Keresés

Részletes keresés

Kristof84 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 24849

Sziasztok! 
Mivel még csak most tervezgetem, hogy a közeljövőben főzök saját sört, van egy-két dolog ami nem teljesen tiszta. Ahogy látom, a legtöbb sörtervező alkalmatosságnál(én a Brewers Friendét próbálgatom jelenleg) meg kell adni a kihozatalt százalékos értékben. Ide én jobb ötlet hiányában 65%-ot szoktam beírni, mivel egyelőre nincs gyakorlati tapasztalatom. Van esetleg erre is valami számítási mód?  

porgolo Creative Commons License 2017.06.06 0 0 24848

Szénsav nulla, 4 gamm-nál többet többet nem mernék belerakni, 3-3.5g megpróbálom, köszi. 

Előzmény: bwing (24846)
bwing Creative Commons License 2017.06.06 0 1 24847

De, már kaptál! :)

 

Előzmény: wins001 (24844)
bwing Creative Commons License 2017.06.06 0 0 24846

Ezalatt kiment a szénsav a sörléből gondolom. Ha semennyire sem tűnik bubisnak, akkor nyugodtan menj feljebb, legalábbis, ha élvezni akarod.

 

Előzmény: porgolo (24845)
porgolo Creative Commons License 2017.06.06 0 0 24845

Sziasztok!
1 éves malátából főztem karácsonykor egy stout-ot, az OG rendben volt, de nem akar leerjedni megállt 1,020-on. Melegebbre vittem, felkavartam, adtam hozzá cukrot, újraélesztőztem, de semmi, meg se mozdul, gyakorlatilag 5 hónapja változatlan. Mivel kell az erjesztőedény ezért le fogom palackozni, kérdés mennyi cukorral? Műanyagba akarom, h követhessem ha megnövekszik a nyomás, 2g/fél literre gondoltam.

wins001 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 24844

Kitöltöttem pár napja azt a jelentkezési lapot, de semmi emailt nem kaptam még. :D

Előzmény: bwing (24842)
gyapot vfr800 Creative Commons License 2017.06.04 -1 0 24843

 

Szatócsbolti mákdaráló...

 

bwing Creative Commons License 2017.06.02 0 0 24842

Sziasztok! Twoj rendelés leszen. 5-éig küldhetitek. Aki már rendelt velünk, az küldje rögtön a táblázatot!

Aki nem tudja mi-merre-mennyi, az itt jelentkezzen a tudásért:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

Előzmény: wins001 (24823)
vfsoiv Creative Commons License 2017.06.02 0 2 24841

A magyar fordítás elég semmit mondó, de ha jól tudom akkor ez a forralás utáni, az erjesztővödörbe kerülő mennyiség (komlószűrés után, erjedés előtt, tehát ebből még veszítesz picit az erjedési üledékkel)

Előzmény: Kristof84 (24840)
Kristof84 Creative Commons License 2017.06.01 0 0 24840

Hello!
Most ismerkedek a témával és tervezem , hogy a közeljövőben én is belevágok a témába valami egyszerű ale-lel. Ha a http://sortervezo.hu/-n probálgatom a receptek összeállítását, a "Kész sörlé mennyisége (L)" mezőbe, azt a mennyiséget kell beírni amit még forralni fogok?

 

Katyvasztó Creative Commons License 2017.06.01 0 1 24839

Akkor tapasztalatok a búzasörömről:

Kipalackozásnál ketté vettem, az egyik feléhez a 10 literhez adtam 2 liter forralt vízben 120 g cukit, ez lett a natúr.

A másik 10 literhez adtam 2 liter vízben kb 7-8 percig forralt 50 g gyömbér, 15 curacao 7 g koriander forralva, leszűrve szintén 120 g cukorral.

Bevallom türelmetlen voltam, és 22-23 C-on tartva olyan 4 nap múlva már megkóstoltam.

Isteni finom! :-) Tök jó bubis lett!

A natúr nagyon jó lett, az ízesített inkább "érdekes", de ég tőle egy kicsit a gyomrom, szerintem sok bele a gyömbér stb.

Összességében: baromi hamar leerjedt a főzet (6-7), és nagyon hamar meg is bubisodott (3-4 nap) a kipalackozás után.

Asszem holnap újra bevásárolok egy adaghoz való cuccot! :-)

 

Előzmény: Katyvasztó (24814)
c_babbage Creative Commons License 2017.06.01 0 0 24838

Nekem 25-50mBar-os reduktorom van, de forralásnál is 25-re van véve. Én kevesebbet, csak 32 litert forralok, de szerintem elég a kisebb. Amúgy írja is h max. 30mBar-ral használd.

Előzmény: vfsoiv (24837)
vfsoiv Creative Commons License 2017.06.01 0 0 24837

Szerintetek 40-45 literes forraláshoz kell az 50-170es reduktor, vagy elég a 20-60-as?
(Ehhez lenne: http://szerelvenyuzlet.eu/GAZZSAMOLY_LANGRREL_30MBAR_BIZTONSAGI_SZELEPPELELZ )

c_babbage Creative Commons License 2017.05.31 0 0 24836

Mostanában nektársör t készítek a maradék sörléből, ami a máslás után visszamarad. Gondoltam megosztom az eddigi tapasztalaimat, aminek amúgy az itteni hozzászólások alapján futottam neki.

Szóval amíg a gázzsámolyon forraltam a sörnekvalót, addig ezt a gáztűzhelyen főztem, de komló nélkül. A rendes sörből leszűrt komlón öntöttem át egyszer, ami elég is lett neki. Liofilizált sütőélesztőt kapott. A többit úgy csináltam ahogy ajánlottátok.

1.024 OG-s nektársör vízízű lett, 1.055-s egy kicsit édes lett, 1.040 lett nálam a befutó. Viszont a 0.004 extrakt csökkentés nem hozott elegendő szénsavat. A legutolsót 0.006-tal hagytam leerjedni, kb. 15 óra után pasztörizáltam, és így már elegendő lett a szénsav. Viszont egy üveg felrobbant a pasztörizálás végén, mikor kivettem a vízből. Lehet h az volt a gond, h nem hagytam elég helyet palackban. Amúgy csatosüvegekbe töltöttem, mivel épp nem volt kupakom. Az egész konyhát beterítette az üvegszilánk, de talán jobb lett volna a helyzet a koronazáras palackba töltöttem volna. Majd megírom h ha olyan is robban :)

Szerintem megéri kipróbálni, de csak óvatosan ;)

 

whiskey98 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 24835

Mostmár értem, hasznos oldal.

Előzmény: HA-KHJ (24834)
HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24834

Én inkább a starterből megmaradtra gondoltam.

 

http://sorforum.blog.hu/2014/08/26/kis_mennyisegu_soreleszto_felszaporitasa

 

 

Előzmény: whiskey98 (24833)
whiskey98 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24833

Ja értem köszönöm, tehát a szárított granulált élesztő tárolására.

Előzmény: HA-KHJ (24832)
HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24832

Bocsánat!
Én fejeztem ki rosszul magam.

-Felszaporítani kívánt élesztő tárolására.-

Előzmény: whiskey98 (24831)
whiskey98 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24831

Mármint :"élesztő törzs tárolás"

Előzmény: whiskey98 (24830)
whiskey98 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24830

"élesztőtörzs takarás" Ez pontosan mit takar?

Előzmény: HA-KHJ (24820)
HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24829

Emilem publikus.

Előzmény: jani1018 (24821)
pkl Creative Commons License 2017.05.30 0 0 24828

Sziasztok!

Bodsás sört szeretnék készíteni. 20 liter búzához mennyi bodzát tegyek? Mikor és milyen formában? Előre is köszi!

Smürc Creative Commons License 2017.05.29 0 1 24827

És talán nyomáspróbához fél liter vízbe 5 g cukor + egy kis sütőélesztő.  ?

Előzmény: barbon1 (24826)
barbon1 Creative Commons License 2017.05.29 0 0 24826

Én elsőnek megpróbálnám normál kupakkal lezárni,hogy mit lép rá.Szerintem sanszos,hogy jó legyen,még annak is van esélye,hogy kézzel tudod majd nyitni.

Próba cseresznye :)

Előzmény: c_babbage (24825)
c_babbage Creative Commons License 2017.05.27 0 0 24825

Sziasztok! Kaptam egy csomó Almradler-es üveget, de csavarosak. (kb. 26x5mm) Lehet ehhez kapni kupakot, vagy dobhatom ki őket?

c_babbage Creative Commons License 2017.05.27 0 0 24824

Gyógyszertárban nem találtam étkezési célra tejsavat. Én itt vettem: https://palinkaust.hu/cefre-keszitese/tejsav-80

Piros címkéset vedd. Azt hallottam, hogy pálinkafőzésnél a cefrénébe nem jó a citromsav, mert könnyen elbomlik. De nem kell túlaggódni, enélkül is jó lesz a sör.

Előzmény: wins001 (24823)
wins001 Creative Commons License 2017.05.26 0 0 24823

Üdv!
Twoj rendelés lesz mostanában?
Víz ph-t mivel tudnám csökkenteni? Nincs tejsavam használhatok helyette citromsavat? Esetleg honnan lehet tejsavat beszerezni? Gyógyszertár?

Bence0909 Creative Commons License 2017.05.26 0 0 24822

Sziasztok! 

Arra gondoltam ha már bodza szezon van akkor csinálnék egy bodzas alet amit lager elesztővel oltanék be és 16 fokon csinálnám a főerjedes .

Íz hibának hozná nekem a gyümölcsös ízt ? 

Le erjedne nekem a söröm ? 

Bodzát forralás végén vagy hidegkomlonak rakjam ? Vagy mind  a 2 mehet +kis citrom héját ?

jani1018 Creative Commons License 2017.05.26 -1 0 24821

Szia!

Engem érdekelne 100db!

Előzmény: HA-KHJ (24820)
HA-KHJ Creative Commons License 2017.05.26 0 0 24820

Kedves Fórumtársak!
Ha valakit érdekel 2ml-es eppendorf cső élesztőtörzs tárolásra kérem jelezze.
Vadonat újak, természetesen hőálló műanyag, tetővel, natúr színben.

Csak 1000 db. volt rendelhető és ezért adnék el belőle. Nekem 5.-Ft ba van darabja, természetesen ennyiért is adnám. Postát mindenki maga állja.
Amennyiben lehetséges 50db. alatt ne kérjetek! Úgy is kevés lesz. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!