Keresés

Részletes keresés

wolfline Creative Commons License 2007.05.14 0 0 101
Üdv nektek egy kis info a dubrovniki harcokról ,majd képeket is teszek fel .

Dubrovnik.

1991. ősze. A horvátok a várost és a környékét kb. 2000-nyi ,önkéntesel(HOS) ,helyi rendőrökkel (MUP) és a 163. Dubrovacka satnija –gyalogos brigáddal védelmezték, ágyuk és tankok nélkül.Ami volt ,harci járműnek igazából nem nevezhető ,egy átalakított ,lemezekkel borított összerakott „tehergépkocsi” alkotta. ZNG-és kb 700 volt ebből .fegyverzet -500 automata puska, 50 félautomata puska, 3 mitraljez, kézigránátok és aknavető kb. 4 , 10 snajper puska több vadászfegyver és pisztoly, Korčula sziget horvát védelmi erői hozzájárult 2 ágyuval kaliber 85 mm, három ágyu kaliber 76 mm (ZIS) több mint 200 granat. Egyébként Anton Tus volt ezen időben a Horvát Hadsereg vezetője.1992-től Janko Bobetko az öreg tank , aki számomra szimpatikus kis öreg volt.

A JNA akkori fő zp-je pedig Veljko Kadijevic volt.
Ezzel szemben a JNA és a Crna Gora-i TO területvédelmi erők és Trebinje –i 7500 -20 000 fő közti hadtestje ,tankokkal és ágyúkkal , a Kotori öböli haditengerészettel Boka Kotor-Hercegnovi a JNA Sarajevo/Mostar-i és montenegroi Titovgrad hadtestjeivel együtt .

A JNA az operaciót "Rat za Mir" azzal az indokkal, hogy horvát felkelő usztasák 30 000 fős hada és 7000 fős terrorista egysége kurd önkéntesekkel együtt veszélyezteti a szerbeket és az alkotmányos rendet.

JNA szeptember 16-án Crna Gora-ban összevont dandárja montenegroi erőit és a dél BiH állomásozó Sarajevo-i dandárra megkezdi a bevonulást a déldalmát területekre.


"Ram" za "Ajkulu"

A hadművelet JNA támadási irányai Prevlaka - Vitaljina, Žvinje - Vitaljina, Sutorina - Debeli brijeg és Malta - Bani ,= crnagora felől Trebinje felől= Grab - Dubravka, Poljice - Ivanov križ, Ivanica - Brgat, Zaplanik - Osojnik, Zavala –Popovo polje felől=Slano és Ravno - Čepikuće kelethercegováci erők .

Mostar és Golubovac repterekről felszálló JNA rep.gépek és a JRM haditengerészet kb 25 hadihajóval megkezdte Dubrovnik és a tengerparti rész támadást.

Brgad - Ćilipi - Dubravka - Gruda - Slano - Popovići - Donja Luta - Mihanići - Drvenik – a szerb támadásban a települések házai megsemmisülnek jeletős számban.

Szeptember 17- 24. Dél- Dubrovniktól a tengerparton végig a JRM és JNA blokád alá veszi a tengerpartot.23-án megtámadják Brgat és Vitaljina településeket.26-tól megkezdődik Konavle megszállása.27-én Dubrovnikba érkeznek a European Community (EC) megfigyelői.
Október elején Zavala irányából érkező JNA erők támadják Ston körzetét .A horvát területvédő erők Prevlaka, Konavle, Cavtat és Dubrovnik környékén összecsapnak a benyomuló JNA erőkkel. Könnyű kézi fegyverzetűkkel sikertelenül vívják hősies harcukat .A JNA ellenőrzés alá vonja a Cilipi nemzetközi repteret..
Súlyos a helyzet Dubrovnika ahol áram és vízellátás szünetel. A városban horvát önkéntesek alakítanak ki védelmi állásokat.
A horvátok a város feletti tv. toronynál Imperial Fort on Mount Srdj foglalják el állásaikat , valamit a városban Zarkovica magaslaton és Ploce körzetben. 3 Október a Hotel Belvedere egyik fő horvát pozicióhely,irányítási központ.A JNA légiereje folyamatosan bombázza a várost , támadás éri a Hotel Argentina épületét. 5 Október légitámadás éri Ploc körzetét ,6-án pedig a tv.toronynál Imperial Fort horvát állásokat.
Október közepén a JNA 15 km-re kelet és dél irányba megközelítette Dubrovnikot, elfoglalták Mocici. A jórész horvát lakosság elmenekül Dubrovnikba a harcok elől.Következő két hétben a JNA észak.nyugat irányba Cavtat, Plat, Zupa Dubrovacka .
18 Október újabb légitámadás Ploc körzetben két nappal később ismét a tv. Toronyt éri támadás és Ploce néhány épületét. .
22 október Lapad körzetét éri rakétatámadás a JRM részéről.
23 Október az óvárosba becsapódnak az első rakéták, nem kímélve a civil lakosságot és UNESCO által védett objektumokat épületeket. A gránát és ágyutűzben különböző 120 mm. 82 mm. lövedékek csapódnak be a Boskoviceva utcára.
24 Október a JRM rakétatámadást intéz a Hotel Belvedere és Lokrum sziget ellen.
Következő napon a JNA ultimátumot intéz Dubrovnik horvát védei felé .
26 Október Zarkovica-i magaslatot elfoglalják a szerbek ,és innen jó rálátással lövik Dubrovnikot.Kb 2.3 kilometerre helyezkednek az óváros fölötti magaslaton.
ECMM megfigyelők október 30-án jelentik az aznapi szerb támadás a városban civil áldozatokat követelt.
November 1991.a harcok tovább folytatódnak .A nemzetközi megfigyelők, vörös kereszt ,unicef és egyéb segélyszervezetek megfigyelői súlyosnak ítélik a helyzetet .
November 23, Cyrus Vance (UN Secretary General's )a Svájci Genfbe( Geneva) találkozóra hívja Franjo Tudjman és Slobodan Milosevic vezetőket a béke érdekében, mely persze nem vezetett eredméynre.
December- a harcok nem csillapodnak. 2 December Dubrovnikban a szerb támadásban sokan megsérülnek civil lakókosok az óvárosban és Ploc körzetben ..4 December az Imperial Fort –ban lévő horvát állásokat aknatűz alá veszik a szerbek. 5:48 6. December a JNA heves tűz alá vette az óvárost.82 mm. –es gránátok (232 db.) és 120 mm.-es (364 db.) csapódnak be . 11:30 a JRM rakátatámadás intézett az óvár melletti kis-kikötőre (22.db.)és az óváros történelmi épületeire Sponza Palace, Rector's Palace, St. Blaise Church , Cathedral, stb.6-án 19 személy meghall és 60 megsérül a támadásban.
A JNA támadások év végéig tartanak. Közben Dubrovniki radió amatörök folymatosan jelentik a történéseket a nemzetközi adásikban. A városban kritikus a helyzet nincs villany és víz. A későbbiekben a JNA –val való egyezkedések során a nemzetközi szervezetek és a horvát vöröskereszt a városba irányít egy kórházhajót a sebesültek ellátására ,kimenekítésére.
1992. tél-tavasz .A horvátok kezdetleges haditengerészetnek nem mondható egységei és a parti őrség tűzérei Dalmácia területén megkezdték a JRM ellen harcot .Dalmáci déli zónájában megkezdték az ellentámadást a JNA ellen hegyek közti zónákban. A JNA ekkor már lekötötték a Hercegovina és Bosznia területén kirobbanó harcok ,így ezen területekre főleg Sarajevo-ra nagyobb hangsúlyt helyeztek . Több erők elvontak a Dubrovnik-i zónából.
A horvát hadsereg J.Bobetko vezetésével1992.tavasz végére –nyár elejére jelentős központi erőkkel támogatja meg a Dubrovnik és környéki erőket.Ezek voltak :gárdista brg. Tigrovi,2.grb. Gromovi, 4.grb. Pauci.
1992. június 07. a horvátok 1.gárdista brigádja reggel 04.00-kor a Cagalj / Sakl/ elnevezésű akció során Dubrovnik környéki részeken sikereket ér el a szerbekkel szemben.
Ezt az akciót szervezettebb és kiterjedtebb akció,művelet követte július 1-13.közt. Tigar (Tigris) elnevezésű művelet során az 1.gbr. 2.gbr. és 4.gbr. és a helyi dubrovniki 163. tartalék brigád végrehajtja hadműveletet.

A művelet célja a szerb blokád szétverése.

1. A brigad ZNG "Tigrovi" Zavala-Slano irányába támadta meg a szerbeket ,ahol magaslatokat és a brda: Kobilje brdo, Ovca , Vranilova glava valamint Cula , Timun, Kutina, Nevada , Zacula településeket elfoglalják..Ezzel ellenőrzés alá vonják a Popovo polje-t.

2. A brigada ZNG "Gromovi" a Knežica - Brgat-Makoše, vonalon támadta a szerbeket keresztül Donji Brgat –on elfoglalták Ivanjica települést..

4. A brigada ZNG "Pauci" feladata voilt a kulcsfontosságú magaslatok elfoglalása Dubrovnik környékén : Golubova kamena, Meterniza , Debele glave. Golubov kamen támadását többször is megindították ,ahol hat katona meghalt.

A fenti művelet után 26. júniusban Pervlavka félszigetről kulcsfontosságú stratégiai helyekről a horvátok blokád alá vették a Boka Kotor kijáratát ,megakadályozva a hercegnovi –i JRM kifutását a tengerre. Később a JNA visszafoglalja a Prevlavka állásokat ,majd átveszi a helyet az UN.

1992. július 23-augusztus 12. A horvátok újabb művelet során
"Oslobođena zemlja" északi állásikból biztosítják a kommunikációt Zavala - Osojnik (područje Bobana).közt.

1992.10.20-24. a horvátok a Konavle akció során felszabadítanak 1210 négyzetkilométert ,ellenőrzés alá vonva ezzel 1080 km2 tengeri területet. Desantolással megszállják Cavcat-ot és felszabadítják Konavle részt egész Privlavka-ig.

1992. 10.22-25. újabb akció során "Vlaštica"a 4. A brigada ZNG elfogléalja Snijeznica és Vlastica magaslatokat.

1992. ősz végére a horvátok visszafoglalják dél-dalmáciját , feloldva a Dubrovniki blokádot ,és visszaszorítva aszerbeket a Popovo polje területire és monte negroba.

Josic Julien Creative Commons License 2007.05.14 0 0 100

Üdv Numizmata...

Én a helyedbe megtartanám azt a különleges példányt, egyszer még sokat érhet:))

Viccet félre téve, örülök, hogy tetszett a könyvem. A nyomda a hibás...

Van két javaslatom...

1.) Az Alxandra üzleteiben általában vannak könyveim... Pl. a Plázákban...

2.) Rendeld meg nálam a másik két könyvem és ajándékban elküldöm a Horvát háború hősei és én címűt, dedikálva a hibásat pedig megtarthatod, hátha:)

Az első könyv a Légiós kalandjaimról szól, a 3. pedig a follytatása annak amit fordítva:) elolvastál...

Josic...

Előzmény: numizmata (98)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.14 0 0 99
Szia!
"Megmondanád a Te ismerősöd melyik oldalon harcolt?"
Nálatok a horvátoknál.
Crna legija ustasa
Szlavóniában meg boszniában harcolt az illető.
Sajna csak az egyik helységnévre melékszem, Grednice.
Üdv!
Előzmény: Josic Julien (97)
numizmata Creative Commons License 2007.05.14 0 0 98
Tisztelt Julien!

Kedvesemtől megkaptam ajándékba a Horvát Háború Hősei és én című könyvedet, melyet egy éjszka alatt olvastam ki, annyira tetszett, ezúton is gratulálok hozzá.
Azonban nem tűnt fel a lánynak, hogy a kötet hibás, mert a lapok fordítva állnak a borítóban. (ravasz volt a boltos, mert a külső papírborító már jól állt rajta, szóval elsőre nem volt feltűnő).
Igazából nem zavaró dolog, csak az én tökéletességre való törekvési mániámat zavarja ez a kis testi hiba. A boltba visszavittem a könyvet, hogy cseréljék ki, de nem volt több példány belőle így legfeljebb a pénzt adták volna vissza, aminek részemről nem sok értelme lett volna.

Tudsz nekem segíteni abban, hogy Budapesten hol kaphatók a könyveid, mert akkor pofátlanul kicseréltetném velük egy hibátlanra.


Köszönettel: numizmata
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.14 0 0 97

Üdv HUNTERKILLER...

No az aknákhoz már jobban értek mint a repűlőkhöz:)

Szerintem függ attól, hogy az ismerősöd melyik frontvonalon volt, mert ha velük szembe félkatoni csapatok álltak, akkor fenn áll amit mondott. A JNA katonaság, mely hivatásosokból, sorkatonából és mozgósitottakból tevődtek össze már jó munkát végeztek. Ugyanis akik rendesen megfeszítve rakják le a botlóaknák zsinórjait, azok már biztosak a dolgukban. Mi pedig Kelet Szlavóniában sok ilyet találtunk... Megmondanád a Te ismerősöd melyik oldalon harcolt?

Josic..

Előzmény: HUNTERKILLER (94)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.14 0 0 96

Üdv HUNTERKILLER...

Először is a tudás előtt, fejet kell hajtani-om...

Josic...

Előzmény: HUNTERKILLER (94)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.14 0 0 95
Ugyan!
Előzmény: Josic Julien (93)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.14 0 0 94
Szia!
"Tőlem is megvehetted volna a könyveket, dedikálva és picit olcsóbban is."
Ezek szerint nem a "aresz@t-online.hu"-n kell megrendelnem őket!
Elküldenéd a kontaktot a csorbicsb@freemail.hu-ra?
Kösz! (egyébként nem gáz hogyha tegezlek?)
"Az zavart engem, hogy a Galeb szárny végén nincs az a "bütyök" ami a SU-25 nek van..."-A sima Galeb szárnyvégein vannak ilyen "tartályok" ezekben általában műszerek,reflektorok,zavaróberendezés,stb van + áramlástani szerepük is van.
Az Orao jugoszláv/román kooperációban készült.
A Szu-25-kéthajtóműves a Galebek egyhajtóművesek.
Valószínüleg a Szu-25-el jobban meggyűlt volna a bajotok mert sokkal jobban páncélozott mint a Galebek + a két hajtómű sokkal jobb túlélési esélyt ad.
Írtál az előzőekben arról hogy tépted a hajad az aknásítás miatt.
Az ismerősöm véleménye az volt, hogy aknásításban a szerbek voltak nagyon bénák.
Szerinte féltek az aknától így csak lerakták a szokásos mélyedésbe gyeptéglát rá aztán annyi.
Üdv!
Előzmény: Josic Julien (92)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.14 0 0 93

Utánna néztem és igazad van HUNTERKILLER a képen egy galeb van, részemről főhajtás előtted és a többiek előtt is...

Josic...

Josic Julien Creative Commons License 2007.05.14 0 0 92

Üdv HUNTERKILLER...

Tőlem is megvehetted volna a könyveket, dedikálva és picit olcsóbban is. Nem vagyok reoűlő specialista, de az Orao és a Galeb szerb gyártmány. Az zavart engem, hogy a Galeb szárny végén nincs az a "bütyök" ami a SU-25 nek van...

Josic...

Előzmény: HUNTERKILLER (91)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.14 0 0 91
Megint!Galeb
Előzmény: HUNTERKILLER (90)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.14 0 0 90
A kép persze lemaradt!
Előzmény: HUNTERKILLER (89)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.14 0 0 89
A repülő egy szimpla Galeb.
Rendelkeztek ilyennel mind a krajnai szerbek mind a horvátok!
Szu-25-el nem rendelkezett egyik oldal sem.
Az Orao egy Sepecat Jaguar utánérzés,véleményem szerint jobb lett volna ha teljesen új gépet terveznek,néha a másolás nem kifizetődő.
Üdv!
Előzmény: Zicherman Istvan (78)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.14 0 0 88
Kösz!
Már megtaláltam a linket!
Szerintem még ma megrendelem!
"sak aztán nehogy megbánd, hogy megvetted:))))))))))"-kizárt! :-)
Üdv!
Előzmény: Josic Julien (60)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.13 0 0 87
Bizonyitási eljárás, húj de ismerősen cseng:)  1.)SU-25 orosu rohamrepulő... 2.) Orao... 3.) Galeb...
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.13 0 0 86
Jó éjt Wolfline...
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.13 0 0 85

Tiszteletem...

Megjött az ítélőbíró SU-25 ös..... A szárnya végéről ítélve....

Előzmény: Josic Julien (81)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.13 0 0 84
Jo munkat!
Előzmény: wolfline (83)
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 83
Na minden jót nektek sajnos mennem kell melózni ,jó éjt nektek, majd folytatom.
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 82
Kösz i Julien .azért kérdeztem mert Lipovac és Drinovci közt fogalmam sincs hol volt a linija"pontosan"
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.13 0 0 81

Tiszteletem István...

Elmondom a titkot, nem volt elég szaktudás hozzá, álltalában mindenhol igy aknásítottak, a hajam téptem néha:))) Észrevételeid mint mindig, most is helyenvalóak...

Üdv... Josic...

Előzmény: Zicherman Istvan (78)
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 80
Üdv István a gép egy Galeb vagy Orao nem tudom pontosan, ami az aknákat illeti a csedok rakták le mikor kipucoltak 1995.kolovoz bocs augusztusban a Oluja -kor.Azért volt egy-két okosság mert volt amelyiket még aláaknáztak az az ha felemelted vagy eltoltad alatt egy kis üregben megbukt a pukkancs csapda,de ez ritka volt. Volt eset ,hogy a hr ráküldött egy előlapos harckocsit hogy eltolja, majd egy "televizor" oldalról -Mrud tip.akna- megküldte a harckocsit.
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.13 0 0 79

Üdv Wolfline....

Ezt a magasabb harcost ismerem, ma is Uskopjeban (vakuf) él, a bal lába comtőből hiányzik...

Azt tudom miután Lipovacot elfoglalták a szerbek, Északon elfoglalva Njemcit, egész Komletincinél állítottuk meg őket, katonáimmal én is ott voltam.

Zsupanya felé vagy elfoglalták Gunját, vagy előtte állították meg őket, sajnos biztos választ nem tudok adni. Csak arról ahol ott voltam, mert rengeteg volt a dezinformáció akkoriban...

Üdv... Josic...

Előzmény: wolfline (75)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.13 0 0 78
A repulo egy ,,Galeb"? Az aknatelepites pedig igen rogtonzott. Sok mindenre nem jo, csupan rovid idore elriasztani az eloretoro ellenseges eroket. Folosleges pazarlas. Kifizetodobb elaknasitani ket oldalt az utpadkat, elotte robbantva egy bazi nagy lyukat az uttesten, vagy valami roncsokkal eltorlaszolni, hogy keruljunek (termeszetesen a kratert vagy a roncsot szinten elaknasitani, hogy ne legyen tul egyszeru a tuzszereszek munkaja.) Szoval - az illetoknek nem volt idejuk normalis telepitesre. Igy meg nem sokat er. Gyanitom, hogy visszavonulo csapatok hagytak hatra, vagy tul gyorsan eloretoro egysegek, amelyeknek gyors muszaki zarast kellett vegrehajtaniuk, mig a lemaradt csapatok fel nem zarkoznak.
Előzmény: wolfline (75)
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 76
Üdv Julien nem tudsz pár infor arról, hogy Kelet -Szlvónia keleti részén, ahol Hr határos volt Szerbiával hol huzódott a front. A szerbek Lipovac-ban állomásoztak Bosut folyócskánál. Azt nem tudom ,hogy onnan Drenovci-Gunja irányába Brcko-ig Szava -ig hol huzódott a linija. Az hallottam,hogy Drenovci -.Soljani horvát 37.INZ,aláaknázta a zónát és a Morovic hidat ,Racinovcit ,de valószínűleg nem a földrajzi Hr-Srb határ követte a linija .
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.13 0 0 77
1.) Itt is van még egy, én ismerem lehet Ti is:)) A sorozat szám magas, mert elvesztettem, és később újat készítettek.... 2.) Ez pedig a másik... 3.) Bizony igy menekültek a szerbek a Vihar hadművelet után... És napokig...
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 75
Két horvát harcos Uskoplje-ből
a város
így nézett ki egy HOS igazolvány-
hackocsi ellen mina-put miniranje -ne prilazite
JNA légiereje akcióba
robotrepülő felderítési képe
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 74
Üdv neketek ,felteszek pár képet az általam írtakhoz kapcsolódóan.


-A JNA területi dandárai katonai körzetre bontva a háború kirobbanásakor.

-Horvátország és Bosznia nemeztiségi megoszlása -háború kirobbanásakor
naranys:horvát kék:szerb zöld:muszlim

-JNA támadási terv Hr. megszállására.
-
1991-re szerb megszállt területek_pirossal jelölve-Horvátországon belül.
wolfline Creative Commons License 2007.05.13 0 0 73
A JNA területi dandárai katonai körzetre bontva a háború kirobbanásakor.
-JNA támadási terv Hr. megszállására.
-1991-re szerb megszállt területek_pirossal jelölve-Horvátországon belül.
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.13 0 0 72

Igazad van Vucko, elejében azt sem tudták ki fizet és ki iszik. Szerintem nem is érdekelte őket, már nem volt Jugoszlávia stratégiailag fontos, a hidegháborúnak vége volt, olajunk pedig nem volt:)) Hajrá Hajdúk!!

Ime még pár kép...

 1.) Ezen a leeresztett rollóú ablakon mentünk be a hotel elleni támads előtt. Háttérbe már látszik az összedőlt hotel (2 évvel későbbi kép) 2.) Erre jöttünk tovább, bal alsó sarokban látszik a kutya ól....3.)  A Ciganska Livada, az elfoglalás után. Itt vesztettem el a lábom valahol, akkor nyár volt és páfrányok nőttek mindenfelé....4.) álásainkból igy láttunk a muszlimokra.... 5.) És így... 6.) A Partizán Temető, itt is kemény harcok folytak... 7.) Relének nevezett kóta, itt is sok jó katona elesett...

 A Vakufi (Uszkopje Horvátul) harcokban pár hónap alatt 210 helybéli és 35-en az 5. brigágból elestek a harcokban, és mintegy ezren megsebesültek....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!