Keresés

Részletes keresés

kraftwerk Creative Commons License 2010.06.28 0 0 715
Soknak hangzik de nem volt fárasztó. Az autópályák viszonylag üresek voltak, majdnem végig lehetett menni tempomattal, alig kellett a pedálokhoz nyúlni. Csak a végén Nizza és Milano között volt kicsit húzósabb és persze a szerpentineken. Általában úgy csináltuk, hogy délután mentünk a következő látványosság felé átlag 2-300km-t és reggel még egy százast. Ez így már máskor is bejött. De persze nem minden napra jutott ilyen sok autózás.
Volt betervezve pihi az út közepére de azt a rossz idő miatt kihagytuk és az utolsó napokat is összesűrítettük.
Tavaly Usa-ban ugyanennyi idő alatt 5700km-t mentünk a nyugati part és a kanyonok körül, akkor gyerek nélkül, az talán még kevésbe volt fárasztó, ott nem voltak szerpentinek sem.
Előzmény: KoMiki21 (713)
tavasz21 Creative Commons License 2010.06.28 0 0 714

"Délelőtt Monte Carlo volt a cél és úgy látszott, hogy mindenkinek az az aznapi célja mert jó nagy dugó volt az odavezető úton."

Sokan dolgoznak Monacoban, a zöme nem ott lakik, hanem minden reggel bekocsikázik. Ezért van ott dugó.

 

Nizzában biztos a nem szép részeket láttad. Nem csúnya hely.

Előzmény: kraftwerk (708)
KoMiki21 Creative Commons License 2010.06.28 0 0 713

Köszi!

 

nem mentetek 1 kicsit sokat?

Mi anno 3 hét alatt mentünk ennyit motorral de abban volt 1 hét pihenő.

Előzmény: kraftwerk (711)
kraftwerk Creative Commons License 2010.06.28 0 0 712
Lehet, hogy csak túl nagyok voltak az elvárásaink.
A gyerek is elég rosszul viselte most az utat, pedig voltunk már vele sokfelé hosszabb utakon is. Most beszereztem egy dvd lejátszót neki a kocsiba, hogy útközben ne unatkozzon, igy nem kérdezgette állandóan, hogy mikor érünk már oda, viszont mikor odaértünk nem akart kiszállni a kocsiból. :-)
Előzmény: KoMiki21 (710)
kraftwerk Creative Commons License 2010.06.28 0 0 711
Én egy benzinzabálóval nyomtam le a 4700km-t, de asszem nem mondok nagy hülyeséget ha azt mondom, hogy 1,20-1,25-1,35 körül. Auchan és Carrefour áruházak sokfelé vannak, főleg az utóbbi és ott olcsóbb mint a pálya mellett.
És a legpozitívabb élményem, hogy nem törték fel a kocsit. :-) Érték nem volt a hátsó ülésen de pár pulcsi, miegymás igen. A csomagtartóban meg az összes cucc.
Előzmény: KoMiki21 (709)
KoMiki21 Creative Commons License 2010.06.28 0 0 710

Szerintem az időjárás nagyon beleszólt az utatokba...talán a hangulatotokba is.

Mi 3. alkalommal megyünk vissza de az előző 2 esetben sem az ország sem a lakosai nem okoztak csalódást, (persze hasra mi sem estünk) de tele jó élményekkel, feltöltödve jöttünk eddig haza.

Bár más féle túrákon voltunk és készülünk ,ezt tegyük hozzá...

Előzmény: kraftwerk (708)
KoMiki21 Creative Commons License 2010.06.28 0 0 709

Akkor 1 héttel megelőztök minket :)

Ez 2008-ban volt...hüpphüpp... indulnék vissza...mikor néha elolvasom ,de autóval "sajnos" - lássuk be - olcsóbb. Uhogy tavaly meg az idén mi is 4keréken nyomjuk egy "olajkályhával".

 

Jut eszembe:

kérdezném Kraftwerk kollegától aktuálisan, tisztelettel: mennyibe kerül a dizel literje? :)

Köszi, Miklós

Előzmény: szofi76 (705)
kraftwerk Creative Commons License 2010.06.28 0 0 708
Francia körút, 2. rész.

Június 18.
Irány a tenger, legalábbis majdnem.
Reggel még nem esett az eső de mire az út közepére értünk ahova beterveztem 1-2 látnivalót már szakadt, ezért le sem tértem az autópáyáról. Mire a Millau viadukthoz értünk már szépen sütött a nap. Megnéztük alulról-felülről-belülről  aztán áthajtottunk rajta. Szép nagy de én valahogy még nagyobbra számítottam a képek alapján amiket láttam. A híd után megálltunk egy pihenőnél ahol egy prosin megláttam az Abime de Bramabiau vízesést és egyből tudtam, hogy ezt látnom kell. Idővel jól álltunk és úgy számoltam, hogy egy 2 órás kitérővel meg is tudjuk nézni. Végül 4 óra lett mert a hegyek között alig lehetett haladni a sok szerpentinen, másrészt csak vezetéssel lehet bemenni a vízesés mögé a barlangba amihez még 1,5 km-t kellett gyalogolni a parkolótól. 17:30-kor indult az 1 órás –utolsó- túra amin már csak mi voltunk. Nagyon szép volt, megérte a kitérőt. Ez az egész rész egyébként nagyon szép.
A barlang előtt felhívták a figyelmünket, hogy odabent csak 10 fok van, ami a kinti 12 fokban nem volt akkor megrázó élmény. Én egy szál pólóban és egy termálpulcsiban, több meleg ruhám nem is volt mert ugye már nyár van.  Feleségemnek és a gyereknek volt több meleg ruhája is mert ők fázósabbak.
A barlangtúra után végül ½ 10 felé értünk Narbonnba a következő Etaphoz aminek a recepciója már zárva volt. Itt is mint minden Etap hotalnél van Checkin automata amivel még elboldogultam volna de nem volt hajlandó elfogani se német se magyar hitelkártyát. Aztán végül előjött a recepciós és sikerült bejelentkeznünk. A legtöbb ilyen hotelnél sem szobakulcs sem kártya nincs, hanem csak egy kódot adnak ami nyitja a parkoló, a külső ajtót és a szobaajtót is.
Ez a hotel volt a leglelakottab a sok közül.
Június 19.
A szél változatlanul és hihetetlen intenzitással fújt. Délelőtt megnéztük Carcassone várát, előbb messziről, majd közelebbről is. Itt nem szednek belépőt a várba mert ahhoz túl nagy, ezt ellensúlyozandó a parkolásért keményen fizetni kell, kivéve ha az ember hajlandó 1 km-t gyalogolni a várig. Ottjártunkkor helyi vitézek, lovagok, árusok, parasztok szórakoztatták főleg saját magukat. Még nagy lakomát is csaptak de csak maguknak. A kiváncsiskodóknak maradt a különböző lovagfelszerelések megvásárlása. Ez a vár is csakúgy mint Mont-Saint-Michel tele van kis boltokkal ahol rengeteg haszontalan csecsebecsét tud vásárolni az utazó.
Délután Peyrepertuse volt célba véve, az eső rendületlenül esett de bíztam benne, h mire felérünk eláll. Nem állt el. Sajna a várromot csak esőben-szélben-felhőben sikerült megnézni. Éjszaka ismét Narbonne-ban.
Június 20.
Reggel Narbonne a szélben majd Narbonna plage mégnagyobb szélben, gyak. gravírozni lehetett volna a homokszemekkel, majd tízórai de lehet, hogy uzsonna  a Canal du Midi partján. Az étkezések időpontjai elégge elcsúsztak az út során pedig normális kerékvágásban ha fél 1 akkor nekem ebédelnem kell. Kora délutánra megérkeztünk Viasba ahova 2 éjszakát foglaltam egy medencés kis magánszállodába, gondolván, hogy majd strandolunk kicsit. A 2. Éjszakát aztán lemondtam a rossz idő miatt. A szállás egész jól nézett ki de reggel visszasírtuk az Etap hotelek jó kemény ágyát. Itt nem is főleg az ágy puhaságával volt baj hanem, hogy 1 nagy matrac volt a duplaágyon ami középre lejtett. A tulaj ajánlgatott vacsorát, választani ugyan nem lehetett de azt mondta, hogy halleves es főételnek is hal lesz. A halat szeretjük ezért gondoltuk nagyot nem tévedhetünk. A leves a mi halászlénkra hasonlított de paprika nem volt benne és hoztak melle kockákra vágott kenyeret és sajtot. Pont úgy mint ahogy mi a francia hagymalevest ismerjük. Hal ugyan csak beledarálva volt de nem volt rossz. A főétel aztán minden volt csak hal nem. Az állaga leginkább a krumplifőzelékhez hasonlított azzal a különbséggel, hogy miután megfőzték az összetevőket és kiporciózták még tányérostól rásütöttek kicsit. Hal csak elvétve volt benne milliméternyi darabokban, főleg krumpli és vmilyen szósz volt. Az íze feleségem szerint borzasztó, de sztem semmi íze nem volt. Desszertre volt csoki és citromtorta, 1-1 válogatni nem lehetett, csak egymás közt cserélgetni de azok is elég borzalmasak voltak.
A délutáni fürdés a rossz idő miatt ugrott viszont talalátunk egy prosit egy dinóparkról a recepción és a gyerek imádja a dinókat ezért bementünk Agde-ba de nem találtuk meg a parkot. Helyette találtunk egy akváriumot ami szintén tetszik a gyereknek, én ezt kihagytam és az előtte lévő kis szélvédett öbölbent süttettem magam egy kicsit.
Június 21.
A következő két napot részben az időjárás részben a sok látott vár után összevontuk egy napra, így kimaradt Marseille is. Mostanra már kicsit kezdett lankadni az érdeklődésünk a várak iránt. Délelőtt Pont du Gard ahova nincs belépő ha az ember gyalog megy, de 15 eur a parkolás ha autóval. Majd továbbautóztunk Orange-ba ahol vetettünk egy pillantást az Amphiteatriumra és mentünk tovább fel a hegyekbe a motorosok és autótesztelők paradicsomába. Itt láttunk két álcázott Mercedest is, az egyik egy SL? A másik meg valszeg egy GL volt utánfutóval. A hegyi út Malaucene és La Grave közé esik és 1990 m-re megy fel. A hegycsúcs neve most nem jut eszembe  . Délután még megnéztük Avignont és továbbautóztunk Aix-en-Provence-be a következő szállásunkra.
Június 22.
A mai terv a Verdon Gorge felfedezése volt amit sikerült is teljesíteni. Az idő is összeszedte magát, már nem fújt a szél és a nap is kisütött. A kanyony mellett az Északi oldalon mentünk végig. Point sublime-nél le is lehet menni egészen a folyóig. Érdekes, hogy a folyó zöld a tó viszont szép kék. Ahol a kettő összeér ott meg barna.  Valami trutyi kb. 10m hosszan borítja a felszínét. A kajakosok küzdöttek is rendesen amíg azon a részen átevickéltek.
Estére elautóztunk Nizzába ahol megint csak fújt a szél. A város nekem nem tetszett, a parton is öklömnyi kövek vannak, nem egy álomstrand.
Június 23.
Délelőtt Monte Carlo volt a cél és úgy látszott, hogy mindenkinek az az aznapi célja mert jó nagy dugó volt az odavezető úton. Monte Carlo egyszerűen szép, talán minden városnak így kéne kinéznie. De lehet, hogy az túl utópisztikus lenne.
Délután lementünk a partra Éze mellett, itt nem is volt annyira hideg a tenger mint amilyennek a rossz idő miatt vártam. Semmivel sem volt hidegebb mint Horváto. szokott lenni. A part itt apró kavicsos, gyalogolni rajta nem túl kellemes. Fürdés után összeszedtük magunkat és megcéloztuk Milanót ahol az aznapi szállásunk volt. Ez a 300km önmagában még nem lett volna sok de az első 150km csak alagútból, hídból, kanyarból és őrült száguldozó teherautósókból állt. Milanóban aztán a GPS bevitt a csőbe, pontosabbn átvitt a városon pedig meg is lehetett volna kerülni. Legalább Milanót is láttuk. Az Olaszok hozták a sztereopiát ami a közlekedésüket illeti.
Június 24.
Ma várt ránk a leghosszabb út, 700km úgy, hogy közben még a Rajna vízesést is meg akartuk nézni. Képen láttam már ezt is de ennél pont fordított a helyzet mint a kastélyoknál volt. Sokkal szebb és nagyobb mint a képeken bár a mellette álló 1-2 panelház kicsit árnyalja a képet.

Kétségtelen, hogy vannak szép részek Franciaországban de sztem a marketingje sokkal jobb mint amilyen valójában. Lehet, hogy a rossz idő is közrejátszott de valahogy sokkal többet vártunk tőle. Vannak szép kis hegyi faluk amikről fentebb nem tettem említést de a sokadik után már azok is elvesztik a varázsukat. A kastélyok is a képeslapokon jól néznek ki de közelről már nem olyan mint ahogy azt elképzeljük, már rájuk férne egy felújítás ahogy azt az egyiknél csinálták is. Franciául nem beszélünk, az angollal végülis elboldogultunk bár alig-alig beszélik az angolt. Német kollégáim azt mondták, hogy az angollal akkor van ott baj amikor meghallják az ő német akcentusokat. Minket nem ért negatív élmény a nyelv miatt. Az országban minden drága, kb. 30%-al drágább mint németország, kivéve a benzint, az ugyanannyi: 1,45, Auchan és egyéb diszkont kutaknál 1.35 körül. Az autópályadíj kb. 1 eur/10 km. Könnyen gyorsan lehet hitelkártyával is fizetni. Sok francia azonban a fizetés után miután kinyílt a sorompó még vár vmilyen csodát, eszeveszetten nyomkodják az automatát, nem tudom mit várnak tőle. Olaszországban viszont nekem nem fogadta el egyik kártyámat sem az automata és vissza kellett tolatni és átállni másik kapuhoz. Ráadásul volt, h egymás után 2 km-enként kellett fizetni 2 euró körüli összeget ami elég vicces, szánalmas, idegesítő. Mindenki válassza ki a magának tetszőt. A Franiaáknál a szupermarketekben a pénztár szuperlassan halad. A pénztárosok jöhetnének továbbképzésre hozzánk.
Biztos lesznek akik nem tetszik majd, hogy nekünk nem tetszett Franciao. de hát kinek ez kinek az. Sokfelé jártam már és van összehasonlítási alapom bőven.
Ha tengerpart akkor európában még mindig Horváto. vezet e tekintetben. Ha vmi még eszembe jut akkor nem fojtom magamba ha már ennyit leírtam. És holnapra megpróbálok képeket is feltenni.
Üdv.: L.

kraftwerk Creative Commons License 2010.06.28 0 0 707
Francia körút:
Egy évre volt szerencsém Németországban munkát kapni és mivel Franciaország mindannyiunk álma volt –még ha más más része is- innen már nem tűnt annyira távolinak mint Mo-ról. Feleségem a Loire völgyi kastélyokat szerette volna, fiúnk persze Disneylandet és az Eiffel tornyot pedig még csak 7 éves. Először csak egy rövidebb túrát terveztünk a Loire völgyig bezárólag aztán kicsit megszaladt a fantáziám egész le a Földközi tengerig. Én szerettem volna leautózni a tengerig és megnézni a Millau viaduktot. Aztán persze a terv többször változott, rátaláltam a fórumra, új ötleteket merítettem belőle. Motoros kollégám is megmutatta a motoros paradicsomnak számító helyeket és a terv csak bővült. Akkor lássuk, hogy mi valósult meg. (Zárójelben még annyit megjegyeznék, hogy nem vagyok nagy írói vénával megáldva de azért remélem olvasható lesz. Lehet, hogy kicsit csapongok is és lesz sok minden ami majd csak később jut majd eszembe.)
Június 9.
Nem akartunk egyből Franciaországba átszáguldani ha már sok szép hely útba esik. Egy darabig a Mosel völgyében autóztunk ami Németország egyik legszebb része. Útközben megnéztük jónéhány várat és a hihetetlenül meredek szőlőültetvényeket. Először még kicsit sajnáltam is azokat akik művelik míg meg nem láttam a hulámvasúthoz hasonlító egyszemélyes egy sínen futó kis motoros kocsikat amivel fel-le lehet “száguldozni” a hegyoldalon. Irigyelni azért most sem irigylem a munkájukat.
Az aznapi cél Luxemburg volt, oda foglaltam szállást. Majdnem minden éjszakára Etap hotelekbe foglaltam szállást, ezek 40-60 euró között voltak várostól és nem minőségtől függően. A Luxemburgi szoba elég kicsi volt de új és tiszta.
Június 10.
Kora délutánig Luxemburgban - a városban- sétálgattunk a csöpörgő esében ami akkor még nem volt zavaró.
Délután továbbutazás Disneylandhez, szállás onnan néhány km-re Mountevrainbe szintén Etapban. Ez a szoba már nem volt annyira új de tisztának ez is tiszta volt. Ez a kisváros és az egész környék Disneylandig mintha Usaban lenne az ember. Persze Disneyland mar egy az egyben Usa. Még a wc kagylók is az amerikai standard szerintiek.
Június 11.
A Disneylandi élményeimet nagyjából leírtam az azonos nevű topicban. Feleségem és a gyerek nagyon élvezte én már kevésbé. Ami ott kimaradt, h sztem rövid a nyitvatartási ideje, 10-19-ig van nyitva de 18.00-kor már sok attrakciót bezártak. Parkolás 12 euró, amit nem is tudok mire vélni az 50 eurós belépőjegyek mellett.
Június 12-13 Párizs
Erről nem ejtenék sok szót, már sokan megtették. Egy kellemetlen momentum volt: Az aznapi vesztes Algéria szurkolói épp az Eiffel torony alját választották tombolásuk helyéül. Mikor odaértünk még nem tudtuk mi ez a felfordulás aztán megjelentek a rohamrendőrök is egyre nagyobb számban ezért jobbnak láttuk gyorsan félrevonulni. Párizsban Ibis-ben aludtunk, 60 euro/nap-ért. Hétvégén a városi szállodákban elég jó kedvezményeket adnak.
Június 14.
Versaille volt a terv de ebből az egyből nem készültem fel eléggé és hétfő révén zárva volt a kastély. A kertet viszont ingyen meg lehetett nézni. Hááát én nem voltam tőle hasra esve. Semmi különös, ennél sokkal szebbeket is találni sokkal közelebb. Itt az eső szintén csöpörgött. Továbbutazás a holnapi cél Mont-Saint-Michel felé de útközben megálltunk megnézni a Reims-I katedrálist ami hatalmas méreteivel lenyűgöző. Alvás Laval-ban szintén Etapban.
Június 15.
A mai reggel még volt előttünk kb. 100 km Mont-Saint-Michel-ig amiről csak annyit, hogy azt látni kell. Főleg messziről nagyon ütős ha keletről közelítjük meg az Óceán mellett. Először azt hinné az ember, hogy ilyen nincs is, nem igazi, csak egy film díszletét nézi az emer. A szél itt rettentően fújt, gondolom az ocean mellett mindig szeles de ami akkor volt az már túlzás. A fényképezőgépemen villogott a remegésre figyelmeztető jel pedig próbáltam olyan fizen ahogy csak tudtam de a szél erősebb volt. Itt egyébként nagyon sok angolt is láttunk. Külföldiek az egész út során alig láttunk. Az északi részen még voltak angolok de lejjebb már csak elvétve volt egy-egy Holland, Belga auto. A Verdon kanyonnál láttunk 2 magyar autót is és a Pont du Gardnál találkoztunk izraeli magyarokkal.
Estére még elgurultunk Toursba hogy másnap a Loire völggyel ismerkedjönk kicsit. Szálls egy teljesen új Etap hotelben, óriási szobával és fürdőszobával.
Június 16.
Amboise: ez nem nyűgözött le, várkastély a város közepén, messziről jól néz ki de közelről már nem olyan tetszetős. Ez egyébként elmondható az összes kastélyről, mindegyiknek jól áll a távolság. Chenonceaux: ez jó pofa ahogy ráépítették a hídra és belül szinte nagyobb mint amilyennek kívül kinéz. Sajna a homlokzata épp be volt állványozva. A kertje viszont nagyon szép és belül is nagyon sok virág van felhasználva a díszitésre. Chaumont-sur-Loire: Kívülről szép, belül szinte semmi és az eső is elég jól elkapott. Szállás Bloisban.
Június 17.
Blois: Nagyon bent van a városban, nem túl impozáns kívülről, belül legalább van látnivaló. Chambord: Ez impozáns kívülről és bent is jól el lehet bolyongani. Cheverny: Ekkor már kicsit kezdtünk megtelni a kastélyokkal ezért erre csak kívülről vetettünk egy pillantást. Bloisban eredetileg 2 éjszakára foglaltam szállást de a másodikat lemondtam és a másnapra tervezett 670km útból 100-at még letudtunk aznap.

A folytatás rögtön készül...és képeket is rakok majd fel de még nem volt időm válogatni.
Isatys Creative Commons License 2010.06.28 0 0 706
Az elkepzelheto mert arrafele most katasztrofasujtotta ovezet van a par hete lezajlott aradasok miatt, hala az esonek.
Lassan talan helyrejonnek de mindent elvitt a viz-foldcsuszamlas.
Szinte az egesz deli part megszenvedte de foleg Var megye.
Előzmény: szofi76 (705)
szofi76 Creative Commons License 2010.06.28 0 0 705
Erre már mi is többször rájöttünk hogy a Balaton semmivel sem olcsóbb mint sok tengerparti rész, ami megdobja a költségeket az a benzin. Persze azért az sem elhanyagolható.
Elolvastam a beszámolódat, nagyon érdekes volt, függetlenül attól hogy mi négy keréken nyomjuk... és már csak 2 hét és indulunk!

Egy kérdés: Aki esetleg tájékozott ilyen területen: Előnyben részesítjük a nudista strandokat, találtam is egyet Seyne Sur Mer mellett: "Plage du Jonquet", kb. 20 perces sétával lehet eljutni ide, viszont állítólag sziklaomlás miatt nem megközelíthető. Tud erről valaki valamit? Egyáltalán mennyire elterjedt ez arrafelé? (pl. a horvátoknál minden partszakaszon találsz egy FKK részt, de a neten keresve nem úgy tűnt hogy ez itt is úgy lenne!)
A kikötőkben létezik olyan hogy "taxi bateau", ami elvisz az ilyen gyalogosan nem megközelíthető helyekre, aztán x óra múlva érted megy? Na nem a horror áras jachtokra meg nagy teljesítményű motorcsónakokra gondolok, de pl. a görög szigeteknél 10-12 euro / fő összegért vállaltak ilyet.

Előzmény: KoMiki21 (704)
KoMiki21 Creative Commons License 2010.06.27 0 0 704

Köszi a segítséget!

Nagyjából képbe hoztam magam és idén is Franciaoszág mellett döntöttünk  most már véglegesen - az a nagyon durva ,hogy a honlapokat nézegetve , semmivel sem drágábbak a kempingek mint horvátországban - még azok sem melyek az azúr part mentén helyezkednek el.

Arrol nem is beszélve , ha rossz idő esetén is találsz maganak programot. (bár az elmúlt 2 évben azt többször megbeszéltem magammal de akkor sem térek napirendre felette, de most perkáltunk 2 éjszakáért a balatonon közel 8.000,- forintot úgy hogy elnyomtunk 2 flakon szúnyogriasztót - sátorral voltunk természetesen).

 

ja igen akinek segít,és ötletet adhat az ígért beszámoló:

http://www.africatwin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=101%3Aket-kereken-az-oceanig-els-resz&catid=7%3Aleirasok&Itemid=8&lang=hu

 

és

http://www.africatwin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=104%3Aket-kereken-az-oceanig-masodik-reesz&catid=7%3Aleirasok&Itemid=8&lang=hu

Előzmény: szofi76 (701)
tavasz21 Creative Commons License 2010.06.26 0 0 703
Hát ez tényleg nagyon szép körút . Kár, hogy az időjárás rontott rajta. Biztos sokan kíváncsiak a beszámolóra. Én se láttam jó pár helyet a felroroltakból.
Előzmény: kraftwerk (702)
kraftwerk Creative Commons License 2010.06.25 0 0 702
Sziasztok!
Tegnap jottunk meg egy kicsit bovebb Francia korutrol. Frankfurtbol indultunk, egy darabig a Mosel volgyet kovettuk, majd Luxemburg, Disneyland, Parizs, Mont Saint Michel, Loire volgy, Narbonne, Carcassone es kornyeke, Avignon, Aix-en-Provance egy alvas erejeig, Nizza, Monaco majd Olaszorszagon atutazva Svajcban meg megalltunk a Rajna vizesesnel es vissza Frankfurtba. Az ido az ut kozepen botranyosan rossz volt. Vagy nagyon fujt vagy esett vagy mindketto egyszerre. Parizsig es Nizzatol volt jo ido, Nizza mellett tudtunk is furdeni a tengerben de a Narbonne-ra tervezett fudos napot ki kellett hagynunk. Ha kivancsiakra vagytok a reszletekre akkor irok egy bovebb beszamolot. Udv.: L.
szofi76 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 701

Szia! Ezen a weboldalon van egy contact'', oda írtam:

www.tourisme-laciotat.com

 

Küldenek egy prosit amiben benne van az összes hotel, apartman és kemping is + térképet és egy összefoglaló brossúrát a környékről, legalábbis nekem ez jött.

Itt vannak belőle a kempingek weboldalai:

www.santagusta.com

www.homair.com

www.camping-dusoleil.com

www.campingceyreste.com

 

Van még egy 'La Sauge**' nevű benne, de annál nincs weboldal felüntetve. Persze ajánlani én egyiket sem tudom mert mi idén utazunk először, így tapasztalat nincs!

 

Előzmény: KoMiki21 (700)
KoMiki21 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 700

"Ja, egy ötlet az ide utazóknak: A helyi irodák e-mailes megkeresést követően készségesen küldenek bossúrákat, térképeket! Pár nap alatt megkaptam Marseillből, Monacoból, Avignonból és La Ciotatból is. Rendkívül hasznosak, én nagyon örültem nekik!"

 

 

Pont tegnap állt össze a fejembe az útiterv és La Ciotat környékére gondoltam a második hetünket eltölteni de eddig csak a GoogleEarht -on néztem meg,a látványt, nem volt időm utána olvasni egyenlőre. Ezen a környéken keresek is szállást - lehetőség szerint kempinget de nem feltétlenül a part közelében...a GPS ugyan ismer párat de ajánlás után szívesebben megyek.

 

Bár megkeresem de segítség volna ha esetleg lenne link ajánló.

 

Viszonzásképp van némi programfüzetem Avignonból meg 1 túra élményem a neten a végén linkekkel amit tapasztalatképp megoszthatok :)

 

Köszi, Miklós

 

 

 

Előzmény: szofi76 (697)
tavasz21 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 699
Én válaszolok minden kérdésre ha tudok. Horgászásról, hajóbérlésről nem tudok semmit.
Előzmény: Törölt nick (694)
tavasz21 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 698
Voltam ott, igen. Valóban nem köt ki a hajó. Veszélyes lenne az. A víz nagyon mély.
Előzmény: szofi76 (697)
szofi76 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 697

Szertnénk megnézni a fjordokat Cassisból indulva, de a neten és egyéb prosiban csak olyan kirándulóhajókat láttam ami nagy valószínűséggel nem köt ki, legalábbis 2 óra alatt 5 calanque-t látogat meg, feltételezem ebben nincs kikötés 1-2 órára...

Márpedig mi szeretnén időzni egy kiscit, búvárkodni...stb

Tudtok olyanról ami elvisz és  ki is köt pár órára?

Illetve  Marseilleből 2-3 calalnque autóval is emgközelíthető. Viszont azt olvastam hogy júni- szeptember között erősn korlátozzák a behajtást ezekre az utakra (konkrétan akár le is zárják!) az estleges erdőtűzek miatt...

Járt valaki erre? Van tapasztalat?

Tudom gyalogosan is megközelíthető de  a júliusi hőségben nem vállalnánk be egy több órás túrát!

Ja, egy ötlet az ide utazóknak: A helyi irodák e-mailes megkeresést követően készségesen küldenek bossúrákat, térképeket! Pár nap alatt megkaptam Marseillből, Monacoból, Avignonból és La Ciotatból is. Rendkívül hasznosak, én nagyon örültem nekik!

Isatys Creative Commons License 2010.06.06 0 0 696
Itt a szabalyozas pontosan a tengeri horgaszatrol.

A maganteruletek mellett kikotok, ipari letesitmenyek es katonai bazisok mellett sem lehet horgaszni, valamint a tablazatban felsorolt halfajok minimalis meretet figyelni kell, ennel kisebbet nem szabad kifogni.

http://www.jcpoiret.com/bapw/index.html?page=peche/mer/reglementation_mer.htm
Előzmény: Isatys (695)
Isatys Creative Commons License 2010.06.06 0 0 695
A parkolas Franciaorszagban mindenhol aranyarban van (foleg a turistavidekeken), es sok helyen idoben is limitalt. Mi St Tropezban a kikoto mellett parkoltunk le, es onnan fedeztuk fel a varost (az egy eleg nagy parkolo) de ez jopar eve volt, nem emlekszem, mennyit fizettunk. Most altalaban a francia varosokban 2,60 es 3,60 kozott van a parkolas orankent, bliccelni nagyon nem eri meg. (elviszik a kocsit)

Ha varosban parkolsz akkor nezd meg jol, nincs-e kiteve a tabla; hogy bizonyos napokon piac van, ugyanis ilyenkor meg a parkolohelyekrol is elviszik az autot ha a piac teruletere parkoltal le. (itt Parizsban mar ejfel utan 2 perccel rajta van az elvivest kero matrica). Csunya meglepetes lehet, ha azt hiszed, szabalyosan parkoltal es visszafele volt kocsi, nincs kocsi (a fourrier ara 200 euro korul van).

Ha talaltok Vinci melygarazst, ezek jok, de nagyon dragak, 2-3 oraert 10 euro korul is kifizethetsz, szoval ovatosan (viszont nincs idolimit).

A strandok megkozelithetok autoval, de meg kell nezni, hogy ne privat strand legyen ( a kempingeknek, szallodaknak sokszor van), a varoshaza tuti tart fenn valahol strandot a varos kornyeken. Viszont a parkolohelyek valoszinu itt is "kihalasos alapon" oroklodnek.

Horgaszni ugy tudom, olyan helyeken lehet ami nincs magantulajdonban (kulonben lehetnek problemak). A biztonsagi eloirasokat viszont mindenkeppen be kell tartani.
Előzmény: Törölt nick (694)
tavasz21 Creative Commons License 2010.05.24 0 0 693

Ha szereted a növényeket tudom ajánlani Rayol Canadel botanikus kertet. Ez Marseilles és St. Tropez közt van a tengerparton. Hatalmas terület, érintetlen itt a tenger, mert nem szabad belemenni. Máshol szabad általában, de itt aztán nem, ezért meg is maradt csodálatos szépségében.

Épp most volt a kezemben a prospektusa. Sok szép kertet láttam már életemben, de ennek a partszegélye olyan, hogy ezt szokták feltenni könyvborítók tetejére.

Előzmény: szofi76 (692)
szofi76 Creative Commons License 2010.05.20 0 0 692

Remek! Mikor Korzikán voltunk ott is hasonló volt a helyzet, volt olyan hogy az étlapról is zsákbamacska volt amit rendeltünk, mert annyira nem voltak hajlandók (vagy éppen nem tudtak) más nyelven megszólalni. Ez volt az első olyan nyaralásunk ahol nagyon ritka volt az idegen nyelvű étalp. De olyannal is talákoztam hogy az angol kérdésre francia nyelven válaszoltak...

Talán ott még az olaszt jobban megértették mint az angolt, bár gondolom ez Szardínia közelsége miatt lehetett. 

Nos, akkor majd mutogatunk... arra figyeltem  hogy legalább a szálláshelyen amit lefoglaltam beszéljen a tulaj angolul, már ez is valami.

Előzmény: KoMiki21 (691)
KoMiki21 Creative Commons License 2010.05.20 0 0 691

Még a nyelvkérdéshez annyit, ha szabad belekontárkodnom a saját tapasztalatból, hogy a párommal közösen a közel 5 beszélt nyelvből nagy ritkán ha az angolt megértették. De ha már beljebb voltunk 1 kicsit a külföldiek áltatl is látogatott helyektől ott aztán csak a francia - de nem volt baj , jókat derültünk egymáson és valahogy mindíg kikerekedett a dolog.

Túristaszótárnak nem nagyon vettük hasznát inkább annak az utazós kézikönyvnek ami kb 30 éve jelent meg egy sorozat részeként - abban voltak olyan kifejezések melyeknek a túristaszótárban se híre se hamva nem volt és hasznosnak bizonyúltak.

Persze azért szótárat is visszük az idén is. Remélem :)

Előzmény: szofi76 (689)
tavasz21 Creative Commons License 2010.05.19 0 0 690

Hát ha fiatalok vagytok azt javaslom kicsit tanulgassatok franciául pár szót, mondatot. Mi tudtunk, főként az a barátom aki ott lakik Marseillesben, bár ő sem francia. Nem is próbálkoztunk más nyelven, úgyhogy nem tudom hogy reagáltak volna. De hozzá vannak szokva a turistához. Biztos vagyok benne, hogy másként reagálnak ha megpróbálkoztok az ő nyelvülön. Irkáljátok le a legfőbb dolgokat egy papírra vagy vigyetek könyvet amiben vannak.

Provence-nak régen nem francia volt a nyelve, nem tartozott a franciákhoz az a rész. Rájuk ráerőltették, Nektek meg úgy érdemes ha Ti magatok veszitek a fáradságot.

Előzmény: szofi76 (689)
szofi76 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 689

Látom téged lehet kérdezni... Jó pár dologban megerősítettél!

Már csak egy gondom van: Egyikünk sem beszél franciául, de konkrétan a kérem és a köszönöm, aztán ezzel ki is merült a tudásunk. Nem tudom az angol vagy az olasz mennyire segít (a németet nem említem, feltételezem az meg  a legkevésbé sem hasznos arrafelé...)

tavasz21 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 688

Cassis-ban én hajókáztam a fjordokban, mert ott olyanok vannak. Nem túl drága az, ha van kedvetek ajánlom. Meg sétáltunk a környéken, fent a hegyen, onnan néztük Cassist. Hőség, kopárság, kabócák hangos cirpelése. Felejthetetlen az a vidék.

Marseillesben mistral volt egyszer mikor ott voltam, óriási szél, csapkodja az ablakokat. Olyan mintha hajszárítóval fújnának. Klasz haléttermek vannak, némelyik egész a tengernél, az asztal lába szinte a vízben van. Nagyon hangulatos este. Meg a régi kikötő. Ott van egy komp ami fillérekért átvisz egyik oldaláról a másikra. A pastis nagyon jó ha hőség van, próbáljátok ki.

Előzmény: szofi76 (687)
szofi76 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 687

Köszi a válaszokat!  Sajna ilyenek Bp-en is vannak, az egyik kolleganőmnek pont így lopták ki a táskáját a pirosnál, én itthon sem teszem az anyósülésre, ezt szeritem ma már sehol nem érdemes "ottfelejteni". Azt hogy az autóban nem marad semmi az Ok, ez alap, itthon is. (talán aki Bp.-en él, a Blaha, a Nyugati aluljárujában jár nap mint nap, és a 8 ker.területén dolgozik az valószínűleg Marseilles veszélyesnek ítélt részein sem bontránkozik meg annyira...)

 

A székesegyházhoz mindenképp felmegyünk a hegyre, meg  a régi kikötőhöz is. A hallevesről olvastam korábban is, hogy azt is itt érdemes kipróbálni, bár valaki azt írta hogy az az igazi ha előző este megrendeled mert tutira az a friss... nos ez nem fog menni de azért csak jó lesz!

A hideg vízről meg annyit hogy ami 19 fok felett van az nekünk már jó!Seyne Sur Mer és La Ciotat közti strandok fognak még a legközelebb esni a szálláshelsyhez, ill. Cassist is megnézzük.

Előzmény: tavasz21 (686)
tavasz21 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 686
Mintha Budapesten is lennének ilyenek, úgy rémlik.
Előzmény: SajtFondue (683)
SajtFondue Creative Commons License 2010.05.17 0 0 685
Annyira azert nem...menet kozben bezarod az autot. Az enyem pl magatol bezarodik ha elindulok vele :-)
Előzmény: tavasz21 (684)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!