A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk, majd reggel másfél óráig főzzük, hogy puha legyen. Összetörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összekeverjük és fél óráig állni hagyjuk. Kis golyókat készítünk a masszából, még 15 percig állni hagyjuk, majd olajban megsütjük.
??? Hamis velő? Belo drága, ne beszélj itt rombuszokban. :)
Egyébiránt, én is beújítottam: sikerült ehetővé tenni a tofut! :) Felkockáztam kb. 1.5x1.5 cm-es darabkákra, jó alaposan megsóztam, megborsoztam, és rányomtam néhány gerizd fokhagymát. Fehér tönkölybúzalisztet kikevertem egy kis extraszűz olivaolajjal és vízzel, sűrű palacsintatésztává, egy másik tányérban meg zsemlemorzsát összekevertem szezámmaggal. Először a palacsintatésztába, majd a szezámos morzsába forgattam és úgy sütöttem ki. Kifejezetten finom volt!
Ma újítást ettünk ebédre. Nagyjából a "hamis velő" forgatókönyve szerint készült, de kb. azonos arányban karfiol, öregre darabolt vöröshagyma, és trombitagomba felhasználásával. Tudom ajánlani; ha valakinek nincs trombitagombája, csiperkével is jó lehet.
Kipróbáltam a padlizsánkrémet, mert annyira istenítették. Hát nem voltam tőle elragadtatva. Azt hiszem én jobb szeretem különválogatva enni a zöldségeket.
A tönköly nálam mindennapos, gyakorlatilag mindent azzal csinálok, vagy durum liszttel. Palacsintatésztában (vagy sörtésztában) is gyakran sütök, sőt. Próbáltad már a sárgaborsólisztes panírt? Na, az is nagyon jó. Csak egy kis vízzel kell kikeverni, és kész.
tudom, hogy az is búza, meg a tönköly is. De a tönköly teljesen máshogy viselkedik, mint bármilyen másik búza. A legősibb búzáról van szó, olyanról amit az egyiptomiak termeltek a Nílus mentén. Még a 8000 éves magok is képesek kicsírázni!
Nem véletlenül hívják őserőnek!
Próbáld ki a zöldségeket palacsintatésztában kisütni. Zablisztből is jót lehet sütni.
Jut eszembe. Tegnap a szénhidrátcsökkentős élet jegyében úgy paníroztam a patiszont, hogy először teljeskiőrlésű rozslisztbe forgattam, aztán tojás, majd vissza a rozslisztbe. Egészen különleges ízhatást értem el vele, tök finom volt még ma, másnaposan is. :) Próbáljátok ki.
A tönköly is búza! Mindegyik egy-egy külön búzafajta. Amiben különböznek az a szénhidrát- és fehérjetartalom. És a durum tésztát tényleg engedélyezik, sőt, több helyen olvastam, hogy ajánlják is.
Rémes! Éhen halnék... Ilyet én biztos nem tudnék csinálni, max. ha az életem múlna rajta. Vagy még akkor sem. :) Hogy bírod ki? És mennyit fogytál? Egyébként a Candida-diétánál (utánanéztem!) durum tésztát pl. lehet enni. Krumplit is.
Reggel fél liter vízzel kezdem a napo, kb fél hétkor, télen tea van, csalán, persze cukor nélkül.
Délelőtt csak gyümölcs, néha magok, dió, mogyoró, mandula.
Ebéd 12 és 2 között, ha lehet saláta mindenféle nyers zöldségből, mellé vajas kenyér. Otthon sütött kovászos, vagy élesztő nélküli tönköly barna kenyér.
Télen kásák is, köles barnarizs, zabpehely, párolt zöldségekkel. Zöldséglevesek is jöhetnek, vagy sütőben sült, rakott zöldségek.
Vacsora kb ugyanez, vagy magkeverék.
Igyekszem minél kevesebb tejterméket és tojást fogyasztani.
Tésztát szinte nem eszem, de ha szereted, akkor próbálj barnát, ha lehet tönkölyből készültet, vagy kukoricatésztát választani.
Napközben sokat iszom, vizet, vagy gyógyteát.
Az étkezések egy részét, pl délelőtt ki lehet váltani frissen csavart gyümölcs vagy zöldséglével.
Este lehet gyümölcsöt is.
Fontos növelni a nyersen fogyasztott ételek arányát.
A pöfeteg addig ehető, amíg a belseje fehér, és ilyenkor még viszonylag jó a tartása is. Idősebb korára sárgás, majd barnás, egyre nyúlósabb, és már az íze se jó. A végén spórapor-tömeg lesz belőle, ami a kisebb fajoknál a tetjén keletkező nyíláson át szabadul ki. Megnyomva az idős termőtestet, felhőcskeszerűen pöffen ki a tartalma, nyilván innen ered a neve is.
Kirántásra a nagy termetűek alkalmasak: az óriás pöfeteg és a repedéses szétesőpöfeteg. Szerintem nagyon finomak.