Keresés

Részletes keresés

Vik 23 Creative Commons License 2005.09.26 0 0 1099

Falafel

Hozzávalók:
2 nagy pohár csicseriborsó,
apróra vágott zöldhagyma,
2 fokhagyma összetörve,
apróra vágott petrezselyem,
1 kávéskanál kömény,
1/2 kiskanál sütőpor,
só,

erős paprika,

olaj a kisütéshez.

A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk, majd reggel másfél óráig főzzük, hogy puha legyen. Összetörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összekeverjük és fél óráig állni hagyjuk. Kis golyókat készítünk a masszából, még 15 percig állni hagyjuk, majd olajban megsütjük.

Előzmény: fozolalu (1095)
Vik 23 Creative Commons License 2005.09.26 0 0 1098
Ez jól hangzik!
Előzmény: sin x (1093)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.26 0 0 1097


Törölt nick Creative Commons License 2005.09.26 0 0 1096


fozolalu Creative Commons License 2005.09.26 0 0 1095
hogy készül a falafel?
Előzmény: Vik 23 (1091)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.25 0 0 1094
Akartam feltenni egy-két jó kis képet, de valahogy most nem engedi a rendszer. (?):(
sin x Creative Commons License 2005.09.25 0 0 1093
??? Hamis velő?
Belo drága, ne beszélj itt rombuszokban. :)

Egyébiránt, én is beújítottam: sikerült ehetővé tenni a tofut! :)
Felkockáztam kb. 1.5x1.5 cm-es darabkákra, jó alaposan megsóztam, megborsoztam, és rányomtam néhány gerizd fokhagymát.
Fehér tönkölybúzalisztet kikevertem egy kis extraszűz olivaolajjal és vízzel, sűrű palacsintatésztává, egy másik tányérban meg zsemlemorzsát összekevertem szezámmaggal.
Először a palacsintatésztába, majd a szezámos morzsába forgattam és úgy sütöttem ki. Kifejezetten finom volt!
Előzmény: Belohin (1092)
Belohin Creative Commons License 2005.09.25 0 0 1092
Ma újítást ettünk ebédre. Nagyjából a "hamis velő" forgatókönyve szerint készült, de kb. azonos arányban karfiol, öregre darabolt vöröshagyma, és trombitagomba felhasználásával. Tudom ajánlani; ha valakinek nincs trombitagombája, csiperkével is jó lehet.
Vik 23 Creative Commons License 2005.09.24 0 0 1091
Falafelt. Az nagyon finom!
Előzmény: fozolalu (1088)
sin x Creative Commons License 2005.09.22 0 0 1090
Én azt hiszem még nem ettem/főztem.
Hogy néz ki?

A tönkölyre visszatérve, egyszer kaptam a bioboltban tönkölybúza tésztát. Életem legfinomabb tésztája volt. (Jellemző, hogy azóta sem találok sehol.)
Előzmény: fozolalu (1088)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.22 0 0 1089
Irtam korabban egy hummusz es egy levesreceptet, es talan egy bazsalikomos csicseriborsos finomsagot is. Valaki kiprobalta? En szeretem mindet.
Előzmény: fozolalu (1088)
fozolalu Creative Commons License 2005.09.22 0 0 1088

Még nem, de ki fogom próbálni.

Csicseriborsót főztetek már? Mit lehet abból?

 

 

Kipróbáltam a padlizsánkrémet, mert annyira istenítették. Hát nem voltam tőle elragadtatva. Azt hiszem én jobb szeretem különválogatva enni a zöldségeket.

Előzmény: sin x (1087)
sin x Creative Commons License 2005.09.22 0 0 1087
A tönköly nálam mindennapos, gyakorlatilag mindent azzal csinálok, vagy durum liszttel.
Palacsintatésztában (vagy sörtésztában) is gyakran sütök, sőt. Próbáltad már a sárgaborsólisztes panírt? Na, az is nagyon jó. Csak egy kis vízzel kell kikeverni, és kész.
Előzmény: fozolalu (1086)
fozolalu Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1086

tudom, hogy az is búza, meg a tönköly is. De a tönköly teljesen máshogy viselkedik, mint bármilyen másik búza. A legősibb búzáról van szó, olyanról amit az egyiptomiak termeltek a Nílus mentén. Még a 8000 éves magok is képesek kicsírázni!

Nem véletlenül hívják őserőnek!

 

Próbáld ki a zöldségeket palacsintatésztában kisütni. Zablisztből is jót lehet sütni.

Előzmény: sin x (1083)
Vik 23 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1085
Előzmény: Belohin (1084)
Belohin Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1084
Én még első napos se voltam soha, a másnaposságra sem vágyom...
:-)
Előzmény: sin x (1083)
sin x Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1083
Jut eszembe.
Tegnap a szénhidrátcsökkentős élet jegyében úgy paníroztam a patiszont, hogy először teljeskiőrlésű rozslisztbe forgattam, aztán tojás, majd vissza a rozslisztbe. Egészen különleges ízhatást értem el vele, tök finom volt még ma, másnaposan is. :)
Próbáljátok ki.
Előzmény: fozolalu (1081)
sin x Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1082
A tönköly is búza!
Mindegyik egy-egy külön búzafajta. Amiben különböznek az a szénhidrát- és fehérjetartalom.
És a durum tésztát tényleg engedélyezik, sőt, több helyen olvastam, hogy ajánlják is.
Előzmény: fozolalu (1081)
fozolalu Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1081

A durumtészta nem jó, mert búzából van. Ha tönköly akkor oké.

Az a baj, hogy a gomba olyan szinten megzavarja az immunrendszert, hogy egy csomó dolgot betolakodóként kezel, és a búza borzasztóan allergén.

 

Különben kb 4 kg-t fogytam, ami nem is ártott.

És egyeltalán nem éhezem.

Előzmény: sin x (1080)
sin x Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1080
Rémes! Éhen halnék...
Ilyet én biztos nem tudnék csinálni, max. ha az életem múlna rajta. Vagy még akkor sem. :)
Hogy bírod ki? És mennyit fogytál?
Egyébként a Candida-diétánál (utánanéztem!) durum tésztát pl. lehet enni. Krumplit is.
Előzmény: fozolalu (1078)
Vik 23 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1079
Ez se rossz!
Előzmény: sin x (1076)
fozolalu Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1078

Reggel fél liter vízzel kezdem a napo, kb fél hétkor, télen tea van, csalán, persze cukor nélkül.

Délelőtt csak gyümölcs, néha magok, dió, mogyoró, mandula.

Ebéd 12 és 2 között, ha lehet saláta mindenféle nyers zöldségből, mellé vajas kenyér. Otthon sütött kovászos, vagy élesztő nélküli tönköly barna kenyér.

Télen kásák is, köles barnarizs, zabpehely, párolt zöldségekkel. Zöldséglevesek is jöhetnek, vagy sütőben sült, rakott zöldségek.

Vacsora kb ugyanez, vagy magkeverék.

 

Igyekszem minél kevesebb tejterméket és tojást fogyasztani.

Tésztát szinte nem eszem, de ha szereted, akkor próbálj barnát, ha lehet tönkölyből készültet, vagy kukoricatésztát választani.

 

Napközben sokat iszom, vizet, vagy gyógyteát.

Az étkezések egy részét, pl délelőtt ki lehet váltani frissen csavart gyümölcs vagy zöldséglével.

Este lehet gyümölcsöt is.

Fontos növelni a nyersen fogyasztott ételek arányát.

Előzmény: sin x (1077)
sin x Creative Commons License 2005.09.19 0 0 1077
Szia Lalu, üdvözület itt is! (Honnan ez a nick??)

Írd le nekem egy napodat, miket szoktál kajálni, ha nem nagy fáradság.
Köcike.
Előzmény: fozolalu (1072)
sin x Creative Commons License 2005.09.19 0 0 1076
Mi meg megszárítottuk, majd apám lelakkozta és dísztárgy lett belőle. :)
Előzmény: Vik 23 (1070)
sin x Creative Commons License 2005.09.19 0 0 1075
Rántott vargányát a nyáron ettem először. Na, az nagyon király volt. Kár, hogy arany áron adják...
Előzmény: Belohin (1066)
Vik 23 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 1074
Érdekes. Gondolom, mi azokon ugráltunk, amik már a spórás állapotban voltak. Jó játék volt!!!
Előzmény: Belohin (1071)
Vik 23 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 1073
Örülök neked!!!
De jó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: fozolalu (1072)
fozolalu Creative Commons License 2005.09.19 0 0 1072

Bejutottam! Juhé!

 

 

Belohin Creative Commons License 2005.09.19 0 0 1071
A pöfeteg addig ehető, amíg a belseje fehér, és ilyenkor még viszonylag jó a tartása is. Idősebb korára sárgás, majd barnás, egyre nyúlósabb, és már az íze se jó. A végén spórapor-tömeg lesz belőle, ami a kisebb fajoknál a tetjén keletkező nyíláson át szabadul ki. Megnyomva az idős termőtestet, felhőcskeszerűen pöffen ki a tartalma, nyilván innen ered a neve is.

Kirántásra a nagy termetűek alkalmasak: az óriás pöfeteg és a repedéses szétesőpöfeteg. Szerintem nagyon finomak.
Előzmény: Vik 23 (1070)
Vik 23 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 1070
Mi a pöffeteggombát gyerekkorunkban ugrálásra használtuk: mármint ráugráltunk a réten, és jó nagyokat pukkant tőle. Valahogy megenni senki sem akarta.
Előzmény: Törölt nick (1069)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!