Keresés

Részletes keresés

burgeri Creative Commons License 2013.11.14 0 0 4774

Ebből még nem tudható, melyikre mentek...

Előzmény: talpfaszámláló (4773)
talpfaszámláló Creative Commons License 2013.11.14 0 0 4773
Előzmény: burgeri (4772)
burgeri Creative Commons License 2013.11.14 0 0 4772

Nagyon hallgatagok vagytok. Írhatnátok arról, mikor és hol lesz a következő buli (kül- és belföldön egyaránt), lehet-e látogatóknak menni, stb.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 4771

Pedig tettem fel képeket, amit több helyen is megosztottam:

Fényképek a 2013-as Temofesztről

Videó a 2013-as Temofesztről

Előzmény: Vonatguru (4770)
Vonatguru Creative Commons License 2013.10.26 0 0 4770

Jó estét!

 

Nagyon nem láttam képeket a Temofesztről, ezért gondoltam berakom az én gyűjteményemet: http://indafoto.hu/vonatguru/temofeszt_2013_modellvasut

Véleményeket elfogadok, jó nézelődést! :)

térköz Creative Commons License 2013.10.11 0 0 4769

Talán egy kis információval érthetőbb ez a szigórúnak tűnő zártkörüség:

Valóban szó sincs elzárkózásról. Az alapelv a modellezó barátok és társaságok együttműködése, közös játéka.

Olyan vonatokkal játszhatok a találkozón, ami nekem soha nem lesz. Viszont az általam a találkozóra delegált holmit a közösség szolgálatába állítom. Nagyszeű dolog egy 50-80-150 fős együttműködő és együttgondolkodó csapatban tevékenykedni.

 

Azonban, ahoz, hogy ez megvalósulhasson és élvezetes közös játék jöhessen létre egy rakás vasútüzemi és forgalmi ismeretet kell elsajátítani. Egy rakás játékszabályt kell megismerni és elfogadni. Egyrészt, hogy a többiek játékát az én ügyetlenkedéssemmel ne hátráltassam, másrészről, hogy ez a közreműködés számomra is élményt és nem kinlódást jelentsen.

Erről a szigorú tanulási folyamatról kevés szó esik és ez nem az az elfoglaltság, amire a FREMO-s játékra áhitozók gondolnak. Pedig elengedhetettlen része. Nem ördöngősség de kell, hozzátartozik a teljességhez.

 

Aki a szervezet feltételeit elfogadja és az elvárásainak megfelelni szándékszik, nyitott kapukat talál.

üdvgyuri

CanGuru Creative Commons License 2013.10.11 0 0 4768

A FREMO egy hivatalosan létező szervezet neve, ellentétben a DIMO-val, ami csak egy betűszó, egy tkp. kifejezés lett, amelyet néhányan többet-kevesebbet használnak, mások viszont eléggé kerülik. (Utóbbi része most nem érdekes.)

 

És mivel a FREMO, mint szervezet nem képviselteti magát hivatalosan a Temofeszten, így a nevét sem lehetne használni az engedélyez nélkül, mivel megtévesztő. (Ebben teljesen jogos az észrevétel.)

A FREMO szabályai szerint játszott - bemutató - játék kifejezés pedig azért nem áll meg, mert ahogy lentebb is elhangzott, jelen esetben "csak" egy "nagyon leegyszerűsített" játék van, hogy a látogatók több látványt és élményt kapjanak, tehát valójában nem felel meg a szabályoknak, szokásoknak, sőt, eleve a rendezvény jellege, célja is teljesen más.

 

Egy szervezetnek pedig joga van eldönteni, hogy - nyilván a törvényes kereteken belül - hogyan működik. Nem a FREMO az egyetlen olyan szervezet a világon, aki csak a tagjai részére nyújt szolgáltatást.

Előzmény: rezgaras (4762)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.11 0 0 4767

Ezt én is így gondolom, hogy nem kell túlfeszülni, de azért vannak keretek, szabályok, amiket a saját érdekünkben tartsunk be.

 

Szerintem van esély a folytatásra, érdemes nézni a honlapot, a fremo oldalát, ott minden kiderül... :) Alapvetően jól kalkuláltunk, bár pár dolgot utólag másképp kellett volna. Na, majd a következőn. :)

 

A

Előzmény: rezgaras (4766)
rezgaras Creative Commons License 2013.10.11 0 0 4766

Kösz, nem tudtam. A fene olvassa végig azokat az apróbetűs dolgokat, igazi német alapossággal vannak megírva. Csak arra akartam utalni, hogy nem kell a dolgokat annyira szigorúan venni, hiszen ez egy játék. (a flex modult sem szabványositotta a Fremo, aztán mégis milyen hasznos volt! :-)))

 

Remélem, a Pannónia végülis nem járt ráfizetéssel és lesz ilyen talákozóra lehetőség a jövőben is.

 

Előzmény: Törölt nick (4764)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.11 0 0 4765

bocs, 2x ment el, valami nem stimmelt, amikor valamit megnyomtam :)

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.11 0 1 4764

Szia János!

A FREMO találkozók hagyományosan zártkörűek. De ha kérdésedre akarok válaszolni, akkor a hivatalos FREMO-s szerződés 2. számú pontjában van meghatározva: "Die Veranstaltung ist vereinsintern, angemeldete Besucher können das Geschehen von der Tribüne aus verfolgen. Magyarul: A rendezvény szervezeten belüli program, a bejelentkezett látogatók az eseményeket a lelátóról követhetik nyomon." Tehát ha nagyon szigorúan vennénk a dolgot, akkor nem FREMO tag nem is játszhatna semmilyen formában.

De ennek semmi értelme, meg nem kell ezt ennyire komolyan venni. Ez az egész vita teljesen parttalan, ezért a magam részéről le is zárom. El kell fogadni, hogy a FREMO-nak vannak (néha elég szigorú) szabályai, ez van, a Temofest nem egy FREMO-s játék, hanem DIMO-s :). A többiről a véleményem pedig lent leírtam. :)

Andris

Előzmény: rezgaras (4762)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.11 0 1 4763

Szia János!

A FREMO találkozók hagyományosan zártkörűek. De ha kérdésedre pontosan akarok válaszolni, akkor a hivatalos FREMO-s szerződés 2. számú pontjában van meghatározva: "Die Veranstaltung ist vereinsintern, angemeldete Besucher können das Geschehen von der Tribüne aus verfolgen. Magyarul: A rendezvény szervezeten belüli program, a bejelentkezett látogatók az eseményeket a lelátóról követhetik nyomon." Tehát ha nagyon szigorúan vennénk a dolgot, akkor nem FREMO tag nem is játszhatna semmilyen formában.

De ennek semmi értelme, meg nem kell ezt ennyire komolyan venni. Ez az egész vita teljesen parttalan, ezért a magam részéről le is zárom. El kell fogadni, hogy a FREMO-nak vannak (néha elég szigorú) szabályai, ez van, a pedig Temofest nem egy FREMO-s játék, hanem DIMO-s, ha ilyen dolog egyáltalán létezik :). A többiről a véleményem pedig lent leírtam. :)

Andris

Előzmény: rezgaras (4762)
rezgaras Creative Commons License 2013.10.11 0 0 4762

> A FREMO találkozó zártkörű

 

Ez hol van így leírva a szabályzatban?

 

Megjegyzem, az én olvasatomban az, hogy a FREMO nem vesz részt a Temofeszten mindössze annyit jelent, hogy mint szervezet nem vesz részt. Sem több, sem kevesebb.

 

Előzmény: Törölt nick (4756)
RhB Creative Commons License 2013.10.11 0 0 4761

Azért egy ilyen nem csak három napot vesz el, hanem minimum a dupláját, plusz előtte hetekkel estéket, éjszakákat. :-) Tudom, mert én most a 0e modulnál vagyok. :-)

Előzmény: diginewl (4760)
diginewl Creative Commons License 2013.10.10 0 0 4760

Kedves Zsolt!

 

Ebben a FREMO-ban lehet elmélyülök, ha két említett "vegyiértékem" valamelyest felszabadul - mert érdekel. Egyenlőre még itt helyben sem tudok eljutni modellvasút klubba, pedig nincs egy kilóméterre sem a klubhelység.

 

A kiállításon megpróbálok valakivel beszélgetni, de alapesetben:

-vagy nem érnek rá, mert dolguk van (ezért vannak ott, és én ezt nagyon-nagyra értékelem a kiállítókban, hogy képesek 3 napot feláldozni a szabadságukból, hogy még itt is teljes munkaüzemben dolgozzanak!!! Az összerakásról, szétszedésről ne is beszéljek!)

-vagy nem ér rá mert éppen egy másik társsal beszélget (lehet mégiscsak van találkozó jellege a dolognak - de ezt nem feszegetem tovább :)

-vagy éppen valami nagyon fontosat csinálnak, csak nem veszik észre az érdeklődőt :)))

 

Én úgy vettem észre - eddig ugyan nem sok kiállításon voltam - hogy a kiállítás pont nem az a hely, ahol ismeretlenekkel állnak le beszélgetni a kiállítók, mozdonyüzemeltetők. Ennek ellenére megpróbálom :)))

 

Köszönöm a bíztatást!

 

Jenő

Előzmény: Wolf27 (4759)
Wolf27 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 4759

Jenő!

 

A Fremo-tagok nem azért vannak ott a Temofeszten, hogy külsősöket vonzannak a Fremo-ba. Azért mert Fremo tagok még modellezők is. Minden egyes modellezőre rá van bízva, milyen rendezvényen vesz részt. Gyere oda valamelyik BFMK polóshoz a Temofeszten és akkor bőbvebben is el lehet beszélgetni a dolgokról....!

 

Üdv!

 

Zsolt

Előzmény: diginewl (4757)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.10 0 0 4758

Értem, elfogadom azt, hogy "Sokaknak ez is elég (szerintem), viszont nincsenek ettől teljesen elzárva". A szervezők részéről csupán a "H0 (1:87) FREMO NEMZETKÖZI MODULTEREPASZTAL" névből a FREMO szót kellett volna kihagyni és akkor teljesen tiszta sor lenne az egész.

 

Amúgy jelzem, hogy teljesen nyugodt vagyok, :) de azt fenntartom, hogy szignifikánsabban olcsóbb egy nyíltvonali, de akár egy kis állomási modul megépítése, mint otthon belekezdeni egy nagy rendszerbe, nekem is van pár nyíltvonalam, tudom. :) És pont az a jó a FREMOban, hogy mindenki azt csinál, amit akar, amihez van kedve, ideje, pénze.

 

A

Előzmény: diginewl (4757)
diginewl Creative Commons License 2013.10.10 0 0 4757

Üdv!

 

Köszönöm a pozitív hozzáállást!

 

Azért ez így már teljesen másképp fest, mint "A Temofesztnek nincs köze a Fremo-hoz"... Talán egy FREMO találkozóhoz nincs köze, (ami az eredeti kérdés is volt valakitől: Hol lesz a hétvégén Budapesten FREMO találkozó? - Zsivany2).

 

Ezzel kijelentéssel azokat is fura helyzetbe hozza, akik a FREMO-soktól ott vannak és 3 napon keresztül mutatják a "külsősnek" milyen íze van/lehet a FREMO találkozónak. Ezzel talán lehet a FREMO-ba is behozni "külsősöket".... bár ha nem ez a cél, akkor miért vannak egyátalán ott?

 

Azért kell ehhez pénz is nyugodj meg (elég sok), és idő is. Pl. ezért elutazni külföldre (nem kis pénz, csak azért, hogy vasutazzak egy kicsit, aztán jövök haza - de ki hogy látja rá van bízva). Nekem erre már nem futná se pénzből se időből...

 

Ahhoz hogy valami képünk legyen "külsősöknek" milyen is lehet egy izzig-vérig FREMO találkozó, aztért jó azt megnézni élőben is, és itt a TEMOFESZTEN valami hasonló lesz, ha nem is "geschlossene treffen gefühl", de azért lehet érezni, milyen az amikor perceket megy az ember a szerelvény mellett és még minidg nem ért oda az állomásra :)

 

Sokaknak ez is elég (szerintem), viszont nincsenek ettől teljesen elzárva.

Talán érthető voltam én is, és nem kerültem bele a FREMO-sok célkeresztjébe :)

 

Üdv: Jenő

Előzmény: Törölt nick (4756)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.10 0 1 4756

Sziasztok!

 

Szerintem itt kicsit rendbe kell tenni a dolgokat, mert sok a félreértés az előző hozzászólásban...

 

1. A FREMO valóban nem jelenik meg a Thermofesten, mert egy FREMO találkozó előre bejegyzett, a "FREMO engedélyével" létrejövő, zrtkörű játék.

2. A FREMO-s játékon van ÁFU, menetrend és mindez a lehető legjobban megpróbálja modellezni a valós vasútüzemet. Én a tavalyi tapasztalatok alapján azt éreztem, hogy annak ami ott folyt (és gondolom most is ez lesz) semmi köze az igazi vasútüzem modellezéséhez (ezért nem is megyek, csak mint látogató). Bár megjegyzem, egy ilyen kiállításon ez teljesen érthető, hiszen a látogatót az érdekli, hogy mindenhol mennek a vonatok, nem a mögötte lévő rendező elvet (menetrend) nézi. De ez még akkor sem FREMO, csak olyan emberek és modulok lesznek, akik  szoktak FREMO-zni.

3. A FREMO találkozó zártkörű, mert itt nem a látogatón keresztül a pénzkeresés a lényeg, hanem a játék, ahol csak zavarnak a vasútmodellezéshez semmilyen kapcsolatban nem lévő nézelődők.

 

4. És itt jön a két legnagyobb félreértés. A (magyar) FREMO-s csapat nem egy zárt, megközelíthetetlen valami. Bárki beléphet a FREMO-ba (a német egyesületbe), aki kifizeti a 40 eurós éves tagdíjat (ami nem egy kifizethetetlenül nagy összeg) és már FREMO tag is vagy. Ezután bármilyen rendezvényen megjelenhet. Erre persze azt is lehet modnani, hogy attól még nem lesz automatikusan valaki a magyar csapat tagja. Ez sem igaz, én példul teljesen ismeretlenül, senkit nem ismerve csöppentem ezen a fórumon és Bulkai tanár úron keresztül a csapatba 3 éve. Persze kell némi idő, és tenni is kell érte, de az ember könnyen a társaság tagja lehet, mert ez nem egy zárt közeg.

5. A pénz. A FREMO-zás nem kerül sok pénzbe, pontosabban sokkal olcsóbb, mint mondjuk otthon építeni valami közepes méretű terepasztalt. Akár modul nélkül, akár pár nyv. modullal is részt tud venni az ember egy találkozón. És pár méter nyílt vonal elkészítése tényleg nem egy horribilis összeg. Persze elmenni egy külföldi FREMO találkozóra, az pénzbe kerül, de itt viszont nincsenek kompromisszumok pl. a látogatókkal és ami sokkal fontosabb a résztvevők gondolkodásmódjával és hozzáállásával sem.

 

Szóval ez tényleg nem egy FREMO találkozó, messziről sem, és vannak egyéb fenntartásaim is a Thermofesttel (ez most más lapra tartozik). De ne misztifikáljuk túl ezt az egész FREMO kérdést, ez egy zártkörű társaság, ahol magunkban játszunk jókat, de aki akart, az eddig is be tudott kerülni.

 

Andris

Előzmény: diginewl (4755)
diginewl Creative Commons License 2013.10.09 0 0 4755

Hűűű.

Ezért lehet innen kizárnak engem, de ez valahol kicsit erős volt. Nem értem miért kellett így leírni.

A Temofesztnek nincs köze a Fremo-hoz,

 

Temofeszt:

A Technikai Modellvasút Fesztivál

Fremo

Freundeskreis Europäischer Modellbahner

 

 

Nos. Bárhogyan is nézem mindegyik rövidítésben szerepel a modellvasút. Az egyik egy baráti kör, a másik egy fesztivál. A baráti kör nem jelenik meg egy fesztiválon? Rendben.

Vagy inkább értelmezzük úgy, hogy ők csak zártkörben jelennek meg? Akkor írjuk így, és egyértelmű, hogy ezen modulok kizárólag "belsőleges" használatra vannak, "külsősök" csak felvételekről, fényképekről nézhetik az asztalokat. Baráti kör nyilván eldönti mit tesz, ebben teljesen igaza is van.

 

Természetesen ez is érthető, de kevéssé félreérthető. Mindenki maga dönti el mit állít ki.

Nem akadtam volna fenn a HSZ-en, ha az áll benn, hogy a Fremo nem jelenki meg a Temofeszten. Ok tényközlés, kész. De hogy semmi köze? Ez már egy csomó kérdést vet fel, nem egyértelmű, hogy miért nincs? (Eddig volt? Lesz?)

 

Az előző hsz-ben, kicsit olyan mint a "futottak még" kategória a Temofeszt: elmehetsz oda, de olyan csuda, ami nekünk van, és te sose lehetsz tagja, na olyan nem lesz ott nyugodj meg.

 

Megnyugodtam, hiszen se pénzem, se időm nincs, hogy felnőjjek a FREMÓ-hoz, de hogy ezt miért kell állandóan eszembe juttatni, azt nem értem.

Remélem nem voltam sértő. Tudomásul veszem, hogy a jó modellvasút nagyon sok pénzbe kerül, és ez nem is tartozik mindenkire (nyílt kiállítás), de ezt ne hozzuk a tudtára azoknak akik szeretik a modellvasutat, de nem tudnak elég "jók" lenni.

:)

 

Üdv: Jenő

Előzmény: Wolf27 (4750)
szaboz1965 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 4754

Ha jól tudom egy adott korszak fog közlekedni, előre tervezett menetrend alapján, digitális üzemben. 

Akkor mi a Fremo?

Előzmény: SÜNÖCSKe (4753)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2013.10.09 0 0 4753

Gonosz mód bekapcs

 

Ha most csúnyát akarnék írni, azt mondanám, hogy a szervezőség slendriánsága, hogy hánúllfremóról meg tétéfremóról beszélnek-írnak mindenhol, a nyilvános és a nem nyilvános csatornákon is, csak azért, mert Fredeket dugdosnak a modulok oldalába és telefonon kérnek engedélyt a vonatoknak.

 

Gonosz mód kikapcs

 

Ettől függetlenül egy nagyszerű lehetőség arra, hogy az ember belelásson-belekóstoljon a modulozás világába. "Nekünk" TT-seknek ez lesz az első ilyen rendezvény, bár a moduljainkat már sokkal korábban elkezdtük építgetni egy olyan szabvány alapján, ami illeszkedik az FKTT/AKTT normához (ami illeszkedik a lengyel, cseh, stb.-hez). Meg írhatnám a bolgárokat is, de ők később kezdték :D

Előzmény: Wolf27 (4750)
Wolf27 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 4752

H0-ban a csehek és a tótok is hoznak egy vonalszakaszt!

Alig várom már, hogy bakterkodhassak Stara paka-n...!

:-)

Előzmény: RhB (4751)
RhB Creative Commons License 2013.10.09 0 0 4751

Milyen külföldi modulok lesznek? Mi a 0e modullal leszünk kint, emiatt nem is tudtam foglalkozni a digit modul körüli dolgokkal.

Előzmény: Wolf27 (4750)
Wolf27 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 4750

A Temofesztnek nincs köze a Fremo-hoz, hacsak annyi nem, hogy páran részt vesznek rajta azok is, akik Fremo rendezvényeken is szoktak...

 

neo8222 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 4749

Szia! Szerintem a Temofeszten! Vasúttörténeti parkban Tatai úton

Előzmény: Zsivany2 (4747)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2013.10.08 0 0 4748

Temofeszt lesz a Füstiben.

Előzmény: Zsivany2 (4747)
Zsivany2 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 4747

Hol lesz a hétvégén Budapesten FREMO találkozó? Egy cseh kolléga hozna nekem egy csomagot, azt kellene átvennem.

Mikromodell Creative Commons License 2013.09.25 0 0 4746

Sziasztok!

 

Többen már ismernek minket, de aki nem az most figyeljen:

Vasútmodell kiegészítőket készítünk 3d nyomtatás segítségével.

 

Elinditottuk a weboldalunkat, melyet a következő linken érhettek el:

http://www.mikromodell.hu/

 

A weboldal még nem teljes, folyamatosan töltjük fel a termékekről készült fényképekkel, és grafikákkal. 

 

Mindenféle kérdédssel, kéréssel a weboldalon található elérhetőségeken kereshettek minket.

 

Üdv:

Mau, Dani

burgeri Creative Commons License 2013.09.02 0 0 4745

Köszi. Ezt már ismerjük, meg a lengyel videót is.

Előzmény: Wolf27 (4743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!