 (55416)
fecskea1 2013.11.01 Creative Commons License 55416

El tudom képzelni. Én a hatvanas évek második felében az Istvántelki Főműhely öntődéjében dolgoztam egy darabig, ahol "csak" vagonok kerekéhez való fékpofákat öntöttünk. Az sem volt könnyű munka.

Előzmény: FAV 20 (55415)
FAV 20 2013.11.01 Creative Commons License 55415

Hatalmas munka. Az a nagy kerék amit forgatnak, oly nehéz mint most egy villanymotor a mostani mozdonyokban. Fele energia egy diesel mozdony legyártása.

Előzmény: Zolysys (55414)
Zolysys 2013.11.01 Creative Commons License 55414

tudom hogy nem hazai, de akkor is szép végignézni :)

sagia77 2013.11.01 Creative Commons License 55413

Bocs az offért, de úgy látom beindult a mélymagyar kötekedés. Neked maradtak kint rokonaid? Nekem igen, nem kell beszélgetnem olyan emberekkel. Attól amit leírtam még történelmi tény, mint ahogy az is, hogy amikor mi voltunk nyeregben, akkor mi sem voltunk korrektebbek (csak arról nem divat beszélni). És persze az EU is csak "szemfényvesztés". Érdekes tünetegyüttes, hogy akik Trianonon pörögnek, szerintük az EU szemfényvesztés. Ez nem nagyon jár külön. Persze szerintem ha megállás nélkül, útlevél nélkül át lehet hajtani, azért az nem tűnik szemfénybesztésnek, de kinek mi.

De hagyjuk a kesergést, nézzük a konkrétumokat. Ha teszemazt most hirtelen visszacsatolnák Erdélyt, akkor mit kezdenél az ott élő románokkal? Elcsatolnád őket az anyaországuktól? Vagy kitelepítenéd? Mint anno velünk tették? Értsük már meg, hogy ez így nem tud működni. Persze nyafogni azt lehet miatta, csak hát minek.

 

Előzmény: alkotasu (55409)
Mágus23 2013.10.31 Creative Commons License 55412

ÜDV! Bizony ez így igaz ! Valóságában szerintem az akkor korszerbb magyar gördülő állomány 60 70 % a került idegen tulajdonba . A 326 os gépekből 475 ? darab volt és 1919 után 125 darab maradt belőlük .

Előzmény: rm40 (55410)
Mágus23 2013.10.31 Creative Commons License 55411

ÜDV ! Nagyon köszönöm ,hogy megfogalmaztad a dolgot. A magyar vasutasok megprobáltatásairól és meneküléséről birtokomban van Schéda Jenő egykor Érsekújvár állomásfőnökének visszaemlékezései ő és családja a csehek elől menekült ,menekülés közben összetalálkoztak a románokkal akik 6 és 4 éves lánykáit 1 kg szalonnáért le akarták mészárolni . Ma már sokan nem tudják ml ls volt a Mária -Valéria telep meg az Auguszta telep a sok menekült elmondta volna a tisztelt másképpgondolkodóknak mi is a  oláh meg cseh megszállás .  Bocsánat még az egészhez annyit ,hogy a folyamatos atrcitásokat érő magyarokat kéne megkérdezni Erdélyben ,és Szlovákiában ,hogy milyen klassz az E.U. 

Mégegyszer köszönöm hozzászólásodat

Előzmény: alkotasu (55409)
rm40 2013.10.31 Creative Commons License 55410

> Emellett az a néhány gőzmozdony nem volt akkora tétel.

 

Még színezném a dolgot: a románok nem csak a Csonka-Magyarországot károsította meg ezzel. Például biztos vagyok benne, hogy a 301-es gőzösök jelentős része a csehszlovákokat illette volna, tekintettel arra, hogy e típus fő trakciós területének (marcheggi vonal) nagy része hozzájuk került. Így aztán a felvidéki/szlovákiai vonalrészek mondhatni csehül álltak a '20-as évek elején gyorsvonati mozdonyokkal. Ezért is jöhettek jól a MÁV által ki nem fizetett 328-asok és vélhetően ezért is voltunk kénytelenek az eredetihez képest további 327-eseket átadni.

Előzmény: manhattani (55407)
alkotasu 2013.10.31 Creative Commons License 55409

KI

 

"Tulajdonképpen soha nem is értettem."

 

Ha a szüleid (nagyszüleid) a román határ túloldalán maradtak volna (Veled együtt), akkor értenéd. Javaslom, beszélgess ilyen emberekkel, és ha van benned empátia, meg fogod érteni.

 

 

"EU lett, megnyíltak a határok"

 

Szemfényvesztés, népámítás...

 

BE

Előzmény: sagia77 (55399)
Mágus23 2013.10.31 Creative Commons License 55408

ÜDV! Bizony így van ahogy írod, itt csak a mozdonytémánál való maradás miatt hoztam ezt a példát. Egyébként a legtöbb vasúti gördülőanyagot ők rabolták el .

Előzmény: manhattani (55407)
manhattani 2013.10.31 Creative Commons License 55407

>Egy tény amit a románok csináltak vasúti járműveink és gőzmozdonyaink elhurcolásának tárgyában, ...

 

Azok a kisebb tétel voltak. Az I. VH után a románok 26 ezer vasúti kocsinyi árut vittek ki Magyarországról, amostani határon belülről. Emellett az a néhány gőzmozdony nem volt akkora tétel.

Előzmény: Mágus23 (55406)
Mágus23 2013.10.31 Creative Commons License 55406

ÜDV! Igen sajnos vesztes volt az ország igaz . Egy tény amit a románok csináltak vasúti járműveink és gőzmozdonyaink elhurcolásának tárgyában, az még az amerikai győzteseknek is sok volt . E.U. hogy ez mennyire igazságos arról lehetne sokat beszélni ,de ez már nem ide tartozó téma . A gőzmozdonyok elhurcolása az meg a mozdonytörténet egy szomorú epizódja,tehát itt lehetne róla eszmétcserélni .

Előzmény: sagia77 (55399)
sagia77 2013.10.31 Creative Commons License 55405

Hát, ez mostmár így sikerült.

Előzmény: fecskea1 (55402)
ZazA[vm15] 2013.10.31 Creative Commons License 55404

köszi szépen

Előzmény: Szilis (55403)
Szilis 2013.10.31 Creative Commons License 55403

Rákerülhet

Előzmény: ZazA[vm15] (55401)
fecskea1 2013.10.31 Creative Commons License 55402

Azért, miközben elmondtad a szentenciát, magad is topikon kívülre jutottál.

Talán  nem ez lett volna a megfelelő mód, hanem csak az, hogy egyszerűen leírod: ez nem ide való.

Már ha tartod magad az általad leírtakhoz.

Előzmény: sagia77 (55399)
ZazA[vm15] 2013.10.31 Creative Commons License 55401

Szép napot Urak!

 

Az lenne mai kérdésem, hogy a gőzhengerre rákerülhet-e a teljes kazánnyomás, vagy van valami gépfüggő küszöbértékük? /tekintsünk el attól a körülménytől, hogy elkaparnak a kerekek/

Valaki remélem tud segíteni, köszönettel.

ZazA[vm15] 2013.10.31 Creative Commons License 55400

Köszönöm, valóban az lehet. Elsőre azt hittem valami német eredetű móka.

Előzmény: rezgaras (55385)
sagia77 2013.10.31 Creative Commons License 55399

Nem tudom, hogy miért kell ez... Tulajdonképpen soha nem is értettem. Az 1. világháborúban a vesztes oldalra álltunk (majd a 2. ban is). Megkaptuk a büntetést.   

Példás volt a büntetés? Igen.

Túlzó volt a büntetés? Nyilván.

Ha mi nyerünk méltányosabbak lettünk volna? Nem hinném.

 

Azóta EU lett, megnyíltak a határok. A történelem így valamenyest igazságot tett.

Tudom, érzékeny téma, den a józan ész dönt.

 

No mindegy, légyszi ne offoljunk a gőzmozdonyos topicban!

Mágus23 2013.10.29 Creative Commons License 55398

ÜDV! Románok ah ! Mindent hurcoló oláh barátok....:)))) ja ,ők azok akiket nagyon imádok . Mozdonygyártás csak náluk volt de igazán ,hol is ?  Hát a Nagy ősi román  Budapesti mozdonygyárban.... szerintük az ősi román dákó földön .    Bocsánatot kérek ,de ki kivánkozott belőlem mert amit itt ezek műveltek az akkori gördülőanyaggal az példátlan rablás volt.

Előzmény: Füttyvadász (55396)
jakkk 2013.10.29 Creative Commons License 55397

nemrég - azt hiszem a facebook-on - találtam róla egy képet, talán 2012-ből, amin az látható, hogy felújították a gépet és kapott az oldalára egy "RESICZA" feliratú táblát is. no meg kicserélték az alatta levő "tájékoztató" táblát is, amin újabban már az áll, hogy "az első Romániában gyártott gőzmozdony"...... (no persze!)

 

én 2012. nyarán jártam ott utoljára, de akkor még ugyanígy nézett ki, mint az általad is betett képeken.

Előzmény: Füttyvadász (55396)
Füttyvadász 2013.10.29 Creative Commons License 55396

"...ha például az 1972-ben Resicabányán gyártott első magyar gőzmozdonyról lenne szó, az mégiscsak más volna...

 

Terrrrrrmészetesenn!!!! :)))

 

Az alábbi képeket egy nagyon kedves rokonom, Wein Sarolta (családunk történetének nagy kutatója) készítette róla és bocsátotta szeretettel a rendelkezésemre (tudván, hogy tudom értékelni...)

 

    

 

Előzmény: jakkk (55394)
jakkk 2013.10.29 Creative Commons License 55395

javítok: az 1972 természetesen 1872 akart lenni!!

Előzmény: jakkk (55394)
jakkk 2013.10.29 Creative Commons License 55394

Igen. Bár azért, akkor már pontosítsunk és tegyük hozzá azt is, hogy a "resica" is csak ezen formájában zavaró: "Reșița"

 

Mert ugye, ha például az 1972-ben Resicabányán gyártott első magyar gőzmozdonyról lenne szó, az mégiscsak más volna...

 

Az említett mozdony 2011-ben:

 

Előzmény: Füttyvadász (55393)
Füttyvadász 2013.10.29 Creative Commons License 55393

Fogalmazhatunk sarkosabban is: ha van a világnak egyetlenegy pontja is, ahol magyar ember szemét bántja (éppen) resicai vasat látni, hát ez az. Még a kertemben is szívesen látnék. De ott… pont ott… (Most az MGV-s [is] beszél belőlem.) 

Előzmény: jakkk (55392)
jakkk 2013.10.29 Creative Commons License 55392

Erről nem is beszélve... Nem is tetszett ott az a Resica... :-/

Előzmény: Füttyvadász (55388)
Felek Ferenc 2013.10.29 Creative Commons License 55391

http://www.youtube.com/watch?v=lK0sppyzrkY

 

1:40.től 4:09-ig a vasúti rész.

Előzmény: Felek Ferenc (55390)
Felek Ferenc 2013.10.29 Creative Commons License 55390

A MÁV 322,504-ről (ha jól emlékszem a pályaszámra) még színes filmfelvétel is van.

Előzmény: rezgaras (55374)
150-es vonal 2013.10.29 Creative Commons License 55389

Köszönöm a kiígazítást, valószínű hogy én értettem félre valamit.

De, egyet értek, nem illik oda...  viszont tiszteletbe tartom mások gondolatát.

Előzmény: jakkk (55386)
Füttyvadász 2013.10.28 Creative Commons License 55388

"speciel arra a helyre szerintem marhára nem való semmiféle mozdonyskanzen... az elsősorban nem vasúttörténeti jelentőségű hely."

 


Ezzel teljes mértékben egyetértek. De ha már, akkor viszont az lenne a jó, ha legalább magyar eredetű mozdonyok kerülnének oda.

Előzmény: jakkk (55386)
rm40 2013.10.28 Creative Commons License 55387

Igazad van, én emlékeztem rosszul a West-tömlő helyére is.

Előzmény: rezgaras (55379)
jakkk 2013.10.28 Creative Commons License 55386

speciel arra a helyre szerintem marhára nem való semmiféle mozdonyskanzen... az elsősorban nem vasúttörténeti jelentőségű hely.

 

 

amúgy én 2011-ben találkoztam először ott ezzel a Resicával: http://www.jakadam.hu/01fenykepeim/ev2011/05erdely2011/05erdely2011_06.html

...előtte meg még 2005-ben Zsögödfürdőn: http://www.jakadam.hu/01fenykepeim/ev2005/14erdely2005/erd05_09.html   (alul)

 

 

 

Előzmény: 150-es vonal (55381)
rezgaras 2013.10.28 Creative Commons License 55385

Szerintem a "szokásos" gyorsvonati kalauzkocsi, Xs jellegű, Dn 65000 sorozatú. Amiről egy szép "gyári" Klösz fotó is készült.

Előzmény: ZazA[vm15] (55383)
Tastam 2013.10.28 Creative Commons License 55384

 ...Ebben az évben vitték oda...

Ez tévedés. 2011-ben már ott volt, de előtte évben még nem.

Előzmény: 150-es vonal (55381)
ZazA[vm15] 2013.10.28 Creative Commons License 55383

És milyen palkikocsi van mögötte?

Előzmény: rezgaras (55374)
rezgaras 2013.10.28 Creative Commons License 55382

Amúgyis, a jobb ütköző a gömbölyű!

Előzmény: rezgaras (55379)
150-es vonal 2013.10.28 Creative Commons License 55381

Ebben az évben vitték oda, és azt mondta Bilibók Ágoston, hogy fognak még vinni oda mozdonyt, mivel szeretne egy mozdony szobor parkot csinálni ott.

A kép aug. végén készült.

Előzmény: Füttyvadász (55375)
rezgaras 2013.10.28 Creative Commons License 55380

Előzmény: rezgaras (55379)
rezgaras 2013.10.28 Creative Commons License 55379

Kivilágosítottam a képet és nem látszik a járólap fölött a kormány-vonórúd.

Előzmény: rm40 (55376)
Divrotcé 2013.10.28 Creative Commons License 55378

Baljáratban jönne? Szob-Vác közt már az 1890-es években is jobbjárat volt.

 

l

Előzmény: rm40 (55376)
rm40 2013.10.28 Creative Commons License 55377

... a helyszínt egyébként a mozdony folyómétersúlya is korlátozza/korlátozta.

Előzmény: rm40 (55376)
rm40 2013.10.28 Creative Commons License 55376

A West.-fék tömlőkapcsolat és a gőzfűtési csonk elhelyezkedése alapján célszerű lenne megfordítani a képet - lehet, hogy ez a helyszín azonosítását is megkönnyítené.

Előzmény: rezgaras (55374)
Füttyvadász 2013.10.28 Creative Commons License 55375

Tud erről valaki valamit? 2009 augusztusában, amikor ott jártunk, a mozdony még nem volt ott.

 

    

 

 

Előzmény: 150-es vonal (55373)
rezgaras 2013.10.28 Creative Commons License 55374

Urak, ritka kép! Egy 322-es pályán, vonattal (a helyszínről még folyik a vita)!

 

http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_30706.jpg

150-es vonal 2013.10.28 Creative Commons License 55373

http://indafoto.hu/es_vonal/image/19898487-9c76d95f

 

Tiszteletem az Uraknak!  Ezt a képet Gyimesbükkön lőttem.

Vonatguru 2013.10.27 Creative Commons License 55372
füstös laca 2013.10.27 Creative Commons License 55371

  Tiszteletem az Uraknak!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni vasúti könyv témában.

Van két könyvem, Vasútüzleti szótár a forgalmi vonatmozgósítási és távirdai

szolgálat számára, II. füzet magyar német rész. 1875-ös kiadású,

valamint, Magyar vasúti szaknaptár közlekedési almanach és sematizmus. 1914-es

kiadás.

Ezeknek a körülbelüli értékére volnék kíváncsi. Hátha van itt valaki aki ebben jártas,

szívesen venném, ha írna róla valami tájékoztatót.

 

Köszönettel : Nagy /füstös/ Laca

k.fecó 2013.10.27 Creative Commons License 55370

Köszönöm a linket!

Gyönyörű lett a gőzös:-)

Ezúton is minden elismerésem "Misi bá"-nak és fiának a csodálatos munkájukért!

 

 

Előzmény: gyoparOHs (55369)
gyoparOHs 2013.10.27 Creative Commons License 55369

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=565033243531768&set=a.150687664966330.25550.139439536091143&type=1&theater

Előzmény: k.fecó (55368)
k.fecó 2013.10.27 Creative Commons License 55368

Köszönöm, ez nagyszerű hír!:-)

Fotója esetleg van valakinek róla?

Előzmény: 262 (55367)
262 2013.10.27 Creative Commons License 55367

Igen, így van! :)

Előzmény: k.fecó (55366)