A vat..-n sokan árulnak Kínából olcsón megvett magot, amit szétcsomagol és próbálja minél drágábban eladni. Próbálkoztam már több eladónál magyarázatot kérni, miért jobb pl. az általa árult citrommagot elvetni, mint egy friss citromból kiszedettet, és hogy magyarázza már el, milyen az a citromfamag, amit árul, de gőze nem volt róla, valószínű gépi fordítást használt.
Nem is értette, mit kérdezek. Ki is tiltott az aukcióiról, se licitálni, se kérdezni nem tudok már tőle/tőlük. A kínai kék epret és a szivárványszínű rózsafát is árulták már a v..n.
Ebay helyett egyszerűbb Kínából megvenni bármit, ha már kínai, bár simán eladnak Buddha keze magot is, ha elhiszed, hogy van olyan.
Arra utaltam, az ebay-en is bárki hirdethet, akár és is adhatnék el (akár kínai) magokat rajta.
Ebay-en is ott vannak a kínaiak közvetlenül is.
Vannak magyar eladók is pl. pawpaw magokkal.
A terméket az ebay ugyanúgy nem ellenőrzi, mint a vatera nem tudja. Viszont valamiféle garancia (paypal) van rá ebay-en, de sajnos ez magok esetén nem túl hatékony. Ha nem kapom meg, pénz visszajár, de ha papaja helyett más nő belőle, addigra csak törölgethetem a szemem. Az eladót mindenhol jól meg kell nézni, szóval ebay-en is észnél kell lenni. Szerintem ezzel túl is tárgyaltuk...
Először is nem hasonlítanám a Vatera-val, a Vatera-t trópusi magok terén semmire tartom.
Az ebay-n már az árakon is látni, hogy óriási a különbség.
Maradva a törpe, önporzó papaja magoknál, a kínaiaktól akár már 0.5 usd-ért, az ausztráloktól kb 10 usd-ért (most nem az ausztrál dollár árat nevezem meg) lehet kapni. Az utóbbiaktól vettem már.
Egyébként a legfontosabb, az ebay-n feladott termék feladója után lehet nézni és több esetben tisztességes kertészet árusítja a termékét.
Az ebay tulajdonképpen az amerikai illetve nemzetközi "vatera"
Tele van hamis termékkel. Én is bedőltem paradicsomfa mag hirdetésnek. Utána rájöttem, kínai maggal ügyeskedhetett az amerikai hölgy, jóhiszeműen, de akár szándékosan is csinálhatta.
Figyelni kell, van-e saját képe, vagy netről leszedett képekkel hirdet valaki.
Én azt szoktam nézni, hogy saját termesztésű magot árul valaki vagy sem. Ha nem - erre trópusi gyümölcsnél van esély - akkor lehet megveszi a kínai magot (légyen is bármi valójában) majd eladja némi haszonnal :(
Én régebben írtam néhány "kék eper" árusnak, hogy ugyan már ne hozzák magukat olyan helyzetbe, pár forintért becsapnak másokat tudtukon kívül, mert nincs ilyen eper, csak bedőltek a kínai photoshopos képnek, de természetesen mindegyik sértésnek vette. Hasonlóan megsértődött egy eladó, amikor felhívtam rá a figyelmét, a magról vetett piros dió nem biztos, hogy piros diót terem. Kaptam tőle rendesen, mit okoskodok, ha nem vásárolok... :)