Keresés

Részletes keresés

zsazska Creative Commons License 2007.01.08 0 0 83
Ő volt Jacko, a Jákónk, aki után tátongó űr maradt!
zsazska Creative Commons License 2007.01.08 0 0 82

Kedves Tibor!

 

Köszönöm elismerő szavait, és levelem közzétételét.

Jobban örülnék, ha valami sokkal örömtelibb okból kifolyólag kerülhettem volna ezen oldalakra...

Munkájához kívánok sok-sok erőt, és kitartást!

 

Üdvözlettel: Balassa Erika/Anubis Kisállatpanzió: http://anubis01.mindenkilapja.hu

 

madarbarat Creative Commons License 2007.01.07 0 0 81

A balassa család (kutyapanzió) honlapon tett jákóval kapcsolatos bejegyzésemre kaptam egy nagyon szép válaszlevelet. Úgy érzem, tanulságos és itt a helye:

 

"Kedves Tibor!

 

Köszönjük a bejegyzést a honlapunk vendégkönyvébe. Az igazság az, hogy  szeretnénk is, meg nem is új Jákót, de mivel az előző is számunkra érthetetlen, és kezelhetetlen okból kifolyólag halt meg, így aztán nem biztos, hogy bele mernénk még egyszer kezdeni, egy ilyen kis tünemény gondozásába. Pótolhatatlan űr maradt utána. Ő úgy került hozzánk, hogy előző gazdájától meglógótt, és hetekig ücsörgött egy erdős, kertvárosi részen, egy fa ágán. Ott figyeltek rá fel az ott dolgoz munkások, hogy ez a madár beszél. Az egyikük befogta, és hazavitte. Édesanyja jól gondoskodott róla, de úgy érezte, hogy mivel az ő megélhetésük sem biztosított, (épp szanálás előtt állt a házuk, és még a fűtés sem volt megfelelően megoldova), inkább megválik tőle. Mi megvásároltuk, és boldogan gondoztuk. Már az első napon csodálkozva hallgattuk, a már széles beszédrepertoárt, amit akkor egy-két csúnya szó is tarkított, de annyira helyes volt, és tanulékony, hogy hamarosan még több szóval egészült ki a már amúgy sem szegényes szókincse. Igyekeztünk kiszolgálni az igényeit: Egy szerteszét ágazó fa koronáját helyeztük el a fiam szobájának sarkában, és többnyire azon trónolt, de ha kedve tartotta, bejárta az egész lakást. A nappali egyik sarkában kialakítottunk neki egy nagyobb ketrecet, mert persze vannak alkalmak, amikor jobb bezárni, (pl. amikor elmegyünk otthonról, vagy éjszakára) Hamar megszokta az új környezetet, és bennünket is nagyon megszeretett. Kézzel nevelt madár lehetett, mert nagyon szelíden tűrt minden közeledést. Folyton a vállunkra szállt, belekotnyeleskedett az ebédünkbe, és sosem lehetett kihagyni az esti szotyizásból sem. Ma is a fülemben hallom, agogy reggelente lekiált a konyhaszekrény tetejéről: Szia Anya!!! Ezt minden alkalommal mondta, amikor csak meglátott, és csak nekem, és a nagyfiam hangján. Érdekes volt felismerni, hogy Ő nem csak össze-vissza hablatyol, hanem igenis összeköti a történésekkel. Sok mindent megértett, és megcsinált, ha kértük, de egyszer mégis úgy tűnt, hogy valami nem stimmel nála. Elkezdte tépni a saját tollát, és gyakran gubbasztott. Elvittük Őt Gráf doktorhoz, akiről tudtuk, hogy egyrészt neki is van Jákója, másrészt pedig Ő volt az álatkert főállatorvosa, és még ma is hoznak hozzá külföldről is beteg madarakat.

Megvizsgálta, de semmilyen élősködőt nem talált a madárban, de mondta, hogy lehet ennek hormonális oka is. Kapott hát egy hormon tartalmú injekciót, és abban maradtunk, hogy attúl függően, hogy erre javul-e, vagy sem, folytatjuk majd a kezelés. Eleninte javult is, de aztán megint újabb tüneteket produkált. Úgy tűnt, hogy megfázott, mert hurutos volt a szeme, és az orra. Újból irány Gráf doktor... kapott valami szájon át szedendő gyógyszert, meg egy szurit is. Szerencsére, mivel ilyen kezes volt, nem okozott gondot a gyógyszer beadása, mert bármint megivott kanálból, vagy pohárból, így a kedvenc gyümölcslevébe keverve be tudtuk adni neki. Megint úgy látszott, hogy szépen javul, de még nem volt az igazi. A hurutosság elmúlt, és már kezdett újból beszélgetni is, amikor egy szép, októberi napon, amikor a legkisebb fiamért indultam az iskolába, bezártam őt a ketrecébe, és még mondtam is neki, hogy ha visszajövök, kiviszem a teraszra, mert olyan gyönyörű az idő. Mire visszajöttem, hanyatt feküdt a kalitkában, egyik lábával görcsösen markolta az ülőrudat. Alig tudtam a lábát lefejtegetni róla. Szőrnyű látvány volt. Hörgött, és látszott, hogy nagy a baj. Alig vett levegőt. Az ölembe fogtam, és éreztem, hogy nincs tovább. A kezeink között halt meg, Soha nem szeretném újból átélni.

Később néztem egy filmet, az Animal Planet-en, és ott a vadon élő Jákók megfigyelését végezték, és próbáltak választ kapni, hogy miért tépi a madát a tollát. Valódi választ nem kaptak, de annyit minden esetre leszűrtek, hogy ha már egyszer elkezdi a tolltépést, nincs már sok hátra. A vadon élők is, röviddel ez után elpusztultak, pedig náluk ugye nem beszélhetünk bezártságról, unatkozásról....

Szóval ezért nincs ma Jákónk, bár mindig sírás környékez, ha látok egyet valahol, pláne, ha ez egy állatkereskedés.

Üdvözlettel: Balassa Erika/Anubis Kisállatpanzió"

motav Creative Commons License 2007.01.06 0 0 80

Köszi! Mail jött, válasz ment.

 

 

Előzmény: neco (75)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.06 0 0 79

Kedves T. Sándor!

Azokon kívül, amit elküldtem e-mailben, hirtelen még ez került beteg madarakról a kezembe:

paramyxovírus: madaraknál járványszerű megbetegedést (paramyxovirosis) okozó, a Newcastle-vírussal együtt az 1-es szerotípusba sorolt, de a 3-as szerotípussal is rokonságban álló kórokozó.
Először 1981-ben Olaszországban írták le, egy évvel később egy nemzetközi kiállítás után az akkori NSZK-án söpört végig, majd 1983-ban a postagalamb állományban okozott nagy károkat. Ma már sajnos sehol sem kelthet meglepetést.
Fertőzést okozhatnak tünetmentes állatok is, hogy az ürülékük, a nyáluk, az orr v. a szemváladékuk érintkezésbe kerül takarmánnyal, ivóvízzel.
A tapasztalatok szerint a levegő útján, viszonylag nagy távolságokban is terjed a betegség. Így megesik, hogy szállítóeszközzel v. kiállításon szerezzük be a vírust, sőt, patkányok, kisrágcsálók, az ember is lehet köztigazda, amikor a cipőjére, ruhájára tapadt porral terjeszti a betegséget. A madarak a légútakon v. az emésztőcsövön át fertőződnek, és mert a kórokozó megbetegítőképessége nagy, már igen kis mennyiség is bajt okozhat. A tapasztalatok szerint a látens fertőzők csak nagyon rövid ideig terjesztik a betegséget.
A lappangási idő 3-10 nap, ezt követően hasmenés lép fel, amikor is a bélsárrészek színtelen folyadékban úsznak. Csökken az étvágy, növekszik a vízfogyasztás, postagalamboknál előfordul a tájékozódóképesség zavara. Felléphetnek egy v. kétoldali bénulások, ami a vesék kóros elváltozásainak (nyomást gyakorol a lábmozgatóidegekre) a következménye.
Az elkülönített madarak általában 1-2 hét alatt minden különösebb terápia nélkül meggyógyulnak, de az esetek mintegy 20 százalékában a 10-12. napon idegrendszeri tünetek lépnek fel. 
Az idegrendszeri tünetek hasonlóak a mérgezések v. a salmonellosis esetében előforduló jelenségekhez. Enyhébb eseteiben nyakcsavarás mutatkozik, bizonytalan mozgás, súlyosabb esetekben a fej és a nyak határozott csavarása, a testnek a saját tengelye körüli átfordulása és fokozott félénkség tapasztalható. Ezeket a tüneteket a külső ingerek (fényvillanás, a többi madár felröppenése stb.) felerősítik.
A beteg nem tudja a magot felszedni a földről, mert a nyaka rendellenesen elcsavarodik. Ha sikerül felszedni a magot, gyakran visszaejti, végül teljesen elveszti az evés-ivás képességét.
A súlyos eseteknél 2-3, esetleg 4-5 hét múltán beállhat javulás, de a betegek mintegy fele addigra rendszerint elpusztul. A fészekben levő fiataloknál különösen magas a folyadékvesztéses elhullás.
A boncolásnál a betegség nem kínál egyértelmű kórképet. A vese, a lép, az agy, esetenként más szervek is vérbőek, jelentősen duzzadtak. Csak a központi idegrendszeri tüneteket mutató példányok agyszöveti vizsgálatánál egyértelműek a gyulladásos elváltozások.
A betegség pontos meghatározásához elkerülhetetlen a víruskimutatás megkérése állategészségügyi laboratóriumtól.
Sajnos a betegség gyógyszeres kezelése nem megoldott. A járvány kialakulása megakadályozása érdekében az állomány még egészséges részének szükségoltását elvégezhetjük, és a fő törekvés irányuljon a széthurcolás megakadályozására. A társbetegségeket a szokásos módon kell kezelni, a betegség tüneteit mutató egyedeket célszerű elkülöníteni.
A központi idegrendszeri tüneteket produkáló betegeknek széles vízfelületű itatókban kínáljuk fel a vizet, mert szűk önitatók mellett előfordulhat szomjanhalás. Ha meg tudjuk oldani, a magot felvenni képtelen egyedeket kézzel etessük meg. Bár az agyi tüneteket produkáló egyedek gyógyulásához nem fűzhetünk reményt, azokat humánusabb mielőbb megfosztani a szenvedéstől.
A galamboknál a röptetést be kell szüntetni, fertőzött állományból még egészségesnek vélt madarat se vigyünk kiállításra.
Ne fogadjunk a madárházban vendéget!
Különösen a B-vitamincsoport tagjainak gondos adagolása járulhat hozzá a gyógyuláshoz.
A védőoltás (a Philaxia terméke, a Phylapest vaccina 1 ml/ttkg a nyak bőr alá) a tapasztalatok szerint 6 hónapra ad védettséget, de ez csak az oltás után 3-4 héttel alakul ki.
Akkor járunk el helyesen, ha a védőoltás mellett naponta gondoskodunk a takarításról és az élősködő rovarok folyamatos irtásáról. Persze ezt a védőoltástól függetlenül sem hanyagolhatjuk el!
Ellenjavallat: Pharmavac Columbi 2 - mely a herpesvírus ellen is véd.

paramyxo
madarbarat Creative Commons License 2007.01.06 0 0 78

Kedves NECO!

Az ausztráltarka pedig a XVI. színosztály:

XVI. színosztály

Domináns I. vagy ausztráltarka zöldben

XVI/1. domináns I. vagy ausztráltarka világoszöld

Az arc gólyahírsárga, a nyaki pettyek feketék, az arcfolt ibolyaszínnel áttört fehér. A hím orrviasza kék vagy rózsaszínfoltos kék. A láb kékes vagy hússzínű, de elfogadott a két szín keveredése is. A test alul fűzöld, s ettől éles vonalban elválasztva az alsó farkfedők sárgák. A fej, a nyak és a szárnyfedők sárgásfekete rajzolatát rajzolat nélküli sárga tollak megtörhetik.

A sárga szárny megengedett. A farok legyen világos, de egy fekete toll megengedett. A testen elvárnak

            - egy a felső zöldet az alsó sárgától élesen elhatároló vízszintes sávot;

            - egyébként a test legyen mintázatok és foltok nélküli;

            - a testen a tarkaságot adó két szín lehetőleg 50-50 % arányban legyen jelen.

Két azonos pontértékű madár közül az kapja a jobb minősítést, amelyiken több a petty, illetve amelyiknek világosabb a farka.

XVI/2. domináns I. vagy ausztráltarka zöld sor

Megegyezik a világoszöld változattal, csupán itt a zöldnek a normáloknál előforduló sötétebb árnyalatai mutatkoznak.

XVII. színosztály

Domináns I. vagy ausztráltarka kékben

XVII/1. domináns I. vagy ausztráltarka világoskékek

A maszk itt fehér, az alapszín égő világoskék, a rajzolat fehér alapon fekete – egyebekben megegyezik az ausztráltarka világoszölddel.

XVII/2. domináns I. vagy ausztráltarka kékek

Megegyezik a világoskékekkel, de itt az alapszín sötétebb, akár ibolya vagy szürke is lehet.

XVII/3. domináns I. vagy ausztráltarka sárgaarcú és sárgafejű I-II. mutáció

A kék sor minden színében elfogadott, de a kék árnyalatait sárga tónus tompítja, így türkíztől az olajig mutatkozik a szín, és az arc itt sárga. A nagy tollak krémszínűek vagy a citromsárgáig bármely árnyalatúak.

Stb., stb stb.

Vannak ettől eltérő besorolások, s ahogyan Makai Palitól hallom, a sztenderd a kelletténél gyakrabban, olykor egyéni érdekek szerint változik. Ez nem jó, nagyon nem jó!

Szerintem egy ideáltípusnak minimum 20 év kifutást kellene engedni. Ha belegondolsz, hullámos esetében ez is csupán csak 10-15 generáció.

Vigyázat! a fotón nem ausztráltarka, hanem egy körbóbitás zöld látható!

bóbitás
madarbarat Creative Commons License 2007.01.06 0 0 77

Vagyis a lexikonban a dántarka színváltozat leírását a sztenderd hullámos szócikkben találjuk, mégpedig a XVIII. színosztály elején:

XVIII. színosztály dántarkák (harlekinok stb.)

XVIII/1/a. recesszív dántarka világoszöldek

A maszk a fej többi részével, a nyakkal és a testtel átmenet nélkül sárga. A nyaki pettyek teljesen eltünhetnek. Az arcfolt gyöngyfehér vagy fehérrel áttört ibolyaszín (utóbbi értékesebb). A test alsó része (hozzáértve a felső és az alsó farkfedőket) a mell és a hát sárgájától egy vízszintes, éles vonallal elkülönítve világoszöld. Rajzolat a szem mögött a fejoldalakon mutatkozik, de kis foltokban előfordulhat a fejtetőn, a nyakon és a hát felső részén is. E hullámok színe: fekete.

Ilyen jeleket elvárnak a szárnyon, sőt, mutatkozhatnak a farktollak végén is.

A szem sötét. Hímeknél az orrviasz lehet rózsaszínűtől ibolyáig bármely árnyalatú. A csőr és a karmok világosabbak, mint a normál változatnál.

A láb hússzínű.

XVIII/1/b. recesszív dántarka zöldek

A zöld alapszín sötétebb tónusa mellett megegyezik a XVIII/1/a-val.

XVIII/1/c. recesszív dántarka világoskékek

Mindenben megegyezik a világoszöld változattal, de itt az alapszín világoskék, a sárgát pedig fehér váltja fel.

XVIII/1/d. recesszív dántarka kékek

Mindenben megegyezik a világoszöld változattal, de itt az alapszín a kék egy valamely sötétebb tónusa, és a sárgát a farktollakon is fehér váltja fel.

XVIII/1/e. recesszív dántarka sárgaarcú kékek

Megegyezik a recesszív kéktarka változattal, de itt az arc és a maszk nem fehér, hanem a krémsárgától a citromsárgáig bármely árnyalat lehet.

XVIII/1/f. recesszív dántarka opalinok

Bármely rec. tarka változatban elfogadott, de csak opálos rajzolattal, továbbá sárga vagy fehér fejjel, illetve a hát és a szárny sötét jelzéseinek zöld vagy kék szegélyével.

XVIII/2. domináns dántarkák

XVIII/2/a. domináns dántarka világoszöldek

A tarkófolt sárga. A maszk alsó ívén fekete pettyekkel. Az arcfolt ibolyaszínű. A test világító fűzöld, amelyben az esetenként mutatkozó sárga foltok komoly hibának számítanak. A sárga fejen, nyakon, háton és szárnyfedőkön a hullámrajzolat sötétszürke vagy fekete. A szem sötét, az orrviasz hímeknél kék. A láb, az ujj és a karmok kékes árnyalatúak, esetleg tarkafoltosak, ami nem hiba.

XVIII/2/b. domináns dántarka zöldek

Mindenben megegyezik a világoszölddel, de itt az alapszín a zöldsor többi árnyalata közül lehet bármelyik.

XVIII/2/c. domináns dántarka világoskékek

A rajzolat fehér alapon fekete. Az alapszín világoskék, a tarkaságot adó másik szín pedig a fehér. Egyebekben megegyezik a többi domináns dántarkával.

XVIII/2/d. domináns dántarka kékek

Az alapszín itt a kéksor bármelyike lehet, máskülönben megegyezik a többi domináns dántarkával.

XVIII/2/e. domináns dántarka sárgaarcú kékek

A kéksorú domináns dántarkákat idézi, de a fej és a maszk természetesen sárga. A másutt fehér tollrészek itt a krémsárgától a citromsárgáig elfogadottak. A II. mutációnál a kék alapszín is kap egy halvány sárgás árnyalatot.

XVIII/2/f. domináns dántarka opalinok

Az alapszín a zöld és a kéksor valamennyi árnyalatában elfogadott. A rajzolat az opalinokéra jellemző, de csak ott mutatkozik, ahol általában a domináns dántarkáknál. A tarkófolt, illetve a világos szárnyak sötét tollai hibapontot jelentenek.

XVIII/2/g domináns dántarka fahéjszínűek

Valamennyi alapszínváltozatban (pasztel színhatással), normál és opalin rajzolattal is elfogadott, de a hullámok és a pettyek színe fahéjtól a sötétbarnáig mutatja valamelyik árnyalatot.

 

A lacewingekkel, a fehérszárnyúakkal, a fakókkal és az új mutciókkal együtt, de azt már nem vágtam ki, mert már ez se biztos, hogy sokakat érdekel.

Előzmény: neco (75)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.06 0 0 76

Kedves Neco!

Éppen ellenkezőleg! Számomra az az öröm, ha tesztelsz, meg bár még sokan tennék! Mert amit csináltam, nyilván nem tökéletes, de javítható. Azon nyer mindenki, ha minél előbb kiderülnek a hiányosságok, felleljük a hibákat, s főleg minél előbb eljut hozzám, hogy tudjak korrigálni.

Nos, nézzük a harlekint:

harlekin (gal.): a harlekinekhez (bohócfigura) hasonlatosan szabálytalan tarkaságú, sokszínű tollruha a galamboknál.

A hullámos papagáj egyik színváltozatára (dán tarka) is alkalmazzák.

 

harlekin ara: előfordul, hogy sárgamellű kék ara párba áll zöldszárnyú arával, s a költésük - mint a hódmezővásárhelyi Hegyi Ferencnél is – eredményes. A hibrid utódokat nevezik harlekin arának. Forrás: www.hegyiferenc.gportal.hu.

http://www.hybrid-ara.de/hybriden/hybriden.htm#

(→fajhibrid előállítás)

 

harlekin fürj (Coturnix delegorguei - Harlekinwachtel - Harlequin Quail): a fácánfélék családjában az afrikai fürjek egyike Elefántcsontparttól Etiópiáig, és fellelhető Dél-Arábiában is.

 

Előzmény: neco (75)
neco Creative Commons License 2007.01.06 0 0 75

Az egyik legkedvesebb madár amivel foglalkoztam.Nagyon variabilis faj ,még most is megcsodálom a börzéken őket. Kedvenceim a tarkák.Írsz valamit a lexikonban az ausztrál tarkáról vagy a harlekinről?És ígérem többet nem tesztellek.CSak kibírom valahogy.

Motav-nak ment egy mail kérem jelezze ha megkapta, nehogy valami félreértés legyen.(Jártam már úgy)

Előzmény: madarbarat (74)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.06 0 0 74

Köszi szépen! A jegyzeteimben javítottam.

De mielőtt bárki félreértené a helyzetet, márminthogy itt csak az énekkanárisok juthatnak szóhoz, jelzem, hogy én speciel imádom a hullámosokat is. Kedvencem Albi, akiért egészen Angliáig kellett menni, a híres szakértő, szakíró, nemzetközi bíróhoz, Terry Tuxfordhoz, aki szintén szerepel a lexikonban. Ime Albi:

 

Előzmény: neco (73)
neco Creative Commons License 2007.01.06 0 0 73

A 33.) hozzászólásomban a miskolci tenyésztő nem Feri hanem Laci.               

 Bocs!

motav Creative Commons License 2007.01.05 0 0 72

 

ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ, nagyon sajnálom, pedig hetyke kis jószág volt....

 

Az a baj, hogy ott 4 nagymúltú tenyésztő hirdet kisnyulakat. A nagymúltú tenyésztők meg nem vállalnak fedeztetést, indokok, amiket idáig kaptam:

- Füli Lili nem pedigrés

- fertőzésveszély

- párzás után meghülyül egy időre a kannyula

- vegyek inkább kisnyulat

 

S még ehhez jön, hogy nem akarok pl. Pápáig autózni a menyasszonnyal.

Ami számot megadtál az kié? Ismerős?

 

Bocs nem akarok nyulastopikot csinálni itt, a többit inkább mailbe folytatom ha szükséges.

 

 

Előzmény: madarbarat (71)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.05 0 0 71

Hívd a 30-222-9400-et!

Vagy a 403 0093-et vagy írj a

acsi100@citromail.hu címre, még jobb, ha átsétálsz a http://www.torpenyul.hu/marketplace.php honlapra.

Sajnos Béla dec. 16-án eltávozott az örök nyúlmezőkre (a szomszédból - mint a telefonomra ez kiderült - nem hívtak meg a temetésre - sorry). 

Más! Ha jól emlékezem még nyúltenyésztői koromból, akkor a peteérés havonta következik be (vagy 2 hetente?!?) vagyis nem elég simán, matematikailag családtervezni!

Előzmény: motav (70)
motav Creative Commons License 2007.01.05 0 0 70

 

HÁT EZAZ!!!!:)))

 

Ki- é ez a kackiás Béla? Nagyon tetszik! Csak nem a Tiéd?

 

A kicsiket húsvétra szeretnénk, de ha jól számolok, ahhoz mostanság kell pároztatni, hogy húsvétra leválasztható kicsik legyenek.

 

Füli Lili

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: madarbarat (69)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.05 0 0 69

Béla menyasszonyt keres

 

Előzmény: motav (67)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.05 0 0 68

Ja! Nem húsvétra kell hanem most!

És nem kisnyúl hanem fedezőbak!

Milyen színű?

motav Creative Commons License 2007.01.05 0 0 67

Látod , nem figyelsz rám:)) /de azért köszi/

BAKNYULAT KERESEK SAJÁT TÖRPENYULAMNAK!

SAJÁT KISNYUSZIKAT SZERETNÉNK!

 

Előzmény: madarbarat (65)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.05 0 0 66

Közkívánatra a szajkó a lexikonból:

szajkó(2) (Garrulus glandarius - Eichelhäher) v. mátyásmadár, matyi stb: 33-35 cm, vagyis csóka nagyságú, a kalitban kedves, bohókás →varjúfélénk, mely április-május folyamán költi ki 5-7 zöldesfehér v. sárgás, barnapettyes és szürke vonalkákkal tarkított tojását. Fotó: Jeff Blincow - http://www.northamptonshirewildlife.co.uk/ngallery.htm -, Askar Isabekov - http://www.birds.kz/ -, Annette Cutts - http://www.psiloswildlifephotography.co.uk/ucczixbk/index.htm

Rendszerint kitart a költőhelyén, de vannak évek, amikor inváziószerűen vonul Skandinávia és Szibéria felől Nyugat-Európa felé.

Elő-Ázsiában és a Himaláján is előfordul, mindott, ahol erdőség mutatkozik.

A hatalmas költőterületből adódóan több, mint 30 alfaja alakult ki.

Garrulus glandarius

                - albipectus,

                - anataliae,

- atricapillus,

- azureitinctus,

- bambergi,

- bispecularis,

- brandtii (lásd fotó!),

- cervicalis,

- corsicanus,

- cretorum,

- fasciatus,

- ferdinandi,

- graecus,

- glaszneri,

- haringtoni

- hibernicus,

- hiugaensis,

- hyrcanus,

- interstinctus,

- iphigenia,

- ichnusae,

- japonicus,

- jordansi,

- kansuensis,

- krynicki,

- leucotis,

- lusitanicus,

- namiyei,

- oatesi,

- orii,

- pekingensis,

- persaturatus,

- rhodius,

- rufitergum,

- samios,

- severzowi,

- sinensis,

- taivanus,

- tokugawae,

- whitakeri.

 Egyiknél hiányzik a fehér szárnytükör, a másiknál nincs a fejen hosszanti csíkozás.

A délkelet-ázsiai alfajoknál a begy fehér. A Kínában előforduló alfaj kék harántcsíkozása kiterjed a fehér tükörre. A fotón Brandt szajkója, Garrulus glandarius brandtii tekinthető meg Askar Isabekov - http://www.birds.kz/ - jóvoltából.

 Meg kell jegyezni, hogy e kék szín nem kék festékanyagtól ered, hanem különleges elrendeződésű fekete melaninszemcséktől.

Ha veszélyt tapasztal, akkor hangos recsegő kiáltással riasztja a környéket, ezért a vadászok kellőképpen gyűlölik.

 Nem örvend azért sem nagy népszerűségnek, mert fészekrabló. Sőt, különösen a nevelés időszakában előfordul, hogy a párjával együtt valóságos hajtóvadászaton ejt el gyengébb v. fiatal, még a repülésben nem kellőképen gyakorlott madarat.

Ritkán faodúban, gyakrabban a maga építette fészekben költ. A kotlási idő 16-17 nap. A kicsik 3 hetes korukban repülnek ki.

A fej, a nyak, a has és a begy lilás-barnás tollakkal fedett. A csőr fekete. A szem világoskék.

A homlok és a fejtető tollai fehér-fekete csíkosak és a madár izgalmi állapotában felfelé állnak. A torok és a farcsík fehér.

A kantár és az evezők vm. a farktollak feketék. A szárnyfedők fehérrel és feketével harántsávos égszínkékek. A hát fahéjbarna. A szárnytükör fehér.

Régebben kedvelt kalitmadár volt, s nem méltatlanul. Megtanult zörejeket, visszadott néhány szót. De arra okvetlenül számítsunk, hogy a szelíd szajkó a szobába kiengedve elcsen minden fénylő tárgyat.

Tavasszal hallatja fuvolázó énekét, de aztán a költési időre elnémul.

Ősszel kisebb csapatokba verődik, s akkor újra hangos tőle az erdő. Beszédre is megtanítható.

Tápláléka: makk, rovarok, béka és fészekből kicsent fiókák. A szőlőt és a cseresznyét is nagyon szereti. Megfigyelhető, hogy makkból télire tartalékokat képez.

A tartalék esetenként feledésbe merül, ilyenkor a készletből fácskák növekszenek, ezért a franciák a szajkót nevezik le planteur-nek, vagyis ültetőnek.

Hessen tartományban egy kutatógárda figyelemmel kísérte egy terület szajkóit. A 65 madárból álló csoport tagjai 4-8 km-es körzetből gyűjtötték a termést.

Közeli forráshelyről egyszerre 1-2 makkot vittek a tárolóhelyre, azonban távolról némelyik 10 szemet is megpróbált benyelni a torokzacskójába.

A tároló- és a forráshely között átlagosan 4 km volt a távolság, s a felmérés tanúlsága szerint a 65 madár több mint 200 ezer makkot tárolt be magának télire.

A szajkó röpte hullámozó.

Állandó madarunk. Télen csapatokban kóborol. Kártékony.

 

madarbarat Creative Commons License 2007.01.05 0 0 65

Én kérek bocsánatot!

Valszeg igazad van.

Más: nyulat a szomszéd utcában tenyésztenek, mindég van húsvétkor - számíthatsz rám - van itt nálam egy (görény)kalitod is.

Előzmény: motav (63)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.05 0 0 64

A bal szárnyán felére visszalevágtunk 5-6 evezőt, szép megszelidült, de sajnos beszélni nem tanult meg, hangokat sem utánzott, pedig szerettük volna, aztán mikor kivedlette a levágott tollakat: huss, egy váratlan pillanatban a nyitott ablakon át faképnél hagyott bennünket. (a hűtlen!)

Ami szétfröccsent, az bizony az, amire elsőként gondolsz (lásd: lexikon széklet címszó!), s elég nehéz eltávolítani a heverő kárpítjáról. Enyhén savas, s fakult folt marad utána.

A matyimadár talán szebb, de ahhoz nem volt szerencsén. A szakirodalom szerint jobb a hangutánzó képessége, mint az amúgy, közelről szintén nagyon gyönyörű, irizáló tollazatú szarkáé, de az ürülék tekintetében nem lehet számottevő különbség, hiszen a táplálékuk hasonló, a végtermék sem különbözhet sokban.

Előzmény: Riise (62)
motav Creative Commons License 2007.01.05 0 0 63

Kedves Neco!

Van most kellemes hangú énekes kanárid eladó /lehetőleg roller/ ,ami még szép is, nem túl öreg, nem fontos nekem, hogy előénekes legyen, meg díjnyertes, csak nyomja szépen az éneket.

 

Tibor!

Bocs Tibor, de van valami igazságod. 3 napja keresek bakot a törpenyulamhoz, de a legtöbb helyen csak különféle tanácsokat, ismereteket, honlapokat, tájékoztatókat, figyelmeztetéseket kapok, bakot meg nem....

Adott szakma iránt elhivatottakal az a "baj", hogy néha túlzásokba esnek a segítőkészséggel, s minden új játékot azonnal kiakarnak képezni vérprofivá.

Holott én nem akarok jelenleg sem profi nyúltenyésztő lenni, sem profi kanári tenyésztő.

Egyszerűen csak szereték húsvétra kisnyulakat, illetve egy jól éneklő kanárit a szobámba:))

Hidd el, nincs mindenben idő hetekig tájékozódni, mert akkor már a gyerekeim nyugdíjasok lesznek mire kis nyulunk lesz.

Ez nem jelent érdektelenséget, csak adott pillanatban adott információ fontos.

Aztán hidd el, elkaphat bárkit a gépszíj később is. Néhány éve  átugrottam a haveromhoz, aki kezembe nyomott 2 törpepapagájt, aztán tudod hogy állok.....

Meg ismertem valakit, aki Monoron hirtelen felindulásból vett egy görényt, annak ellenére, előtte nem képezte ki magát komplett vadászgörény tenyésztési szakemberré, csak a pillanat varázsa....

 

 

Előzmény: neco (51)
Riise Creative Commons License 2007.01.05 0 0 62

Kedves Madárbarát!

Szarkádat ki merted engedni a szabadba repülni, vagy nem kockáztattad meg, hogy nem jön vissza? Mit értesz azalatt, hogy szétfröccsent? A szajkó hangja  kevésbé elviselhetőbb,mint a szarkáé?

madarbarat Creative Commons License 2007.01.05 0 0 61
Kedves MOTAV!

Itt most az az eset áll fenn, amikor a kérdező kevesebbet akar tudni a témáról, mint amit kapott, illetve nem kíváncsi az összefüggésekre, igen-nem feleletekre vár. Megpróbálok megfelelni ennek a kihívásnak.

1.      kitől: NECO – Pilisvörösvár vagy 5. pont;

párban? Semmiképpen sem! (lásd 49. és 46. hozzászólás); fiatal? Nem! (lásd: előénekes!); tanítás? (Lásd: előénekes, ének, melyben veheted úgy, hogy a pintyfélék=kanári, merthogy a kanári is pintyféle, rendszertanilag  ebbe a családba tartozik); milyent?  A sógorom szerint csappert vagy a lányom szerint rollert, én orosz énekkanárit nem javaslok (48. hozzászólás), helyette tudom ajánlani Eloy Parrát, tőle vegyél amerikai énekest :-); elhelyezés: 30x40x30, versenyen kisebb, lásd timbradó
Előzmény: motav (60)
motav Creative Commons License 2007.01.05 0 0 60

Továbbra is várnám a választ kérdemre a kanáirval kapcsolatban, illetve hogy kihez forduljak madárért?

Nem ráztok le...:)))

 

madarbarat Creative Commons License 2007.01.05 0 0 59

Kedves Riise!

Na, ez is pontosan olyan kérdés, amire a lexikonban komoly kutatómunkát kell végezni. de a sorok között valahol mégis meglelheted.

Nekem is volt szarkám, nagyon kedves madár. Cserregése senkit sem zavart, de kétségtelen, hogy voltak magasabb "sikításai", főleg akkor hallatta e magasabb hangokat, amikor szárnyát terpesztve, fejét hátravetve, csőrét magasra emelve húsért könyörgött.

Nem tudom milyen viszonyban vagy családtagjaiddal, de ha tőlük nem mered megkérdezni, akkor puhatólózz a közös ismerősöknél.

Az én esetemben nem a hang okozott gondot, hanem ami a "dolog" másik végéről szétfreccsent

Előzmény: Riise (56)
molnarmarcl Creative Commons License 2007.01.05 0 0 58
A családtagok idegeitől függ, de ha nem unatkozik sokat a madár nem veszélyes. Az enyémnek a hangját kibírtuk.
Előzmény: Riise (56)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.05 0 0 57

Kedves MOTAV!

Hát igen. Érdekes tapasztalatom, hogy vannak, akik így közelítenek a dologhoz:

kolbászt adhatok-e?

Persze kolbász címszó nincs a lexikonban, de ez nem azt jelenti, hogy a kérdés ilyenformán nem megválaszolható. Bizonyos asszociációkat feltételez. Esetünkben a kolbász= hús=állati fehérje. Vagyis vagy a hús vagy az állati fehérje címszónál indulunk el. Vagy a takarmányozástól vagy a fehérjéktől.

 

Előfordulhat, hogy a lexikonszerkesztő agya más rugóra járt, akkor sem szabad feladni. Pl. valakitől azt hallom: ez a Gould biztosan szájatkás.

A lexikonban nincs szájatka, mert annak a böcsületes neve: torokatka.

Hát megnézem az atka vagy a légúti megbetegedések vagy az élősködők címszót, és láss csodát!

Előzmény: motav (53)
Riise Creative Commons License 2007.01.05 0 0 56

Hello!

Láttam, hogy a madárénekről volt szó, ezért én azt szeretném kérdezni a hozzáértőktől, hogy a lakásban tartott szarka hangja mennyire lehet családtagjaim számára idegesítő (hangereje stb. alapján).

Válaszotokat előre is köszönöm.

madarbarat Creative Commons License 2007.01.05 0 0 55

Kedves molnarmarcl!

Mindig nagyot dobban a szívem, ha Kaposvárról hallok, tekintve hogy Guba Úr indított el a pályán, szakdolgozatomhoz a kisiváni telepen gyűjtöttem anyagot (alomszám és súlygyarapodás választáig). Ezért, ha WORD FORMÁTUM MEGFELEL azonnal postázhatok egy példányt, bár előfordulhat némi technikai akadály, mégpedig, hogy az anyag 760 Mbájt, ami félek, nem fér fel egy CD-re.

Ez még nem a végleges (kereső nélkül, a kereszthivatkozások még gépileg nem működnek), de már használható.

Annak meg külön örülök, hogy régi intézményeben ma már van díszmadár-szakirány. 

Baráti üdvözlettel Lengyel Tibor

Előzmény: molnarmarcl (54)
molnarmarcl Creative Commons License 2007.01.05 0 0 54
Kérdés: hol, mennyiért tudok hozzájutni az anyaghoz?

A Kaposvári Egyetemen oktatok többek között díszmadár-tenyésztést a Hobbiállattenyésztő szakirányosoknak, érdekelne a kiadvány. Pertsze mint gyakorló madarászt is...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!