Tyű, hát nagyon szórakoztató volt utánanézni...haha... bocsi.
"Az eredeti araucana tyúk szintén egyedülálló, kékes színű tojást tojt és alkata farok toll nélküli volt európai változata egyaránt lehet szakállas és fültollas is és valóban türkizkék és türkizzöld tojást rak fészkébe. A csüd színe zöldes, fekete-zöldes. Európa nagy részén araucana fajtanév alatt a farkatlan variációt értik. De Nagy Britanniában például csak a farkos-bóbitás típus elismert. A farkatlanság részleges dominancia elvén őröklődik, ezért farkatlan állatok tenyésztése során is kelnek farkos utódok. Ezeket is felhasználják a tenyésztésben, mert a sok egymást követő farkatlan generáció párosításának következtében a törzs rövidül, ami nem kívánatos.Minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb fajtává teszi azon tulajdonsága, hogy zöld héjú tojásokat tojik. Ezek egyébként kevesebb kalóriát is tartalmaznak a hagyományos tojással szemben. Kifejezetten húsvétkor tarolnak az araucana tojások."
Szóval nem tudom, dönstsük el. 2 aracuana kép, és az illető kakas képe egymás mellé téve:
Nos ennek lehet hogy a csüd színe zöldes, fekete-zöldes, és nincs faroktolla, ennyiben hasonlít. Viszont nincs se szakálla, se fültolla, ennyiben biztosan különbözik. Persze lehet hogy sok másban is. Maximum keverék lehet, deakár lehet benne valami. Ha tyúk lenne, akkor csak meg kellene nézni, milyen színű tojást tojik... :-)
Sziasztok, segitségeteket kérném az alábbi farkatlan kiskakas beazonosításához. Én akarom nagyon belelátni az araucanát, vagy tényleg lehet köze hozzá? Válaszotokat köszönöm! Goli
Gyors segítségre lenne szükségem.Egyik tavalyi pulykakakasom nem tud lábraállni (olyan mindha a 'gömbcsuklói' :) nem bírnák.Messze van még a vágósúlytól így még nem 'bántanám'.Eszik rendesen,csak épp járni nem tud,olyan mindha valami hiányozna a szervezetéből..Elkezdtem tolni neki kálciumot, hirtelen más ötletem nem volt. Valami ötlet milyen szer kéne neki?
Gyerekkoromban ettünk kacsa meg libatojást is, de most már nem emlékezem az ízére, de akkor izlett nagyon. Sosem volt semmi bajunk tőle. Pedig akkor még nem is tudtuk, amit mostanába olvasni leget a neten: a kacsa meg libatojást legalább 10 percig kell főzni vagy sütni.
Úgy biztonságos.
Mert nyersen nem ajánlják: a héján könnyebben behatol a szalmanella baktérium,
mint a tyúktojáson. De hőkezeléssel biztonságos.
Az igaz is, hogy régebben is inkább sütéshez, főzéshez használták a kacsatojásokat, ételekhez,
amiket hosszabb ideig sütöttek-főztek.
De mi anno ettük lágyan is, baj nélkül.
A tyúktojás héján, ha az nem repedt, hanem sértetlen nem hatol át a szalmanella.
Hogy mégis vannak ritkán előforduló tyúktojásos esetek, az nem a tojásnak, hanem a meg nem mosott tojásnak köszönhető.
Pontosabban a meg nem mosott tojás héján lévő apró fekália darabkának, ami feltöréskor beleeshet az ételbe, megfretőzve azt.
Mert hogy többnyire a baromfi ürüléke terjeszti.
De természetesen nem törvényszerű hogy egy tojáshéjon lévő fekáliadarab szalmonellás legyen.
A gazdaságok 99% teljesen szalmanellamentes, egészséges, így nincs ,mi fertőzzön.
Küldeni ugyan nem tudok, mer már nincs pulykám, de a pulykatojás nsgyon finom, "krémes". Csak sajnos a pulyka nem tojik sokat. Azt a 17 körüli tojást megtojja, aztán leül kotlani.
Ha valakit érdekel tettem fel képeket a Balmazújvárosi,a Debreceni és a Hajdúböszörményi galamb és díszbaromfi kiállításokról a honlapom galéria menüjébe.
Keresek Óriás Brahma növendékeket (szinte kifejletteket), illetve 2015.ös tenyész családokat, Columbián, Fekete, Fogoly illetve Kék színben, csak is színtiszták érdekelnek az alábbi színekből 2+1 vagy 3+1 es összeállításokban, lehetőségekhez mérten Abony, Cegléd, Szolnok + 50 Km-es körzetében.szép napot mindenkinek!
Üdv. Tyúkludat vennék, egy pár érdekelne. Kérem, aki tud ebben segíteni írjon (zsolti21@vipmail.hu) vagy hívjon fel telefonon (30/9747791). Ellőre is köszönöm.