Nyugodtan rakjál bele még egyet. Minél hamarabb, annál jobb, ne akadjon meg az erjedés. Simán bele is szórhatod, de igazság szerint jó lenne neki egy kis hidratálás (rajta van a zacskóján, hogyan kell csinálni). De szigorúan csak forralt és visszahűtött vízzel!!!
Az 1090-es fajsúly elég combos, persze ha Te erősen szereted, akkor oké :). De biztosan jó a fokolód? Szénsavtermelés beindult? Hány fokos volt a sörlé, amikor beleraktad az élesztőt? Hogyan tároltad az élesztőt, nem járt-e le a szavatossága?
Célszerű a forralás megkezdése előtt fajsúlyt és térfogatot mérni ,így néhány főzés alatt kitapasztalható a saját forralási veszteség.Ezek alapján tudod kalkulálni a várható vég eredményt. Saját kihozatalod is meg lesz amit a sörtervező programoknál beírsz. Forralás végén forralt vízzel vissza hígíthatod. Élesztők márkák közül én csak a fermentis , mangro jeck .lellemand ot használom. Te esetedben US 05 pl egy jó választás. Amire érdemes figyelni egy csomag élesztő az 18-20l 1.050 fajsúlyú léhez elég.
1. 096 volt 36 órával ezelőtt és most is? Ha igen, akkor nem indult be ebben az esetben célszerű lenne újra oltani. Hány liter lett , mi volt a tervezett fajsúly, milyen élesztőt használtál,hőmérséklet?
szerintem a legjobb videó, amit egy kezdőnek ajánlani lehet, köszönjük! én is nevelek cascadet az erkélyen, tavaly nagyon jó volt a hopharvest söröm, csak a fránya atkákat kiszúrtam volna hamarabb... :D
Lehet hülye kérdés, de az Olasztól rendelt maláta azt roppantva küldik el? Második söröm készülök főzni, ahonnan először rendeltem ott ki lehetett választani hogy roppantva kérem, de itt nem találtam erről információt.
Ezen gondolkoztam én is hogy palackozás előtt 2-3 nappal kiviszem 4-5C-ra és utána palackozás átfejtés nélkül, majd vissza 1-2 hétre 20C-ra(bubigyártás) és utána ismét vissza 4-5C-ra. Pálinkát szoktam használni kotyogóba, de igen majd a vákuum miatt figyelek rá. Köszi!
Búzát ,mivel kevés a komló ,viszont sok fehérje benne ezért is fokozottan veszélyes a fertőzésre. Szűrést házi körülmények között el kell felejteni. Ha tiszta sör a cél akkor cold cres (kotyogón keresztül a vissza szívásra ügyelni kell,pl. ezért is érdemes pálinkával tölteni) , esetleg zselatin de akkor is hűteni kell. Átfejtés is fölösleges kockázat ,oxidáció ,fertőzés, stb.Tisztulni fog az szépen, alacsonyabb hőmérsékleten gyorsabban.
Palackozás előtt a búzát át szoktad szűrve fejteni? - csak amiatt kérdezem mert egy most nagyon zavaros az enyém, nem főztem még búzát a többit nem fejtettem át soha a fertőzés miatt, és úgy tudom a búza érzékenyebb rá.
Egy kérdés Buza sör OG 1054 most 14 nap után 1010 - viszont a kotyogó még fél óránként büfög egyet. FG érték alapján jó lehet, de ezek szerint még erjed?- vagy a kotyogó működését hagyjam a számított FG értéket már elérte, palackozzam? - csak félek tőle hogy még erjed és palackrobbanás lesz a vége 0,5 literhez 4g cukorra gondoltam.