Keresés

Részletes keresés

k.novotny Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 60303

 

Ez pedig Villányi adatbázisából

 

Előzmény: k.novotny (60299)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60302

Tisztelettel : Az egész vita a 324 540 el indult el .

.A gép alváza végig az 540 é volt .Az 1546 pszt kazáncsere ill tolós üzemre való átalakításkor kapta. Nosztalgiára való felújításakor az eredet főkeret szám szerint lett 324 540. Az 1564 megszűnt

 

Előzmény: Mágus23 (60300)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 60301

Kedves Mágus! Én befejeztem, értelmetlen egymást győzködnünk:-)))

 

 

Előzmény: Mágus23 (60300)
Mágus23 Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60300

Üdv. Károly!

Engedd meg, hogy végigmenjünk ésszerűen a tényeken. Induljunk el az 1564-es pályaszámú mozdonytól. 1979-80-ban Celldömölkön működik, üzemel. Több fotó is dokumentálja ezt. Ezen nincs mit vitázni. Hivatkozol egy selejtezési jegyzőkönyvre, amelynek hivatalos ügyiratszámát is közlöd beírásodban, hogy abban a jegyzőkönyvben 1981. április 15-én a mozdonyt Bp. Hámán Kató fűtőházban selejtezték. 7578 fórumtársunk korrekten hitelesrn dokumentálja az Általad jelzett számú selejtezési jegyzőkönyvet. Az Általad megjelölt selejtezési jegyzőkönyv ügyiratszáma és 7578 fórumtársunk által bemutatott jegyzőkönyv ügyiratszáma és dátuma teljesen egyezik. Ebben több gőzmozdony és szerkocsi pályaszáma benne van értelmesen és láthatóan. Az is fel van tüntetve, hogy a jegyzőkönyv hány példányban készül, és melyik szakosztályoknak kell belőle másolati példányt adni. A selejtező bizottság tagjainak neve is fel van benne sorolva, ráadásul jelölve van a papíron, hogy ügyirati példány. Innentől kezdve hitelességéhez számomra kétség nem fér. A jegyzőkönyvben 324 1564 pályaszámú mozdony nem szerepel. Tudjuk azt is, hogy a 324 1564 pályaszámú mozdony Füzesabony Vontatási Főnökség, Jászapáti vontatási kirendeltségére lett állomásítva. Több hiteles fénykép dokumentálja azt, hogy a mozdony 1983-ban üzemképes állapotban vonatokat továbbít és a MOROP járműbemutatóján Sopronban szerepel. Nyolc egymástól független vasútfotós képei mindezt bizonyítékul alátámasztják. Jászapátiban történő működése, illetve tárolása idején a mozdony selejtezéséről keletkezett dokumentum eddig részemről nem ismert. A mozdony történetének további dokumentumai alapján bizonyított, hogy 1990 és 91 között gépezet nagyjavítással egybekötött kazánfővizsgálatot kap. Ezután fővizsgáztatott állapotban 324 540 pályaszámmal az Északi (kommunista nevén Hámán Kató) fűtőházban a nosztalgia üzem részére szolgálatba áll. Ezek az Általad is bemutatott tények. Szeretném kérdezni, akkor mi nem világos?

Hol van egy 324 1564-es pályaszámot bemutató és tartalmazó selejtezési jegyzőkönyv.

Válaszodban rátérsz,hogy én kit neveztem piszkos kommunistának. Na már most az a helyzet, hogy erre jelenleg ezen az oldalon nem kívánok reflektálni, mert az olyan indulatokat fog elindítani amire senki sem kíváncsi. Sajnos nem értem a problémádat. Mi nem világos az eddigi dokumentumok és tények ismeretében, arra nézve, hogy a 324 1564-es pályaszámú mozdony 1981. április  15-én a Hámán Kató fűtőházban nem lett selejtezve. Ameddig a mozdonyról nem kerül elő egy hivatalos dokumentum, hogy az selejtezve lett, addig nem minősül selejtezett járműnek. A mozdony mint tudjuk jelenleg is megvan 324 540 pályaszámon.

Selejtezett mozdonyok státuszai. Amikor egy mozdonyt selejteztek, akkor az általános eljárás szerint azt 90 napon belül el kellett bontani. Azonban jó néhány selejtes mozdonyt nem bontottak el, hanem szobormozdonyként kiállították. Ezeket általában a Közlekedési Múzeum leltárába vette és megőrízte, tehet ezekől muzeumi megörzött mozdony lett, tehát nem lettek elbontva. Erre mondhatnák, hogy igen, a 324 1564 pályaszámú mozdony le lett selejtezve, de nem lett elbontva. Ezzel az a gond, hogy a selejtezéséről eddig dokumentumot nem láttunk. Már most szeretném megkérdezni az itt ismertetett tények alapján, akkor miről beszélsz? Miért állítod, hogy az Általad megjelölt számú ügyiratban selejtezve lett a mozdony a Hámán Kató fűtőházba! Ha azt a jegyzőkönyvet nem tekintjük selejtezési jegyzőkönyvnek, hanem egy bontási engedélynek, akkor szerepelnie kellene benne az elbontandó mozdony pályaszáma mellet a megjegyzésnek, hogy a mozdony megőrzés miatt nem bontatndó! A 424 005-ös esetét hozom fel ennek példájára. A gépet nálunk a Hámánba selejtezték. A selejtező elvtársi bizottság úgy döntött, hogy a selejtes mozdonyt nem bontják el, hanem a MÁV állagából törlik, azt a Közlekedési Muzeum gyűjteményi leletárba veszi, és egy külső tisztítás és ujrafestés után Rákosrendező állomáson kiállítják. Mindannyian tudjuk, ez így történt. Amennyiben a 324 1564-es mozdonyról az 1980-as években keletkezett selejtezési jegyzőkönyvet bárki is bemutatja dokumentálva, abban a pillanatban ez a mozdony selejtezett, de el nem bontott megőrzött mozdony státuszát jelenti.

Előzmény: k.novotny (60296)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 60299

Akkor egy kicsit másképp lejjebb görgetve

 

 

időnként összevetitek a saját adataitokat, és elmélkedtek az esetleges különbségekről. Lehet, hogy ez is egy ilyen téma lesz.

 

Igen de ez általában nem magyar mozdonyokról szól, habár egyénileg szoktunk modositani ki ki a sajátjában a magyar esetében is. De ez nem jelenti azt, hogy ez fenn is lesz a WEB lapon. Csak egy példa a BR 52-es mozdonyával amit kb 2 évvel ezelött fejeztem be, közel 3 évig tartott a frissitése (főleg idő hiány miatt)

 

Ezen érvek ellen Te csak Lányi adatát hozod. Nem lehet, hogy véletlenül elírt valamit? Hiszen ő is ember volt, tévedhetett.)

 

Lányi is sokat tévedett, ezen tévedések legfőbb okairól nem kivánok regélni.

 

 

 

 

Előzmény: alkotasu (60298)
alkotasu Creative Commons License 2015.11.22 0 0 60298

No, Kirchner Attila nyilvántartása - úgy nézem - egyezik a könyvben levővel. Nincs szó selejtezésről benne 1981-ben, csak '61-ben, de akkor rövidesen ismét állagba vették.

 

De - mint írtad egyszer - időnként összevetitek a saját adataitokat, és elmélkedtek az esetleges különbségekről. Lehet, hogy ez is egy ilyen téma lesz.

 

(Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy jelen esetben az látszik valószínűnek, hogy '81-ben nem volt selejtezés, a mozdony Füzesabonyban dolgozott, vontatta a '83-as MOROP kirándulóvonatát, Sopron Déli pu-n pedig részt vett a mozdonyparádén. Akkor is befűtve. Egy selejtezett mozdonyt (amit a feltételezésed szerint tároltak az ÁTI-nál) vajon befűthettek volna? Ezen érvek ellen Te csak Lányi adatát hozod. Nem lehet, hogy véletlenül elírt valamit? Hiszen ő is ember volt, tévedhetett.)

Előzmény: k.novotny (60295)
ENERGOSZERVIZ Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60297

Tisztelt Urak!

 

Most regisztráltam a fórumon, mert érdekelt a téma, és szeretnék hozzászólni.

Mi vagyunk az a cég Debrecenben, aki a 242-es kazánját és még egy pár mozdonykazánt felújított. Régen a Debreceni Máv Járműjavítóban dolgoztunk. Minden szerszámunk és gépünk megvan, és nem utolsó sorban megfelelő szakembereink is rendelkezésre állnak egy mozdonykazán felújításához. A legelső nagy munkánk a 242-es kazánja volt, a 2000-es évek első felében dolgoztunk az osztrákoknak ( pl 109-es, 17C stb..). A legutóbbi munkánk a szilvásváradi ,,Szilvi" kazán fővizsgája volt, és most is várunk egy komoly megrendelésre.

 

Mivel komoly tapasztalatunk van telepített gőzkazánok javításában  és vegyszeres vízkőmentesítésében, ezért -hozzászólva a kazántisztítás, mosás témához- minden probléma nélkül kisavaztuk a ,,Szilvi" kazánját is. Meg lehet csinálni, csak gyakorlat és megfelelő technológia kell hozzá.

 

Weboldalunk: www.energoszerviz.com vagy  www.energoszerviz.hu

k.novotny Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 60296

Tessék mondani és egyeztetni a képeket az én beidézett szövegemmel

 

Hol a selejtezési bizottság tagjainak az aláirásai, mert én csak két személy nevét látom a Dr  X,Y-két melyeket amikor elkezdtél forumozni piszkos kommunistáknak neveztél akik szétvágatták a mozdonyokat

 

Amúgy nagyon sok mozdonyról tudunk amelyeket selejteztek majd jó pár év után a szemétből kivették és megörizték. Igaz ez nem Magyarországon történt

Előzmény: Mágus23 (60290)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 60295

Az, hogy mi van a könyvben az egy dolog (a könyvet nem én irtam)

 

 

Az hogy mivan a MGV adatbázisában az pedig egy másik dolog (azt sem én szerkesztettem)

 

Hogy mi van nálunk az pedig egy harmadik dolog

 

Itt van Kirchner Attila megjegyzései az ő adatbázisából

 

 

A felső két sor az az én adatbázisomból való, de kénytelen voltam igy görgetni, mert másképp nem lenne Attiláé látható

 

 

Előzmény: alkotasu (60292)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60294

Csak nektek itt befejeztem:-)) tovább lehet elmélkedni

 

4.3.5 Selejtezési jegyzőkönyv, valamint mellékleteinek kiállitása, beszámolási kötelezettség

 

 

4.3.5.1.

A selejtezési eljárás során a bizottság megállapításait, rendelkezéseit és javaslatait, továbbá indokait a Selejtezési Bizottság vezetője köteles a 6. sz. mellékletben található nyomtatványok felhasználásával jegyzőkönyvbe foglalni, amelyet 2 példányban kell kiállítani.

 

4.3.5.2.

A Selejtezési Bizottság vezetőjének az általa kiállított selejtezési jegyzőkönyveket minden évben egytől kezdődő sorszámmal, és az év megjelölésével kell ellátni. A selejtezési jegyzőkönyvekről nyilvántartást köteles vezetni.

 

4. 3.5.3.

 

A selejtezési jegyzőkönyv kézirati példányát a selejtezési szemle befejezését követően a bizottság tagjaival történt egyeztetés után, a helyszínen kell kiállítani és a bizottság tagjaival aláíratni

 

4.3.5.4.

A vasúti vontató- és vontatott járművek selejtezési jegyzőkönyvének a selejtezésre javasolt járművek adatain kívül tartalmaznia kell:

– a bizottság határozatát,

– a leszámolást végző megnevezését,

– a selejtezés végrehajtására vonatkozó rendelkezés, engedélyezés iratának a számát.

 

4.3.5.5.

A Selejtezési Bizottság vezetőjének 5 munkanapon belül a selejtezési jegyzőkönyv eredeti példányát, valamint a bejelentőlap 1. példányát meg kell küldeni MÁV

Számviteli Szervezete részére.

 

4.3.6. Selejtezett vasúti járművek bontása, a megjelölt alkatrészek visszanyereményezése

4.3.6.1.

A vasúti járműveket az utolsó üzemeltetési állapotuknak megfelelően kell a selejtezésig megőrizni. A járműveket szétbontani, azokról alkatrészeket leszerelni, és más célra felhasználni nem szabad. Az üzemzavar elhárítása érdekében a kiszerelt alkatrészeket, fő darabokat visszaszerelve pótolni kell. Amennyiben a pótlás nem lehetséges, akkor megfelelően dokumentálni kell az eseményt, (jegyzőkönyv, bizonylat) és selejtezéskor a bizottságnak át kell adni.

 

 

Előzmény: alkotasu (60292)
FAV 20 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 60293

Facebookon találtam 1942.  A típusa kéne, mert nem látom a számát.

alkotasu Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60292

A Kirchner-Tóth-Villányi szerzők által összeállított 324-es könyv sem említi a mozdony történetében a selejtezés tényét. Ugyanez a könyv a 324,1564-est Füzesabonyi állomásítással említi.

Illetve ajámlom még ugyanitt a 187-188 oldalakat, ahol napra felsorolja a selejtezett mozdonyokat 1980-tól. Az 1564-es itt sem szerepel.

Talán hármuknak azért elhiszed, hogy az ő nyilvántartásuk jó...

Előzmény: k.novotny (60288)
erdőszéli Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60291

vagy teljes mozdonyt :-)  (1959)

 

 

 

 

 

Előzmény: Bárdos Imre (60283)
Mágus23 Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60290

Üdv. Károly!

Ne hülyéskedj már ezzel! Bocsánatot kérek, hogy ezt írom, Te aki tapasztalt nagy tudású szakember vagy, azt mondod, hogy ez nem selejtezési jegyzőkönyv. Ne viccelj már. Láttál belőle nem egyet, nem kettőt,nem tízet. Az S utasításban is (selejtezési utasítás) benne van, hogy a selejtezési jegyzőkönyv alján található rovatot ki kell tölteni, hogy az adott szertár rendelje meg a felesleges járművek bontását. MÁV-nál erről külön bontási jegyzőkönyv nem készül, hiszen minden selejtezési jegyzőkönyv alsó rovatában ez a szabványosított szöveg benne van. Kitöltéskor be kell írni a területileg illetékes szertár vagy szertárfőnökség, illetve vontatási telep nevét. Ezzel a járművek gyakorlatilag bonthatóvá váltak. Az S utasítás szerint a járműveket 90 napon belül el kellett bontani, különben eszközlekötési járulékot kellett utánuk fizetni. Na már most az 1564-es esete, Celldömölkről, Füzesabony, Jászapáti  vontatási kirendeltségéhez került. Ott tovább dolgozott. Majd kazánvizsgájának lejárta után a mozdonyt megőrízve státusszal tárolták egészen 1990-91-ig amikor is fővizsgát kapott és a nosztalgia üzem céljára 324 540 pályaszámmal az Északi, korábban Hámán Kató fűtőházba állomásították. Tehát a mozdonyt sosem selejtezték.

Előzmény: k.novotny (60286)
alkotasu Creative Commons License 2015.11.22 0 0 60289

Karesz!

Ezt nem értem. Van egy beszkennelt dokumentum, melynek az a címe, hogy "Vasúti jármű selejtezési / átminősítési jegyzőkönyv". Ennek a dokumentumnak a túloldalán azt olvasom, hogy "a kimutatáson szereplő járműveket a bizottság selejtté nyilvánította egyidejűleg". Az ügyiratszám J33/1981, ami azonos azzal, amire korábban hivatkoztál.

 

Erre azt írod, hogy ez nem selejtezési jkv. Akkor mi? És miért szerepel rajta ugyanaz az ügyiratszám? És hogy néz ki a selejtezési jegyzőkönyv ezek után?

Előzmény: k.novotny (60286)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.22 0 0 60288

Imre nem erről van szó

 

Lányi nem véletlenül irta a szerkocsit sem a listájába.

 

Mert még mielött 7578 betette a képeket elötte közöltem a M324,1560 szerkocsijt is, hozzátéve hogy az 1564-hez csatolva, és ez is benne van a listában

 

Azért Lányi tudta, hogy mit is selejteztek

 

 

 

 

Előzmény: Bárdos Imre (60287)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60287

Pedig minden selejtezési jkv. így néz ki és mindegyik alján ott van a szabvány szöveg a jármű bontásáról, ahová csak a bontásra utasított egység (fűtőház, járműjavító) nevét gépelik be.

Előzmény: k.novotny (60286)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60286

Ha megnézed a 7578 által betett lapokat komolyabban, akkor rájössz, hogy ez nem selejtezési jegyzőkönyv, hanem bontási utasítás. A 2. lap alján a vastag keret alatt írt szöveget abban utasítják a Hámánt, hogy a felsorolt járművek bontását rendelje el

 

Az 1564 azért nem szerepel a listában, mivel azt nem bontották, mert arra nem adtak utasitást

 

 

Előzmény: Mágus23 (60284)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 60285

Lesz is belőle valami, mert már a 375-sökkel foglalkozó Indóház extrában is csak annyit írtak róla, hogy fővizsgára van.
A Truman és a Nyalóka visszatérése után nagy dobás lenne a 375-ös feléledése is.

Előzmény: fantal (60281)
Mágus23 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 60284

Üdv ! Nagyon köszönöm a betett dokumentumot . Érthető ,hogy 1983 ban láthattuk a gépet mert 1981 ben a Hámánban nem selejtezték a jegyzőkönyv alapján.

Előzmény: 7578 (60279)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60283

Amikor még gőzmozdony kazánt is hirdettek az újságban:

 

 

Népszava, 1968.03.16.

fantal Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60282

Károlyom

 

a 324.1564 esetében nekem meg olyan papírom van, hogy a História Bizottság azt az álláspontot  képviselte, ha nem sikerül a mozdony eredeti pályaszámát megállapítani a felújítás befejezéséig, akkor a gép 324,1564 pályaszámon álljon nosztalgia forgalomba. Az ok: a mozdony átépítésekor az eredeti mozdonykönyv helyett újat nyitottak, a régit megsemmisítették, az eredeti pályaszám nem megállapítható!

 

Aztán hipp-hopp előkerült az 1961-ben beépített, acél síktűzszekrényűre átépített kazán eredeti kazánkönyve, és e szerint a beépített kazánt a 324,540-es mozdony kazánjából építették át... És így kapta meg a gép maga a 324,540-es pályaszámot.

 

 

Előzmény: k.novotny (60261)
fantal Creative Commons License 2015.11.22 0 0 60281

Volt, a 375,562. Most az is fővizsgán.

Előzmény: 324540 (60280)
324540 Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 60280

Volt működő 375-öse a parknak amikor megnyitott?

7578 Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60279

Talán segít a vitát eldönteni: itt van a Károly által említett J33/1981 sz. selejtezési jegyzőkönyv.... és annak belső oldala:

 

 

Előzmény: Mágus23 (60275)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60278

Szia!

 

Igen lehet hogy ez van papiron

 

Igen, ezért voltak a papir gyüjtőkkel jó párszor vitáim.

 

Nos ennyi ember nem téved a pályaszámban és az időpontban. fényképek meg vannak .

 

 

A gond az, hogy 1985-ben amikor Kirchner A. megszerkesztette az adatbázis programját, pontosan az induló alapok a Lányi  adatgyüjteménye volt. Tehát az első kezdeti adat bevitelek Lányi adatai voltak. Lányinak ebban az időben, sőt előtte is szabad bejárása volt a gépészetre, és ő onnan szerezte az infóit, pontosabban kiírta

 

Ha jól tudom, de lehet, hogy tévedek, a Historia Bizottság ez időben kapott jogilag hivatalos formátumot, elötte is müködött már, de még nem hivatalosan.

 

Mint irtad 83-ban volt a MOROP kongresszus, de nem tudom, hogy mikor volt elötte, mert akkor a döntik a záróülésen a következő kongresszus helyét. Tehát lehet, hogy pontosan azért selejtezték le a mozdonyt, és vitték Jászapátiba (ha jól tudom ott volt az ÁTI raktár iparvágánnyal, fegyveres őrzéssel), hogy a mozdonyt nehogy szétrabolják a kongresszus kezdetére. (Természetesen ez egy elmélet) tehát jó lenne látni egy olyan fotót, amely az általam beirt selejtezés dátuma és a MOROP kongresszus között készült, és a mozdony üzemelt

Mivel a 1980-as képeden is a mozdony egész jó állapotban van, talán ez lehet a magyarázat.

 

Nekem van egy Németországban élő haverom, (osztálytársam volt), aki 1971-ben dobbantott az országból. Ennek a srácnak, a fotozás volt a hobbyja, és németben ebből is élt meg a későbbiek folyamán. Bejárta a világot, és különböző témákat fotozott ahogy az ihlet megcsapta. Amióta a net világát éljük kb 10000-12000 fotot küldött nekem, világ különböző részein készitett fotóiból ( nem kimondott csak vasúti képeket)

 

Ez a srác 1969-70 körül megpalizott engem, hogy autozzunk végig a Vác-Diósjenő-Rétság-Balassagyarmat-Ipolytarnóc-Aszód vonalat, mert ő azt olvasta egy korábbi MÁV közlönyben, hogy ez és ez a pályaszámú mozdonyt oda állomásitották és arról a mozdonyról szeretne fényképet késziteni. Mondanom sem kell, hogy a mozdonyt nem találtuk meg, és ezek után visszamentünk B.gyarmatra, és ott kérdezősködtünk a fütőháznál. A következő választ kaptuk a fütőház fönökétől. Ő több mint 20 éve itt dolgozik a fütőháznál, de az a mozdony amit mi keresünk az életben sosem volt itt, és a mai nap sincs itt.

Pedig a MÁV hivatalos közlönye a srác kezében volt.

 

Többek közt ezért nem foglalkozok állomásitási dolgokkal sem

 

Előzmény: Mágus23 (60275)
Mágus23 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 60277

JAVÍTÁS!!!  Szerkocsi : R jelleg

Előzmény: Mágus23 (60276)
Mágus23 Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60276

Celldömölk 1980 324 1564   Szerkocsi : M jelleg

Mágus23 Creative Commons License 2015.11.22 0 1 60275

Üdv Károly !

Igen lehet hogy ez van papiron ,ámde a tény ,hogy 1983 ban a Nyugatiban is meg a Landlernél is és Sopron Déliben fényképeztük többen is .   Dr. Kubinszky Mihály

                                                          Dr. Károlyi Zsolt

                                                          Dr. Károly Imre 

                                                         Lányi Ernő

                                                         Kristófcsák Tamás

                                                         Helmut Griebl

                                                        

Nos ennyi ember nem téved a pályaszámban és az időpontban. fényképek meg vannak .

Egyébként ki tudja melyik gépre dobták fel a 1564 es táblát előre és hátra a szerkocsira .

A másik én láttam a 1564 est Celldömölkön letétben ,de nem selejtes állapotban volt . '983 ban papíron mennyi üzemi 324 es volt még ? Vámosgyörk Gyöngyös között az ingát még akkor tán azok vitték .

Előzmény: k.novotny (60272)
karpathia Creative Commons License 2015.11.22 0 0 60274

Ez egy még most is üzemelö keskeny nyomtávú gőzös Szlovákiában

Ep128 Creative Commons License 2015.11.21 -1 0 60273

Legjobb tudomásom szerint a 001 főkerete bizonyítottam a 001 -é! Valamelyik másik alkatrészében is láttam a számát, mikor egyszer alaposabban körbejártam, ami nyilván nem utólag került beütésre, ilyesmivel a tákoláskor nem foglalkoztak. Szóval a főkeret + ez+az (egy része a mozdonynak) eredeti! A Horvátok nem egy átszámozottat adtak ide!

Előzmény: fantal (60252)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60272

Nálunk pedig ez az adat szerepel

 

Selejtezve: 1981.04.15. a Bp-i Hámán Kató fütőháznál a hozzácsatolt M324,1560 p.sz. szerkocsival a J33/981 jegyzőkönyv alapján

 

Jászapáti/Berva tárolás 1564-es számon

Előzmény: Mágus23 (60270)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60271

Elnézést ,igaza van . A felújításkor még az eredeti "M" szerkocsival szenesnek lett megcsinálva , és utána került Db re pakurássá válni , akkor kapott új kazánt a 61 ben készült helyett

Előzmény: Mágus23 (60270)
Mágus23 Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60270

Tisztelt Uraim!

Kétségeket kizárólag a fotó 1983. október 3-án készült. A Nyugatiban és a Landler megállónál.

Ott akkor többen is fotóztuk ezt a gépet. Lányi Ernő ott állt mellettem amikor a kép készült. A másik oldalon pedig Kristófcsák Tamás ténykedett. A gépről annyit, honos fűtőháza  Celldömölk, legalábbis akkor 80-81 között. Akkor Cellben ott volt még a 324-1581-es. 324-1572-es, az 1564-es 80-81-ben, meg az 1572-es is sokszor az Ajka-Celldömölk között közlekedő prolit is  hordta. 83-ban a MOROPON a soproni járműkiállításon is ott volt. Táblák miért nincsennek rajta, mert x y leszedte Cellben a fűtőházban. Az 1564-eshez 80 körül hol ilyen, hol olyan szerkocsi volt kapcsolva. Ez a hol ilyen, hol olyan azt jelenti, hogy háromtengelyes M szerkocsi, vagy az 1572-es nagy szerkocsija volt használva. A 324-esek R szerkocsija 327 vagy 328 sorozatú mozdonyoktól származott, de az ingás üzem részére ezeket a szerkocsikat az R 424 sorozatú szerkocsik mintájára alakították át, azaz magasított szénszekrényt, és meghosszabbított víztöltő nyílást kaptak, valamint szerkocsik homlok védfallal lettek ellátva.  A most bemutatott képen Sopronba van a mozdony a Déli pályaudaron a MOROP jármű bemutatóján. 1983 okt 8 . án.

zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60269

Elnéztem

Előzmény: fénysorompó (60267)
1047 005-2 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 60268

"ha ott a követhető hátterű, nem összelapátolt 009?"

 

 

Mennyire eredeti?

Előzmény: fantal (60243)
fénysorompó Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60267

nincs rajta 3.ik jelzőlámpa

 

Te milyen képet nézel?  :-)

Előzmény: zsiráftotya (60265)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 0 0 60266

Meghát ugye 81 ben leállítoták....

Előzmény: zsiráftotya (60265)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60265

83 nem lehet ,mert nincs rajta 3.ik jelzőlámpa

Előzmény: alkotasu (60263)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 0 0 60264

Ez vagy 327, agy 328 szerkocsi , nyújtott víztöltő nyílással.Ezek a gépek inga üzemre lettek átalakítva

Előzmény: Mágus23 (60262)
alkotasu Creative Commons License 2015.11.21 -1 0 60263

És ez miféle figura volt? Nosztalgiamenet expresszvonati kocsikkal?

Vagy nem volt delej a drótban, a gázolaj is elfogyott, és még egy nyavalyás Bivaly sem volt a környéken - a tótok meg verték a tamtamot, hogy márpedig ők még aznap haza akarnak érni?  :-)

Előzmény: Mágus23 (60262)
Mágus23 Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60262

324 1564

1983 október 3 Landler és Nyugati 

Emlékeim szerint az 1572 szerkocsijával

ber 3 Landler és Nyugati 

Emlékeim szerint az 1572 szerkocsijával

k.novotny Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60261

 

 

Akkor sorban

 

324.540-nek született 1915-ben

 

19-ben elvitte a román, ahol ugyan ezt a pályaszámot viselte. 45-ben visszaszereztük, majd trofea lett, de a román nem találta meg,  itt maradt,  majd ezen a számon üzemelt 1961 12 haváig

 

Ugyanekkor egy új kazánt kapott mégpedig a 14831-es kazánt és a mozdony az 324,1564' pályaszámot kapta meg köszönhetően a sztahanovista produkcióknak

 

1981-ben selejtezték ezen a számon, majd Jászapátiban tárolták. 1989-ben lejárt a kazánja, ekkor a mozdony bekerül a Landlerbe, a HB restauráltatta. 1991-ben amikor kész lett akkor visszakapta az eredeti pályaszámát a mozdony.

 

Tehát a mozdony mindvégig a főkeretét viselte. függetlenül attól, hogy hány, és milyen kazán volt rajta

 

 

 

 

 

Előzmény: fantal (60256)
fantal Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60260

Mond, nem érted? Nem a 324,540-es mozdony lett acél tűsszekrényesítve, hanem egy olyan mozdony főkeretébe építették be azt  a kazánt, aminek a számát nem ismerjük. A beépített kazán volt viszont az acél síktűzszekrényessé átépítés előtt a 324,540-esben.

Előzmény: zsiráftotya (60259)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 -1 0 60259

Csak kimazsoláztam : A 324 540 es 1961 ben kapott acéltűzszekrényt  ,onnan lett először 1564' ill még az évben egy újabb cserével 1564,és ezen a számon lett leállítva 81 ben

Előzmény: fantal (60256)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 -1 0 60258

Vagy nem tudom értelmezni a leírtakat

Előzmény: zsiráftotya (60257)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 -1 0 60257

Igazad van ,olvasni sem tudok

Előzmény: fantal (60256)
fantal Creative Commons License 2015.11.21 0 0 60256

A 324 es könyv szerint 324 540 nek született 

*

A kazánja volt a 324,540-esben. A mostani mozdony 324,540 pályaszáma a kazánkönyv alapján született 1991-ben, a 324,1564-es mozdony - amiből átépült a mozdony az acél tűzszekrényre átépítéskor -  eredeti pályaszáma nem ismert. 

Itt meg lett erőszakolva az az alapelv, hogy a nosztalgia járműveknél a főkeret örökíti a pályaszámot, a 324,540-nél viszont a kazán lett ez az átörökítő. 

Előzmény: zsiráftotya (60254)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60255

Azt sem szabad figyelmen kívűl hagyni, hogy az átminősített kazánok ,bár idősebbek 50 évnél , de csak csökkentett nyomással üzemelhetnek A Trumann és tudomásom szerint a Nyalóka is így üzemel

Előzmény: fantal (60253)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60254

A 324 es könyv szerint 324 540 nek született a Románoknál is ezen a pályaszámon volt , valamint egy ideig futott 324 1564 psz on is. kb az ingaüzem miatt. 91 ben kapta vissza az eredeti pálya számát

Előzmény: fantal (60252)
fantal Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60253

Na most az a helyzet ,hogy 50 évesnél időseb kazánt nem lehet üzemeltetni. Új kazánokat kellene építeni , (de hol ?) Az utolsót Dcenebren építették a 324 eshez)

**

Nem, a 242-es hosszkazánja az utolsó, ami Mo-on készült új gőzmozdonykazán (2001-2002) a debreceni járműjavítóban. Miután a románok megvették a járműjavítót, alakult egy magáncég az ottani dolgozókkal, akik továbbra is vállalnak ilyen munkát, a weblapjukon ott a 242-es kazán is  referenciaként.

Sőt ez a cég még fővizsgáztatott is pár éve egy még ma is működő 424-esből való ipari fűtőkazánt.

 

Tehát a know how még megvan.

Előzmény: zsiráftotya (60244)
fantal Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60252

Talán az, hogy "Ő" a 001-es!

**

Ez sosem bizonyosodott be teljesen.

A 324,540-nél is a mozdony azt a pályaszámot viseli, amit az acél tűzszekrényre átépítés után, az akkor beépített kazán által örökített át pályaszámként, a mozdony eredeti pályaszáma elveszett, mert az átépítéskor az eredeti mozdonykönyvet megsemmisítették, és helyette teljesen újat nyitottak.

 

Tehát nincs kőbe vésve, hogy a 424,001 az "a" 001-es.

Előzmény: fénysorompó (60245)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 0 0 60251

Akkor lett pakurás

Előzmény: zsiráftotya (60250)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 0 0 60250

1992

Előzmény: rezgaras (60249)
rezgaras Creative Commons License 2015.11.21 0 0 60249

Az mikor volt?

 

Előzmény: zsiráftotya (60244)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 0 0 60248

Debrecenben

Előzmény: zsiráftotya (60244)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.21 -1 0 60247
Előzmény: Törölt nick (60246)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60246

Kazánmosás...

Forrás:Petz Kornél-Vasúti lokomotívok 1908

 

 

fénysorompó Creative Commons License 2015.11.21 -1 0 60245

Talán az, hogy "Ő" a 001-es!

Előzmény: fantal (60243)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60244

Na most az a helyzet ,hogy 50 évesnél időseb kazánt nem lehet üzemeltetni. Új kazánokat kellene építeni , (de hol ?) Az utolsót Dcenebren építették a 324 eshez)

Előzmény: fantal (60243)
fantal Creative Commons License 2015.11.21 0 1 60243

Mi értelme lenne egy teljesen ismeretlen hátterű mozdonnyal kísérletezni (001), ha ott a követhető hátterű, nem összelapátolt 009?

A 001-est úgy legózták össze a jugó 11-001-ból meg több magyar 424-es fűtőgépből.

Előzmény: Ep128 (60242)
Ep128 Creative Commons License 2015.11.20 0 1 60242

Néhányszor már szóba került, hogy a 001 -et más gépekből (is) feltámasztják, a dolog ott akadt meg, hogy szinte senkio nem tudja, milyen állapotban vannak azok az alkatrészek, amik jelenleg rajta vannak! Most, hogy onnan mindenképp eljön, ahol van, talán végre alkalom nyílik tüzetesebben átnézni! A 009 "csak" kazán hiánnyal állt meg tudtommal, tehát onnan kaphatna pár dolgot... Meglátjuk, az illetékeseknek mi jut eszébe még...

Előzmény: saruzó (60240)
C50 Creative Commons License 2015.11.20 0 1 60241

Nosztalgia fronton inkább a Taurus vontatta schlieren kocsi a trendi, nem a gőzös korhű kocsikkal.

Előzmény: saruzó (60240)
saruzó Creative Commons License 2015.11.20 -1 0 60240

Megdobbento, hogy milyen leromlott allapotban pihennek itt ezek a jarmumaradvanyok! A kepeket koszonom, foleg ugye a szoban forgo 005-os mozdonyrol, de a tobbi is erdekes volt. Egyszer azert szeretnem eloben is latni. Egyebkent, ha a szentimentalis megkozelitest mellozzuk, akkor talan nem is olyan katasztrofa, hogy pont a 005-os nem valoszinu, hogy epkezlab allapotba kerul valaha is. Ennel sokkal fajobb szamomra a 001-es sorsa. Sosem remelt szerencse folytan hazakerul egy fel evszazad tavollet utan es csak egy szobormozdonyig futotta. Persze, tudom, ott volt a 009-es, de azert megis, a 001-es a 424-es sorozatbol? A legelso a leghiresebbek kozul?

 

A legelkepesztobb viszont az, amit most olvasok itt a hozzaszolasok kozott. Tudomasom szerint a 324,540 a legjobb allapotu a sorozatbol, a sorozat pedig a legnagyobb darabszamu mozdony volt a MAV allagaban (javitsanak ki, ha tevednek). Ehhez kepest nincs tervben a megtartasa (uzemkepesen)?? Mintha a vasutijarmu megorzes kerdesenek fontossaga drasztikus mertekben esett volna vissza az elmult 15 ev soran. Mar nem trendi a mozdonyfust? 

Előzmény: szén lapátos (60160)
Giesl-ejektor Creative Commons License 2015.11.20 0 1 60239

Mosták bizony.

Előzmény: Bárdos Imre (60238)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.11.20 0 0 60238

Valahogy eddig sosem hallottam olyat, hogy egy gőzösből csak azért kidobták a kazánt, mert elvízkövesedett, olyat viszont sokszor, hogy különböző módszerekkel (hideg vagy meleg vízzel, vegyszeresen, stb) kimosták, hogy a lerakódott kazánkőtől megszabadítsák. Meg olyat sem, hogy 8-12 évenként szétszedték volna azokat a különböző sérülések miatt. Ha valamilyen sérülés keletkezett, a sérült rész cserélték, foltozták, stb, de erre nem 8-12 évente került sor és nem is szedték darabjaira az egész kazánt.

Előzmény: M.machinátor (60231)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.20 0 1 60237

Ez viszont igaz . Bocs

Előzmény: Töck Jenő (60236)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.11.20 0 1 60236

De szó volt itt már mosógépről is, abban van műanyag. Azon kívül a fűtésnél is egyre nagyobb az esély, hogy előfordul vagy elő fog fordulni. Nehogy valaki nagy buzgalmában a mosógépét nekiálljon sósavazni, ezért írtam

Előzmény: zsiráftotya (60235)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.20 -1 0 60235

Kazánba , és csőkígyóba nem építenek műanyag cuccot.......

Előzmény: Töck Jenő (60234)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.11.20 0 1 60234

Már láttam sósavazott cirkót. Csak az ellenségeimnek kívánok sósavazott cirkót. A sósav - ha minden igaz - oldja a műanyagok egy részét is.

Előzmény: zsiráftotya (60203)
fantal Creative Commons License 2015.11.20 0 1 60233

Két gondolat: - a gőzösöket alapvetően nem vízkőtelenítették mert inkább kidobták belőlük a kazánt(vagy cserélték), mert az akkoriban nem képviselt akkora értéket.

>

 

A mozdonykazánokat igenis mosták, méghozzá gyakran a vízkövesedés megakadályozására. Ha már mindenképpen vízkőmentesíteni kellett, akkor marónátronnal átmosták, és utána a kimosónyílásokon át mechanikusan tisztították.

Amikor elterjedtek a mechanikus víztisztító berendezések (Petz-Rejtő, illetve a porosz rendszerű zuhatagos), akkor a vegyszerhasználat visszaszorult. Amikor viszont bevezették a tápvíz vegyi lágyítását - a szódázást - akkor szerelték le a mechanikus víztisztítókat.

Hogy a kazán nem képviselt volna értéket?! Hm. Biztosan ezért volt, hogy akár 70 éves kazánok is voltak üzemelő mozdonyokban...

Előzmény: M.machinátor (60231)
Alien Angel Creative Commons License 2015.11.19 0 1 60232

Köszi ismét mindenkinek, én már kimerítő válaszokat nyertem ebben a fél OFF kérdésben.

Előzmény: M.machinátor (60231)
M.machinátor Creative Commons License 2015.11.19 -1 1 60231

Szervusztok.

 

 

Olvasgatom ezt a vízkőtelenítési fórumot.

 

Tulajdonképpen nagyon klassz!

 

 

Két gondolat: - a gőzösöket alapvetően nem vízkőtelenítették mert inkább kidobták belőlük a kazánt(vagy cserélték), mert az akkoriban nem képviselt akkora értéket. Később persze lágyították a vizet mert akkor nem kellett szétszedni 6 - ill - 12 évenként (de kazán sérülések miatt amúgy is szétszedték őket).

    -  a radiátorok alapvetően nem vízkövesednek el mert hogy nem hőtermelő berendezések, de ha mégis (mert mondjuk már én is találkoztam ilyennel, gravitációs rendszernél) arra ott van a  MEXA - típusú rozsda és vízkő oldó ami nem bántsa a radiátort hát meg a vízkövet se nagyon (de azért valamit csinál).

 

A sósavat nem nagyon ajánlanám mert az elég durva hatásfokkal dolgozik és ahol átlukad a vízkő ott nem nagyon fog megállani a talajig.Szóval meg lehet próbálni a sósavat de öt-tíz percnél semmiképpen ne tovább (én már lyukasztottam ki rozsda mentes hőcserélőt ilyen 20 perces kezeléssel,és a szivattyú se élte túl).

 

De vannak más ígéretes anyagok is (ilyen sav meg olyan sav) mindenesetre a MEXA-t azt nyugodtan rajta lehet felejteni órákra sőt akár napokra is.Hát kb ennyi.Üdv:M.m.

 

 

Alien Angel Creative Commons License 2015.11.19 0 0 60230

Még annyi köze van a gőzösökhöz, hogy eredetileg valószínűleg gőzfűtéshez tartozott, később lett csak melegvizes. Lánykorában ezért talán inkább a kazánban vált ki a vízkő.

Előzmény: k.novotny (60226)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.19 -1 0 60229

:-)))

 

Meg a vasútgépészeknek, meg a különvonatoknak, meg a Nosztalgia, na meg a modellezök több mint 40 topikja van, mégis itt beszélik meg a dolgaikat

 

:-)))

 

meg lehet szokni ezt

Előzmény: Tastam (60228)
Tastam Creative Commons License 2015.11.19 -1 0 60228

 Pedig a most soros témának is van szaktopikja: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9097302&la=137387447.

:-)

Előzmény: k.novotny (60224)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.19 0 1 60227

leghatásosabb valami átmosós megoldás lenne

Előzmény: k.novotny (60226)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.19 -1 0 60226

De a kérdésben 112 éves radiátorról volt szó:-))  amiből jó pár évtizede nem volt kitakaritva a trutyi.-))

Előzmény: zsiráftotya (60225)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.19 0 1 60225

Az a helyzet , hogy a díesel gépek gőzfejlesztőit amiben csőkígyó van sikeresen lehetett mHosni egy szivattyú tartály-szűrőből álló szerkezettel. Hígitott sósavat keringettünk a rendszerben a hígitás mértéke-a keringetés ideje függött az elrakódás mértékétől

Előzmény: zsiráftotya (60223)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.19 -1 0 60224

Én kb. 12-13 éve forumozok de itt mindenről szó van.-)))

Visszaolvasásnál tapasztalni fogod.

 

 

Előzmény: zsiráftotya (60223)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.19 0 1 60223

Csak kazánhoz írtam a kapirgálást , merthát itt általában gőzösökről van szó

Előzmény: k.novotny (60222)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.19 0 0 60222

Én ecetet javasoltam, mert azért abból van 10 illetve 20 %-os is, más trisót javasolt, aztán vagy kibirja az ember varázsolni a trutyit vagy sem.

 

De kapirgálni ez esetben csak a beömlő kiömlő nyilásoknál tudsz, az pedig nem old meg semmit

Előzmény: zsiráftotya (60221)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.19 0 0 60221

Mondjuk a radiátornál megvan alehetőség ahhoz hogy megfelelő berendezéssel sósavas vizet keringtess benne, és szűrővel kiszűrd a keletkező iszapot

Előzmény: zsiráftotya (60220)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.19 0 1 60220

Egy szóval sem állítottam . hogy a radiátort kapargatják. de 1 kazánról. 2 vegyszerről kérdeztél, Különben némi vízkő kell , kb 1mm azért hogy a vegyi hatásoktól védje a kazánlemezt

Előzmény: k.novotny (60219)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.19 -2 0 60219

Barátom te a radiátorban nem kapargatsz semmit. A radiátornak két nyilása van, beőmlő, kiőmlő. A kiőmlőt elzásrod a beömlőn beöntöd a vegyidolgot, felöntve szinűltig elzárod a beőntő nyilást és vársz. Egy bizonyos idő után a kiereszted belőle a feloldott hordalékot, majd újból elkezded a malőrt előről. ha nem jársz sikerrel akkor eldobod a radiátort

 

Na most biztos van olyan radiátor is, habár én még olyat még sosem láttam, amibe beférsz, na ott lehet kapargálni.

Előzmény: zsiráftotya (60217)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.19 0 1 60218

Vízkő mentes kazán csak építéskori állapot csak gyártáskori állapotban létezik

Előzmény: zsiráftotya (60217)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.19 -1 0 60217

Mint ahogy írtam : Mosás közbeni kapargatással szedik le a vízkövet. Teljesen eltávolítani sosem sikerül. Ehhez semmi vegyszert nem használnak

Előzmény: k.novotny (60216)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.19 0 1 60216

Már ne is haragudj de az eredeti kérdés igy szólt:-)))

 

Meg tudná valaki mondani, hogy a gőzösökből a vízkő eltávolítására használtak, használnak valamilyen vegyszert? Nem lágyításra és víztisztításra gondolok, hanem kazánmosáskor a reklámokból ismert "makacs lerakódások" feloldására. Igazából egy ismerősömnek szeretnék segíteni, aki 112 éves radiátorokból próbálná kiűzni a vízkövet...

 

Én a hozzászólásaimban egyetlen egy alkalommal sem emlitettem a gőzmozdonyról egy szót sem.

 

Én a kérdés radiátor részére válaszoltam... már amennyiben tudtam a mosógép vízkő eltávolitásának levezetésével, bevallom sosem foglalkoztam radiátorban lévő trugyi eltávolitásával.

 

Amellett, hogy szívesen elolvasok minden hozzászólást a kazánmosásról, érdemben egyáltalán nem szólaltam meg, és a továbbiak folyamán sem fogok:-)))

 

 

Előzmény: zsiráftotya (60215)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.19 0 1 60215

A vasút általában ipari vizet használt.legtöbb helyen saját vízművel ( pl Istvántelek Vasútpark Szolnok) Egyébként a városi vízhálózatban viszonylag ritkán forralják fel a vizet .így az ásványi anyagok kicsapódása kisebb. A távhő szolgáltatás megint más . az egy viszonylag zárt rendszer ,így ott is kell valamiféle vízkezelés. A vasúti víz csak mechanikai víztisztítást kapott a saját vízműveiben  

Előzmény: k.novotny (60214)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.19 -2 0 60214

A rendszerben 5100 km vízcső van lefektetve azaz Budapesten, ebben a víz kering. Ha nem igy lenne, akkor a víz állott lenne és büdősődne.

 

A rendszerben nagyon sok elzárócsap van telepitve, azért mert csőtőrés esetén egy egy terület víz ellátását letudjanak zárni.

Előzmény: manhattani (60213)
manhattani Creative Commons License 2015.11.19 0 0 60213

>Társaságunk szolgáltatási területén az ivóvíz átlagos keménysége 146 mg/l CaO.

 

Az, hogy átlagos értéket adnak meg, nem jelenti azt, hogy egyforma a víz keménységi foka Budapesten.

A gőzös világban sem volt, olvastam, hogy az egyes fűtőházakban más-más keménységi fokú vizet kapott a mozdony, másképp kellett kezelni.

Előzmény: k.novotny (60207)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.18 0 1 60212

A kazánmosáshoz még tartozik a kapargatás is a kimosó nyílások segítségével . szóval elég babrás eljárás. És még ráadásul időigényes is 

Előzmény: zsiráftotya (60211)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.18 0 0 60211

Ez bizony igaz De nem a mosásról volt szó mert az így működik. Hanem a kazán üzeméről.Időnként éppen ezért kell mosni a kazánt. A csőkígyós gőzfejlesztőnél csak vegyszeres (erős sósavkoncentrátum) áramoltatásával lehet a még rá nem égett iszapot eltávolítani.

Előzmény: Alien Angel (60210)
Alien Angel Creative Commons License 2015.11.18 0 0 60210

Köszönöm mindenkinek, aki eddig hozzászólt! Külön megtisztelő, hogy a legnagyobb gőzösszakértők mosási szokásairól is megtudhattam részleteket :)

 

Ebben a filmben 16:00-nál kezdik mosni a kazánt az angélusok, de nem nagyon használnak vegyszert.

Előzmény: Alien Angel (60193)
pg54 Creative Commons License 2015.11.18 0 1 60209

Természetesen a vízben nincs CaO, hanem azzal kémiailag egyenértékű Ca- vagy Mg-vegyület.

Ezért különböztetünk meg változó keménységet - pl. Ca(HCO3)2 - ami a víz melegítésekor kicsapódik, és állandó keménységet - pl. CaCl2 - ami csak az elforraláskor csapódik ki. Melegvizes eszközökben elég a változó keménységgel törődni, gőzfejlesztő kazánokban azonban mindkettő vízkövet okoz. Ezért tanítjuk a suliban, hogy a gőzfejlesztő kazánokban csak 0 nko-os vizet szabad használni. Innentől gyakorlati a kérdés: mire van lehetőség egy gőzmozdony vízvételezésekor.

Az adalékanyagok csak a változó-állandó keménység arányát tudják befolyásolni, a lényeg (Ca, Mg) bent marad.

zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.18 0 0 60208

Mivelhogy mozdonyokról csevegünk : A mozdonykazán ezt nem tudja.Ezért minden vízvételező helyre meg volt (van) állapítva a víz keménysége,és eszerint kellett a szódát adagolni (országosan)

Előzmény: k.novotny (60207)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.18 0 1 60207

csak neked

 

Vzművek lapjáról

 

Vízminőség-vizsgálat megrendelő

A Fővárosi Vízművek laboratóriuma külső megrendelésre is végez akkreditált mintavételi, vízvizsgálati és véleményezési tevékenységet ivóvizek (termelt, tárolt, szolgáltatott víz; tartályban forgalmazott víz), felszín alatti vizek (kutak, figyelő kutak), valamint mesterséges fürdők vízmintáiból.

Laboratóriumunk tevékenységi területe fizikai, szerves és szervetlen kémiai, radiológiai, mikrobiológiai, mikroszkópos biológiai és toxikológiai akkreditált vizsgálatokra terjed ki. Az mintavételt és a helyszíni mérést a szintén akkreditált mintavételi részlegünk végzi.

A laboratóriumot a MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabvány követelményeinek megfelelően a Nemzeti Akkreditáló Testület tanúsította (NAT-1-0681/2015)

Tovább információ a Vízplusz szolgáltatások között >>
 

Vízkeménység 

Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis hogy egy liter víz mennyi kalcium-oxidot (CaO) tartalmaz. A mérések alapján a fővárosban túlnyomórészt közepes keménységű vízről beszélhetünk. Fontos, hogy tudjuk: minél keményebb a víz, annál jobb ízű. Igaz ugyanakkor, hogy annál kevésbé hatékony mosáskor és a mosógépünk se szereti a túl kemény vizet. Legtöbbször - így például a mosóporok csomagolásán - a víz keménységét úgynevezett német keménységi fokban (nk)* adják meg.

  • Nagyon lágy: 40 mg/liter CaO alatt (4 nk)
  • Lágy: 40-80 mg/liter között CaO (4-8 nk)
  • Közepesen kemény: 80-180 mg/liter CaO között (8-18 nk)
  • Kemény: 180-300 mg/liter CaO között (18-30 nk)
  • Nagyon kemény: 300 mg/liter CaO felett (30 nk)

Társaságunk szolgáltatási területén az ivóvíz átlagos keménysége 146 mg/l CaO.

 

 

Ebben szó sincs Józsefváros, Újbudáról, hanem egy átlagos keménységről

 

Tehát te azt kapod amit én, akár egy periódusban keményebb vagy éppen lágyabb a víz keménysége

 

 

Előzmény: manhattani (60204)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.18 0 0 60206

Azért a mosógépben is cserélődik a víz.de a szutyokból mindig marad valamennyi :)

 

Előzmény: manhattani (60205)
manhattani Creative Commons License 2015.11.18 0 0 60205

>Mivelhogy a víz a kazánba csak befelé megy, ...

 

Itt a lényegi különbség. A radiátorba meg majdnem ugyanannyi megy ki, mint amennyi be. A pici különbség a lerakódás.

Előzmény: zsiráftotya (60203)
manhattani Creative Commons License 2015.11.18 0 0 60204

Nem'a. >10 év Józsefváros, a többi meg Újbuda. Ez a keményebb víz a hírek szerint. OFF vége.

Előzmény: k.novotny (60201)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.18 0 1 60203

A lényeg lemaradt : Mivelhogy a víz a kazánba csak befelé megy , így az iszap szépen le tud rakódni. Az elcsorgatás menet közben hatásos , mert a víz menet közben "lötyög"és emiatt az iszap összegyűlik az állókazán legmélyebb pontján

 

 

Előzmény: zsiráftotya (60202)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.18 0 1 60202

Namármost . A mozdonyoknál az vízvételezéskor a különböző keménységű vizek miatt van a szódázás. Az így kiváló különböző ásványi anyagokat (iszapot) időnkénti lefúvatással, valamint kismértékű elcsorgatással próbálják csökkenteni.De óhatatlanul valamennyi csak odaég az állókazán vízoldalára. ezt mozdonyoknál nem lehet teljesen kiküszöbölni az össze-vissza történő vízvételezés miatt.Röviden ennyi

Előzmény: manhattani (60200)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.18 0 1 60201

Ja aki a Széchenyi fürdőből 'impotrálja' a lágy vízet:-))

 

 

Előzmény: manhattani (60200)
manhattani Creative Commons License 2015.11.18 0 1 60200

Szerintem a gőzmozdonykazán / fűtőkocsi kazánjának a vízköve lényegesen eltér egy radiátor belsejében lévő leralódástól. A radiátorban ritkán párolog el a víz, tán évente egyszer, amikor leürítik a rendszert. Viszont a vízben lévő szennyeződések/ásványi anyagok kiülnek a radiátor belsejének a falára.

 

(A mi mosógépünk >20 éves, nem mostuk sem ecettel, sem trisóval, pláne savval nem, Kalgont sem használtam, oszt' mégsincs benne vízkő...)

Tastam Creative Commons License 2015.11.18 0 0 60199

 Esetleg volna arra mód, hogy ezt a képet nagy(obb) felbontásban megkapjuk?

Előzmény: 7578 (60192)
ajm Creative Commons License 2015.11.18 0 0 60198

Szerintem sósavval, legalábbis a dízelek fűtőkazánjainál az keringett a mosóberendezésben.

Lehet, hogy a radiátorokhoz ez durva lenne!

Előzmény: Alien Angel (60193)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.11.18 0 1 60197

Nekem dőlt belőle a vízkő a trisótól. Lehet, hogy radiátornál is működik. A lehet arra vonatkozik, hogy van-e olyan alkatrész a fűtésnél ami nem bírja a trisót.

Előzmény: k.novotny (60196)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.18 0 0 60196

Erről a trisós megoldásról is hallottam, de sosem alkalmazta a nejem.

Előzmény: Töck Jenő (60195)
Töck Jenő Creative Commons License 2015.11.18 0 1 60195

Mosógép szerelőtől hallottam, hogy trisóval kell mosni a mosógépet, az kiszedi a vízkövet, nálam működött. Lehet, hogy radiátornál beválik. Bár szerintem a fűtés zárt rendszer véges mennyiségű vízkővel.

Előzmény: k.novotny (60194)
k.novotny Creative Commons License 2015.11.17 0 1 60194

Azt, hogy 100 év feletti radiátorokból hogy lehet kiűzni a vízkővet nem tudom konkrétan megmondani, de a feleégem a mosógépen minden hónapban csinál egy alapmosást mindennemű ruha nélkül, ételecettel 40 C fokon.

 

Kb 2 dl. ecetet önt az adagolóba, és elinditja a gépet- Soha nem volt gondunk vele, és a lehető legolcsobb. Nem használunk a TV reklámokból ismert vízkőoldokat.

 

Radiátor esetében sajnos gondolom függ a mérettől, és szerintem jóval macerásabb is, mivel egy bizonyos idő után a vizet kell leereszteni a trugyival, majd újból kezdeni a malőrt előről mig van benne a vízkőből

 

Nem egy fluggos futam az biztos

 

Persze könnyen beszélek a mosógép esetében, hiszen új korától ezt a malőrt a nejem gyakorolja, igy gyakorlatilag csak egy minimális lerakodást kell az ecetnek eltávolitani

Előzmény: Alien Angel (60193)
Alien Angel Creative Commons License 2015.11.17 -1 0 60193

Meg tudná valaki mondani, hogy a gőzösökből a vízkő eltávolítására használtak, használnak valamilyen vegyszert? Nem lágyításra és víztisztításra gondolok, hanem kazánmosáskor a reklámokból ismert "makacs lerakódások" feloldására. Igazából egy ismerősömnek szeretnék segíteni, aki 112 éves radiátorokból próbálná kiűzni a vízkövet...

7578 Creative Commons License 2015.11.17 0 1 60192

No igen, erről megfeledkeztem... 1987-ben Zánkán fotóztam:

 

Előzmény: Tastam (60191)
Tastam Creative Commons License 2015.11.17 0 1 60191

 Még pár szó a 275,108-ról. Készítés alatt áll a Cegléddel kapcsolatos emléktáblák jegyzéke, eközben jutott eszébe a jegyzék szerkesztőjének - aki egyébként a múzeum igazgatója -, hogy valamikor régen Zánkán látott egy kiállított mozdonyt, amit az oldalán (?) lévő tábla szerint Cegléden állítottak helyre. Ennek kapcsán keresett meg, s a Tőled kapott infók igazolták az emlékeit. Most az a kérdés, mi lett a táblával? Szerintem rég nincs meg, vélhetően a páncélburkolattal együtt ment az ócskavastelepre. Esetleg tud valaki róla valamit? Vagy ha valakinek van róla fotója (mármint a tábláról), hálásak lennénk, ha azt megosztaná velünk.

Előzmény: 7578 (60173)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.17 0 1 60190

Ez a Klein féle szikrafogó

Előzmény: rezgaras (60189)
rezgaras Creative Commons License 2015.11.17 0 1 60189

Ha jól tudom, ez nem Rihosek-féle. A "gólyafészekből" is sokféle volt, a Rihosek az egyik legfejlettebb változat, Ausztriában nagyon elterjedt volt.

Előzmény: Felek Ferenc (60188)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.11.16 0 1 60188

MÁV Gépgyár kémény füstszekrénnyel, 68 jelleg, 760 mm.

Előzmény: zsiráftotya (60187)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.16 0 1 60187

Kísérletileg valószínüleg felszerelték ,de nagyobb számban nálunk csak kisvasúti gépeken léteztek

Előzmény: legviszontabb (60185)
Attila,Fördős Creative Commons License 2015.11.16 0 1 60186

Amit írok, csak emlékezetből írom, tehát ellenőrizni kell.A Közlekedési Múzeum által régebben kiadott ún. ezüst könyvben van egy kép a 403,606-ról, ilyen szikraoltó berendezéssel.Mint érdekes adalék még leírom, hogy korábban találtam egy kéziratot, talán a '30-as években íródott, ahol egy magyar mérnök arról nyilatkozik, hogy megvizsgálta ezt a szikraoltó berendezést, és bár tökéletes elven alapszik, a MÁV üzemében nem szándékoznak alkalmazni.

Előzmény: legviszontabb (60185)
legviszontabb Creative Commons License 2015.11.16 -1 0 60185

Nem vagyok jártas ebben, biztos nem pontosan fogalmaztam, ha jól tudom másik nevén "gólyafészkes".

Ilyenre gondoltam:

 

Előzmény: Attila,Fördős (60184)
Attila,Fördős Creative Commons License 2015.11.16 0 1 60184

Olyan kivitelre gondolsz, ahol a kémény a Rihosek-féle szikraoltó berendezéssel volt szerelve?

Előzmény: legviszontabb (60181)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.11.15 0 1 60183

Szikratörő az biztosan volt benne , csillagfúvó nem valószínű ,mert azzal csak az ötvenes évek közepén kezdtek el kísérletezni 

Előzmény: Felek Ferenc (60182)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.11.15 0 1 60182

Hogy értve szikrafogós? Csillagfúvós? Vagy "gólyafészkes"?

Előzmény: legviszontabb (60181)
legviszontabb Creative Commons License 2015.11.15 -1 0 60181

Sziasztok!

 

Az lenne a kérdésem, hogy létezett olyan 403-as, amelyen szikrafogós kémény volt? Ha igen, esetleg kép is van róla?

 

Előre is köszönöm!

 

Üdv,

Ákos

324540 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 60180

Köszönöm a képeket a 324-esről is.

Tastam Creative Commons License 2015.11.14 0 0 60179

 Köszönöm.

Előzmény: 7578 (60173)
Mágus23 Creative Commons License 2015.11.13 0 1 60178

 

Tisztelt Vasútbarátok!

Örömmel értesítelek benneteket, hogy elkészült:

A MAGYAR KIRÁLYI ÁLLAMVASUTAK MOZDONY-JELLEGRAJZAI
című reprint album.

A kiadvány a Magyar Királyi Államvasutak legelső mozdony- és szerkocsi jellegrajz albumának reprint kivitele. A MÁV mozdonyok 1886-os állagát reprezentálja jellegrajzban és műszaki adatokban.
Ez a könyv egy igazi ritkaság, mivel ma már ezekből az albumokból eredeti példányok alig léteznek.
Az albumot Fejes Antal és Molnár Tibor József szerkesztette, illetve rendezte újra kiadható formába.
Az újra kiadáshoz történő szerkesztésénél lehetőség szerint a teljes eredetiségre való törekvés volt a fő szempont. A közölt adatok és jellegrajzok ezen albumban bemutatott formájában már a későbbi MÁV jellegrajz albumokba nem kerültek bele.  A könyvben számos olyan mozdonytípus adata, illetve szerkocsi típus jellegrajza és adata megtalálható, amelyek az 1911-ben bevezetett új MÁV pályaszám rendszerben már nem kaptak besorolást, azaz a mozdonyokat akkorra már leselejtezték.
A könyv az eredetit követő borítóval, és az eredetihez hasonló, félvászon, kemény kötésben jelenik meg, mérete fekvő A3. Az ára 10000 Forint.
A Jellegrajz album rendkívül csekély, mindössze ötven darabos példányszámban, magán kiadásként lát napvilágot és nem kerül kereskedelmi forgalomba, tehát a könyvesboltok polcain is hiába keresnénk.
Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed és szeretnél vásárolni egy példányt, kérlek, a fizetési és szállítási feltételek felöl, érdeklődj az alábbi számokon.

Regula Géza: +3670 3600 753 (10 és 18 óra között)
Molnár Tibor: +3630 516 1942, vagy 061 951 6202 (délután és esti órákban)

1435mm Creative Commons License 2015.11.13 0 0 60177

Amikor még működött:

Előzmény: 324540 (60165)
Csa80 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 60176

Sajnálattal hallottam, hogy elhunyt.

Előzmény: 7578 (60173)
tomlindudek Creative Commons License 2015.11.13 0 0 60175

M61, V43!

 

Köszönöm a válaszokat. A képek alapján nem az enyészeté a mozdony. Remélhetőleg össze fogják rakni. Van erről valami infó?

 

Az illetékeseknek:

 

A lejárt kazánvizsgás mozdonyok miért nem a parkban kerülnek tárolásra? pl. a 109-es miért nem állhat most az Orient csarnokban?

 

Üdv.

 

Előzmény: V43-1123 (60143)
tomlindudek Creative Commons License 2015.11.13 0 0 60174

K.O. Lompos!

 

Köszönöm szépen! Így már tiszta. :-)

Előzmény: K.O. Lompos (60144)
7578 Creative Commons License 2015.11.13 0 0 60173

Valószínüleg igen, mert pár éve keringett a neten egy olyan Linzbauer Tamás fotó, melyen a 275.108-as látható (felpáncélozva) a ceglédi fűtőház kapujában.

Előzmény: Tastam (60172)
Tastam Creative Commons License 2015.11.13 0 0 60172

 Köszönöm. Ha jól tudom, ezután került kiállításra Zánkán, az Úttörővárosnál. Azt nem tudod, Cegléden készítették fel erre?

Előzmény: 7578 (60171)
7578 Creative Commons License 2015.11.12 0 0 60171

1964-65-ben került át Vácról Ceglédre, és ott is maradt végig, 1974-es leállításáig.

Előzmény: Tastam (60166)
fénysorompó Creative Commons License 2015.11.12 0 0 60170

Csak , hogy lássátok a kontrasztot : A Máv Északi járműjavítóban 2009 óta 3 csarnok üresen áll !

 

Igen, de nem hiszem, hogy az Operaház nagyon örülne az átköltöztetésnek, mivel már az övék a volt Északi azon része.

Előzmény: 1 kisinas (60168)
1 kisinas Creative Commons License 2015.11.12 0 0 60169

Pardon ! Maga a 324 540-es 100éves !

Előzmény: 1 kisinas (60167)
1 kisinas Creative Commons License 2015.11.12 0 0 60168

Csak , hogy lássátok a kontrasztot : A Máv Északi járműjavítóban 2009 óta 3 csarnok üresen áll !

Előzmény: szén lapátos (60160)
1 kisinas Creative Commons License 2015.11.12 0 0 60167

Sok baja van . Nem tervezik megjavítani.

( a tipus az idén 100 éves )

Előzmény: 324540 (60165)
Tastam Creative Commons License 2015.11.12 0 0 60166

 Tudja valaki, mettől meddig volt Cegléden a 275,108?

324540 Creative Commons License 2015.11.10 0 0 60165

Van valakinek fényképe, videója a 324.540-ről? Tudja valaki, hogy mi van vele?

gumidani Creative Commons License 2015.11.09 0 0 60164

 A víztornyok messzebbről is látszanak, mint a csarnoktető.

Előzmény: Alien Angel (60163)
Alien Angel Creative Commons License 2015.11.08 0 0 60163

Azt tudja esetleg valaki, hogy Istvánteleknek ezzel a csarnokával a MÁV-nak mi a terve? Már ha van, azon kívül, hogy várják, mikor szakad le a tető. Igaz, őket az sem zavarja, hogy a Nyugati pályaudvar csarnokában esőben jobban zuhog, mint kint...

Mi értelme van itt tárolni ezeket a kincseket, ha gyakorlatilag nem véd az épület az időjárástól? Hogy elmondhassák, hogy "fedél" alatt vannak? Úgy négy éve felújították a két víztornyot, ami derék dolog, viszont abból akár a tetőt is megcsinálhatták volna a csarnok felett, annak legalább értelme is lett volna.

Előzmény: szén lapátos (60160)
fantal Creative Commons License 2015.11.08 0 0 60162

egy régi szerelvényfejes 424 sorszámát nem tudtam megállapítani

424,053' ez volt kiállítva az irodaépületnél

Előzmény: szén lapátos (60160)
szén lapátos Creative Commons License 2015.11.08 0 0 60161

Nagymaros, Zebegény felőli végén

Előzmény: division by zero (60154)
szén lapátos Creative Commons License 2015.11.08 0 0 60160

Istvántelek, 2015.11.08. kb 15.00. Most így néz ki a 424,005 gőzmozdony. Innen nincs menekvés, ez már az örök enyészet! Ennek a csarnoknak a tolópadja már sohasem fog működni! A néhai X osztály, ha valaki még emlékszik rá!Pár elkeserítő fotó! 324,1527                                                                                                         egy pakúrás Truman szerkocsi                                                               egy régi szerelvényfejes 424 sorszámát nem tudtam megállapítani ABy 463 motorkocsi

Előzmény: saruzó (60159)
saruzó Creative Commons License 2015.11.07 0 1 60159

Halas vagyok ezert a hozzaszolasert, jol betajolja a mozdony korabeli viszonyait. Kar, hogy ilyen lepukkant jargany volt akkoriban, viszont a sztori kivallo.

Előzmény: szén lapátos (60156)
szén lapátos Creative Commons License 2015.11.07 0 1 60158

109-es csak úgy magában                                                                                424,262 ő már soha nem gőzöl                                           275,034                                                                               a Nyalóka konyhája                                                                  2015.10.28-án Istvántelken készült felvételek.

V43-1379 Creative Commons License 2015.11.07 0 0 60157

424,138-ról valakinek nincs fotója, Urak ? :-) Hálás lennék ... ! :--)

szén lapátos Creative Commons License 2015.11.07 0 3 60156

1980-83-ban ez a gőzös Vácon teljesített szolgálatot, közbeváltó gépként, a részleg vagy más vizsgálatra leálló masina személyzete kapta ezt. Régi szerelvényfejes, tapasztott lángbolt lett volna benne, de már Komáromból megjövet sem volt a kazánjában. Nagyon rosszul gőzölö "hálátlan" mozdony volt. Saját szerkocsija kilyukadt, az akkor már lejárt kazán-vizsgával félreállított 424,349 szerkocsiját kapta meg. Azzal is lett kiállítva. 1982 januárban Kisnémedi-Váckisújfalu között a 178-as szelvényben lévő felfagyott útátjáróban a fordított állásban vegyes-vonatot továbbító 424,005 szerkocsija egy tengellyel siklott. Kb 1500m-t haladt így és a Váckisújfalu előtt lévő boltíves hídnál állt meg. Saját erőből az ún. "körmökön" visszalépet a siklott tengely. A hőmérséklet kb -8,-10 C° erős szél. A Tátra segély-autó kb 500m-re tudta megközelíteni a járművet, onnan kellett felcipelni a segélykocsisoknak a "körmöket". A pályamester a mozdonyra feljövet úgy kezdte " Mit csináltak emberek? Tudják hány csavarfejet szakítottak  le a siklott kerekek?" ekkor tudtuk meg hol lépet ki a tengely. A vegyes-vonat sebessége Vác-Vácrátót 40/40, Vácrátót-Galgamácsa 20/20, Galgamácsa-Aszód 40/40. A szalag szerint mi 18-20 km/h sebességgel haladtunk. A 424,005 gőzmozdonyra nem tudok hálás szívvel emlékezni.

Előzmény: rezgaras (60095)
gumidani Creative Commons License 2015.11.07 0 1 60155

Igen, nekem is ez tűnt fel. Aztán néztem a füstszekrény-ajtó zsanérját és a domború-sík ütközőtányér helyzetét.

Előzmény: V43-1123 (60153)
division by zero Creative Commons License 2015.11.07 0 0 60154

fortepan_87395

V43-1123 Creative Commons License 2015.11.07 0 1 60153

Kormányvonórúd, pontosabban annak hiánya.

Előzmény: alkotasu (60152)
alkotasu Creative Commons License 2015.11.07 -1 0 60152

Ez miből derült ki? Rossz oldalon dobogott az előtérben álló faszi szíve?  :-)

Előzmény: gumidani (60151)
gumidani Creative Commons License 2015.11.07 0 0 60151

Persze ez is tükrözendő. (fortepan 91491)

 

Előzmény: division by zero (60145)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.11.07 0 0 60150

Máshol már írják, MÁV 326,003

Előzmény: alkotasu (60149)
alkotasu Creative Commons License 2015.11.07 0 0 60149

Fortepan 91492 egy 326-os mozdonnyal

fantal Creative Commons License 2015.11.07 0 0 60148

A Béke úti aluljáró terhelési próbája

Előzmény: division by zero (60145)
Komlósfecskés Creative Commons License 2015.11.06 0 0 60147

Újpest. Gondolom a híd megnyitása alkalmából, '55-ben. (91301)

Előzmény: division by zero (60146)
division by zero Creative Commons License 2015.11.06 0 0 60146

Ez is fortepan:

division by zero Creative Commons License 2015.11.06 0 0 60145

Fortepan, ha jól tippelem Angyalföld:

K.O. Lompos Creative Commons License 2015.11.06 0 0 60144

Amikor még hidegek a hengerek, a gőz lecsapódik.

Ha ez a lecsapódott víz a kéményen keresztül távozna, beköpné a szikrafogó szitát, meg az abalkokon leskelődőket is.

 

Szóval..., kondenz víz elvezető..., ami később, már meleg gépezetnél gőzt prüszköl, minden kipufogásnál.

Előzmény: tomlindudek (60140)
V43-1123 Creative Commons License 2015.11.06 0 0 60143

A 269-es jelenleg :(

 

Előzmény: tomlindudek (60139)
nohabrok Creative Commons License 2015.11.05 0 0 60142

Íme a minta!

 

Előzmény: tomlindudek (60140)
m61-008 maki Creative Commons License 2015.11.04 0 0 60141

Nem üzemel kb. 2008 óta, Istvántelken áll szétszedve.

Előzmény: tomlindudek (60139)
tomlindudek Creative Commons License 2015.11.04 0 0 60140

Szép! :-)

 

A tolattyúrúd felől az a kis gőzpamacs miért jön? Tömörtelen?

 

Üdv.

Előzmény: nohabrok (60138)
tomlindudek Creative Commons License 2015.11.04 0 0 60139

Kedves Fórumozók!

 

Merre található most a 269-es gőzös? Üzemképes? Kiállítási darab valahol?

 

Szép napot mindenkinek! :-)

nohabrok Creative Commons License 2015.11.04 0 2 60138

MÁV 375,660. Lassan a gőzös már kész lesz.

 

Felek Ferenc Creative Commons License 2015.11.03 -1 0 60137

Urak! MÁV Gépgyár gólyafészkes kémény rajza kellene (pld. 68/69/70 jelleg), illetve "Brigadelok" kémény. Modellezési céllal. Előre is köszönöm!

C50 Creative Commons License 2015.11.03 0 1 60136

Akkor ezt hozzuk össze februárra. Akkorra a tél kinyírta a gazt és még nincs darázs.

Előzmény: saruzó (60135)
saruzó Creative Commons License 2015.11.02 0 0 60135

Ez engem is nagyon erdekelne, sok, a modellezesi korszakomban elofordulo jarmu pihen ott tudomasom szerint. Jo volna, ha osszejonne.

Előzmény: C50 (60120)
saruzó Creative Commons License 2015.11.02 0 0 60134

Koszonom a kepeket, igen jol sikerultek. Az tudhato, hogy mikor keszultek?

Előzmény: 1435mm (60091)
saruzó Creative Commons License 2015.11.02 0 0 60133

Elkepeszto, milyen jo allapotban van ez a mozdony a filmen. Lehet, hogy csak a kicsit mattos hatasu festes teszi, de egy horpadast nem latni rajta, mintha uj volna. A magyar nosztalgia mozdonyok oldala valahogy joval hullamosabbnak tunik nekem, mondjuk igy aztan elethubbnek is. A filmen levo inkabb egy 1:1 meretu modellvasut terepasztalhoz hasonlit. Koszi a megosztast!

Előzmény: Felek Ferenc (60093)
saruzó Creative Commons License 2015.11.02 0 0 60132

Koszonom a kepeket, jo, hogy ilyen kozeliek, sok reszlet latszik. Igen, erdekelnenek, ha volnanak meg tovabbiak is. Elore is koszonom.

Előzmény: rezgaras (60095)
saruzó Creative Commons License 2015.11.02 0 0 60131

Nagyon koszonom a kepeket! Elnezegetve oket az jutott eszembe, hogy a 005-os mellett nagyszeruen mutatjak a '80-as evek hangulatat is. Meglepoen sok ember, rendezett oltozekben, bekesen integetnek az ugyancsak rendezett allomason. Ezek manapsag sajnos kulon-kulon is ritkasag szamba mennek. Bele lehetne menni ennek a szociologiai/tortenelmi elemzesebe, talan ki is derulne, hogy tobb oldala is van az adott kornak, de talan erdemesebb csak elvezni a kepbol arado bekes hangulatot. Megegyszer koszi!

Előzmény: division by zero (60096)
Ambzso Creative Commons License 2015.11.01 0 1 60130

Hirtelen LGY-re gondoltam de ő korábban született .. Köszön ezt az infót nem tudtam, hogy lett 942 a többit megtaláltam már 

 

Köszönöm.

Előzmény: fantal (60129)
fantal Creative Commons License 2015.11.01 0 0 60129

A petőházi cukorgyár mozdonya volt, sosem állt a GySEV üzemében, a pályaszám fiktív, a mozdony kiállítását irányító GySEV dolgozó a születési évéből "képezte" a pályaszámot.

Előzmény: Ambzso (60127)
Ambzso Creative Commons License 2015.11.01 0 0 60128

Meg van, nem szóltam :D Hamarabb írtam, mint gondolkoztam :(

Előzmény: Ambzso (60127)
Ambzso Creative Commons License 2015.11.01 0 0 60127

Urak!

 

Wulkapordányba volt ( van ) kiállítva egy Gőzmozdony melynek az oldalára Gysev 377,942 van rá festve. Ezzel az a gondom, hogy az én információim szerint 942-es 377-es nem létezett nem az hogy a MÁV-nál de még a Gysev-nél sem akkor ez miféle ?

Giesl-ejektor Creative Commons License 2015.11.01 -1 0 60126

Ez a lehetőség engem is érdekel. Belépődíj a parkba sem akadály.

Előzmény: C50 (60120)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2015.11.01 -1 0 60125

Egy ilyen napban én is benne lennék. Még azt sem tartanám kizértnak, hogy egy rendes belépti díjat fizetnék aznap a Parkban való tartózkodsért.

Előzmény: C50 (60120)
C50 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 60124

Nagyszerű. Lehet ezek szerint a téli zárva tartás idején is?

Előzmény: fantal (60122)
k.novotny Creative Commons License 2015.10.31 0 1 60123

fantal Creative Commons License 2015.10.31 0 1 60122

Így lehet, de előtte egyeztetni kell.

Előzmény: C50 (60120)
division by zero Creative Commons License 2015.10.30 0 1 60121

Jó ötlet!

Előzmény: C50 (60120)
C50 Creative Commons License 2015.10.30 0 1 60120

Februárban, amikor még nem kelnek ki a kocsikban a darazsak, kellene egy ilyen nap amikor végig szemléljük ezeket. Ekkor még nincs nyitva a Füsti és így az átlag látogatók sem próbálnának utánunk jönni. Ugyanezt meg kéne ejteni Istvántelken is, az ottani Cak 5321, kisgyőri kocsik, behúzott végűek is nagyon érdekelnének. Ha már nem újítják fel őket és közlekedtetik akkor legalább így jussunk hozzájuk.

Előzmény: RhB (60118)
alkotasu Creative Commons License 2015.10.30 -1 0 60119

"Mit akarsz fotózni helyre nem állított, összedobált állapotú kocsikon?"

 

Pont azt, amit ma még láthatunk a kocsiból, mert ki tudja, meddig látható még. Modelljeim készítésénél pl. nagyon hasznos volt, amikor az "elzárt területen" tudtam képeket csinálni az eredeti színű Ganz postakocsiról, vagy az egyik Bak kocsi forgóvázáról.

 

De ha azt kérdezném, hogy mit lehet fényképezni várromokon, akkor muzeológusként biztos magadhoz nyúlnál. (Ne aggódj, nem kell ilyet elkövetned, mert szeretem a várromokat is.)

 

Ha meg valami véletlen folytán felújításra kerülne valamelyik, akkor meg nagyon érdekes kordokumentum, hogy ilyen volt, ilyen lett.

Előzmény: fantal (60113)
RhB Creative Commons License 2015.10.30 0 0 60118

Engem is érdekelne! Vagy elkérem divi fotóit... :-)

 

Ami azért nem működik igazán jól, mert mindenki más részleteket fotóz le, lehet hogy ő kihagyna egy engem érdeklő valamit. De azért kellenek ilyenkor a más által készített fotók is, mert van, hogy utólag látom, valamit nem fotóztam le, ami később kellhet, és más hátha... :-)

Előzmény: C50 (60115)
division by zero Creative Commons License 2015.10.30 0 0 60117

És lenne erre több érdeklődő is, pl én is!

Előzmény: C50 (60115)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.10.30 -1 1 60116

MÁV 424/328 füsterelő lemezeket a Gyulai GV műhelyében is gyártottak a MÁV részére 1960/1961-ben. Símák voltak azok, mint a tükör. A múló idő és a szolgálati évek hagyták rajta nyomaikat. Mint például a nagy lemezfelületű V43,-as mozdonyok fotói a kezdetekkor és napjainkban, mint példa.

Előzmény: fantal (60110)
C50 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 60115

Mit akarsz fotózni helyre nem állított, összedobált állapotú kocsikon? Amik ráadásul az elzárt területen szerelvénybe összesorozva vannak?

 

Mivel ezek helyett osztrák kocsikkal lehet vonatozni, nincs más választás ha közelebbről szeretnék megismerkedni a kocsikkal. Jó,igaz hogy Bam kocsiban már utaztam egyszer de az 27 éve volt, megnézném újból a belsejét. Tehát mikor, hogyan, mennyiért?

Előzmény: fantal (60113)
C50 Creative Commons License 2015.10.30 0 1 60114

Akkor x+1 sokadszorra: a Park és a Kft. kettévált

 

Ennek ellenére gyakran osztasz meg itt infókat az aranybánya dolgairól is, ráadásul az egész bagázsból csak te írsz ide, ne csodálkozz ha te vagy bombázva.

Előzmény: fantal (60113)
fantal Creative Commons License 2015.10.30 0 1 60113

Egy féloff kérdés ha már más topicban nem válaszolsz: most, hogy megnyílt a 2-es, lesz megint meghirdetett gőzös menet Esztergomba?

Akkor x+1 sokadszorra: a Park és a Kft. kettévált. Végleg. Fogalmam sincs, mit tervez a Kft. Nem tudom máshol mit kérdezel, mert nem nézek csak egy-két topikot. Érdeklődj a Kft-nél. (Most már amúgy  több ezzel foglalkozó cég van, lehet, hogy pl. a Vasutazz Velünk! egyszer szervez ilyen utat...)

 

 

mi módon lehet belülről megnézni és körbe fotózni a Cakmü, Bk544, Ca5851, 10-27, kisgyőri, Wr 225 stb. kocsikat?

Mit akarsz fotózni helyre nem állított, összedobált állapotú kocsikon? Amik ráadásul az elzárt területen szerelvénybe összesorozva vannak?

 

 

Előzmény: C50 (60111)
324540 Creative Commons License 2015.10.29 -1 0 60112

Olyanra gondoltam ami önerőből megy.

C50 Creative Commons License 2015.10.29 -1 0 60111

Egy féloff kérdés ha már más topicban nem válaszolsz: most, hogy megnyílt a 2-es, lesz megint meghirdetett gőzös menet Esztergomba?

És egy teljesen off ha már erre sem válaszoltál: mi módon lehet belülről megnézni és körbe fotózni a Cakmü, Bk544, Ca5851, 10-27, kisgyőri, Wr 225 stb. kocsikat?

Előzmény: fantal (60110)
fantal Creative Commons License 2015.10.29 -2 0 60110

Mindig ilyen "horpadt" volt. A magyar járműgyártó ipar sosem tudott sima lemezt gyártani... 

Előzmény: krikori (60101)
262 Creative Commons License 2015.10.29 0 1 60109

"üzemképes gőzmozdony"

Ez igen tág fogalom. Mire vagy kíváncsi, hogy hány mozdonnyal tudnak tilitolizni a Parkban, vagy hogy hány gőzmozdony közlekedhet a Parkon kívül, nyílt pályán?

 

 

 

Előzmény: 324540 (60104)
zsiráftotya Creative Commons License 2015.10.29 0 1 60108

Ha belegondolsz,Istvántelken van még olyan roncs,amiről le lehet szerelni a füstterelőt , ha éppen muszály

Előzmény: division by zero (60106)
V43-1379 Creative Commons License 2015.10.29 -1 0 60107

Pénz beszél, kutya ... :--)

Előzmény: Ep128 (60103)
division by zero Creative Commons License 2015.10.29 0 1 60106

A leszerelés az könnyen visszafordítható dolog. A rongálás az nem.

Előzmény: K.O. Lompos (60105)
K.O. Lompos Creative Commons License 2015.10.29 -1 0 60105

Pár éve egy film forgatás kedvéért le is szerelték a füst terelőket...., szóval ? :-)

Előzmény: Ep128 (60103)
324540 Creative Commons License 2015.10.29 -1 0 60104

Hány üzemképes gőzmozdony van most a parkban?

Ep128 Creative Commons License 2015.10.29 0 1 60103

Azért elég durva lenne egy muzeális gép bármilyen részét bármennyire is direkt behorpasztani egy forgatás kedvéért...

Előzmény: 324540 (60102)
324540 Creative Commons License 2015.10.27 0 1 60102

Filmforgatáson volt, lehet, hogy direkt horpasztották be.

krikori Creative Commons License 2015.10.27 -1 0 60101

Eléggé viharvertnek tűnnek a füstterelő lemezek, nem lehetett volna ezt rendbe hozni? Egyáltalán mitől válhatott ilyen  horpadtá? 

Előzmény: 324540 (60099)
324540 Creative Commons License 2015.10.27 0 1 60100

324540 Creative Commons License 2015.10.27 0 2 60099

324540 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 60098

A 424.247-es, és az MDmot Martfűn.

Ep128 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 60097

Kár, hogy ez (meg a 001, 009) ha már "megvannak", nem működőképesek! (Mégis egy tekintélyes számban létezett sorozat első darabjai közül való mind!)

Előzmény: division by zero (60096)
division by zero Creative Commons License 2015.10.26 0 0 60096

1985 május

rezgaras Creative Commons License 2015.10.26 0 0 60095

1990-ben körbefényképeztem Rákosrendezőn a 005-öst, már nem volt igazán szép állapotban. Ha érdekelnének képek, küldhetek. Sajnos nincs mind beszkennelve.

 

http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/Pictures/Prototype/424/424005A.JPG

http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/Pictures/Prototype/424/424005C.JPG

 

Előzmény: saruzó (60084)
manhattani Creative Commons License 2015.10.24 0 1 60094

Jé, több dolgozón is piros nyakbavaló van. Ez Amerikában is szokás, gőzös vezéreknél.

Magyarországon nem láttam ilyet.

Előzmény: Felek Ferenc (60093)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.10.24 -1 0 60093

És egy ilyen csodálatos csöpség rozsdásodik Kabán...

 

wiesel Creative Commons License 2015.10.23 0 0 60092
Már most elvesztettem a fonalát. De egy a lényeg, ebből sem lesz parádés mozdony.

Ami a furcsa volt a számomra, hogy a német mivoltára sem akadtam rá, igaz, nem is nagyon ástam bele magam a témába.
Köszönöm a választ!
Üdv:

wiesel
Előzmény: k.novotny (60087)
1435mm Creative Commons License 2015.10.23 0 1 60091

Kedves Saruzó!

 

Talán tudod használni a csatolt két képet. Az egyiken még "fénykorában", kiállított szobormozdonyként látható Rákosrendezőn. A másikon már lerongyolódottan sorsára vár Istvántelken. (A képek csak itt csonkolódtak.)

 

Előzmény: saruzó (60084)
alkotasu Creative Commons License 2015.10.23 0 0 60090

Igazad van, ezt csúnyán benéztem... :-(

Előzmény: k.novotny (60089)
k.novotny Creative Commons License 2015.10.22 0 0 60089

Ugyanis ha '45. október 12-én 437.0500-as CSD pályaszámot kapott, akkor nem lehetett rajta ipari mozdonyként a DRG-s pályaszám.

 

Isten őriz, hogy véletlenül arra gondolj hogy a modell az 1945-1948 közti álapotott tükrözi, és nem az ipari mozdonykénti állapotát, ugyanis 1948-ig a CSD meghagyta az eredeti számát is a német mozdonyoknak

 

Az ipari mozdonyok esetében a mozdonyok pályaszámai megmaradtak, de a CSD jelőlést levették anno

Előzmény: alkotasu (60088)
alkotasu Creative Commons License 2015.10.22 0 0 60088

Hmmmm...

Ezek szerint a modell csak fantáziamodell - ebben a köntösben.

 

Ugyanis ha '45. október 12-én 437.0500-as CSD pályaszámot kapott, akkor nem lehetett rajta ipari mozdonyként a DRG-s pályaszám.

 

Na, ennyit a nagy gyártók drága mozdonyairól. (A keletnémet festésű-feliratozású régi PIKO E69 színvonalát üti.)

Előzmény: k.novotny (60087)
k.novotny Creative Commons License 2015.10.22 0 0 60087

van valakinek fogalma az alábbi masináról

 

akad egy picike

 

Mert eddig a valódi kilétéről nem találtam semmi infót...

 

Mert rossz helyen kerestél, én a spájzban a lekváros bödön mellett találtam :-)))

 

 

tehát létezett a mozdonyod

 

Előzmény: wiesel (60086)
wiesel Creative Commons License 2015.10.22 0 0 60086

Üdv a Fórumnak!

 

Fél-OFF-kérdés: van valakinek fogalma az alábbi masináról ( CSD 437 / BR56)? Mert eddig a valódi kilétéről nem találtam semmi infót...

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv:

 

wiesel

K.O. Lompos Creative Commons License 2015.10.22 0 1 60085

A Korhánközi balesetes gép, a 424 - 021 a hetvenes évek elejétől a selejtezéséig kecskeméti gép volt..., mégis jártam vele -, egyszer -, Hidasnémetiben :-)

Előzmény: Bárdos Imre (60081)
saruzó Creative Commons License 2015.10.22 0 0 60084

Nagyon koszonok minden hozzaszolast a 005-ossel kapcsolatban. Ha sikerul osszegyujtenem a hozzavalot, egyszer vasutmodell lesz belole, de addig is igyekszem a legtobbet megtudni rola. Miert a 005? Mert a kilencvenes evek elejen Rakosrendezon a vonatra varva erre kapaszkodtunk fel Edesapammal. Ez ma mar tobb okbol is megismetelhetetlen elmeny marad.

 

Udvozlok mindenkit!

 

 

Előzmény: Mágus23 (60083)
Mágus23 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 60083

 

  Tisztelt fórumtárs

  kérem vegyük fel a kapcsolatot kérése tárgyában. 

  Üdvözlettel : Molnár Tibor

 

 

 

Előzmény: saruzó (60076)
C50 Creative Commons License 2015.10.20 0 0 60082

Persze, igazad van, én a kérdezett időszakra gondoltam. Bár a 70-es években nem vagyok biztos.

Előzmény: Bárdos Imre (60081)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.10.20 0 1 60081

Inkább úgy fogalmaznék, hogy a végén Dorog gépe volt. 1953-ban pl. Vámosgyörkön volt ütközéses balesete, dorogiként pedig arra nem igazán járt.

Előzmény: C50 (60077)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.20 0 0 60080

Szia!Írtam publikus címedre...

Előzmény: Felek Ferenc (60075)
V43-1123 Creative Commons License 2015.10.20 0 0 60079

Esetleg van egy "kevés" elkölteni való Eurója valakinek?

http://www.ebay.de/itm/Mavag-3355-Tender-SZD-Er-leider-kein-CKD-Malaxa-23-August-/371453797018?hash=item567c5f229a:g:7oUAAOSwsB9WDVrb

Ha jól tévedek, ez valamelyik Er mozdony szerkocsijának gyári táblája.

 

rezgaras Creative Commons License 2015.10.20 0 1 60078

325-ös, új tipusú vezérművel.

Előzmény: Talicskás tengernagy (60073)
C50 Creative Commons License 2015.10.20 0 1 60077

Dorog gépe volt, 1986-tól a múzeumé és Rákosrendezőn volt kiállítva mielőtt alkatrészbánya lett.

Előzmény: saruzó (60076)
saruzó Creative Commons License 2015.10.20 -1 0 60076

Hello Mindenki!

 

Uj vagyok a Forumon, ekezetmentes bejegyzeseimert elore is elnezest kerek.

 

A 424,005 palyaszamu mozdonyrol volna szuksegem informaciokra. Kulonosen erdekelne 1970-80-as evekbeli allomasitasai es az ott betoltott szerepuk.

 

Nagyon erdekelnenek fenykepek is ebbol a korbol. A 424-es sorozatrol szolo Indohaz Extraban lattam errol mozdonyrol harom fenykepet Grof Gyorgy nevevel femjelezve. Nem tudom, ezek jobb minosegu valtozataihoz, illetve tovabbi a 005-osrol keszult fenykepekhez hol tudnek hozzajutni.

 

Koszonom mindeki segitseget!

Felek Ferenc Creative Commons License 2015.10.19 0 1 60075

Kérlek, írj egy akármilyen levelet nekem és megy az állomásítás.

Előzmény: Törölt nick (60074)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.19 -1 0 60074

Sziasztok!A nálunk üzemelő 520/BR52/sorozatú gőzösök mind füstterelők nélkül üzemeltek?Esetleg valakinek egy állomásítási listája?Köszi!

Talicskás tengernagy Creative Commons License 2015.10.19 0 1 60073

Tastam Creative Commons License 2015.10.17 0 2 60072

 Itt pedig már Helvécián, de a másik vége:

Előzmény: K.O. Lompos (60070)
Tastam Creative Commons License 2015.10.17 0 1 60071

 A kép Cegléden készült, állítólag '64-ben.

Előzmény: kihúzóvágány (60069)
K.O. Lompos Creative Commons License 2015.10.17 0 1 60070

Egy mai kép Kmét - Helvécia között

Foto: Gajdács

kihúzóvágány Creative Commons License 2015.10.17 0 1 60069

Szerintem Gödöllőn, a Gödöllő-Veresegyház vonalon közlekedő vonattal, még 1970-ig járt.

Előzmény: Tastam (60068)
Tastam Creative Commons License 2015.10.16 0 1 60068

  Jól gondolom, hogy a képen egy 376-os látható?

Felek Ferenc Creative Commons License 2015.10.15 0 0 60067

Köszönöm szépen!

Előzmény: k.novotny (60066)
k.novotny Creative Commons License 2015.10.15 0 0 60066

KPEV Kattowitz T3 6110, 6115, 6118

Előzmény: Felek Ferenc (60065)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.10.15 0 0 60065

Urak! Melyik volt az a három porosz T3 mozdony, amit a Nagyváradi Villamos Vasút megvásárolt használtan 1913-ban?

Ep128 Creative Commons License 2015.10.09 0 0 60064

Mielőtt téli álomba merülne végleg a topic... :-)

Tudni valamit róla esetleg, hogy mikor viszik el a 424 001 -t (meg az egyharmad Nohab -ot) a múzeum elől?

Panzertiger Creative Commons License 2015.09.29 0 0 60063

Szia!

 

Elküldenéd nekem ezt a képet? Köszi előre is.

Előzmény: vasútikuruc (60056)
262 Creative Commons License 2015.09.29 0 1 60062

Reményeink szerint tavasszal kezdődik az optikai felújítása.

Melyik táblákat hiányolod? Az egyik "6633"-as táblát évekkel ezelőtt ellopták róla a KM mögött. S.J. akkor átrakatta a másikat a bal oldalára, az van most is rajta. A "XIIh"-s táblából viszont csak egy volt és van is rajta.

Terveink szerint mindkét oldalán két-két tábla lesz, plusz szeretnénk egy gyári szám táblát is a bal oldalára. A jelenlegi táblákra a KM igényt tart, bár ezek nem eredetiek.

Előzmény: zárfényexpressz (60051)
262 Creative Commons License 2015.09.29 0 0 60061

Átszállítva Ajkára, Csingervölgybe 2007-ben. Jelenleg is ott van.

Előzmény: Tastam (60052)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.09.29 0 1 60060

A Magyar Királyi Államvasutak gőzmozdony állományának gyarapodása Trianon után és a húszas években

 

1920. = 157 darab

 

MÁV 324,779-791 - 13 darab

MÁV 328,003-058 – 56 darab

MÁV 328,601-683 – 83 darab

MÁV 375,937-941 – 5 darab

 

1921. = 39 darab

 

MÁV 324,792-805 – 14 darab

MÁV 375,942-943 – 2 darab

MÁV 376,512-535 – 23 darab

 

1922. = 49 darab

 

MÁV 324,806-812 – 6 darab

MÁV 375,543-551 – 8 darab

MÁV 376,536-571 – 35 darab

 

1923. = 54 darab

 

MÁV 324,813-845 – 32 darab

MÁV 375,552-572 – 20 darab

MÁV 376,572-573 – 2 darab

 

1924. = 31 darab

 

MÁV 376,574-591 – 17 darab

MÁV 424,001-014 – 14 darab

 

1925. = 11 darab

 

MÁV 424,015-026 – 11 darab

 

1926.

 

nem volt

 

1927. = 2 darab

 

MÁV 402,001-002 – 2 darab

 

1928. = 25 darab

 

MÁV 22,001-025 – 25 darab

 

1929.

 

MÁV 22,026-047 – 21 darab

 

Mindösszesen 389 darab új beszerzésű gőzmozdony

alkotasu Creative Commons License 2015.09.28 0 1 60059

410,603 Miskolc 1957

Előzmény: vasútikuruc (60056)
hegesztő89 Creative Commons License 2015.09.28 0 1 60058

Nagyon dícséretes. A Füzfőivel is lehetne valamit kezdeni az egész jó állapotú ehhez képest. Mert őrzött helyen van és a konyhája szinte ép.

Előzmény: division by zero (60047)
hegesztő89 Creative Commons License 2015.09.28 0 1 60057

A neten van róla videó is Dezsi Zolától.

Előzmény: Tastam (60052)
vasútikuruc Creative Commons License 2015.09.27 0 0 60056

 

410 sor.,60? sz.

Előzmény: mintir (59990)
Mágus23 Creative Commons License 2015.09.27 0 1 60055

Tisztelt Urak !

 

Kérdezném az Erzsébet rakodón működött bontóról roncstelepről mit lehet tudni ?

Néhány iratot tanulmányozok, ebben van arról említés , hogy mozdonybontás ott is történik.

Lányi Ernő is említette egyszer ,de akkor úgy elsiklottam felette

 

Válaszokat előre is köszönöm

 

Tastam Creative Commons License 2015.09.27 -1 0 60054

 Nem Ajka állomáson van, hanem a Csingervölgyben (a Csinger patak völgyében), kinn a jajgatánban.

Előzmény: Felek Ferenc (60053)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.09.27 -1 0 60053

Mintha Ajka állomásra átvitték volna Királyrétről.

Előzmény: Tastam (60052)
Tastam Creative Commons License 2015.09.27 -1 0 60052

 A 'Csingervölgy' nevű mozdony hol található? Szeretném megtekinteni, de nincs támpontom, pontosan hol keressem.

zárfényexpressz Creative Commons License 2015.09.26 -1 0 60051

A Gyál felsői gőzössel kezdenek valamit, vagy marad így? Táblák mintha nem lennének már rajta.

hmsoft Creative Commons License 2015.09.26 0 1 60050

Találós kérdés: luganszki, de nem Szergej, na mi az? :)

hm

BLGB Creative Commons License 2015.09.25 0 1 60049

Örömteli, hogy kiszabadította néhány tenni akaró és tudó vasútbarát szégyenteljes helyéről a torzót. Talán a május eleji morgolódásunk is katalizálta az ügyet. Drukkolok, legalább addig eljusson a projekt, hogy szobormozdonyként valahol kiállítsák!

Előzmény: division by zero (60047)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.09.25 0 2 60048

Talán érdekel  valakit: 1954.01.19.                A 1912/II. gépmeneti számban Dombóvárról tartalékszolgálat ellátására Komlóra tartó 326,031 psz. mozdony vízkészlete Sásd állomásra érkezve, személyzetének figyelmetlensége folytán oly mértékben az engedélyezett színt alá csökkent, hogy a tűzszekrény mennyezete teljes terjedelmében kilágyult és a mozdony szolgálatképtelen lett. A kazán helyreállítása miatt az előző fővizsga óta még csak 7000 km-t futott gépet fővizsgára kellett küldeni, holott az eredetileg csak 1958.IV. negyedévben lett volna esedékes.

 

division by zero Creative Commons License 2015.09.25 0 1 60047

Ez volt már?

 

http://www.375-660.hu/

kihúzóvágány Creative Commons License 2015.09.24 -1 0 60046

Becsületükre válik, hogy az eredeti magyar feliratokat megtartották (kivéve a lámpatám öntvény MÁV feliratát).

Előzmény: Tastam (60045)
Tastam Creative Commons License 2015.09.23 -1 0 60045

 Szegről-végről magyar gőzmozdony:

Bárdos Imre Creative Commons License 2015.09.21 0 1 60044

50 évnél idősebb lemez nem lehetett a kazánban, de mivel a kazánlemezeket folyamatosan megújították az üzem során, az nem képezett egy homogén szerkezetet. Éppen ezért üzemelt 326-os papíron 11x éves kazánnal is, amiből már csak a száma volt 11x éves, az évek alatt az egész szerkezet többször cserélődött, igaz, darabonként.

Előzmény: Felek Ferenc (60043)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.09.21 0 1 60043

Voltak teljesen új kazánok is 14 000 számcsoportú gyári számokkal. Nem vagyok képben gépészetileg, de lehet, hogy egy 1914-es kazánból a két hengerkazán őv, meg a gyáriszám tábla volt csak eredeti, az állókazánt rézről hegesztett acélra, a csőfalakat és csöveket, gőzdómot, víztisztítót, füstszekrényt-füstszekrény ajtót pedig cserélték újra.

Előzmény: rezgaras (60042)
rezgaras Creative Commons License 2015.09.21 0 1 60042

Amúgy furcsa, hogy a régi, 42 éves kazánt még ennyire átalakították! Végülis kicserélték az egész belsejét. 1963-ban aztán ki kellett dobni... Gondolom, az 50-es években az anyaghiány miatt tettek ilyet.

 

Előzmény: Felek Ferenc (60040)
rezgaras Creative Commons License 2015.09.21 0 1 60041

Vicces. Az ominózus Lista szerint az 1503-as eredeti száma 375,492 volt, a gyári száma 3195. Vagyis az átalakításkor megkapta a 375,482-es (Gy.sz.: 3185) kazánját. (vagy elgépelted ;-)))

 

Előzmény: Felek Ferenc (60040)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.09.20 0 1 60040

A 375 sorozatnál azok a mozdonyok lettek az 1500-as pályaszámúak, amelyek új hegesztett kazánt is kaptak.

 

A valóságban meg például:

 

MÁV 375,1503

 

- 1955.I.21.-én Szolnoki Jj. víznyomás próba 3185/1913 gysz. kazán

- 1964.VII.21.-én Szombathelyi Jj. víznyomás próba 6168/1950 gysz. kazán

- 1970.VII.5.-én Debreceni Jj. víznyomás próba 7567/1958 gysz. kazán

- 1975.IV.28.-án Debreceni Jj. víznyomás próba 7562/1958 gysz. kazán

- 1976.VII.14.-én Debreceni Jj. víznyomás próba 3553/1914 gysz. kazán

Előzmény: Mágus23 (60037)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.09.20 0 1 60039

A híd

 

Vezér úr, vezér úr! – rohant a mozdonyhoz a kis hadapród – Induljunk azonnal, fél óra múlva robbantják a hidat, ha átjutunk, ha nem! Kovács főmozdonyvezető úr megvárta, míg az állomás épület sarkát lebontó belövés robaja elült, majd visszakérdezett: - Nem tudna szólni, hogy mindenképp várjanak meg minket? Már bontották a vonalat, ott is pucol mindenki! – jött a megmásíthatatlan válasz. Fűtő kollega, indulunk! – mondta a mozdonyvezető, majd a 424,-es ablakán kihajolva visszanézett a vonatra, az egyetlen szerelvényre az állomáson. A fedett tehervagonokban a Magyar Királyi Honvédség még életben lévő, de még nem hadifogoly katonái voltak és hogy ez így maradjon, most rajtuk: a Magyar királyi Államvasutak mozdonyvezetőjén, fűtőin és fékezőin múlott. Az utászok által robbantásra előkészített hídig egy állomásköznyi egyvágányú, majd egy másik becsatlakozó vonaltól kétvágányú pálya futott, jelentősebb emelkedés nincs, a feladat megoldható, de iparkodni kell. Megérkezésük óta nem volt idő előrerámolni, a fűtő mégis a konyhán.

-          Varga, hogy lesz szenünk?

-          Meg van oldva kérem!

-          Hogyan?

-          Nézzen a szerkocsiba Kovács úr!

Nem volt egyszerű, mert egy vézna kis emberke folyamatosan dúrta, rúgta, kapálta a szenet a szerkocsi elejébe. Egy „Féket ereszd meg” jelzés után rikkantott oda neki: - Maga meg kicsoda? A szénporral takart arcból egy riadt szempár fehérlett föl a mozdonyvezetőre, miközben az akadozó hang kinyögte: - Weisz Imre munkaszolgálatos közlegény jelentkezem!

Még ez is! Gyerünk innen mostmár! A mozdony kéménye a fekete füstöt, a hengerek gőzpamacsokat eregetve kezdték el hirdetni a szovjet tüzérségi megfigyelőknek, hogy az utolsó vonat elindult. A meglódult és máskor soha elő nem forduló erővel-akarattal kirobogó vonat helyére aknavetők búcsúlövedékei csapódtak. Sikerült!

 

folytatása következik

Mágus23 Creative Commons License 2015.09.19 0 1 60038

ÜDV!

Szó eset a múltkorában a 324 sorozatnál a 900 as gépek egy részénél felszerelt légűrfékről . Rövid ismertetése:

Az önműködő Hardy rendszerű vákuum gyorsfék

 

A fékberendezés működése a légritkítás elvén alapul. A kétkamrás rendszerű fékek csoportjába tartozik, azaz a fékhenger dugattyújának mindkét oldalán egyenlő nyomás van. (légritkítás) Abban az esetben amikor a dugattyú mindkét oldalán egyenlő légritkítás uralkodik, akkor a fékberendezés oldott állapotban van. Amikor levegőt engedünk a fék fővezetékébe, akkor a fékhenger egyik részén megmarad a vákuum, a másik részén pedig a fékhengerbe engedett levegő mértékéhez képest növekszik a levegő nyomása, és ezzel bekövetkezik a levegő bebocsátásának megfelelő fékezés is.

A fékberendezés tehát önműködő rendszerű, mert abban az esetben ha a vonat, illetve a fővezeték elszakad, akkor a fővezetékbe levegő kerül és fékezés következik be. A fékberendezéshez szükséges vákumot a mozdonyvezetői védházban elhelyezett gőzzel működő kettős légszívóberendezés állitja elő. A fékberendezés fővezetékét a lehető legtömörebb állapotban kell tartani. A vonat fékezése a légszívó berendezés kezelésével lehetséges. A kettős légszívóra azért van szükség, hogy az un. nagy légszívó állandó vákumot tudjon fenntartani az állandó vákuum szabályozására pedig az un. kis vagy második légszívó szolgál. A két légszívó egy szerkezeti egységet alkot. A fékezéshez szükséges vákumszabályozás a nagy légszívóval történik. Üzemi fékezésnél a fékhenger alatt lévő golyós kormányszelep a fékezést, gyorsfékezés esetén pedig működésbe lépnek a gyors működésű kormányszelepek, amelyek külső levegőt engednek minden fékhengerbe, ezzel nagymértékben fokozzák a fékezés gyorsaságát.

A vákum fékberendezés esetén a fékezés erősségét tetszés szerint lehet szabályozni. A fékezés szabályozása között a fékberendezés oldása nem szükséges. Ezt a módozatot legcélszerűbben a légszívó gőz és légszelepeinek megfelelő beállításával lehet elérni.

Az ábrán látható, hogy a mozdonyon két fékvezeték helyezkedik el, a nagyobb méretű fővezeték a kocsisor, a kisebb átmérőjű vezeték pedig a mozdony és a szerkocsi fék működése céljából van elhelyezve. Két mozdonnyal történő vontatás esetén, illetve előfogat esetén mindkét mozdony saját légvezetékét össze kell kapcsolni. A mozdonyfék vezetékeinek külön légszívója van (kis légszívó) és a kocsik működésétől külön is működtethető. A kocsikon található üzemmódváltó szelep két állású egyszerű, vagy gyorsfék működést tesz lehetővé.

A légszívó fékező csapjának állásai úgy az egyszerűbb mint automatikus üzemmódban a következők. Első állásfék feoldva. Második állás menet állás. Harmadik állás középállás. Negyedik állás kocsisor fékezve. (üzemi fékállás) ekkor  csak a kocsisor van fékezve, míg a mozdony fékberendezései oldott állapotban vannak. Ötödik állás kocsisor és mozdony fékezve. A fékberendezés működésének elvéből adódóan a vonat teljes fékezése amikor a mozdony és a kocsisor is fékezve van, csak erősebb fékezés esetén valósítható meg.

A mellékelt ábrán a berendezés egyes részletei láthatóak.

D. gőzbeeresztő szelep a légszívó számára. L. kettős légszívó. W. kocsivezeték nyomásszabályzó szelepe. l. mozdonylégszívó. I. kocsifékvezeték. II. mozdonyfékvezeték.

b. mozdonyfékvezeték fékező szelepe. v. kettős légűrmérő. (vákumméter) B. fékhenger.

III. fékoldó vezeték. E. oldószelep.  k. fékkapcsolat. AT szerkocsi gyorsműködésű kormányszelep.

Piros x a kettős légszívó ennek a kivezetése van a mozdonyok tetején a 324 es nél a gőzdóm mellett.

Mágus23 Creative Commons License 2015.09.19 0 1 60037

Üdvözletem!

 

A MÁV-nál a nedves gőzzel működő compound gépezetű gőzmozdonyok túlhevítő berendezéssel és iker gépezett történő ellátása (iker túlhevítős mozdonnyá történő átépítése) nem minden esetben járt együtt a kazáncserével,sőt az esetek többségében nem.

A 375 sorozatnál azok a mozdonyok lettek az 1500-as pályaszámúak, amelyek új hegesztett kazánt is kaptak. Az átalakítások tekintetében a mozdonykazánban túlhevítő berendezés beszerelése esetén a  tűzcsövek elhelyezését kellett megváltoztatni, azaz a kazán csőkiosztását átkonstruálni. Ebben az esetben a korábbi nedves gőzű kazánokból a tűzcsövek egyrészét eltávolították, és helyette nagyobb átmérőjű un. túlhevítő burok füstcsöveket helyeztek be a kazánokba, illetve elhelyezésre került a füstszekrénybe a gőzgyűjtő és túlhevítő kamra is. A burok füstcsövekbe kerültek bele a túlhevítő elemek. Természetesen a kazán átalakításakor tűzcsőfal és a füstszekrény csőfal is a módosított csőkiosztásnak megfelelően cserélve lett. A gépezet átalakításának tekintetében az alacsony nyomású gőzhengerek öntvényeinek cserélése történt.

A 375  sorozatú mozdonyok esetében a kicserélt hengeröntvény kivitele és mérete megegyezett a korábbi magasnyomású henger méreteivel. Az átalakítások során a 375 sorozatnál is alkalmazásra kerültek a nagyméretű tolattyú légszelepek, azonban a korábban iker gépezettel gyártott mozdonyok esetében még üzemben voltak eredetileg Ricour üresjárati szeleppel ellátott iker túlhevítős példányok is. A 60-as évek elejétől ezeket is fokozatosan MÁV szabványú tolattyú légszelepekre cserélték. Az első szállítású 375 sorozatú mozdonyoknál alkalmazott kézifék berendezést az átépítések alkalmával Westinghouse légnyomásos fékre cserélték ki.

Előzmény: Felek Ferenc (60031)
manhattani Creative Commons License 2015.09.19 0 1 60036

Az már igaz.

Olyan is volt, hogy Bobó húzta a vonatot, benne egy kis gőzöst, amelyik meg fűtötte.

Ócsa, Lajosmizse felé is járt ilyen valaha.

Előzmény: rezgaras (60035)
rezgaras Creative Commons License 2015.09.19 0 1 60035

Na persze egy gőzmozdonyra egyszerűbb a gőzfűtést felszerelni, mint egy dízelre :-))

 

Előzmény: 7578 (60032)
rezgaras Creative Commons License 2015.09.19 0 1 60034

Ezen egyértelműen a régi, dupla emeltyűs vezérmű látható. Érdekesek a dómok! Az első feltehetőleg a víztisztító. a hátsó a gőzdóm. Vajon miért nem fordítva helyezték el? Kívül-belül egyszerűbb lenne a csövezés.

 

Előzmény: Felek Ferenc (60031)
7578 Creative Commons License 2015.09.19 0 1 60033

Folytatólagos fék:

 

Hardy-fék: 1882-ben jelenik meg az első ilyen berendezés MÁV mozdonyon (előtte nincs), a darabszám 1891-ig folyamatosan nő, a csúcs ekkor 167 darab mozdony, majd ezt követően fokozatosan apad. 1898-ra mindössze 16 mozdony rendelkezik ilyen berendezéssel.

 

Westinghouse-fék: Az első 1882-ben jelenik meg, darabszámuk évről évre nő, 1898-ra 545 mozdony rendelkezik Westing-fékkel.

7578 Creative Commons License 2015.09.19 0 1 60032

Érdekes statisztikát találtam a régi MÁV vonatok fűtéséről:

 

Az első (még csak) kályha-fűtéssel ellátott kocsi 1874-ben jelent, darabszámuk ekkor mindössze 4 db. Az állag 1891-ig 1499-re emelkedett, majd 1898-ra 1065-re csökkent.

 

Az első gőzfűtéssel is bíró gőzmozdonyok 1885-ben jelennek meg, ekkor 102 darab az állaguk. 1885 előtt nincs gőzfűtéssel rendelkező gőzmozdonya a MÁV-nak. Darabszámuk fokozatosan nő, 1898-ra 1528 az állag.

 

Gőzfűtéssel rendelkező személykocsi 1884-ben még egy sincs, 1885-ben kerek 200 darabra ugrik. Az állag 1898-ig 3906-ra emelkedik...

 

Korábban volt itt szó a gőzfűtéssel ellátott mozdonyokról... tehát 1885 a kulcsfigura

Felek Ferenc Creative Commons License 2015.09.19 0 0 60031
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.09.19 0 0 60030

Fényképet még nem néztem...

 

A Magyar Királyi Államvasutak > Magyar Államvasutak TV>MÁV 375, gőzmozdonyai

 

MÁV 375,001-002 – 74/1 jelleg – 1907. MÁV Gépgyár

MÁV 375,003-027 – 74/2 jelleg – 1908. MÁV Gépgyár

MÁV 375,028-048 – 74/7 jelleg – 1911. MÁV Gépgyár

MÁV 375,049-053 – 74/11 jelleg – 1913. MÁV Gépgyár

MÁV 375,301 – 74/5 jelleg – 1910. MÁV Gépgyár

MÁV 375,302 – 74/7 jelleg – 1911. MÁV Gépgyár

MÁV 375,303-316 – 74/2 jelleg – 1908. MÁV Gépgyár

MÁV 375,317-332 – 74/2 jelleg – 1909. MÁV Gépgyár

MÁV 375,333-334 – 74/5 jelleg – 1910. MÁV Gépgyár

MÁV 375,335-336 – 74/4 jelleg – 1909. MÁV Gépgyár

MÁV 375,337 – 74/2 jelleg – 1909. MÁV Gépgyár

MÁV 375,338 – 74/5 jelleg – 1910. MÁV Gépgyár

MÁV 375,339-405 – 74/4 jelleg – 1909. MÁV Gépgyár

MÁV 375,406-413 – 74/5 jelleg – 1909. MÁV Gépgyár

MÁV 375,414-422 – 74/5 jelleg – 1910. MÁV Gépgyár

MÁV 375,423-426 – 74/7 jelleg – 1911. MÁV Gépgyár

MÁV 375,427-466 – 74/9 jelleg – 1912. MÁV Gépgyár

MÁV 375,467-494 – 74/11 jelleg – 1913. MÁV Gépgyár

MÁV 375,501-542 – 110/1 jelleg – 1915. MÁV Gépgyár

MÁV 375,543-551 – 110/2 jelleg – 1922. MÁV Gépgyár

MÁV 375,552-572 – 110/2 jelleg – 1923. MÁV Gépgyár

MÁV 375,573-586 – 110/6 jelleg – 1941. MÁV Gépgyár

MÁV 375,587-596 – 110/4 jelleg – 1942-ben átszámozott ex. JDZ mozdonyok

MÁV 375,597-599 – 110/3 jelleg – 1950-ben átszámozott ex. SzCsV mozdonyok

MÁV 375,601-602 – átépítés – 1940. MÁV Főműhelyek

MÁV 375,603-608 – átépítés – 1941. MÁV Főműhelyek

MÁV 375,609-621 – átépítés – 1942. MÁV Főműhelyek

MÁV 375,631-635 – átépítés – 1943. MÁV Főműhelyek

MÁV 375,636-637 – átépítés – 1950. MÁV Járműjavítók

MÁV 375,638 – átépítés – 1951. MÁV Járműjavító

MÁV 375,639 – átépítés – 1952. MÁV Járműjavító

MÁV 375,641-650 – átszámozások és átépítések – 1948-1953 között

MÁV 375,651-660 – 110/7 jelleg – 1948. MÁV Gépgyár

MÁV 375,661-670 – 110/8 jelleg – 1949. MÁV Gépgyár

MÁV 375,671-680 – 110/9 jelleg – 1950. MÁV Gépgyár

MÁV 375,681-682 – 110/11 jelleg – 1952-ben átszámozott NIK 375,601-602 mozdony

MÁV 375,683 – 110/10 jelleg – 1952-ben átszámozott NIK 375,603 mozdony

MÁV 375,684-693 – 110/12 jelleg – 1952-ben átvett NIK 604-613 mozdony

MÁV 375,694 – 110/12 jelleg – 1952. MÁV Gépgyár

MÁV 375,695 – 110/12 jelleg – 1952-ben átvett ipari mozdony

MÁV 375,696 – 110/12 jelleg – 1952-ben átvett ipari mozdony

MÁV 375,701-702 – 92/1 jelleg – 1911. MÁV Gépgyár

MÁV 375,801-802 – 93/1 jelleg – 1911. MÁV Gépgyár

MÁV 375,803-820 – 115/1 jelleg – 1916. MÁV Gépgyár

MÁV 375,821-860 – 115/2 jelleg – 1916. MÁV Gépgyár

MÁV 375,861-875 – 115/2 jelleg – 1916. MÁV Északi Főműhely

MÁV 375,876-878 – 115/2 jelleg – 1916. MÁV Istvántelki Főműhely

MÁV 375,879-887 – 115/2 jelleg – 1917. Istvántelki Fűműhely

MÁV 375,888-890 – 115/2 jelleg – 1918. Istvántelki Főműhely

MÁV 375,891-893 – 115/2 jelleg – 1917. MÁV Gépgyár

MÁV 375,894-928 – 115/3 jelleg – 1918. MÁV Gépgyár

MÁV 375,929-936 – 115/3 jelleg – 1919. MÁV Gépgyár

MÁV 375,937-941 – 115/3 jelleg – 1920. MÁV Gépgyár

MÁV 375,942-943 – 115/3 jelleg – 1921. MÁV Gépgyár

MÁV 375,948-950 – 93/1 jelleg – 1950-ben átszámozott ex. SzCsV mozdonyok

MÁV 375,951-952 – 1954-ben átszámozott CFR eredetű mozdonyok

MÁV 375,953-954 – 1953-ban átszámozott MÁV 375,701-702 mozdonyok

MÁV 375,1001-1015 – 110/13 jelleg – 1956. MÁV Gépgyár

MÁV 375,1016-1032 – 110/14 jelleg – 1959. MÁV Gépgyár

MÁV 375,1501- átépítés – 1952. MÁV Járműjavító

MÁV 375,1502-1504 – átépítés – 1954. MÁV Járműjavítók

MÁV 375,1505-1511 – átépítés – 1955. MÁV Járműjavítók

MÁV 375,1512 – átépítés – 1956. MÁV Járműjavító

MÁV 375,1513-1514 – átépítés – 1958. MÁV Járműjavítók

MÁV 375,1515-1519 – átépítés – 1959. MÁV Járműjavítók

MÁV 375,1520-1522 – átépítés – 1960. MÁV Járműjavítók

RhB Creative Commons License 2015.09.17 0 0 60029

OFF A 0-ás topik #3373-ban vár rád egy kérdés. :-) ON

Előzmény: Felek Ferenc (60028)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.09.17 -1 0 60028

Szobormozdonyként van kiállítva mindkét pályaszámcsoportból, nekem nincs saját képem róluk, de majd hétvégén átböngészem a netet.

Előzmény: rezgaras (60027)
rezgaras Creative Commons License 2015.09.17 0 1 60027

Mint írtam, ezt egy fénykép eldöntheti. A dolog nem triviális, mert az átalakításhoz ki kellett cserélni a kazánt és az egész hengeröntvényt (na meg mindent, ami a kettő között van), akkor már hozzányúlhattak a vezérléshez is. Vagy nem.

 

Előzmény: Felek Ferenc (60020)
alkotasu Creative Commons License 2015.09.17 0 1 60026

A 324-es kivonása végleges, és szobormozdonyként fog porladni, vagy van remény még a feltámadására?

Előzmény: fantal (60023)
davosbácsi Creative Commons License 2015.09.17 0 0 60025

Köszönöm a válaszokat!
Üdv!
Davos

Előzmény: fantal (60023)
7578 Creative Commons License 2015.09.17 0 0 60024

No kérlek... Engem meggyőzött a fotó, gratulálok hozzá.

Előzmény: manta66 (60022)
fantal Creative Commons License 2015.09.16 0 0 60023

A 275-ös egy részlegvizsgát kapott, 3 évre kapott engedélyt  8 bar-ra levett nyomással. Csak a Park területén mozoghat. Új víztartányok lettek gyártva rá, javították a védház egyes részeit.

 

A 324-es ki lett vonva a forgalomból.

Előzmény: davosbácsi (60021)
manta66 Creative Commons License 2015.09.16 -1 0 60022

Üdv!

 

Ígértem régebben pár képet.

Csak most tudom küldeni.

De már nálam van a tábla egy mozdonylámpával együtt. :-)

Eleje:

 

Hátulja:

 

És a lámpa is megérdemli:

 

 

 

 

Előzmény: 7578 (57871)
davosbácsi Creative Commons License 2015.09.16 0 0 60021

Uraim!
Mi történt a 275-össel felújítás címén?
Teljes generál vagy csak kisebb javítások?
Illetve mi a helyzet mostanában a 324-essel?

Felek Ferenc Creative Commons License 2015.09.16 0 1 60020

De igen! Csak a 601-639 után új szállítású mozdonyok jöttek, így lettek később az új átépítések 1500-asok. Csak nem tudom, hozzá nyúltak -e máshoz is, ahogy írod például a vezérművet.

Előzmény: rezgaras (60019)
rezgaras Creative Commons License 2015.09.15 0 1 60019

Vagy ez nem az lehet, hogy a régi telített gőzös kompaund gépekből túlhevitett, iker gépeket csináltak?

Előzmény: Felek Ferenc (60017)
rezgaras Creative Commons License 2015.09.15 0 0 60018

Ha lenne ezekről fénykép, könnyen el lehetne dönteni (legalábbis a Kuhnt).

 

Előzmény: Felek Ferenc (60017)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.09.14 0 1 60017

A II. Világháború alatt építettek át 74/ jellegű mozdonyokat 600-as pályaszámcsoportal, pld. MÁV 375,023>MÁV 375,618 vagy MÁV 375,035>MÁV 375,604


Az '50-es évektől folytatódott a dolog: pld. MÁV 375,033>MÁV 375,1517, vagy MÁV 375,053>MÁV 375,1504

Előzmény: rezgaras (60016)
rezgaras Creative Commons License 2015.09.14 0 1 60016

Ha jól értem, az egyik 110.12, a másik 110.13 gyári altípus. A 12-es is már Kuhn-vezérművel készült?

 

Előzmény: Felek Ferenc (60012)
Alien Angel Creative Commons License 2015.09.13 0 0 60015
kanizsella Creative Commons License 2015.09.13 0 1 60014

Egymás után készülhetett ez a két kép.

Előzmény: gyoparOHs (60011)
BLGB Creative Commons License 2015.09.12 0 0 60013

Jólesett füstben és gőzben néhány óra megint:

 

Felek Ferenc Creative Commons License 2015.09.12 0 0 60012

Szakértő urak! A MÁV 375,601-649 és MÁV 375,1501-1526 mozdonysorozatok között volt valami eltérés az átépítés során? Vagy csak a pályaszám?

gyoparOHs Creative Commons License 2015.09.12 0 1 60011

Kacsa Békéscsabán  

wiesel Creative Commons License 2015.09.11 0 0 60010

A jobb minőségű videón nézve

...nem egy... a(!!!) BR23 1019 látható?

Előzmény: gumidani (59949)
1 kisinas Creative Commons License 2015.09.10 0 0 60009

Köszi !

Előzmény: fantal (60008)
fantal Creative Commons License 2015.09.10 0 1 60008

14:04-re érnek Szobra a tervezet menetrend szerint. 50 km/h az engedélyezett sebességük, de várható, hogy egy csomószor félrerakják őket, úgyhogy lehet matekozni.

Előzmény: 1 kisinas (60007)
1 kisinas Creative Commons License 2015.09.10 -1 0 60007

Mikor jönnek a Tótok a gőzössel ?

C50 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 60006

Köszi.

Előzmény: hmsoft (60005)
hmsoft Creative Commons License 2015.09.07 0 1 60005

A történet 1878-ban kezdődik, amikor Kolomna egy négycsatlós Kessler típus többszöri átdolgozásával létrehozta a 31-es gyári típusjelű, Csk sorozatjelű mozdonyokat. 1889-ben a Vladikavkazi Vasút rendelt Kolomnától négycsatlós gépeket úgy, hogy a tervrajzokat ők készítették, és egy Schwarzkopf típust vettek alapul (amely náluk futott). Kolomna ezekből a tervrajzokból és az akkor már működő Csk sorozatból hozta össze az O sorozatot. Ennek az egyik alváltozata az Ov.

hm

Előzmény: C50 (60004)
C50 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 60004

Ez rokona a mi 410-eseinknek?

Előzmény: hmsoft (60003)
hmsoft Creative Commons License 2015.09.07 0 1 60003

Az Expo1520 kiállításon lőttem (a háttérben lévő épület nem székház, az bent van Moszkvában), és ez a három a "celeb-gőzmozdonyok" egyik adagja volt. A leg-celebebbek közé persze továbbra is az Ov-324 tartozik:

hm

Előzmény: C50 (60002)
C50 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 60002

Hol lőtted? Háttérben az RZD székháza?

Előzmény: hmsoft (60001)
hmsoft Creative Commons License 2015.09.07 0 0 60001

Nyerő trió :)
(L, P36, LV)

hm

hkv Creative Commons License 2015.09.06 -1 1 60000

 

A mai napon 15:00-ás kezdettel az egykori Északi járműjavító Eifel csarnokának ünnepét, és egyben búcsúztatóját tartották az operaház munkatársai és egykoron ott dolgozó vasutas kollégák és néhány más területről érkező vasutas kolléga és kolléganő családtagjaival közösen. Az Operaház évadnyitó társulati ülésén az Operaház Főigazgatója ismertette az itt kialakítandó Műhely ház terveit. Az épület külsőleg eredeti fényében pompázva, de azonban meg újult belső térrel fogja fogadni az ide látogató közönséget és az Operaház munkatársait.

 

Ókovács Szilveszter elmondta, hogy az épületben elhelyezik majd felújított állapotában az egykor szebb napokat látott 301,006-os pályaszámú gőzmozdonyt, valamint egy TEAKFA borítású étkezőkocsit, melyből büfét csinálnak majd.

ET3 maglev Creative Commons License 2015.08.31 0 0 59999

Köszönöm!

Előzmény: 262 (59994)
alkotasu Creative Commons License 2015.08.30 0 0 59998

Nem jó!

Azon kívül, hogy a BR 56-nak futókereke is van, a konyha szellőzője tök más. Egyszer k.novotny tett be képet, hogy a szellőző milyen volt. (Kicsi, kerek. Még Károly Imre bácsinak sem volt pontos az az információja, amit huszonvalahány éve papírra vetett, így azt a cikket ennek megfelelően kell átgondolni.)

 

Azt meg már a szakértők tudnák megírni, hogy a G8.1->BR56 korszerűsítés során mi minden változott még meg.

 

A Märklin modelleknek még egy hátrányuk van: nagyon más a nyomkarimájuk. Ha csak régi (pl. PIKO U profil) sínjeid vannak, akkor elmegy. De az újabb vágányokra alkalmatlan a nyomkarima magasság (és talán a vastagság?) miatt.

Előzmény: mintir (59990)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.08.30 0 1 59997

Köszi a kiegészítést!

Előzmény: 262 (59994)
262 Creative Commons License 2015.08.29 0 1 59996

Ha, esetleg valakinek lenne felesleges százezre.....

Nem magas egy kicsit az ár?

262 Creative Commons License 2015.08.29 0 1 59995

Kiegészítés: A védház mérete nem lett megnövelve, csak a védháztető lett rövidebb.

Előzmény: 262 (59994)
262 Creative Commons License 2015.08.29 0 1 59994

Gyárilag puttonyos volt, későbbi átalakítások során növelték meg a szertartályt és szüntették meg a puttonyt. Így már megnövelhették a védház méretét is, így alakult ki a ma is látható formája.

A MÁV jellegrajz albumában az eredeti kivitelben látható. Ha valakit érdekel, más különbségeket is felfedezhet a rajz és a kiállított mozdony között.

Előzmény: Bárdos Imre (59993)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.08.28 0 1 59993

Úgy közlekedett, ahogy a képen látható, szertartályos volt.

Előzmény: ET3 maglev (59992)
ET3 maglev Creative Commons License 2015.08.28 0 0 59992

Ha egy mozdonynak így néz ki a hátulja, az szerkocsis vagy puttonyos volt?

ET3 maglev Creative Commons License 2015.08.28 0 0 59991

Gyál felsőn van, de nem tudom hova megy!

Előzmény: 424nurmi (-)
mintir Creative Commons License 2015.08.28 0 0 59990

Üdv!

Próbálok egy ideje minél több információt gyűjteni a 410.501 illetve 502-es gőzösökről, de kezdem úgy érezni hogy elveszek a sok infó-átalakítás és alváltozat között. Itt is találtam pár évvel ezelőttről egy elfeledett eszmefuttatást. Úgy néz ki adódna itt egy H0 Märklin 37563 cikkszámú gőzös amin elvileg egészen minimális átalakítást kellene eszközölni, hogy a fent említett két gép valamelyikét kapjuk végeredményül.A konkrét alapmodell már egy BR56-os viszont annak egy olyan változatát készítette el a Marklin (56.2) amely még a G8.1 családba tartozik, ha jól értelmeztem a német Wikipédián. Az eddigi átalakításokról szóló cikkek minden esetben BR55-ös alappal számoltak. Az én kérdésem az lenne, hogy szerintetek alkalmas-e ez Marklin a fent megnevezett bármelyik két 410-es gőzösünk alapjának? Nagyon agy segítség lenne ha valaki már rendelkezik tapasztalattal ilyen téren és esetleg megkeresne privátban. :-)

A mozdony ezen kívül átesne egy AC->DC átalakításon is.
(Azért ez a példány, mert ilyet találtam jó áron.)

RhB Creative Commons License 2015.08.27 0 0 59989

Egy kis csühögés az amcsi topikban...

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=136484960&t=9126831

 

manhattani Creative Commons License 2015.08.26 0 2 59988

Amikor még megvolt

 

1978. április 8, Kristófcsák Tamás felvétele

Előzmény: Tastam (59986)
K.O. Lompos Creative Commons License 2015.08.26 -1 0 59987

Kb. 8 éve voltam a 109-el egy Pest - Helvécia különvonattal. Kecsón nem működött a fordító. Barom máv nem engedte meg, hogy a műkertnél levő deltánál átmenjünk a lakiteleki vonalra.., s onnan be Kmétre..., le kellett menni Városföldre. Nem kommentálom tovább :-(

Tastam Creative Commons License 2015.08.26 0 0 59986

 A fordítókorong már régen nincs meg.

Előzmény: Madrone (59983)
V43-1123 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 59985

Az, hogy nem fordult meg a ceglédi deltában, szerintem (de javítsatok, ha nem így van) simán pénzkérdés. Ha jól tudom, már egy állomási körbejárásért is pályahasználati díjat kell fizetni, egy ilyen tili-toliért meg pláne :)

Előzmény: Madrone (59983)
rezgaras Creative Commons License 2015.08.26 0 0 59984

Én még úgy tanultam az iskolában, hogy mély dukál, de tudok egy csomó ellenpéldát. (ezért tartják sokan a magyar nyelvet a japán után a legnehezebbnek - meg mert nem hallottak a kínairól.)

Előzmény: manhattani (59982)
Madrone Creative Commons License 2015.08.26 0 0 59983

V 43-1123 és Tastam!

 

Köszönöm a képeket!

 

Találtam a neten én is két rövid filmet, amik a Ceglédről induló vonatot mutatják.

 

Érdekes, hogy visszafelé szerkocsival előre jött a 424-es.

 

Nem lehetett volna az egykori ceglédi fűtőház fordítókorongján megfordítani?

 

Vagy ha az már nincs meg, akkor a ceglédi deltában megfordulni a mozdonnyal?

 

Jobban nézett volna ki a vonat, ha a gép visszafele is orral előre van.

 

Meg aztán hátrafelé elvileg ha jól tudom, csak hatvannal mehetne, ami a fővonalon kicsit lassúnak tűnik.

 

Kb. annyival mehetett, ha ceglédi fél 2-es indulással, 2 körül volt Monoron.

 

35 km kb. 35 perc alatt az pont 60 km/ órás sebesség.

 

 

 

manhattani Creative Commons License 2015.08.25 0 0 59982

>(vagy Udinéba ?)

OFF: Vegyes hangrendű szóhoz magas hangrendű toldalék dukál, ezért helyesebb a sztenderdizálásnál a sztenderdizélés.) ON

Előzmény: rezgaras (59979)
Tastam Creative Commons License 2015.08.25 0 0 59981

 Megjegyzendő, hogy a mozdonyon igen jókedvű legénység teljesített szolgálatot: sokaknak integettek, fütyültek (persze a mozdonysíppal).

Előzmény: Madrone (59978)
V43-1123 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 59980

Nincs mit :)

Bónuszként itt egy felvétel a tárgyalt vonatról, Rákosrendezőn:

Előzmény: Madrone (59977)
rezgaras Creative Commons License 2015.08.25 0 0 59979

Ez nekem is szemet szúrt. A tippem az (de nem tudom, csak tippelem), hogy a vákuumos fékkel lehet összefüggésben.

 

A 900-as csoportban lévő mozdonyokat a hadvezetés rendelte meg - ezért is kerülhettek Udinébe. (vagy Udinéba ?) Ezeket fel kellett szerelni vákuumfékkel is. Nem tudom, milyen módszerrel állították elő a vákuumot. A Déli Vasútnál volt olyan, hogy pumpával, de volt afféle lövettyű-szerű szerkezet is. Ezeket a Déli Vasútnál sokszor a mozdonysátor tetején hosszában elhelyezett két kúpos csőről lehet felismerni, ami nem maga a lövettyű volt, hanem a hangtompítója. Lehet, hogy ez a henger a 324-esen hasonló célból van ott.

Előzmény: Felek Ferenc (59976)
Madrone Creative Commons License 2015.08.24 0 0 59978

Neked is köszönöm a választ.

 

Egyénként örülök, hogy végre volt egy normális (dízel nélküli) gőzös menet.

 

A fővonalon Ceglédig leszaladni meg vissza, a sűrű villanygépes menetrendben az azért már elég komoly.

 

Jó lenne még több képet, esetleg filmet látni róla.

Előzmény: fantal (59969)
Madrone Creative Commons License 2015.08.24 0 0 59977

Köszönöm a választ!

 

A két említett honlapot szoktam nézegetni, de a facebook-ot nem.

 

Tényleg pontosan ott volt az info.

Előzmény: V43-1123 (59967)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.08.24 0 0 59976

Szakértő urak! A darus fotón a MÁV 324,939 gőzdómja mellett az a hengeres valami a biztonsági szelep mellett micsoda? 

Előzmény: Tamasch (59968)
Talicskás tengernagy Creative Commons License 2015.08.24 0 2 59975

nohabrok Creative Commons License 2015.08.24 0 0 59974

Azok a régi szép idők.........

 

hkv Creative Commons License 2015.08.24 0 1 59973

Én az alábbi levelet kaptam tőlük pont múlthéten a FŐGÁZTÓL!

 

Természetesen van rá lehetőség, hogy a FŐGÁZ telephelyén lévő kismozdonyt megtekinthesse és fényképezze. Kérem, hogy a korlátozott időbeosztásomra való tekintettel szíveskedjék a mobil telefonon felhívni, hogy szóban tudjunk időpontot egyeztetni.

 

Üdvözlettel,

 

Fischer   Zoltán

Múzeumvezető

FŐGÁZ Zrt.

1081 Budapest, II.   János Pál pápa tér 20.

 

 

Szóval csak fel kell hívni őket időpontott egyeztetni és a megbeszélt időre odamenni.

Előzmény: _KutyaDeRossz_ (59964)
Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2015.08.24 -1 0 59972

Szombaton a MÁV Szolnoki Járműjavítóban nyílt nap lesz. A program plakátja szerint idén is lesz egy gőzös a kiálított járművek között. Van-e rá esély, hogy a hétvégén újra erőre kapott nyalóka lesz a kiválasztott?

fantal Creative Commons License 2015.08.23 0 0 59971

Hm, szólok pár illetékesnek, hátha tudunk tenni valamit, bár sztem a mozdonyt nem fogják bazgerálni, mert túl macerás mozgatni.

Előzmény: Felek Ferenc (59965)
rezgaras Creative Commons License 2015.08.23 0 1 59970

Jól meg lehet figyelni a képeken, hogy a 324-eseknek a kéményéről hiányzik a levehető felső rész. A Monarchia gőzmozdonyait a hadvezetés utasítására már az 1. Vh. előtt úgy kellett készíteni, hogy a kémény felső része levehető legyen, beférjen az olasz űrszelvénybe. Ebből aztán leginkább az olaszok profitáltak, a háború után megkapott osztrák (és egy pár magyar) mozdonyokról csak ezt a toldatot kellett levenniük és használhatták őket bárhol Olaszországban.

 

Előzmény: Tamasch (59968)
fantal Creative Commons License 2015.08.23 0 0 59969

A 424-es 3 kocsit vitt Ceglédre. Az infó fent volt a MÁV Nosztalgia és a Vonatösszeállítás facebookján, érdemes ezeket figyelni.

Előzmény: Madrone (59966)
Tamasch Creative Commons License 2015.08.23 0 1 59968
V43-1123 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 59967

Javaslom, hogy visszatérően nézegesd a "MÁV Nosztalgia" ill. a "Vonatösszeállítás" Facebook oldalait. Hacsak nem szupertitkos a menet, itt nyilvános az útirány, a járművek, a menetrend...

Előzmény: Madrone (59966)
Madrone Creative Commons License 2015.08.23 0 1 59966

Tisztelt Gőzösbarátok!

 

Augusztus 17.-én hétfőn délután 2 óra körül kb. 3-4 km-re voltam a monori vasútállomástól és többszöri ismétlődő mély gőzsíp hangot (nagy valószínűséggel 424-es) hallottam.  Úgy érzékeltem a hang alapján, hogy a mozdony vagy vonat Cegléd irányából haladt Pest felé.

 

Nagyon megörültem ennek a manapság felettébb ritka eseménynek.

 

15-20 éve még nem volt ritka a ceglédi vonalon a gőzös különmenet. Pl. volt olyan, hogy Lajosmizsére (felsőlajosi Tanyacsárda) a 142-esen mentek le, de vissza már Kecskemét-Cegléd felé jöttek.

 

Tudja valaki, hogy milyen menet volt ez?

 

Önálló gőzös menet volt vagy csak egy manapság divatos megalázó dízel tolózásos bohóckodás?

 

Akármi is volt, a gőzsíp hangját hallva egy büszke, erőtől dagadó, maga erejéből haladó gyönyörű 424-es jelent meg lelki szemeim előtt.

 

Üdv. Mindenkinek

 

 

Felek Ferenc Creative Commons License 2015.08.23 0 0 59965

Tehát ha valaki kilincselne a mozdonyért, hogy a Füstiben van számára hely, elküldenék a ...

Előzmény: _KutyaDeRossz_ (59964)
_KutyaDeRossz_ Creative Commons License 2015.08.23 0 1 59964

Hát úgy tűnik, erről már lemaradtunk, s volt oka az elzárkózásnak. Ez egy levél, 19-én kaptam. A neveket és a küldő személyre nagyon is utaló szófordulatot kihgytam, ki tudja ki olvasgat itten (is) s mért akarnánk neki rosszat?:

 

"Értesítés,
Ezen a héten a valaha szép napokat megélt Gázipari Múzeum, mint múzeum és mint szakgyűjtemény megszűnik. A 300 nm- es kiállítótermet repi tárgyalóvá alakítják. Néhány szebbnek ítélt és dekorációnak megfelelő tárgyat ( gázkandalló, gázcsillár, gázlámpa ) beraknak egy-egy bőrgarnitúra közé vagy fölé oszt ennyi. A tárgyakat már szállítják ömlesztve az Angol u- i telephelyre egy raktárba, innentől sorsuk ismeretlen lesz.

(...) 1 röpke hét alatt válik köddé. Még szomorúbb az, hogy ezzel a panasszal nem vagyok egyedül. A butaság, közöny nagy divatját éljük. Úgy tűnnek el szemünk elől a múlt emlékei, hogy még a csodálkozásra sem marad időnk. Szegény (...) jobb, hogy csak az előszelét élte meg. (...) mesélte, hogy a (...)-féle projektől a hideg is kilelte."

Előzmény: gumidani (59942)
jampusz Creative Commons License 2015.08.19 0 1 59963

Javításos filmek.

1 kisinas Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59962

Igaz,hogy megcsinálják a 275-öst ?

Előzmény: Tastam (59960)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59961

Háát, brutálisan megcsúszott! Kopoghatott utána rendesen. Durva munka! 

Előzmény: Talicskás tengernagy (59956)
Tastam Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59960

 Köszönöm. A mozdony kiállításának hozzávetőleges időpontját tudtam (nagyszabású 'vasutas hét' került akkor megrendezésre), de az eseményt övező körülményeket nem ismertem.

 Egyébként ma látogatója volt a kis 275-ösnek, mégpedig egy 424-es.

Előzmény: 7578 (59936)
manhattani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59959
Előzmény: bugadoktor (59958)
bugadoktor Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59958

Egy naiv kérdés: mikor lehetne nálunk, összeállítani egy ilyen gépmenetet, működő gőzösökkel?

:-((

manhattani Creative Commons License 2015.08.17 -1 0 59957

Úgy 4' 09"-nél. Hát, nem nagyon. Érdekes, hogy hogy tudott ekkorát csúszni egy álló kerekű mozdony?? Nem volt a sín megkenve olajjal? :-) Nagyvasútnál hallottam ilyenről...

Előzmény: Talicskás tengernagy (59956)
Talicskás tengernagy Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59956

 3.56-tól tessék nézni! Mennyire használhatott ez a fékezés a kerekeknek?

Előzmény: Talicskás tengernagy (59955)
Talicskás tengernagy Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59955

ČSD 464  

Előzmény: gumidani (59949)
gumidani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59954

2013-ban készült és itt van jobb minőségben.

 

https://www.youtube.com/watch?v=a2S2Cwcekaw

 

 

Előzmény: gumidani (59953)
gumidani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59953

Az utolsó számát, pedig te is leolvashatod.

 

Előzmény: gumidani (59952)
gumidani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59952

PKP Ol12

Előzmény: gumidani (59951)
gumidani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59951

 PKP Ty3, vagy Ty43  (ex BR42, vagy utángyártása)

Előzmény: gumidani (59950)
gumidani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59950

PKP Ol49

Előzmény: gumidani (59949)
gumidani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59949

Ezt a kettőt meghagyom az okosabbaknak.

Előzmény: gumidani (59948)
gumidani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59948

mindkettő PKP Tkt48

Előzmény: gumidani (59947)
gumidani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59947

PKP Ol49

Előzmény: gumidani (59946)
gumidani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59946

Erre a kettőre nincs tippem, de mindkettő lengyel.

Előzmény: gumidani (59945)
gumidani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59945

ČSD 498 a cseh-e, vagy a tót-e, azt nem tudom.

Előzmény: wiesel (59943)
gumidani Creative Commons License 2015.08.17 0 0 59944

Az első szavak egyike: Uwaga! = Vigyázat! lengyelül. Jó eséllyel Wolsztyn a helyszín.

Előzmény: wiesel (59943)
wiesel Creative Commons License 2015.08.17 0 1 59943

Üdv a Fórumnak!

 

Az alábbi videót osztották meg velem nem régiben (remélem, sikerül itt is közzé tenni). Az lenne a kérdésem, hogy meg tudnátok-e írni, mely' társaságok milyen vasparipái láthatóak a felvételen? Az már egy bónusz, ha felvétel helyét, idejét is sikerülne megállapítani.... :-)

Szóval, a link:

https://www.facebook.com/JOSELETE1959/videos/vob.100001334356569/684024261652046/?type=2&theater

 

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv:

 

wiesel

 

Ui.: Szerintem, szerzői jogvitákba felesleges lenne belebonyolódnunk, hiszen a forrás ismert, s ha akarta volna, akkor levédte volna....

gumidani Creative Commons License 2015.08.15 0 1 59942

Nekem még egyszer sem sikerült bejutnom hozzá. Mindig volt valami kifogás. Személyesen odamenve nem beszélhetek az illetékessel, hívjam telefonon. Nem vették fel. Felvették, de most szabadságon van az illetékes, hívjam majd x-edike után. Végül eluntam a dolgot. Pedig maga a gyártörténeti gyűjtemény is érdekes lehet.

 

Előzmény: fantal (59940)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.08.15 0 0 59941

Nem, az épület mellett lesz a helye.

Előzmény: gumidani (59939)
fantal Creative Commons License 2015.08.15 0 1 59940

Erről a Gázműves mozdonyról csak poros képeket látni, nem hiszem el, hogy ennyire nem böki ki a szemüket, hogy már szürke a portól...

Előzmény: gumidani (59939)
gumidani Creative Commons License 2015.08.15 0 1 59939

Netán az épületbe kerül? Mert nem olyan nagy és ott a rozsda sem támadná annyira. Ld. Gázművek I.

Előzmény: Bárdos Imre (59934)
Ep128 Creative Commons License 2015.08.15 -1 0 59938

Bocsánat! A címből azt hittem, a 424 001 -ről van szó! SORRY!

(Az remélem, tényleg oda kerül... :-) )

Előzmény: division by zero (59931)
Ep128 Creative Commons License 2015.08.15 -1 0 59937

Miért nem a Füstibe kerül...? Ha valami, hát EZ aztán nagyon odavaló!

Előzmény: division by zero (59931)
7578 Creative Commons License 2015.08.14 0 1 59936

Szervusz!

 

Valamennyit azért szolgált nálatok, de nem sokat... '71 februárjában állomásították át Ceglédre, de nagyon hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a vontatási feladatok ellátásában nem lesz rá szükség: az év novemberben is felterjesztették selejtezésre. Ezt követően 1972 februárjában erős víztartály folyással, tengelyágytok repedéssel leállították...

 

1972-ben a Budapest-Szolnok vasútvonal 125. évfordulója alkalmából (tekintettel a Dózsa György évfordulóra) Cegléd állomáson nagyszabású ünnepséget rendeztek, és ennek színesítésére a Múzeum és a Bp Igazgatóság közösen talapzatra állította a szépen felújított 275.118-ast...

 

Igaz, utóbb ebből lett is egy kis morgás, mert a kiállításról nem mindenki tudott felsőbb körökben: '72 végén megjelent a ceglédi fűtőházban a selejtezési bizottság...

Előzmény: Tastam (59935)
Tastam Creative Commons License 2015.08.14 0 0 59935

 Köszönöm. Ezek szerint csak az az igaz, hogy nem Cegléden szolgált.

Előzmény: Bárdos Imre (59930)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.08.14 0 1 59934

Felújították teljesen az épületet, most csinálják a peront, a helyi önkormányzat egy vasúttörténeti kiállítást szeretne berendezni az épületben. Mindehhez biztonsági őr is lesz, meglátjuk, milyen sikerrel jár majd.

Előzmény: gumidani (59932)
fantal Creative Commons License 2015.08.14 0 0 59933

Láttam képeket, teljesen felújították az állomást. Valszeg ez is önkormányzati fenntartású lett. Tehát jobban vigyáznak majd rá, mint ott, ahol most rohad...

Előzmény: gumidani (59932)
gumidani Creative Commons License 2015.08.14 -1 0 59932

Ottani fémkereskedők nyerték meg a zártkörű pályázatot?

Még a Városligetben sem sikerült tisztességesen őrizni. Gyál-felsőn milyen esélyei lesznek?

Remélem, hogy tévedek.

Előzmény: division by zero (59931)
division by zero Creative Commons License 2015.08.14 0 0 59931
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.08.13 0 0 59930

Biztos, hogy nem, 1969-ben Nyíregyházán szolgált.

Előzmény: Tastam (59929)
Tastam Creative Commons License 2015.08.13 0 0 59929

 Igaz az az infó, hogy a ceglédi állomáson kiállított 275,118 az egész életét a Dunántúlon töltötte?

rezgaras Creative Commons License 2015.08.13 0 0 59928

Megnéztem, a leszerelés ideje nincs bent a Villányi-cikkben. Szóval nem tudom, honnét jött az információ.

Előzmény: rezgaras (59927)
rezgaras Creative Commons License 2015.08.12 0 0 59927

Érdekes feltevés, bár nem nagyon hiszem. A hadijel-tábla a Monarchia megszűnésével elvesztette a jelentőségét, hiszen a legfontosabb szerepe az volt, hogy a sok - nem is egy nyelvet beszélő - vasúttársaság különféle mozdonyairól ránézésre meg lehessen állapítani a katonaság számára legfontosabb pálya- és vontatási paramétereket. Valahol a Villányi-cikkben talán benne is van, hogy mikor rendelték el a leszerelését, még valamikor az 1920-as évek elején.

Előzmény: Felek Ferenc (59926)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.08.11 0 0 59926

Lehet, a ,900-as mozdonyokon rajta maradt?

Előzmény: rezgaras (59923)
KVZOLI Creative Commons License 2015.08.11 0 0 59925

Köszi.Ez kár.Lehet,hogy apám volt beós gépe az egyik.

Előzmény: Tamasch (59924)
Tamasch Creative Commons License 2015.08.11 0 0 59924

Nincs semmi info róluk.

Előzmény: KVZOLI (59922)
rezgaras Creative Commons License 2015.08.10 0 0 59923

Érdekes, 1927-ben a 342-esen még rajta van a hadijel-tábla!

Előzmény: Felek Ferenc (59920)
KVZOLI Creative Commons License 2015.08.10 0 0 59922

Tudom,nem ide tartozik,de lehet tudni,hogy a harmadik képen a háttérben a  két Szergej melyik?

Előzmény: Tamasch (59921)
Tamasch Creative Commons License 2015.08.10 0 0 59921
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.08.10 0 0 59920

gyoparOHs Creative Commons License 2015.08.10 0 0 59919

Tüznélküli mozdony  0:15-nél :

Zsivany2 Creative Commons License 2015.08.10 0 1 59918

Köszönöm!

Előzmény: Mágus23 (59917)
Mágus23 Creative Commons License 2015.08.10 0 1 59917

Üdv !

Igen 323 sor feltehetően a DV eredetű mozdonyok egyike

Előzmény: Zsivany2 (59916)
Zsivany2 Creative Commons License 2015.08.10 0 1 59916

Üdv!

 

Ez egy 323-as ugye?

 

 (Becsületrombolók, 1959)

2M62U-0386 Creative Commons License 2015.08.10 0 1 59915

 TM-51 L'vov-Keleti fűtőház

2M62U-0386 Creative Commons License 2015.08.10 0 2 59914

Talán ide való...

hmsoft Creative Commons License 2015.08.09 0 1 59913

Moszkvai gőzfelhős egyveleg. Amelyből a nagyon komoly korlátok is szépen lejönnek. Az egy dolog, hogy merrefelé kap menetvonalat az ilyen menet. (Alapból a legkisebb forgalmú fejpályaudvar, a Rigai, és egy muzeális telephely (Podmoszkovnaja) között, ami kemény 7 km. Időnként ki lehet merészkedni a moszkvai kis körgyűrűre, esetleg egy-egy fővonalra, nagyon behatárolt szakaszokon.) De a vontató- és vontatott járművek köre sem szabadon választott. Hiszen a központi vonókészülék előtti idők járművei többnyire alkalmatlanok, ők vonalon vagy sehogy, vagy csak eseti engedéllyel, szigorú szabályok betartása mellett közlekedhetnek. Esetükben a személyszállítás fel sem merülhet, kivéve a zárt pályákat. (A kelet-szibériai Szljugyanka helytörténeti múzeumának a vezetője akart pár évvel ezelőtt újragyártatni egy régi, favázas kocsit, az eredeti tervek alapján. Amikor az RZsD illetékeséhez fordult azzal, hogy majd ugye a kocsi kimehet vonalra is, az illetékes majdnem szívrohamot kapott az ötlettől.)

hm

rezgaras Creative Commons License 2015.08.06 0 1 59912

Ez itt azt jelentené, hogy a belapátolt szénben rejlő energiatartalom mekkora része jelenik meg a kerék kerületén. A könyvben a mozdony saját menetellenállását külön számolják, de nem világos, hogy ebben a százalékban benne van-e.

 

Előzmény: K.O. Lompos (59910)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.06 0 0 59911

Hát igen! A technika a legmagasabb színtű volt, az anyag (itt a tüzelőanyag) a lehető legmagasabb kalóriájú, hiba csakis a dolgozóban lehetett! Aki mindezt tudta is, de szabotál!!!! De meggyőző politikai agitációval elérheti a nagyobb teljesítményt! Még a gép is! :-( 

Előzmény: rezgaras (59908)
K.O. Lompos Creative Commons License 2015.08.06 0 0 59910

Termikus hatásfok 5 % ? .., akkor mi marad a gépezeten méréshez ?  Lehet, hogy nem jól értelmezem, de ez a megnevezés nekem sántít...

Előzmény: rezgaras (59909)
rezgaras Creative Commons License 2015.08.06 0 0 59909

Érdekes, hogy a (424-es) gőzmozdony termikus hatásfokát következetesen 5%-kal számolja. Máshol ennél magasabb értéket lehet olvasni. Feltehetőleg a magasabb értéket a kísérletek során mérték, míg ez az alacsonyabb a gyakorlatban alkalmazható szám volt. Chapelon mozdonyain mértek 12%-ot is, persze gondolom az is csak a kísérletek során elért hatásfok volt.

Előzmény: rezgaras (59908)
rezgaras Creative Commons License 2015.08.06 0 1 59908

Nekem ez tetszett a legjobban:

 

"...semmi egyébre sincs szükség, mint a gőzmozdonyokkal dolgozók öntudatból fakadó lelkiismeretes igyekezetére és megfelelő szakismeretre. Mivel nincs kétség aziránt, hogy az előbbi feltétel kielégítése egy dolgozónál sem hagy kívánni valót hátra..."

Előzmény: division by zero (59906)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59907

Ez egy kincs!!!! 

Előzmény: division by zero (59906)
division by zero Creative Commons License 2015.08.05 0 1 59906

Ha már a témánál tartunk, egy nagyapámtól örökölt könyv:

A gőzmozdonyok szénmegtakarítási módjai (1951)

 

 

k.novotny Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59905

Az általad idézett kép itt is megtalálható

 

A kugli képkeresőjében találtam rá,

 

Megnéztem az általad beidézett WEB lapot, és az ott látott képet felnagyitottam, a mozdony elejét nézve a háttérben tehervagonok láthatóak, és a fekete szintől eléggé eltérőek (Ha a mozdony szürke lenne, akkor ez a szin különbség nem lenne ennyire érzékelhető)

 

Itt van egy korabeli fekete fehér kép

 

 

úgyhogy a kép készülhetett már jóval a háború után is, bár az is tény, hogy CFR cégjel nincs a mozdonyon

 

Mivel sosem volt a CFR állományában, nem is kell, hogy rajta legyen CFR jelőlés

 

Nem én állítom, a vigeo azóta már sajnos eltávozott tulajdonosa gyártott ilyen kisszériás modellt.

 

A mozdonyt 1930-34 között selejtezték, ekkor sajnos még nem találták fel a videot, sőt igen csak hátulgombolos bugyiban járhatott a video tulajdonosa.

 

A WEB lapon megnéztem az adatokat is. Az majdnem, hogy jó, csak van egy kis bibi. A mozdony sosem volt a MÁV, sem a CFR tulajdona, hanem a Kuk Hereesbahnné volt, csak a mozdony a MÁV területén tartozkodott (ezért irta a MÁV-ot oda, és mivel a román hadsereg innen vitte el Romáriába, a mozdony a CFR területére került)-ot

 

Ez a mozdony a mi adatbázisunkban igy szerepel

 

Ha jobban megnézed az adaokat, akkor a pályaszámok elött (MAV, CFR) egy csillag jel van, amelyeknek ez esetben a jelentése, az illető társaság területén van a mozdony, és nem a társaság tulajdona

 

A megjegyzésben az is olvasható hogy 1920-tól román ipari vég tulajdona, és a CFR-nek semmi köze sincs hozzá

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: MIHOK1 (59857)
S.A.S Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59904

Ennek is nagyon örülök, ha a másikon esetleg több méret van vagy más nézet, akkor annak is nagyon örülnék.

Előzmény: KVZOLI (59901)
Mopat Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59903

Üdvözletem.

Pedig egy pillanatig azt hittem, hogy valamit nagyon elolvastam... De nem. Ennyire igaz volt a mondás amit Trianon után emlegettek, hogy a magyar mozdonyok "kűfődi"(külföldi tájnyelvben) szénnel mennek, mert a rendelkezésre álló tüzelőben bőven van "kű" és "főd".(kő és föld)

Ezt a tőzegre locsolt olajszármazékot kb mikor használták? Valami olajfinomításból visszamaradt pakura rokonságnak gondolom, aminek aztán a vegyipar és műanyagipar fejlődésével testhezállóbb feladatot találtak.

Előzmény: Bárdos Imre (59902)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.08.05 0 1 59902

Azzal kész öröm lehetett tüzelni! Fűtőértéke, mint az antracité, ezen kívül könnyű vele dolgozni, nem folytja le és jól tartja a tüzet a rostélyon és hasonló jókat lehet róla mondani. Az se volt normális, aki kitalálta a kazánban történő "újrahasznosítását".

Előzmény: Törölt nick (59900)
KVZOLI Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59901

Jó lesz ez,vagy küldjek szkennelve?

Előzmény: S.A.S (59894)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59900

Azaz! A durvább korom. Képződött az elején, onnan került ki. Szép munka volt az is az eleje lehúzás. Aztán a széntéren gyűjtötték, és a szénhez keverték. Az 50-es években a szénkeveréket szénfajtánként osztályzott szenekből állitották össze csille arányban. Igy adták fel a bukón a pernyét is. Nem volt préselve, természetes állapotban, kicsit belocsolva. De az eleje lehúzáshoz is belocsoltak, hogy ne kelljen a kormot nyelni, meg ne szálljon.

Előzmény: Bárdos Imre (59899)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59899

A pernye azt takarta, amit gondolok, porszerű éségterméket? És ezzel, hogy lehetett tüzelni, illetve milyen formában szereltétek? Tömbbe préselve?

Előzmény: Törölt nick (59898)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59898

Hát attól aztán nem! De a pernyétől sem. Hőértéke nem sok volt, a fától is kevesebb, de appelláta nem volt, fel kellett venni! Persze nem a 424-re nemzetközi gyorsvonat továbbítása esetén. És inkább lefojtotta a tüzet, mintsem táplálta volna. De a szénport is fel kellett venni, és belocsolni, meg bedobni a kazánba. A locsolást sem lehetett könyvből megtanulni, mert abban csak annyi volt, hogy a "szén földnedves legyen." " Látod fiam! Nem?" A lapát megfogása sincs sehol leírva.

Előzmény: Bárdos Imre (59897)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59897

Én üzemi baleseti iratban találkoztam vele. Ha jól emlékszem a szombathelyi fűtőházban szerelt szilárd pakurát a gőzös és a fűtő leesett a szerkocsiról. Egyik barátom, aki még a gőzös világban kezdte a mozdnyvezetést mesélte azután, hogy a szilád pakura gyakorlatilag tőzegszerű állagú volt, amit valamilyen olajszármazékkel itattak át. Persze a gőzös nem igazán táltosodott meg tőle, de természetesen valamennyit ebből is kellett szerelni.

Előzmény: Törölt nick (59896)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59896

Nekem csak pernyét volt szerencsém lapátolni! De azt lapátoltam. 

Előzmény: Bárdos Imre (59893)
Talicskás tengernagy Creative Commons License 2015.08.05 0 1 59895

Előzmény: S.A.S (59894)
S.A.S Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59894

Én is elkérhetném a szkennelt 242-es jellegrajzot? Köszönöm, előre is.

Előzmény: KVZOLI (59864)
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.08.05 0 1 59893

Meg a "szilárd pakura", ami gyakorlatilag tőzeget jelentett.

Előzmény: Törölt nick (59892)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59892

Meg az "élenjáró munkamódszerek" széles körben történő elterjesztését. Példaként felhozva az elvtársak által elért eredményeket. :-( Forgalmi vonatkozásu kiadványom van ilyen, de sajnos vontatás., gépészeti i vonatkozásu nincs. Bár olvastam a pernye tüzelés előnyeiről. 

Előzmény: Tamasch (59887)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59891

      1932.VI.28.-án Gyulán a Kossuth téren található Szentháromság kápolnának a mellette elhaladó  gőzmozdonytól (Gyulavidéki HÉV, 760 mm)  kigyulladt és leégett a zsindelyteteje. Az új tető költségeit a biztosító fizette.

Mopat Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59890

Azaz, a nyílt téri égetést írják illetve büntetik. Látjátok, a kertben már nem égetheted a gallyat, de még grillezhetsz, vagy süthetsz a külső kemencében...ennyi erővel a gőzmozdony is használható...

Eleve annó csépléskor tüzesgépet használtak, azaz egy közúti gőzmozdonyt állítottak be az asztagok közzé, a cséplőgépből meg szállt a szalmatörekkel kevert por. Nesze neked robbanásveszély. Mondjuk a korai traktorok izzófejes motorjai,(a kilógó gyújtó kanóccal) mindenféle különösebb betét nélküli kipufogói illetve az indításkor használt jókora benzinlámpával történő félóra játszadozás is bőven kimerítik a tűzveszélyes tevékenység fogalmát. Plusz a cséplőbrigád a vaskonyhában/kemencében készítette az ebédet...

Egyszerűen vizet/szerszámokat tartottak készenlétben, megfelelő szélirányt próbáltak kinézni a gép felállításakor(ha lehetett). A védőszántást meg nem a már lábon álló gabonában végezték, hanem év közben folyamatosan tartották fenn a tűzsávokat...Persze, akadt jócskán munka a templomtornyokban álló tűzfigyelőknek így is...

Előzmény: Mopat (59889)
Mopat Creative Commons License 2015.08.05 0 0 59889

Üdvözletem!

Idézet:

54/2014. (XII.05.) BM rendeletből:

  • Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik;
  • Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi;
  • Előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését;
  • Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett;

Ehhez bírságok:

Bármely anyag a jogszabályi előírásokat megszegve, illetve engedély nélkül a nyílt téren történő égetése: 100 000 Ft

Vonalas létesítmény mentén növényzet, lábon álló növényzet, tarló, vagy növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése: 500 000 Ft

Nem gazdasági tevékenység keretében végzett, lakosságot zavaró bűzhatást okozó tevékenység folytatása, technológia berendezés üzemeltetése: 50 000 Ft

 

 

 

Előzmény: manhattani (59878)
Mágus23 Creative Commons License 2015.08.04 0 1 59888

Üdvözletem!

A Vezérfonal kiadása egyáltalán nem német nyomásra történt. Ehhez semmi köze nem volt a politikai dolgoknak. A háborús helyzetben természetesen emelni kellett az alkalmazottak létszámát, különösképpen azokban a szolgálati ágakban amelyek közvetlenül összefüggtek a forgalom lebonyolitásával. A vontatási, illetve a mozdonyszolgálat a vasút egyik legfontosabb szolgálati ágazata. Különösen a háborús nagy arányú forgalom emelkedés miatt szükség volt nagyobb létszámú, jól képzett mozdonyszemélyzetre. A Vezérfonal mind az öt kötete ennek szellemében íródott. A mű oly  annyira jó volt, hogy még magam is a 80-as évek közepén mint mozdonyvezető gyakornok (mozdonyvezető tanonc) kitünő hasznát vettem ennek a nagyszerű munkának.

A Vezérfonal újra kiadását igen is tervezték 1950-51-ben. Ekkortól  beszélhetünk arról, hogy politikai irányelvek szerint szerették volna kiadni a Vezérfonalat, azonban a müszaki tartalmán csak minimális kiegészítéseket akartak változtatni. Erről egy 1950-es jelentés is tanúskodik, amelyet itt most bemutatok.

Előzmény: Tamasch (59887)
Tamasch Creative Commons License 2015.08.04 0 1 59887

Az V. kötet zárszava 1943 Augusztus 30-án íródott. 

A Vezérfonal kiadását nem csekély német befolyás hatására határozták el a MÁV-nál. (Mondjuk sok választás nem lehetett anno...)

Valószínű ez is közrejátszott, hogy nem lett folytatása a háború után. Kellett a hely ahol a ki lehet fejteni a 2000 tonnás mozgalom előnyeit. 

 

 

Sajnos az eredeti német verzióval még nem találkoztam. Kíváncsi lennék, hogy mennyiben hasonlít a könyvek szerkezete, tartalma.

Előzmény: Törölt nick (59886)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.04 0 0 59886

Köszönöm! Érdekes és tanulságos az előszava! Elismerték, hogy lehetnek hibák, de még a 60-as években is közkézen forgott. Hogy miért nem készült belőle utánnyomás, átdolgozás, az rejtély! Pedig a vas nem ismeri a politikát. (Szerencsére.)

 

Előzmény: Mágus23 (59885)
Mágus23 Creative Commons License 2015.08.04 0 1 59885

Üdv !

Nincs mit . Kiadás éve 1943

Előzmény: Törölt nick (59884)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.04 0 0 59884

Köszönöm! Ez a kötete nincs meg a Vezérfonalnak, de igy be tudom azonosítani a kiadás évét!

Köszönöm!

Előzmény: Mágus23 (59883)
Mágus23 Creative Commons License 2015.08.04 0 1 59883

Tiszteletteljes üdvözletem!

Elnézést, hogy belekotyogok, de talán hasznos lesz az információ.

M.Kir. Állalmvasutak Igazgatósága Vezérfonal című könyvének V. kötetében találhatók a mellékelt igazolványok.

Előzmény: Törölt nick (59882)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.04 0 0 59882

Köszi! Lementettem! A vételezési előjegyzést sokáig használták "Alnapló" néven. Mi a kiadás éve a könyvek, amiből idéztél? 

Előzmény: Tamasch (59881)
Tamasch Creative Commons License 2015.08.03 0 1 59881

Ez ott és akkor menetigazolvány (mozdonymenetigazolvány) néven futott annak ellenére, hogy elsősorban a vonatvezető vezette a mv. csak ellenőrizte.

 

A "menetigazolvány" kitöltése az alábbiak szerint történt:

http://indafoto.hu/Tamasch/image/23058925-ae05e1a8/470893

 

http://indafoto.hu/Tamasch/image/23058963-2a28c117/user

 

http://indafoto.hu/Tamasch/image/23058971-2b92b8cb/user

 

Mozdonylapom nincs. Ilyen anyagvételezési lapom van esetleg:

 

http://indafoto.hu/Tamasch/image/23058929-18ec6407/user

Előzmény: Törölt nick (59877)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.03 0 1 59880

Meg vakarták a fejüket. :-) 

Előzmény: K.O. Lompos (59879)
K.O. Lompos Creative Commons License 2015.08.03 0 1 59879

Vékony tűznél, nagy töltésen ha megkapart a gép, már csinálta is lyukat a tűzben..., 

Voltak fűtök, akik -, ismerve a masinisztát -, ilyenkor már nyitották is a katlan ajtót :-)

Előzmény: Törölt nick (59876)
manhattani Creative Commons License 2015.08.03 0 1 59878

A tűzgyújtási tilalom nem a nyílt tűz gyújtására vonatkozik? Attól még sparheltben (most az igaziban...), vagy akár gőzmozdonyban lehet. Szerintem.

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.03 0 0 59877

Bocs, de ez menetlevél. Az első sorban szerepel a menetigazolvány száma. És a vonatvezetőnek kellett vezetni. (lsd. lap alja.) Hasonló formátumú  volt ami a vonatterhelési kimutatást is tartalmazta, aztán jött a nagy Menetlevél. 

 

Mozdonylapod nincs véletlenül?

Előzmény: Tamasch (59875)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.03 0 0 59876

Biztos hogy nem érintette, mert akkor gyakorlatilag megállt volna az élet. Csak szigorúbbak voltak a tűzvédelmi szabályok! Előírás a vasúti töltések, pályatestek, árkok gaztalanítására, kaszálására. Utána nézek, és küldöm a vonatkozó előírásokat! 

Előfordult tűz, de ez sok esetben a mozdonyszemélyzet hibájára lehetett visszavezetni. (Szikraszórás, vonali salakolás.)

 

Előzmény: Bárdos Imre (59873)
Tamasch Creative Commons License 2015.08.02 0 0 59875

Menetigazolvány a II. vh. idejéből:

 

Odamenet

Visszajövet

 

 

Tamasch Creative Commons License 2015.08.02 0 0 59874
Bárdos Imre Creative Commons License 2015.08.02 0 0 59873

Mindezek mellett is szerettek gyújtogatni a gőzösök hajdanán, elég sok iratot láttam már erről. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy a vasutat érintette volna tízgyújtási tilalom.

Előzmény: kihúzóvágány (59871)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.08.02 0 0 59872

A tűzvédő szántás már csak aratás után végezhető el, lábon álló terményt nem érint. De amúgy is, egy csontszárazra érett gabonatáblának nem mindegy, hogy 28, vagy 39 fok Celsius a hőmérséklet? Nekem valahogy ez a riadó/gőzmozdony dolog sántít. 

Előzmény: kihúzóvágány (59871)
kihúzóvágány Creative Commons License 2015.08.02 0 2 59871

Egy dologról elfeledkeztek: akkoriban a vasútnak jóval szélesebb sávban kellett irtania a növényzetet a vasút mellett, és ezen kívül kötelező volt a vasút melletti mezőgazdasági területeken tűzvédő szántásokat végezni.

Előzmény: _nyunyuka (59870)
_nyunyuka Creative Commons License 2015.08.02 0 0 59870

Ez a kérdés már nekem is eszembe jutott. Amíg nagyrészt gőzmozdonyokkal vontattak, tűzgyújtási tilalomkor leállt az ország? :-)

Előzmény: K.O. Lompos (59869)
K.O. Lompos Creative Commons License 2015.08.02 0 1 59869

Ahogy én tudom, még ma sem vonatkozik ( tévedés joga fönntartva ). A Bugaci Kispöfögővel egyetlen nyári vonat sem lett lemondva ezen okon.  Az, hogy egyes erdei, meg nem erdei vasutak erre hivatkoznak az szerintem csak hárítás.

Előzmény: Felek Ferenc (59868)
Felek Ferenc Creative Commons License 2015.08.02 0 0 59868

Ma jutott eszembe: mióta vonatkozik a tűzgyújtási tilalom a gőzmozdonyokra is? Gondolom, 1985 után, de mégis mikor?

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.28 0 0 59867

324 könyvet keresek...

 

KVZOLI Creative Commons License 2015.07.26 0 0 59866

Nincs mit!

Előzmény: xerxestm (59865)
xerxestm Creative Commons License 2015.07.25 0 0 59865

Nagyon köszönöm! Sokat segítettél!

Előzmény: KVZOLI (59864)
KVZOLI Creative Commons License 2015.07.25 0 1 59864

Nézz rá a drótpostádra!Valami landolt benne.

Előzmény: xerxestm (59860)
KVZOLI Creative Commons License 2015.07.25 0 1 59863

Küldj,e-mail címet,mert ez az ócska rendszer 2.5 Mbyte-nál nagyobb képet nem enged feltölteni!

Előzmény: xerxestm (59860)
Ambzso Creative Commons License 2015.07.24 0 0 59862

A 1985-ös dátum az jelenti, hogy akkor le lett állítva ? Mert van egy 84-es fotó a gyűjteményemben még üzemben róla :)

Előzmény: k.novotny (59806)
KVZOLI Creative Commons License 2015.07.23 0 0 59861

Az 1988-as Vasúthistória Évkönyvben van.A hétvégén beszkennelem.

Előzmény: xerxestm (59860)
xerxestm Creative Commons License 2015.07.22 -1 0 59860

Hello!

MÁV 242-es áramvonalas mozdonyról nincs valakinek jellegrajza?

Előre is köszönöm!

Tamasch Creative Commons License 2015.07.21 0