Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.16 0 0 1594

A gyógypedagógia csak 18 évig foglalkozik a gyerekkel, utána gyakorlatilag senki. Vesz az illető egy készüléket, és használja ahogy tudja. De mondom, még csak nem is ez a legégetőbb, hanem az önbizalom növelése-visszaadása, a társas kapcsolatok kezelése, és még sorolhatnám. Konkrétan a hallás rehabja, a hallásfejlesztés csak egy apró szeletke, mert a probléma összetettebb ennél. Aki nincs benne nehezen érti ezt, aki benne van, az meg hajlamos túldimenzionálni.

Előzmény: zia48 (1593)
zia48 Creative Commons License 2013.06.16 0 0 1593

Így értsem? 18 éves kor alatt nincs hallásrehabilitációs hiányosság, 18 éves kor fölött van, de nincs jelentősége. Jól értettem? 

Gondolom, hogy a többiről más topikon beszélnek. Engem spec. ia hallásrehabilitációra vonatkozók érdekelnek itt.

Előzmény: Törölt nick (1592)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.16 0 0 1592

Vannak, vagyis nincsenek. :) 18 év fölött meg főleg nincs semmi, és nem csak a hallásrehabilitáció hiányzik, annál sokkal több minden, és főleg azok kellenének.

Előzmény: zia48 (1591)
zia48 Creative Commons License 2013.06.16 0 0 1591

Kedves Paplanfa!

nem vitatok semmit, egyítértek azzal, amiket írsz, de úgy tűnik, kicsit elbeszélünk egymás mellett, ezért egyetlen kérdést szeretnék feltenni neked, hálásan megköszönném, ha megválaszolnád. Szerinted vannak-e, vagy nincsenek halllásrehabilitációs hiányosságok Magyarországon?

Előzmény: Törölt nick (1590)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.12 0 0 1590

Szia! Köszi az összefoglalót.
Ezeket egyébként ismerem, tapasztalom. De biztos vagyok abban, hogy a hírek meghallgatása mindenképpen fejleszti a beszédértést, HA akarja is valaki, hogy fejlesztődjön, és nem vágja rá az első minutumban, hogy "hát ő nem ért semmit..." Így persze nem is fog soha, ha nem tréningezi az agyát. Helyettesíteni nem fogja az élőbeszédet, de remekül kiegészíti. Az általad leírtakhoz hozzátenném még, hogy sokan szerintem nem is tudnak visszajelzést adni arról, hogy hogyan hallanak. A "nem jó, rossz" önmagában édeskevés. Azzal viszont, hogy ha lefestené mit érez, biztosan könnyebb dola lenne az audiologosznak. Pl. "bilihangú, repedtfazék, hangár" oké oké, ez is csak annál működik akinek van ilyesmiről hallásélménye...

 

Előzmény: zia48 (1589)
zia48 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1589

Kedves Paplanfa!

Jó lehet szórakozásnak egyszer-kétszer meghallgatni azt a ktyáknak való CD-t amiről írsz, de éppen a beszédértés gyakorlatokon lenne a hangsúly, amit nem minden esetben helyettesít a Kossuth rádió.

A Geers ismeretterjesztőjében találtam ezeket a képeket, melyek nagyon jól szemléltetik, hogy miről is van szó:

Ha megnézed képeket, és elolvasod a szöveget talán elhiszed, hogy vannak esetek, mikor törheti az agyát szegény hallássérült a Kossuth rádió mellett, nem kifogást keres, ha azt mondja, hogy nem érti. 

Nem  állítom, hogy mindenkinek kell hallástréning, vannak szerencsésebb esetek, amikor egyáltalán nem kell, de elég sok a súlyosabb, amikor a hallókészülék önmagában nem segít.  Csak annyit ér, hogy felerősíti azt a zűr-zavart, amit nagyjából készülék nélkül is hall az egyén. 

  1. A hangerősítés zavara: a beteg mindent halkabban hall. Akár analóg készülék is megoldja a problémáját, ha nem műthető a fül.  Ebben az esetben persze, hogy nem kell hallástréning. Felteszi a készüléket, leül rádiót hallgatni, oszt jónapot! De lássuk tovább! Mindenik képen figyeld meg jól az alsó sort! Talán elhiszed, hogy nem  mindenkinél ennyire egyszerű a rádióhallgatás, ezért nem lehet bagatellizálni a komolyabb hallástréning  kérdését.

2. Beszédértés zavara: A beteg ugyan elég hangosan hallja a szavakat, de az értelmét nem érti. Ez a hallásveszteség leggyakoribb példája. Meggyőződésem, hogy bármennyire is felerősíti a készüléket, vagy a rádiót, akkor is csak azt a zűr-zavart fogja hallani, és nem érteni, amit az a kép alsó sorában látsz.

3. Dinamikai zavar: A beteg  halkan hallja a beszédet, de nem érti , ha pedig felhangosítja, akkor annyira érzékenyen reagál az erősebb hangokra, hogy szinte fáj.  Normál  halló fül számára  a 80-100 és még ennél is több dB hangerős hang feldolgozható, de egy ilyen dinamikai zavarban szenvedő nagyothalló számára elviselhetetlen. Pl. egy lagzis zenekar zenéjét élvezi minden halló, csak éppen a hallássérült szenved tőle. 

 

4. Időfelbontási zavar: Ahhoz hogy hang a külső hallójárattól az agyban lévő hallásközpontig  eljusson, egy bizonyos időre van szükség. Amikor ez az időlefutási pálya nem működik tökéletesen, akkor a beszédértés zavaros.

 

5. Feldolgozási zavar: A hallásközpont saját zavara gátolja a tiszta beszédértést. 

 

 

Az itt felsorolt példákból kitűnik, hogy a hallászavarnak több oka is lehetséges, sőt nagyon gyakran előfordul, hogy nem  külön-külön csak egy ok jelentkezik, hanem különböző okok/ formák  kombinációja.  Ebből adódik az a megállapítás, ahány nagyothalló annyi féle, annyira egyedi, mint az ujjlenyomat.

Egy ilyen kombinált nyavalyában szenvedő egyénnek akkor is fel van adva a lecke hallókaillesztés után, ha az megközelítőleg jól  be van állítva. De ha még az sincs?

 

 

Előzmény: Törölt nick (1586)
zia48 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1588

Kedves Csabi! Sajnálom, hogy nem kaptál választ senkitől a kérdéseidre. Itt a fórumon  PTCA ért nagyon a készülékekhez. Hátha később ír Neked valami okosat. 

Előzmény: Csabi_30 (1587)
Csabi_30 Creative Commons License 2013.06.01 0 0 1587

Sziasztok!

Hallókészülék választással kapcsolatban kérném tanácsotokat.
"Nagyfokútól súlyos" kategóriában tudok választani a TB listáról.
Mindkét fülemen 70 db a hallásküszöb, ez lemegy 90-ig a magas hangok felé.

A TB listán a V. csoportból szeretnék választani, bár ha az IV. csoportban is lenne készülék, ami megfelelne nekem, az csak jó lenne.
Szükségem lenne mások tapasztalataira a készülékválasztás terén.
Jelenleg Widex készülékem van (ennek jár le nemsokára a kihordási ideje), nagyon alapfunkciós és régi (Senso C18+)
Most kell találnom egy számomra megfelelő készüléket.
Starkey X90-et próbáltam, nem vált be, szóval Starkey-t egyenlőre nem próbálnék.
Ez volt az első készülék amit most kipróbáltam, mást nem próbáltam.
Most Phonak-ot fogok próbálni.
Kissé félek a régebbi hozzászólásokban leírt tapasztalatok miatt (többen is írták, hogy Phonak-nál tapasztalták: elmegy a hang, magától lehalkít a készülék, pl. porszívózás, beszélgetés közben)...
Írták a hozzászólók, hogy senki nem jött rá a problémára (nem a készülék volt a hibás és a beállítások során se találtak olyat ami ezt a jelenséget okozhatja).
Ha esetleg közben rájöttetek a problémára, nagyon érdekelne, hogy mi okozta.

Több típust is ki szeretnék próbálni.
Az alább leírtak alapján tudnátok nekem ajánlani különféle készülékeket, amelyek a lenti kritériumoknak megfelelnek?

Iránymikrofon legyen kikapcsolható, legyen opció hogy csak előre vagy oldalra szeretnék figyelni...
Ügyintézővel bankban meg hasonló helyen nem tudok beszélni, mert pl. a környező zajok, ügyfeleket hívó gép "bimm-bamm" hangja meg hasonló zajok miatt.
Lehessen körmikrofonra is váltani, vagy legyen olyan üzemmódja hogy automatikusan fókuszáljon a hangforrásra, de ez a fent említett módon legyen kikapcsolható és lehetőleg oly módon legyen kikapcsolható, hogy én tudjam állítani, ki-bekapcsolni.
A zajszűrés mértékét is nagyon jó lenne ha a felhasználó tudná állítani, amennyiben ez lehetséges.
Szóval én tudjam ki-be kapcsolni az iránymikrofon funkciót a rendes körmikrofonnal, a lehalkítási funkciót, a zenei programot-normál programot (beszédkiemelés-mindent erősít) induktív hurkot, audiokábelt.
Nem tudom olyat lehetővé tesz -e a modern technológia, de pl. zajos étteremben, hangos zenés szórakozóhelyen is szeretnék tudni kommunikálni legalább azzal aki a közelemben van.
Mióta hallókészüléket viselek, legnagyobb problémám a társalgás követése, még ha csendes környezetben is vagyok és másik két ember beszélgetését kell figyelni, akkor is. Ez így volt már akkor is, amikor még csak enyhe hallássérült voltam.
Lehessen a készülékkel mobiltelefont használni, nagy problémám volt hogy zajos utcán nem tudtam telefonálni.

Különféle akkusztikai körülmények közt (pl. konditerem stb) nem értem a beszédet, a hangvisszaverődések miatt. Nem tudom van -e készülék, ami ezen segít.
Buszon, gépkocsiban is van hogy elég nehéz kommunikálni, ha távolabbról szólnak hozzám (1.5 méter) már nem hallom vagy nem értem...

Minden javaslat érdekelne.

Üdv, Csabi

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.01 0 0 1586

Üdv! Bekukkantottam, és fennakadt a szemem a hallástréninges cédén.
Van egy alternatív ötletem... Ne nevessetek ki. Létezik kutyák trenírozásához készített Cd amin mindenféle hang található. Például tüzijáték, villamos, puska és hasonlók.
CLIX Noises and Sounds néven keressétek. Ezen beszéd persze nincs, de arra meg előszeretettel ajánlom a Kossuth rádió késő esti beszélgetéses műsorait. Nem kell kifogást keresni, hogy nincs szövegleírás, meg nem érted, stb. Pont abban áll a lényege, hogy törni kell az agyat hozzá.

Előzmény: zia48 (1576)
sebatti Creative Commons License 2013.05.22 0 0 1585

Köszönöm az infót! Már csak egy tipus kellene ajánlani valakinek, mert én csak azt látom hogyan néz ki :)

Előzmény: zia48 (1577)
ptca Creative Commons License 2013.05.20 0 0 1584

Hello zia48!

Egyáltalán nem űztél el, csak nincs mit mondanom, ezért nem írtam.

Ha kérdez valaki és tudom a választ vagy ha támad valami (értelmes) gondolatom azt is meg fogom írni bizonyára.

(Az tény hogy nem ülök itt a fórumon reggeltől estig mert nekem is -mint mindannyiunknak- van egy csomó egyéb dolgom is, de rendszeresen benézek hogy lássam mi újság)

Üdv

ptca

Előzmény: zia48 (1580)
ghepard Creative Commons License 2013.05.20 0 0 1583

Meglehet, hogy segítene az a CD - de mondjuk én nem igen gyakorolnám azzal. Az sose tetszik nekem, hogy azt kell csinálni ami ott van. A TV-ben sose tudom, hogy mi lesz, vagy mi van műsoron. Van egypár csatorna, ami néha érdekel és azt nézem meg hallgatom. Többnyire sport, tudományos és természettel foglalkozó csatornák - és ezekhez jönnek tavalytól a zenecsatornák.

 

Hát az a 12 nap valóban szörnyű volt  - vagyis az első pár nap még jó volt. 12 nap múlva kapcsoltam, hogy ezt jól elb*szt*am - és aztán pár hétig még megviselt a dolog..... Nagyon remélem, hogy ez a 700 óra csak a kezdet és nem lesz akadálya, hogy tovább nézhessem és hallhassam a TV-t. Máshol nem használom a fülhallgatókat. Azok nem hallókészülékek, hanem csak olyan normális fülhallgató, amit rengeteg jól halló ember is használ. Két nagy "tányér" letakarja a füleimet, melyeken kívülről majd 1cm vastag szivacsréteg van.

 

Az igazság az, hogy elővettem már 2009-ben (tehát 5 évre a borzasztó élmény után). Mondom  megpróbálok csak egyetlen számot hallgatni minden nap. Ez csak kb 4 perc naponta. Kb 3 hónap után már zúgtak a füleim és éreztem, hogy mintha valamiféle nyomás volna a fejemben. Rögtön abba is hagytam  - mondom ez nem nekem való. Tehát 3 hónapra szétosztva 5-6 összórai hallgatás után már nem volt jó. Most meg kb 700 óra után semmi negatív érzés - én azt annak tudom be, hogy egész másképp hallgatok, Ez meg azt jelenti, hogy változtatom a fej helyzetét. Egyszer balra vagyok, egyszer jobbra, egyszer lefelé stb. Van úgy is, hogy szinte lógatom lefelé a fejemet. Azt gondolom, hogy így a gravitáció miatt nem egy helyre rázódnak össze a salakanyagok (meg ami elmozdul a hangoktól) az erős rezgésektől - s így el tudnak távozni. Tehát most ezért nem okoznak kárt semmiben. Legalábbis eddig. És így szép tiszta hangélményben van részem - ami nem fordult velem elő 60 évig. Ez meg nekem megéri azt a pár fejmozgatást, fejtartást, testmozgatást stb........

Előzmény: zia48 (1576)
ghepard Creative Commons License 2013.05.20 0 0 1582

Köszi. Hát gyakorlatilag annak is lehet nevezni, de én inkább magamnak olyan szórakozásnak tekintem. Hisz azért is nézem a TV-t (na most már hallom is). Én úgy veszem, hogy a saját hibámból fizettem rá 2004-ben. Bennem meg se fordult az, hogy ezzel segítségért forduljak valakikhez. Már 34 éve magam próbálkozom megoldani a dolgokat. A 2004-es rossz tapasztalat miatt jó pár évig nem mertem a fülhallgatóra gondolni. A hallóka már rég ki volt lőve, de 2012 elején nekibátorkodtam a fülhallgatókkal TV nézésnél.

 

Most tényleg az van, hogy rengeteg hangot dolgoz fel az agyam és csoportosítja valahogy és az összélmény nagyon élvezetes számomra. Régen is sokat jártam a természetet, de nem  emlékszem, hogy ennyi hangot hallottam volna, mint mostanában. Például a madárcsipegések. Meglehet nem is hallom, csak mintha odateszi az agyam a látott mellé - mert most már összegyűlt azért elég sok benne azt hiszem.... Bár ki tudja, még az is meglehet majd, hogy egyszercsak feléled ott benn valami, ami eddig el volt nyomva... Mert már sokszor észrevettem, hogy nem is látom a madarat, de hallom hogy csiripel - mindenesetre fura, de majd megszokom.....

Előzmény: zia48 (1575)
ghepard Creative Commons License 2013.05.20 0 0 1581

Nemlehet, hogy nálad is pont a hallókától van?

Előzmény: Pötyi71 (1574)
zia48 Creative Commons License 2013.05.19 0 0 1580

Kedves fórumozók!

Sajnálattal tapasztalom, hogy a topik atyját, indítóját PTCA-t elűztem innen jelenlétemmel.

Elbúcsúzom tőletek, hátha meggondolja magát, és visszajön.

Aki keres megtalál az elegedetlenkedo@citromail.hu címen

zia48 Creative Commons License 2013.05.19 0 0 1579

Ezt hiányolom én is.

Előzmény: Crish77 (1569)
zia48 Creative Commons License 2013.05.19 0 0 1578

Szia Pötyi! Hasonlóképpen voltam/vagyok én is. A süketszobák csendje miatt nincs kedvem újabb beállításra, pedig érzem, hogy nem jó. A napokban is megtörtént, hogy ki kellett húzzam a készüléket a fülemből, mert nélküle jobban értettem az asztaltársaság beszédét. Kütyüvel a túlzottan hangos e-beszédhangok elnyomták a köztük lévő mássalhangzókat. NEM ÉRTEM, miért nincs ott bent bent valami komoly hangforrás, beszédészlelést/beszédértést tesztelhető szó/mondatgyakorlatokkal.

Előzmény: Pötyi71 (1572)
zia48 Creative Commons License 2013.05.19 0 0 1577

Kedves Sebatti! Jogod van legalább 3 típust ikötelezettség nélkül kipróbálni.

Előzmény: sebatti (1571)
zia48 Creative Commons License 2013.05.19 0 0 1576

Íme egy kép, ami a német hallástréning CD-vel és ismeretterjesztő brossúrával együtt érkezett.  2004-ben vettem. CD, kép és brossúra 25 + 5 + 10  euró.  (Nagy butaság volt részemről, hogy elvittem az egészet megmutatni a már többször emlegetett akusztikus nagyságos asszonyhoz, hogy hasonlót lehetne csinálni magyarul. Sok sorstársam  hasznát venné, gondoltam. Az főnök akusztikus mellett ült alkalmazottja, az audiológus orvosnő is, amikor átadtam. Eljövetelem után aA főnökagyasszony bedobta a fiókjába  8 évre „elfelejtette”, nemrég visszaküldte nekem a képet papírokkal, és a CD-t visszatartotta, vagy elvesztette – nem lehet tudni. No comment.

 

32 hétköznapi zaj képe és CD-n a zajok hangjai. Először meg kell hallgatni egyenként többször, hogy melyik képhez melyik hangkép társítható, majd ellenőrizni úgy, hogy össze- vissza sorrendben jönnek a hangok, és meg keresni a képen, melyiket hallod. Természetesen nem csak zajokat tartalmazott a CD, hanem beszédértés gyakorlatokat is.

Kedves Ghepard! Ha Te képes voltál 700 órát hallástréningezni, akkor feltételezem, hogy egy ilyen CD-vel is "eljátszadozgattál" volna 2004-ben. A brossúra óva intett volna a fokozatosság fontosságára. Nem kényszerültél volna arra, hogy 12 szörnyű nap után tedd fiókba a készülékedet, és ne is vedd elő, csak 8 év elteltével. Ez van!

 

.

zia48 Creative Commons License 2013.05.19 0 0 1575

 Kedves Ghepard!

GRATULÁLOK!  Te hallástréningezel. Élő példa vagy rá, hogy az milyen jó, és hogy sose késő újra kezdeni. Idézet Tőled: „Az ötletet a szem és látásom javításánál tapasztaltakból merítettem…. Na és az eredmény egész csodálatos. Azóta már eltelt majdnem másfél év és kb 700 óra fülhallgatós kaland van magam mögött - nagyon élvezem.”  Ez örvendetes, de közben vesztettél  2004-től 2012-ig  8 évet! az ellátórendszer hibájából, amiért nem kaptál rögtön hallókavásárlás után megfelelő utógondozást – hallásrehabilitációt. Te is magadra maradtál a készülékeiddel 2004-ben, (mint ahogy én is). Ha valaki eltöri a sarkát, bokáját az ortopéd orvos megműti, majd a gyógytornász rehabilitálja. Ha műlábra szorul, akkor nem mondják neki, hogy na állj fel és menj vele, hanem rehabilitálják. Ha valaki hallását veszti, mehet a bótba  kütyüért, „oszt jónapot!”  Tény, hogy sok betegnek nem is kell hallástréning (vezetéses típusú hallásvesztés, akiknél hallókaillesztéssel egyből kinyílik a hangvilág), de az idegi eredetű hallásvesztésnél nem így van, és nem így kéne lennie.

Idézek a 2000-es német konferencia anyagából:

„Hallástréning a halláskudarc ellen - ha a csúcstechnika önmagában nem elég
A Beethoven-beszélgetések tanácskozásának anyaga (2000. márc. Bonn)
Előadók: dr. med. Harald Seidler szakorvos, prof. dr. Gerlinde Renzelberg  egyet. prof. és Petra Speth  tinnitus-tanácsadó

Hallástréning, amilyen korán csak lehet

 A hallókészülékkel  való első tapasztalatok gyakran döntőek. Aki sokáig rosszul hall, aztán pedig hallókészüléket visel,  könnyen túlterhelheti a hallásélmények áradata. Minden túl hangosnak tűnik. kellemetlen mellékzajok, mint pl. a közlekedés zaja,  aránytalanul előtérbe kertül. Egy  érintett kijelentése így hangzott: „Úgy érezte, agyonüt a zajok áradata. nem így képzeltem  az „új” hallást.”

Az akusztikus jóindulatú utasításai a hallókészülékre vonatkozóan gyakran elfelejtődnek, és a  kellemetlen hallásélmény áll a hallás megélésének előterében. Ez a neagtív hallástapasztalat rossz közérzetet okoz, ami megnehezíti a hallókészülék illesztésének további folyamatát.

 

FONTOS: POZITÍV TAPASZTALATOKRA SZERT TENNI

 

A hallástréning során a hallókészülék viselőjét óvatosan vezetik az új hallásszituácoóhoz. az új hallásélményeket tudatosan válogatjuk. A cél, hogy a hallókészülékkel való ellátás kezdetén az érintettek pozitív tapasztalatokat szerezzenek. Ez azt jelenti, hogy olyan zajokat, hangokat újra halljanak,  amelyeket a készülék nélkül már nem hallottak. Milyen öröm, sőt meghatottság lesz úrrá az emberen, amikor végre ismét madárcsicsergést hall, vagy az eső kopogását az ablakon! Ezekkel a pozitív élményekkel aztán lehetséges a rávezetés a nehezebb, kellemetlenebb zavaró zajokra…..” eddig az idézet, hosszú ez a cikk.

2000-et írtunk, amikor fentiek elhangzottak Németországban. ezzel szemben Magyarországon

2013-ban sincs még hallásrehabilitáció. Istennek hála, most kezdtek ébredezni, hamarosan  vizsgáznak az erre szakosodott szakemberek, csak az a nagy kérdés, hogy beengedik-e őket a hallókaszalonokba.

Újra egy idézet Tőled:  Sőt azt kell mondjam, hogy mostanában olyan dolgokat is meghallok, amiket azelőtt nem. Vannak olyan muris eseteim is. Látok egy autót kb ezer méterre tőlem, ahogy megy az úton - és az agyamban szinte hallom a hangját is - mert most már ki tudja venni az agyból és hozzáteszi a látványhoz.......”

Igen, pontosan így működik. Ha jónéhányszor egyszerre kapja az agy a látott képet a hangingerrel összekapcsolja azokat. Legközelebb hátad mögött jön egy erős hanginger, tudni fogod, hogy autó közeledik, de még nem látod.  Következő hozzászólásban küldök egy képet.

Pötyi71 Creative Commons License 2013.05.18 0 0 1574

Nekem tinnitusom (is) van. Állandóan változik az erőssége. Lövésem sincs mi befolyásolja. Ha nagyon zúg a fülem, esélyem nincs arra, hogy valamit is halljak. Persze készülékkel... Na, de ez van!

Előzmény: sebatti (1573)
sebatti Creative Commons License 2013.05.17 0 0 1573

Ezt a beállítást 2012.02-óta hoztuk össze.....  Nem tökéletes, de nem tudom elmondani, mi a probléma... .Az az igazság, hogy a hirtelen lehűlés, és a fáradság befolyásolja a hallásom. A melóban pedig 14k-hzn jelzések vannak, a hallásom pedig e körül dob még egy hátast......

Előzmény: Pötyi71 (1572)
Pötyi71 Creative Commons License 2013.05.16 0 0 1572

Voltam már olyan állapotban, hogy azt mondtam feladom. Már nincs lelki erőm a beállításokhoz. Most jobb valamivel?

Előzmény: sebatti (1571)
sebatti Creative Commons License 2013.05.16 0 0 1571

Ma volt egy újabb köröm...Szerencsére A debreceni csapatnak el volt mentve a februári beállítás..így csak finomítani kellet. Nekem nem kimerítő a beállítás, próbálo elmondani amit hallok és várom az eredményt.. Rutinos technikusnál elég gyors. Most úgy 15perc alatt megoldódott....csak az a 120km...és félnap kocsival...Jó lenne kötelezetség nélkül több típust kipróbálni...

Előzmény: Pötyi71 (1570)
Pötyi71 Creative Commons License 2013.05.16 0 0 1570

Egészen biztos, hogy sokat hátráltat téged az, hogy ennyit kell utaznod a beállításokért. Arról nem is beszélve, hogy ez mennyi idő és energia. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a beállítás mennyire kimerít.

Előzmény: sebatti (1567)
Crish77 Creative Commons License 2013.05.16 0 0 1569

Sziasztok! Ez jó... mit kell hallanom .. engem. De tényleg... a beállító szoba szinte steril hangoktól. Én is mondtam, hogy mondjon valamit... és akkor Fundamenta reklámot kaptam.

Előzmény: zia48 (1559)
ghepard Creative Commons License 2013.05.16 0 0 1568

Szia Zia48,

 

visszaolvastam vagy 100 hsz-t, többnyire a Tieid. Régebben már irogattam egy kicsit ide, de én más úton járok. Persze én is hallássérült vagyok, úgy tudom, hogy születésem óta. Te 17 évesen jutottál hozzá. Most vagyok 61 éves, tehát lehúztam egypár évet. Ebből csak kb 4 évet (a 80-as évek lején) hordtam hallókát, de azt is megbántam. Továbbá 2004 végén meg csúnyán ráfizettem a fülhallgatókra, mert a hülye fejemmel azt akartam Karácsonyra. 12 nap elég volt, hogy szinte mindent eltömjenek a rezgések az erős hangoktól. Borzasztó volt. Kb 75-80dB a hallásküzöböm - tehát, hogy rendesen halljak kb 110dB-lel kell nyomnom a halgokat a füleimbe. Fülzúgás is visszamaradt, de sikerült túltennem rajta. De sokat gondolkodtam a dolgokon, hisz nagyszerű élmény volt hallgatni a hangokat. Tavaly az év elején (tehát 5 év után) mondom magamban, nekimegyek újra és megpróbálom a fülhallgatókat újra feltenni a füleimre, persze ezt mindig csak TV nézés közben - és nagyon fogok figyelni és mérni. Három nap után már éreztem, hogy baj lesz megint. Nyomást éreztem a fejemben, gyorsabban kezdett verni a szívem stb..... Rögtön abbahagytam. De 2 hét után megint nekimentem - de már egy kicsit másképp. Az ötletet a szem és látásom javításánál tapasztaltakból merítettem. Figyelembe vettem a gravitáció hatását is. Na és az eredmény egész csodálatos. Azóta már eltelt majdnem másfél év és kb 700 óra fülhallgatós kaland van magam mögött - nagyon élvezem. A fülzúgásnak semmi nyoma, és semmi problémám nincs ebből. Miközben 2004-be 12 óra összhallgatás után teljesen ki voltam nyírva, 39.5 fokos láz, gyengeség, azt hittem szétrobban a fejem stb..... Most meg 700 óra után semmi nyoma a negatív dolgoknak. Ez meg semmit se ront a saját képességeimen - tehát továbbra is tudok szájról olvasni és simán beszélgetni az emberekkel. Sőt azt kell mondjam, hogy mostanában olyan dolgokat is meghallok, amiket azelőtt nem. Vannak olyan muris eseteim is. Látok egy autót kb ezer méterre tőlem, ahogy megy az úton - és az agyamban szinte hallom a hangját is - mert most már ki tudja venni az agyból és hozzáteszi a látványhoz.......

Előzmény: zia48 (1564)
sebatti Creative Commons License 2013.05.15 0 0 1567

Az idei évben sokat romlott a hallásom, így sürün látogattam Debrecenben, a klinikán lévő ' beállító műhelyt", már ismertek, és ismerték különleges probémámat 14000hz, (munkehely)  hang fontos. Nehéz megfogalmazni hogy mit hallok, hol állítsanak. A technikus rutinja elengedhetetlen. Türelmesek, rutinosak, de.. és itt a de... kevés a teszt  kis beszéd, kanál csörgés, tolcsattogtatás...... Jó lenne egy cd minőségi lejátszón  hagokkal: zene (rádión néha csak hallom,de nem értem), beszéd,-vers, próza férfi-nő előadó, párbeszéd...). Talán jobban kibukna a baj és a helyszinen tudnának segíteni (RUTIN)!

Előzmény: Pötyi71 (1566)
Pötyi71 Creative Commons License 2013.05.15 0 0 1566

Ahogy az előbbi hozzászólásban írták: kanálcsörgés, pohárkoccintás, kimentünk az utcára, telefon csengőhang, és persze folyamatosan beszélt. Nem könnyű sem neki, sem nekem. Persze vissza kellett mennem egy párszor. Most úgy érzem jó. 

Előzmény: zia48 (1563)
sebatti Creative Commons License 2013.05.15 0 0 1565

Legutóbb a hölgy kiütötte az összes beállítást +müködtető jezéseket. Gyakorlatilag minden letörölt amit közel 1év alatt sikerült összehozni. ekkor közölte, hogy először lát ilyet és kédezte tőlem hogy is kel ezt csinálni? 4 óra mulva jöttem el, az előzőhöz képest rosszab beállítással ÉN montam hogy ott emeljen ahol nem hallok. Most készülök 60km-re bróbálkozom az elöző csapatnál...néha hetente töbször is próbálkoztam... -asztal kopogtatás, pohár és kanál csörgerés, majd hangos kérdés : halja? Néha csak hallom a tv egyes csatornáit, de nem értem. Nincs lehetőség tesztelni helyben. Haza..meló..nem jó..vissza 120km... újra 1-2 nap..nemjó...120km....munahelyen fenyegetés...stresz..jelzések szólnak 1400hz-en.. e körül zúg a fülem nem hallom... vissza...120km...újra...

Jelenleg a 'baleset után' saját hang gerjedős..rekedtes... a készülék visít ha valami közel kerül (sisak, kéz, kocsi ablak).

Valaki Hajdú-Biharban, vagy Borsodban ajánljon valakit aki tudja mit csinál...!

Előzmény: zia48 (1557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!