Keresés

Részletes keresés

pó_apó Creative Commons License 2018.03.23 0 0 508

A „Baltás” kapcsán az van, amit Kirgizke írt. Szóba sem kerül.
A Konzuli Szolgálatot most nem olvastam, a legutóbb mindenféle hülyeségeket írt, mivel a mi külügyi hozzá nem értésünk miatt az örmények bedurcultak, noná, hogy elnézés kérés helyett mi fikázzuk őket. (A külügyi „hozzá nem értést” illetően az azóta kiderült azeri dollárok ideérkezte némileg módosíthatja sima kenőpénzes lefizetéssé.)

Az útlevelet végiglapozzák, de semmi más. Visz magyar utazási iroda embereket azerbe és ide is.

Ami pedig a magyarok ismertségét illeti, -persze azokon kívül, akik itt voltak „orosz katonák”- van, akinek gőze sincs, merre is van ez az ország. Európában? -kérdezte az egyik szállásosunk. Az egyik taxis nagy büszkén mutogatta a „konyec fasiszti” emlékművet, én meg nem emlegettem, hogy az ő szempontukból nagyjából rólunk is beszél :-)

A rendőrök pedig kifejezetten barátiak a turistáékkal, egyik sofőrünket épp le akarták húzni valamire, mire azt mondta, „turiszt” és már mehetett is tovább.

Előzmény: U T A (505)
U T A Creative Commons License 2018.03.23 0 0 507

Szia!

 

Köszi a linket, szoktam olvasni az úti beszámolóidat :)

 

Hasznos segítség voltak pl. a Marokkó fórumon írt hozzászólásaid is. Ezúton is köszi :)

Előzmény: kirgizke (506)
kirgizke Creative Commons License 2018.03.23 0 1 506

Szia!

 

Mi 2016 nyarán voltunk, és semmi negatív tapasztalatunk nem volt a baltás gyilkos miatt, és egyébként sem. :-) Sőt, ha kicsit tudsz oroszul, és beszédbe tudsz elegyedni az emberekkel, akkor nagyon kedvesek. Kaptunk így szállásmeghívást is, amikor együtt zötyögtünk  Alaverdiből a grúz határ felé tartva egy ócska buszon. 

 

Mostanság kezdetem el az útibeszámolót írni, alább be is linkeltem.   

 

kirgizkeutazasai.blog.hu

Előzmény: U T A (505)
U T A Creative Commons License 2018.03.23 0 0 505

A "minden érdekelne" kifejezetten az itt, a fórumtársak által szerzett érdekes, nem mindennapi tapasztalatokra vonatkozott.

 

De konkrét kérdés feltevésére valóban egyszerűbb a válasz :)

 

Konkrét kérdésem, ami az egyik legfontosabb is egy magyar turistára nézve, hogy a jereváni utca embere mennyire tartja számon a baltás gyilkos kiadatását a magyar hatóságok által Azerbajdzsánnak, a 2004-es események mennyire frissek az ottaniak érzelemvilágában. Emlékeznek-e arra, hogy magyar emberre "haragudni kell" ?

Az, hogy mit ír a Konzuli Szolgálat magyar utazókra vonatkozólag, most, 2018-ban, az egy dolog, én viszonylag a friss, testközeli tapasztalatokra vagyok kíváncsi, a 10 évvel ezelőttieket naggyából olvastam. 

Ha megérkezek, és mosolyogva megkérdezik, hogy honnan jöttem, a válaszomat halván nem-e fagy az arcukra a mosoly és köpnek a földre félfordulatot téve. Mert az a régió is, akárcsak a Balkán, elég érzékeny, ami a nemzetiségi kérdéseket illeti. 

 

Beutazás reptéren keresztül mennyire macerás, mi az, amitől tartani kell, szigorúan vesznek, és mely dolgok azok amiknek nagyobb a füstjük mint a lángjuk. Pl. ha mondjuk van az útlevelemben török vagy azeri pecsét, a hatóság kérdőre vonhat-e, megtagadhatja-e a beutazást ? Mint ahogy létezik ilyen jelenség egyes országokba való beutazáskor, ha az adott ország fagyos viszonyban áll a másikkal. 

 

Egyenlőre ennyi jutott eszembe, de nyilván a kérdésekre kapott válaszok újabb kérdéseket generálnak majd. 

 

Előzmény: pó_apó (504)
pó_apó Creative Commons License 2018.03.22 0 1 504

A "minden érdekelne" érthető, de egy lexikonon terjedelme alatt nem megválaszolható.

Ha van konkrét kérdés, egyből egyszerűbb:-)

Előzmény: U T A (501)
peliatan Creative Commons License 2018.03.15 0 0 503

Szia!

Nem a közelmultban  voltam, de biztos találsz a neten aktuális információkat.

Előzmény: U T A (501)
kirgizke Creative Commons License 2018.03.15 0 1 502

Végre hozzáfogtam  a grúz-örmény útleíráshoz is...

 

Az első részben Kutaisiből Jerevánig utazunk:

 

 http://kirgizkeutazasai.blog.hu/2018/03/15/az_aranygyapju_foldjetol_az_elveszett_edenkertig

U T A Creative Commons License 2018.02.28 0 0 501

Szia Peliatan!

 

Írnál egy rövidke beszámolót Örményországról, esetleg Jerevánról. Egy hetet tervezek ott tölteni, minden érdekelne. 

Köszi!

Előzmény: peliatan (500)
peliatan Creative Commons License 2018.02.27 0 0 500

Köszönöm a véleményed!

Mi a 7 teljes napot tartalmasan el tudjuk tölteni. Ugyanis bennünket nem elégít ki, hogy kivülről megnézünk "valamit",  elé állunk egy fotó erejéig és ami belül van az nem érdekel! 

Az, hogy "drága", relatív. Bookingon béreltem egy 75 m2-es lakást 3 főre, 7 éjszakára, 294 AZN-ért a centrumba! (Grúziába és Örményországba már voltam.)

Előzmény: W.L. (498)
hacsapuri Creative Commons License 2018.02.22 0 3 499

Mi 2017 augusztusában mentünk repülővel Bakuba, majd onnét át vonattal Tbilisibe, és Kutaisiből haza.

Vízum elektronikusan intézhető, nagyon egyszerű, a belépés a repülőtéren is gyorsan megy.

Mi ott váltottunk némi manatot. Mivel hajnalban érkeztünk, a város kihalt volt, 10 óráig minden zárva, kicsit éheztünk :-) 

A belvárosban laktunk egy kellemes, személytelen hotelben, de mivel maradtunk még pár napot és nem volt ott hely, így átmentünk a szomszédba. Az parádés választás volt. 

Central Baku Hotel

 

Bankkártyás fizetés egyszerű, és nincs rajta plussz költség.

SIM kártyát a városban vettünk, rengeteg helyen árulják, mire van szükséged. Rém egyszerű.

Mi ott szerettünk volna bérelni autót, de egyszerűen nem találtunk. Előtte 1-2 hónappal kell. Így nem jutottunk el Shekibe. Helyette egy taxissal egész nap kirándultunk a sárvulkánokhoz, meg a környékbeli nevezetességekhez.

Tbilisibe vonattal mentünk éjszaka. Előtte 2 nappal már nem kaptunk jegyet 1.osztályra, így egy fiatal azeri házaspárral utaztunk egy klímás fülkében a 2. osztályon. 

A határon semmi gond nem volt, aktatáskába beépített fényképezővel örökítették meg a nyúzott arcunkat :-D

Vízumot be kellett mutatni.

A belvárosban laktunk, tömegközlekedtünk, szenzációsak a kajáik!!!!

A"tenger" csak északon alkalmas fürdésre, oda fillérekért lehet kibuszozni. A kb. 1,5 órás út (minden bokornál megállt) 45 Ft/fő volt. Hatalmas élmény volt :-)

 

Bátran ajánlom ezt az utat, de szerintem Baku 1 napnál többet ér :-)

  

 

Előzmény: Neitas (496)
W.L. Creative Commons License 2018.02.22 -1 0 498

Sokaig a vizummacera vette el az emberek kedvet Azerbajdzsantol, no meg dragabb is mint Gruzia vagy Ormenyorszag. Az idei ev pedig eddig ugye a tel kozepet jelenti, nem meglepo, hogy akkor nemigen megy oda senki.

Szerintem maga Baku max egy napot er csak meg, nem egy hetet. Egy hettel vetek lenne a varosban maradni, sokkal szebb helyek vannak mashol az orszagban.

Előzmény: peliatan (497)
peliatan Creative Commons License 2018.02.22 0 0 497

Sziasztok!

 

Április közepén megyünk Bakuba egy hétre.

A havi bérletet szeretnénk megvenni  (12.- AZN/fő), tudja Valaki, hol kell/lehet?

Az itteni fórumot már átolvastam, az olcsó repjegy ellenére, ennyire kevesen utaznak Bakuba?

Volt már Valaki ez évben? 

Minden  saját tapasztalatot, ötletet, tanácsot köszönettel  fogadok.

 

Neitas Creative Commons License 2018.02.16 0 0 496

Sziasztok,

Azerbajzsánba való beutazási feltételekkel kapcsolatban van néhány kérdésem. Írtam már az azeri követségnek csak sajnos  szabványválaszokat kaptam és nem pontosan kérdésekre válaszoltak. Az e vízumot tudom hol találom a neten csak néhány részletkérdés nem világos.

 

Olyan verzióban szeretnék egy Kaukázus turnét hogy Bakuba érkeznék de szárazföldön hagynám el Grúzia felé mert Kutaisziből jönnék haza.

Volt e már valaki hasonlóképp csak odajeggyel , merthogy nem tudom hogy kell e retúrjegyet igazolni?

Olyat olvastam már hogy valaki Grúziából utazott be szárazföldön Azerbajzsánba, ebből az kell következzen hogy az én verziómnak is működnie kell, de sosem lehet tudni, nem minden logikus az ilyen dolgokban.

 

 

És hogy elég e ha csak lefoglalom a szállást és azt bemutatom( mondjuk nem néztem még meg hogy a booking.com-os foglalásokat ki lehet e nyomtatni gondolom igen) vagy kell valamiféle meghívólevél is?

 

A másik pedig hogy valamennyi manatot vinnék itthonról ( és grúz és örmény pénzt is ha tudok)de hogy ezekben az országokban mi a helyzet az ATM pénzfelvétellel? Csak működik a dolog nem? Mastercard-om van(Euro számlás ha ez számít)

 

Végül a sim kártya érdekelne. Gondolom mind a 3 országban kénytelen leszek megvenni ha mobilnetet akarok. Mert esetleg el tudom képzelni hogy pl az azeri sim kártyával grúziában is olcsón tudok netezni vagy grúz sim kártyával Örményországban.

Köszi a válaszokat.

anetkukaca pont hu Creative Commons License 2018.01.28 0 0 495
csabafab Creative Commons License 2017.10.14 0 1 494

Én tegnap vettem a Lónyay-Gönczy Pál u. sarkán (mini Tescoval szemben) lévő kis váltóban Manatot nagyon jó árfolyamon. Az ablakba nincs kiírva, be kell menni és megkérdezni, h van-e neki. 

Előzmény: ilyenem_is_lett (475)
hajbag Creative Commons License 2017.10.08 0 0 493

Köszönöm!

COOP Creative Commons License 2017.10.08 0 0 492

Köszi!

hacsapuri Creative Commons License 2017.10.08 0 1 491

Gyors számolással kb. 200 km-t mentünk 100 manatért, 4 látnivalóval. 

Előzmény: COOP (487)
hacsapuri Creative Commons License 2017.10.08 0 1 490

Átlagos ellenőrzés volt a határon. Fotó,illetve a kézipoggyász átvilágítós ellenőrzése. Pénzt nem néztek. Nem kell vinni, a repülőtéren tudsz váltani amivel bejutsz a városba, ott pedig van pénzváltó, nem nagy különbségekkel.

Annyi jó tanácsként, hogy a Wizzair hajnalban landol, ha bementek Bakuba, 10-ig nem sok minden van nyitva. Mi már nagyon éhesek voltunk :-(  

 

Előzmény: hajbag (488)
hacsapuri Creative Commons License 2017.10.08 0 1 489

Reggel a belvárosból indultunk, kivitt bennünket a sárvulkánokhoz, onnét a sziklarajzokhoz(ott a múzeumban tárlatot vezetett), majd vissza Baku felé és ki  Ateshgah-ba a Tűztemplomhoz, és a Yanar Dag-hoz, az égő hegyhez. Ebben a négy látnivalóban állapodtunk meg, tulajdonképpen egész nap vitt bennünket. 

A Yanar Dag-ot szerintem ki lehet hagyni, annyi az egész amit a képeken is látni. A végén elvitt bennünket egy helyi étterembe,a kaja mellett a hangulat is pazar volt. Ide nélküle nem jutottunk volna el.Ott meghívtuk ebédelni.

Mindezért a négy látnivalóért  100 manatot fizettünk. Azaz kb.15.000 Ft-ot. Ez nem kevés, de autóbérléssel sem jártunk volna jobban, sok időt nyertünk vele. Sajnáltuk, hogy csak utolsó nap találtunk rá, Shekibe szerettünk volna még eljutni, de nem fért bele, mert várt bennünket Tbilisi :-)

 

 

 

 

Előzmény: chubbyka (485)
hajbag Creative Commons License 2017.10.08 0 0 488

Sziasztok! Aki volt tud segíteni abban, hogy vihetek-e be az országba manatot? Ellenőrzik a beutazásnál?

COOP Creative Commons License 2017.10.08 0 0 487

én is kérlek :) mennyiért voltatok x vagy y helyen stb. Köszönöm előre is!

Előzmény: chubbyka (485)
W.L. Creative Commons License 2017.10.08 0 0 486

Ha mar taxisok, akkor csak erdekessegkent megjegyzem, hogy en meg magyarul folyekonyan beszelo azeri soforrel is osszefutottam. Evekig elt nalunk, sajat utazasi irodaja volt itta, aztan az APEH elol haza kellett menekulnie ;-)

Viszont nem Bakuban volt, hanem a magyar turistak koreben tavolrol sem nepszeru Lenkaranban az orszag deli reszen.

chubbyka Creative Commons License 2017.10.07 0 0 485

Írnál árat is? Kilométerben számolták? Napra? Köszönöm!

Előzmény: hacsapuri (483)
COOP Creative Commons License 2017.10.07 0 0 484

ha tehetem autót bérlek...de itt nem tervezem...

Köszi az infót! :) Valami ilyen jó lenne :)

Előzmény: hacsapuri (483)
hacsapuri Creative Commons License 2017.10.07 0 0 483

Helyben találtuk. Leszólított bennünket egy taxis, akinél rákérdeztünk, h mennyiért vinne bennünket el Gobustanba stb. Majd alkudoztunk. Végül egy haverja vitt bennünket, korrektül jött értünk a szállásra, egész nap fuvarozott bennünket, nagyon jó fej volt. A sárvulkánoknál extra szolgáltatás volt az iszappakolás. :-D 

 

Arra hamar rájöttünk, ha oroszul beszélünk, akkor a második mondat az legyen, hogy magyarok vagyunk! :-)

Mi úgy láttuk,  inkább az iráni volt sok, főleg a hétvégén.Ezt erősítették meg az autóbérlősök is.

 

 

Előzmény: COOP (482)
COOP Creative Commons License 2017.10.07 0 0 482

 a taxist a helyszínen szedtétek össze vagy már itthonről? Vagy nem gond a helyszínen valakivel megalkudni?

Olvastam, hogy ajánlottak itt valakit korábban, de hogy azt is írták, hogy már drága.. A neten talált lehetőségek viszont nagyon drágák...gondolom az oroszokra vannak szabva...

Előzmény: hacsapuri (481)
hacsapuri Creative Commons License 2017.10.07 0 0 481

Augusztusban szuper utunk volt. :-)

Fürdésre Bakutól északra alkalmas a víz, kicsit sokáig tart kibuszozni (minden sarkon megáll), de hatalmas élmény.

Barátságos, segítőkész emberek.

Sajnos utazási irodával nincs tapasztalatunk, mi egy taxissal jártuk körbe (gyorsan sokat), jó fej volt.

Autót kint nem tudtunk bérelni, azt előtte hetekkel kell, így maradtunk Bakuban, majd vonattal át Tbilisibe.

Májusig lesz időd összerakni, jó kis út lesz! :-)

Előzmény: COOP (477)
COOP Creative Commons License 2017.10.07 0 0 480

Megnézzük újra! :)

Előzmény: chubbyka (479)
chubbyka Creative Commons License 2017.10.07 0 1 479

Köszi az infot a filmről! Hátha másokat is érdekel: ismétlés október 15, november 4.

Előzmény: COOP (477)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!