1./ Az első betű jelöli, milyen gabonából készült a liszt: B - búza R - rozs D - durum G - graham TB - tönkölybúza
2./ A második betű a szemcsenagyságot jelöli: L (liszt) - apró szemcséjű finomliszt F (fogós) - nagyobb szemcsenagyságú FF (kétszerfogós) - még nagyobb szemcsenagyságú D - dara
3./ A szám a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb, annál több a korpa a lisztben.
BL80-as fehér kenyérliszt: --------------------------------- A kenyérliszt a legideálisabb a kenyerek, kelt tészták sütéséhez. A finomliszt előbb felsorolt negatívumaival kevésbé rendelkezik, viszont még elég jó a folyadékmegkötése. Magasabb korpatartalma pedig a kenyér "rostosságát" fokozza, de még elég magas lesz a belőle sütött tészta (minél magasabb ugyanis a korpatartalom, a tészta annál nehezebb, laposabb lesz). Így az eredmény puha, de rugalmas, ropogóshéjú, elég magas tészta lesz. Kifejezetten kenyérsütéshez találták ki.
BL-80-as liszt hiányában szokás a finomliszt és a rétesliszt valamilyen arányú keverése, mellyel elég jó eredményt lehet elérni, bár a korpatartalom ezzel nem fokozható.
Köszi!! Most, hogy olvastam, amit írtál, rémlik, hogy Anyukám is így csinálta, én eddig sose firtattam, hogy mi is az értelme ennek, pedig ha létezik sima és rétes liszt is, akkor biztos, hogy mindkettőre van speciálisan ajánlott felhasználási mód is, legalábbis így logikus:-))
Azt is csak most olvastam, hogy pl. a rétesliszt kevesebb folyadékot vesz fel, és hogy ha a vékonyabb, ropogósabb (igazi olasz) pizzát kedveljük, akkor is jobb a rétesliszt.
A szám (55, 80) amúgy azt is jelzi, hogy alacsonyabb, vagy magasabb a korpa-tartalom a lisztben. A sima fehér az BL55 (apró szemcséjű 55-ös "hamutartalom" , a rétes pedig BFF55 (kétszer fogós, vagyis az egy F-esnél még nagyobb szemcsenagyságú 55-ös "hamutartalom").
Jó ez a fórum:-)) Különben sose jutott volna talán eszembe, hogy elolvassak egy-két netes infót, fórumos tapasztalatot a lisztekről úgy általában:-))
Hát, hidd el jól ki van ez találva, valóban felesleges lenne tovább bonyolítani:-) De többek között ezért fontos, hogy legalább 10 program legyen a gépen (a legtöbb gép ilyen). Ez alapvetően egy elég egyszerű masina, s akkor, amikor meghatározták, hogy melyik művelet mennyi percig tartson, bizonyára szakmai tapasztalatokat is figyelembe vettek. Tul.képpen olyan, mint egy automata mosógép, legalábbis ami az elvet illeti (előre beprogramozott stb.).
Szia! Azért keverem, mert így "hasonlít"jobban a 80-ashoz. Talán testesebb. Csak sima lisztből még sosem sütöttem. Levestésztát pedig eddig csak a simából gyúrtam, s a nokedlit is csak simából készítettem. Ki fogom próbálni a másik verziót is. A piskótába és húsokhoz a rétest használom, viszont a kelt tésztákhoz is keverni szoktam. Üdv.: Marika
Köszönöm a választ! Az általam kinézett készüléknél is így van, ahogy leírtad, ezek szerint a többinél is ez a módi. Mondjuk, nem tudom, miért lenne olyan nagy dolog 4 fázisnak az időtartamát és az erősségét beállítani, de ez van. El lehetne menteni memóriába, és tök jól ott lehetne mondjuk 8 saját program. Lehet, hogy tényleg tök fölösleges. Még kezdő vagyok, nem értek ehhez :-)
Ebben azt írják, hogy a rétesliszt elsősorban pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való illetve a csak lisztben forgatott husikhoz.
Kenyérhez még sose használtam réteslisztet, van valamilyen íz- vagy állagbeli különbség? Mit tapasztaltál?
A legtöbb recept azt írja: erős kenyér liszt (nem tévesztendő össze azokkal a "kenyérlisztekkel", amelyek már a gyárban össze lettek keverve élesztővel stb.)... na ilyen "erős" kenyérliszt például a BL80-as jelű fehér búzaliszt.
De ha csak sima BL55-ös, hagyományos fehér búzalisztet használsz - önmagában - az is jó. Számtalanszor sütöttem már egyszerű, mezei tescós lisztből kenyeret, amikor csak ilyen volt itthon és sürgősen kellett a kenyér, boltba meg nem akaródzott lemenni:-)
Ha szereted a teljes kiőrlésűt, akkor az összes lisztmennyiség kb. 1/4-ed részét (én legalábbis ennyit szoktam 400 sima+160gr teljes k.) ez adja ki.
A sütőiparban használt kódok:
BL-55: finom(búza)liszt, BL-80: fehér kenyérliszt, BL-112: félfehér kenyérliszt, BFF-55: rétesliszt, AD: búzadara, GL-200: Graham liszt; TL-50 (vagy BFFF-50): tésztaipari liszt, DSL: durum simaliszt, TDD: tésztaipari durum dara, TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt, TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt, RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng), RL-90: világos rozsliszt, RL-125: sötét rozsliszt, RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.
Különleges lisztekről infó: http://www.noilapozo.hu/20100308/lisztek-fajtai
Egy adott programon belül nem tudod az egyes fázisok idejét módosítani. Némely programnál (ezt jelzi a használati utasítás) van lehetőség a cipó méretét, illetve a színét megválasztani.
A különböző programok éppen arról szólnak, hogy mindegyikben más-más funkciók vannak, s azok különböző ideig tartanak. Ezért van tészta program, francia, gyors, teljes kiőrlésű, sütemény stb.stb. A használati utasításban szerepel a különböző programoknál, hogy ott mennyi az előmelegítés, a kelesztés, a dagasztás stb.
Hülye vagyok........hát én is szoktam cifrázni, mert teszek bele reszelt sajtot, burgonya pelyhet, magokat, meg kenyérfűszert, meg aszkorbinsavat is. Csak ez már olyan természetes! ˘!˘
Még sosem vettem BL80-as lisztet. Keverem a finomat a rétessel 2/3-ad 1/3-ad arányban. Ha teszek bele teljes kiőrlésűt, akkor az a fehér lisztek kb. egynegyede. "Cifrázni" szoktam 1-1 kanálnyi búzacsírával, zabkorpával, burgonyapehellyel stb. Használok sikért és aszkorbinsavat is.
Általában hogyan, mennyire rugalmasan programozhatók a kenyérsütők? Az egyes ciklusok (felmelegítés, dagasztás, kelesztés, sütés) fix hosszúak az egyes programokban, vagy van lehetőség ezek módosítására, finomhangolására?
Nem akartál soha utánajárni, hogy mi lehet az oka? Egy gasztroenterológusnak talán van néhány "válasza" :-)
Persze - igazad van - az is megoldás, ha egyszerűen csak kiiktatod ezeket az étrendedből. Szerencsére attól, hogy nem eszel teljes kiőrlésűt, vagy barnarizst, nem leszel "kevésbé" egészséges:-) Tuti van bennük valami, ami nálad irritációt vált ki, talán a héjban?... hm
Itt most nincs készleten, de azt írják, hogy előjegyezhető! 2.990,- Ft http://orczy.startuzlet.hu/termek/kenyersuto_ekszij_hauser_bm801_rendelesre.html
A teljes kiorlesu sem mindig okoz gondot - de mas meg egyaltalan nem okoz gondot. Hasolnot erzek a barna rizsnel is. Tudom egeszsegesek, jo is lenne enni oket, de mar egy ideje nem eszem a barna rizst, es most leirom a teljes kiorlesu lisztet is.
Üdvw mindenkinek elromlott a kenyérsütő ékszíjak kellenének rá de sehol nem találok a méretét sem tudom mert nincs ráírva semmi . a gép :Hauser BM-801 előre is köszönöm a segítséget .
A teljes kiőrlésű lisztekről jut eszembe, hogy főleg ezekben fordul elő a fuzárium gomba, ami még hőkezelés után is életképes. Különböző emésztési stb. gondokat okoz, sőt - elsősorban gyerekeknél - még a hormonháztartásba is bekavar.
Gondolom Te már többször próbálkoztál a különböző (rozs, tönkölybúza stb.) teljes kiőrlésű lisztekkel, így nem hinném, hogy Nálad ez okozza a gyomorégést, mert nem lehet minden liszt "fertőzött", amit valaha próbáltál:-) Nem kell persze pánikolni, vagy ilyesmi, de az tény, hogy a teljes kiőrlésű liszteknél - sajnos - van egy ilyen rizikó is.
Bálint gazda elég jól elmagyarázta, hogy miért: http://www.rtlklub.hu/cikk/269804
Nalam nincs sipszo - de a fuszereket mar probaltam. Finom kenyer lett veluk is.
Amit eszrevettem... a teljeskiorlesu liszttel keszult kenyertol eg a gyomrom - vagy valami nagyon erdekes erzest ad. Mar tobbszor tapasztaltam,amikor ilyen liszttel keszult etelt ettem, valamit csinal a gyomrommal.
A következő lépésben szerintem már akár a fűszerekkel is lehet próbálkozni, persze ha szeretitek. Például a fűszeresbe az oregano, petrezselyem, bazsalikom, tárkony, vagy az olaszba az oregano, bazsalikom paradicsompüré ...
De jöhetnek majd előbb-utóbb a sípszónál bedobálható ez+azok: vagdalt olajbogyó az olaszkenyérbe, felvágott pekandió és aszalt sárgabarack (ez együtt a barackos kenyérbe, amibe 310 ml víz, 4 evő cukor és 4 evő vaj kell a többi ua. mint az alapreceptnél), vagy a mazsola és fahéj (4 kis adagolókanálnyi fahéj többi ua. mint az alapreceptemben).
Én most csináltam egy adag (2 db-os) pizzatésztát a géppel, mert van egy kis mexikói chilis bab (apróra vágott csirkehússal csinálom) "maradék", így már nem nagyon fogy, de az egyik pizzára feltétnek még éppen elég:-)
Csak most esett le, hogy a nekem írott hozzászólásod (mint reklám / külső hivatkozás) miatt töröltek??? Te használsz Orion-t, ugye? Aznap nem jött be a link a böngészőben, később igen, de nem mentettem el (akkor nem volt időm vele foglalkozni), azután meg már nem volt meg a hozzászólásod... Küldd el légyszi e-mailben a link-et, vagy a típusszámot! És a tapasztalataidat is, ha lehet, már nem emlékszem, mit írtál... :-( Ismételd meg légyszi, e-mailben (vagy itt, típus, link nélkül?)... Mióta használjátok, milyen gyakran?