Keresés

Részletes keresés

sotolon Creative Commons License 2019.05.15 0 0 8939

San Gaudioso múlt héten zárva volt, le volt fóliázva még a templom ajtaja is. Tájékoztatás persze semmi, de nagyon úgy nézett ki, hogy mondjuk felújítás miatt tartósan zárva. De így is megérte a sikátorokon át lesétálni odáig :)

Előzmény: onlyread (8938)
onlyread Creative Commons License 2019.05.15 0 0 8938

+ 1 az Archeológiai Múzeumnak.

Az alant felsoroltak mellett én valamelyik katakombát is ajánlanám. San Gennaro az ismertebb, mi a San Gaudiosot jobban szerettük. De a túrák általában egymás után indulnak, akár mindkettő is lehet. Mellesleg a Sanitá negyedben vannak, ami szerintem az egyik legjobb hely Nápolyban. És esőben is kiváló program.

Előzmény: asima (8935)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.15 0 0 8937

Ha általában nem is kedvelitek a múzeumokat, lehet, hogy a nápolyi Régészeti múzeummal érdemes kivételt tenni, olyan szorosan kapcsolódik Pompeihez, amit amúgy is megnéztek. És ott van még Herculaneum, amit még ingyenes lehetőségként választani szoktak, mert viszonylag drága a belépő.

Előzmény: asima (8935)
sotolon Creative Commons License 2019.05.15 0 0 8936

Igazából Caserta is jó célpont, nem akartam senkit sem lebeszélni róla. Csak relatíve volt csalódás. A leírtakon felül nekem a kert is kicsit kopárnak tűnt, a hatalmas méretei mellett szinte csak füves részekből és erdőfoltokból áll. Ezt megtöri ugyan néhány szoborcsoport és kisebb vízesés, de ezekből nagyon kevés van a méretekhez képest. A legvége viszont csodás, csak oda már kevesen gyalogolnak el (van viszont kisbusz). Nincs az a kifinomult és gazdag összhatás, mint mondjuk Versailles-ban. Ha nem láttad még más országokban a hasonló kastélyokat, akkor azért érdemes megnézni.

 

Mást nehéz javasolni, mert mindenkinek más tetszik. De a műfajnál maradva jó alternatíva lehet a Palazzo Reale di Napoli.

 

 

Előzmény: asima (8935)
asima Creative Commons License 2019.05.15 0 0 8935

Köszönöm szépen. Tegnap mikor írtam nem tudom miért ezt nem láttam. De ez jó hír, mert akkor szombaton este az állomáson el is intézzük ezt. Pompeien kívül mi Caesar palotára gondoltuk elhasználni a két ingyenes lehetőséget, de azt írtad hogy az csalódás volt. Mit javasolnál helyette? Múzeumot nem tervezünk, hacsak nem esik az eső. Emiatt izgulok egy picit.

Előzmény: sotolon (8933)
sotolon Creative Commons License 2019.05.14 0 0 8934

Így van, több helyen belehallgattam én is a vezetett túrákba és semmi extrát nem mondtak. Csatlakozhattunk volna itt-ott csoportokhoz, de általában 2-3 perc után meguntuk a könnyen emészthető, leegyszerűsített szövegeket. Igyekeztünk előre készülni történelmi témákból és így utólag is (például ma is) sok érdekességet találtam a neten.

Bizony, vissza kell menni :)

Előzmény: vélemény (8930)
sotolon Creative Commons License 2019.05.14 0 0 8933

Két hozzászólással ezelőtt írtam le :) Ugyanúgy szombaton érkezve, valamikor 19 óra után értünk be a Garibaldira és ott meg tudtuk venni. Az iroda nevét most meg nem mondom, de kérdezd a turistainfó pultos csajokat, megmondják.

Előzmény: asima (8931)
merybu Creative Commons License 2019.05.14 0 0 8932

Szombat este már nem tudsz venni. vasárnap pedig 10 óráig meg nem fogsz várni Nápolyba. Pompeibe két helyen is lehet venni  de ez nagyjából ugyan ott van, a nyitvatartást nem írják. https://goo.gl/maps/5ebJBoyyx8CUXCgb9 ez a Villa dei Misteri Azért nézelődhetsz itt is még >>>>>> http://www.campaniartecard.it/artecard-point/   használd a googl fordítót

Előzmény: asima (8931)
asima Creative Commons License 2019.05.14 0 0 8931

sziasztok,

 

Tud segíteni nekem valaki abban, hogy ha szombat este megérkezünk Nápolyba 18 óra körül, akkor hol tudjuk megvenni az Artecard Campania kártyát? Másnaptól használnánk Pompeiben és jó lenne még szombati napon beszerezni, hogy másnap kora reggel indulni tudjunk és igénybe venni a kedvezményt. Neten nem találtam rá egyértelmű választ, de lehet, hogy csak ügyetlen vagyok :(

Előre is köszönöm szépen, ha valaki tud tanácsot adni.

vélemény Creative Commons License 2019.05.14 0 1 8930

Örülök, hogy nektek kis jól sikerült. Ügyesek voltatok az ingyenes napokkal.

A Vezúvnál én is láttam idegenvezetőket, de nem szálltak be a buszba, hanem a bejáratnál várakoztak. Belehallgattam néhány szövegbe, csak olyat hallottam, amit könyvben is lehet olvasni.

A San Domenicoban mi csak sajnos a templomot láttuk. Láttam, hogy van egy külön belépős hely, de sajnos akkor voltunk elég betegek, szóval kihagytuk. Vissza kell menni.

sotolon Creative Commons License 2019.05.14 0 3 8929

Sziasztok,

 

megjöttünk Nápolyból, csodás ez a 8 fokos magyar esős évszak :) Sok hasznos segítséget kaptam a topikban, írok én is pár tapasztalatot.

 

Először csak pár téma röviden:

 

- Biztonság: a családból volt, aki komolyabban aggódott, ezért itt én is rákérdeztem. Engem nem nagyon izgatott a téma, mert kis híján 2 méteres vagyok, nem szoktak velem kötekedni :-D Nyilván, akinek kint volt valamilyen problémája, az nem ért egyet velem. De mi egy pillanatra nem éreztük veszélyben magunkat. Nápoly egy teljesen normális nagyváros, kifejezetten kedves emberekkel. Beleértve a sikátorokat és a Piazza Garibaldit is. Budapesten, Párizsban, de akár Rómában is sokkal több "rosszarcút" látni az utcákon.

 

- Közlekedés: tömegközlekedéssel sokat jöttünk-mentünk városon belül és kívül egyaránt. Minden olajozottan működik, egyszer láttunk egy 6 perces késést. Igaz, igyekeztem a kötöttpályás közlekedésnél maradni, busszal keveset utaztunk. Az utastájékoztatás a világító táblákkal az állomásokon tökéletes, az esetleges kését is kijelzik. A járműveken viszont többnyire nem működik ugyanez, nem írják ki és nem mondják be a következő állomásokat. Rómában ez sokkal jobban működik. Kétszer jártunk úgy, hogy a kinézett vonatot törölték. Egyszer emiatt sajnos nem tudtunk eljutni Sorrentóba (egész délelőtt nem jártak a vonatok), így az aznapra tervezett Istenek Ösvénye túra elmaradt. Mentünk helyette Caprira. A másik eset a hazautazás napján volt. Pozzuoliból kellett volna eljutnunk a reptérre. De kiderült, hogy nincs Pozzuoli - Garibaldi vonat. Megoldottuk busszal 3 átszállással, de azért elsőre idegesítő volt. Magyarázat egyik esetre sem volt.

Kalauz minden vonaton volt, de csak a felszállókat figyelte és jelet adott az ajtók zárására. A jegyeket soha nem ellenőrizték. A Garibaldin viszont rendszeresen szalaggal lezártak, leszűkítettek egy-egy kijáratot és ott minden kifelé tartó utasnak megnézték a jegyét, bérletét.

 

- Artecard: Egy hetet voltunk kint, ez alatt fejenként 2db 3 napos Compania Artecard-ot vettünk. Ezeket egyszerre megvettük a Garibaldin (a reptéren 18 óra után már nem volt nyitva az iroda). Sok helyre mentünk, így a kártyák ára bőven megtérült. Több helyen aranyat ért a "skip the line" opció is :) A 2x2db ingyenes belépést elhasználtuk a drágább helyekre (Herculaneum, Reggia di Caserta, Catacombe di San Gennaro, Museo Archeologico Nazionale di Napoli). A pénztárnál leolvassák a kártya vonalkódját és kiírja a pénztárosnak a rendszer, hogy ingyenes belépésre vagy kedvezményes tarifára jogosult az ember. Az igazán meglepő az volt, amikor a 7. napon (tehát, a második kártya lejártát követő napon) megszokásból átadtuk a kártyákat egy pénztárban, leolvasták és elfogadta a rendszer...

 

- Ingyenes napok: a fix havi első vasárnapos kedvezmény ugyan megszűnt, de érmes észnél lenni, előre felkészülni az ingyenes napokból. Mi így különböző napokra kifogtuk ingyenes belépővel a következőket: Pompei, Museo e Real Bosco di Capodimonte, Palazzo Reale di Napoli. Még a Complesso dei Girolamini is összejött volna, de azt lekéstük, elvileg csak délelőtt volt nyitva...

 

- Éttermek: Rómához és sok más nagyvároshoz képest olcsóak és egyikben sem csalódtunk. Arra gondosan ügyeltünk, hogy a turistacsapdákat kikerüljük, inkább a kisebb, helyiek által is látogatott helyekre mentünk. Michele és a többi felkapott nagy név kimaradt, mert ahhoz túl értékes  volt az időnk, hogy hosszasan várakozzunk. Nem hiszem, hogy annyival jobb lenne bármelyik is, hogy ezt megérje. Itt javasolta valaki a Capobasso-t, ez például nagyon jó volt és nem volt tömeg. Sokat mentünk "vidékre" is, így azokra a napokra vittünk saját szendvicseket is. A legeldugottabb kis szupermarketben is csodás pékárukat, felvágottakat és sajtokat lehet kapni. Sokkal intenzívebbek az ízek, mint itthon. Hazautazás előtt tele is vásároltam a hátizsákomat különlegességekkel :)

 

- Tájékozódás: az utcarendszer tényleg bonyolult, könnyű elkeveredni. A helyiek viszont nagyon kedvesek, önként is segítenek a látványosan szerencsétlenkedő turistáknak :) A GPS viszont nekünk nem jött be, többnyire nem működött egyik nagynevű app sem (egyik telefonunkon sem). Vagy nem voltak hajlandóak útvonalat tervezni, de legalább a pozíciót mutatták vagy még azt sem. Szerencsére vittem hagyományos, részletes lepedő térképet, végső esetben az mindig segített. A látnivalóknál (Caserta kivételével) mindig kaptunk ingyenes térképet, le a kalappal. Ez Rómában sem volt ilyen arányban jellemző.

 

- A kisszámú csalódás: a Vezúv csodálatos, de a buszok végállomásánál telepített mobil wc-k gyalázatos állapotban voltak. A tömeg méretéből ítélve a 10 eurós belépőkből iszonyatos pénzeket szednek be különösebb ráfordítás nélkül. Egy normális látogatóközpont, vizesblokk beleférhetett volna. Máshol nem tapasztaltunk ilyen harmadik világbeli állapotokat. A buszra felpattan jegyügynök ráadásul vezetett túrát ígért, amiről persze fenn a hegyen nem akartak tudni (nekem mondjuk nem hiányzott).

A másik csalódás Caserta. Elég sokat utaztunk és utólag nem feltétlenül érte meg a ráfordított időt. A kastély kívülről impozáns, messziről nézve tényleg Versailles jut az ember eszébe. Belül viszont össze sem lehet hasonlítani őket. Királyi lakosztályok néven látogatható egy kis része, ezeket pár évtizeddel ezelőtt restaurálták a nagy háborús pusztítások után. De érzésre szegényesen, a freskók néhol vízfestménynek hatnak, a berendezés szegényes, úgy szedhettek össze pár bútordarabot (Keszthelyen van az embernek ilyen érzése).

 

- a nagy meglepetés: San Domanico Maggiore. Majdnem kihagytam a programból, de maradt rá idő és csodát láttunk. Kint az utcán lépni sem lehetett a tömegtől, de bent csak mi voltunk. A teljes jegyet kértük, ehhez először kaptunk egy kulcsot, amivel be tudtunk menni a sekrestyébe és a hozzá tartozó terembe. Sajátos hangulata volt, hogy egyedül voltunk, megbíztak bennünk, ott volt szabadon hozzáférhetően számtalan sok száz éves kincsük. Nagy részüket semmi sem védte, simán megfoghattuk volna őket. A hatalmas szekrények ajtajait nyitogathattuk, kihúzhattuk a fiókokat, stb. Utána a jegyárus ott hagyta a helyét és átvitt minket a kapcsolódó San Michele Arcangelo a Morfisa templomba, majd a kolostorba, ahol megmutatta Aquinói Szent Tamás celláját, ereklyéit. Mindenhol egyedül voltunk, egy nagy kulcscsomóval egyesével nyitotta és zárta az ajtókat. Nyilván nem fedeztünk fel semmi újat, de akkor is olyan érzésünk volt, hogy valami különleges, kevesek által ismert helyre tévedtünk :) Most sem hiszem el az egészet.

 

- Sfogliatelle: napi 1-2 becsúszott az étrendbe :) Nekünk inkább a Frolla tetszett a tésztája miatt. Ebben talán az is szerepet játszott, hogy egyszer este a garibaldi aluljáróban egy igen gyenge Riccia elvette a kedvünket. Gondolom, egész nap a melegentartó lámpák alatt aszalták, mire mi megvettük... A babá viszont nem jött be, a lucskosra áztatott piskóta egyikünknek sem tetszett. De a hírességek mellett érdemes más sütiket is kipróbálni, nagyon finom dolgokat ettünk.

 

 

 

 

 

 

NagyMarton Creative Commons License 2019.05.13 0 0 8928

:-)

Előzmény: akaakaaka (8927)
akaakaaka Creative Commons License 2019.05.13 0 0 8927

És valóban ott van, köszönöm!

Előzmény: NagyMarton (8925)
akaakaaka Creative Commons License 2019.05.13 0 0 8926

Köszönöm a gyors választ!

Ma meg is nézem!

Előzmény: NagyMarton (8925)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.12 0 0 8925

Nem. A pályaudvar kijárata felől nézve jobbra, az úttest túlsó oldalán (Deutsche Bank előtt) van a reptérről érkező járat megállója és balra, a pályaudvar előtt van a reptérre menő járaté. Lásd a csatolt képen.

 

Előzmény: akaakaaka (8924)
akaakaaka Creative Commons License 2019.05.12 0 0 8924

Sziasztok!

Egy kérdés!

Napolyban a Garibaldinal  az Alibusz ott vesz fel a reptér felé ahol befelé le is rakott?

NagyMarton Creative Commons License 2019.05.08 0 0 8923

Úgy tudom, hogy évekkel később írta. Például ezt írja a levélben: "Nem is tudom, minek nevezzem: bátorságnak vagy oktalanságnak (hiszen tizennyolcadik évemben voltam)". Ebből is úgy tűnik, hogy ez egy jóval későbbi visszaemlékezés lehet.

Előzmény: vélemény (8921)
Manipura Creative Commons License 2019.05.07 0 0 8922

"hogy Plinius hogyan tévedhetett ekkorát." Lehet, hogy valamelyik fordításból lett  ferdítès, de èn azt sem tartom kizártnak, hogy a nem hódolunk be Rómának típusú dacból különbözõ naptáruk lehetett.  

Előzmény: NagyMarton (8920)
vélemény Creative Commons License 2019.05.07 0 0 8921

Én úgy értelmeztem, hogy  Plinius közvetlenül a kitörés után esetleg 1-2 héttel később írta a leírását. Nem  2 hónappal.

 

 

Előzmény: NagyMarton (8920)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.07 0 0 8920

Most néztem egy vulkánokról szóló 1981-es kiadású könyvet (Hédervári Péter - Évezredek, vulkánok, emberek), már az is írja, hogy egyes szakkönyvek októberre, illetve novemberre teszik a 79-es kitörést, de az augusztus 24. az általánosan elfogadott. Az tényleg érdekes, hogy nem maradt egyéb írásos nyoma, illetve hogy Plinius hogyan tévedhetett ekkorát.

Előzmény: vélemény (8918)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.07 0 0 8919

A tanulmány szerint, amit belinkeltem korábban, eredetileg valóban oda temették, de később áthelyezték a sírt.

 

„A meggyilkolt András herceg Durazzói Károly által Nápolyba szállított holttestét [...] Ursillo (Orso) Minutolo nápolyi kanonok temettette el a San Gennaro székesegyház Szent Lajos-kápolnájában. [...] András hamvait 1733-ban – az előző évi földrengés okozta károk helyreállításakor – az akkori kardinális, Francesco Pignatelli a sekrestye elé helyeztette át. Ennek emlékét [...] a padlóba helyezett márványtábla örökítette meg. A Capece-féle sírkő jelenleg a nápolyi dóm északi mellékhajójának falában található.”

 

Nem tudom, melyik infó az igaz, vagy már egyik sem, mindenesetre eggyel több ok, hogy visszamenjünk Nápolyba és ennek is utánajárjunk. :-) (Persze nem ez a fő ok.)

De a másik királysír is nagyon érdekes, rajta van a magyar címer, mert Martell Károly magyar királynak címeztette magát.

Előzmény: Manipura (8917)
vélemény Creative Commons License 2019.05.07 -1 0 8918

Mondtam a tesómnak, hogy a pompei-i kitörés új dátuma az október, és akkor van az ingyenes van. Ő elég gyakorlatias, rögtön azt mondta, hogy akkor kevesebb a látogató, kevesebbet buknak az ingyenes napon.

 

Manipura Creative Commons License 2019.05.07 0 0 8917

A wikipedia szerint:

I. Lajos magyar király ōccsének egyben Nápolyi Johanna férjének sírja a dóm Szt. Lajos-kápolnájában van. 

Előzmény: NagyMarton (8916)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.06 0 0 8916

"Biztosan rokonok is voltak, Anjou család nápolyi ága." Igen, másodfokú unokatesók. Magyarországi Mária királyné dédunokái.

Előzmény: vélemény (8913)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.06 0 0 8915

Köszi a válaszokat. Nem erre gondoltam (egyébként erről a Martell Károly-féle síremlékről nem is tudtam, köszi az infót), hanem arra, amit "vélemény" fórumtárs írt, vagyis András herceg sírjára. Most megint keresgéltem és találtam róla egy igen alapos leírást, itt: http://epa.oszk.hu/00000/00021/00048/Ksz2006-1-05.htm

 

Ez azt írja, hogy az északi (vagyis bal oldali) mellékhajó falán van a sírtábla, pontosabban emléktábla, ami az 1600-as évek elején készült. Ez látható a feltöltött képen. A felirat kezdő sora "Andreae Caroli Uberti Pannoniae Regis Filio". Mi nem találtuk meg, de nem is tudtuk, hogy pontosabban mit és hol kellene keresni. Ha esetleg érdekel és jártok a Dómban, talán ez alapján könnyebben megtaláljátok. A leírás szerint az 1800-as években maga a sír (illetve annak a fedlapja) a sekrestye előtt, a padlón volt, de az a szövegből nekem nem világos, hogy még mindig ott van-e.

Előzmény: Manipura (8912)
vélemény Creative Commons License 2019.05.06 0 0 8914

OFF

 

Mercutio! Német utazásokról nem írok ilyen részletesen. Sőt sehogy. De van egy Németország topic, ha ott rákérdezel valamelyik utazásra konkrétan, akkor tudok róla írni. Nem ennyire részletesen, de sok mindenre emlékszem.

Előzmény: Mercutio_ (8905)
vélemény Creative Commons License 2019.05.06 0 0 8913

Szerintem nem erre gondol. Hanem Károly Róbert fiatalabbik fiára,Nagy Lajos öccsére, András hercegre. Ő feleségül vette  I. Nápolyi Johanna királynőt. Már Károly Róbert halála után. Biztosan rokonok is voltak, Anjou család nápolyi ága. Johanna megölette a férjét, Ngay Lajos bosszúhadjáratra indult de a pestis miatt kénytelen volt végül feladni a háborút. Ennek az András hercegnek a sírjáról van szó.

Mi lett volna ha. Ez ugye sosem kérdés a történelemben. Az volt, ami volt. De ha András nem hal meg, akkor Nagy Lajos örököse nem a 12 éves lánya, hanem az öccse, esetleg annak fiú gyermekei. Ha megmaradnak az Anjouk Magyarországon, akkor talán könnyebben kapunk segítséget a törökök ellen. Nagyon ellenünk játszott a történelem.

( Pont a héten hallottam azt aondatot, a török megszállás ágyazott meg Trianonnnak)

Előzmény: Manipura (8912)
Manipura Creative Commons License 2019.05.06 0 0 8912

3. Dóm/ San Gennaro Erre gondolsz?   "A középső kapu felett a bejárati főfalon magyar szempontból érdekes emlék: Az első Anjou-király, valamint feleségének és unokájának, Martell Károlynak sírja. (Károly Róbert apja)" Dombi József Nápoly második bővített kiadás (Panoráma)

 

 

A Pompeii wiki cikket és a Múlt-Kort is ma olvastam, így rögtön értettem az évforduló  jelentését. 

Előzmény: NagyMarton (8906)
vélemény Creative Commons License 2019.05.05 0 0 8911

Köszönöm, ez tényleg új.

 Azért az furcsa, hogy a rómaiaknál olyan nagyon fejlett volt az írásbeliség, olyan szervezett volt minden és ennek nem tudták a pontos időpontját.

Előzmény: NagyMarton (8910)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.05 0 0 8910

Köszönöm a válaszokat! (Nálam anno szintén a zárolásnál jelezte a szálloda, hogy nincs fedezet a kártyán. Csak ott a rosszabbik eset derült ki, kiderült, hogy tényleg nincs pénz rajta, mert apránként leszedték róla.)

Pompeii: az újabb kutatások szerint nem aug. 24, hanem okt. 24-én volt a kitörés, az ingyenes belépős napok listája szerint már ezt tekintik a hivatalos dátumnak.

Wikipedia Pompeii szócikk: "A kitörés dátuma eddig is kérdéses volt, mert egyetlen forrásunk volt rá Plinius, miközben ősszel érő gyümölcsök, és használatban lévő parázstartók kerültek elő a vulkáni hamu alól. Egy 2018-ban előkerült graffiti alapján a kitörés október 24-én történhetett"

http://m.mult-kor.hu/ujonnan-elokerult-antik-graffiti-irhatja-at-a-pompeji-katasztrofa-trtenetet-20181017

Előzmény: vélemény (8908)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!