Keresés

Részletes keresés

becko9 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 723

Milyen fajtáid vannak?

Előzmény: örökkéúton (720)
marinmegye Creative Commons License 2014.10.31 0 0 722

sziasztok

 

épp most gyökereztetek ( probálok) olajfa dugványokat. 

a dugványokat 2-3 hete szedtem külföldön.

 

radiátor felett vannak. közegnek andezites, gránitos zuzalékot használok, ( csak mert ez  volt kéznél és valamiért hiszek benne)

kicist aqvaponia jelellegü.  vizet 2 naponta apránként utántöltöm.

Már hajtanak 1oo % -ban (mind az 5). bár gyökér nem tudom hogy lesz -e .

 

tételezzük fel hogy sikerül, pár hét mulva le akarom venni a radiátor felül és kissé hidegebb 2o fokos helyre tenni.

 

Szerintetek van esély hogy megérjék a tavaszt? és mit kell ehez tennem? mert nehogy tavszra meg berodajon kiszáradjon. 

Gábor 35 Creative Commons License 2014.10.30 0 0 721

Látod... mondtam, hogy maguktól elmennek a hangyák:)

 

Visszatérve a komolyabb dolgokra: tudom, hogy most hülyén hangzik, de nem száraz a földje? Mert ilyet, hogy az összes bogyó 'beráncosodik' akkor szokott előfordulni mikor kiszárad a fa. Ha nem az összes bogyesz ráncosodik akkor sajnos nem tudom az okát, de nálam is elő szokott fordulni.....

 

Előzmény: örökkéúton (720)
örökkéúton Creative Commons License 2014.10.30 0 0 720

Előszöris kedves TTNora, H.J., szuromia és Gábor 35, köszönöm még a nyári tanácsokat a hangyákkal kapcsolatban amik ugye beköltöztek a dézsákba, nos minden ötletet felhasználtam kombinálgatva, tehát vízben állítani, biokill, rovarölő és chemotox :) biztosra akartam menni! És bevált, eltűntek a harcosok! Én meg nem nagyon voltam errefelé, elnézést, hogy csak most szólok.

 

És most egy újabb kérdésem lenne, az egyik fámon jön kb 200 bogyesz, amik amúgy lilásra érnének, de még zölden elkezdtek ráncosodni, mitől lehet? vizet kaptak bőven e nyáron, és hatalmasra nőtt mindegyik, tápanyagot is... amúgy mindegyik fám terem, vannak közepes feketék, nagy lilák, apró zöldek, mindegyik fán néhány szem jön, de ezen a bőtermőn rengeteg. úgy néz ki túlvállalta magát?

 

Bárkinek valamilyen tippje?

becko9 Creative Commons License 2014.10.26 0 0 719

Üdv,

Sajnos nem sikrült a picholine őszi gyökereztetése, mikor lenne legalakalmasabb időszak a dugványozásra?

 

Gábor 35 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 718

Szia írtam neked e-mail-t a publikus címedre.

Előzmény: Mediterránum (717)
Mediterránum Creative Commons License 2014.10.21 0 0 717

Én az olajfámnak nem tudom a nevét! Akittől kaptam Olaszországból hozta,elmondása szerint a legjobb fagytürő fajta.Önporzó!

szeretnék oltani vagy szemezni belölle Fényeslevelü fagyalra, nem tudom lehet-e?

Gábor 35 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 716

Kicsit kampányolok még a mandulafenyő méltatlan megítélése és méltó helyének rendbehozatalán....:) De Ígérem ez lesz az utolsó és akkor ismét az olajfáké lesz a szerep. Szóval tegnap elhatároztam hogy teszek egy kis körsétát és az összes Pineát lefotózom akit tudok (ez nem az összes hanem csak akit tegnap és ma sikerült)

 

Az első. A kép címe: "Pinea a gazban". kb.: 6 éve van kiültetve. Tudom csalóka a kép de az államig ér.

 

A második. Kb.: 7 éve van kint. Szintén csalóka a kép, ez már magasabb nálam. Mögötte van egy fügefa (nem tudom látszik-e .....de ha nem, akkor az az). Az a fügefa 3 éve tőig elfagyott. Ennek csak annyi baja lett hogy az alsó tűlevelek elszáradtak.

 

  PTE botanikus kert. Az ötletadó..... (ma gyorsan felszaladtam lefotózni). Mikor először megláttam ezt a fát akkora volt mint az előbbi fügefás. Azonnal beleszerettem és akkor elhatároztam nekem ilyen kell...

 

De ez még nem az összes. Még tudnék csinálni sok helyről. A mandulafenyő nagyon fagytűrő. Egy baj van csak vele, mégpedig az, hogy kiültetés után 1-3 évig nem csinál semmit. Utána szép komótosan elkezd nőni és utána turbó......Viszont ezek után nagyon megbízható és nagyon magas díszértékű.

 

De az hogy milyen fenyőt hozott Djapor96 az ebből nem fog kiderülni.......:)

Gábor 35 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 715

(Látom megint bekerült elé ez a marhaság úgyhogy újraküld)

 

Bocsika nem akarok beleokoskodni, de egy tévhitet akarok ledönteni a mandulafenyő védelmében. Én az olajfák előtt mandulafenyőket szaporítottam.... Már nem foglalkozom velük, de nyugodtan ki lehet ültetni. Nekem megmaradt még a fagyzugos helyen is csak azt ki kellet szednem, mert egy állat lerágta a kérgét és elszáradt. De a mai napig megvannak a többi mandulafenyőim (és nem csak egy telepen) pedig ezek voltak már -20 fokban is kint. Szóval ültessük ki nyugodtan nem lesz semmi baja.... Csak ha kicsi, akkor egy piramist tegyünk rá, mert a hó nagyon elnyomhatja és mikor nagyobb akkor a havat rázzuk le róla, mert az szerintem nagy gebaszt tud csinálni ha ráfagy.

Előzmény: Gábor 35 (714)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 714

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Bocsika nem akarok beleokoskodni, de egy tévhitet akarok ledönteni a mandulafenyő védelmében. Én az olajfák előtt mandulafenyőket szaporítottam.... Már nem foglalkozom velük, de nyugodtan ki lehet ültetni. Nekem megmaradt még a fagyzugos helyen is csak azt ki kellet szednem, mert egy állat lerágta a kérgét és elszáradt. De a mai napig megvannak a többi mandulafenyőim (és nem csak egy telepen) pedig ezek voltak már -20 fokban is kint. Szóval ültessük ki nyugodtan nem lesz semmi baja.... Csak ha kicsi, akkor egy piramist tegyünk rá, mert a hó nagyon elnyomhatja és mikor nagyobb akkor a havat rázzuk le róla, mert az szerintem nagy gebaszt tud csinálni ha ráfagy.

 

 

artamira Creative Commons License 2014.10.19 0 0 713

Nekem is van 4 db. mandulafenyő csemetém, cserépben tartom és télen egy fűtetlen helységben teleltetem őket, (bár már kezdem unni, lehet jövő tavasszal kiültetem és ha bírják a telet bírják, ha nem hát akkor ennyi)

A japán feketefenyőkkel ( pinus thunbergi) viszont jók a tapasztalataim, két hagyományos növésű és egy törpe változat, 5 éve van kiültetve nálam és szépen növekszenek, pedig még nem is párás a környezet itt a délalföldön.

Nem a japán fehérfenyőre gondoltál (pinus parviflora) mert azokat mondják nagyon kényesnek, mind a talaj mésztartalmára, mind a levegő páratartalmára nagyon igényesek.

Előzmény: endru (712)
endru Creative Commons License 2014.10.18 0 0 712

djapor

A horvátoknál is többféle fenyő létezik, más más tulajdonságokkal. A pinus pinea, mandulafenyő (esernyőfenyő) csak néhány fok hideget visel el, a mi telünket nem. A Pinus thumbergi (japán fenyő) magas páratartalmat kíván, tó, folyó mellett marad meg, nem ismerem a fagyállóságát. menj el egy faiskolába, ott vegyél megbízható fát.

Djapor96 Creative Commons License 2014.10.18 0 0 711

Tudom nem olajfa, de szerintem ti fogjátok tudni a választ. Horvátországból hoztunk 5 tő fenyőmagoncot. Úgy néz ki mind megmaradt. De szeretném tudni, hogy ez a Adriára jellemző fenyő pontosan milyen fajtájú, mik lehetnek az igényei? Itt első sorban a fagyállóságra gondolok....

 

 

Gábor 35 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 710

Szia.

 

Először is határozd meg mire kell. Dísznek, esetleg pácolni. Találd ki, hogy hol szeretnéd teleltetni mert lakásban nem szerencsés. Tehát hűvös hely kell neki.

 

A beszerzés...:

 

http://dmkert.hu/kereses?s=olajfa&x=0&y=0

 

Mindenképp javasolt fajta az aglandaou. Kis termete miatt balkonnövénynek is kiváló. Sajnos nem annyira öntermékeny mint ahogy a franciák leírják úgyhogy beporzót is rendelhetsz hozzá.

 

az aglandaou egyik legjobb beporzója a picholine  :

 

http://tunderkertje.hu/?modul=shop&reszletes=38446

 

Sajnos a picholine fagyérzékenyebb mint az aglandaou és a méretét nem tudom mert nem tartok picholine-t. De kiváló étkezési fajta és kereszt porozzák egymást.

 

Ha egy kisebb méretű, olcsóbb fajtát szeretnél akkor tegyél mellé egy cornicabra-t. Szintén a dmkert-ből lehet rendelni, nagyon fagytűrő, öntermékeny és ő is nagyon jó beporzó. Szerintem  az aglandaou-ra is ráporoz.

Előzmény: subaru20 (708)
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2014.09.29 0 0 709

lentebb van pár link ..legalább 1 oldalt érdemes visszaolvasni! magról vetés nagyon macera! 

Előzmény: subaru20 (708)
subaru20 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 708

Sziasztok!

 

Még kezdő vagyok...szeretnék otthonra egyenlőre erkélyre illetve lakásba tartani valamilyen fajta olajfát!

Nemrég voltam külföldön és beleszerelmesedtem!

 

Mik az első lépések..vegyek internetről magot ha igen honnan vagy dugványt illetve csemetét hol ajánlotok?

 

Előre is kösz!

Xenil Creative Commons License 2014.09.28 0 0 707

Sziasztok!

Gábor küldtem neked email pár napja, gondolom elfoglalt vagy, ha van időd kérlek nézd meg és válaszolj.

Erre a címre küldtem : fanta30@citromail.hu

Előzmény: Gábor 35 (706)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.09.05 0 0 706

Igen....mostantól egész október végéig lehet próbálkozni. Én úgy csinálnám, hogy most csinálsz 10-et jövő héten megint 10-et. Azután megint 10 és így és így.....El kell találni azt az időpontot amikor mind a ketten akarják egymást.....

Előzmény: becko9 (705)
becko9 Creative Commons License 2014.09.05 0 0 705

No, várjál, tehát most kellene kézben szemezni, és ledugványozni a fagyalt?

Előzmény: Gábor 35 (704)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 704

Aki fagyalozni szeretne szerintem az most próbálja meg elkezdeni.

 

 

   

 

 

becko9 Creative Commons License 2014.08.28 0 0 703

Köszönöm, ez egy hasznos táblázat...

Előzmény: Gábor 35 (702)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.08.27 0 0 702

Közepesen gyökeresedik

 

itt egy táblázat:

 

 

 

Előzmény: becko9 (701)
becko9 Creative Commons License 2014.08.27 0 0 701

A mai nap dugványoztam néhány picholine vesszőt, kíváncsian várom, mi lesz belőlük... Azt lehet tudni, hogy ez a fajta mennyire könnyen gyökeresedik?

TTNora Creative Commons License 2014.08.27 0 0 700

Nagyon köszi a részletes választ! A termés miatt nem aggódom, nem számít, csak legyen újra szép fa. A teleltetést megoldjuk, remélhetőleg azon nem múlik. Fotót is tudok csinálni hamarosan, köszi!

 

Előzmény: Gábor 35 (699)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.08.26 0 0 699

Ha lebarnul a levele az a vízfelszívás gyenge pontját jelzi. Nálam ugyan ez a jelenség szokott leni mikor légbujtásról leválasztom és gyenge a gyökere. Ha nem sérült nagyon a gyökere ki fog hajtani...és szerintem ki is fog még ősszel. De ha nem, akkor még mindig nem kell aggódni, mert már történt velem az, hogy egy egész évet így átvegetált (oblica volt az elkövető). Amíg zöld a kéreg semmi baj. Aztán majd meglátjuk..:)

De mikor helyre jön ne számíts semmi jóra. Termés rajta szerintem 2 évig nem lesz és hagyni kell hogy helyrehozza önmagát. A teleltetésre figyeljetek ne túl hideg és ne túl meleg 1-5 fok ideális. Szerintem meg fog maradni. De sokkal többet segítene egy fotó (makró) az ágakról főleg a végeiről és akkor megtudom mondani hogy kb. hol van benne élet.

 

Egy biztos, hogy utána (mármint ha megmarad) szívósabb lesz mint valaha.

Előzmény: TTNora (698)
TTNora Creative Commons License 2014.08.26 0 0 698

Írtam levélben is már, hogy a virágföldbe túrva elég jó állagúnak érzem a közeget, és az ágak is zöldek, ha megvakarom, de az összes levele barna és száraz. :-/

Bízom benne mert szeretjük nagyon. 

Előzmény: Gábor 35 (697)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.08.12 0 0 697
Ha a gyökere nem rohadt el teljesen akkor szerintem kihajt.....Meg túl vastag a törzse.....nem tudom elképzelni hogy ne ereszen új gyökeret. ...
Előzmény: TTNora (695)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.08.12 0 0 696
Az elég gáz..... szerencsésebb helyzet lenne ha magától hullott volna le a levél.
Tartsd úgy ahogy van.... istenigazából fogalmam sincs mi lesz a végeredmény de olajat ügyileg már értek pozitív meglepetések.....
Előzmény: TTNora (695)
TTNora Creative Commons License 2014.08.11 0 0 695

Sajnos a levelei lebarnultak, a bogyók feketén potyogtak le. :-(

Előzmény: Gábor 35 (694)
Gábor 35 Creative Commons License 2014.08.11 0 0 694

Nem hiszem hogy lesz különösebb baja. Szerintem még a levele is fentmarad és a termése is...

Előzmény: TTNora (693)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!