Keresés

Részletes keresés

lyesmith Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2189
http://canaanite.org/?page_id=14

"The Canaanite Language, also know as Phoenician is a branch of the West Semitic languages that include Hebrew, Aramaic, Syriac, Arabic and others. Where Hebrew and Aramaic are closely related to the Canaanite language in vocabulary and grammar, Arabic is a little further off from grammatical proximity, but still retains much common vocabulary. Canaanite was spoken in Lebanon for thousands of years, and most of its lexicon is retained within the Lebanese colloquial dialect.

The Canaanite language underwent a revolution during the first millennium BC, where it became the official language of the whole Phoenician city states in the land of Canaan, reaching all the way to Cyprus, as well as the Canaanite colonies in Greece, and the respective Canaanite communities there as well."
Előzmény: Afrikaans8 (2185)
ouzo Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2188
Hát pl. Józsué könyvében egyértelműen megértik egymást a zsidók és a kánaánita városok lakói. Persze ez messze nem bizonyíték, hiszen a trójaiak és az akhájok is értették egymást az eposzban, pedig aligha...
Előzmény: Afrikaans8 (2185)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2187

"Milyen nyelvemlékekből vonták le a következtetéseket?"

 

Mármint kik és milyen következtetéseket?

Előzmény: Afrikaans8 (2186)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2186

Edward Lipiński

Semitic languages: outline of a comparative grammar

Peeters, Leuven, 2000, 59–60. (Orientalia Lovaniensia Analecta 80.)

 

Milyen nyelvemlékekből vonták le a következtetéseket?

Több a hipotézis, mint az adat...

Előzmény: kilenctizenegy (2182)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2185
Igen okosnak tartom ezt a hozzászólást a részedről, de hogy a kánaániták sémi nyelvűek lettek volna, nem lesz ez így túl erős? A nyelvcsaládfa-elméleteket és a XIX. századi eredetű skatulyázást eleve sokan és jogosan bírálják.
Előzmény: kilenctizenegy (2182)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2184
Köszi. Legalább nem érzem úgy, hogy feleslegesen gépeltem...:-))
Előzmény: jamaica2 (2183)
jamaica2 Creative Commons License 2009.08.23 0 0 2183
Nagyjából hasonló az én véleményem is a tieddel.
Előzmény: kilenctizenegy (2182)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.08.23 0 0 2182
"Egy könyvében azt bizonygatja az ürge, hogy a zsidó pátriárkák a sumérektől származnak.

Persze elég erőltetettek az érvei."

 

Ezt nem ő találta ki, hanem rossz szövegértelmezés után magából a Bibliából vezetik le. A Tóra szerint Ábrahám pátriárka Úrból, a káldeusok városából indult el i. e. 1943-ban, és jutott el a Kánaán földjére.

 

Nekem ezzel az értelmezéssel több bajom is van. Először is a zsidó mitológia, amire a Biblia épül, magába ötvözi a pusztában vándorló Józsuéval honfoglaló, szűk értelembe vett zsidóság hitvilága és eredetmítosza mellett mindazon népekét, akiket uralmuk alá hajtottak és magukba olvasztottak. Ezeket hívjuk az egyszerűség kedvéért kánaánitáknak.

 

A kánaániták egy szintén sémi nyelvet beszélő, de kulturájában és vallásában nem a sivatagiakkal, hanem a letelepedett, városiasodott főníciaiakkal rokon nép voltak. A Tóra hemzseg a véresebbnél véresebb jelenetektől, amelyek azt mesélik el, miként pusztították el a honfoglaló sivatagi zsidók a a kánaánita városállamokat, minden lakójukkal, barmukkal együtt.

 

Ezek a történetek valószínűleg erősen eltúlzottak, mégpedihg tudatosan. Azt célozzák, hogy a későbbi korok egyetlen zsidója se hihesse, ő a kánaánitáktól származik, mindenki a győztes sivatagi zsidók utódjának gondolhassa magát.

 

Ez nagyon hasonlít arra, ami a magyar néplélekben van. Ameddig nem voltak genetikai vizsgálatok, adiig mindenki, aki nem tudott családja történetéről eleget, azt gondolta, hogy ősei Árpád oldalán lovagoltak Vereckénél. Közben pedig nem csak hogy tiszta vérű honfoglalók nincsenek mára, de jóformán senki, akinek ilyen ősei egyátalán lettek volna.

 

Ugyanez igaz a franciákra. Minden kisiskolással Franciahonban bemagoltatják, hogy ősei a gallok. A baszkokkal is, a korzikaiakkal is, bretonokkal is, algériaiakkal is. Meg azzal az ötvenvalahánymillió tiszta vérű franciával, aki nek ősei lehet, hogy római, frank, gót, burgund vagy bármilyen más vérből származnak. Szóval ez a fajta nép- és nemzetépítés ma is működik, miért ne működött volna évezredekkel ezelőtt, amikor a vérségi köteléknek sokkal nagyobb jelentősége volt.

 

Ha pedig elfogadjuk, az ókori zsidóság - hasonlóan a világ összes többi népéhez - többgyökerű, akkor a különféle genezis-történetek ellentmondásaira rögtön nagyon ésszerű magyarázat születik: ezek a későbbi, egységes zsidóságot alkotó népek és néptöredékek eredetmítoszainak kanonizált maradványai. Amióta így szemlélem a zsidóság történetét, azóta számomra nyilvánvaló, hogy Ábrahám pátriárkának semmi köze a sivatagban vándorló zsidókhoz, ő a kánaániták bevándorlásához vagy kulturális identitásához köthető hérosz.

 

Ábrahám számomra azt jelképezi, hogy a kánaán népei (négy-ötszáz évvel a sivatagi zsidók megérkezése előtt) erős kulturális vagy akár népességi hatásnak voltak kitéve Mezopotámia felől. Ez nem is csoda, ez az időszak az Óbabiloni Birodalom expanziójának időszaka, amikor a sumér (vagyis káldeus) kultúrára, de az akkádok ékírására és fegyvereire épülő nagyhatalom bekebelezte a mai Szíria és Törökország számos területét. Dél-Mezopotámia túlnépesedett területeiről telepesek indultak a Tigris és az Eufrátész felső szakaszára, akik feltehetően - mint annyi más telepes a történelem folyamán - az új városaikat a régiekről nevezték el. Így lehetett Kelet-Szíriában is egy Úr városa, ami a kánaán akkori népeinek szemében a káldeus (kulturájú) birodalomhoz volt köthető. Ábrahám tehát jelképezhetett szíriai-bablilóniai hódítókat, telepeseket, dec kereskedőket vagy papokat is, akik az írást és a magasabb kulturát elterjesztették. 

 

Ez az én verzióm.

Előzmény: Törölt nick (2181)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.22 0 0 2181

David Rohl-ról hallottatok már?

Egy könyvében azt bizonygatja az ürge, hogy a zsidó pátriárkák a sumérektől származnak.

Persze elég erőltetettek az érvei.

 

(főleg a turanistáknak, akik ugyebár jól tudják, hogy a sumerektől az ősmagyarok származnak).

Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.18 0 0 2180
ouzo Creative Commons License 2009.08.11 0 0 2179
Ja, ahogy a számítógépet: vasdobozba kell rakni fémes csíkos műanyag lapokat.
Előzmény: Törölt nick (2177)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.09 0 0 2178
Kellően agyament emberek mannagépet is szerkesztettek...
Előzmény: Törölt nick (2177)
ouzo Creative Commons License 2009.08.05 0 0 2176
A Stahl az egyik legellenszenvesebb nő, akit valaha láttam.. szerintem tuti hangyás. A Nigella viszont kedves és tutajos.. bár elég vackokat főz.
Előzmény: Afrikaans8 (2174)
sierra Creative Commons License 2009.08.04 0 0 2175

Az a titkos szerződés...

:)

Előzmény: ouzo (2171)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.04 0 0 2174

Lawson és Stahl...

 

http://www.judapest.org/nigella-lawson-zsido-gyokerei/

 

Nigella Lawson talán a legismertebb tévészakácsnő. Imádom, ahogy erotikus vágyálomként beszél egy tortáról, ahogy megkever egy csokikrémet. Szeretem a gyönyörűen fényképezett műsorait is, és nagyon irigylem azokat a rászabott kardigánokat, és blézereket, amik olyan ügyesen takarják a csípőjét, de kiemelik a dekoltázsát (én az előbbit is imádom... - Afrikaans).

 

Nigella zsidó. Méghozzá a büszke fajtából. Imád róla beszélni, ahol csak teheti, szóba is hozza. Magyarországon sajnos nem jelent meg Feast című (talán legjobb) könyve, amiben a nagyobb zsidó ünnepekre is ajánl menüsorokat. Receptek itt, itt, és itt. Zseniális, kötelező olvasmány. Szívesen vennék egy ugyanilyen kisfilmet a magyar Nigellától, Stahl Judittól is, ahogy bemegy a Síp utcába, és kinyitják előtte a régi anyakönyveket.

 

Olvasói kérdések (és válaszok):

 

- Na, de, ha egyszer szegény Stahl nem zsidó. Vagy igen?

- Egyébként igen, úgy tudom, hogy mindketten zsidók

 

Egyébként: A Stahl Judit saját neve alatt futó szakácskönyvsorozat és tévéműsor szakmai és közönségsikere vitathatatlan, ahogy az angol Nigella Lawson azonos témájú munkásságáé is - amivel az egész Stahl-produkció zavarbaejtő hasonlóságokat mutat. Mindkét esetben érzéki, barna harmincasok túrnak kézzel a salátába, miközben receptkönyvükben szóról szóra ugyanazokkal a szavakkal ecsetelik meghitt viszonyukat az ételeikhez. Nigella kiadója jogsértés esetén kész perelni, Stahl nem hajlandó nyilatkozni az ügyben.

 

Könyveikben is fel-felbukkan némi párhuzamosság...

 

http://velvet.hu/celeb/stahl50831/

Pusztai Telivér Creative Commons License 2009.07.09 0 0 2173
Hát ott van az ószövetség, tessék azt tanulmányozni! :) A frigyláda mindig is zavaros dolog volt, lehet, soha nem tudjuk meg, mi volt az valójában és mi lett vele.
Előzmény: ouzo (2171)
Epstein dr. Creative Commons License 2009.07.09 0 0 2172
Előadótársának is van magyar/jász kötődése: Garfunkel was born in Forest Hills, Queens, New York City, the son of Rose, a housewife, and Jacob "Jack" Garfunkel, a travelling menswear salesman. His family was Jewish and his paternal grandparents immigrated from Iaşi in Romania.
Előzmény: Epstein dr. (1076)
ouzo Creative Commons License 2009.07.09 0 0 2171
Mondjuk a frigyláda olyan kicsit, mint a nagy testvér: Nem láthatod, nem mehetsz közel, nem érintheted, csak a beavatottak lehetnek a közelében...
No meg ha tényleg a szövetség ládája , akkor nem az lett volna a cél, hogy legalább évente egyszer láthassa mindenki a saját szemével a szerződést? Milyen szerződés az, amelyet soha senki nem olvashat?
Előzmény: Pusztai Telivér (2166)
lyesmith Creative Commons License 2009.07.04 0 0 2170
Az identitás származhat nemzetiségből, etnikumból, nyelvből, vallásból. Mivel vannak országok ahol különböző etnikumok különböző nyelvek tartoznak ugyanahoz a nemzethez így pl azokban az országokban (pl Magyarország, Svájc, Anglia, Kenya ) nyugodtan lehet többféle identitása valakinek.


Egész nyugodtan lehet valaki magyar nemzetiségű, sváb etnikumú, katolikus. Ennek az ileltőnek az identitása mindezekből tevődik össze. Német is, magyar is.

Hát még akkor ha a szülei is kevert identitással rendelkeznek.
Előzmény: Rufella (2169)
Rufella Creative Commons License 2009.07.04 0 0 2169
"Szoval zsidonak lenni nem nemzeti hovatartozàs, és nem vallàs, hanem valami màs." -irod, de hàt mi ez akkor?

Az biztos, hogy ahol születik az ember, iskolàba jàr, emberré vàlik - annak az orszàgnak és kulturànak erôs befolyàsa van az emberre.
Nekem az összes ôsöm Mo-n élt, küzdött, örült vagy szenvedett, a magyar költôk és irok szellemi termékeit szivtam magamba. Mégis elhagytam mindezt, melyet talàn meg is bàntam. (vannak bizonyos dolgok, amik miatt nem bàntam meg, vagyis inkàbb ugy mondanàm, hogy valamilyen okbol fontos volt nekem megtennem ezt a lépés...)
Viszont a gyerekeim, akik itt születtek, hiàba a magyar ôsök, hiàba a magyar szülôk, s valamennyi magyar kultura (a nyelv ismerete), mégis franciàknak tartjàk magukat.
Ezért furcsa nekem, hogy a zsidok bàrmely orszàgban születnek, ôk mindig zsido identitàsuak maradnak. Mert ha nem lenne igy, akkor nem kellene kihangsulyozni a médiàknak is, hogy ha egy müvész pl. alkot valamit (festôk, irok..stb), hogy az illetô zsido szàrmazàsu. Szerintem ha pl. valaki francia (Fr. orszàgban született és él, alkot), akkor nem zsidò, nem olasz, nem lengyel és nem magyar.
Ha nem lennének ilyen megkülönböztetések, akkor nem lenne faji diszkriminàcio, antiszemitizmus stb.
A mai idôkrôl beszélek, amikor màr vallàsok közôtt nem kellene ellenségeskedéseknek lenni, mert szabadon gyakorolhatja mindenki a vallàsàt: a zsidok és muszlimok is, a keresztények vagy buddhistàk is.
Pl. tegyük föl, hogy valaki létrehoz egy vilàghires alkotàst, amikor megadjàk a hovatartozàsàt (orszàg ahol született, anyanyelve), nem szükséges megjegyezni, hogy az illetô buddhista vallàsu, vagy zsido. A vallàs magànügy, miért kell kihangsulyozni egyes esetekben?
Dehàt végül is azt àllitod, hogy amikor zsidokrol beszélünk, akkor nem a vallàsukrol van szò. Akkor mirôl?
Mi a zsidosàg? Mi zsidonak lenni? A vilàg bàrmely részén élni, nemzedékeken keresztül és mégis zsidonak lenni. Nem lehet fajtasàg (mert ôk is erôsen kevertek), nem lehet egy bizonyos földhöz valo tartozàs, ôsök, gyökerek (mert Izrael kivételével szétszortan élnek szerte a vilàgban, s egyesek talàn sosem làttàk Izraelt), màr nem is annyira vallàsi jellegû (mert ti mondjàtok, hogy még Izraelben is több az ateista, mint a vallàsos), akkor végül is mi az, ami összeköti ôket, egy etnikumot csinàl belôlûk akàr többezer km-es tàvolsàgban is?

Egyébként nem akarom feszegetni tovàbb a kérdést, mert vannak akik OFF-nak tartjàk, pedig csak szeretném megérteni, hogy mi a zsido identitàs? Mi az értelme, mire valo?
Előzmény: kilenctizenegy (2158)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.07.04 0 0 2168

"Hát a torinói leplet több tudós és tudóscsoport is megvizsgálhatta. Ebből tudjuk, hogy kb 700 éves lehet."

 

Pontosabban az történt, hogy adtak belőle egy darabkát, néhány szálst, és szt lehetett megvizsgálni. Amikor kiderült, hogy a lepel csak hatszázvalahány éves, akkor azzal jöttek, hogy a szálsk egy utólagos toldatból lettek kivéve. Az elől a kérés elől, hogy akkor adjanak szálakat a lepel többi részéből, indoklás nélkül elzárkóztak.

 

Ráadásul a lepellel kapcsolatban korántsem az egyetlen nyitott kérdés a kora. Engem az is érdekelne, hogy az elszineződései hogyan keletkeztek. A hivatalos katolikus magyarázat szerint először Krisztus vérének tulajdonították az elszíneződéseket, majd amikor egy fotós a képek alapján kimutatta, hogy azok csak fény hatására keletkezhettek, a Vatikán módosította álláspontját a "feltámadás okozta fényjelenségek" hatására.

 

Attól - természetesen - elzárkóztak, hogy nem katolius tudósok megviszgálják a lepel anyagát ott, ahol az el van szineződve. 

Előzmény: Pusztai Telivér (2167)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2167
Hát a torinói leplet több tudós és tudóscsoport is megvizsgálhatta. Ebből tudjuk, hogy kb 700 éves lehet.
Előzmény: kilenctizenegy (2165)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2166
Mondjuk a frigyláda soha nem a széles néptömegeknek volt szánva. Én teljesen elképzelhetőnek tartom az etióp hagyományt, hogy ellopták Izraelből, mivel nincs róla későbbi említés a Bibliában. Szerintem szégyellték, hogy ennyire nem vigyáztak rá. Más kérdés, hogy valóban egy eredeti korabeli frigyládát őrizgetnek-e. Vagy ez is olyan, mint a Szent Korona, ami jó eséllyel soha nem volt István fején.
Előzmény: ouzo (2162)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2165

"Minden tudós meg akarná vizsgálni. Amit nyilvánvalóan nem engedhetnek meg. (vallási okokból)"

 

Az én szkeptikus lelkemnek mindig gyanúsak azok a több ezer éves történelmi ereklyék, amelyeket vallási, kegyeleti stb. okokból a tudósok nem vizsgálhatnak meg. A Turini Lepellel is ez a bajom.

 

"Ha valószínűsíteni lehetne az eredetiségét akkor Izrael valószínűleg vissza akarná szerezni, bármi áron."

 

"Bármi áron" semmiképpen sem, tekintettel arra, hogy a Szentek szentjét is átadták egy iszlám alapítványnak, amikor a hatalmukba került.

Előzmény: lyesmith (2163)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2164
Perszte, a "magyar eredetű magyar szó" nehezen értelmezhető összetétel. Mi a fene lenne az? Ez olyan mint a fából készült fa. A belső szóalkotásokra gondolhatsz esetleg...
Előzmény: ouzo (2093)
lyesmith Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2163
Tény és való hogy fantasztkus felfedezés lenne.

Ugyanakkor megértem ha nem akarják kiállítani.

Minden tudós meg akarná vizsgálni. Amit nyilvánvalóan nem engedhetnek meg. (vallási okokból)

Ha valószínűsíteni lehetne az eredetiségét akkor Izrael valószínűleg vissza akarná szerezni, bármi áron.

Valszeg az mind a zsidó, mind a keresztény vallást megkavarná.
Előzmény: ouzo (2162)
ouzo Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2162
Nem lehetne a történelemre visszatérni?
A kortárs művészek meg a politológia nem tartozik ide..

Egyébként:
Abune Paulosz pátriárka szerint az olasz média tévesen közölte, hogy az etióp ortodox egyház a frigyládát egy múzeumban állítja ki az ország északi részén. "Mélységesen elszomorít, hogy az olasz média helytelenül idézte szavaimat, azt híresztelve, hogy a világ elé tárom a frigyládát" - mondta keddi sajtótájékoztatóján Abune Paulosz, aki mindenkit biztosított arról, hogy az ereklye valóban Etiópiában van.


Vajon miért nem láthatja senki azt a frigyládát? Ha kiállítanák, Etiópia a világ leggazdagabb országai közé emelkedne pusztán a turizmus által.
Lucilius Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2161
"Szàmomra érthetetlen az is, mint pl. Tony Curtis mondta egyszer - identitàsàval kapcs. -, hogy ô zsidò, amerikai és magyar. Igy, ebben a sorrendben (ami szintén elàrul valamit, nem?) Ha vallàsos, akkor még megértem, mert igy ez azt jelentené, hogy mindennél fontosabb szàmàra a zsidò vallàs gyakorlàsa, majd pedig amerikai àllampolgàrsàga, s utoljàra az a tény, hogy Mo-n született."

Bocs h belekoty, de Tony Curtis az USA-ban született. Engem már az is meglep h valamilyen szinten magyarnak is tartja magát.

De ez nem hiszem h csak a zsidókra vonatkozik. Pl szerintem George Pataki is először amerikainak vallja magát - magyarnak csak akkor h magyar újságnak ad interjút vagy a valamilyen politikai kampány során magyar származású közösségekhez látogat.

De szvsz egy Marlon Brando szintén amerikainak tartotta magát, és nem olasznak.
Azt meg, h Karl Malden szerb szülőktől származik, csak a halálakor tudtam meg.
lyesmith Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2160
"Szóval zsidónak lenni nem nemzeti hovatartozás, és nem vallás, hanem valami más."

Etnikai???

A nép az nem nemzet és nem vallás.

Könnyedén lehet valaki etnikailag zsidó ÉS a magyar nemzet tagja ÉS akármilyen vallású.

Persze kérdés az, hogy ha valkainek a szülei nagyszülei különböző etnikai csoportba tartoznak akkor lehet e többféle etnikai identitása is. Szerintem lehet! Ha valakinek az apja angol az anyja olasz akkor nyugodtan tarthatja magát angolnak és olasznak egyszerre.
Előzmény: kilenctizenegy (2158)
lyesmith Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2159
Mégis szerinted téged mi tesz magyarrá?

Az hogy szereted Magyarországot? Hogy tudsz magyarul?

Mi van akkor ha valaki több nyelven beszél és több országot is szeret?


A kérdés az hogy meg tudod e határozni hogy mik az identitás összetevői? Mik tesznek valakit magyarrá, zsidóvá, franciává, amerikaivá? És szerinted miért zárják ki az összetevők egymást? Miért ne lehet ne őket egymás mellé tenni?
Előzmény: Rufella (2155)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!