Keresés

Részletes keresés

zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 322136

Az meg akkoriban nem úgy működött, hogy ha jobb lett volna a köztársaság, akkor visszaváltottak volna rá - mint már írtam volt, sem a köztársaság nem volt valójában demokratikus, sem értelemszerűen a császárság.

 

De ez lényegtelen. 18% ot kapott volna bármelyik római császár is egy modern választáson is, az meg pl a mai francia rendszerben elég a 2/3 hoz. Csak arra kell ügyelni, hogy a rendszer kedvezzen a kis pártoknak, ezt látod most itt is. Van egy párt amelyik számíthat 5 választásra jogosultból 1 re, az elég mert jár állami támogatás a jelöltek után tehát úgy se fognak összefogni mert akit visszaléptetnek az után nem.

Lehet tehát császár teljesen demokratikus körülmények közt is.

De a rómaiaknak az átlag polgárnak a császár jobb is volt mert az nem a patríciusoktól hanem a néptribuniusoktól függött.

Előzmény: advocatusdiaboli (322131)
Rangun Creative Commons License 2 napja 0 0 322135

A képzett ember az egyetlen erőforrás, minden más pótolható, persze csak a kapitalista rendszerben, ahol piacgazdaság van, és az a szovjeteknél nem volt, így még az élelmiszer ellátás is problémát okozott a papíron hatalmas birodalomnak, amit egy filmszínész legyőzött, egy kis csillagháborús blöffel.

Előzmény: zöldkomcsi. (322134)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja -1 1 322134

Szerintem nem tették, A Szovjetúnió főleg a megszállt K-európával együtt kitett anyni erőforrást mint a brit birodalom, egy dubait csinálhattak volna 50-60 millió lakossal benne.

 

Tudnak e nem azt nem tudom de az biztos, hogy sose törődtek vele hol mennyi a gdp amíg nem piszkálta őket valamelyik. Az öklöd rázhatod rájuk, részükről marad a barátság ha akarsz üzletet kötni azt is lehet.

Előzmény: Rangun (322130)
Rangun Creative Commons License 2 napja 0 0 322133

Ha igazak a számok, akkor a Tesla Model 3 már most a világ legnagyobb darabszámban gyártott EV-je, ezt a tempóra mondom, még mielőtt kötekedne valaki.

Előzmény: Rangun (322132)
Rangun Creative Commons License 2 napja 0 0 322132

https://electrek.co/2018/03/20/tesla-model-3-production-new-vins/

 

#Tesla registered 2,042 new #Model3 VINs. Highest VIN is 15885.

advocatusdiaboli Creative Commons License 2 napja -2 2 322131

Nem feltétlenül jelent valós stabilitást az, hogy az uralkodót nem váltják le (nem sikerül...).

 

Az meg akkoriban nem úgy működött, hogy ha jobb lett volna a köztársaság, akkor visszaváltottak volna rá - mint már írtam volt, sem a köztársaság nem volt valójában demokratikus, sem értelemszerűen a császárság. A köztársaság valójában rendi irányítás alatt állt, a patríciusok uralták, és a császárság sem intézhető el egységes masszaként, voltak megosztott hatalmú időszakok, volt korlátlan hatalmú császár, volt ott minden, mint a búcsúban. Magát a "népet" igazán egyikben sem kérdezték meg kb: semmiről sem, bár azért bizonyos visszacsatolások voltak (pl: néptribunusi intézmény a köztársaságban - de a szabad római polgárnak meglepően sok joga volt a császárságban is!

És azt se feledd el, hogy a köztársaság kora valójában tovább tartott, mint az egész császárkor - úgy, hogy a császárkori Róma már sokkal több hányattatást élt meg, mint korábban, fél évszázados interregnumok voltak (pl: a Severusok után), amikor technikailag szét is szakadt a birodalom, többször kifingott totálisan a pénzrendszer a notórius kamarai pénzrontás miatt - lótúró volt ott, de nem stabilitás, igazándiból a császárkor első két évszázada még egy virágzó Rómáról szólt, aztán jött negyed évezred folyamatos hanyatlás a végső bukásig.

Előzmény: padisah (322129)
Rangun Creative Commons License 2 napja 0 0 322130

Mert nem tudnak, ahhoz hülyék, ellenben a kisebb országokat szívesen elnyomják, és gyarmati sorba taszítják.

Előzmény: zöldkomcsi. (322124)
padisah Creative Commons License 2 napja 0 0 322129

nagyon jó ez a lista, de főleg a császárság elején, a korábbiakhoz képest stabilitást hozott, 2-3 éves hatalomváltások helyett szép számmal akadnak 20 éves uralkodások is

 

ha a köztársaság jobb berendezkedés lett volna, akkor feltehetően visszalépnek arra, különösen amikor egymást érték a polgárháborús császárok, és nem annyira jól muzsikál a rendszer

Előzmény: bz248 (322116)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 322128

(-: a duma tényleg az volt, hogy Szerbiában képezik ki a terroristákat. A monarchi azt követelte, hogy nyomozhasson ott a rendőrsége, letartóztathasson meg stb.... Szerbia nem járult hozzá ezért hadüzenet..... amire orosz cári hadüzenet a válasz a monarchi császárának, arra német császár az orosz cárnak, a brit uralkodó és a francia mindegy mi a német császárnak..... de érdekes, hogy a merénylet után is milyen nyájasan leveznek az uralkodók egymással, az a jól olajozottan működő világrendszer gép egyszercsak felrobbant.

Előzmény: GPS (322127)
GPS Creative Commons License 2 napja -2 1 322127

 

Az 1 világháború a terrorizmus ellen indult,

 

Ahhoz képest jó sokan meghaltak a nagy "terrorizmus-elleni" harcban.

Sőt, volt ország amelyik olyan intenzíven harcolt a terrorizmus ellen - hogy még a területe felét is sikeresen elvesztette.

.

Előzmény: zöldkomcsi. (322126)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 322126

Az 1 világháború a terrorizmus ellen indult, azóta is van valami fals a terroristáskodásokban majdnem mindég.

Előzmény: bz248 (322121)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 322125

Csak annyi elég lett volna ahoz nem kell a securitate szervezete se, hogy a sikertelen támadás után nem folytatni lépésben a kocsikázást hanem nagy gázzal elhúzni onnan jó messzire.

Előzmény: ,m,1710 (322120)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 322124

Nem veszed észre, hogy ahogy évszázadok óta soha úgy azok most se versenyeznek senkivel? Ha békén hagyod felőlük lehet akkora gdp-d, hogy leszakad alatta padlás. (-:

Előzmény: Rangun (322123)
Rangun Creative Commons License 2 napja 0 0 322123

Nemrég az oroszok még a francia gazdasággal voltak összemérhetők, ma már az olasztól is messze le vannak maradva, még fejlődnek egy kicsit, és a spanyolok is lenyomják őket, mivel úgy is sokkal gyorsabban fejlődnek, ott délen, és munkaerőhiányuk sincs, hanem éppen ellenkezőleg.

Előzmény: zöldkomcsi. (322118)
GPS Creative Commons License 2 napja 0 0 322122

 

El is hiszed, hogy az amerikai elnök megmenekülhetett volna ha jobb a biztosítás?

 

Kennedynek is több megtervezett útvonala volt Dallasban. Sőt, a biztonságiak nem is azt az útvonalat sorsolták ki reggel - de Fitzgerald ragaszkodott hozzá, sőt, a nyitott autó is az ő heppje volt.

 

Egy biztos: minden útvonalon nem kuksolhatott egy-egy orvlövész - arra az esetre, ha pont arrafelé megy a konvoj.

Vagy súgott valaki még idejében... vagy nem Oswald lőtt igazából.

.

Előzmény: zöldkomcsi. (322119)
bz248 Creative Commons License 2 napja 0 0 322121

Mondjuk azert nem kotelezo ugy csinalni, mint 1914-ben a szarajevoi osztrak-magyar vezetes, hogy na egy merenyletet sikeresen megusztunk, most mar minden rendben lesz... bonusz a csoka utana a Szerbiara tamado hadsereget vezette, hogy illo bosszut alljon, azt is ugyanilyen hatekonyan es kompetensen.

Előzmény: zöldkomcsi. (322119)
,m,1710 Creative Commons License 2 napja 0 0 322120

a császár is rá baxot amikor lelöte az a szarajevoi srác 14be kihitte volna, hogy megváltoztatja a világot ha a román securitate létezett volna taln más lenne a helyzet ma  (vicc)

 

Idi mindeg helikopterel közlekedet, ami a érdekes, hogy csak "fehér" pilotákba bizott

Előzmény: GPS (322115)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 322119

El is hiszed, hogy az amerikai elnök megmenekülhetett volna ha jobb a biztosítás?

Mikor Kádár jött ide vadászni akkor is nagy készültség, rendőrök munkásőrök önkéntes rendőrök, igazoltatások ...de volt olyan is amikor egy társaság majdhogynem csak úgy beállított köztük a szovjet külügyminiszterrel. (-: Azt mondják Leonyid Brezsnyev egyszer karambolozott a rolls royce val, azt a márkát kedvelte a legjobban (-:

Az más, azok a nagy biztosítások, mozgósítások a társadalmi rendszer lényegéhez tartoztak semmi jelentőségük nem volt a biztonság szempontjából.

Előzmény: GPS (322115)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 322118

Mondom, hogy nem tudom, nekem van egy olyan benyomásom mint ha a gazdasági súlypont Európában már inkább Frankfurt és Berlin mint London vagy Párizs, Moszkva is egyre jelentősebb, vagy Bécs és Budapest között is tolódik keletebbre a súlypont, Budapest-Bukarest viszonylatban is van ilyesmi. De ezek csak olyan megérzések a te nagy tudásoddal szemben.

Ezek gleccser lassúságú folyamatok, a háborúkat követően szokott láthatóvá válni rögzülni a kialakult új helyzet.

Előzmény: Rangun (322117)
Rangun Creative Commons License 2 napja 0 0 322117

Meddig hazudsz még magadnak?

Előzmény: zöldkomcsi. (322092)
bz248 Creative Commons License 2 napja 0 2 322116

"amit most írtál, szóról szóra igaz - Róma köztársasági éveire

a császárság pont a nagyobb egységet teremtette meg a korábbi majdnem folytonos belharcokhoz képest"

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Roman_emperors

 

Nezd meg mennyit nyirtak ki a testoreik/es vagy a legiok elen a varosba belovagolo csokak.

Előzmény: padisah (322111)
GPS Creative Commons License 2 napja 0 2 322115

 

Igy igaz nincsjobb egy jo dtrtátornäl a népe ünnepli ha megjelen  lesz majális, a stabil középostályis bologat a végén lehet, hogy nemis ditátor

 

Hát ez annyira így volt, hogy amikor Ceausescu egy-egy megyeszékhelyre "munkalátogatott" - akkor ott 5 (mondom öt darab) különböző útvonalat kellett teljes egészében bebiztosítani neki.

 

Ez nem volt nagy titok, mert óriási felhajtással járt - de az a legmagasabb államtitok volt, hogy a végén melyik útvonal lesz a nyerő. Gondolom aznap reggel sorsolták ki.

És még így is előfordult (Nagyváradon) hogy hiába volt kész az 5, totál-bebiztosított útvonal - mert a végén egy 6.-ikon mentek, illetve random kombináltak 2 előre kijelöltet.

 

De a bizalom is óriási volt.

 

Ugyanis ilyenkor nem a helyi erőkre bízták a biztosítást, hanem távoli megyékből (néha 400 km-ről) hoztak karhatalmat - olyanokat, akiknek garantáltan nincs ismerőse-rokona-barátja a cél-településen.

Amúgy ezek is csak reggel tudták meg, hogy azonnal indulniuk kell 3-400 km-re, a vezért biztosítani.

Volt is belőle súrlódás bőven - amikor 8 megyével odébbról jöttek tisztek parancsolgatni a helyieknek - akik ebben az esetben csak végrehajtóként működhettek.

 

Fasza volt, mi?

.

Előzmény: ,m,1710 (322113)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2 napja -2 4 322114

Nézd, a Római Köztársaság mai értelmezés szerint nem volt sem demokrácia, sem köztársaság, sem semmi ilyesmi. Egyfajta megosztott hatalomgyakorlás volt, de egyértelműen egy oligarchikus rendszerben, és őszintén szólva nem feltétlenül merném azt állítani, hogy az utána jövő császárság olyan sokkal jobban működött volna. Voltak kiemelkedő és emlékezetes császárok - csak az ő életművüket rendszerint gyorsan leamortizálta az őket követő néhány alkalmatlan/tetűláda/stb.. utód, és sokkal inkább van szó arról, hogy az amúgy még a köztársasági időszakban kialakult államigazgatási és gazdasági felépítmény a kor relációjában egész egyszerűen jobb volt, mint az akkor ismert bármelyik másik alternatíva, így Róma mind gazdaságilag, mind társadalmilag a központi hatalom ténykedésétől jóformán függetlenül sikeresebb tudott lenni másoknál, így pozitív, vonzó példának tűnt.

 

A szóban forgó felépítmény viszont igenis a köztársasági időszak szüleménye, pont arról szól, hogy egy alapvetően diktatórikus és egyszemélyi vezetésben gondolkodó világban csak egy ilyen, megosztott hatalmon alapuló modell volt képes kiizzadni magából ezt a struktúrát. Szomorú egyébként, hogy Egyiptom igazi őstörténetét nem ismerjük túl jól, de ott is erősen úgy tűnik, hogy az egyiptomiként ismert civilizáció, beleértve a hiedelmeiket, vallásukat (ahol szintén számos, egymással versengő isten van, és ha vannak is "főistenek", azok hatalma sem korlátlan a többiek felett !!! - ha úgy tetszik, az egyiptomi isteni hierarchiában nincs fáraó !!), írásukat, technológiájukat egy olyan kor szülte meg, amelyben még nem volt központi főhatalom, egymással vetélkedő-huzakodó helyi hierarchiák mellett alakult ki - majd amikor sikerült egy központi hatalommá szilárdítani ezt, akkor egyfelől nyilván látványosabb, impozánsabb képet nyújtott - másfelől meg kb: 4 évezreden keresztül tulajdonképpen fejlődésképtelennek bizonyult, befagyott egy adott állapotba, egészen addig, ameddig a világ már úgy elment mellette, hogy az egész tarthatatlanná vált...

 

Az a baj tudod, hogy az emberek zöme a dicsőséget jellemzően valamilyen erőszakos aktus formájában képes csak értelmezni. Az az ország és vezető dicsőséges és nagy, amelyik meghódít, felnégyel, leaprít másokat. Miközben a valóságban egyáltalán nem biztos, hogy Egyiptomban akkor volt jó élni átlagemberként (fáraóként, főúrként nyilván MINDIG JÓ VOLT), amikor a piramisok épültek... Róma legdicsőbbnek mondott időszakaira esnek a legnagyobb lázadások is, annak a nagy dicsőségnek keserves árát adták sokan... 

Előzmény: padisah (322111)
,m,1710 Creative Commons License 2 napja 0 0 322113

Igy igaz nincsjobb egy jo dtrtátornäl a népe ünnepli ha megjelen  lesz majális, a stabil középostályis bologat a végén lehet, hogy nemis ditátor

 

Idi Amin "dada" nagyon szerette a népét állandoan volt cukorka a zsebébe ,szerette amikor a kis mezilábas kölykök körbevették.

Előzmény: zöldkomcsi. (322104)
padisah Creative Commons License 2 napja 0 0 322112

tehát ha mondjuk a külső fenyegetést nézzük, egész biztos hogy Róma császárral az élén hatékonyabban tudott szembeszállni a hun, vagy egyéb barbár germán-gót hordák fenyegetéseivel, mint köztársaságként tudott volna

 

de a történelmi kontextus egyéb dolgai miatt, ez is kevés volt

Előzmény: padisah (322111)
padisah Creative Commons License 2 napja 0 0 322111

amit most írtál, szóról szóra igaz - Róma köztársasági éveire

a császárság pont a nagyobb egységet teremtette meg a korábbi majdnem folytonos belharcokhoz képest

 

a birodalom összeomlása meg nem varrható 1-1 császár nyakába, de még a rendszerébe sem, vagy legalábbis nem ilyen értelemben

 

abban közrejátszott egy sor erőforrás kimerülése, klímaváltozás, a társadalom elkényelmesedése, bürokratizálódása (amiről a túlélő bizánc hírhedtél is vált), a lojalitás csökkenése, meg szerintem a kereszténységnek is sok köze volt hozzá

Előzmény: advocatusdiaboli (322106)
GPS Creative Commons License 2 napja 0 1 322110

 

Diktátor mindég a jól működő társadalom következménye, nem oka hanem következménye,

 

Aha,persze.

 

- Hitler is milyen príma-fasza társadalmi körülmények közt gyűrte maga alá először a német népet... aztán meg a többieket.

- Ceausecu Romániájában is csak úgy tombolt a jólét és a dőzsölő középosztály - amikor úgy döntött, hogy most tejlhatalmú-diktátorkodni fog egy keveset.

 

Azért vannak néha meredek kijelentéseid, Kommer - ezt meg kell hagyni.

.

Előzmény: zöldkomcsi. (322104)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2 napja -2 1 322109

Akkor is szomorú újra meg újra azzal szembesülni - hogy a másik de facto bolond. Szó szerint bolond.

Előzmény: Auralianus (322107)
bz248 Creative Commons License 2 napja 0 0 322108

Mukodott is vagy 2 valtasnal... aztan a pretorianus garda eszrevette, hogy ugyis az lesz a csaszar, aki nem szenved sajnalatos balesetet a palota folyosoin.

Előzmény: padisah (322103)
Auralianus Creative Commons License 2 napja -1 0 322107

:D Most miért?

 

Ha a forradalmi munkásosztályt a tőkésekkel szemben védelemre szoruló erős középosztálynak tekinted...

 

... akkor pont fején találta a szöget :)

 

 

Egyébként meg régen nevettem már ilyen jót... :P

Előzmény: advocatusdiaboli (322105)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!