Keresés

Részletes keresés

naox Creative Commons License 2019.07.03 0 0 9814

nem tudom, 10 éve foglalkoztam vele utoljára.

Akkor az Ögussa a finomításra átadott aranyból kinyert aranyat vagy megvette, vagy el is hozhattad lemezként, vagy granulátumként. Lemez nem volt mindig, előre kellett szólni. Ezeket verdeköltség nélkül adták, ha a folyószámládon nyilvántartottak X g aranyat, akkor elhoztál 100 g-ot, és maradt x-100g. Ha MÖ tmböt akartál elhozni, akkor a pl. 100g aranyat fizethetted a folyószámládról, de ilyenkor 20-40EUR "verdedíjat" is ki kellett fizetned.

Szóval ha valaki ma foglalkozna vele, akkor alighanem ez lenne a legolcsóbb termék, vp+kb. 2% körül reálisnak látom.

Előzmény: W_B (9813)
W_B Creative Commons License 2019.07.03 0 0 9813

Helló!

 

"vehetsz finomítói színarany lemezt (ún. vastaglemezt), abból eleve levágják a megfelelő darabot"

 

Erről egyszer tettél be képet, és jól néz ki, hogy bele van nyomva a gyártó logója a lemezbe. :)

Itthon ilyenhez hozzá lehet jutni?

A 4 dukátoshoz képest milyen felárral?

 

Előzmény: naox (9812)
naox Creative Commons License 2019.07.02 0 0 9812

"a nagy/hivatalos/megbízható? cégek sem tudják tutira"

igazából ezek a cégek mindent olvasztanak, nem adnak el újra tömböt. Egy visszavett tömb esetén sok más gond is lehet, például az, ha korábban ellopták. (Nálunk, ha cégtől vásárolsz lopott terméket, akkor az a tulajdonodba kerül, ha magánszemélytől, akkor nem, vissza kell adni, akkor is, ha 3-4 tulajjal korábban történt a rablás. Csakhogy ha nem tudod a vételt egyértelműen igazolni (pl. sorszám a számlán), akkor ezzel nem sokra mész. És akkor sem, ha korábban más országban, más jogrend alatt történt a lopás.)

 

Igazából egy kicsit túlaggódod a dolgot, tény, hogy léteznek hamis termékek, de azért a kereskedők alapból se nem hüjék, se nem gazemberek, nálunk sem, az osztrákoknál meg pláne. HA tömböt veszel, és aggódsz, akkor a meghajlítás simán megnyugtat, vagy vehetsz érmét (10-20 frankosok és társaik, dukátok). És az se butaság, hogy nem egyszerre veszel sokat, hanem szépen elosztod időben a  vásárlást, így még ha véletlenül be is nyúlod, akkor is csak kis része lesz kapszli a portfóliódnak.

"Csak ezek a megoldások vannak?"

nyilván van még sok más is: vehetsz régi, eleve sérült tömböt, amit nem kár elvágni, vehetsz finomítói színarany lemezt (ún. vastaglemezt), abból eleve levágják a megfelelő darabot, van az Ögussának egy vékony, céges logóval dombornyomott színarany lemeze, amit akár ollóval vághatsz, vehetsz finomítói granulátumot (csak magánszemélytől, mert ezután ÁFÁt kéne fizetned), kereshetsz céget, aki megvizsgálja a tömböt, etc.

 

MOst őszintén: milyen befektetési termék vásárlása esetén lehetsz itthon 100%-ban biztos a dolgodban?

Előzmény: Lex Icon (9811)
Lex Icon Creative Commons License 2019.07.02 0 0 9811

Értem.

Csak felmerül a kérdés, hogy ha a nagy/hivatalos/megbízható? cégek sem tudják tutira, akkor mit tehet egy vásárló? Mert ugye az öntödébe/verdébe nem mehetek be, hogy "na, majd én végigkövetem a tömböm útját", hogy tuti eredeti legyen.

OK, hogy eltörhetem a boltban, de ennél egy kevésbé durva megoldás lenne szimpatikusabb.

Volt szó a dukátokról és egyéb vékony érmékről ill. lapkában a 20g-osról, hogy ezeket nem tudják/éri meg hamisítani.

Csak ezek a megoldások vannak?

Előzmény: naox (9810)
naox Creative Commons License 2019.07.02 0 0 9810

Nem tudom megmondani.

Ha aranyat vizsgálsz, akkor a tévedésed sokszáz millióba kerülhet (ha tévedésből beveszel egy hamis tömböt, akkor utána tutira "kitömnek" még jópárral). Szerintem normális ember ilyen fajsúlyú kérdést nem bíz egy ilyen, festékréteg-vastagság mérőből átalakított játékszerre. Ez egy olcsó kis kütyü, amiről nem tudod pontosan, hogy milyen műszaki paraméterek mellett működik. Nincs részletes leírás, kalibráció, nem tudod előre, hogy egy adott féle hamisítványra mit jelez.

Van mégegy technikai probléma: a vert tömbök két fedőlapjánál a verés miatt rengeteg a belső repedés/gyűrődés, így sok az echo, nehéz "átlátni" rajtuk. Egy kutatói készüléknél tudsz sokáig játszani a paraméterekkel, képes több visszhangot azonosítani, etc. NEm tudom, egy ilyen "egyszámjegyes" készülék mit ír ki. Ezért értelmezni sem tudom az eredményt.

 

NE csapjuk be magunkat: a profi anyagvizsgálat komoly szakmai flekészültséget igényel. Közben az egyszerű nepperek simán elhiszik, hogy pl. egy kézi XRF készülékkel ők aztán mindenről megmndják, hogy arany-e. Amikor ezek (az egyébként nem olcsó) készülékek elterjedtek, akkor dőlt be a legtöbb primitív hamisítvány, hisz egyszerűen elhitték, amit a készülék kiír, hisz fogalmuk sem volt, hogy milyen elven működik (és pl. a Ti alatti elemeket nem is látja). A régi tapasztalt neppert a legsilányabb kópiákkal is röhögve átverték.

Előzmény: Lex Icon (9809)
Lex Icon Creative Commons License 2019.06.29 0 0 9809

ezek drága műszerek, messze az átlag kereskedő fájdalomüszöbén túl.

Néhány éve találtam a neten a Sauter TD Gold-40 ultrahangos aranyvizsgálót. Ez nem alkalmas erre a célra?

 

 

 

 

Előzmény: naox (9808)
naox Creative Commons License 2019.06.29 0 1 9808

"Az ultrahang sem jó?"

de az. csakhogy:

a) az általam ismert modelleket elsősorban acélokra optimalizálták, és nehéz volt értelmezhető képet kapni aranyra. Szóval még kell dolgozni a témán.

b) ezek drága műszerek, messze az átlag kereskedő fájdalomüszöbén túl.

c) bliszter-fólián keresztül nem működnek, ki kell hozzá bontani a tömböt, amit az eladó gyakran nem enged meg.

 

"így eltörés nélkül már kis hajlításnál érezhető,"

igen, sőt hangosan recseg.

De még hajlítani sem kell, mert az aranynak összetéveszthetetlen pendülése van, ha feldobod. Egy "magos" tömb esetén a hang nagyon más. Volt, hogy abból tudtuk, hogy kapszli van, ahogy letették a zacskót a tömbökkel az asztalra. Erre akár lehetne szoftvert írni, hogy a mobil mikrofonjával felvett hang alapján megmondja, hogy a tömb OK-e. A gond az, hogy ehhez a tömbnek lebegnie kell: vagy feldobod (pöckölöd), mint a pénzt, vagy kell valamiféle légpárnás asztalt is csinálni...

 

Az anyagvizsgálat egy komplex tudomány: sokféle információt együtt értelmezel, és döntöd el, hogy mi a helyzet a mintával. A mérleg, pöckölés, szemrevételezés, vagy éppen az eladó alapos megnézése, viselkedési mintái, vagy a hővezetésen alapuló módszerek mind adnak sok infót, de két baj van velük:

---nem objektíve egyértelműek, és

---nagyon komoly tudás, és tapasztalat kell hozzá, nem lehet rábízni egy egyszerű alkalmazottra.

 

A megoldást (az én véleményem szerint) még leginkább a mágnesezhetőségen alapuló módszerek (örvényáram) jelentik.

 

Előzmény: Lex Icon (9807)
Lex Icon Creative Commons License 2019.06.29 0 0 9807

"Hiába érvelnék azzal, hogy ez a szakmám (és nem becsüsként, hanem vegyészként), mert ezt nyilván nem tudod ellenőrizni."

 

Tudom, hogy ezzel foglalkozol, ezért is kérdezem, mert egy remélhetőleg pártatlan, profitfüggetlen vélemény és érv sokat segíthet mindenkinek.

 

Az ultrahang sem jó? A hangsebesség eléggé eltér a két fém esetében.

 

Olyan is eszembe jutott már korábban, hogy a W sokkal keményebb, ridegebb az aranynál, így eltörés nélkül már kis hajlításnál érezhető, hogy mennyire képlékeny a fém.

Előzmény: naox (9806)
naox Creative Commons License 2019.06.28 0 0 9806

Nézd, ez így, egy anonim fórumon nehéz dolog. Hiába érvelnék azzal, hogy ez a szakmám (és nem becsüsként, hanem vegyészként), mert ezt nyilván nem tudod ellenőrizni. Sajnos a dolog fizikája sem annyira elemi, hogy "józan paraszti ésszel" belátható lenne a dolog. Nem tudod otthon egy számológéppel kiszámolni a tömbre ható erőt, ami rohadt kicsi, sokkal kisebb, mint a mágnes és a külvilág tárgyai (pl. a mérleg) között ható erő, és függ a tömb alakjától, elhelyezkedésétől is. A W-mag hatása tipikusan sokkal kisebb, mint a csomagolóanyagé. Ez a módszer nem ad biztos eredményt a W-ra, nem is arra használták, hanem a korábbi "vasmagos" hamisításokra, amikre viszont felesleges, hisz szemre is egyértelmű. Akik megvették ezt a mérleget leginkábba zért tették, és azért ajnározzák a weblapon, hogy elijesszék a hamis tömbbel próbálkozókat.

Előzmény: Lex Icon (9805)
Lex Icon Creative Commons License 2019.06.28 0 0 9805

Nem állítottam, hogy a cikkben leírtak valósak. Mindössze jó lenne tudni, hogy mi újság van, mert nem egy kiló kenyérről van szó ezen a téren.

Előzmény: naox (9804)
naox Creative Commons License 2019.06.28 0 0 9804

Hát, ha azt írják, akkor biztosan úgy is van.

Előzmény: Lex Icon (9803)
Lex Icon Creative Commons License 2019.06.28 0 0 9803

A cikkben azt írják, hogy megkülönböztethető a volfrám az aranytól.

Az ultrahangot is írják, amihez viszont ki kell csomagolni, (de nem kell eltörni).

 

Előzmény: naox (9802)
naox Creative Commons License 2019.06.27 0 0 9802

Az arany-W esetén olyan kicsi a hatás, hogy azt így kimérni nem lehet, pláne nem úgy, hogy a W belül van. A fotón is egy "vasmagos" tömböt mutatnak, ahol persze, hogy őrült nagy különbséget mérnek.

Előzmény: Lex Icon (9801)
Lex Icon Creative Commons License 2019.06.27 0 0 9801

"A pár komolyabb cég megbízik a mágneses mérlegben, ami a W-magot aligha mutatja ki."

 

Ezt hogy érted? Ha jól tudom, az arany diamágneses, míg a volfrám paramágneses, így a mágneses mérleg kimutatja. A mágneses mérleg pont ezért kell, mert a vasmagot a sima mérleges sűrűségmérés is kimutatja mágnes nélkül is.

Itt egy cikk is erről.

Előzmény: naox (9793)
naox Creative Commons License 2019.06.27 0 0 9800

"hanem ahol legyártják,részesednek a gyártó cégből"

ilyen talán sehol nincs a világon. A gyártás és a kereskedelem mindenhol külön biznisz. NE csapd be magadat.

"én elég "paranoiás" vagyok a magyarokkal szemben"

végig kéne gondolnod. Lehet, hogy az arany, mint befektetés nem igazán való neked. Ehhez vagy bizalomra, vagy némi szakmai tudásra van szükség.

Előzmény: Obligát667 (9798)
naox Creative Commons License 2019.06.27 0 0 9799

HA jól értem, már régen eldöntötted, hogy mit fogsz csinálni, nem értem mit vársz tőlünk.

Nem ismerem a MÖ egyetlen kiskerének a működését, azt sem tudom, árulnak-e visszavett érmét/tömböt. Azt se hiszem, hogy bárki is ismerné a számlázási rendszerüket.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy hamisítják-e a Philharmonikert, akkor igen, már én is láttam, és én sem hiszem, hogy a MÖ boltjában tudatosan ilyet adnának neked.

 

Előzmény: Obligát667 (9798)
Obligát667 Creative Commons License 2019.06.27 0 0 9798

Nem tudom milyen az a "jó kereskedő",nekem nincsenek ismerőseim,egyéb.

Mint a kommentjeiből kitűnik,én elég "paranoiás" vagyok a magyarokkal szemben,ha megveszek valamit,szeretném ha az az is lenne,amit megvásárolok. 

 

Visszatérve: Igen,a münzze shopjára gondolok. Eddig mindig ott vásároltam.

Múlt alkalommal ahogy ezt is írtam lentebb rákérdeztem hogy nem írják rá a számlára a sorszámot?

Már nem is emlékszem mit magyarázott,de kb azt,amit ti is írtok,hogy ott van rajta     de ez hülyeség.

 

Szóval 250 gramm aranytömböt akarok venni,de természetesen nem Magyarországon,hanem ahol legyártják,részesednek a gyártó cégből,stb stb,tehát ahol "biztonságos". 

Például amiket az Am heumarkt-on vettem,azok vonalkódos fóliával vannak ellátva. Annak se látom nagy értelmét,jobb lenne ha a sorszámot rábiggyesztenék a számlára de hát ez van. Unciás bécsi filharmonikusokat pedig "csak nem hamisítják,játszanak az aranytartalmával" a bécsi münzzénél...

Azért ott a shopmarkban necces lenne ketté törni a tömböt.

 

 

Előzmény: naox (9795)
naox Creative Commons License 2019.06.27 0 0 9797

"nincs olyan új volfram megmunkálási módszer"

biztosan lenne, de a csalás lényege az, hogy azzal csalnak, amivel könnyű...

"a visszavett tömbök újraeladását meg kellene szüntetn..."

sjanos az egész "szakma" erodálódott eladói, de vevői oldalról is.

Előzmény: W_B (9796)
W_B Creative Commons License 2019.06.27 0 0 9796

Értem, akkor nincs új fejlemény.

 

Én eddig is (sok ismerőssel együtt) a dukátokat preferáltam, és akkor még mindig nincs olyan új volfram megmunkálási módszer, amivel azokat tudnák megfelelően hamisítani.

 

Ezt a visszavett tömbök újraeladását meg kellene szüntetni, ha már egyszer nem tudják a hamisakat kiszűrni.

 

 

Előzmény: naox (9793)
naox Creative Commons License 2019.06.27 0 0 9795

"Nem fog egy picit csökkenni az ára, vagy egyéb?"

ha normális kereskedőnek adod el, akkor nem, mert ő is kettévágná, ha neppernek, akkor természetesen igen. Az arany birtoklásának is van költsége. Nem nagy, de van.

"miért pont a dukát"

mert nagyon vékony, és technikailag nem hamisítható

 

"egyenesen a münzéből?"

ezen mit értesz? az Am Heumarkt-on lévő egyetlen saját üzletüket?

Előzmény: Obligát667 (9794)
Obligát667 Creative Commons License 2019.06.27 0 0 9794

Ha megveszem,utána törjem ketté? 

Nem fog egy picit csökkenni az ára, vagy egyéb?

 

Továbbá,miért pont a dukát a jövő?

Unciás bécsi fil,egyenesen a münzéből?(csak nem hamisítják ott...)

 

Na ez zavar hogy nem írják rá a münzében a számlára a sorszámot.

Múlt alkalommal angolul kértem,de az eladó valamit motyogott,hogy rajta van a fólián,meg az aranyon. De egyébként rendes münzés számlát kaptam,csak hát..igen a sorszám valamiért hiányzik mindig mindegyikről.

 

Szóval ha 250 grammot akarok venni,azt nem tudom megvenni magánemberként Svájcban.

A Münzénél pedig nem adnak papírt,és eddig a sorszámot se írták rá a számlára.

Létezik hogy a münzénél visszavett /hamisított tömböt veszek?

 

naox Creative Commons License 2019.06.26 0 0 9793

"van új infó a hamisításról?"

érdemben új nincs. Van hamis tömb forgalomban. Sajnos a kereskedők nem tesznek ellene semmit, vesznek-eladnak, a vevő legtöbbször nem is sejti, hogy visszavett tömböt kap. A pár komolyabb cég megbízik a mágneses mérlegben, ami a W-magot aligha mutatja ki. Ultrahangot, örvényáramot senki nem használ.

Mindenkinek azt mondom, hogy vagy a kereskedőnél vágassa el a tömböt, miután megvette, vagy vegyen érmét. De ha tömböt vesz, akkor csak számlára, és írják rá a sorszámot is. A jövő a dukátoké, meg a régi 20 frankosoké.

Előzmény: W_B (9790)
naox Creative Commons License 2019.06.26 0 0 9792

A certi az csak papír, sokkal könnyebb hamisítani, mint az aranyat. Ezért igazából nincs jelentősége, a vevő cserében azt hiszi, hogy komoly védelmet jelent. Megtévesztő. Sok gyártó ezért eleve nem is ad. Nem tudom, mi a helyzet a MÖ tömbökkel, régebben nem járt hozzájuk.

 

Előzmény: Obligát667 (9791)
Obligát667 Creative Commons License 2019.06.26 0 0 9791

250 grammosnál a Münzze sem ad certit,papír alapút?

Mert a magyar kereskedő cégek ez alapján nem megbízhatóak,legalábbis ahogy lentebb írtátok.

Az aranypiac.hu-n,vagy tán máshol olvastam hogy a svájcinál kapsz rendes papír alapút,a Münzzésnél nem.

Most erre ne azzal reflektáljatok hogy mert bele van verve. Értem. Azt már lentebb is írtam.

W_B Creative Commons License 2019.06.26 0 0 9790

Egy kicsit zavaros a hozzászólásod, most akkor kérdezel? Vagy állítasz?

 

Ha van X millió Ft-ért aranyad, akkor szinte mindegy, hogy milyen "címletekben" van.

Ne legyen egy nagy tömbben az egész, mert akkor csak egyszerre tudod eladni.

 

Azt nézd meg, hogy az adott napon amikor vennél, az elérhető helyeken (mondjuk: Budapesten belül) mennyivel vannak ezek a konkrét tömbök/érmék aranyár felett.

Ha nincs nagy eltérés, akkor vedd meg azt, amelyik a legjobban tetszik. :)

 

Van olyan ismerős, aki az öntött tömböket preferálja; marha jó őket kézbe venni. 

Van, aki a dukátokat (1 és 4 dukát UV).

 

naox: Egyébként van új infó a hamisításról?

 

Előzmény: Obligát667 (9788)
naox Creative Commons License 2019.06.25 0 1 9789

"Melyik a "tetszetősebb" diverzifikáció?"

Teljesen mindegy. Az arany-arany, ez a lényege.

"A fóliásat nem bonthatom ki"

Miért ne bonthatnád?

 

"A 250 grammosat kizárólag a svájci argor-heraeusnál"

ott ugyan nem. Ők csak pártíz finomítóval állnak kapcsolatban, jelenleg pl. egyetlen magyar nagyker sem tud közvetlenül tőlük vásárolni. Magánszemély pláne.

 

"Bécsben nem kapsz certifikátot a 250 gramm után"

eredetileg van, ha nem kapsz, az azt jelenti, hogy visszavett tömb, ami a mai profi hamisítványok mellett kicsit rizikós dolog...

Előzmény: Obligát667 (9788)
Obligát667 Creative Commons License 2019.06.25 0 0 9788

Fóliába csomagolt, vert 100 grammos,50 grammos+egyéb érmék,vagy egy darab 250 grammos és mellé 10 db(vagy több) bécsi filharmonikus?

Melyik a "tetszetősebb" diverzifikáció? 

A fóliásat nem bonthatom ki,ami nyilvánvalóan zavar.

Az öntött 250 gramos kicsi és bárhol elfér,ha baj van,csak zsebre teszed,és futsz(Klapka György szavaival élve)

mellé még veszel bécsi fileket. Mellesleg ha úgy gondolod kiveszed és ha szabadidőd van + unatkozol,nézegetheted,megharaphatod,kóstolhatod,stb.

 

A 250 grammosat kizárólag a svájci argor-heraeusnál veszed meg,mert Magyarországon még a közhivatalokban sem bízol meg. Bécsben nem kapsz certifikátot a 250 gramm után(értem,bele van verve),és talán Ausztráliában,vagy Dél-Amerikában nehezebben adod el,persze  a svájci cég gyártja,de Svájcban kapsz rendes papírt hozzá.

 

Nektek mi a véleményetek erről? Kritizáljatok.

 

Jalso Creative Commons License 2019.06.14 0 2 9787

Jo pelda milyen nehez a market timing :) Az elmult 3 evben nottek a pesti ingatlanok talan majd 100%-t.

Előzmény: Törölt nick (8981)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.30 0 0 9786
Előzmény: Obligát667 (9780)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.30 0 0 9785

K&H:

Értéktárgy”: minden dolog (különösen, de nem kizárólagosan: nemesfémtárgyak, értékpapírok, okiratok), amelyet az Ügyfél a Szolgáltatás igénybevétele során a Széfben elhelyez.

 

Előzmény: Obligát667 (9780)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!