Keresés

Részletes keresés

BringasLevy Creative Commons License 2015.01.28 0 0 1877

Szívesen.

 

Főleg itt a Déli-Délnyugati részen, szinte az összes ajánlatom közelében van valami kiegészítő infó, amiről lehet érdemes tudnotok, vagy nagyon közel hozzájuk olyan látnivaló, ami miatt nem volna érdemes oda menni, de ha már arra jártok, megér egy pár perces megállót.

 

Ha lesz időm és érdekel, akkor ezeket is szívesen megosztom.

 

Előzmény: fourthirdsDave (1876)
fourthirdsDave Creative Commons License 2015.01.27 0 0 1876

Ezt nevezem, rettentő hálás vagyok ennek a végtelenül kimerítő leírásnak! Nem is tudom hogy tudnám meghálálni, köszönöm! :) És köszönöm a többieknek is, azt hiszem ezek közül válogatunk, beszervezzük őket egy körútra, aztán kocsibérléssel nekilátunk! Eszmélet szép helyek! Köszönöm szépen mégegyszer! Remélem a lehető legtöbb dolgot be tudjuk zsúfolni a menetrendbe :)

Előzmény: BringasLevy (1870)
BringasLevy Creative Commons License 2015.01.25 0 0 1875

Már nem ismerem a magyar közlekedés árait, nem tudok hozzájuk viszonyítani. Amihez viszonyítani tudok, azok az itteni árak és szolgáltatási szintek, valamint az itteniektől hallott tapasztalatok.

Ha Dublin - Cork útvonalat nézem, akkor a vonat €60+ , míg a busz kb. €25. Évek óta nem buszoztam, vonattal pedig sosem utaztam még Írországban, de kétlem, a vonat annyival kellemesebb utazást biztosítana, mint a busz, amennyivel drágább. Egyébként nincsen rossz tapasztalatom a buszozásról. De úgy gondolom, hogy a legtöbb igazán szép helyre, csak körülményesen, vagy egyáltalán nem lehet eljutni menetrend szerinti járatokkal. 

Be lehet persze úgy szűkíteni a látnivalók listáját, hogy busszal el lehessen érni őket. De úgy gondolom, hogy egy hetes látogatás alkalmával, 1-2napra való élménnyel több gyűjthető össze, ha önállóan autóval utazunk, pusztán azzal, hogy nem kell a menetrendekhez igazodni. Ez pedig bérelt autóval valósítható meg a legreálisabban. 

 

Talán picit drágább így, de én magamból indulok ki. Én hajlandó vagyok a szállás minőségének rovására is kicsit több pénzt fizetni, a sokkal több élmény reményében. Persze ez nem azt jelenti, hogy hálózsákban az autóban éjszakázni, de aki ezt is bevállalja, az akár még spórolhat is az autóbérléssel. :-) 

Előzmény: Junky01 (1874)
Junky01 Creative Commons License 2015.01.25 0 0 1874

Tapasztalataim szerint a kinti vonat olcsóbb, pontosabb és sokkal tisztább, mint itthon, igaz a hálózat tényleg elég gyér, a távolsági buszok tiszták, pontosak, mondjuk a dublini helyközi is pontos, de elég koszos, bár a londoni koszosságához sehol nincs.  

Ezt csak mint vonat/busz melletti opcióként írom, ugyanis az én fejem annyira másképp van bekötve, hogy bármikor képes vagyok bármi elé lépni kint.

Igaz ők is, talán ezért van van minden zebránál az úttestre festve left/right.DDDD Külön tisztelet a dublini sofőröknek ugyanis ott az autós zöldnél is gyalogos vonul, tehát nem szívesen vezetnék ott.

 

Előzmény: BringasLevy (1870)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.25 0 0 1873
... S a Levy által felsoroltak mellé a Nova Carhire-t tudnám ajánlani, több vendégnek beváltak.

Az A2-es valóban pazar út, aztán még ott van az R335 sz. út Leenane és Louisburg között, nyugaton, nekem az a kedvencem. Gyönyörű. Az A2-est nem übereli, de ha hegyek, birkák, tavak közt autózva fotóznátok, arra remek.

Az a baj, hogy látnivaló túltengés van 😊
Előzmény: fourthirdsDave (1848)
BringasLevy Creative Commons License 2015.01.25 0 0 1872

Ha Ausztriát, ami Írországhoz képest fényévekkel jobban szervezett és tisztább hely csöves országnak nevezed, akkor Írországban nagyot csalódnál.

Előzmény: Törölt nick (1851)
BringasLevy Creative Commons License 2015.01.25 0 0 1871

A minimálbér mindenütt rémálom, bár az is álom. :-)

Ha nagyon spórolósan tudsz élni, akkor bárhol elég. Ha jól akarsz élni, akkor mindenütt kevés. Az életszínvonal itt is olyan, amilyet megteremtesz magadnak. Van aki azért cseréli le évente 2x az autóját, hogy aktuális új rendszám legyen rajta, és olyan is aki nem adja lejjebb egy évi 2 Jaguárnál, de vannak hajléktalanok is és vannak eladósodott hajléktalan családok is.

Előzmény: Törölt nick (1849)
BringasLevy Creative Commons License 2015.01.25 0 0 1870

Így már talán tudok valamicskét segíteni. :-)

 

Kezdeném a rossz dolgokkal, aztán majd írok a szép helyekről is.

Írországban a vasút eléggé kevés vonalból áll. Ezen kevés vonalakon állítólag elég jó, színvonalas a szolgáltatás, de eléggé drága is. Az emberek inkább a buszt használják, ha valamiért sem az autó, sem a taxi nem jöhet szóba. Busszal szinte az összes városba és említésre méltó faluba el lehet jutni, jónak mondható a hálózat sűrűsége, de még így is elég sok olyan látnivaló van, ahová busz sem jár. Bár nem tekintem a missziómnak, hogy megfejtsem az árképzésüket, de nem igazán értem, hogy miért olcsóbb eljutni Busszal Dublinból - Cork-ba átmenve a fél országon megtéve kb. 300km-t, mint eljutni Cork-ból Skibbereen-ba, ami megyén belül van és kb.80-es táv. Így aztán elég nehéz kikövetkeztetni, hogy hová mennyibe is kerül eljutni.

Ezen okokból is inkább ajánlom, hogy béreljetek egy autót!Így bárhová eltudtok jutni, nem kell sem menetrendhez igazodni, sem a jegyárak útvesztőiben eligazodni.

 

És akkor a szép és érdekes helyek:

 

Dublintól nem túl messze van a Wicklow hegység, ami sok szépséget rejt. Mivel ez elég messze van Corktól, eddig csak a Glendalought-ot ismerjük, de ezt bátran ajánlom is. Akár egy egész napot el lehet tölteni itt, sok sok jó fotót lőve közben.

Ha inkább részesítitek előnyben a várromokat, akkor ne hagyjátok ki a Rock of Cashel-t! Ez az egyik leglátogatottabb várrom a sok közül az ír szigeten.

Ha olyan helyet kerestek, ahol egy kisebb erdei sétával eldugott tornyokra, bástyákra lehet bukkanni, akkor a The Towers-t ajánlom, Lismore mellett.

Ha viszont olyan erdőt kerestek, a táj szépsége nyűgöz le, akkor a Gougane Barra a ti helyetek. Sajnos a fák zömét egy betegség miatt ki kellett vágni, de még így is van a helynek egy varázsa, amiről a manók és koboldok világát eleveníti meg. Busz ide, egészen biztosan nem hoz el.

Ha a vad és sziklás tengerpartokat keresitek, akkor bármelyik félsziget élmény lehet számotokra itt Délen, Dél-Nyugaton. Pl Az Old-Head, Mizen Head, Sheep's-Head, stb. mindegyikmásként pazar. De a leglátványosabb és egyben a leghíresebb a Nyugati parton van, a Moher sziklái.

Amit fotózáshoz nagyon ajánlanék az a Kylemore Abbey. De csak kívülről való fotózáshoz. Az épület egy csekély része megnézhető belülről is és a kertje is bejárható, ám nem ingyen. Nem drága ugyan a belépő, de nekünk legalábbis csalódás volt amit bent láttunk. Elhanyagoltság érzését keltette bennünk a belső kialakítás, olyan kertet, mint ami ott van, meg máshol is látni, akár ingyen is. De a parkolóból ingyen is lefotózható az épület, teszik is sokan, az egyik legnépszerűbb képeslap téma a szigeten.

Írország északi részén, ami nekünk nagyon tetszett, az a Lough Beagh Nemzeti Park.

Észak Írországban pedig a méltán híres Giant Causeway, és a várrom, aminek szinte az egyetlen ellensége, ami le is gyűri, a természet, szinte percekre egymástól a két látni való. Mivel írtad, hogy fotózni szerettek, ha erre jártok, egy fasort mindenképpen a figyelmetekbe ajánlok! A Dark Hedges remek és népszerű fotótéma.

Egyébként Észak-Írországban szerintem a leglátványosabb út az A2 szinte teljes hosszában. Mi nem győztünk csodálkozni, hogy milyen szép, szinte minden mérföldön le kellett valamit fotózni. :-)

Szép út persze van Írországban is, főleg itt Dél-Nyugaton. Szerintem a legszebb az N71 es út Bantry-ból indulva Killarney ig. Kezdetben csak az öblök töve a látványos, de aztán a Caha hágónál már sokak álla leesik, pedig ez még koránt sem a legszebb rész. Kenmare után jön a legszebb szakasz, ami a Ladies View-ban csúcsosodik ki. Érthetetlen, hogy a legszebb kilátó miért nincsen jelölve. Ti itt feltétlen álljatok meg a közeli útszéli parkoló öbölben! Néhány 10méterre innen van egy kiépített parkoló és ajándékbolt is, ahonnan ugyancsak pazar a kilátás, de nem olyan pazar, mint az általam javallott helyről. Ha innen tovább mentek, még bőven fogtok megállni nézelődni, fotózni. Amire külön felhívnám a figyelmet, az a Torc vízesés és a Muckross Garden. Killarney, meg teli van látnivalóval. Pazer útvonal. Viszont nem ez a kedvencünk. Amit évente többszőr is bejárunk és minden vendéget elcipelünk, az egy eldugottabb út.

Glengarriff-bol az R-572-es úton kell menni Nyugat felé, majd az R-574-es úton lehet eljutni Írország egyik leg látványosabb szerpentinéhez, a Healy Pass-hoz. A hágó tetejéről, a szenteket ábrázoló szobor felett csúcsot megmászva, pazar panoráma tárul a kiránduló szeme elé. Innen tovább is sokáig nagyon szép a táj, majd betorkollik az út az R-571-esbe, majd azon Kelet felé haladva egy jelöletlen úton lehet eljutni a meseszép Gleninchaquin Parkhoz.

Egyébként itt Kerry megyében nagyon sok szép látnivaló van. A ring of Kerry egy remek útvonal, ezek felfűzéséhez.

Kicsit Északabbra a Dingle félsziget is ámulatba ejtő. Mi leginkább a déli part mentén lévő úton szoktuk megmutatni a vendégeknek végig autózva ott a félsziget csúcsáig.

 

Meg kell említeni még mint látványosság a Newgrange-et is ami Dublintól Északra van és különleges történelmi látnivaló.

Hasonló jellegű látványosság a Dolmen, ami Burren Nemzeti Parkban található, relatív közel a csodaszép Galway-hoz. 

 

A teljesség igénye nélkül nagyjából ennyi. Ebből is csemegéznetek kell majd, mert 5 napba biztosan nem fér bele minden. Ha van még kérdésed, nyugodtan tedd fel, ha tudok, válaszolok rá. De az autóbérlés tanácsomat mindennél komolyabban ajánlom, máshogy a szép helyek zömére nem tudtok eljutni.

Előzmény: fourthirdsDave (1848)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1869
Passz, sosem szorultam segélyre, hála az égnek.
MaciG08 Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1868

Egyébként van valami "rent allowance" a lakásbérlésnél, de azt nem tudom mik a feltételei. Itt utána tudsz nézni vagy ha van lakai aki már tudja, röviden megoszthatja velünk mik a kritériumok.  http://www.citizensinformation.ie/en/social_welfare/social_welfare_payments/supplementary_welfare_schemes/rent_supplement.html

Előzmény: Törölt nick (1866)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1867
Igazad van. Sikeres munkakeresést akkor ott.
Előzmény: Törölt nick (1864)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1866

És akinek nincs párja? :D Egyedülálló emberek is léteznek ezen a világon..

MaciG08 Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1865

Ha szereted azt a csöves nyugati országot ("Én Ausztriában élek, elég csöves nyugati ország") akkor maradj ott. :)

 

Autó akkor luxus ha egyedül élsz, de szerintem a normális az ha az ember a párjával él együtt.

Előzmény: Törölt nick (1864)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1864

Ausztriát nem fogom itthagyni Írországért. Jobb itt az életszínvonal szerintem. 

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1863
A legegyszerűbb egyébként ha az alant ajánlott daft.ie weboldalon megnézed a lakbéreket, aztán a melóajánlatokat a fizetésekkel, aztán eldöntöd, hogy érdemes-e belevágni.
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1862
(Én itt szoktam hozzá hogy kocsika legyen a seggem alatt. Itt tanultam meg vezetni is. A tömegközlekedés megbízhatatlan vagy nehézkes onnan ahonnan lakom, s drága is. Érdemes munkahely közelébe költözni itt.)
Előzmény: Törölt nick (1861)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1861

Szerintem a közepes nyugati városokban (pl én egy 300 ezresben élek) meg lehet élni egyedül melósként. És azért van munka ezekben a városokban.  

 

Hozzátenném mielőtt mindenki csomagolna : Szerényen. Az átlag magyar hozzá van szokva hogy pl. kocsika legyen a feneke alatt, nos, ez Nyugaton, melósként, luxus. Bármennyire hihetetlen is, de az. Itt (Ausztria) egy kis! autót fenntartani havonta legalább 150 euró. És csak a nagyon kötelező költségekkel számoltam. Egy melósnak ez rengeteg kiadás. Egy nagyobb kocsit fenntartani meg bőven 200+ eurós buli havonta. 

MaciG08 Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1860

Vidéken valami nagyon kis városba vagy faluba igen, de ott meg igen nehezen kapsz munkát.

Egyedül mindegyik Európai országban nehéz megélni a minimálbérből.

Előzmény: Törölt nick (1859)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1859

Vidéken gondolom azért meg lehetne élni minimálbérből egyedül nem?

 

Társbérletben Budapesten is meg lehet élni melósként. 

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1858
Ez az ország nincs felkészülve az egyedülállókra, a legtöbb bérlakás két lakóval számít a belvárosban, két fürdővel, hálóval. Ezek mondhatni, minőségiek. Minimálbéren csak lepukkantat tudsz magadnak kifizetni, ráadásul most mennek fel a lakbérek. Érdemes lenne társulni valakivel.
MaciG08 Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1857

Ha mindenképp minimálbérből akarsz lakni kint egyedül az húzós, nem sokkal jobb, mint Magyarországon, szerintem.

Egyébként pont azt számoltam, hogy Dublin külső részein/elővárosaiban annyival olcsóbbak a házak, hogy lehet megéri ott is bérelni és egy kicsi, gazdaságos autót venni mellé.

DE én még nem élek kint, csak az eddig összegyűjtött infók alapján írom ezeket!

Előzmény: Törölt nick (1856)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1856

Én viszont egyedül élek. Egyedül milyen életet tudok virítani belőle? Nincs kocsim, nem tudok valami olcsó vidéki porfészekbe lekölotözni.

MaciG08 Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1855

A minimálbér elég jó Írországban Európát tekintve. http://www.reinisfischer.com/minimum-wages-european-union-2014
Egyébként szerintem a minimálbér nem arra van kitalálva, hogy abból gazdagodjon meg valaki.

Ha egyedül akarsz lakni akkor nem sok marad hó végére. Én azt számoltam ha barátnőmmel ketten együtt megkeresünk kb. 3000 eurót akkor abból kb.1000 a lakás és a maradékból már simán elvagyunk.

 

Móni: Igen, ott már néztem. Köszi :) Inkább személyes tapasztalat és vélemény lenne jó. :)

Előzmény: Törölt nick (1849)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1854

Igényeim : SAJÁT kis,normális bérlakás (tehát nem egy stúdió, bebaszva oda egy mosogatót meg egy rezsót, sarokban az ággyal), illetve hogy ezt fenn tudjam tartani, hó végére pedig ne maradjon csupasz a fenekem.

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1853
Még nem válaszolt az illető, bocsánat. A Bus Eireann és a Dublinbus oldalán vannak infók, nézz körül.
Előzmény: MaciG08 (1845)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.24 0 0 1852
Sajnálom. Milyen melót keresel?

Pincér kollégáim minimálbéren vannak. Nem úgy tűnik, hogy sok mindent megengedhetnek maguknak, s a műszakokért keményen nyomulnak. Igaz, sokuk egyetem vagy más mellett dolgozik itt, s többeket a szüleik is segítenek. Kis szobát bérelnek, minimális költéssel, cigi és sörözés a haverokkal és mozi.

Amúgy szerintem az igényeidtől függ, hogy álomszerű-e vagy sem.
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.23 0 0 1851

Honnan? Én Ausztriában élek, elég csöves nyugati ország, nettó 1087 eurókért dolgozom jelenleg. Vagyis dolgoztma, mert most rúgtak ki.

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.23 0 0 1850
A minimálbér csak onnan nézve álomszerű...
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.23 0 0 1849

Ír életszínvonal milyen mostanság? Azt tudom hogy pl a mininálbér elég álomszerű, de meg is lehet belőle élni normálisan?

fourthirdsDave Creative Commons License 2015.01.23 0 0 1848

Elnézést, rosszul fogalmaztam. :) Azért írtam zárójelbe a repülőt, mert oda érkezünk, lehetséges szállás is lehet ott, de pontosítanék akkor kicsit. Mindketten fotózni szoktunk szabadidőnkben, természet hívei vagyunk mindketten, szóval én első körben arra gondoltam, hogy dublini szállás mellett vonattal átmentünk volna akár a másik partra, vagy ahol a google szerint találunk szép helyeket. De felmerült az is, hogy valamilyen körutat tervezni, és az ország különböző pontjain megszállni egy-egy napra, így könnyebben bejárni az országot (vagy egy részét). Opció hogy viszonylag olcsón kijöjjünk minél nagyobb élménnyel gazdagodva :) Sajnos csak 5 nap áll mindenre a rendelkezésünkre.

Tehát szép partvidékeket, nevezetes természeti adottságokat, tájakat megnézni, kis túra még pozitívum is lehet, nyugodt környezet, vagy épp valami jellegzetesség. Dublinra is szánnánk egy fél napot kb., vagy estét. 

 

Köszönöm mégegyszer! :)

Előzmény: BringasLevy (1847)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!